Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 304 din 25 octombrie 2005

pentru ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind despagubirea victimelor infractiunilor violente, adoptata la Strasbourg la 24 noiembrie 1983

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 960 din 28 octombrie 2005


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Se ratifica Conventia Consiliului Europei privind despagubirea victimelor infractiunilor violente, adoptata la Strasbourg la 24 noiembrie 1983, denumita in continuare Conventie.
    Art. 2
    In temeiul art. 12 din Conventie se desemneaza Ministerul Justitiei in calitate de autoritate centrala pentru primirea si solutionarea cererilor de asistenta judiciara prevazute de Conventie.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                               ADRIAN NASTASE

                         p. PRESEDINTELE SENATUI,
                              TEODOR MELESCANU

                       CONVENTIA CONSILIULUI EUROPEI
    privind despagubirea victimelor infractiunilor violente*)
                       Strasbourg, 24 noiembrie 1983

    *) Traducere.

    Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale acestui document,
    considerand ca scopul Consiliului Europei este realizarea unei uniuni cat mai stranse intre membrii sai,
    avand in vedere ca din motive de echitate si solidaritate sociala este necesar sa fie rezolvata situatia victimelor infractiunilor intentionate, savarsite cu violenta, care au suferit vatamari corporale sau deteriorarea sanatatii, si a persoanelor care se aflau in intretinerea celor care au decedat ca urmare a unor astfel de infractiuni,
    considerand ca este necesara introducerea sau dezvoltarea unei scheme de despagubire a acestor victime de catre statul pe teritoriul caruia au fost comise astfel de infractiuni, in special in cazurile in care infractorul este necunoscut sau nu dispune de resursele necesare,
    tinand cont de faptul ca este necesara stabilirea unui minimum de prevederi legale in acest domeniu,
    avand in vedere Rezolutia nr. (77) 27 a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei privind despagubirea victimelor infractiunilor,
    au convenit urmatoarele:

    PARTEA I
    Principii fundamentale

    Art. 1
    Partile se angajeaza sa intreprinda demersurile necesare pentru aplicarea principiilor enuntate de partea I a prezentei conventii.
    Art. 2
    1. In cazul in care despagubirea nu poate fi integral asigurata prin alte surse, statul trebuie sa isi aduca contributia la despagubirea:
    a) persoanelor care au suferit vatamari corporale grave sau deteriorarea sanatatii, ca rezultat direct al unei infractiuni intentionate savarsite cu violenta;
    b) persoanelor care se aflau in intretinerea celor care au murit in urma unei asemenea infractiuni.
    2. Despagubirea se acorda in cazurile de mai sus, chiar daca infractorul nu poate fi urmarit sau pedepsit.
    Art. 3
    Despagubirea va fi acordata de statul pe teritoriul caruia a fost comisa infractiunea:
    a) cetatenilor statelor parti la prezenta conventie;
    b) cetatenilor tuturor statelor membre ale Consiliului Europei care sunt rezidenti permanenti in statul pe al carui teritoriu a fost comisa infractiunea.
    Art. 4
    Despagubirea va acoperi, dupa caz, cel putin urmatoarele elemente ale prejudiciului: pierderea veniturilor, cheltuielile privind ingrijirile medicale si spitalizarea, cheltuielile de inmormantare si, pentru persoanele aflate in intretinerea victimei, pierderea intretinerii.
    Art. 5
    Regimul acordarii despagubirii, daca este nevoie, poate stabili pentru unul sau pentru toate elementele despagubirii o limita maxima si una minima pentru acordarea despagubirii.
    Art. 6
    Regimul acordarii despagubirii poate stabili o perioada in care pot fi depuse cererile de despagubire.
    Art. 7
    Despagubirea poate fi redusa sau refuzata, tinand cont de situatia financiara a solicitantului.
    Art. 8
    1. Despagubirea poate fi redusa sau refuzata, avand in vedere comportamentul victimei sau al solicitantului anterior, in timpul sau ulterior infractiunii sau in functie de vatamarea produsa.
    2. Despagubirea poate fi redusa sau refuzata daca victima sau solicitantul au fost implicati in criminalitatea organizata sau sunt membri ai unei organizatii care desfasoara infractiuni violente.
    3. Despagubirea se poate reduce sau refuza in cazul in care o astfel de reparatie, totala sau partiala, ar fi contrara ideii de justitie sau ordinii publice.
    Art. 9
    In vederea evitarii dublei despagubiri statul sau autoritatea competenta poate deduce din despagubirea acordata ori poate solicita persoanei despagubite sa returneze o parte sau toata despagubirea, primita ca urmare a vatamarii ori a decesului, de la infractor sau de la asigurarile sociale, sau a unei asigurari provenite din orice alta sursa.
    Art. 10
    Statul sau autoritatea competenta se poate subroga in drepturile persoanei despagubite pentru despagubirea platita.
    Art. 11
    Fiecare parte va intreprinde demersurile necesare pentru a se asigura ca informatiile privind regimul acordarii compensarii sunt disponibile eventualilor solicitanti.

    PARTEA a II-a
    Cooperarea internationala

    Art. 12
    Sub rezerva aplicarii acordurilor bilaterale sau multilaterale privind asistenta judiciara reciproca, incheiate intre statele contractante, autoritatile competente ale fiecarei parti vor acorda, la cererea autoritatilor corespunzatoare ale altei parti, maximul de asistenta posibila in legatura cu chestiunile tratate in prezenta conventie. In acest scop, fiecare stat contractant va desemna o autoritate centrala care sa se ocupe de primirea cererilor de asistenta si de a le da curs, precum si de a-l informa despre acestea pe Secretarul General al Consiliului Europei la momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare.
    Art. 13
    1. Comitetul European privind Problemele Penale (CDPC) al Consiliului Europei va fi tinut la curent in legatura cu aplicarea prezentei conventii.
    2. In acest scop, fiecare parte va transmite Secretarului General al Consiliului Europei orice informatii pertinente asupra prevederilor sale legislative sau din regulamente referitoare la chestiunile tratate in prezenta conventie.

    PARTEA a III-a
    Clauze finale

    Art. 14
    Prezenta conventie este deschisa pentru semnarea de catre statele membre ale Consiliului Europei. Prezenta conventie este supusa ratificarii, acceptarii sau aprobarii. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la Secretarul General al Consiliului Europei.
    Art. 15
    1. Prezenta conventie intra in vigoare in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de trei luni de la data la care trei state membre ale Consiliului Europei si-au exprimat consimtamantul de a se supune conventiei in conformitate cu prevederile art. 14.
    2. Pentru orice stat membru care isi va exprima ulterior consimtamantul de a se supune Conventiei, aceasta va intra in vigoare in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de trei luni de la data depunerii instrumentului de ratificare, acceptare sau aprobare.
    Art. 16
    1. Dupa intrarea in vigoare a prezentei conventii, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei poate invita orice stat care nu este membru al Consiliului Europei sa adere la prezenta conventie printr-o decizie adoptata de majoritatea prevazuta la art. 20.d din Statutul Consiliului Europei si prin unanimitatea reprezentantilor statelor contractante care au drept de a sta in Comitet.
    2. In ceea ce priveste orice stat aderant, prezenta conventie va intra in vigoare in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de trei luni de la data depunerii instrumentului de aderare la Secretarul General al Consiliului Europei.
    Art. 17
    1. Orice stat poate, la momentul semnarii sau al depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, preciza teritoriul sau teritoriile la care se aplica prezenta Conventie.
    2. Orice stat poate, la o data ulterioara, printr-o declaratie adresata Secretarului General al Consiliului Europei, sa extinda aplicarea prezentei conventii pentru orice alt teritoriu mentionat in declaratie. Pentru acest teritoriu prezenta conventie va intra in vigoare in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de trei luni de la data primirii declaratiei Secretarului General.
    3. Orice declaratie facuta conform celor doua paragrafe anterioare poate fi retrasa, in ceea ce priveste orice teritoriu mentionat in declaratie, prin notificarea adresata Secretarului General. Retragerea va avea efect in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de sase luni de la data primirii notificarii Secretarului General.
    Art. 18
    1. Orice stat va putea, la momentul semnarii sau al depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, sa declare ca se foloseste de dreptul de a avea una sau mai multe rezerve.
    2. Orice stat contractant care a formulat o astfel de rezerva, conform paragrafului precedent, poate sa le retraga in tot sau in parte, prin intermediul unei notificari adresate Secretarului General al Consiliului Europei. Retragerea va avea efect de la data primirii notificarii de catre Secretarul General.
    3. Partea care si-a exprimat o rezerva cu privire la o prevedere din prezenta conventie nu poate pretinde aplicarea acelei prevederi de catre oricare alt stat parte; totusi, daca rezerva este partiala sau conditionala, partea poate sa pretinda aplicarea acelei prevederi in masura in care ea insasi a acceptat-o.
    Art. 19
    1. Orice parte poate in orice moment sa denunte prezenta conventie prin intermediul unei notificari adresate Secretarului General al Consiliului Europei.
    2. O astfel de denuntare va deveni efectiva din prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de sase luni de la data primirii notificarii Secretarului General.
    Art. 20
    Secretarul General al Consiliului Europei va notifica statele membre ale Consiliului si oricare alt stat care a aderat la prezenta conventie asupra:
    a) oricarei semnari;
    b) depunerii oricarui instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare;
    c) oricarei date de intrare in vigoare a prezentei conventii conform art. 15, 16 si 17;
    d) oricarui alt act, notificare sau comunicare privind prezenta conventie.
    Drept care, subsemnatii, legal imputerniciti in acest scop, au semnat prezentul protocol.
    Adoptata la Strasbourg, astazi, 24 noiembrie 1983, in limbile franceza si engleza, ambele texte avand aceeasi valoare, intr un singur exemplar, care va fi depus in arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va comunica o copie certificata pentru conformitate fiecarui stat membru al Consiliului Europei si oricarui stat invitat sa adere la prezenta conventie.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 304/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 304 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 304/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu