E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 2 din  1 februarie 1999

privind modificarea si completarea Decretului nr. 389/1972 cu privire la contributia pentru asigurarile sociale de stat, modificat si completat prin Legea nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 49 din  1 februarie 1999


SmartCity3


    In temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta:

    Art. 1
    Decretul nr. 389/1972, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 112 din 18 octombrie 1972, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 49/1992, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 107 din 26 mai 1992, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 1
    Pentru persoanele juridice si fizice care folosesc personal salariat, contributia pentru asigurarile sociale de stat se stabileste diferentiat, astfel:
    - 40% asupra castigului brut realizat de salariatii incadrati in grupa I de munca;
    - 35% asupra castigului brut realizat de salariatii incadrati in grupa a II-a de munca;
    - 30% asupra castigului brut realizat de celelalte categorii de salariati incadrati in grupa a III-a de munca;
    - 15% asupra salariului brut primit, dar nu mai putin decat salariul minim brut pe tara, in cazul personalului casnic angajat de persoane fizice pentru ingrijirea persoanelor in varsta, a persoanelor cu handicap si a copiilor."
    2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 3
    Calcularea si plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei prevazute la art. 1 se fac lunar.
    Termenele de plata a contributiei pentru asigurarile sociale de stat sunt:
    - o data cu lichidarea drepturilor de salarii pe luna expirata, de catre persoanele juridice, dar nu mai tarziu de data de 20 a lunii in curs;
    - pana la 20 de zile de la expirarea lunii calendaristice, de catre persoanele fizice care folosesc personal salariat.
    In cazul in care persoanele juridice sau fizice care folosesc personal salariat au platit, potrivit dispozitiilor legale, direct salariatilor lor unele drepturi de asigurari sociale prevazute de lege, altele decat cele care se suporta din fondurile proprii, acestea vor depune in contul asigurarilor sociale de stat numai diferenta dintre sumele reprezentand contributia datorata si drepturile de asigurari sociale ce trebuie platite din bugetul asigurarilor sociale de stat.
    Persoanele juridice beneficiaza de o reducere cu 7% a sumei datorate potrivit art. 1, daca efectueaza plata acesteia la termenul scadent sau in cel mult 3 zile lucratoare de la data acestuia.
    Agentii economici care, prin crearea de noi locuri de munca, incadreaza salariati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, pe care ii mentin in activitate cel putin pe durata exercitiului bugetar al anului 1999, beneficiaza in aceasta perioada de reducerea cuantumului lunar al contributiilor datorate potrivit art. 1, dupa cum urmeaza:
    - pentru incadrarea unui numar de pana la 10 salariati se acorda o reducere cu 4%;
    - pentru incadrarea unui numar cuprins intre 11 - 50 de salariati se acorda o reducere cu 5%;
    - pentru incadrarea unui numar de peste 50 de salariati se acorda o reducere cu 6% .
    Agentii economici care, in acelasi timp, achita contributiile datorate la termenul scadent sau in cel mult 3 zile lucratoare de la data acestuia si angajeaza salariati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, in comparatie cu luna anterioara, pe locurile de munca nou-create, beneficiaza de o reducere cu 16% a sumei datorate potrivit art. 1 pentru luna respectiva.
    Neplata contributiilor datorate in termen de 3 zile lucratoare de la scadenta obligatiilor genereaza majorari de intarziere, dupa cum urmeaza:
    - 10% din suma datorata, daca achitarea ei se face in 30 de zile de la acest termen;
    - 15% din suma datorata pentru fiecare luna sau fractiune de luna, daca plata nu se face in primele 30 de zile de la acest termen.
    Pentru neplata la termen a contributiilor pentru asigurarile sociale de stat nu sunt aplicabile prevederile art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1996, cu completarile si modificarile ulterioare.
    Sumele reprezentand majorari de intarziere se fac venit la bugetul asigurarilor sociale de stat.
    Controlul asupra calcularii si platii contributiilor pentru asigurarile sociale de stat se efectueaza de organele de specialitate ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale."
    Art. 2
    Prevederile prezentei ordonante de urgenta intra in vigoare la data de 1 februarie 1999.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul muncii
                       si protectiei sociale,
                       Alexandru Athanasiu

                       p. Ministrul finantelor,
                       Bujor Bogdan Teodoriu,
                       secretar de statSmartCity5

COMENTARII la OUG 2/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 2 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu