Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMA Nr

NORMA   Nr. 10 din 29 iunie 2006

pentru modificarea si completarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/2004 privind autorizarea bancilor, institutiilor emitente de moneda electronica, altele decat bancile, a caselor de economii pentru domeniul locativ si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit straine

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 604 din 12 iulie 2006



Având în vedere prevederile art. 7 din Legea nr. 33/2006 privind băncile de credit ipotecar,

în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

Banca Naţională a României emite prezenta normă.

Art. I. - Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, 945 din 15 octombrie 2004, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.  Titlul normei va avea următorul cuprins:

„NORMĂ

privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar,instituţiilor emitente de monedă electronică,altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine1'

2.   Primul alineat al preambulului va avea următorul cuprins:

„Având în vedere prevederile art. 17, ale art. 23, ale art. 36 alin. 4, ale art. 38, ale art. 56 alin. 1 şi 2, ale art. 72 alin. 1, ale art. 76, ale art. 152 alin. 1 şi 2 şi ale art. 155 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare, ale art. 4 alin. (1), ale art. 15 şi ale art. 18 lit. g) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 7 din Legea nr. 33/2006 privind băncile de credit ipotecar,".

3.   Alineatul (2) al articolului 1 va avea următorul cuprins:

„(2) Prezenta normă reglementează procedura, condiţiile de autorizare şi documentaţia ce trebuie prezentată Băncii Naţionale a României în procesul de autorizare a băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică şi caselor de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, denumite în continuare instituţii de credit, precum şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine."

4.   Teza a doua a alineatului (3) al articolului 1 va avea următorul cuprins:

„Inceperea activităţii pe teritoriul României de către respectivele instituţii de credit se va face în conformitate cu prevederile art. 158 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare."

5.  Articolul 2 va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, la art. 3 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 din Legea nr. 32/2006 privind obligaţiunile ipotecare."

6.   Alineatul (2) al articolului 4 va avea următorul cuprins:

„(2) Toate actele înregistrate la Banca Naţională a României începând cu ziua care precedă intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Naţională a României trebuie să se pronunţe, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, vor putea fi restituite titularilor cererilor, caz în care nu vor fi luate în considerare la analizarea acestor cereri."

7.  Articolul 8 va avea următorul cuprins:

„Art. 8. - (1) In obiectul de activitate autorizat al unei bănci vor fi incluse doar activităţile pentru care este fundamentată în mod corespunzător în studiul de fezabilitate capacitatea băncii de a le desfăşura.

(2)  In obiectul de activitate nu vor fi incluse activităţile pe care, potrivit prevederilor art. 11 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, băncile nu le pot efectua în mod direct.

(3)   Includerea în obiectul de activitate a serviciilor de agent, efectuate în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2006 şi ale Legii nr. 31/2006 privind securitizarea creanţelor se va putea face de către bănci, potrivit normelor specifice, ulterior obţinerii autorizaţiei de funcţionare.

(4)   Pentru prestarea serviciilor de management de portofoliu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/2006 şi ale Legii nr. 32/2006, băncile vor include în obiectul de activitate operaţiunile de administrare de portofolii ale clienţilor, prevăzute la art. 11 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare."

8.  Teza a doua a alineatului (4) al articolului 12 va avea următorul cuprins:

„Fondatorii şi acţionarii semnificativi, persoane juridice, exceptaţi potrivit Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, de la îndeplinirea condiţiei de a fi în funcţiune de minimum 3 ani, trebuie să fi înregistrat pe perioada de funcţionare şi, potrivit ultimei situaţii financiare sau, după caz, ultimei balanţe de verificare, capital propriu pozitiv."

9.  Teza a doua a literei d) a alineatului (1) al articolului 22 va avea următorul cuprins:

„In cazul fondatorilor exceptaţi potrivit Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, de la îndeplinirea condiţiei de a fi în funcţiune de minimum 3 ani, ultimele 3 situaţii financiare anuale auditate vor fi înlocuite cu situaţiile financiare anuale auditate ale fondatorului, la nivel individual şi la nivel consolidat, ale grupului din care face parte, întocmite pentru perioada de funcţionare a fondatorului şi, după caz, de situaţiile financiare anuale auditate ale persoanei ori persoanelor juridice din care acesta provine, întocmite pentru perioada luată în considerare la determinarea termenului de 3 ani, prevăzut de lege;".

10.   Alineatul (3) al articolului 22 va avea următorul cuprins:

„(3) In cazul fondatorilor instituţii de credit, persoane juridice române, pentru care este necesară obţinerea aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României în conformitate cu prevederile art. 69 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, va fi transmisă aprobarea participaţiei."

11.   Litera e) a alineatului (1) al articolului 25 va avea următorul cuprins:

,,e) declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că persoana în cauză nu se află în vreuna dintre situaţiile prevăzute la art. 40 alin. 1 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, sau în altă situaţie de incompatibilitate prevăzută de legislaţia în vigoare ori că înţelege să renunţe la orice situaţie de incompatibilitate, în termen de o lună de la data comunicării aprobării sale de către Banca Naţională a României;".

12.   Alineatul (3) al articolului 27 va avea următorul cuprins:

„(3) Estimările situaţiilor financiare, prevăzute la alin. (1) lit. b), vor fi întocmite pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli prognozate pe primii 3 ani de funcţionare şi vor fi însoţite de fundamentarea principalelor posturi şi elemente ale situaţiilor financiare, precum şi de raportul unui auditor financiar asupra examinării informaţiilor financiare prognozate, întocmit în conformitate cu Standardele internaţionale privind angajamentele de asigurare referitoare la examinarea informaţiilor financiare previzionate şi cu contractul încheiat între părţi."

13.   Alineatul (1) al articolului 29 va avea următorul cuprins:

„Art. 29. - (1) In vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevăzut la art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, vor fi prezentate Băncii Naţionale a României documentele care atestă constituirea băncii."

14.  După capitolul II „Autorizarea băncilor, persoane juridice române" se introduce un nou capitol, capitolul II1, cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL II1

Autorizarea băncilor de credit ipotecar, persoane juridice române

SECŢIUNEA 1

Autorizarea băncilor de credit ipotecar care se constituie potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea nr. 33/2006 privind băncile de credit ipotecar

Art. 311. - Prevederile art. 7-31 sunt aplicabile în mod corespunzător şi băncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare în condiţiile prezentei secţiuni.

Art. 312. - Studiul de fezabilitate va cuprinde, în completarea prevederilor art. 27, prezentarea emisiunilor de obligaţiuni ipotecare prevăzute a fi efectuate în primii 3 ani de activitate, care va include informaţii privind data estimată a fiecărei emisiuni şi principalele caracteristici ale împrumuturilor obligatare şi ale portofoliilor de credite ipotecare afectate acestora, corespunzător prevederilor art. 20 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 32/2006.

SECŢIUNEA a 2-a

Autorizarea băncilor de credit ipotecar în condiţiile dispoziţiilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 33/2006 privind băncile de credit ipotecar

Art. 313. - (1) Pot solicita autorizarea funcţionării în condiţiile prezentei secţiuni societăţile de credit ipotecar care au inclus în obiectul de activitate şi derulează exclusiv operaţiuni prevăzute la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 200/2002 privind societăţile de credit ipotecar, aprobată prin Legea nr. 330/2003, şi sunt înscrise în partea I a registrului general, ţinut de Banca Naţională a României potrivit prevederilor titlului I al părţii I a Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

(2) Sunt exceptate de la cerinţa privind înscrierea în registrul general prevăzută la alin. (1) societăţile de credit ipotecar care solicită autorizarea în condiţiile prezentei secţiuni anterior datei de 3 august 2006.

Art. 314. - Operaţiunile, activităţile ori contractele care nu pot fi derulate de băncile de credit ipotecar, inclusiv cele realizate în conformitate cu prevederile titlului I al părţii I a Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006, trebuie lichidate prin orice formă permisă de lege până la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare.

Art. 315. - (1) Capitalul iniţial şi fondurile proprii, calculate în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României aplicabile băncilor de credit ipotecar autorizate, pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să se situeze cel puţin la nivelurile prevăzute de respectivele reglementări.

(2)   Provizioanele specifice de risc de credit constituite până la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să se situeze la nivelul necesarului stabilit potrivit reglementărilor Băncii Naţionale a României.

(3)  Indicatorii de solvabilitate, lichiditate, expuneri mari şi poziţii valutare, determinaţi în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României aplicabile instituţiilor de credit autorizate, pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să se situeze cel puţin la nivelurile prevăzute de respectivele reglementări.

(4)    Nivelul participaţiilor de natura imobilizărilor financiare, deţinute - direct şi/sau indirect, la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie să nu depăşească nivelurile stabilite prin Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.

(5)   Participaţiile de natura investiţiilor financiare care se încadrează în nivelul prevăzut la alin. (4) vor fi considerate ca fiind autorizate, conform prevederilor art. 69 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare. In situaţia în care Banca Naţională a României constată că cerinţele art. 70 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, nu sunt îndeplinite, poate dispune băncii de credit ipotecar limitarea sau, după caz, lichidarea acestor participaţii, într-un termen rezonabil.

Art. 316. - Auditorul financiar care întocmeşte raportul prevăzut la art. 3110 alin. (1) lit. j) trebuie să fie selectat din rândul auditorilor financiari aprobaţi de Banca Naţională a României în calitate de auditor financiar al unei bănci autorizate.

Art. 317. - (1) Procesul de autorizare cuprinde două etape:

a)  aprobarea transformării societăţii de credit ipotecar în bancă de credit ipotecar;

b)  autorizarea funcţionării băncii de credit ipotecar.

(2)   Aprobarea transformării societăţii de credit ipotecar nu garantează obţinerea autorizaţiei de funcţionare, aceasta indicând doar permisiunea dată societăţii de credit ipotecar de a realiza modificările necesare, potrivit documentaţiei prezentate, inclusiv cele referitoare la modificarea actelor constitutive, în vederea conformării cu prevederile Legii nr. 33/2006 şi ale Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, şi de a înscrie menţiunile corespunzătoare în registrul comerţului.

(3)   Apariţia unor modificări faţă de condiţiile în care a fost acordată aprobarea transformării în bancă de credit ipotecar va determina o nouă evaluare din partea Băncii Naţionale a României în cea de-a doua etapă a procesului de autorizare, putând atrage revocarea hotărârii de aprobare a transformării, în cazul în care aceste modificări sunt contrare prevederilor legale sau prezentei norme.

(4)  Autorizaţia de funcţionare a băncii de credit ipotecar va fi însoţită de aprobările pentru persoanele desemnate în calitate de conducător, administrator şi auditor financiar şi de confirmarea acţionarilor semnificativi ai acesteia.

Art. 318. - In fiecare etapă a procesului de autorizare este necesar ca, în susţinerea cererii de autorizare, să fie transmise toate documentele şi informaţiile prevăzute în prezenta secţiune.

Art. 319. - (1) In termen de 3 luni de la primirea cererii, Banca Naţională a României va aproba transformarea societăţii de credit ipotecar în bancă de credit ipotecar sau va respinge cererea şi va comunica în scris solicitantului hotărârea sa, împreună cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.

(2)  In termen de două luni de la comunicarea aprobării transformării, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, vor fi prezentate la Banca Naţională a României documentele prevăzute la art. 3113.

(3)   Banca Naţională a României decide cu privire la autorizarea funcţionării băncii de credit ipotecar în termen de două luni de la data primirii documentelor prevăzute la alin. (2).

(4)   Termenele prevăzute la alin. (1) şi (3) pot fi prelungite în limita termenelor prevăzute la art. 19 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare.

(5)   Prevederile art. 66 se aplică în mod corespunzător, cu menţiunea că în loc de «aprobarea constituirii» se va citi «aprobarea transformării».

Art. 3110. - (1) In vederea obţinerii aprobării transformării, societatea de credit ipotecar care doreşte să desfăşoare activitate ca bancă de credit ipotecar trebuie să prezinte Băncii Naţionale a României o cerere de autorizare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 8, însoţită de următoarea documentaţie:

a)   copia actului constitutiv în vigoare al societăţii de credit ipotecar şi copia certificată de pe înregistrările efectuate în registrul comerţului, emisă de oficiul registrului comerţului, din care să rezulte că societatea de credit ipotecar derulează numai activităţi specifice societăţilor de credit ipotecar, permis a fi efectuate potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 200/2002, aprobată prin Legea nr. 330/2003;

b)   proiectul actului constitutiv. Proiectul va reflecta situaţia societăţii la momentul finalizării măsurilor întreprinse în vederea îndeplinirii cerinţelor Legii nr. 33/2006, ale Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale reglementărilor emise în aplicarea acestora, inclusiv în ceea ce priveşte denumirea, obiectul de activitate, identitatea acţionarilor, conducătorii şi administratorii desemnaţi, structura organizatorică etc;

c)   documentele prevăzute la art. 22 şi 23, pentru fiecare dintre acţionarii direcţi, respectiv pentru acţionarii semnificativi care deţin indirect participaţii la capitalul băncii de credit ipotecar sau drepturi de vot;

d)   documentele prevăzute la art. 25, 26 şi 28, pentru conducătorii şi administratorii băncii, respectiv pentru persoanele care au legături strânse cu banca de credit ipotecar, altele decât acţionarii şi administratorii acesteia;

e)   studiul de fezabilitate, însuşit de conducătorii şi administratorii propuşi ai băncii de credit ipotecar, întocmit în conformitate cu prevederile art. 3111;

f)   situaţiile financiare întocmite pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii, semnate de reprezentanţii legali, auditate fără rezerve de către un auditor financiar;

g)   calculul capitalului iniţial şi al fondurilor proprii, al indicatorilor de solvabilitate, lichiditate, expuneri mari şi poziţii valutare, determinaţi în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României aplicabile instituţiilor de credit autorizate, pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare;

h) situaţia participaţiilor de natura imobilizărilor financiare, deţinute de societate - direct şi/sau indirect, la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare;

i) declaraţie, sub semnătura reprezentanţilor legali, privind lichidarea operaţiunilor, activităţilor ori contractelor, potrivit prevederilor art. 314;

j) raportul unui auditor financiar cu privire la documentele prevăzute la lit. f), g), h) şi i), întocmit potrivit prevederilor art. 3112;

k) orice alte informaţii pe care societatea le consideră de natură să susţină viabilitatea proiectului prezentat.

(2) La completarea pct. 16 al chestionarului, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2, se va indica, defalcat pentru fiecare operatiune/vărsământ, sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participaţiei, cu precizarea datei fiecărei operaţiuni.

Art. 3111. - (1) Studiul de fezabilitate va fi întocmit prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 27 şi ale art. 312 şi cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.

(2)   Studiul de fezabilitate va cuprinde şi analiza diagnostic a societăţii de credit ipotecar care solicită autorizarea în calitate de bancă de credit ipotecar, care va cuprinde cel puţin informaţii privind dimensiunea şi structura clientelei, tipul activităţilor desfăşurate, structura şi calitatea portofoliului de credite, nivelul provizioanelor de risc de credit constituite, structura organizatorică, inclusiv prezentarea sediilor secundare, numărul de salariaţi, costurile salariale, structura imobilizărilor corporale şi necorporale, sursele de finanţare, angajamentele extrabilanţiere date şi primite.

(3)   La fundamentarea estimărilor cuprinse în studiul de fezabilitate va fi avută în vedere situaţia existentă a societăţii, prezentată în cadrul dosarului de autorizare pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare.

Art. 3112. - Raportul prevăzut la art. 3110 alin. (1) lit. j) trebuie să conţină inclusiv:

a)   informaţii privind sursele capitalului social evidenţiat în situaţia financiară, precum şi numărul acţiunilor deţinute de către fiecare acţionar;

b)   certificarea conformităţii informaţiilor cuprinse în documentele prevăzute la art. 3110 alin. (1) lit. g) şi h), întocmite potrivit prevederilor art. 315, precum şi în declaraţia prevăzută la art. 3110 alin. (1) lit. i), cu datele înscrise în evidenţa contabilă a societăţii.

Art. 3113. - (1) In vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevăzut la art. 319 alin. (2) din prezenta secţiune, vor fi prezentate Băncii Naţionale a României documentele care atestă transformarea societăţii de credit ipotecar.

(2)  Documentaţia ce trebuie prezentată în această etapă cuprinde:

a)   copie legalizată de pe actul constitutiv actualizat, cuprinzând toate modificările, corespunzător proiectului actului constitutiv   prevăzut la art. 3110 alin. (1) lit. b);

b)  documentele prevăzute la art. 29 alin. (2) lit. c), d) şi f), cu menţiunea că în loc de «reprezentantului/ reprezentanţilor membrilor fondatori» se va citi «reprezentanţilor legali ai băncii de credit ipotecar»;

c)   copie certificată de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului după depunerea actului constitutiv menţionat la lit. a);

d)   documentele prevăzute la art. 31 pentru sediile secundare deschise.

(3)  In situaţia apariţiei unor modificări faţă de condiţiile în care a fost acordată aprobarea transformării în bancă de credit ipotecar, se vor transmite şi următoarele:

a)   documentele prevăzute la art. 3110 necesare Băncii Naţionale a României în vederea evaluării modificărilor apărute;

b)  declaraţia prevăzută la art. 29 alin. (3) lit. b).

Art. 3114. - (1) Prevederile art. 7-19 sunt aplicabile în mod corespunzător şi băncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare în condiţiile prezentei secţiuni.

(2) Prevederile art. 66 se aplică în mod corespunzător, cu menţiunea că în loc de «aprobarea constituirii» se va citi «aprobarea transformării».

Art. 3115. - Serviciile de management de portofoliu pot fi prestate de băncile de credit ipotecar numai în situaţiile în care acestea au calitatea de cedent al portofoliului de creanţe ce face obiectul managementului."

15.  Articolul 38 va avea următorul cuprins:

„Art. 38. - (1) Prevederile art. 7, art. 8 alin. (1) şi (3), ale art. 9, 10, 12, 13, ale art. 15 alin. (2) lit. a) si b), art. 16 alin. (1), (2) şi (5), ale art. 17, 18, 20-26, 28, 29 şi 31 sunt aplicabile în mod corespunzător şi caselor de economii.

(2) Pentru prestarea serviciilor de management de portofoliu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/2006 şi ale Legii nr. 32/2006, casele de economii vor include în obiectul de activitate administrarea creditelor terţilor destinate finanţării unor activităţi în domeniul locativ, potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 541/2002, cu modificările ulterioare."

16.   Alineatul (1) al articolului 39 va avea următorul cuprins:

„Art. 39. - (1) Acţionar majoritar al unei case de economii este banca sau casa de economii ori grupul constituit din bănci şi/sau case de economii acţionând împreună în sensul Legii nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, care deţine direct sau indirect o participaţie mai mare de 50% din capitalul social al casei de economii."

17.  Articolul 59 va avea următorul cuprins:

„Art. 59. - Obiectul de activitate al sucursalelor instituţiilor emitente de monedă electronică străine va fi limitat la desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 24 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare."

18.   Litera c) a alineatului (4) al articolului 62 va avea următorul cuprins:

„c) suma ce va fi pusă la dispoziţie sucursalei drept capital de dotare, în conformitate cu art. 58 alin. 4 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare;".

19.   Alineatul (1) al articolului 63 va avea următorul cuprins:

„Art. 63. - (1) In vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare în termenul prevăzut la art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, vor fi prezentate Băncii Naţionale a României documentele care atestă îndeplinirea tuturor formalităţilor pentru înfiinţarea sucursalei."

20.   Alineatul (1) al articolului 65 va avea următorul cuprins:

„Art. 65. - (1) In scopul bunei funcţionări a sistemului bancar şi al asigurării viabilităţii şi stabilităţii acestuia, prin crearea premiselor necesare desfăşurării activităţii fiecărei instituţii de credit, persoană juridică română, şi sucursale a unei instituţii de credit străine, în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente, Banca Naţională a României va putea respinge o cerere de autorizare potrivit art. 20 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, în oricare etapă a procesului de autorizare."

21.   Alineatul (2) al articolului 66 va avea următorul cuprins:

„(2) De asemenea, aprobarea constituirii va fi revocată în cazul nerespectării termenului prevăzut la art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare, pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare."

22.   Alineatul (2) al articolului 71 va avea următorul cuprins:

„(2) In situaţia în care măsura prevăzută la alin. (1) nu va fi dusă la îndeplinire în termenul stabilit de Banca Naţională a României, aceasta va aplica sancţiunile prevăzute la art. 99 din Legea nr. 58/1998, republicată, cu modificările ulterioare."

23.   După articolul 72 se introduce un nou articol, articolul 721, cu următorul cuprins:

„Art. 721. - Datele personale ale persoanelor care, potrivit cerinţelor prezentei norme, remit la Banca Naţională a României curriculum vitae vor fi prelucrate de Banca Naţională a României în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin acesteia potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, în calitate de operator de date cu caracter personal nr. 2.324."

24.  Articolul 75 va avea următorul cuprins:

„Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezenta normă."

25.   Paragraful 3 al anexei nr. 1 „Cerere de autorizare" va avea următorul cuprins:

„In susţinerea cererii mele/noastre anexez/ anexăm următoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile***) ...... din Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine:".

26.   Punctul 12 al anexei nr. 2 „Chestionar pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit" va avea următorul cuprins:

„12. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acţionează împreună, în sensul prevederilor art. 4 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare? In caz afirmativ, se vor preciza componenţa grupului şi natura relaţiilor existente între membrii acestuia."

27.   Punctul 19 al anexei nr. 2 „Chestionar pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit" va avea următorul cuprins:

„19. Asociaţii/acţionarii, administratorii sau persoanele care asigură conducerea activităţii curente a participantului persoană juridică, menţionat la pct. 2.1, au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevăzute la art. 10 alin. (1) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine? In caz afirmativ, daţi detalii."

28.   Prima teză a ultimului paragraf al anexei nr. 2 „Chestionar pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit" va avea următorul cuprins:

„Subsemnatul declar pe proprie răspundere, sub sancţiunea legii, că, în ceea ce priveşte fondurile utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit, sunt respectate prevederile art. 12 alin. (3) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine şi că toate informaţiile cuprinse în acest chestionar sunt complete şi conforme cu realitatea."

29.    Punctul 7 al anexei nr. 5 „Chestionar pentru auditorul financiar" va avea următorul cuprins:

„7. Asociaţii/acţionarii, administratorii sau persoanele care asigură conducerea activităţii curente a societăţii menţionate la pct. 1 au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevăzute la art. 10 alin. (1) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine? In caz afirmativ, daţi detalii."

30.   Paragraful 3 al anexei nr. 7 „Cerere de autorizare" va avea următorul cuprins:

„In susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexăm următoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile art. 62 din Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine:".

31.    După anexa nr. 7 se introduce anexa nr. 8, prevăzută în anexa la prezenta normă.

Art. II. - Norma Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 945 din 15 octombrie 2004, cu modificările şi completările aduse prin prezenta normă, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

p. Preşedintele Consiliului de administraţie

al Băncii Naţionale a României,

Florin Georgescu

ANEXĂ

(Anexa nr. 8 la Norma nr. 10/2004)

CERERE   DE   AUTORIZARE

Domnule guvernator,

Subsemnatul/Subsemnaţii   ........................................................................................................................................................................ ...............,

                                                                         (numele şi prenumele)

în calitate de reprezentant/reprezentanţi legal/legali al/ai ..........................................................................................................................................................,

                                                                                     (denumirea şi  elementele de  identificare ale societăţii de credit ipotecar care doreşte           

                                                                                      să funcţioneze ca bancă de credit ipotecar)

solicit/solicităm autorizarea în calitate de bancă de credit ipotecar, cu denumirea....................................................................................................................... ........................................................................................................................................................................ .....................................................................

Menţionez/Menţionăm următoarele:

-   acţionarii semnificativi care deţin indirect participaţii la capitalul social al acesteia sau drepturi de vot sunt:........................................................................................................................................................................ .....................................................................

-  conducătorii băncii de credit ipotecar sunt:  ............................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

-  administratorii băncii de credit ipotecar sunt:   .........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

-   persoanele care au legături strânse cu banca de credit ipotecar, altele decât fondatorii, acţionarii semnificativi şi administratorii acesteia, sunt: ........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

(se vor indica numele/denumirea, cetăţenia/naţionalitatea)

-  adresa sediului social şi, după caz, a sediului real este/sunt:.......................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

In susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexăm următoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile art. 3110 din Normele Băncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea băncilor, băncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine:

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

Adresa noastră de contact este:

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

........................................................................................................................................................................ .....................................................................

Telefon: ........................                                             Fax:   ................................

Data: ............................                                             Semnătura: ......................

Domnului Guvernator al Băncii Naţionale a României.


SmartCity5

COMENTARII la Norma 10/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 10 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu