ORDIN Nr. 224
din 7 aprilie 2008
pentru aprobarea Normelor
metodologice privind conditiile de comercializare cu amanuntul a vinului de
masa in vrac
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 471 din 26 iunie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 63.328 din 4 martie
2008, aprobat de Direcţia generală de inspecţii tehnice şi control,
având în vedere prevederile art. 27 şi ale art. 28
alin. (4) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei
vitivinicole nr. 244/2002, republicată, ale art. 66 alin. (2) din Normele
metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune
a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.
1.134/2002, şi ale art. 30 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării
alimentelor, republicată,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice privind
condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului de masă în vrac, prevăzute
în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Verificarea şi controlul respectării prevederilor
prezentului ordin, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac
de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.
(3) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se
sancţionează potrivit Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a
pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicată.
Art. 3. -In termen de 60 de zile de la intrarea în
vigoare a prezentului ordin, comercianţii cu amănuntul ai vinului de masă în
vrac au obligaţia îndeplinirii condiţiilor în vederea autorizării actualelor
spaţii de comercializare a vinului de masă în vrac.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltarii rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
ANEXĂ
NORME METODOLOGICE
privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a
vinului de masă în vrac
Art. 1. - (1) Comercializarea cu amănuntul a vinului de
masă în vrac se face exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop,
care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului.
(2) In spaţiile destinate comercializării cu amănuntul
a vinului de masă în vrac este interzisă comercializarea produselor alimentare
şi nealimentare neambalate.
(3) Pentru menţinerea caracteristicilor
fizico-chimice şi organoleptice ale vinurilor de masă supuse comercializării cu
amănuntul, spaţiile comerciale destinate acestui scop trebuie să îndeplinească
condiţiile de igienă corespunzătoare, precum şi următoarele condiţii minime de
dotare:
- sistem de ventilaţie;
- sistem de menţinere a unei
temperaturi optime;
- sistem de alimentare cu apă şi de canalizare;
- pardoseală din materiale minerale (gresie, faianţă
etc);
- vase confecţionate din materiale care să nu
contribuie la deprecierea produsului depozitat (lemn, sticlă, inox, polistif);
- certificat de litrare, pentru recipientele cu o
capacitate mai mare de 300 litri.
(4) Vasele din care se comercializează cu amănuntul
vinul de masă în vrac vor fi etichetate vizibil şi lizibil pentru cumpărător,
iar în sistemul de etichetare vor fi cuprinse minimum următoarele indicaţii:
categoria de calitate - vin de masă; tipul de vin dat de conţinutul în zahăr: sec, demisec, demidulce, dulce;
culoarea vinului supus comercializării; anul de producţie; furnizorul şi
numărul autorizaţiei acordate pentru spaţiul de comercializare.
(5) In cazul utilizării recipientelor cu capacitate mai
mare de 500 litri, este obligatorie asigurarea protecţiei antioxidante prin
utilizarea de gaz inert (CO2 , N2 etc).
(6) In spaţiile comerciale autorizate pentru vânzarea
cu amănuntul a vinului de masă în vrac este interzisă depozitarea permanentă
sau temporară a altor loturi de vin de masă în vrac decât cele destinate
comercializării.
(7) Efectuarea, în spaţiile destinate comercializării
cu amănuntul a vinului de masă, a oricăror practici şi tratamente oenologice
aprobate prin Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în
sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicată,
aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002, este interzisă.
Art. 2. - (1) Autorizarea spaţiilor destinate
comercializării cu amănuntul a vinurilor de masă în vrac se face de către
direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului
Bucureşti, în conformitate cu prezentele norme metodologice.
(2) In vederea autorizării, comercianţii de vin de masă
în vrac solicită în scris direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti
autorizarea spaţiului de comercializare.
(3) Eliberarea autorizaţiei, al cărei model este
prevăzut în anexa nr. 1, se face în termen de 30 de zile de la data solicitării,
pe baza procesului-verbal de constatare a îndeplinirii condiţiilor de
autorizare, întocmit de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.
(4) Autorizaţiile eliberate de
către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a
municipiului Bucureşti se vizează anual, în urma verificării de către
inspectorul vitivinicol a menţinerii condiţiilor care au stat la baza
autorizării.
Art. 3. - (1) Comercianţii cu
amănuntul de vin de masă în vrac au obligaţia efectuării recepţiei cantitative
şi calitative a vinului aprovizionat, înainte ca acesta să fie supus
comercializării cu amănuntul.
(2) Recepţia calitativă se face în momentul
aprovizionării şi constă în prelevarea de probe şi transmiterea unei probe
prelevate la un laborator autorizat, în vederea efectuării analizelor
fizico-chimice şi organoleptice.
(3) Analizele fizico-chimice pentru atestarea calităţii
vinului de masă sunt: concentraţie alcoolică, aciditate totală exprimată în
acid tartric, aciditate volatilă exprimată în acid acetic, dioxid de sulf
liber, dioxid de sulf total, extract sec nereducător, zahăr reducător şi
densitate relativă.
(4) Prelevarea probelor din loturile de vin de masă
aprovizionat se va face în prezenţa atât a comerciantului, cât şi a
furnizorului.
(5) Din fiecare lot de vin de masă se vor preleva câte
3 probe de minimum 750 ml, care vor avea următoarele destinaţii: o probă se
păstrează la furnizor, o probă pentru comerciant şi o probă se transmite la un
laborator autorizat.
(6) Probele prelevate vor fi sigilate atât de către
furnizor, cât şi de către comerciant şi vor avea menţionate pe etichetă:
- categoria de calitate a vinului;
- cantitatea de vin pentru care s-a prelevat proba;
- numărul buletinului de analiză;
- data şi locul prelevării probei;
- numărul mijlocului de transport al vinului;
- semnătura furnizorului şi cea a comerciantului.
(7) Comercianţii au obligaţia să păstreze probele
prelevate din vinul de masă achiziţionat, timp de 30 de zile de la epuizarea
lotului respectiv.
Art. 4. - (1) Comercianţii de vinuri de masă în vrac
sunt obligaţi să ţină evidenţa acestor vinuri conform Registrului de
intrări/ieşiri pentru comercializarea vinurilor de masă în vrac, prevăzut în
anexa nr. 2. Intrările corespund cantităţilor de vin de masă înscrise în
documentele de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole în vrac şi se
operează în cel mult 24 de ore de la efectuarea lor. Ieşirile cantităţilor de
vin se operează zilnic, iar stocurile trebuie să corespundă cu evidenţele la
zi.
(2) Documentele fiscale de expediţie, în copie sau în
original, documentele de însoţire a transporturilor de vin de masă, registrele
de evidenţă, buletinele de analiză, precum şi probele prelevate conform art. 3
se ţin în acelaşi spaţiu în care este comercializat vinul de masă.
Art. 5. - Comercializarea cu amănuntul a vinului de
masă în vrac în pieţe, târguri, oboare, pe marginea şoselelor, în spaţii
improprii este interzisă şi se sancţionează contravenţional conform art. 51
lit. k) şi art. 52 lit. c) din Legea nr. 244/2002, republicată.
Art. 6. - Nerespectarea condiţiilor care au stat la
baza autorizării spaţiilor comerciale destinate vânzării cu amănuntul a
vinurilor de masă în vrac duce la retragerea autorizaţiei.
Art. 7. - Comercializarea cu amănuntul a vinurilor de
masă în vrac falsificate, substituite sau ai căror parametri fizico-chimici şi
caracteristici organoleptice nu se încadrează în limitele impuse de actele
normative în vigoare atrage răspunderea directă a comercianţilor,
contravenţională sau penală, după caz, conform prevederilor art. 49, 51 şi 52
din Legea nr. 244/2002, republicată.
Art. 8. - Comercializarea cu amănuntul a loturilor de
vin de masă în vrac neînscrise sau înscrise eronat în registrele de evidenţă se
sancţionează conform art. 51 lit. l) din Legea nr. 244/2002, republicată.
Art. 9. -Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din
prezentele norme metodologice.
ANEXA Nr. 1 la normele metodologice
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI
DEZVOLTĂRII RURALE
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURA ŞI DEZVOLTARE
RURALĂ.....................................
AUTORIZAŢIE
nr..............din.......................................
Se autorizează spaţiul de
comercializare situat în
localitatea.............................................................................................,
str.........................................nr......judeţul/sectorul.....................................,
aparţinând (denumirea operatorului economic)..............................................................,
CUI....................................,
adresa................................................................................,
în vederea comercializării cu amănuntul a vinului de masă în vrac, conform
prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 224
din 7 aprilie 2008.
Director executiv,
......................................................................
(numele şi prenumele)
......................................................................
(semnătura şi ştampila)
Vizat anul
200_............................................
Vizat anul
200_............................................
Vizat anul 200_
............................................
ANEXA Nr. 2 la normele metodologice
REGISTRUL DE INTRĂRI/IEŞIRI
pentru comercializarea vinurilor de masă în vrac
Operatorul economic (denumirea,
numele/prenumele)............................................................................,
CUI/CNP.........................................., cu sediul în localitatea..................................................,
str............................................nr..........judeţul/sectorul...........................................
Spaţiul comercial situat în: localitatea.......................................................,
str....................................................nr..........., judeţul/sectorul............................................
Autorizaţie spaţiu comercial
nr............................din......................., eliberată de Direcţia
pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.......................................
Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare
Rurală...........................................................................................................................................................
certifică: Acest registru conţine............pagini
fixe, numerotate consecutiv, începând de la nr. 001 până la nr.............., ştampilate şi vizate la data
de......................../200...
Vizat
Inspectorul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol,
......................................................................
(semnătura şi ştampila)
Operator economic,
......................................................................
(semnătura şi ştampila)
INTRĂRI/IEŞIRI
Nr. crt.
|
Furnizor
|
Document de expediţie
(nr./dată)
|
Document de însoţire
conform Ordinului
nr. 234/2004
- anexa nr. 1 -
(nr./dată)
|
Operaţiunea
|
Stoc
(litri)
|
Semnătura
|
Observaţii
|
Intrări
|
Ieşiri*)
|
Data
|
Cantitatea (litri)
|
Data
|
Cantitatea (litri)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*) Se completează zilnic cu cantităţile totale de vin
de masă în vrac comercializate cu amănuntul.