Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 39 din 17 martie 2005

privind ratificarea Protocolului nr. 14 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950, cu privire la modificarea sistemului de control al Conventiei, adoptat la Strasbourg la 13 mai 2004

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 238 din 22 martie 2005


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Protocolul nr. 14 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950, cu privire la modificarea sistemului de control al Conventiei, adoptat la Strasbourg la 13 mai 2004.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              ADRIAN NASTASE

                          PRESEDINTELE SENATUI
                             NICOLAE VACAROIU

                            PROTOCOLUL Nr. 14
la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950, cu privire la modificarea sistemului de control al Conventiei, adoptat la Strasbourg la 13 mai 2004*)

    *) Traducere.

                               PREAMBUL

    Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului protocol la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950, denumita in continuare Conventia,
    avand in vedere Rezolutia nr. 1 si Declaratia, adoptate in cadrul Conferintei ministeriale europene privind drepturile omului, care s-a desfasurat la Roma la 3 si 4 noiembrie 2000,
    avand in vedere declaratiile adoptate de Comitetul Ministrilor la 8 noiembrie 2001, 7 noiembrie 2002 si 15 mai 2003 in cadrul reuniunilor 109, 111, respectiv 112,
    avand in vedere Avizul nr. 251 (2004) adoptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei la 28 aprilie 2004,
    considerand ca este necesara si urgenta modificarea anumitor dispozitii ale Conventiei in vederea mentinerii si imbunatatirii eficientei pe termen lung a sistemului de control, avand in vedere mai ales cresterea continua a numarului de cauze aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului si al Comitetului Ministrilor Consiliului Europei,
    considerand, mai ales, ca este necesar sa fie mentinut rolul principal al Curtii in ceea ce priveste protectia drepturilor omului in Europa,
    au convenit asupra celor ce urmeaza:

    Art. 1
    Alineatul 2 al articolului 22 din Conventie se abroga.
    Art. 2
    Articolul 23 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 23
    Durata mandatului si revocarea
    1. Judecatorii sunt alesi pentru o perioada de 9 ani. Ei nu pot fi realesi.
    2. Mandatul judecatorilor se incheie atunci cand ei implinesc varsta de 70 de ani.
    3. Judecatorii raman in functie pana la inlocuirea lor. Ei continua totusi sa se ocupe de cauzele cu care au fost deja sesizati.
    4. Un judecator nu poate fi revocat din functie decat daca ceilalti judecatori decid, cu o majoritate de doua treimi, ca el nu mai corespunde conditiilor cerute."
    Art. 3
    Articolul 24 din Conventie se abroga.
    Art. 4
    Articolul 25 din Conventie devine articolul 24 si se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 24
    Grefa si raportorii
    1. Curtea dispune de o grefa ale carei sarcini si organizare sunt stabilite prin regulamentul Curtii.
    2. Atunci cand se pronunta in complet de judecator unic, Curtea este asistata de raportori care isi exercita functiile sub autoritatea presedintelui Curtii. Ei fac parte din grefa Curtii."
    Art. 5
    Articolul 26 din Conventie devine articolul 25 ("Adunarea generala a Curtii") si se modifica dupa cum urmeaza:
    1. La sfarsitul literei d), virgula este inlocuita cu punct si virgula, iar cuvantul "si" se elimina.
    2. La sfarsitul literei e), punctul este inlocuit cu punct si virgula.
    3. Se adauga o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
    "f) formuleaza orice cerere in temeiul art. 26 alin. 2."
    Art. 6
    Articolul 27 din Conventie devine articolul 26 si se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 26
    Completele de judecatori unici, comitete, Camere si Marea Camera
    1. Pentru examinarea cauzelor deduse judecatii Curtii, aceasta se constituie din complete formate din judecator unic, comitete de 3 judecatori, Camere de 7 judecatori si Marea Camera, formata din 17 judecatori. Camerele Curtii constituie comitete pentru o perioada determinata.
    2. La cererea Adunarii generale a Curtii, Comitetul Ministrilor poate sa reduca la 5 numarul judecatorilor Camerelor, prin decizie unanima si pentru o perioada determinata.
    3. Judecatorul unic nu va examina nici o cerere introdusa impotriva inaltei parti contractante in numele careia a fost ales.
    4. Judecatorul ales in numele unei inalte parti contractante care este parte in cauza este membru de drept al Camerei sau al Marii Camere. In absenta sa ori in cazul in care nu poate participa, va participa in calitate de judecator o persoana aleasa de presedintele Curtii de pe o lista prezentata in prealabil de catre inalta parte contractanta.
    5. De asemenea, fac parte din Marea Camera presedintele Curtii, vicepresedintii, presedintii Camerelor si alti judecatori desemnati in conformitate cu regulamentul Curtii. Cand cauza este transmisa Marii Camere in temeiul art. 43, nici un judecator al Camerei care a pronuntat decizia nu poate sa faca parte din Marea Camera, cu exceptia presedintelui Camerei si a judecatorului care a participat in numele inaltei parti contractante interesate."
    Art. 7
    Dupa noul articol 26 se adauga un nou articol, articolul 27, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 27
    Competenta judecatorilor unici
    1. Judecatorul unic poate declara inadmisibila o cauza, in temeiul art. 34, sau poate decide radierea ei de pe rol atunci cand o asemenea decizie poate fi luata fara o examinare suplimentara.
    2. Decizia este definitiva.
    3. Daca judecatorul unic nu declara inadmisibila o cauza sau nu o radiaza de pe rol, acesta o va transmite unui comitet sau unei Camere pentru o examinare suplimentara."
    Art. 8
    Articolul 28 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 28
    Competenta comitetelor
    1. Un comitet sesizat cu o cerere individuala formulata in temeiul art. 34 poate, cu unanimitate de voturi:
    a) sa o declare ca fiind inadmisibila sau sa o radieze de pe rol, atunci cand o asemenea decizie poate fi luata fara o examinare suplimentara; sau
    b) sa o declare ca admisibila si sa pronunte in acelasi timp o hotarare pe fond, atunci cand problema referitoare la interpretarea sau aplicarea Conventiei ori a protocoalelor sale, care este la originea cauzei, face obiectul unei jurisprudente constante a Curtii.
    2. Deciziile si hotararile prevazute la alin. 1 sunt definitive.
    3. Daca judecatorul ales in numele inaltei parti contractante, parte in cauza, nu este membru al comitetului, acesta din urma poate, in orice faza a procedurii, sa il invite sa participe in locul unuia dintre membri, tinand seama de toti factorii pertinenti, inclusiv daca partea a contestat aplicarea procedurii prevazute la alin. 1.
    Art. 9
    Articolul 29 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    1. Alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Daca nu a fost luata nici o decizie in temeiul art. 27 sau 28 si nici nu a fost pronuntata o hotarare potrivit art. 28, Camera se pronunta asupra admisibilitatii si a fondului cererilor individuale formulate conform art. 34. Decizia asupra admisibilitatii poate fi luata separat."
    2. La finalul alineatului 2 se adauga o noua fraza, dupa cum urmeaza:
    "Cu exceptia cazurilor in care Curtea decide altfel, in cazuri exceptionale decizia asupra admisibilitatii se ia separat".
    3. Alineatul 3 se abroga.
    Art. 10
    Articolul 31 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    1. La sfarsitul literei a), cuvantul "si" se elimina.
    2. Litera b) devine litera c) si se insereaza o noua litera b), dupa cum urmeaza:
    "b) se pronunta asupra aspectelor cu privire la care Curtea este sesizata de catre Comitetul Ministrilor in temeiul art. 46 alin. 4; si [...]".
    Art. 11
    Articolul 32 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    - La sfarsitul alineatului 1, dupa numarul 34 se adauga o virgula si numarul 46.
    Art. 12
    Alineatul 3 al articolului 35 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    "3. Curtea declara inadmisibila orice cerere individuala introdusa in temeiul art. 34, atunci cand apreciaza ca:
    a) cererea este incompatibila cu prevederile Conventiei sau ale protocoalelor sale, este in mod vadit neintemeiata ori abuziva; sau
    b) reclamantul nu a suferit nici un prejudiciu important, cu exceptia cazului in care respectarea drepturilor omului garantate prin Conventie si prin protocoalele sale impune examinarea pe fond a cererii si cu conditia de a nu respinge pentru acest motiv nici o cauza care nu a fost examinata corespunzator de o instanta nationala."
    Art. 13
    La sfarsitul articolului 36 din Conventie se adauga un nou alineat, alineatul 3, cu urmatorul cuprins:
    "3. In orice cauza aflata pe rolul unei Camere sau al Marii Camere comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei poate prezenta observatii scrise si poate lua parte la audieri."
    Art. 14
    Articolul 38 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 38
    Examinarea in contradictoriu a cauzei
    Curtea examineaza cauza in conditii de contradictorialitate cu reprezentantii partilor si, daca este cazul, procedeaza la o ancheta, pentru a carei buna desfasurare inaltele parti contractante implicate vor pune la dispozitie toate facilitatile necesare."
    Art. 15
    Articolul 39 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 39
    Solutionari pe cale amiabila
    1. In orice etapa a procedurii Curtea se poate pune la dispozitia partilor in vederea solutionarii pe cale amiabila a cauzei, care sa reflecte respectarea drepturilor omului, asa cum sunt recunoscute acestea in Conventie si in protocoalele sale.
    2. Procedura descrisa la alin. 1 este confidentiala.
    3. In cazul incheierii unei conventii de rezolvare amiabila, Curtea scoate cauza de pe rol printr-o decizie care se limiteaza la o prezentare sumara a situatiei de fapt si a solutiei adoptate.
    4. Aceasta decizie este transmisa Comitetului Ministrilor, care supravegheaza executarea clauzelor din conventia de solutionare pe cale amiabila, asa cum au fost retinute in decizie."
    Art. 16
    Articolul 46 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    "Art. 46
    Forta obligatorie si executarea hotararilor
    1. Inaltele parti contractante se obliga sa se conformeze hotararilor definitive ale Curtii, pronuntate in cauzele in care sunt parti.
    2. Hotararea definitiva a Curtii se transmite Comitetului Ministrilor care supravegheaza executarea acesteia.
    3. In cazul in care Comitetul Ministrilor considera ca supravegherea executarii unei hotarari definitive este impiedicata de o dificultate de interpretare a acestei hotarari, el poate sesiza Curtea pentru a se pronunta asupra acestei probleme de interpretare. Decizia cu privire la sesizarea Curtii se ia prin vot cu o majoritate de doua treimi din numarul reprezentantilor cu drept de a participa la lucrarile Comitetului Ministrilor.
    4. In cazul in care Comitetul Ministrilor considera ca o inalta parte contractanta refuza sa se conformeze unei hotarari definitive pronuntate intr-un litigiu in care este parte, acesta poate, dupa ce a pus in intarziere inalta parte contractanta, sa sesizeze Curtea cu privire la problema respectarii de catre aceasta a obligatiei prevazute la alin. 1, printr-o decizie luata cu votul majoritatii de doua treimi din numarul reprezentantilor cu drept de a participa la lucrarile Comitetului Ministrilor.
    5. Daca Curtea constata o incalcare a prevederilor alin. 1, trimite cauza Comitetului Ministrilor pentru ca acesta sa examineze masurile care se impun. Daca Curtea constata ca nu s-a produs o incalcare a prevederilor alin. 1, va transmite cauza Comitetului Ministrilor, care va decide incetarea supravegherii executarii."
    Art. 17
    Articolul 59 din Conventie se modifica dupa cum urmeaza:
    1. Se adauga alineatul 2 cu urmatorul cuprins:
    "2. Uniunea Europeana poate adera la prezenta Conventie."
    2. Alineatele 2, 3 si 4 vor deveni alineatele 3, 4 si, respectiv, 5.
    Art. 18
    Dispozitii finale si tranzitorii
    1. Prezentul protocol este deschis semnarii de catre statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Conventiei, care isi pot exprima consimtamantul de a fi parte la acesta prin:
    a) semnare fara rezerva ratificarii, acceptarii ori aprobarii; sau
    b) semnare sub rezerva ratificarii, acceptarii ori aprobarii, urmata de ratificare, acceptare sau aprobare.
    2. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la Secretariatul General al Consiliului Europei.
    Art. 19
    Prezentul protocol va intra in vigoare in prima zi a lunii care urmeaza trecerii unui termen de 3 luni de la data la care toate partile contractante isi vor fi exprimat consimtamantul de a fi parte la protocol, in conformitate cu dispozitiile art. 18.
    Art. 20
    1. La data intrarii in vigoare a prezentului protocol, dispozitiile sale se vor aplica tuturor cererilor aflate pe rolul Curtii, precum si tuturor hotararilor a caror executare este supravegheata de catre Comitetul Ministrilor.
    2. Noul criteriu de admisibilitate introdus prin art. 12 din prezentul protocol la art. 35 alin. 3 lit. b) din Conventie nu se va aplica cererilor declarate admisibile inainte de intrarea in vigoare a prezentului protocol. Doi ani dupa intrarea in vigoare a prezentului protocol, doar Camerele si Marea Camera vor putea aplica noul criteriu de admisibilitate.
    Art. 21
    La data intrarii in vigoare a prezentului protocol durata mandatului judecatorilor care se afla in exercitarea primului lor mandat se va prelungi de drept, pentru a atinge un total de 9 ani. Ceilalti judecatori isi vor incheia mandatul, care va fi prelungit de drept cu 2 ani.
    Art. 22
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei:
    a) orice semnare;
    b) depunerea oricarui instrument de ratificare, acceptare sau aprobare;
    c) data intrarii in vigoare a prezentului protocol, conform art. 19; precum si
    d) orice alt act, notificare sau comunicare referitoare la prezentul protocol.
    Drept care, subsemnatii, avand depline puteri, am semnat prezentul protocol.
    Adoptat la Strasbourg la 13 mai 2004, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr un singur exemplar care va fi depus la arhivele Consiliului Europei. Secretariatul General al Consiliului Europei va comunica o copie certificata conforma cu originalul fiecaruia dintre statele membre ale Consiliului Europei.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 39/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 39 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 39/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu