Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 24 din  6 martie 1991

pentru aderarea Romaniei la Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vinzare internationala de marfuri

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 54 din 19 martie 1991


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Romania adera la Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vinzare internationala de marfuri, incheiata la Viena la 11 aprilie 1980.

    Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 12 februarie 1991.

               PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                          MARTIAN DAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 4 martie 1991.

                     PRESEDINTELE SENATUI
               academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea pentru aderarea Romaniei la Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vinzare internationala de marfuri si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

                      PRESEDINTELE ROMANIEI
                           ION ILIESCU

                   CONVENTIA NATIUNILOR UNITE *)
asupra contractelor de vinzare internationala de marfuri
----------------
    *) Traducere.

    Statele parti la prezenta conventie,
    tinind seama de obiectivele generale inscrise in rezolutiile privind instaurarea unei noi ordini economice internationale pe care le-a adoptat Adunarea generala la a 6-a sesiune extraordinara,
    considerind ca dezvoltarea comertului international, pe baza egalitatii si avantajului reciproc, este un element important in promovarea relatiilor de prietenie intre state,
    apreciind ca adoptarea de reguli uniforme aplicabile contractelor de vinzare internationala de marfuri si compatibile cu diferitele sisteme sociale, economice si juridice va contribui la eliminarea obstacolelor juridice in schimburile internationale si va favoriza dezvoltarea comertului international,
    au convenit cele ce urmeaza:

    PARTEA I
    Domeniul de aplicare si dispozitii generale

    CAP. 1
    Domeniul de aplicare

    Art. 1
    1. Prezenta conventie se aplica contractelor de vinzare de marfuri intre parti care isi au sediul in state diferite:
    a) cind aceste state sint state contractante; sau
    b) cind normele de drept international privat conduc la aplicarea legii unui stat contractant.
    2. Nu se tine seama de faptul ca partile au sediul in state diferite, daca acest fapt nu rezulta nici din contract, nici din tranzactii anterioare intre parti, nici din informatii furnizate de ele in orice moment anterior incheierii sau cu ocazia incheierii contractului.
    3. Nici nationalitatea partilor, nici caracterul civil sau comercial al partilor contractului nu sint luate in considerare pentru aplicarea prezentei conventii.
    Art. 2
    Prezenta conventie nu cirmuieste vinzarile:
    a) de marfuri cumparate pentru folosinta personala, familiala sau casnica, in afara de cazul in care vinzatorul, in orice moment inainte de incheiere sau cu ocazia incheierii contractului, n-a stiut sau nu s-a considerat ca stie ca aceste marfuri erau cumparate pentru o astfel de folosinta;
    b) la licitatii;
    c) de sub sechestru sau efectuate in orice alt mod de catre autoritatile judiciare;
    d) de valori mobiliare, efecte de comert si monede;
    e) de nave, vapoare, aeroglisoare si aeronave;
    f) de electricitate.
    Art. 3
    1. Sint considerate vinzari contractele de furnizare de marfuri ce urmeaza a fi fabricate sau produse, in afara de cazul in care partea care le comanda furnizeaza o parte esentiala din elementele materiale necesare acestei fabricari sau produceri.
    2. Prezenta conventie nu se aplica contractelor la care partea preponderenta a obligatiei partii care furnizeaza marfurile consta in furnizarea manoperei sau a altor servicii.
    Art. 4
    Prezenta conventie cirmuieste exclusiv formarea contractului de vinzare si drepturile si obligatiile la care un astfel de contract da nastere intre vinzator si cumparator. In special, in afara dispozitiilor contrare exprese ale prezentei conventii, aceasta nu priveste:
    a) validitatea contractului, nici a vreuneia din clauzele sale si, cu atit mai putin, cea a uzantelor;
    b) efectele pe care contractul poate sa le aiba asupra proprietatii marfurilor vindute.
    Art. 5
    Prezenta conventie nu se aplica raspunderii vinzatorului pentru decese sau leziuni corporale cauzate oricui de catre marfuri.
    Art. 6
    Partile pot sa excluda aplicarea prezentei conventii sau, sub rezerva dispozitiilor art. 12, sa deroge de la oricare din dispozitiile sale sau sa le modifice efectele.

    CAP. 2
    Dispozitii generale

    Art. 7
    1. La interpretarea prezentei conventii se va tine seama de caracterul sau international si de necesitatea de a promova aplicarea sa uniforma, precum si de a asigura respectul bunei-credinte in comertul international.
    2. Problemele privind materiile cirmuite de prezenta conventie si care nu sint rezolvate in mod expres de catre ea, vor fi reglementate potrivit cu principiile generale din care ea se inspira sau, in lipsa acestor principii, in conformitate cu legea aplicabila in temeiul normelor de drept international privat.
    Art. 8
    1. In scopurile prezentei conventii, indicatiile si celelalte manifestari ale unei parti trebuie interpretate dupa intentia acesteia, cind cealalta parte cunostea sau nu poate sa ignore aceasta intentie.
    2. Daca paragraful precedent nu este aplicabil, indicatiile si celelalte manifestari ale unei parti trebuie interpretate potrivit cu semnificatia pe care le-ar fi acordat-o o persoana rezonabila, cu aceeasi pregatire ca cealalta parte, aflata in aceeasi situatie.
    3. Pentru determinarea intentiei unei parti sau a ceea ce ar fi inteles o persoana rezonabila, trebuie sa se tina seama de circumstantele pertinente, indeosebi de negocierile care au putut avea loc intre parti, de obisnuintele care s-au stabilit intre ele, de uzante si de intreg comportamentul ulterior al partilor.
    Art. 9
    1. Partile sint legate prin uzantele la care ele au consimtit si de obisnuintele care s-au stabilit intre ele.
    2. In afara de conventia contrara a partilor, acestea sint considerate ca s-au referit in mod tacit in contract si pentru formarea sa, la orice uzanta pe care o cunosteau sau ar fi trebuit sa o cunoasca si care, in comertul international, este larg cunoscuta si in mod regulat respectata de catre partile la contracte de acelasi tip in ramura comerciala avuta in vedere.
    Art. 10
    In scopurile prezentei conventii:
    a) daca o parte are mai multe sedii, se ia in consideratie sediul care are cea mai strinsa legatura cu contractul si executarea sa, tinind seama de circumstantele cunoscute sau avute in vedere de catre parti in orice moment inainte de incheiere sau cu ocazia incheierii contractului;
    b) daca o parte nu are sediu, resedinta sa obisnuita ii tine locul.
    Art. 11
    Contractul de vinzare nu trebuie sa fie incheiat, nici constatat in scris si nu este supus nici unei ale conditii de forma. El poate fi probat prin orice mijloace inclusiv prin martori.
    Art. 12
    Orice dispozitie a art. 11, a art. 29 sau a partii a II-a a prezentei conventii, care autoriza alta forma decit forma scrisa, fie pentru incheierea sau pentru modificarea ori rezilierea pe cale amiabila a unui contract de vinzare, fie pentru orice oferta, acceptare sau alta manifestare de intentie, nu se aplica decit daca una din parti are sediul intr-un stat contractant care a facut o declaratie in conformitate cu art. 96 din prezenta conventie. Partile nu pot deroga de la prezentul articol, nici sa-i modifice efectele.
    Art. 13
    In aplicarea prezentei conventii, termenul inscris cuprinde, de asemenea, comunicarile adresate prin telegrama sau prin telex.

    PARTEA a II-a
    Formarea contractului
    Art. 14
    1. O propunere de incheiere a unui contract adresata uneia sau mai multor persoane determinate constituie oferta, daca este suficient de precisa si denota vointa autorului ei de a se angaja in caz de acceptare. O propunere este suficient de precisa in cazul in care denumeste marfurile si, expres sau implicit, stabileste cantitatea si pretul sau da indicatii care permit sa le determine.
    2. O propunere adresata unor persoane nedeterminate este considerata numai ca o invitatie de a oferta, in afara de cazul in care persoana care a facut propunerea nu a indicat in mod clar contrariul.
    Art. 15
    1. O oferta produce efecte cind ajunge la destinatar.
    2. O oferta, chiar daca este irevocabila, poate fi retractata daca retractarea ajunge la destinatar inainte sau in acelasi timp cu oferta.
    Art. 16
    1. O oferta poate fi revocata pina la incheierea contractului daca revocarea soseste la destinatar inainte ca acesta sa fi expediat acceptarea.
    2. Cu toate acestea, oferta nu poate fi revocata:
    a) daca ea prevede, prin fixarea unui termen determinat pentru acceptare sau in alt fel, ca este irevocabila; sau
    b) daca era rezonabil pentru destinatar sa considere oferta ca irevocabila si daca a actionat in consecinta.
    Art. 17
    O oferta, chiar irevocabila, inceteaza cind neacceptarea sa ajunge la ofertant.
    Art. 18
    1. O declaratie sau o alta manifestare a destinatarului care exprima acordul sau la o oferta constituie acceptare. Tacerea sau inactiunea prin ele insele nu pot constitui acceptare.
    2. Acceptarea unei oferte produce efecte in momentul in care indicatia de acceptare parvine ofertantului. Acceptarea nu produce efecte daca aceasta indicatie nu parvine ofertantului in termenul pe care l-a stipulat sau, in lipsa unei astfel de stipulatii, intr-un termen rezonabil, tinind seama de imprejurarile tranzactiei si de rapiditatea mijloacelor de comunicare folosite de ofertant. O oferta verbala trebuie sa fie acceptata imediat, in afara de cazul in care imprejurarile implica contrariul.
    3. Totusi, daca in temeiul ofertei, al obisnuintelor care s-au stabilit intre parti sau al uzantelor, destinatarul ofertei poate arata ca o accepta prin indeplinirea unui act care se refera, de exemplu, la expedierea marfurilor, sau la plata pretului, fara a-l comunica ofertantului, acceptarea produce efecte in momentul in care acest act este indeplinit, in masura in care este in termenul prevazut de paragraful precedent.
    Art. 19
    1. Un raspuns care tinde sa fie acceptarea unei oferte, dar care contine completari, limitari sau alte modificari este o respingere a ofertei si constituie o contraoferta.
    2. Totusi, un raspuns care tinde sa fie acceptarea unei oferte, dar care contine elemente complementare sau diferite care nu altereaza in mod substantial termenii ofertei, constituie o acceptare, in afara de cazul in care ofertantul, fara intirziere nejustificata, a relevat verbal diferentele sau a adresat un aviz in acest scop. Daca nu a facut-o, termenii contractului sint cei ai ofertei, cu modificarile cuprinse in acceptare.
    3. Elementele complementare sau diferite privind indeosebi pretul, plata, calitatea si cantitatea marfurilor, locul si momentul predarii, intinderea responsabilitatii unei parti fata de cealalta sau rezolvarea litigiilor, sint considerate ca alterind in mod substantial termenii ofertei.
    Art. 20
    1. Termenul de acceptare stabilit de ofertant intr-o telegrama sau scrisoare incepe sa curga din momentul in care telegrama este predata pentru expediere sau de la data care apare pe scrisoare ori, in lipsa de la data mentionata pe plic. Termenul de acceptare pe care ofertantul il stabileste prin telefon, prin telex sau prin alte mijloace de comunicare instantanee, incepe sa curga din momentul in care oferta parvine destinatarului.
    2. Zilele de sarbatoare sau nelucratoare care cad in perioada in care curge termenul de acceptare sint cuprinse in calculul acestui termen. Totusi, daca notificarea nu poate fi remisa la adresa ofertantului in ultima zi a termenului, pentru ca aceasta cade intr-o zi de sarbatoare sau nelucratoare de la sediul ofertantului, termenul este prelungit pina la prima zi lucratoare care urmeaza.
    Art. 21
    1. O acceptare tardiva produce totusi efecte ca acceptare daca ofertantul, fara intirziere, il informeaza verbal pe destinatar sau ii adreseaza un aviz in acest scop.
    2. Daca scrisoarea sau alt inscris continind o acceptare tardiva denota ca a fost expediata in astfel de conditii incit, daca transmiterea ar fi fost regulata, ar fi parvenit la timp ofertantului, acceptarea tardiva produce efecte ca o acceptare, in afara de cazul in care, fara intirziere, ofertantul il informeaza verbal pe destinatarul ofertei ca el considera ca oferta sa a devenit caduca sau daca ii adreseaza un aviz in acest scop.
    Art. 22
    Acceptarea poate fi retractata daca retractarea ajunge la ofertant inainte de momentul in care acceptarea ar fi produs efecte sau in acel moment.
    Art. 23
    Contractul este incheiat in momentul in care acceptarea unei oferte produce efecte in conformitate cu dispozitiile prezentei conventii.
    Art. 24
    In scopurile prezentei parti a conventiei, o oferta, o declaratie de acceptare sau orice alta manifestare de intentie ajunge la destinatar cind este facuta verbal sau este predata destinatarului insusi prin orice mijloace, la sediul sau, la adresa sa postala sau, daca nu are sediu sau adresa postala, la resedinta sa obisnuita.

    PARTEA a III-a
    Vinzarea marfurilor

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 25
    O contraventie la contract savirsita de una din parti este esentiala cind ea cauzeaza celeilalte parti un prejudiciu prin care o priveaza in mod substantial de ceea ce aceasta era in drept sa astepte de la contract, in afara de cazul in care partea in culpa nu a prevazut un astfel de rezultat, iar o persoana rezonabila, cu aceeasi pregatire si aflata in aceeasi situatie, nu l-ar fi prevazut nici ea.
    Art. 26
    O declaratie de rezolvare a contractului nu are efect decit daca este facuta prin notificare catre cealalta parte.
    Art. 27
    In afara unei dispozitii contrare exprese in prezenta parte a conventiei, daca o notificare, cerere sau alta comunicare este facuta de o parte la contract, in conformitate cu prezenta parte si prin mijloace adecvate imprejurarilor, o intirziere sau o eroare in transmiterea comunicarii sau faptul ca ea nu a ajuns la destinatie nu priveaza pe acea parte contractanta de dreptul de a se prevala de ea.
    Art. 28
    Daca, in conformitate cu dispozitiile prezentei conventii, o parte are dreptul sa ceara celeilalte parti executarea unei obligatii, un tribunal nu este tinut sa dispuna executarea in natura decit daca o face in temeiul propriului sau drept pentru contracte de vinzare asemanatoare, necirmuite de prezenta conventie.
    Art. 29
    1. Un contract poate fi modificat sau reziliat prin acordul amiabil al partilor.
    2. Un contract scris care contine o dispozitie ce stipuleaza ca orice modificare sau reziliere amiabila trebuie facuta in scris, nu poate fi modificat sau reziliat in mod amiabil intr-o alta forma. Totusi comportarea unei parti poate impiedica invocarea unei astfel de dispozitii daca cealalta parte s-a intemeiat pe aceasta comportare.

    CAP. 2
    Obligatiile vinzatorului

    Art. 30
    Vinzatorul se obliga, in conditiile prevazute de contract si de prezenta conventie, sa predea marfurile, sa transfere proprietatea acestora si, daca este cazul, sa remita documentele referitoare la marfa.

    Sectiunea I
    Predarea marfurilor si remiterea documentelor
    Art. 31
    Daca vinzatorul nu este tinut sa predea marfurile intr-un loc special, obligatia sa de predare consta:
    a) cind contractul de vinzare implica transportul marfurilor - in remiterea marfurilor primului transportator pentru a le transmite cumparatorului;
    b) cind, in cazurile nevizate de precedentul alineat, contractul se refera la un bun individual determinat sau la un bun determinat prin caractere generice care trebuie prelevat dintr-o masa determinata sau care trebuie fabricat ori produs si cind, in momentul incheierii contractului, partile stiau ca marfurile se gaseau sau trebuiau fabricate ori produse intr-un loc special - in punerea marfurilor la dispozitia cumparatorului in acel loc;
    c) in celelalte cazuri - in punerea marfurilor la dispozitia cumparatorului in locul in care vinzatorul avea sediul sau la momentul incheierii contractului.
    Art. 32
    1. Daca, in conformitate cu contractul sau prezenta conventie, vinzatorul remite marfurile unui transportator si daca marfurile nu sint clar identificate potrivit contractului, prin aplicarea unui semn distinctiv pe marfuri, prin documentele de transport sau prin orice alte mijloace, vinzatorul trebuie sa trimita cumparatorului un aviz de expeditie care specifica marfurile.
    2. Daca vinzatorul este tinut sa ia masuri pentru transportul marfurilor, el trebuie sa incheie contractele necesare pentru ca transportul sa fie efectuat pina la locul prevazut, cu mijloacele de transport adecvate imprejurarilor si in conditiile obisnuite pentru un astfel de transport.
    3. Daca vinzatorul nu este tinut sa subscrie el insusi o asigurare pe timpul transportului, el trebuie sa furnizeze cumparatorului la cererea acestuia, toate informatiile de care dispune si care-i sint necesare incheierii acestei asigurari.
    Art. 33
    Vinzatorul trebuie sa predea marfurile:
    a) daca o data este fixata prin contract sau determinabila prin referire la contract, la aceasta data;
    b) daca o perioada de timp este fixata prin contract sau determinabila prin referire la contract, in orice moment in cursul acestei perioade, in afara de cazul in care din imprejurari nu rezulta ca alegerea datei revine cumparatorului; sau
    c) in toate celelalte cazuri, intr-un termen rezonabil calculat de la incheierea contractului.
    Art. 34
    Daca vinzatorul este tinut sa remita documentele care se refera la marfuri, el trebuie sa execute aceasta obligatie la momentul, in locul si in forma prevazute de contract. In caz de remitere anticipata, vinzatorul pastreaza, pina la momentul prevazut pentru remitere, dreptul de a remedia orice defect de conformitate a documentelor, cu conditia ca exercitiul acestui drept sa nu cauzeze cumparatorului nici inconveniente nici cheltuieli nerezonabile. Totusi, cumparatorul pastreaza dreptul de a cere daune-interese in conformitate cu prezenta conventie.

    Sectiunea a II-a
    Conformitatea marfurilor si drepturile sau pretentiile tertilor
    Art. 35
    1. Vinzatorul trebuie sa predea marfuri a caror cantitate, calitate si tip corespund celor prevazute in contract si al caror ambalaj sau conditionare corespunde celui prevazut in contract.
    2. In afara de cazul in care partile au convenit altfel, marfurile nu sint conforme cu contractul decit daca:
    a) sint adecvate intrebuintarilor la care servesc in mod obisnuit marfuri de acelasi tip;
    b) sint adecvate oricarei intrebuintari speciale care a fost adusa, expres sau tacit, la cunostinta vinzatorului, in momentul incheierii contractului, in afara de cazul in care rezulta din imprejurari ca cumparatorul le-a lasat la competenta ori aprecierea vinzatorului sau ca era rezonabil din partea lui sa o faca;
    c) poseda calitatile unei marfi pe care vinzatorul a prezentat-o cumparatorului ca esantion sau model;
    d) sint ambalate sau conditionate in modul obisnuit pentru marfurile de acelasi tip sau, in lipsa unui mod obisnuit, intr-o maniera adecvata pentru a le conserva si proteja.
    3. Vinzatorul nu este raspunzator, in sensul alin. a) - d) ale paragrafului precedent, de o lipsa de conformitate pe care cumparatorul o cunostea sau nu o putea ignora in momentul incheierii contractului.
    Art. 36
    1. Vinzatorul este raspunzator, in conformitate cu contractul si prezenta conventie, de orice lipsa de conformitate care exista in momentul transmiterii riscurilor catre cumparator, chiar daca aceasta lipsa nu apare decit ulterior.
    2. Vinzatorul este, de asemenea, raspunzator de orice lipsa de conformitate care apare dupa momentul indicat in paragraful precedent si care este imputabila neexecutarii oricarei obligatii ale sale, inclusiv celei de garantie potrivit cu care, in timpul unei anumite perioade, marfurile vor ramine adecvate intrebuintarilor lor normale ori unei intrebuintari speciale sau vor pastra calitatile ori caracteristicile specificate.
    Art. 37
    In caz de predare anticipata, vinzatorul are dreptul, pina la data prevazuta pentru predare, fie sa predea partea sau cantitatea lipsa, sau marfuri noi care sa inlocuiasca marfurile neconforme cu contractul, fie sa repare orice lipsa de conformitate a marfurilor cu conditia ca exercitiul acestui drept sa nu cauzeze cumparatorului nici inconveniente, nici cheltuieli nerezonabile. Totusi, cumparatorul pastreaza dreptul de a cere daune-interese, potrivit cu prezenta conventie.
    Art. 38
    1. Cumparatorul trebuie sa examineze marfurile sau sa le supuna examinarii intr-un termen cit se poate mai scurt, tinind seama de imprejurari.
    2. In cazul in care contractul implica transportul marfurilor, examenul poate fi aminat pina la sosirea lor la destinatie.
    3. Daca marfurile sint redirijate sau reexpediate de cumparator fara ca sa fi avut in mod rezonabil posibilitatea sa le examineze si daca, in momentul incheierii contractului, vinzatorul cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca posibilitatea acestei redirijari, sau reexpedieri, examinarea poate fi aminata pina la sosirea marfurilor la noua lor destinatie.
    Art. 39
    1. Cumparatorul este decazut din dreptul de a se prevala de o lipsa de conformitate daca nu o denunta vinzatorului, precizind natura defectului, intr-un termen rezonabil, calculat din momentul in care l-a constatat sau ar fi trebuit sa-l constate.
    2. In toate cazurile, cumparatorul este decazut din dreptul de a se prevala de o lipsa de conformitate, daca nu o denunta cel mai tirziu intr-un termen de 2 ani, calculat de la data la care marfurile i-au fost remise in mod efectiv, exceptind cazul in care acest termen ar fi incompatibil cu durata unei garantii contractuale.
    Art. 40
    Vinzatorul nu poate sa se prevaleze de dispozitiile articolelor 38 si 39 daca lipsa de conformitate se refera la fapte pe care le cunostea sau pe care nu putea sa le ignore si pe care nu le-a aratat cumparatorului.
    Art. 41
    Vinzatorul trebuie sa predea marfurile libere de orice drept sau pretentie a unui tert, exceptind cazul in care cumparatorul accepta sa preia marfurile in aceste conditii. Totusi, daca acest drept sau aceasta pretentie este intemeiata pe proprietatea industriala sau alta proprietate intelectuala, obligatia vinzatorului este cirmuita de art. 42.
    Art. 42
    1. Vinzatorul trebuie sa predea marfurile libere de orice drept sau pretentie a unui tert intemeiata pe proprietatea industriala sau alta proprietate intelectuala, pe care le cunostea sau nu putea sa le ignore in momentul incheierii contractului, cu conditia ca acest drept sau aceasta pretentie sa fie intemeiata pe proprietatea industriala sau alta proprietate intelectuala:
    a) in temeiul legii statului unde marfurile trebuie sa fie vindute sau utilizate, daca partile au avut in vedere, in momentul incheierii contractului, ca marfurile vor fi revindute sau utilizate in acest stat; sau
    b) in toate celelalte cazuri, in temeiul legii statului in care cumparatorul isi are sediul.
    2. In cazurile urmatoare, vinzatorul nu este tinut de obligatia prevazuta la paragraful precedent:
    a) la momentul incheierii contractului, cumparatorul cunostea sau nu putea sa ignore existenta dreptului sau a pretentiei; sau
    b) dreptul sau pretentia rezulta din faptul vinzatorului de a se fi conformat planurilor tehnice, desenelor, formulelor sau altor specificatii analoage furnizate de cumparator.
    Art. 43
    1. Cumparatorul pierde dreptul de a se prevala de dispozitiile art. 41 si 42 daca nu denunta vinzatorului dreptul sau pretentia tertului, precizind natura acestui drept sau acestei pretentii, intr-un termen rezonabil calculat din momentul in care le-a cunoscut sau ar fi trebuit sa le cunoasca.
    2. Vinzatorul nu poate sa se prevaleze de dispozitiile paragrafului precedent daca el cunostea dreptul sau pretentia tertului si natura sa.
    Art. 44
    Independent de dispozitia paragrafului 1 al art. 39 si ale paragrafului 1 al art. 43, cumparatorul poate reduce pretul in conformitate cu art. 50 sau poate cere daune-interese, exceptind cistigul nerealizat, daca el are o scuza rezonabila de a nu fi procedat la denuntarea ceruta.

    Sectiunea a III-a
    Mijloacele de care dispune cumparatorul in caz de contraventie la contract de catre vinzator
    Art. 45
    1. Daca vinzatorul nu a executat oricare din obligatiile care-i revin din contractul de vinzare sau din prezenta conventie, cumparatorul este indreptatit:
    a) sa exercite drepturile prevazute la art. 46 - 52;
    b) sa ceara daune-interese prevazute la art. 74 - 77;
    2. Cumparatorul nu pierde dreptul de a cere daune-interese daca isi exercita dreptul de a recurge la un alt mijloc.
    3. Nici un termen de gratie nu poate fi acordat vinzatorului de catre judecator sau arbitru cind cumparatorul se prevaleaza de unul din mijloacele de care dispune in caz de contraventie la contract.
    Art. 46
    1. Cumparatorul poate cere vinzatorului executarea obligatiilor sale, exceptind cazul in care s-a prevalat de un mijloc incompatibil cu aceasta cerere.
    2. Daca marfurile nu sint conforme cu contractul, cumparatorul nu poate cere vinzatorului predarea unor marfuri de inlocuire decit daca lipsa de conformitate constituie o contraventie esentiala la contract si daca aceasta predare este ceruta in momentul denuntarii lipsei de conformitate in baza art. 39 sau intr-un termen rezonabil calculat de la aceasta denuntare.
    3. Daca marfurile nu sint conforme cu contractul, cumparatorul poate cere vinzatorului sa repare lipsa de conformitate, in afara de cazul in care acesta ar fi nerezonabil, tinind seama de toate imprejurarile. Reparatia trebuie ceruta in momentul denuntarii lipsei de conformitate, facuta in baza art. 39 sau intr-un termen rezonabil calculat de la aceasta denuntare.
    Art. 47
    1. Cumparatorul poate acorda vinzatorului un termen suplimentar, de o durata rezonabila, pentru executarea obligatiilor sale.
    2. Exceptind cazul in care a primit de la vinzator o notificare prin care-l informeaza ca nu-si va executa obligatiile in termenul astfel acordat, cumparatorul nu poate, inainte de expirarea acestui termen, sa se prevaleze de vreunul din mijloacele de care dispune in caz de contraventie la contract. Totusi, prin acest fapt, cumparatorul nu pierde dreptul de a cere daune-interese pentru intirziere de executare.
    Art. 48
    1. Sub rezerva art. 49, vinzatorul poate, chiar dupa data predarii, sa repare pe cheltuiala sa orice lipsa a obligatiilor sale, cu conditia ca aceasta sa nu atraga o intirziere nerezonabila si sa nu cauzeze cumparatorului nici inconveniente nerezonabile, nici incertitudini in ce priveste rambursarea de catre vinzator a cheltuielilor facute de cumparator. Totusi, cumparatorul pastreaza dreptul de a cere daune-interese in conformitate cu prezenta conventie.
    2. Daca vinzatorul cere cumparatorului sa-i comunice daca accepta executarea, iar cumparatorul nu ii raspunde intr-un termen rezonabil, vinzatorul poate sa-si execute obligatiile in termenul pe care l-a indicat in cerere. Cumparatorul nu poate, inainte de expirarea acestui termen, sa se prevaleze de un mijloc incompatibil cu executarea obligatiilor de catre vinzator.
    3. Cind vinzatorul notifica cumparatorului intentia de a-si executa obligatiile intr-un termen determinat, este prezumat ca a cerut cumparatorului sa-i comunice hotarirea sa in conformitate cu paragraful precedent.
    4. O cerere sau o notificare facuta de vinzator, in temeiul paragrafelor 2 sau 3 ale prezentului articol, nu produce efecte decit daca a fost primita de catre cumparator.
    Art. 49
    1. Cumparatorul poate declara contractul rezolvat:
    a) daca neexecutarea de catre vinzator a oricareia dintre obligatiile ce rezulta pentru el din contract sau din prezenta conventie constituie o contraventie esentiala la contract; sau
    b) in caz de nepredare, daca vinzatorul nu preda marfurile in termenul suplimentar acordat de cumparator in conformitate cu paragraful 1. al art. 47 sau daca declara ca nu le va preda in termenul astfel acordat.
    2. Totusi, cind vinzatorul a predat marfurile, cumparatorul este decazut din dreptul de a rezolva contractul daca nu a facut-o:
    a) in caz de predare tardiva intr-un termen rezonabil calculat din momentul in care a stiut ca predarea a fost efectuata;
    b) in cazul unei contraventii, alta decit predarea tardiva, intr-un termen rezonabil;
    i) calculat din momentul in care a cunoscut sau trebuia sa cunoasca aceasta contraventie;
    ii) dupa expirarea oricarui termen suplimentar acordat de cumparator in conformitate cu paragraful 1 al art. 47 sau dupa ce vinzatorul a declarat ca nu-si va executa obligatiile in acest termen suplimentar; sau
    iii) dupa expirarea oricarui termen suplimentar indicat de vinzator in conformitate cu paragraful 2 al art. 48 sau dupa ce cumparatorul a declarat ca nu va accepta executarea.
    Art. 50
    In caz de lipsa de conformitate a marfurilor cu contractul, chiar daca pretul a fost sau nu platit, cumparatorul poate reduce pretul proportional cu diferenta intre valoarea pe care marfurile efectiv predate o aveau in momentul predarii si valoarea pe care marfurile conforme ar fi avut-o in acest moment. Totusi, daca vinzatorul repara orice deficienta a obligatiilor sale, in conformitate cu art. 37 ori art. 448, sau daca cumparatorul refuza sa accepte executarea de catre vinzator, in conformitate cu aceste articole, cumparatorul nu poate reduce pretul.
    Art. 51
    1. Daca vinzatorul nu preda decit o parte din marfuri sau daca numai o parte din marfurile predate este conforma cu contractul, art. 46-50 se aplica in ce priveste partea lipsa sau neconforma.
    2. Cumparatorul nu poate sa declare contractul rezolvat in totalitatea sa decit daca neexecutarea partiala sau lipsa de conformitate constituie o contraventie esentiala la contract.
    Art. 52
    1. Daca vinzatorul preda marfurile inainte de data stabilita, cumparatorul are facultatea de a le prelua sau de a le refuza.
    2. Daca vinzatorul preda o cantitate superioara celei prevazute de contract, cumparatorul poate accepta sau refuza preluarea cantitatii predate excedentar. In cazul in care cumparatorul accepta sa o preia integral sau partial, trebuie sa o plateasca la pretul din contract.

    CAP. 3
    Obligatiile cumparatorului

    Art. 53
    Cumparatorul se obliga, in conditiile prevazute de contract si de prezenta conventie, sa plateasca pretul si sa preia marfurile predate.

    Sectiunea 1
    Plata pretului
    Art. 54
    Obligatia cumparatorului de a plati pretul o cuprinde pe aceea de a lua masurile si de a indeplini formalitatile destinate sa permita plata pretului, care sint prevazute de contract sau de legi si reglementari.
    Art. 55
    Daca vinzarea este valabil incheiata fara ca pretul marfurilor vindute sa fi fost determinat in contract, in mod expres sau implicit, sau printr-o dispozitie care permite sa fie determinat, partile sint reputate, in lipsa unor indicatii contrare, ca s-au referit in mod tacit la pretul practicat in mod obisnuit in momentul incheierii contractului, in ramura comerciala respectiva, pentru aceleasi marfuri vindute in imprejurari comparabile.
    Art. 56
    Daca pretul este stabilit in raport de greutatea marfurilor, greutatea neta este cea care, in caz de indoiala, determina acest pret.
    Art. 57
    1. In cazul in care cumparatorul nu este tinut sa plateasca pretul intr-un alt loc deosebit, el trebuie platit vinzatorului:
    a) la sediul acestuia; sau
    b) daca plata trebuie facuta contra remiterii marfurilor sau documentelor, la locul acestei remiteri.
    2. Vinzatorul trebuie sa suporte orice sporire a cheltuielilor accesorii platii care rezulta din schimbarea domiciliului sau dupa incheierea contractului.
    Art. 58
    1. In cazul in care cumparatorul nu este tinut sa plateasca pretul intr-un alt moment determinat, trebuie sa-l plateasca in momentul in care, in conformitate cu contractul si prezenta conventie, vinzatorul pune la dispozitia sa, fie marfurile, fie documentele reprezentative ale marfurilor. Vinzatorul poate face din plata o conditie a remiterii marfurilor sau a documentelor.
    2. In cazul in care contractul implica transportul marfurilor, vinzatorul poate face expedierea sub conditia ca acestea sau documentele lor reprezentative sa nu fie remise cumparatorului decit contra platii pretului.
    3. Cumparatorul nu este tinut de plata pretului inainte de a fi avut posibilitatea sa examineze marfurile, in afara de cazul in care modalitatile de predare sau de plata pe care le-au convenit partile nu-i lasa aceasta posibilitate.
    Art. 59
    Cumparatorul trebuie sa plateasca pretul la data stabilita prin contract sau care rezulta din contract si din prezenta conventie, fara a fi necesara nici o cerere sau alta formalitate din partea vinzatorului.

    Sectiunea a II-a
    Preluarea predarii
    Art. 60
    Obligatia cumparatorului de a prelua predarea consta:
    a) in indeplinirea oricarui act care se poate astepta in mod rezonabil din partea lui pentru a permite vinzatorului sa efectueze predarea; si
    b) in preluarea marfurilor.

    Sectiunea a III-a
    Mijloacele de care dispune vinzatorul in caz de contraventie la contract din partea cumparatorului
    Art. 61
    1. In cazul in care cumparatorul nu a executat oricare din obligatiile care-i revin din contractul de vinzare sau din prezenta conventie, vinzatorul este indreptatit sa:
    a) exercite drepturile prevazute la art. 62-65;
    b) ceara daunele-interese prevazute la art. 74-77.
    2. vinzatorul nu pierde dreptul de a cere daune-interese cind isi exercita dreptul de a recurge la un alt mijloc.
    3. Nici un termen de gratie nu poate fi acordat cumparatorului de catre judecator sau arbitru cind vinzatorul se prevaleaza de unul din mijloacele de care el dispune in caz de contraventie la contract.
    Art. 62
    Vinzatorul poate sa ceara cumparatorului plata pretului, preluarea marfii predate sau executarea altor obligatii ale cumparatorului, in afara de cazul in care nu s-a prevalat de un mijloc incompatibil cu aceste cereri.
    Art. 63
    1. Vinzatorul poate acorda cumparatorului un termen suplimentar, de durata rezonabila, pentru executarea obligatiilor sale.
    2. In afara de cazul in care a primit de la cumparator o notificare prin care il informeaza ca nu-si va executa obligatia in termenul astfel acordat, vinzatorul nu poate, inainte de expirarea acestui termen, sa se prevaleze de nici unul din mijloacele de care dispune in caz de contraventie la contract. Totusi, vinzatorul nu pierde, prin acest fapt, dreptul de a cere daune-interese pentru intirzierea in executare.
    Art. 64
    1. Vinzatorul poate sa declare contractul rezolvat:
    a) daca neexecutarea de catre cumparator a oricarei obligatii ce rezulta pentru el din contract sau din prezenta conventie constituie o contraventie esentiala la contract; sau
    b) in cazul in care cumparatorul nu-si executa obligatia de plata a pretului sau nu preia marfurile predate in termenul suplimentar acordat de vinzator in conformitate cu paragraful 1 al art. 63 sau daca declara ca nu o va face in termenul astfel acordat.
    2. Totusi, cind cumparatorul a platit pretul, vinzatorul este decazut din dreptul de a declara contractul rezolvat, daca nu a facut-o:
    a) in caz de executare tardiva de catre cumparator, inainte de a fi stiut ca executarea a avut loc; sau
    b) in cazul unei alte contraventii a cumparatorului decit executarea tardiva, intr-un termen rezonabil:
    (i) calculat din momentul in care vinzatorul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca aceasta contraventie; sau
    (ii) dupa expirarea oricarui termen suplimentar acordat de vinzator in conformitate cu paragraful 1 al art. 63 sau dupa ce cumparatorul a declarat ca nu-si va executa obligatiile in acest termen suplimentar.
    Art. 65
    1. In cazul in care contractul prevede ca cumparatorul trebuie sa specifice forma, masura sau alte caracteristici ale marfurilor si nu face aceasta specificare la data convenita sau intr-un termen rezonabil calculat de la primirea unei cereri din partea vinzatorului acesta poate, fara a prejudicia asupra tuturor celorlalte drepturi pe care le poate avea, sa efectueze singur aceasta specificare, potrivit cu nevoile cumparatorului care i-ar putea fi cunoscute.
    2. Daca vinzatorul singur efectueaza specificarea, trebuie sa i-o comunice cumparatorului si sa-i acorde un termen rezonabil pentru o specificare diferita. Daca, dupa primirea comunicarii vinzatorului, cumparatorul nu foloseste aceasta posibilitate in termenul astfel acordat, specificarea facuta de vinzator este definitiva.

    CAP. 4
    Transferul riscurilor

    Art. 62
    Pierderea sau deteriorarea marfurilor survenita dupa transferul riscurilor catre cumparator, nu-l elibereaza pe acesta de obligatia de plata a pretului, exceptind cazul in care aceste evenimente sint datorate unui fapt al vinzatorului.
    Art. 67
    1. Cind contractul de vinzare implica transportul marfurilor, iar vinzatorul nu este tinut sa le remita intr-un loc determinat, riscurile sint transferate cumparatorului de la remiterea marfurilor primului transportator pentru a le transmite cumparatorului in conformitate cu contractul de vinzare. Cind vinzatorul este tinut sa remita marfurile transportatorului intr-un loc determinat, riscurile nu sint transferate cumparatorului pina ce marfurile nu au fost remise transportatorului in acel loc. Faptul ca vinzatorul ar fi autorizat sa pastreze documentele reprezentative ale marfurilor, nu afecteaza transferul riscurilor.
    2. Totusi, riscurile nu sint transferate cumparatorului cit timp marfurile nu au fost identificate, potrivit cu contractul, prin aplicarea unui semn distinctiv pe marfuri prin documentele de transport, printr-un aviz dat cumparatorului sau prin orice alt mijloc.
    Art. 68
    In ce priveste marfurile vindute in cursul transportului, riscurile sint transferate cumparatorului din momentul incheierii contractului. Totusi, daca circumstantele o implica, riscurile sint in sarcina cumparatorului din momentul din care marfurile au fost remise transportatorului care a emis documentele constatatoare ale contractului de transport. Cu toate acestea, daca in momentul incheierii contractului de vinzare, vinzatorul stia sau ar fi trebuit sa stie ca marfurile au pierit sau erau deteriorate si nu l-a informat pe cumparator, pierderea sau deteriorarea este in sarcina vinzatorului.
    Art. 69
    1. In cazurile neprevazute la art. 67 si 68, riscurile sint transferate cumparatorului cind acesta preia marfurile sau, daca nu o face in timpul potrivit, din momentul in care marfurile sint puse la dispozitia sa, iar el savirseste o contraventie la contract prin nepreluarea lor.
    2. Totusi, in cazul in care cumparatorul este tinut sa preia marfurile
    intr-un alt loc decit sediul vinzatorului, riscurile sint transferate cind predarea este facuta, iar cumparatorul stie ca marfurile sint puse la dispozitia sa in acest loc.
    3. Daca vinzarea se refera la marfuri neindividualizate inca, marfurile nu sint considerate a fi fost puse la dispozitia cumparatorului decit atunci cind s-a facut identificarea lor in mod clar, potrivit cu contractul.
    Art. 70
    Daca vinzatorul a savirsit o contraventie esentiala la contract, dispozitiile art. 67, 68 si 69 nu aduc atingere mijloacelor de care dispune cumparatorul in raport de aceasta contraventie.

    CAP. 5
    Dispozitii comune obligatiilor vinzatorului si ale cumparatorului

    Sectiunea I
    Contraventie anticipata si contracte cu predari succesive
    Art. 71
    1. O parte poate sa amine executarea obligatiilor sale cind rezulta, dupa incheierea contractului, ca cealalta parte nu va executa o parte esentiala a obligatiilor sale din cauza:
    a) unei grave insuficiente a capacitatii de executare a acestei parti sau a insolvabilitatii sale; sau
    b) modului in care se pregateste sa execute sau executa contractul.
    2. Daca vinzatorul a expediat deja marfurile, cind se releva motivele prevazute la paragraful precedent, el se poate opune ca marfurile sa fie remise cumparatorului, chiar daca acesta detine un document care-i permite sa le obtina. Prezentul paragraf nu priveste decit drepturile vinzatorului si, respectiv, ale cumparatorului asupra marfurilor.
    3. Partea care amina executarea, inainte sau dupa expedierea marfurilor, trebuie sa adreseze imediat o notificare in acest scop celeilalte parti si trebuie sa procedeze la executare daca cealalta parte da garantii suficiente de buna executare a obligatiilor sale.
    Art. 72
    1. Daca inainte de data executarii contractului este manifest ca o parte va savirsi o contraventie esentiala la contract, cealalta parte poate sa-l declare rezolvat.
    2. Daca dispune de timpul necesar, partea care are intentia sa declare contractul rezolvat trebuie sa o notifice celeilalte parti in conditii rezonabile pentru a-i permite sa dea garantii suficiente de buna executare a obligatiilor sale.
    3. Dispozitiile paragrafului precedent nu se aplica daca cealalta parte a declarat ca nu-si va executa obligatiile.
    Art. 73
    1. In contractele de predari succesive, daca neexecutarea de catre o parte a unei obligatii referitoare la o predare constituie o contraventie esentiala la contract in ce priveste aceasta predare, cealalta parte poate declara contractul rezolvat pentru respectiva predare.
    2. Daca neexecutarea de catre o parte a unei obligatii referitoare la o predare da celelalte parti motive serioase pentru a crede ca se va produce o contraventie esentiala la contract in privinta obligatiilor viitoare, ea va putea declara contractul rezolvat pentru viitor, cu conditia de a o face intr-un termen rezonabil.
    3. Cumparatorul care declara contractul rezolvat pentru o predare poate, in acelasi timp sa-l declare rezolvat pentru predari deja primite sau pentru predari viitoare daca, din ratiuni de conexitate, aceste predari nu pot fi utilizate in scopurile avute in vedere de parti in momentul incheierii contractului.

    Sectiunea a II-a
    Daune-interese
    Art. 74
    Daunele-interese pentru o contraventie la contract savirsita de o parte sint egale cu pierderea suferita si cistigul nerealizat de cealalta parte din cauza contraventiei. Aceste daune-interese nu pot fi superioare pierderii suferite si cistigului nerealizat pe care partea in culpa le-a prevazut sau ar fi trebuit sa le prevada in momentul incheierii contractului, in considerarea faptelor de care avea cunostinta sau ar fi trebuit sa aiba cunostinta ca fiind consecintele posibile ale contraventiei la contract.
    Art. 75
    Cind contractul este rezolvat, iar cumparatorul, intr-o maniera rezonabila si intr-un termen rezonabil dupa rezolvare, a procedat la o cumparare de inlocuire sau vinzatorul la o vinzare compensatorie, partea care cere daune-interese poate obtine diferenta dintre pretul din contract si pretul cumpararii de inlocuire sau al vinzarii compensatorii, precum si orice alte daune-interese care pot fi datorate in temeiul art. 74.
    Art. 76
    1. Cind contractul este rezolvat, iar marfurile au pret curent, partea care cere daune-interese poate, daca nu a procedat la cumpararea de inlocuire sau la o vinzare compensatorie conform art. 75, sa obtina diferenta dintre pretul stabilit prin contract si pretul curent din momentul rezolvarii, precum si orice alte daune-interese ce pot fi datorate in temeiul art. 74. Cu toate acestea, daca partea care cere daune-interese a declarat contractul rezolvat dupa ce a intrat in posesia marfurilor, este aplicabil pretul curent din momentul intrarii in posesie si nu pretul curent din momentul rezolvarii.
    2. In sensul paragrafului precedent, pretul curent este cel al locului unde ar fi trebuit facuta predarea marfurilor sau, in lipsa de pret curent in acest loc, pretul curent practicat intr-un alt loc care in mod rezonabil poate fi considerat ca loc de referinta, tinind seama de diferentele la cheltuielile de transport ale marfurilor.
    Art. 77
    Partea care invoca contraventia la contract trebuie sa ia masurile rezonabile, tinind seama de imprejurari, pentru a limita pierderea, inclusiv cistigul nerealizat, rezultat al contraventiei. Daca ea neglijeaza sa o faca, partea in culpa poate cere o reducere a daunelor-interese egala cu marimea pierderii care ar fi trebuit evitata.

    Sectiunea a III-a
    Dobinzi
    Art. 78
    Daca o parte nu plateste pretul sau orice alta suma datorata, cealalta parte are dreptul la dobinzi asupra acestei sume fara a prejudicia asupra daunelor-interese pe care ar fi indreptatita sa le ceara in temeiul art. 74.

    Sectiunea a IV-a
    Exonerarea
    Art. 79
    1. O parte nu este raspunzatoare de neexecutarea oricarei obligatii ale sale daca dovedeste ca aceasta neexecutare este determinata de o piedica independenta de vointa sa si ca nu se putea astepta in mod rezonabil din partea ei sa o ia in considerare la momentul incheierii contractului, sa o previna ori depaseasca sau sa previna ori sa-i depaseasca consecintele.
    2. Daca neexecutarea de catre o parte este determinata de neexecutarea de catre un tert pe care ea l-a insarcinat sa execute in intregime sau partial contractul, aceasta parte nu este exonerata de raspundere decit in cazul:
    a) in care este exonerata in temeiul dispozitiilor paragrafului precedent; si
    b) in cazul in care tertul ar fi, de asemenea, exonerat daca dispozitiile acestui paragraf ii erau aplicate.
    3. Exonerarea prevazuta de prezentul articol produce efecte in timpul duratei impiedicarii.
    4. Partea care nu a executat trebuie sa avertizeze cealalta parte despre piedica si efectele acesteia asupra capacitatii sale de executare. Daca avertismentul nu soseste la destinatie intr-un termen rezonabil calculat din momentul in care partea care nu a executat a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca piedica, aceasta este tinuta la daunele-interese cauzate de neprimire.
    5. Dispozitiile prezentului articol nu interzic unei parti sa-si exercite toate drepturile sale, altele decit cel de a obtine daune-interese in temeiul prezentei conventii.
    Art. 80
    O parte nu se poate prevala de o neexecutare a celeilalte parti, in masura in care aceasta neexecutare este determinata de un act sau de o omisiune din partea sa.

    Sectiunea a V-a
    Efectele rezolutiunii
    Art. 81
    1. Rezolutiunea contractului libereaza cele doua parti de obligatiile lor, sub rezerva daunelor-interese care pot fi datorate. Ea nu are efect asupra stipulatiilor contractului referitoare la rezolvarea litigiilor sau a drepturilor si obligatiilor partilor in caz de rezolutiune.
    2. Partea care a executat contractul total sau partial poate cere celeilalte parti restituirea a ceea ce i-a furnizat sau platit in executarea contractului. Daca ambele parti sint tinute sa efectueze restituiri, ele trebuie sa le faca in mod simultan.
    Art. 82
    1. Cumparatorul pierde dreptul de a declara contractul rezolvat sau de a cele vinzatorului predarea marfurilor de inlocuire daca lui ii este imposibil sa restituie marfurile intr-o stare sensibil identica celei in care le-a primit.
    2. Paragraful precedent nu se aplica:
    a) daca imposibilitatea de restituire a marfurilor sau de a le restitui intr-o stare sensibil identica celei in care cumparatorul le-a primit nu este datorata unui act sau unei omisiuni din partea sa;
    b) daca marfurile au pierit sau sint deteriorate, in totalitate sau in parte, ca urmare a examenului prevazut de art. 36; sau
    c) in cazul in care cumparatorul, inainte de momentul in care a constatat sau ar fi trebuit sa constate lipsa de conformitate, a vindut totul sau o parte din marfuri in cadrul unei operatiuni comerciale normale sau a consumat ori a transformat marfurile, integral sau partial, in conformitate cu folosinta lor normala.
    Art. 83
    Cumparatorul care a pierdut dreptul de a declara contractul rezolvat sau de a cere vinzatorului predarea marfii de inlocuire in temeiul art. 82, pastreaza dreptul de a se prevala de orice alte mijloace care deriva din contract si din prezenta conventie.
    Art. 84
    1. Daca vinzatorul este tinut sa restituie pretul, el trebuie, de asemenea, sa plateasca dobinzi asupra valorii pretului, calculate din ziua platii.
    2. Cumparatorul datoreaza vinzatorului echivalentul oricarui profit care l-a tras din marfuri sau dintr-o parte din acestea:
    a) cind trebuie sa le restituie in total sau in parte; sau
    b) cind este in imposibilitate sa restituie marfurile, integral sau partial sau sa le restituie, integral ori partial, intr-o stare sensibil identica celei in care le-a primit si cind totusi a declarat contractul rezolvat si a cerut vinzatorului predarea marfii de inlocuire.

    Sectiunea a VI-a
    Conservarea marfurilor
    Art. 85
    Cind cumparatorul intirzie sa preia marfurile predate sau nu plateste pretul, in cazul in care plata pretului si predarea trebuie sa se faca simultan, vinzatorul, daca are marfurile in posesia sau sub control sau, trebuie sa ia masuri rezonabile pentru a le asigura conservarea, tinind seama de imprejurari. El este indreptatit sa le retina pina ce va obtine de la cumparator rambursarea cheltuielilor sale rezonabile.
    Art. 86
    1. In cazul in care cumparatorul a primit marfurile si intelege sa-si exercite dreptul de a le refuza, in temeiul contractului sau al prezentei conventii, trebuie sa ia, tinind seama de imprejurari, masuri rezonabile pentru a le conserva. El este indreptatit sa le retina pina ce a obtinut de la vinzator rambursarea cheltuielilor rezonabile.
    2. Daca marfurile expediate cumparatorului au fost puse la dispozitia sa la locul lor de destinatie, iar cumparatorul isi exercita dreptul de a le refuza, el trebuie sa le ia in posesie pe seama vinzatorului, cu conditia de a putea sa o faca fara plata pretului si fara inconveniente sau cheltuieli nerezonabile. Aceste dispozitii nu se aplica daca vinzatorul este prezent la locul de destinatie sau daca exista in acest loc o persoana ce are calitatea de a prelua marfurile pe seama sa. Drepturile si obligatiile cumparatorului care ia marfurile in posesie in temeiul prezentului paragraf sint cirmuite de paragraful precedent.
    Art. 87
    Partea care este tinuta sa ia masuri pentru conservarea marfurilor poate sa le depoziteze in magaziile unui tert pe cheltuiala celeilalte parti, cu conditia ca cheltuielile ce rezulta sa nu fie nerezonabile.
    Art. 88
    1. Partea care trebuie sa asigure conservarea marfurilor in conformitate cu art. 85 sau 86 poate sa le vinda prin toate mijloacele adecvate, daca cealalta parte intirzie in mod nerezonabil sa preia marfurile in posesie ori sa le preia sau sa le plateasca pretul ori cheltuielile pentru conservarea lor, sub rezerva notificarii catre cealalta parte, in conditii rezonabile, a intentiei sale de a vinde.
    2. Cind marfurile sint supuse unei deteriorari rapide sau cind conservarea lor ar atrage cheltuieli nerezonabile, partea care este tinuta sa asigure conservarea marfurilor in conformitate cu art. 85 sau 86 trebuie in mod rezonabil sa se preocupe sa le vinda. In masura posibilului, ea trebuie sa notifice celeilalte parti intentia de a vinde.
    3. Partea care vinde marfurile are dreptul sa retina din rezultatul vinzarii o parte egala cu cheltuielile rezonabile de conservare si de vinzare a marfurilor. Ea datoreaza surplusul celeilalte parti.

    PARTEA A IV-A
    Dispozitii finale
    Art. 89
    Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite este desemnat ca depozitar al prezentei conventii.
    Art. 90
    Prezenta conventie nu prevaleaza asupra unui acord international deja incheiat sau in curs de incheiere care contine dispozitii referitoare la materiile cirmuite de prezenta conventie, cu conditia ca partile la contract sa aiba sediul in statele parti la acest acord.
    Art. 91
    1. Prezenta conventie va fi deschisa pentru semnarea la sedinta de inchidere a Conferintei Natiunilor Unite asupra contractelor de vinzare internationala de marfuri si va ramine deschisa pentru semnarea de catre toate statele la sediul Organizatiei Natiunilor Unite, la New York, pina la 30 septembrie 1981.
    2. Prezenta conventie este supusa ratificarii, acceptarii sau aprobarii de catre statele semnatare.
    3. Prezenta conventie va fi deschisa aderarii tuturor statelor care nu sint semnatare, incepind cu data de la care va fi deschisa pentru semnare.
    4. Instrumentele de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare vor fi depuse pe linga secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 92
    1. Orice stat contractant va putea, in momentul semnarii, ratificarii, acceptarii, aprobarii sau al aderarii, sa declare ca nu va fi legat de partea a II-a a prezentei conventii sau ca nu va fi legat de partea a III-a a prezentei conventii.
    2. Un stat contractant care face, in temeiul paragrafului precedent, o declaratie referitoare la partea a II-a sau la partea a III-a a prezentei conventii, nu va fi considerat ca fiind stat contractant, in sensul paragrafului 1 al art. 1 al prezentei conventii, pentru materiile cirmuite de partea conventiei la care se aplica aceasta declaratie.
    Art. 93
    1. Orice stat contractant care cuprinde doua sau mai multe unitati teritoriale, in care, potrivit cu constitutia sa, se aplica sisteme de drept diferite in materiile cirmuite de prezenta conventie, va putea, in momentul semnarii, ratificarii, acceptarii, aprobarii sau al aderarii, sa declare ca prezenta conventie se va aplica tuturor unitatilor sale teritoriale sau numai uneia sau mai multor dintre ele si va putea in orice moment sa modifice aceasta declaratie, facind o noua declaratie.
    2. Aceste declaratii vor fi notificate depozitarului si vor indica in mod expres unitatile teritoriale carora li se aplica conventia.
    3. Daca, in temeiul unei declaratii facute in conformitate cu prezentul articol, prezenta conventie se aplica uneia sau mai multor unitati teritoriale ale unui stat contractant, dar nu tuturor, si daca sediul unei parti la contract este situat in acest stat, acest sediu va fi considerat, in scopul prezentei conventii, ca nefiind situat intr-un stat contractant, in afara de cazul in care ar fi situat intr-o localitate teritoriala careia i se aplica conventia.
    4. Daca un stat contractant nu face declaratie in temeiul paragrafului 1 al prezentului articol, conventia se va aplica intregului teritoriu al acestui stat.
    Art. 94
    1. Doua sau mai multe state contractante care, in materiile cirmuite de prezenta conventie, aplica norme de drept identice sau apropiate pot sa declare, in orice moment, ca nu se va aplica conventia contractelor de vinzare sau formarii lor, daca partile isi au sediul in aceste state. Astfel de declaratii pot fi facute impreuna sau pot fi unilaterale si reciproce.
    2. Un stat contractant care, in materiile cirmuite de prezenta conventie, aplica norme de drept identice sau apropiate celor ale uneia sau mai multor state necontractante, poate declara, in orice moment, ca nu se va aplica conventia contractelor de vinzare sau formarii lor, cind partile isi au sediul in aceste state.
    3. Cind un stat fata de care s-a facut o declaratie in temeiul paragrafului precedent, devine apoi stat contractant, respectiva declaratie va avea, incepind cu data la care prezenta conventie va intra in vigoare fata de acest nou stat contractant, efectele unei declaratii facute in temeiul paragrafului 1, cu conditia ca noul stat contractant sa i se alature sau sa faca o declaratie unilaterala cu titlu reciproc.
    Art. 95
    Orice stat poate declara, in momentul depunerii instrumentelor sale de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare ca nu va fi legat de alin. b) al paragrafului 1 al art. 1 al prezentei conventii.
    Art. 96
    Orice stat contractant a carui legislatie cere ca, contractele de vinzare sa fie incheiate sau constatate in scris, poate in orice moment sa declare, in conformitate cu art. 12, ca orice dispozitie a art. 11, a art. 29 sau a partii a II-a a prezentei conventii, care autoriza alta forma decit forma scrisa pentru incheierea, modificarea sau rezilierea amiabila a unui contract de vinzare, sau pentru orice oferta, acceptare sau o alta manifestare de intentie, nu se aplica din moment ce una din parti isi are sediul in acest stat.
    Art. 97
    1. Declaratiile facute in temeiul prezentei conventii, cu ocazia semnarii, sint supuse confirmarii la ratificare, acceptare sau aprobare.
    2. Declaratiile si confirmarea declaratiilor vor fi facute in scris si notificate in mod formal depozitarului.
    3. Declaratiile vor produce efecte la data intrarii in vigoare a prezentei conventii fata de statul declarant. Totusi, declaratiile a caror notificare formala a fost primita de depozitar dupa aceasta data, vor produce efect in prima zi a lunii urmatoare expirarii unui termen de 6 luni, calculat de la data primirii lor de catre depozitar. Declaratiile unilaterale si reciproce facute in temeiul articolului 94 vor produce efect in prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 6 luni dupa data primirii ultimei declaratii de catre depozitar.
    4. Orice stat care a facut o declaratie in temeiul prezentei conventii poate sa o retraga, in orice moment, printr-o notificare formala adresata in scris depozitarului. Aceasta retragere va produce efect in prima zi care urmeaza expirarii unei perioade de 6 luni dupa receptionarea notificarii de catre depozitar.
    5. Retragerea unei declaratii facuta in temeiul art. 94 va face caduca, incepind cu data de la care produce efecte, orice declaratie reciproca facuta de un alt stat in temeiul aceluiasi articol.
    Art. 98
    Nu este permisa nici o rezerva in afara de cele care sint expres autorizate de prezenta conventie.
    Art. 99
    1. Prezenta conventie va intra in vigoare, sub rezerva dispozitiilor paragrafului 6 al prezentului articol, in prima zi a lunii care urmeaza expirarii unei perioade de 12 luni dupa data depunerii celui de-al zecelea instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare la conventie, inclusiv a oricarui instrument care contine o declaratie facuta in temeiul art. 92.
    2. Cind un stat va ratifica, accepta sau aproba prezenta conventie sau va adera la ea dupa depunerea celui de-al zecelea instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare, conventia, cu exceptia partii excluse, va intra in vigoare fata de acest stat, sub rezerva dispozitiilor paragrafului 6 al prezentului articol, in prima zi a lunii care urmeaza expirarii unei perioade de 12 luni dupa data depunerii instrumentului de ratificare, acceptare, aprobare sau de aderare.
    3. Orice stat care va ratifica, accepta sau aproba prezenta conventie sau care va adera la ea si care este parte la conventia referitoare la legea uniforma asupra formarii contractelor de vinzare internationala de obiecte mobile corporale, incheiata la Haga la 1 iulie 1964 (Conventia de la Haga din 1964 asupra formarii) sau la conventia referitoare la legea uniforma asupra vinzarii internationale de obiecte mobile corporale incheiata la Haga la 1 iulie 1964 (Conventia de la Haga din 1964 asupra vinzarii) sau la cele doua conventii, va denunta in acelasi timp, dupa caz, Conventia de la Haga din 1964 asupra vinzarii sau Conventia de la Haga asupra formarii, sau ambele conventii, adresind o notificare in acest scop guvernului olandez.
    4. Orice stat parte la Conventia de la Haga din 1964 asupra vinzarii, care va ratifica, accepta sau aproba prezenta conventie sau care va adera la ea si care va declara sau va fi declarat in temeiul art. 92 ca nu este legat de partea a II-a a conventiei, va denunta, in momentul ratificarii, acceptarii, aprobarii sau al aderarii, Conventia de la Haga din 1964 asupra vinzarii, adresind o notificare in acest scop guvernului olandez.
    5. Orice stat parte la Conventia de la Haga din 1964 asupra vinzarii care va ratifica, accepta sau aproba prezenta conventie sau care va adera la ea si care va declara sau va fi declarat in temeiul art. 92 ca nu este legat de partea a III-a a conventiei, va denunta, in momentul ratificarii, acceptarii, aprobarii sau al aderarii, Conventia de la Haga din 1964 asupra formarii, adresind o notificare in acest scop guvernului olandez.
    6. In sensul prezentului articol, ratificarile, acceptarile, aprobarile si aderarile efectuate fata de prezenta conventie de catre statele-parti la Conventia de la Haga din 1964 asupra formarii sau la Conventia de la Haga din 1964 asupra vinzarii, nu vor produce efecte decit de la data la care denuntarile eventual cerute din partea sus-ziselor state in privinta acestor doua conventii vor produce ele insele efecte. Depozitarul prezentei conventii se va intelege cu guvernul olandez, depozitarul conventiilor din 1964, pentru a asigura coordonarea necesara in aceasta privinta.
    Art. 100
    1. Prezenta conventie se aplica formarii contractelor incheiate in urma unei propuneri intervenite dupa intrarea in vigoare a conventiei fata de statele contractante, vizate de alin. a) al paragrafului 1 al art. 1 sau de statul contractant vizat de alin. b) al paragrafului 1 al art. 1.
    2. Prezenta conventie se aplica numai contractelor incheiate dupa intrarea sa in vigoare fata de statele contractante vizate de alin. a) al paragrafului 1 al art. 1 sau fata de statul contractant vizat de alin. b) al paragrafului 1 al art. 1.
    Art. 101
    1. Orice stat contractant va putea denunta prezenta conventie sau partea a II-a ori a III-a a conventiei printr-o notificare formala adresata in scris depozitarului.
    2. Denuntarea va produce efecte in prima zi a lunii care urmeaza expirarii unei perioade de 12 luni de la data primirii notificarii de catre depozitar. Cind notificarea prevede o perioada mai lunga pentru a produce efecte denuntarea, efectele acestea se vor produce la expirarea perioadei in cauza dupa data primirii notificarii.
    Incheiata la Viena, la 11 aprilie 1980, intr un singur exemplar original, ale carei texte in limbile engleza, araba, chineza, spaniola, franceza si rusa sint in mod egal autentice.
    Drept pentru care plenipotentiarii sus numiti, mandatati in buna si cuvenita forma de catre guvernele lor, au semnat prezenta conventie.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 24/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 24 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 24/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu