Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA URGENTA Nr

ORDONANTA URGENTA   Nr. 41 din 30 ianuarie 1998

privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 959 din 29 noiembrie 2006



CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Taxele pentru procedurile legale de protecţie a obiectelor proprietăţii industriale: invenţii, modele de utilitate, soiuri de plante, mărci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, respectiv a topografiilor produselor semiconductoare, cele pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie, precum şi celelalte taxe în legătură cu protecţia proprietăţii industriale, inclusiv pentru protecţia tranzitorie, se plătesc de către persoanele fizice şi juridice române şi străine în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.), în cuantumul şi la termenele prevăzute în anexele nr. 1 -6. Neplata în termen a taxelor prevăzute în anexele nr. 1-6 are drept consecinţă neefectuarea procedurii respective şi luarea măsurilor potrivit legii.

Art. 2. - Solicitantul sau titularul dreptului de proprietate industrială, care nu a preluat ori nu a transmis în condiţiile legale dreptul său până la data plăţii, plăteşte taxele prevăzute în anexe, după cum urmează:

A.  pentru persoane juridice:

a)   50% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are cifra de afaceri a anului financiar anterior mai mică decât echivalentul în lei a două milioane euro;

b)   20% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are cifra de afaceri a anului financiar anterior mai mică decât echivalentul în lei a un milion euro;

c)   20% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are calitatea de solicitant al unei cereri de brevet de invenţie sau de titular al unui brevet de invenţie al cărui obiect este o invenţie rezultată în urma unei activităţi de cercetare-dezvoltare cu finanţare publică sau este instituţie publică ori unitate nonprofit;

B.  pentru persoane fizice:

a)  50% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are şi calitatea de autor, cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni anterioare lunii de plată mai mic decât de 5 ori câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni;

b)  20% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are şi calitatea de autor, cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni anterioare lunii de plată mai mic decât de 3 ori câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni.

Art. 3. - (1) Reducerile prevăzute la art. 2 se aplică, la data plăţii, pentru fiecare procedură, cu excepţia celor prevăzute la art. 10, 13, 14, 18, 23, 26 şi 29. Persoana care solicită acordarea reducerilor în calitate de solicitant sau, după caz, de titular trebuie să prezinte, la data plăţii, acte prin care să dovedească îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 2.

(2) In cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi sau titulari, aceştia beneficiază de reduceri, dacă fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2; în aceste cazuri taxa cuvenită se va plăti în cuantumul datorat de persoana care beneficiază de cea mai mică reducere.

Art. 4. - Cuantumul taxelor în lei prevăzute în anexe, precum şi nivelul cifrei de afaceri prevăzute la art. 2 pot fi actualizate anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi, respectiv, de indicele de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecărui an. Hotărârea Guvernului intră în vigoare începând cu prima zi a anului următor.

Art. 5. - (1) Sumele ce se cuvin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci din taxele plătite de solicitanţii şi titularii străini pentru efectuarea procedurilor de protecţie şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie pe teritoriul României, în baza unor convenţii internaţionale, se plătesc sau se transferă în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, potrivit dispoziţiilor acestor convenţii.

(2) Din sumele încasate Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci plăteşte partea de contribuţie a României la organizaţiile internaţionale şi regionale, conform convenţiilor la care este parte.

Art. 6. - Sumele ce se cuvin unor autorităţi internaţionale sau naţionale pentru efectuarea unor proceduri privind cererile de protecţie, în conformitate cu tratatele internaţionale la care România este parte, se plătesc sau se transferă de către solicitanţi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, urmând ca ulterior să fie transferate acestor autorităţi.

Art. 7. - (1) Persoanele fizice sau juridice române plătesc în lei taxele prevăzute în prezenta ordonanţă.

(2)  Persoanele fizice sau juridice străine plătesc în euro taxele datorate.

(3)  In cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi sau titulari, atât români, cât şi străini, taxele datorate în comun se plătesc în euro.

Art. 8 - Preţurile şi tarifele pentru publicaţiile şi serviciile efectuate, potrivit dispoziţiilor legale, de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci se stabilesc prin ordin al directorului general al acestuia.

*) Republicată în temeiul art. IV din Legea nr. 381/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 6 din 4 ianuarie 2006, dându-se textelor o nouă numerotare.

Ordonanţa Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998, a fost rectificată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 26 februarie 1998 şi a fost modificată prin:

-   Legea nr. 383/2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 471 din 2 iulie 2002 si rectificată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 691 din 20 septembrie 2002;

-   Legea nr. 381/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 6 din 4 ianuarie 2006.

CAPITOLUL II

Taxe pentru procedurile legale de protecţie a proprietăţii industriale

SECŢIUNEA 1

Taxe pentru cereri şi brevete de invenţie

Art. 9. - Cuantumul şi termenele de plată a taxelor pentru protecţia invenţiilor sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 10. - (1) Prevederile art. 2 nu se aplică pentru procedurile prevăzute la pct. 5, pct. 6 lit. c), pct. 7, 9-11, pct. 14 lit. a) şi b), pct. 18 şi la pct. 24-38 din anexa nr. 1.

(2) Reducerile prevăzute la art. 2 se aplică în cazul taxelor pentru menţinerea în vigoare a brevetului de invenţie, prevăzute la pct. 23 din anexa nr. 1, numai pentru primii 5 ani de protecţie.

Art. 11. - (1) Taxele de menţinere în vigoare pentru primii ani de protecţie, inclusiv pentru anul următor anului în care s-a publicat menţiunea hotărârii de acordare a brevetului de invenţie, se plătesc în termen de 12 luni de la data publicării.

(2)   Pentru fiecare dintre anii următori celor prevăzuţi la alin. (1) taxa pentru menţinere în vigoare se plăteşte anual, până la începerea anului de protecţie respectiv.

(3)  Taxele anuale pentru un brevet european se plătesc la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci pentru anii care urmează anului în care menţiunea eliberării brevetului european a fost publicată de către Oficiul European de Brevete.

(4)   Dacă data scadentă pentru prima plată a taxei datorate se află în perioada de 3 luni de la data publicării menţiunii eliberării brevetului european, taxa se plăteşte în cuantumul prevăzut la pct. 23 din anexa nr. 1.

(5)  Taxele pentru menţinerea în vigoare a brevetului de invenţie, neplătite în termenele prevăzute la alin. (1) şi (2), pot fi plătite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.

(6)   Neplata acestor taxe până la expirarea termenului prevăzut la alin. (5) are drept urmare decăderea titularului din drepturile decurgând din brevet. Decăderea se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială.

Art. 12. - Odată cu plata taxei de revalidare a brevetului de invenţie, titularul acestuia este obligat să plătească şi taxa de menţinere în vigoare, prevăzută la pct. 23 din anexa nr. 1, datorată pentru perioada pentru care nu s-a făcut plata. Revalidarea se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială.

Art. 13. - (1) Prevederile art. 2 nu se aplică pentru taxele privind certificatele suplimentare de protecţie pentru medicamente sau produse de uz fitosanitar, prevăzute în anexa nr. 1.

(2)   Prevederile referitoare la cererile şi brevetele de invenţie prevăzute la art. 9 se aplică şi certificatelor suplimentare de protecţie pentru medicamente sau produse de uz fitosanitar.

(3)   Taxa pentru menţinerea în vigoare a certificatelor suplimentare de protecţie se plăteşte anual, până la începerea anului de protecţie respectiv.

SECŢIUNEA a 2-a

Taxe pentru cereri şi certificate de înregistrare a modelelor de utilitate

Art. 14. - Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru cererile şi certificatele de înregistrare de model de utilitate sunt prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 15. - Prevederile art. 2 nu se aplică pentru procedurile prevăzute la pct. 2 şi la pct. 4 lit. b) şi c) din anexa nr. 2.

Art. 16. - Taxele pentru menţinerea în vigoare a modelelor de utilitate se plătesc pe grupe de ani, potrivit anexei nr. 2.

Art. 17. - Prevederile referitoare la cererile şi brevetele de invenţie prevăzute la art. 9 se aplică şi modelelor de utilitate.

SECŢIUNEA a 3-a

Taxe pentru cereri şi brevete pentru soiuri de plante

Art. 18. - Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru cererile şi brevetele pentru soi sunt prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 19. - Prevederile art. 2 nu se aplică pentru procedurile prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 20. - (1) Taxele pentru menţinerea în vigoare pentru primii ani de protecţie, care curg de la data acordării brevetului pentru soi, se plătesc până la data eliberării brevetului.

(2) Pentru fiecare dintre anii următori celor prevăzuţi la alin. (1), taxa pentru menţinerea în vigoare se plăteşte anual, până la începerea anului de protecţie respectiv.

Art. 21. - Taxele pentru menţinerea în vigoare a brevetului pentru soi, neplătite în termenele prevăzute în anexa nr. 3, pot fi plătite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.

SECŢIUNEA a 4-a

Taxe pentru înregistrarea mărcilor şi a indicaţiilor geografice

Art. 22. - Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru mărci şi indicaţii geografice sunt prevăzute în anexa nr. 4.

Art. 23. - Pentru înregistrarea mărcilor şi a indicaţiilor geografice nu se aplică prevederile art. 2.

Art. 24. - (1) Taxele pentru reînnoirea mărcii sau a indicaţiei geografice, neplătite în termenul prevăzut de lege, pot fi plătite ulterior, într-un termen de 6 luni de la expirarea protecţiei, cu o majorare de 50%.

(2) Neplata acestor taxe până la expirarea termenului prevăzut la alineatul precedent are drept urmare decăderea titularului din drepturile ce decurg din înregistrarea unei mărci sau indicaţii geografice.

SECŢIUNEA a 5-a

Taxe pentru înregistrarea desenelor şi a modelelor industriale

Art. 25. - Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru desenele şi modelele industriale sunt prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 26. - (1) Pentru înregistrarea desenelor şi a modelelor industriale se aplică numai reducerile prevăzute la art. 2 lit. a).

(2) Nu se aplică reducerile menţionate la alin. (1) pentru taxele prevăzute la pct. 3, 4 şi 8-17 din anexa nr. 5.

Art. 27. - (1) Taxele pentru menţinerea în vigoare şi pentru reînnoirea certificatului de desen sau model industrial se plătesc pe perioade de câte 5 ani.

(2) Taxele menţionate la alin. (1), neplătite în termenele prevăzute în anexa nr. 5, pot fi plătite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.

SECŢIUNEA a 6-a

Taxe pentru înregistrarea topografiilor produselor semiconductoare

Art. 28. - Cuantumul şi termenele privind plata taxelor pentru topografiile produselor semiconductoare sunt prevăzute în anexa nr. 6.

Art. 29. - Prevederile art. 2 nu se aplică pentru taxele prevăzute în anexa nr. 6.

Art. 30. - (1) Plata taxelor prevăzute la pct. 1-5 din anexa nr. 6 reprezintă una dintre condiţiile legale de constituire a depozitului reglementar necesar înregistrării unei topografii.

(2) Neplata taxelor prevăzute la alin. (1) are ca efect respingerea de la înregistrare a topografiei.

Art. 31. - Taxele prevăzute în anexa nr. 6, încasate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, se restituie plătitorului, la cererea acestuia, dacă nu s-a început efectuarea lucrărilor pentru care au fost plătite, cu excepţia taxelor prevăzute la pct. 1 şi 2, care nu se restituie.

CAPITOLUL III

Regimul de utilizare a taxelor din domeniul proprietăţii industriale

Art. 32. - (1) Incasările în lei şi în valută, obţinute ca urmare a aplicării prezentei ordonanţe, constituie venituri ale Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, care se gestionează şi se utilizează în regim extrabugetar, în condiţiile legii. Cheltuielile de funcţionare şi cheltuielile de investiţii ale Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci se finanţează din veniturile extrabugetare realizate.

(2) Pentru constituirea fondurilor necesare finanţării cheltuielilor de capital necesare consolidării şi extinderii sediului Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, prin legile bugetare anuale se pot aloca fonduri de la bugetul de stat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Sumele necheltuite la sfârşitul anului din alocaţiile bugetare se varsă la bugetul de stat.

Art. 33. - Bugetul de venituri şi cheltuieli al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci se întocmeşte anual, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, şi se aprobă de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.

Art. 34. - Disponibilităţile băneşti în lei şi în valută, existente la sfârşitul anului, după scăderea obligaţiilor de plată şi a încasărilor anticipate, se repartizează astfel:

a)  o cotă de până la 50% pentru premierea personalului încadrat cu contract individual de muncă;

b)   diferenţa se reportează şi rămâne la dispoziţia Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi se utilizează în anul următor, potrivit destinaţiilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, în condiţiile legii.

Art. 35. - (1) Fondul de premiere se poate constitui şi acorda lunar, conform legii, cu obligaţia încadrării în fondul anual aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

(2) Criteriile şi condiţiile de acordare a premierilor prevăzute la art. 34 se stabilesc prin ordin al directorului general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

CAPITOLUL IV

Contravenţii şi sancţiuni

Art. 36. - (1) Efectuarea fără plata taxelor legale a procedurilor prevăzute în prezenta ordonanţă constituie contravenţie si se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 250 lei.

(2)    Constatarea contravenţiei se face de către persoanele împuternicite de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

(3)   Prevederile alin. (1) se completează cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL V

Dispoziţii tranzitorii şi finale

Art. 37. - Anexele nr. 1-6*) fac parte integrantă din prezenta ordonanţă.

Art. 38. - Pentru procedurile şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie la care nu au fost plătite taxele până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe se datorează taxele prevăzute în anexele la prezenta ordonanţă.

Art. 39. - In termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va adopta o nouă hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci**), ca urmare a funcţionării acestuia în regim extrabugetar.

Art. 40. - Directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci aprobă norme în aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.

Art. 41. - Prevederile prezentei ordonanţe intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 42. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă: Legea nr. 120/1992 privind taxele pentru cererile de brevet de invenţie şi pentru brevetele de invenţie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 8 ianuarie 1993; Hotărârea Guvernului nr. 274/1991 privind taxele cu privire la mărci de fabrică, de comerţ şi de serviciu, precum şi la denumiri de origine a produselor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 99 din 9 mai 1991; art. 28 şi anexele nr. 1 şi 2 din Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 8 ianuarie 1993; art. 44-47 din Legea nr. 16/1995 privind protecţia topografiilor circuitelor integrate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 9 martie 1995; Regula nr. 25 pct. (2) alin. 2, Regula nr. 28 pct. (3) c) şi Regula nr. 38 pct. (2) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 152/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 30 aprilie 1992; art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 222/1995 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 19 aprilie 1995, precum şi alte dispoziţii legale contrare.

NOTĂ:

Reproducem mai jos articolul III din Legea nr. 381/2005, care nu este încorporat în textul republicat al Ordonanţei Guvernului nr. 41/1998 şi care se aplică, în continuare, ca dispoziţie proprie a Legii nr. 381/2005:

„Art. III. - (1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.

(2) Pe aceeaşi dată se abrogă art. 43 şi anexa din Legea nr. 255/1998 privind protecţia noilor soiuri de plante, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525 din 31 decembrie 1998, art. 84 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 30 august 2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare."

*) Anexele nr. 1-6 sunt reproduse în facsimil.

**) Hotărârea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 11 septembrie 1998.

ANEXA Nr. 1

CUANTUMUL ŞI TERMENELE

privind plata taxelor pentru cererile de brevet de invenţie şi brevetele de invenţie

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plată

Cuantumul

(lei)

Cuantumul (euro)

1

Inregistrarea cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M.

3 luni de la data înregistrării

a) pe suport hârtie

108

30

b) prin mijloace electronice

72

20

2

Publicarea   cererii de brevet de invenţie după 18 luni de la data depozitului sau a priorităţii revendicate

6 luni de la data depozitului sau 16 luni de la data priorităţii

180

50

3

Examinarea cererii de brevet de invenţie în termen de 18 luni de la data plăţii:

în 3 luni de la data solicitării, din luna a 4-a şi până în luna a 30-a inclusiv de la data depozitului

a)   când   descrierea,   revendicările   şi desenele nu depăşesc 20 de pagini, iar numărul revendicărilor nu este mai mare de 5

1.080

300

b) pentru fiecare pagină în plus faţă de cele prevăzute la lit. a)

18

5

c) pentru fiecare revendicare în plus faţă de cele prevăzute la lit. a)

36

10

4

Tipărirea fasciculei de brevet (descriere, revendicări, desene) care nu depăşeşte 20 pagini şi eliberarea brevetului de invenţie

12   luni   de   la   data   publicării hotărârii de acordare

360

100

- pentru fiecare pagină în plus

18

5

5

Publicarea cererii de brevet de invenţie

a) înainte de 18 luni de la data depozitului sau priorităţii revendicate

odată cu solicitarea publicării

360

100

b) după declasificarea informaţiei

3   luni   de  la  data   declasificarii informaţiei

180

50

6

Intocmirea şi publicarea unui raport de documentare:

odată cu solicitarea

a) pentru o cerere naţională

360

100

b) pentru o cerere internaţională la care s-a deschis faza naţională

180

50

c)   extins    cu    opinie    scrisă    privind brevetabilitatea

1.080

300

7

Examinarea cererii de brevet de invenţie în   termen   de    18   luni   de   la   data depozitului:

3 luni de la data depozitului

a)   când   descrierea,    revendicările   şi desenele nu depăşesc 20 de pagini, iar numărul revendicărilor nu este mai mare de 5

1.800

500

b) pentru fiecare pagină în plus faţă de cele prevăzute la lit. a)

36

10

c) pentru fiecare revendicare în plus faţă de cele prevăzute la lit. a)

54

15

8

Revendicarea unei priorităţi:

a) odată cu înregistrarea cererii de brevet de invenţie

4 luni de la data înregistrării cererii

180

50

b)  în cazul unei cereri internaţionale pentru care s-a deschis faza naţională în România

odată cu deschiderea fazei naţionale

180

50

c) după data înregistrării cererii de brevet de invenţie

odată cu solicitarea

720

200

d)    corectarea    datelor    referitoare    la revendicarea priorităţii

4 luni de la data depunerii cererii sau a deschiderii fazei naţionale

360

100

Nr. crt

Obiectul plăţii

Termenul de plaţa

Cuantumul

(lei)

Cuantumul (euro)

e)    când   cererea   este    depusă   după expirarea dreptului de prioritate

odată   cu   depunerea   cererii   de

revendicare a priorităţii

1.080

300

f) în cazul unei cereri în care se revendică o prioritate internă

4 luni de la data înregistrării cererii

180

50

9

Eliberarea unui certificat de prioritate

odată cu depunerea cererii pentru eliberarea certificatului

72

20

10

Menţinerea    unei cereri  de brevet de invenţie la nivelul de clasificare atribuit de emitent, pe câte o perioadă de un an

odată cu solicitarea pentru primul an şi, respectiv, cu o lună înainte pentru fiecare din anii următori

360

100

11

Cererea    de    nepublicare    a    numelui inventatorilor în documentele de brevet

odată cu depunerea cererii

180

50

12

Completarea cererii de brevet de invenţie:

a) depunerea ulterioară a revendicărilor şi/sau a desenelor

odată cu depunerea

36

10

b) depunerea traducerii în limba română

odată cu depunerea

360

100

c)  depunerea  părţii   lipsă  a  descrierii invenţiei, în  scopul   stabilirii  datei  de depozit a cererii de brevet

4 luni de la data depunerii cereri de brevet

108

30

d) depunerea cererii de retragere a părţii lipsă depuse

odată   cu   depunerea   cererii   de retragere

72

20

13

Publicarea   modificărilor   aduse   la   o cerere de brevet de invenţie

odată cu depunerea modificărilor

36

10

14

înregistrarea  de  modificări  în   situaţia juridică   a   cererii   de   brevet   sau   a brevetului de invenţie:

odată cu înregistrarea actului

a) transmiteri de drepturi

360

100

b) rezilieri ale actelor prevăzute la lit. a)

144

40

c)    modificări    referitoare    la:    actele încheiate prevăzute la lit. a), excluderea sau   cooptarea   unui   inventator,   nume, prenume, denumire sau  adresă a unui solicitant,         persoană        îndreptăţită, inventator     sau     titular,     schimbarea mandatarului sau a adresei acestuia etc.

90

25

15

Transformarea unei cereri de brevet de invenţie în cerere de model de utilitate

2 luni de la data înregistrării cererii de transformare

36

10

16

Certificarea şi eliberarea unui document oficial   de   tipul:   adeverinţă,   duplicat, copie

odată cu înregistrarea solicitării

36

10

17

Publicarea      unei      corecturi      pentru înlăturarea erorilor datorate solicitantului, persoanei     îndreptăţite     la    eliberarea brevetului,  mandatarului  sau titularului, pentru fiecare pagină

odată cu înregistrarea solicitării

18

5

18

Prelungirea unui termen de procedură cu până la 3 luni

odată cu înregistrarea solicitării

36

10

19

Inregistrarea cererii de repunere în termen

odată cu înregistrarea cererii

180

50

20

Examinarea unei contestaţii

odată cu depunerea contestaţiei

540

150

21

Examinarea unei cereri de revocare

odată cu depunerea cererii

1.080

300

22

Revalidarea    brevetului    de    invenţie, respectiv a brevetului de perfecţionare

odată   cu   depunerea   cererii    de revalidare

1.080

300

23

Menţinerea în  vigoare a brevetului  de invenţie, inclusiv  a brevetului    de perfecţionare,    pentru    fiecare    an de protecţie

conform art. 12

- anul   1

0

0

- anul   2

0

0

- anul   3

540

150

- anul   4

576

160

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plaţi

Cuantumul

(lei)

Cuantumul

(euro)

- anul   5

648

180

- anul   6

720

200

-anul   7

792

220

- anul   8

864

240

- anul   9

936

260

- anul 10

1.008

280

- anul 11

1.080

300

- anul 12

1.152

320

- anul 13

1.224

340

- anul 14

1.332

370

- anul 15

1.440

400

- anul 16

1.800

500

- anul 17

1.800

500

- anul 18

1.800

500

- anul 19

1.800

500

- anul 20

1.800

500

24

înregistrarea şi examinarea cererii pentru eliberarea unui certificat suplimentar de protecţie pentru medicament sau produs de uz fitosanitar

odată cu solicitarea

1.800

500

25

Menţinerea  în   vigoare   a  certificatului suplimentar,    pentru    fiecare    an    de protecţie :

-anul   1

3.600

1.000

-anul   2

3.960

1.100

- anul   3

4.320

1.200

-anul   4

4.680

1.300

-anul   5

5.040

1.400

26

Deschiderea   fazei   naţionale   a   cererii internaţionale

odată    cu         deschiderea    fazei naţionale

108

30

27

Publicarea traducerii în limba română a unei cereri internaţionale, pentru care s-a deschis faza naţională:

odată cu solicitarea publicării

a) în termenul de publicare legal

180

50

b) înainte de expirarea termenului  de publicare legal

288

80

28

Taxe  privind  procedurile  de  brevetare prin P.C.T.

28.1. Transmiterea cererii internaţionale de la O.S.I.M.,  ca  oficiu  receptor,  la Biroul Internaţional al O.M.P.I,

până în  luna a   13-a de la data priorităţii

360

100

28.2. Taxa de înregistrare internaţională, conform regulii 15.1.(i) din Regulamentul de aplicare a P.C.T.

o lună de la data depunerii cererii internaţionale

cuantumul prevăzut de regula nr.  96 din Regulamentul de aplicare a P.C.T.

28.3. Taxa de documentare internaţională, conform regulii 16.1 din Regulamentul de aplicare a P.C.T.

o lună de la data depunerii cererii internaţionale

cuantumul publicat de Biroul Internaţional al O.M.P.I.

28.4.  Depunerea ulterioară a traducerii cererii      internaţionale     într-o      limbă acceptată de Administraţia însărcinată cu documentarea    internaţională,    conform regulilor      12.3(c)ii)      şi      (e)      din Regulamentul de aplicare a P.C.T.

2 luni de la data depunerii cererii internaţionale

contravaloarea în lei

25%     din cuantumul prevăzut la pct. 28.2.

28.5.    Taxa     suplimentară,     conform Regulamentului   de  aplicare  a   P.C.T., pentru depăşirea termenului de plată a fiecărei taxe prevăzute la pct. 28.1.-28.3.

o lună de la data notificării

50% din cuantumul prevăzut Ia pct. 28.1.-28.3.

Nr. crt

Obiectul plăţii

Termenul de plată

Cuantumul

(lei)

Cuantumul

(euro)

29

Publicarea traducerii în limba română a revendicărilor   din   cererea   de   brevet european cu efecte în România

odată cu depunerea traducerii

216

60

30

Publicarea   unei   versiuni   corectate   a traducerii      în      limba      română      a revendicărilor   din   cererea   de   brevet european cu efecte în România

odată    cu    depunerea    versiunii corectate

108

30

31

Publicarea traducerii în limba română a fasciculei de brevet european cu efecte în România, care nu depăşeşte 20 de pagini şi care a fost depusă:

a) în termen de 3 luni de la data publicării menţiunii eliberării brevetului

3 luni de la data publicării de către O.E.B.    a    menţiunii    eliberării brevetului

360

100

- pentru fiecare pagină în plus

18

5

b) în termen de 3 luni de la încheierea termenului de la lit. a)

6 luni de la data publicării de către O.E.B.    a    menţiunii    eliberării brevetului european

720

200

- pentru fiecare pagină în plus

18

5

32

Publicarea traducerii în limba română a fasciculei de brevet european menţinut aşa   cum   a   fost   modificat   în   urma procedurii de opoziţie la O.E.B., care nu depăşeşte 20 de pagini şi care a fost depusă:

a) în termen de 3 luni de la data publicării de către O.E.B. a menţiunii de modificare a brevetului

3 luni de la data publicării de către O.E.B.    a   menţiunii    menţinerii brevetului    european    în    formă modificată

180

50

- pentru fiecare pagină în plus

18

5

b) în termen de 3 luni de la încheierea termenului de la lit, a)

6 luni de la data publicării de către O.E.B.       menţiunii       menţinerii brevetului    european    în    formă modificată

360

100

- pentru fiecare pagină în plus

18

5

33

Depunerea unei cereri de transformare a cererii de brevet european în cerere de brevet naţional, pentru fiecare ţară

3 luni de la data la care cererea europeană este considerată retrasă

180

50

34

Inregistrarea  unei   cereri   rezultate   din transformarea   unei   cereri   de   brevet european

2 luni de la înregistrarea cererii

108

30

35

Transmiterea        drepturilor        privind cererea/brevetul european

odată cu înregistrarea documentului

360

100

36

Publicarea      traducerii      corectate      a fasciculei de brevet european cu efecte în România

la data depunerii

72

20

37

Eliberarea unui certificat de recunoaştere a    efectelor    brevetului    european    în România

odată cu înregistrarea cererii

36

10

38

Publicarea     unei      corecturi      privind conţinutul paginii de capăt a brevetului european    pentru    înlăturarea    erorilor datorate titularului

odată cu înregistrarea solicitării

18

5

ANEXA Nr. 2

CUANTUMUL ŞI TERMENELE

privind plata taxelor pentru cererile si certificatele de înregistrare de model de utilitate

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plată

Cuantumul

(lei)

Cuantumul

(euro)

1

Depunerea   cererii    de   certificat   de înregistrare de model de utilitate

3 luni de la data înregistrării

108

30

2

Tipărirea   descrierii,   revendicărilor   şi desenelor şi eliberarea certificatului de înregistrare de model de utilitate care nu depăşeşte 20 de pagini

12 luni de la data înregistrării cererii de model de utilitate

360

100

- pentru fiecare pagină în plus

18

5

3

Intocmirea şi publicarea unui raport de documentare/examinare

odată cu solicitarea

360

100

4

Menţinerea în vigoare a certificatului de înregistrare de model de utilitate:

a) pentru primii şase ani de protecţie;

odată cu eliberarea certificatului

1.080

300

b) pentru anii şapte-opt de protecţie;

până la începerea perioadei de protecţie

720

200

c) pentru anii nouă-zece de protecţie.

până la începerea perioadei de protecţie

1.080

300

ANEXA Nr. 3

CUANTUMUL ŞI TERMENELE

privind plata taxelor pentru cererile şi brevetele pentru soi

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plată

Cuantumul (lei)

Cuantumul

(euro)

1

Inregistrarea şi  publicarea cererii  de brevet pentru soi

odată cu înregistrarea

108

30

2

Examinarea denumirii soiului

odată cu înregistrarea

108

30

3

Revendicarea   priorităţii    unei    prime cereri

la depunerea cererii

180

50

în 3 luni de la solicitare

360

100

4

Examinarea în fond a cererii de brevet pentru soi

ia data solicitării

360

100

după publicarea cererii

180

50

5

Examinarea tehnică a cererii de brevet pentru soi pe grupe de specii (DUS)* pentru fiecare an de testare

la data solicitării, în funcţie de grupul de soiuri

G1

414

115

G2

432

120

G3

360

100

G4

360

100

G5

360

100

6

Eliberarea brevetului pentru soi

12 luni de ia data publicării hotărârii

180

50

7

Examinarea unei contestaţii

odată cu solicitarea

360

100

8

Examinarea unei cereri de revocare

odată cu solicitarea

540

150

9

Examinarea unei cereri de anulare

odată cu solicitarea

540

150

10

Menţinerea în vigoare a unui brevet pentru    soi,    pentru    fiecare    an    de protecţie, pe grupe de specii:

conform art, 138

a) anii de protecţie unu-cinci

G1

180

50

G2

180

50

G3

144

40

G4

144

40

G5

108

30

b)  pentru  următorii  ani  de protecţie, începând cu anul şase

Gl

360

100

G2

360

100

G3

288

80

G4

288

80

G5

252

70

11

Examinarea unei cereri de revalidare a brevetului pentru soi

odată cu solicitarea

180

50

12

Cumpărarea raportului tehnic de la un alt stat membru U.P.O.V.

odată   cu   solicitarea   Oficiului   de   Stat pentru Invenţii şi Mărci

1.008

280

13

Inspectarea   Registrului   Naţional    al Cererilor de Brevete de Soiuri

odată cu solicitarea

72

20

14

Inregistrarea modificărilor în  situaţia juridică   a   cererii   sau   a   brevetului pentru soi:

a) transmitere de drepturi

odată cu solicitarea

180

50

b) alte modificări

odată cu solicitarea

36

10

15

Eliberarea de duplicate, copii, adeverinţe

odată cu solicitarea la O.S.I.M.

36

10

16

Prelungirea termenului   de  procedură cu până la un an

odată cu solicitarea

360

100

•DUS - distincţivitate, uniformitate, stabilitate

Grupuri de soiuri

G1:  orz de primăvară, grâu de toamnă, grâu de primăvară, triticale, sfeclă de zahăr, cartof, rapiţă de iarnă, ovăz, secară.

G2: porumb furajer, mazăre (soiuri comestibile), trifoi roşu, raygras peren, ceapă, castraveţi de câmp, varză albă, morcovi, tomate de câmp; măr, prun, vişin, căpşun.

G3: orz de iarnă, fasole de câmp, mazăre (soiuri furajere), lupin galben, trifoi alb, lucerna, hibrizi de lucerna, festuca, sfeclă furajeră, tutun; conopidă, sfeclă de grădină, ţelină, fasole pitică, mazăre de grădină, ciuperci, hamei; pâr (soiuri altoite pe portaltoi), prun (soiuri altoite pe portaltoi), măr (soiuri altoite pe portaltoi); cocăz negru.

G4: triticale de primăvară, lupin albastru, raygras; usturoi, varză de Bruxelles, tomate de seră; pătrunjel rădăcini, salată de căpăţână, spanac; trandafir (soiuri de seră), gerbera, garoafe, crizanteme; zmeură, coacăz roşu.

G5: speciile neincluse în grupele Gl- G4.

ANEXA Nr. 4

CUANTUMUL ŞI TERMENELE

privind plata taxelor pentru mărci ţi indicaţii geografice

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plată

Cuantumu

(lei)

Cuantumul

(euro)

1

Inregistrarea cererii de înregistrare a unei mărci individuale/colective şi de certificare

odată cu depunerea cererii

36

10

2

Publicarea cererii de înregistrare a unei mărci după    constituirea     depozitului     naţional reglementar

o   lună   de   la   data   constituirii depozitului naţional reglementar

- alb-negru

108

30

- color

360

100

3

3.1. Examinarea cererii de înregistrare a unei mărci individuale;

3 luni de la data depunerii cererii

a) pentru o clasă de produse sau servicii

- alb-negru

396

110

- color

684

190

b)   pentru   fiecare   clasă   suplimentară   de produse şi/sau servicii

180

50

c) suplimentar pentru un element figurativ sau o marcă verbală cu o grafică specială

108

30

3.2. Reînnoirea unei mărci individuale:

odată cu depunerea cererii

a) pentru o clasă de produse sau servicii

- alb-negru

432

120

- color

720

200

b)   pentru   fiecare   clasă   suplimentară   de produse şi/sau servicii

180

50

c) suplimentar pentru un element figurativ sau o marcă verbală cu o grafică specială

108

30

4

4.1. Examinarea cererii de înregistrare a unei mărci colective şi de certificare:

3 luni de la data depunerii cererii

a) pentru o clasă de produse sau servicii

- alb-negru

1.404

390

- color

1.764

490

b)   pentru   fiecare   clasă   suplimentară   de produse şi/sau servicii

252

70

c) suplimentar pentru un element figurativ sau o marcă verbală cu o grafică specială

216

60

4.2. Reînnoirea unei mărci colective sau de certificare:

odată cu depunerea cererii

a) pentru o clasă de produse sau servicii

- alb-negru

1.440

400

- color

1.800

500

b)   pentru   fiecare  clasă   suplimentară  de produse şi/sau servicii

216

60

c) suplimentar pentru un element figurativ sau o marcă verbală cu o grafică specială

216

60

5

Solicitarea reînnoirii înregistrării unei mărci după expirarea duratei de protecţie în curs

6 luni de la data expirării duratei de protecţie în curs

6

Depunerea   documentelor   de   invocare   a priorităţii

odată cu depunerea cererii

180

50

3 luni de la data depunerii cererii de înregistrare a mărcii

720

200

7

Eliberarea unui certificat de prioritate

odată    cu    solicitarea    eliberării certificatului

108

30

8

Eliberarea  certificatului   de   înregistrare   a mărcii

3 luni de la data publicării mărcii

180

50

9

Eliberarea    certificatului    de    reînnoire    a înregistrării mărcii

odată   cu   depunerea   cererii   de reînnoire a înregistrării mărcii

180

50

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plată

Cuantumul (lei)

Cuantumul

(euro)

10

Eliberarea unui duplicat al certificatului de înregistrare sau de reînnoire a înregistrării mărcii

odată cu depunerea cererii

180

50

11

Transmiterea    cererii     internaţionale    de înregistrare sau de reînoire a mărcii de la O.S.I.M. la Biroul Internaţional al O.M.P.I.

odată cu depunerea cererii pentru o clasă de produs/serviciu

252

70

-   pentru   Fiecare   clasă   suplimentară   de produs/serviciu

108

30

12

Transmiterea ia O.M.P.I. a modificării de titular şi/sau a schimbării de adresă

odată cu depunerea cererii

108

30

13

Examinarea unei opoziţii la înregistrarea unei mărci

odată cu depunerea cererii   de opoziţie

pentru o clasă de produs/serviciu

216

60

pentru    fiecare    clasă    suplimentară    de produs/serviciu

108

30

14

Acordarea unui termen suplimentar de 3 luni pentru depunerea punctului  de vedere,  la notificarea O.S.I.M. privind neîndeplinirea condiţiilor pentru înregistrarea mărcii

odată cu cererea de acordare a fiecărui termen suplimentar de 3 luni

36

10

15

Divizarea cererii  iniţiale de înregistrare a mărcii

3 luni de la data solicitării divizării cererii

180

50

16

Reclasificarea listei de produse şi/sau servicii pentru care se solicită înregistrarea mărcii

3 luni de la data depunerii cererii

108

30

17

a)      Examinarea      unei      contestaţii      a solicitantului   împotriva   unei   decizii    de respingere sau admitere parţială

odată cu depunerea contestaţiei

540

150

b)   Examinarea  unei   contestaţii  împotriva unei decizii a comisiei de examinare opoziţii sau a unei decizii de transmiteri de drepturi

odată cu depunerea contestaţiei

900

250

18

Inregistrarea   unei   modificări   în   situaţia juridică a mărcii

odată cu depunerea cererii   de înscriere a modificării

a) transmitere de drepturi

360

100

b) cu privire la schimbarea   numelui, denumirii sau adresei solicitantului, titularului sau mandatarului

90

25

c) rezilierea actelor de la lit. a)

144

40

d) introducerea mandatarului în procedură după depunerea cererii, pe cale naţională sau pe cale internaţională

90

25

e) orice alte modificări pentru care Legea nr.  84/1998  privind  mărcile  şi  indicaţiile geografice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea      I, nr. 161 din 23 aprilie 1998, nu prevede explicit scutiri de taxe

90

25

19

Eliberarea de adeverinţe, copii sau alte acte legate de situaţia juridică a unei mărci

odată cu depunerea solicitării

36

10

20

Inregistrarea unei indicaţii geografice

odată   cu   depunerea   cererii   de înregistrare a indicaţiei geografice

1.440

400

21

Eliberarea certificatului de înregistrare a unei indicaţii geografice

2   luni   de   la   data   publicării indicaţiei geografice în B.O.P.I.

180

50

22

Reînnoirea   duratei    de   utilizare   a   unei indicaţii geografice

odată   cu   depunerea   cererii   de reînnoire

1.440

400

23

Reclasificarea listei de produse pentru care se    solicită    înregistrarea    unei    indicaţii geografice

odată cu depunerea cererii

108

30

ANEXA Nr. 5

CUANTUMUL ŞI TERMENELE

privind plata taxelor pentru deseaele şi modelele industriale

Nr. crt

Obiectul plaţii

Termenul de plata

Cuantumul (lei)

Cuantumul

(euro)

1

înregistrarea cererii în Registrul naţional al cererilor depuse:

odată cu depunerea cererii

a) pentru primul desen/model

108

30

b)       pentru       fiecare       desen/model suplimentar

36

10

2

Publicarea desenului sau modelului:

o lună de la depunerea cererii

a)   pentru    fiecare   figură,   în    spaţiu standard (6X6 cm), alb-negru

72

20

b)    pentru    fiecare    figură,    în    spaţiu standard (6X6 cm), în culori

360

100

c)     pentru     elementele     caracteristice (maximum 30 de cuvinte)

36

10

3

Amânarea publicării

odată cu depunerea cererii

72

20

4

Invocarea priorităţii

3 luni de la depunerea cererii de invocare a priorităţii

72

20

5

Examinarea cererii de înregistrare

o lună de la publicarea cererii

a) pentru primul desen/model

180

50

b)       pentru        fiecare       desen/model suplimentar

36

10

6

Eliberarea certificatului de înregistrare:

o lună de la comunicarea hotărîrii  de admitere

a) pentru 1-20 desene/modele

72

20

b) pentru 21-50 desene/modele

108

30

c) pentru 51-100 desene/modele

180

50

7

Menţinerea în vigoare a certificatului de înregistrare, pentru fiecare perioada de protecţie de 5 ani

o lună de la comunicarea hotărârii de admitere   pentru   prima   perioada   de protecţie de 5  ani, respectiv    până la începerea    următoarei        perioade    de protecţie de 5 ani

a) pentru 1-20 desene/modele

360

100

b) pentru 21-50 desene/modele

450

125

c) pentru 51-100 desene/modele

540

150

8

Eliberarea certificatului de reînnoire

odată cu depunerea cererii

a) pentru 1-20 desene/modele

72

20

b) pentru 21-50 desene/modele

90

25

c) pentru 51-100 desene/modele

108

30

9

Reînnoirea certificatului de înregistrare pentru fiecare perioadă de 5 ani

până la începerea următoarei    perioade de protecţie

a) pentru 1-20 desene/modele

100

b) pentru 21-50 desene/modele

125

c) pentru 51-100 desene/modele

150

10

Eliberarea certificatului de prioritate

30

11

Examinarea unei contestaţii

150

12

Examinarea unei opoziţii la înregistrarea desenului/modelului

30

13

Revalidarea certificatului de înregistrare a desenului/modelului

100

14

înregistrarea  de  modificări   în   situaţia juridică a cererii sau a certificatului de înregistrare:

a) transmitere de drepturi

30

b)   modificări   cu   privire   la   numele, denumirea sau adresa solicitantului/titularului şi mandatarului

10

c) rezilierea actelor de la lit. a)

10

15

Eliberare de acte, adeverinţe, duplicate, copii certificate, extras din registru

odată cu înregistrarea solicitării

36

10

16

Transmiterea   cererii   internaţionale   de inregistrare/reînnoire de  la O.S.I.M.  la O.M.P.I.

odată cu cererea

a) pentru primul model

288

80

b) pentru modelele următoare

72

20

17

Prelungirea    termenului    prevăzut    de regulament cu o perioadă de 30 de zile

odată cu cererea

36

10

ANEXA Nr. 6

CUANTUMUL ŞI TERMENELE

privind plata taxelor pentru topografiile produselor semiconductoare

Nr. crt.

Obiectul plăţii

Termenul de plata

Cuantumu

(lei)

Cuantumul

(euro)

1

Depunerea cererii de înregistrare a unei topografii

odată cu depunerea cererii sau în termen de   2    luni    de    la   data   notificării neefectuării plăţii

108

30

2

Examinarea cererii de înregistrare a unei topografii

odată cu depunerea cererii sau în termen de   2   luni   de   la   data   notificării neefectuării plăţii

360

100

3

Inregistrarea unei topografii

odată cu depunerea cererii sau în termen de   2    luni    de   la   data    notificării neefectuării plăţii

108

300

4

Publicarea înregistrării unei topografii

odată cu depunerea cererii sau în termen de   2   luni   de   la   data   notificării neefectuării plăţii

54

15

5

Eliberarea unui certificat de înregistrare

odată cu depunerea cererii sau în termen de   2    luni    de    la   data   notificării neefectuării plăţii

54

15

6

Examinarea unei contestaţii

odată cu depunerea contestaţiei

360

100

7

Inregistrarea de modificări în situaţia juridică a cererii sau a certificatului de înregistrare:

odată cu înregistrarea solicitării

a) transmitere de drepturi

360

100

b) alte modificări

90

25

8

Consultarea documentaţiei publice din depozitul reglementar

odată cu înregistrarea solicitării

36

10

9

Eliberarea unei copii certificate de pe documentele publice din    depozitul reglementar sau de pe       file ale Registrului naţional al topografiilor

odată cu înregistrarea solicitării

36

10


SmartCity5

COMENTARII la OUG 41/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 41 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu OUG 41/1998
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu