Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 37 din 24 iunie 1993

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 137 din 28 iunie 1993


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare, semnat la Bucuresti la 20 februarie 1992.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 2 martie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

               PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                        ADRIAN NASTASE

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 10 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   PRESEDINTELE SENATUI
                prof. univ. OLIVIU GHERMAN

                          ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia,
    reafirmand atasamentul lor fata de scopurile si principiile Cartei Natiunilor Unite,
    reamintind ca scopurile si principiile Cartei de la Paris pentru o noua Europa, Declaratia comuna a celor 22 de state privind imbunatatirea relatiilor dintre ele, precum si semnarea de catre ele a Tratatului asupra fortelor armate conventionale in Europa dau o noua dimensiune relatiilor dintre ele,
    luand nota de angajamentele asumate la Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa de a promova o mai mare deschidere si transparenta in activitatile lor militare si de a intari securitatea prin masuri de crestere a increderii si securitatii,
    dorind sa puna in aplicare in relatiile lor bilaterale si alte masuri de crestere a increderii si securitatii, in plus fata de prevederile Documentului de la Viena al negocierilor privind masurile de crestere a increderii si securitatii, adoptat in 1990,
    subliniind dorinta de a promova relatiile existente intre ele pe baza prieteniei si colaborarii, inclusiv in domeniul militar,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Scopul acordului
    Scopul prezentului acord in constituie punerea in aplicare a cooperarii dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia (numite in continuare parti), in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare.
    Art. 2
    Definitii
    In sensul prezentului acord si al anexei sale:
    1. termenul cooperare in domeniul instruirii militare inseamna convenirea unor activitati si schimb de personal, experienta si informatii in domeniul instruirii militare, executate in prezent de fortele armate ale ambelor parti si care vor fi specificate in acordul suplimentar ce va fi incheiat in baza prezentului acord;
    2. termenul cooperare in domeniul tehnicii si stiintei militare inseamna convenirea unor activitati si schimb de personal, experienta si informatii, in scopul cooperarii in domeniile tehnicii si stiintei militare, si care vor fi specificate in acordul suplimentar ce va fi incheiat in baza prezentului acord.
    Art. 3
    Domeniile cooperarii militare
    Cooperarea militara intre cele doua parti cuprinde:
    1. In domeniul instruirii militare:
    a) perfectionarea instruirii profesionale, pe baza de reciprocitate, a cadrelor militare active si elevilor de la diferite niveluri, institutii militare de invatamant si arme;
    b) schimb de vizite intre cadre militare active din institutii militare de invatamant si, respectiv, din unitati militare;
    c) participarea cu observatori la aplicatii militare nationale in armatele celor doua tari, pe baza de acord reciproc, cand aceste aplicatii se desfasoara cu efective si armamente care nu implica obligatia de notificare si invitare de observatori, specificata in Documentul de la Viena al negocierilor privind masurile de crestere a increderii si securitatii, adoptat in anul 1990;
    d) participarea la instruire si aplicatii militare, care se va limita la programe de instruire/invatamant si aplicatii militare care nu includ date ce necesita a fi pastrate secrete, dreptul de a decide aceasta apartinand statului care primeste;
    e) schimburi de vizite sau turnee ale grupurilor artistice militare sau echipelor sportive militare, pe baza de reciprocitate;
    f) cooperarea intre studiourile cinematografice si fotomilitare.
    2. In domeniul tehnicii si stiintei militare:
    a) Partile vor organiza, prin stabilirea unui mecanism de informare si consultare reciproca, comitete tehnice, pentru a purta negocieri in sectoarele:
    - cooperarii in cercetare/dezvoltare si stiintific;
    - dezvoltarii tehnologice si inventiilor;
    - cooperarii in tehnologia militara, si vor face tot posibilul pentru a executa activitatile privind cooperarea in sectoarele mentionate mai sus, in cadrul unor acorduri suplimentare sau al altor aranjamente ce se vor incheia intre parti.
    b) Partile pot face schimb de informatii tehnice si de experienta, obtinute de la terte tari, fara a prejudicia prevederile acordurilor bi/multilaterale pe care le-au incheiat cu aceste tari.
    c) Partile convin sa participe la expozitii ale industriei de aparare ce vor fi organizate de armatele celor doua parti.
    3. Schimb reciproc de informatii cu privire la relatiile intre cele doua armate, autoritatile administratiei publice si mass-media, in conformitate cu reglementarile legale nationale ale fiecarei parti.
    Art. 4
    Obligatiile partilor privind securitatea informatiilor militare
    1. Personalul militar se va conforma reglementarilor statului gazda privind securitatea si asigurarea securitatii informatiilor secrete pe care le-a obtinut, referitoare la armata acestui stat.
    2. Toate informatiile militare secrete comunicate direct intre parti si informatiile obtinute pe alta cale de fiecare guvern vor fi protejate in conformitate cu urmatoarele principii:
    a) Guvernul care primeste informatiile nu le va difuza unui guvern, firme sau cetatean al unei terte tari fara aprobarea guvernului care a furnizat informatiile.
    b) Guvernul care primeste informatiile va asigura acestora un grad de protectie echivalent cu cel asigurat de guvernul care le-a difuzat si, ca urmare, va lua masurile de securitate necesare.
    c) Informatiile nu vor fi folosite in alt scop decat cel pentru care au fost furnizate sau obtinute.
    d) Vor fi respectate drepturile privind brevetele, drepturile de autor sau secretele comerciale din domeniul militar.
    3. Aceste informatii vor fi transmise prin canale guvernamentale, accesul la ele fiind permis doar personalului autorizat, care le va folosi in scopuri oficiale.
    Art. 5
    Comisia mixta/Comitete tehnice
    1. Pentru a indeplini obiectivele si a aplica in practica prevederile acestui acord, partile infiinteaza Comisia mixta romano-turca (denumita in continuare comisia).
    2. Comitetele tehnice pot fi organizate in cadrul comisiei prin acordul reciproc al partilor, in scopul punerii in practica, respectarii si dezvoltarii acordurilor suplimentare, protocoalelor de aplicare si aranjamentelor tehnice in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare, ce vor fi incheiate potrivit acestui acord.
    3. Comisia si comitetele tehnice vor fi conduse de generali/amirali, ofiteri sau functionari superiori ai celor doua parti, specializati in domeniile de activitate mentionate. Partile pot insarcina sau invita la sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice orice delegatie pe care o considera necesara.
    4. Comisia/comitetele tehnice se vor intruni, de regula o data pe an, alternativ in Romania si in Turcia. Sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice vor fi conduse de seful delegatiei tarii gazda.
    5. Partile convin ca domeniile de activitate care urmeaza a fi inscrise pe agenda sesiunilor comisiei sa fie specificate in anexa, care constituie parte integranta a prezentului acord.
    Acele domenii de activitate care urmeaza sa fie incluse pe agenda comisiei vor fi stabilite, prin acord reciproc, cu cel putin 3 luni inaintea datei sesiunilor comisiei.
    Domeniile de activitate prevazute in anexa pot fi reduse sau extinse, prin acord reciproc.
    6. Sefii delegatiilor se vor informa reciproc, in scris, cu privire la problemele si programele de pe agenda comisiei.
    7. In calitate de membri ai comisiei, atasatii militari vor fi angajati in pregatirea si desfasurarea activitatilor ce urmeaza a fi executate in conformitate cu prevederile prezentului acord.
    8. Pe baza de reciprocitate, statul gazda va suporta cheltuielile legate de organizarea si desfasurarea fiecarei sesiuni a comisiei sau comitetelor tehnice, cu exceptia transportului international si diurnei.
    Art. 6
    Responsabilitate
    Fiecare parte, in conformitate cu dreptul si reglementarile internationale, are obligatia sa compenseze orice pierdere sau paguba relevanta produsa de cetatenii sai sau persoanele sale juridice, proprietatii si persoanelor celeilalte parti, in cursul aplicarii acestui acord.
    Art. 7
    Solutionarea diferendelor
    1. Daca apare un diferend cu privire la interpretarea sau aplicarea acestui acord, partile vor cauta sa-l solutioneze cat mai curand posibil, prin consultari in cadrul comisiei sau prin recurgerea la orice procedura corespunzatoare, acceptabila ambelor parti.
    2. Daca diferendul nu s-a solutionat in conformitate cu prevederile paragrafului sus-mentionat, va fi analizat de catre cele doua parti.
    Art. 8
    Obligatii ale partilor in conformitate cu alte acorduri internationale
    Prezentul acord nu va afecta obligatiile ce rezulta pentru fiecare parte din alte acorduri internationale semnate de aceasta si nu este indreptat impotriva intereselor, securitatii si integritatii teritoriale ale altor state.
    Art. 9
    Ratificarea si intrarea in vigoare
    Prezentul acord este supus ratificarii, in conformitate cu procedurile constitutionale ale fiecarei parti, si va intra in vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
    Art. 10
    Amendamente si modificari
    Fiecare parte poate propune oricand amendamente sau modificari la prezentul acord.
    In acest caz, partile vor incepe consultari pentru a conveni in legatura cu aceste amendamente sau modificari. Amendamentele sau modificarile convenite vor intra in vigoare in conformitate cu procedura stabilita in art. IX, referitoare la intrarea in vigoare a prezentului acord.
    Art. 11
    Durata si expirarea acordului
    1. Prezentul acord este in vigoare pe o durata de 5 ani. Prezentul acord va fi prelungit in mod automat de fiecare data pentru o noua perioada de cate un an, in afara cazului cand una dintre parti notifica celeilalte parti, cu 90 de zile inaintea expirarii valabilitatii acordului, hotararea sa de a-l denunta.
    2. Ori de cate ori una dintre parti nu are posibilitatea sa indeplineasca sau considera ca cealalta parte nu indeplineste unele prevederi ale prezentului acord, partile vor incepe, cat mai curand posibil, consultari pentru a rezolva problema in cadrul comisiei.
    Art. 12
    Textul si semnatura
    Semnat la Bucuresti in ziua de 20.02.1992. Acest acord este intocmit in doua exemplare, in limbile romana, turca si engleza, toate textele fiind egal autentice. In cazul unei deosebiri de fond intre textele in aceste limbi, versiunea engleza va prevala.

    ANEXA 1

               DOMENIILE DE ACTIVITATE
in cooperarea militara dintre fortele armate romane si turce
    1. Vizite reciproce
    a) Sefii statelor majore generale
    b) Loctiitori ai sefilor statelor majore generale
    c) Comandanti de arme
    d) Comandanti de armate
    e) Comandanti de colegii militare
    f) Comandanti de academii
    g) Comandanti de academii medicale
    h) Comandanti de institute militare de invatamant
    i) Comandanti de unitati de toate nivelurile, aprobati de sefii Marelui
    Stat Major si ai Statului Major General.
    2. Cooperarea in instruirea militara
    a) Schimb de experienta cu privire la academiile militare, colegiile militare, academiile medicale militare, institutele militare de invatamant si centrele de perfectionare a pregatirii cadrelor, precum si schimb de personal cu efectuarea de stagii de instruire
    b) Participarea reciproca a delegatiilor militare si observatorilor la aplicatii nationale
    c) Sprijinirea reciproca a cursurilor de limbi straine
    d) Cooperarea intre centrele de productie pentru filme de instructie si foto ale fortelor armate respective
    e) Organizarea de turnee si spectacole ale institutiilor artistice militare
    f) Invitarea unor delegatii militare la sarbatorirea zilelor fortelor armate
    g) Organizarea de vizite reciproce de nave si aeronave militare si schimb de experienta pe probleme comune
    h) Cooperarea privind metodele si tehnicile de pregatire a instructorilor militari in institutii militare de invatamant/instructie
    i) Promovarea intalnirilor sportive reciproce
    j) Schimburi de informatii si experienta privind tehnologiile de fabricatie si construire a podurilor cu intrebuintare militara
    k) Coordonarea posibilitatilor de cooperare in domeniile administrativ, social si stiintific
    l) Cooperarea in stabilirea statutului juridic aplicat personalului militar care se afla in cealalta tara in baza acestui acord
    m) Schimb reciproc de informatii pe teme privind efectuarea de activitati in relatii cu publicul si presa, politica de presa si studii privind formarea opiniei publice.
    3. Cooperarea tehnica si stiintifica
    a) Coordonarea posibilitatilor de cooperare in domeniile cercetarii tehnice, proiectarii si productiei militare
    b) Participarea la expozitii ale industriei de aparare
    c) Cooperarea intre institutii pentru productia si repararea tehnicii militare
    d) Invitarea de experti la intruniri stiintifice ce se organizeaza in diferite domenii, inclusiv istoria si medicina militara, in cadrul structurilor respective ale fortelor armate
    e) Organizarea de activitati stiintifice in domenii de interes comun
    f) Schimb de tehnologie intre tipografiile militare
    g) Schimb reciproc de documente tehnice si stiintifice militare
    h) Schimb de informatii referitoare la evolutiile militare in regiuni vecine sau adiacente.




SmartCity5

COMENTARII la Legea 37/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 37 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 37/1993
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu