Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 223 din 31 mai 2006

pentru modificarea si completarea Legii arendarii nr. 16/1994

ACT EMIS DE: PARLAMENTUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 497 din 8 iunie 2006



Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Legea arendării nr. 16/1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 7 aprilie 1994, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

„Art. 3. - (1) Arendarea se face prin contract scris, al cărui   model   este   prevăzut  în   anexă,   încheiat  între arendator, pe de o parte, şi arendaş, pe de altă parte. Părţile contractante pot fi persoane fizice sau juridice."

2.   După articolul 252 se introduce un nou articol, articolul 253, cu următorul cuprins:

„Art. 253.  - Anexa face parte integrantă din prezenta lege."

3.   După articolul 26 se introduce anexa cu următorul cuprins:

.ANEXĂ

Inregistrat la Consiliul Local al ................................

Judeţul .......................................................................

Nr........................ din ..............................................

CONTRACT   DE   ARENDARE

CAPITOLUL I

Părţile contractului

Art. 1. - Contractul de arendare se încheie şi se execută pe baza prevederilor Legii arendării nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2.  -  1. Intre domnul/doamna ..........................., domiciliat/domiciliată în ..........................., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ...... nr..................., eliberat/eliberată de ........................... la data de ..........................., titular/titulară al/a dreptului de proprietate conform titlului de proprietate nr...................... din  ........................... sau, după caz, conform hotărârii judecătoreşti nr............................ din ........................... sau procesului-verbal de punere în posesie nr............... din ........................... sau actului de partaj nr............... din ........................... etc. Sau Societatea Comercială (asociaţia agricolă etc.)1) ..........................., cu sediul în localitatea ..........................., având nr. de înregistrare la oficiul registrului comerţului ..........................., cod unic de înregistrare    ........................... şi atribut fiscal  R:  ...........................,  reprezentată prin domnul/doamna ...................................., denumit/denumită în continuare arendator, şi

2. domnul/doamna ......................................., domiciliat/domiciliată în  ..........................., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ........... nr.................................. , eliberat/eliberată de ............................. la data de .........................., sau  Societatea Comercială   (asociaţia agricolă etc.)1) .........................., cu sediul în localitatea ..........................., având nr. de înregistrare la oficiul registrului comerţului ..........................., cod unic de înregistrare    ........................... şi atribut fiscal  R:  ...........................,  reprezentată prin domnul/doamna ..........................., denumit/denumită în continuare arendaş, a intervenit prezentul contract de arendare.

CAPITOLUL II

Obiectul contractului

Art. 3.  -  (1) Obiectul contractului de arendare îl constituie terenul în suprafaţă de  ...........  ha, situat în extravilanul  (intravilanul)  localităţii  ..........................., judeţul  ..........................., în tarlaua ..........................., parcela ..........................., având următoarele vecinătăţi: N ..........................., S ...........................,  E ..........................., V ...........................

(2)   Categoria de folosinţă a terenului în suprafaţă de .............. ha care face obiectul contractului de arendare este aceea de ..................................

(3)   Pe data încheierii prezentului contract, arendatorul a predat, iar arendaşul recunoaşte că a primit suprafaţa de ............. ha teren.

1) In cazul persoanelor juridice, se menţionează datele de identificare, precum şi datele persoanei care o reprezintă.

CAPITOLUL III

Scopul arendării

Art. 4. - Terenul arendat va fi folosit de către arendaş doar în scopul exploatării agricole.

CAPITOLUL IV

Durata contractului

Art. 5. - (1) Prezentul contract de arendare se încheie pentru o durată de ................... ani, începând de la data de ....................... şi până la data de ..........................

(2) In temeiul art. 12 din Legea nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare, contractul de arendare poate fi reînnoit prin acordul scris al părţilor.

CAPITOLUL V

Nivelul arendei, modalităţi şi termene de plată

Art. 6.  - (1) Nivelul arendei este de ........................... (cantitate produse, produse şi bani sau numai bani).

(2)   Plata arendei în natură se face imediat după recoltarea culturii, dar nu mai târziu de 45 de zile. Produsul livrat de către arendator va corespunde din punct de vedere calitativ.

(3)   Plata arendei în bani se face la un preţ stabilit prin înţelegerea părţilor. Plata se face până la 45 de zile de la recoltarea produsului respectiv. Plata în bani se va face direct la sediul arendaşului sau prin mandat poştal la adresa arendatorului.

(4)   Contractele de arendare încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract.

(5)  Nivelul arendei nu poate fi modificat de arendator ca urmare a unor pierderi datorate unor factori naturali (calamităţi). Arendaşul va acoperi pierderile prin asigurarea culturilor împotriva unor factori de risc.

(6)   Părţile sunt obligate să notifice primăriei la care a fost înregistrat contractul de arendare orice modificare a nivelului arendei.

CAPITOLUL VI

Drepturile şi obligaţiile părţilor

Art. 7. - Drepturile şi obligaţiile arendatorului sunt următoarele:

a)  să predea terenul agricol arendaşului la termen şi în condiţiile stabilite de prezentul contract;

b)   să îl garanteze pe arendaş de evicţiune totală sau parţială, precum şi de viciile ascunse ale lucrului pe care îl arendează;

c)   să nu ia niciun fel de măsuri în legătură cu exploatarea terenului arendat, de natură să-l tulbure pe arendaş;

d)   să controleze oricând modul în care arendaşul exploatează terenul arendat. Pe timpul controlului, arendatorul va fi însoţit de arendaş sau de un împuternicit al acestuia;

e)  în caz de tulburări ale terţilor în exploatarea normală a terenului, să acţioneze împreună cu arendaşul, potrivit legii, pentru încetarea actelor de tulburare;

f)   să plătească taxele şi impozitele datorate pentru terenurile arendate;

g)  să îl încunoştinţeze în scris pe arendaş de intenţia sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel puţin un an înainte de a expira prezentul contract;

h) să primească, la încetarea contractului, terenul care a făcut obiectul acestuia.

Art. 8. - Drepturile şi obligaţiile arendaşului sunt următoarele:

a)   să primească terenul arendat la termen şi în condiţiile stabilite de prezentul contract;

b)   să întrebuinţeze terenul pe care l-a arendat ca un bun proprietar, în condiţiile stabilite prin contract;

c)   să menţină potenţialul de producţie şi să nu degradeze terenul arendat;

d)   să nu schimbe categoria de folosinţă a terenului arendat fără acordul scris al arendatorului;

e)   să plătească arenda la termenul şi în condiţiile prevăzute la cap. V;

f)   să ceară acordul arendatorului pentru efectuarea eventualelor investiţii pe teren;

g)   să suporte taxele de redactare şi înregistrare a contractului;

h) în vederea recuperării daunelor produse de calamităţi naturale, să încheie contracte de asigurare a culturilor pe care le înfiinţează pe terenul arendat;

i) să comunice arendatorului şi să solicite acestuia să intervină în cazurile în care este tulburat de terţi în exploatarea terenului arendat;

j) să încunoştinţeze în scris pe arendator de intenţia sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel puţin un an înainte de a expira prezentul contract;

k) la încetarea contractului, are obligaţia de a restitui terenul arendat în starea în care l-a primit de la arendator;

l) să plătească impozitele datorate pe veniturile realizate din exploatarea terenului arendat;

m) are dreptul de preempţiune în cazul înstrăinării prin vânzare de către arendator a terenului prevăzut prin prezentul contract.

CAPITOLUL VII

Răspunderea

Art. 9. - (1) In caz de neexecutare culpabilă a obligaţiilor de către una dintre părţi, contractul se consideră reziliat de drept fără intervenţia instanţei.

(2) Pentru neplata la timp a arendei, arendaşul va plăti penalităţi de întârziere în procent de    ............% pe zi din suma datorată.

CAPITOLUL VIII

Incetarea contractului

Art. 10. - (1) Contractul încetează de drept la expirarea termenului pentru care a fost arendat terenul.

(2)   In cazul morţii arendatorului sau a arendaşului, contractul va continua dacă moştenitorii majori vor comunica în scris intenţiile lor în acest sens şi vor avea acordul scris al celeilalte părţi, în termen de 30 de zile de la data decesului, conform art. 25 din Legea nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

(3)  Contractul de arendare poate fi cesionat soţului/soţiei coparticipant/coparticipante la exploatarea terenului arendat sau descendenţilor lor care au împlinit vârsta majoratului, conform art. 21 din Legea nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

(4)  La data încetării contractului, acesta poate fi reînnoit prin acordul părţilor, cu respectarea prevederilor Legii nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL IX

Alte clauze

Art. 11. - (1) Cheltuielile cu redactarea, taxele de timbru şi cele privind autentificarea prezentului contract se suportă de către arendaş.

(2)  Comunicările judiciare şi extrajudiciare în legătură cu prezentul contract se vor face la domiciliul părţilor.

(3)   Eventualele neînţelegeri se vor rezolva pe cale amiabilă, în caz contrar fiind supuse soluţionării instanţelor de judecată.

(4) Arendaşul este exonerat de la plata arendei în cazuri de forţă majoră (de exemplu: radiaţii, război, cutremure devastatoare, care afectează terenul arendat).

Incheiat astăzi, ...................., în 3 (trei) exemplare, dintre care unul la arendator, unul la arendaş şi unul la Consiliul Local ................................ unde a fost înregistrat contractul.

Arendator,                                                                                       Arendaş,

.....................                                                                               ......................

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

MIRON TUDOR MITREA

PREŞEDINTELE SENATULUI

NICOLAE VĂCĂROIU


SmartCity5

COMENTARII la Legea 223/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 223 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 223/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu