Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 5 din 30 iunie 1977

privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale taranilor cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 61 din  8 iulie 1977


SmartCity3


    In Republica Socialista Romania, imbunatatirea sistemului de pensii si asigurari sociale, generalizarea sa la toate categoriile de oameni ai muncii, se inscriu in cadrul programului general al partidului si statului de ridicare necontenita a nivelului de viata al intregului popor.
    In prezent, prin dezvoltarea agriculturii, a intregii economii nationale, a devenit posibila instituirea, cu sprijinul statului, pentru prima oara in istoria tarii noastre, a unui sistem de pensii si asigurari sociale pentru taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate prin care, tinind seama si de contributia acestora la fondul central de produse al statului, sa li se garanteze obtinerea unor venituri corespunzatoare la batrinete sau in caz de invaliditate.
    In acest scop,

    Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate au dreptul la pensie si alte drepturi de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi.
    Art. 2
    Taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate au urmatoarele drepturi de pensie:
    a) pensie pentru limita de virsta;
    b) pensie pentru pierderea totala sau in cea mai mare parte a capacitatii de munca;
    c) pensie de urmas.
    Pensia se stabileste in functie de urmatoarele elemente:
    a) perioada de contributie la fondul de pensii;
    b) valoarea produselor livrate anual la fondul de stat;
    c) gradul de invaliditate.
    Taranii cu gospodarie individuala au dreptul, de asemenea, la asistenta medicala si medicamente in conditiile prevazute de lege.
    Art. 3
    Fondurile necesare platii pensiilor si celorlalte drepturi de asigurari sociale ce se acorda taranilor cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate se constituie din:
    a) contributia personala, de 40 lei lunar, a fiecarui membru al gospodariei individuale, care a implinit 18 ani si desfasoara activitate agricola; contributia se depune trimestrial;
    b) contributia statului, de 2 la suta, stabilita la valoarea produselor livrate la fondul de stat de taranii cu gospodarie individuala; contributia se depune lunar la fondul de pensii si asigurari sociale de catre unitatile care preiau produsele agricole.
    Sumele depuse la fondul de pensii si asigurari sociale de taranii cu gospodarie individuala si membrii lor de familie au regimul dobinzii de 3 la suta.
    Art. 4
    Persoanele care primesc pensie din sectorul asigurarilor sociale de stat sau din alte sectoare de activitate cu sisteme proprii de pensionare vor putea primi si pensia cuvenita in baza prezentei legi pentru perioada in care au contribuit la fondul de pensii si in raport cu valoarea produselor livrate la fondul de stat.
    Suma rezultata din pensiile cumulate nu va putea depasi nivelul pensiei de asigurari sociale ce s-ar fi cuvenit persoanei respective in cazul in care intreaga activitate ar fi fost prestata intr-o unitate de stat. In cazul in care, prin cumul, se depaseste acest nivel, pensiile se vor reduce in mod proportional.
    Art. 5
    Pensiile acordate taranilor cu gospodarie individuala nu sunt impozabile.
    Cererile care au drept scop stabilirea dreptului la pensie, introduse in fata oricaror organe, sint scutite de taxe.
    Dreptul la pensie este imprescriptibil.
    Pensia nu poate fi cedata nici total, nici partial.

    CAP. 2
    Dreptul la pensie si alte drepturi de asigurari sociale

    Art. 6
    In sistemul de pensii si asigurari sociale sint cuprinsi, in mod obligatoriu, toti taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, precum si membrii de familie cu care acestia desfasoara activitate agricola in gospodarie, daca au implinit virsta de 18 ani.
    Art. 7
    Pensia integrala pentru limita de virsta se acorda pe tot timpul vietii:
    a) barbatilor care au implinit virsta de 65 ani si au contribuit la fondul de pensii cel putin 30 ani;
    b) femeilor care au implinit virsta de 60 ani si au contribuit la fondul de pensii cel putin 25 ani.
    Art. 8
    Pensia pentru limita de virsta este de 160 - 400 lei lunar si se stabileste, in raport de perioada de contributie si de valoarea produselor livrate anual la fondul de stat, dupa cum urmeaza:
____________________________________________________________________________
Perioada de       Valoarea livrarilor anuale la fondul de stat - lei -
contributie  ---------------------------------------------------------------
  - ani -    peste   10.001 - 12.000  8.001 - 10.000  5.001 - 8.000  5.000
             12.000
             ---------------------------------------------------------------
                          Cuantumul pensiei lunare - lei -
____________________________________________________________________________
  30          400          375             350             325        300
  25          360          330             310             285        260
  20          320          290             265             245        220
  15          280          250             225             205        190
  10          240          210             195             175        160
____________________________________________________________________________

    Art. 9
    Taranii cu gospodarie individuala care au contribuit la fondul de pensii si asigurari sociale o perioada mai mare de 30 ani barbatii si 25 ani femeile vor beneficia, pentru fiecare an de contributie in plus, de o majorare cu 0,5 la suta a pensiei ce li se cuvine.
    Art. 10
    Membrii gospodariilor individuale care livreaza anual la fondul de stat produse in valoare mai mica de 5.000 lei, dar nu mai putin de 3.000 lei, vor beneficia, in functie de perioada de contributie, de 70 la suta din pensia stabilita pentru cei care livreaza produse in valoare de 5.000 lei; cei care livreaza anual produse in valoare mai mica de 3.000 lei vor beneficia de o pensie reprezentind 50 la suta din pensia stabilita, in functie de perioada de contributie, pentru cei care livreaza produse in valoare de 5.000 lei.
    Art. 11
    Valoarea produselor livrate anual la fondul de stat se stabileste pe gospodarie si este luata in considerare, la stabilirea pensiei, pentru fiecare membru de familie din gospodarie care a platit contributia personala pentru a beneficia de pensie.
    Art. 12
    Taranii cu gospodarie individuala care fac parte din asociatiile pomicole, viticole sau zootehnice vor beneficia de o pensie majorata cu 15 la suta.
    Art. 13
    Durata minima de contributie care da dreptul la pensie pentru limita de virsta este de 10 ani.
    In mod tranzitoriu, taranii cu gospodarie individuala pot beneficia de pensie pentru limita de virsta in urmatoarele conditii:
    a) cei care au implinit sau vor implini pina la 31 decembrie 1977 virsta de 70 ani barbatii si 65 ani femeile si au depus contributia pe perioada 1 iulie - 31 decembrie 1977 vor primi o pensie de 100 lei lunar;
    b) cei care vor implini in perioada 1 ianuarie 1978 - 31 decembrie 1982 virsta de 70 ani barbatii si 65 ani femeile si au cotizat de la 1 iulie 1977 pina la implinirea virstei respective vor primi o pensie de 100 lei lunar, care se majoreaza cu cite 10 lei pentru fiecare an in care au cotizat;
    c) cei care vor implini pina la 31 decembrie 1987 virsta de 65 ani barbatii si 60 ani femeile si au cotizat o perioada de cel putin 5 ani vor primi o pensie de 140 lei lunar, care se majoreaza cu cite 10 lei pentru fiecare 2 ani in care au cotizat peste perioada minima de 5 ani.
    Pentru a beneficia de pensie, persoanele aratate la lit. b) si c) sint obligate ca, pe perioada in care contribuie, sa livreze la fondul de stat produse in valoare de cel putin 5.000 lei anual. In cazul livrarii de produse in valoare mai mica de 5.000 lei anual, pensia se reduce in mod corespunzator, potrivit prevederilor art. 10.
    Art. 14
    Taranii cu gospodarie individuala au dreptul la pensie pentru pierderea totala sau in cea mai mare parte a capacitatii de munca pe toata durata invaliditatii de gradul I sau II, daca au depus contributia cel putin 10 ani.
    Cuantumul pensiei pentru pierderea capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I se stabileste, in raport de perioada de contributie, in procente din pensia pentru limita de virsta, dupa cum urmeaza:
                                    Perioada de contributie
                            ----------------------------------------
                             10 ani  15 ani  20 ani  25 ani  30 ani
- procent din pensia
  pentru limita de virsta      35      45      55      65      75

    In cadrul fiecarei perioade de contributie, procentele se aplica proportional cu numarul anilor de contributie la fondul de pensii si asigurari sociale.
    In cazul invaliditatii de gradul II cuantumul pensiei este de 85 la suta din pensia corespunzatoare gradului I de invaliditate.
    Dupa implinirea virstei de 65 ani barbatii si 60 ani femeile, beneficiarii pensiei pentru pierderea capacitatii de munca pot cere transformarea acestei pensii in pensia pentru limita de virsta la care au dreptul.
    Art. 15
    Pensia de urmas se acorda, pentru fiecare copil orfan de unul sau ambii parinti, pina la implinirea virstei de 16 ani, iar daca urmeaza o scoala, pina la absolvirea acesteia, dar fara a depasi virsta de 25 ani.
    Pensia de urmas se acorda cu conditia ca parintele sau, dupa caz, parintii decedati sa fi fost pensionari sau sa fi indeplinit conditiile pentru obtinerea unei pensii.
    Cuantumul pensiei este de 70 lei lunar pentru fiecare copil orfan de unul dintre parinti si de 100 lei lunar pentru fiecare copil orfan de ambii parinti.
    Art. 16
    Taranii cu gospodarie individuala si membrii lor de familie, inclusiv cei care sint pensionari, beneficiaza, pe timpul internarii in spitale, de intretinere si medicamente in mod gratuit, precum si de medicamente pe timpul tratamentului ambulatoriu, potrivit legii.
    Cheltuielile necesare in acest scop se suporta din fondul de pensii si asigurari sociale al taranilor cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate.

    CAP. 3
    Stabilirea si plata pensiilor

    Art. 17
    In vederea asigurarii respectarii stricte a prevederilor legii privind intocmirea actelor de pensionare, a tinerii unei evidente corecte a tuturor datelor si celorlalte elemente pe baza carora se stabilesc drepturile la pensie si alte drepturi de asigurari sociale, pe linga consiliile populare comunale se constituie comisii de pensii si asigurari sociale ale taranilor cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, conduse de vicepresedintele biroului executiv al consiliului popular si din care vor face parte secretarul biroului executiv, medicul circumscriptiei sanitare, precum si un numar de 5 - 7 deputati si tarani cu gospodarie individuala desemnati de adunarea cetatenilor.
    Componenta comisiei se aproba de biroul executiv al consiliului popular comunal.
    Art. 18
    Comisia de pensii si asigurari sociale intocmeste si inainteaza directiei pentru probleme de munca si ocrotiri sociale dosarul de pensionare; directia propune, potrivit legii, comisiei judetene de pensii, emiterea deciziei de pensionare sau va depune dosarul la comisia judeteana de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
    Art. 19
    Comisiile judetene de pensii emit, potrivit legii, deciziile de pensionare si examineaza contestatiile impotriva hotaririlor comisiilor de pensii si asigurari sociale si ale comisiilor de expertiza si recuperare a capacitatii de munca.
    Impotriva deciziei comisiilor judetene de pensii se poate face apel, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Pensii, care functioneaza la Ministerul Muncii.
    Art. 20
    In vederea stabilirii drepturilor de pensie si a altor drepturi de asigurari sociale ale taranilor cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, se introduce "Carnetul de pensii si asigurari sociale", in care se vor evidentia contributia personala, livrarile la fondul de stat si alte elemente care servesc la stabilirea acestor drepturi.
    Art. 21
    Operatiunile privind constituirea si administrarea fondurilor necesare platii pensiilor si a celorlalte drepturi de asigurari sociale pentru taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate se fac de Ministerul Muncii, prin directiile pentru probleme de munca si ocrotiri sociale si oficiile acestora.
    Art. 22
    Perioada de contributie a taranilor cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate se ia in considerare numai pentru stabilirea drepturilor de pensie si altor drepturi de asigurari sociale, potrivit prevederilor prezentei legi.
    Art. 23
    Pensiile si celelalte drepturi de asigurari sociale se acorda la cererea persoanelor indreptatite.

    CAP. 4
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 24
    Prevederile prezentei legi se intregesc in mod corespunzator cu dispozitiile legii privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, referitoare la plata pensiei si suspendarea acesteia, revizuirea deciziilor de pensionare, recuperarea sumelor platite fara temei cu titlu de pensie sau alte drepturi aferente, la contestatia impotriva hotaririi privind incadrarea in grade de invaliditate si la revizuirea medicala a pensionarilor de invaliditate.
    Art. 25
    Prevederile prezentei legi se aplica incepind cu data de 1 ianuarie 1978, cu exceptia celor privind contributia statului, care se aplica de la data de 1 iunie 1977.

    Aceasta lege a fost adoptata de Marea Adunare Nationala in sedinta din 30 iunie 1977.

                               Presedintele
                          Marii Adunari Nationale,
                              NICOLAE GIOSAN



SmartCity5

COMENTARII la Legea 5/1977

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 5 din 1977
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu