Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 477 din  9 iulie 2002

privind ratificarea Acordului dintre Romania si Regatul Tarilor de Jos pentru exportul prestatiilor de securitate sociala, semnat la Bucuresti la 13 noiembrie 2001

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 558 din 30 iulie 2002


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Romania si Regatul Tarilor de Jos pentru exportul prestatiilor de securitate sociala, semnat la Bucuresti la 13 noiembrie 2001.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 18 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                                VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                         p. PRESEDINTELE SENATUI,
                              DORU IOAN TARACILA

                                  ACORD
intre Romania si Regatul Tarilor de Jos pentru exportul prestatiilor de securitate sociala

    Romania si Regatul Tarilor de Jos, denumite in cele ce urmeaza parti contractante,
    dorind sa stabileasca relatii in domeniul securitatii sociale si sa reglementeze cooperarea intre cele doua state,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Definitii
    1. In scopul prezentului acord:
    a) teritoriu desemneaza:
    - pentru Romania: intregul teritoriu de stat al Romaniei, inclusiv marea sa teritoriala si spatiul aerian de deasupra teritoriului si marii teritoriale, asupra carora Romania isi exercita suveranitatea, precum si zona contigua, platoul continental si zona economica exclusiva, asupra carora Romania isi exercita drepturi suverane sau jurisdictia, in conformitate cu legislatia sa si potrivit normelor si principiilor dreptului international;
    - pentru Regatul Tarilor de Jos: teritoriul din Europa al Regatului;
    b) legislatie desemneaza legile si alte reglementari in vigoare referitoare la domeniile de securitate sociala mentionate la art. 2;
    c) autoritate competenta desemneaza:
    - pentru Romania: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale;
    - pentru Regatul Tarilor de Jos: Ministerul Afacerilor Sociale si Ocuparii;
    d) institutie competenta desemneaza:
    - pentru Romania: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale;
    - pentru Regatul Tarilor de Jos:
       - in cazul domeniilor de securitate sociala mentionate la art. 2 paragraful 2 lit. a), b) si c): Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Institutul National pentru Asigurari Sociale) c/o Gak Nederland bv;
       - in cazul domeniilor de securitate sociala mentionate la art. 2 paragraful 2 lit. d), e) si f): Sociale Verzekeringsbank (Banca de Asigurari Sociale);
sau orice institutie autorizata sa indeplineasca atributiile exercitate in prezent de institutiile mentionate mai sus;
    e) prestatie desemneaza orice prestatie in bani, conform legislatiei;
    f) beneficiar desemneaza orice persoana care solicita sau are dreptul la o prestatie;
    g) membru de familie desemneaza o persoana definita sau recunoscuta ca atare de legislatie;
    h) domiciliu desemneaza locul de sedere obisnuit;
    i) resedinta desemneaza locul de sedere temporara;
    j) informatii desemneaza date referitoare la identitate, adresa, situatie familiala, loc de munca, studii, venit, stare de sanatate, deces si cazier sau orice alte date relevante pentru aplicarea prezentului acord;
    k) agentie desemneaza orice institutie care este implicata in aplicarea prezentului acord si care include, printre altele: registrul de evidenta a populatiei, registrul de stare civila, autoritatile fiscale, registrul casatoriilor, registrul comertului, agentiile de ocupare a fortei de munca, scolile si alte institutii de invatamant, autoritatile comerciale, politia, serviciile de detentie, oficiile de imigrare si notariatele publice.
    2. Alti termeni utilizati in prezentul acord au sensul atribuit de legislatia care se aplica.
    Art. 2
    Domeniul material
    Prezentul acord se va aplica:
    1. Pentru Romania, legislatiei referitoare la urmatoarele domenii de securitate sociala:
    a) prestatii in caz de boala si maternitate;
    b) prestatii in caz de invaliditate;
    c) pensii in caz de batranete;
    d) prestatii de urmas;
    e) alocatii de stat pentru copii.
    2. Pentru Regatul Tarilor de Jos, legislatiei referitoare la urmatoarele domenii de asigurari sociale:
    a) prestatii in caz de boala si maternitate;
    b) prestatii in caz de invaliditate pentru persoane angajate;
    c) prestatii in caz de invaliditate pentru lucratorii independenti;
    d) pensii in caz de batranete;
    e) prestatii de urmas;
    f) prestatii pentru copii.
    Art. 3
    Domeniul personal
    Daca nu se prevede altfel, prezentul acord se va aplica unui beneficiar, precum si unui membru al familiei sale atat timp cat are domiciliul sau resedinta pe teritoriul unei parti contractante.
    Art. 4
    Exportul prestatiilor
    Daca nu se prevede altfel in prezentul acord, nici o prevedere a legislatiei unei parti contractante, care limiteaza plata prestatiilor doar pentru ca un beneficiar sau un membru al familiei sale are domiciliul ori resedinta in afara teritoriului acelei parti contractante, nu va fi aplicabila unui beneficiar sau unui membru al familiei sale care are domiciliul ori resedinta pe teritoriul celeilalte parti contractante.
    Art. 5
    Identificarea
    1. Pentru a determina dreptul la o prestatie si la plata acesteia, in conformitate cu legislatia romana sau olandeza, un beneficiar ori un membru al familiei sale va face dovada identitatii sale prin transmiterea de documente oficiale de identitate institutiei competente a partii contractante pe teritoriul careia persoana respectiva are domiciliul sau resedinta. Documentul oficial de identitate poate fi pasaportul sau orice alt act de identitate valabil, eliberat pe teritoriul unde persoana respectiva are domiciliul ori resedinta.
    2. Institutia competenta identifica beneficiarul sau membrul familiei sale pe baza documentului oficial de identitate. Institutia competenta respectiva va informa institutia competenta a celeilalte parti contractante ca identitatea unui beneficiar sau a membrului familiei sale a fost verificata, prin transmiterea unei copii de pe documentul oficial de identitate.
    Art. 6
    Verificarea solicitarilor si platilor
    1. Pentru solutionarea solicitarii sau plata unei prestatii institutia competenta a unei parti contractante va verifica, la solicitarea institutiei competente a celeilalte parti contractante, informatiile referitoare la un beneficiar sau un membru al familiei sale. Daca este necesar, aceasta verificare va fi efectuata impreuna cu agentiile. Institutia competenta a unei parti contractante va transmite institutiei competente a celeilalte parti contractante o confirmare a verificarii impreuna cu copiile autentificate de pe documentele relevante.
    2. Prin derogare de la prevederile paragrafului 1 al prezentului articol, institutia competenta a unei parti contractante, fara o solicitare prealabila, va informa institutia competenta a celeilalte parti contractante asupra oricarei modificari a informatiilor referitoare la un beneficiar sau un membru al familiei sale.
    3. Institutiile competente ale partilor contractante pot lua legatura direct. De asemenea, institutiile competente ale partilor contractante pot contacta direct un beneficiar, un membru al familiei sale sau un reprezentant al persoanei respective.
    4. Prin derogare de la prevederile paragrafului 1 al prezentului articol, reprezentantii diplomatici sau consulari si institutiile competente ale unei parti contractante vor putea lua legatura direct cu agentiile celeilalte parti contractante pentru a verifica dreptul la o prestatie sau la plata acesteia.
    5. Agentiile vor depune toate diligentele necesare in scopul aplicarii prezentului acord. Asistenta administrativa furnizata de agentii va fi gratuita. Totusi autoritatile competente ale partilor contractante pot conveni ca anumite cheltuieli sa fie rambursate.
    Art. 7
    Examinarile medicale
    1. La solicitarea institutiei competente a unei parti contractante, examinarea medicala a unui beneficiar sau a unui membru al familiei sale cu domiciliul ori resedinta pe teritoriul celeilalte parti contractante va fi efectuata de catre institutia competenta a acestei din urma parti contractante.
    2. Pentru a determina capacitatea de munca a unui beneficiar sau a unui membru al familiei sale institutia competenta a unei parti contractante va utiliza rapoartele medicale si datele administrative furnizate de institutia competenta a celeilalte parti contractante. Totusi institutia competenta a primei parti contractante poate solicita beneficiarului sau unui membru al familiei sale sa se supuna unei examinari medicale realizate de un medic, la alegerea acesteia sau pe teritoriul pe care se afla institutia competenta.
    3. Beneficiarul sau un membru al familiei sale este obligat sa se conformeze oricarei solicitari de a se prezenta pentru efectuarea examinarii medicale. Daca persoana in cauza, din motive medicale, nu este capabila sa calatoreasca spre teritoriul celeilalte parti contractante, aceasta trebuie sa informeze imediat institutia competenta a acelei parti contractante. In acest caz beneficiarul va fi obligat sa transmita un certificat medical eliberat de un medic desemnat in acest scop de catre institutia competenta a partii contractante pe teritoriul careia beneficiarul isi are domiciliul sau resedinta. Acest certificat trebuie sa ateste imposibilitatea efectuarii calatoriei si durata probabila a acestei stari.
    4. Costurile examinarii si, daca este cazul, cheltuielile de calatorie si de cazare vor fi platite de institutia competenta care a solicitat efectuarea examinarii.
    Art. 8
    Recunoasterea si aplicarea deciziilor
    1. Hotararile unei instante judecatoresti sau deciziile investite cu titlu executoriu ale unei institutii competente a unei parti contractante, referitoare la recuperarea debitelor rezultate din plati necuvenite aferente prestatiilor de securitate sociala, colectarea contributiilor de securitate sociala si penalitatile prevazute de legislatia relevanta, vor fi recunoscute de cealalta parte contractanta.
    2. Recunoasterea poate fi refuzata numai daca este contrara ordinii publice a partii contractante pe teritoriul careia hotararea sau decizia trebuie pusa in executare.
    3. Hotararile sau deciziile investite cu titlu executoriu, recunoscute in conformitate cu paragraful 1 al prezentului articol, vor fi puse in executare de cealalta parte contractanta. Modalitatile de executare a acestora vor fi in conformitate cu legislatia aplicabila pe teritoriul celeilalte parti contractante unde hotararea sau decizia trebuie pusa in executare. Confirmarea titlului executoriu al hotararii sau deciziei va fi atestata de copia autentificata de pe aceasta decizie sau hotarare. Punerea in executare a deciziei sau hotararii va fi notificata celeilalte parti contractante.
    Art. 9
    Recuperarea debitelor
    Recuperarea debitelor rezultate din plati necuvenite, aferente prestatiilor de securitate sociala sau penalitatilor ca urmare a unei decizii investite cu titlu executoriu, emisa de institutia competenta a unei parti contractante, poate fi efectuata, la solicitarea acesteia, prin retinerea debitelor din sumele datorate beneficiarului respectiv, de catre institutia competenta a celeilalte parti contractante. Ultima institutie competenta va deduce suma, in conformitate si in limitele legislatiei pe care o aplica institutia competenta in executarea deciziilor similare, si va rambursa suma institutiei competente indreptatite.
    Art. 10
    Refuzul la plata, suspendarea, retragerea
    Institutia competenta a unei parti contractante poate refuza acordarea unei prestatii sau poate suspenda ori retrage plata unei prestatii, daca:
    a) un beneficiar sau un membru al familiei sale nu a efectuat examinarile ori nu a furnizat informatiile solicitate conform art. 5 si paragrafelor 2 si 3 ale art. 7, in termenele prevazute de legislatia aplicabila; sau
    b) institutia competenta a celeilalte parti contractante nu a transmis informatiile sau nu a efectuat examinarile solicitate conform art. 5, paragrafului 1 al art. 6 si paragrafului 1 al art. 7, intr-o perioada de 3 luni.
    Art. 11
    Protectia datelor
    1. In cazul in care, conform prezentului acord, autoritatile competente, institutiile competente sau agentiile unei parti contractante comunica date personale autoritatii competente sau institutiilor competente ale celeilalte parti contractante, acea comunicare va fi supusa prevederilor legale referitoare la protectia datelor, stabilite de partea contractanta care furnizeaza datele. Orice transmitere auxiliara, precum si orice stocare, modificare si distrugere a datelor vor fi efectuate conform prevederilor legislatiei referitoare la protectia datelor a partii contractante primitoare.
    2. Folosirea datelor in alte scopuri decat cele de securitate sociala va fi supusa aprobarii persoanei respective sau va fi in conformitate cu alte garantii prevazute de legislatia nationala.
    Art. 12
    Aplicarea acordului
    Institutiile competente ale ambelor parti contractante, prin intermediul aranjamentelor suplimentare, pot stabili masuri pentru aplicarea prezentului acord, in conformitate cu legislatia interna in vigoare.
    Art. 13
    Utilizarea limbilor oficiale
    1. Pentru aplicarea prezentului acord autoritatile competente, institutiile competente si agentiile partilor contractante pot comunica direct intre ele in limba engleza.
    2. Nici un document nu poate fi respins doar pe motivul ca a fost scris in limba oficiala a celeilalte parti contractante.
    Art. 14
    Solutionarea divergentelor
    Autoritatile competente ale celor doua parti contractante vor depune toate diligentele necesare pentru solutionarea de comun acord a oricarei divergente rezultate din interpretarea sau aplicarea prezentului acord.
    Art. 15
    Intrarea in vigoare a acordului
    1. Prezentul acord va intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni de la data ultimei notificari, prin care partile contractante isi comunica reciproc indeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea sa in vigoare.
    2. Regatul Tarilor de Jos va aplica provizoriu prevederile art. 4 din prima zi a celei de-a doua luni care urmeaza semnarii.
    Art. 16
    Aplicarea teritoriala
    Regatul Tarilor de Jos va aplica prevederile prezentului acord numai pe teritoriul european al Regatului.
    Art. 17
    Denuntarea
    1. Prezentul acord va ramane in vigoare pentru o perioada nedeterminata.
    2. Prezentul acord poate fi denuntat oricand prin notificare efectuata de catre oricare dintre partile contractante. In caz de denuntare prezentul acord va ramane in vigoare pana la sfarsitul anului calendaristic urmator anului in care notificarea de denuntare a fost primita de cealalta parte contractanta.

    Semnat la Bucuresti la 13 noiembrie 2001, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, olandeza si engleza, toate textele fiind egal autentice. In cazul oricarei divergente de interpretare textul in limba engleza va prevala.

                    Pentru Romania,
                    Mihnea Motoc,
                    secretar de stat
                    Ministerul Afacerilor Externe

                    Pentru Regatul Tarilor de Jos,
                    D. A. Benschop,
                    secretar de stat
                    Ministerul Afacerilor Externe



SmartCity5

COMENTARII la Legea 477/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 477 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu