Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 143 din 21 septembrie 2000

privind organizarea studiilor de masterat din Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 471 din 28 septembrie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    Masteratul este un program postuniversitar de studii interdisciplinare, structurat in jurul unei specializari majore, cu durata de 2 - 4 semestre, care integreaza mai multe domenii de specializare.
    Art. 2
    (1) Durata studiilor de licenta sau de diploma, cumulata cu durata studiilor de masterat, nu poate sa depaseasca 12 semestre.
    (2) Pentru domeniile de specializare medical si arhitectura durata cumulata a studiilor de licenta si de masterat este de cel mult 14 semestre.
    Art. 3
    (1) Masteratul poate fi organizat in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate sau in cadrul scolilor de studii postuniversitare infiintate ca institutii independente si acreditate in acest scop.
    (2) Programele de studii pentru masterat se aproba conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si aprobate prin hotarare a Guvernului in termen de 60 de zile de la publicarea prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 4
    Pentru a putea organiza un program de masterat specializarea majora trebuie sa fie acreditata.
    Art. 5
    (1) Curriculumul cuprinde un numar de minimum 280 de ore de cursuri si aplicatii.
    (2) Curriculumul poate fi oferit intr-o limba de circulatie internationala.
    Art. 6
    Cadrele didactice care desfasoara activitati in invatamantul de masterat trebuie sa fie personalitati consacrate in domeniu.
    Art. 7
    Programele de masterat pot fi urmate de absolventi de studii universitare de lunga durata din tara si din strainatate, indiferent de profil sau de specializare. Candidatii trebuie sa faca dovada cunoasterii a cel putin unei limbi straine de circulatie internationala, pe baza unei metodologii stabilite de senatul universitar.
    Art. 8
    Studiile de masterat se incheie cu sustinerea unei disertatii. Absolventii care au promovat disertatia obtin o diploma de master.
    Art. 9
    Sistemele de credite transferabile folosite in cadrul programelor universitare se vor extinde si la programele de masterat.
    Art. 10
    (1) Senatele universitatilor care sunt institutii organizatoare de doctorat decid asupra programelor de masterat care se pot constitui in componente ale programului de doctorat.
    (2) Pentru doctoranzii care urmeaza programele de masterat mentionate la alin. (1) universitatile pot echivala rezultatele obtinute in cadrul masterelor cu examenele si referatele din programul de doctorat, la propunerea conducatorilor de doctorat si cu aprobarea senatelor universitare.
    Art. 11
    (1) Universitatile asigura o legatura cat mai stransa intre programele de masterat si programele de cercetare, astfel incat studentii care urmeaza programe de masterat sa fie cuprinsi in activitatea de cercetare stiintifica.
    (2) Studentii care urmeaza programe de masterat pot desfasura activitati didactice corespunzatoare unui preparator universitar, care vor fi remunerate in regim de plata cu ora.
    Art. 12
    Durata studiilor pentru specializarile de licenta prevazute de Hotararea Guvernului nr. 535/1999 privind autorizarea de functionare provizorie sau acreditarea specializarilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat si particulare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 324 din 7 iulie 1999, cu modificarile ulterioare, se modifica in sensul incadrarii in duratele de studii prevazute la art. 2, fara ca statutul de profil autorizat sau acreditat sa fie afectat.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       p. Ministrul educatiei nationale,
                       Adrian Miroiu,
                       secretar de stat

                       Ministrul muncii si
                       protectiei sociale,
                       Liviu Lucian AlbuSmartCity5

COMENTARII la OUG 143/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 143 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
ANONIM a comentat Legea 406 2001
     Aceasta lege , este depasita ...nu mai santem in anii '90 cand un candidat la presedentie nu avea unde locui..in zilele noastre , alesii au chiar cate 6 case (unele aducandu-le venituri subtantiale din chirii ) asa ca se impune ca "alesii " nostri sa revada si sa aduca ceva modificari legii , un singur articol ar fi suficient..sa se faca mentiunea ca prevederile nu se aplica celor care detin deja mai mult de 2 spatii..este imoral ca unuia care are peste 2 imobile cu destinatie de locuit sa ii mai dam o vila sau palat si pe cele personale sa le inchirieze
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu