Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 460 din 17 iulie 2008

privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 554 din 22 iulie 2008



Văzând Adresa Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine nr. 33/2008, prin care sunt menţionate deciziile Consiliului director referitoare la modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, precum şi Referatul Direcţiei politici de piaţă în sectorul zootehnic nr. 120.459/2008,

având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare,

în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.197/2006 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.967/1985 de stabilire a modalităţilor de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.220/1984 de stabilire a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, precum şi ale Deciziei Comisiei Europene nr. 169/2008 privind autorizarea unor metode de clasificare a carcaselor de porc în România,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

Art. I. -Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. In cuprinsul textului, sintagma „ţesut muscular" se înlocuieşte cu sintagma „carne macră".

2. Articolul 4 va avea următorul cuprins:

„Art. 4. - (1) Carcasele de porci se clasifică, în momentul cântăririi, în funcţie de conţinutul de referinţă de carne macră.

(2) Valoarea comercială a carcaselor se determină prin conţinutul estimat de carne macră, în funcţie de greutatea carcasei.

(3)   In sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul de referinţă de carne macră se calculează astfel:

 

Y = 0,89 x 100 x                Greutatea muşchiuleţului + greutatea cărnii macre din spată, cotlet, pulpă si piept            

                              Greutatea muşchiuleţului + greutatea celor 4 piese (spată, cotlet, pulpă şi piept) înainte de disecţie

(4)  Greutatea cărnii macre din cele 4 piese se calculează scăzând totalul elementelor care nu sunt macre în cele 4 piese din greutatea totală a acestora înainte de disecţie."

3. Anexele nr. 1 şi 2 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II. - Prezentul ordin intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării.

Art. III. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Dacian Ciolos

ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la normele tehnice)

GRILA   DE   PREŢURI

aplicată la plata carcaselor clasificate de porci

Clasa de calitate

Procent de carne macră în carcasă

Procent de bonificaţie sau de reducere a preţului carcaselor

E

>= 65%

23,50%

64%

21,50%

63%

19,50%

62%

17,50%

61%

15,50%

60%

13,50%

59%

11,50%

58%

9,50%

57%

7,50%

56%

5,50%

55%

3,50%

U

54%

1,50%

53%

preţ negociat pentru nivelul de referinţă

52%

-1,00%

51%

-2,00%

50%

-3,00%

R

49%

-4,50%

48%

-6,50%

47%

-8,50%

46%

-10,50%

<45%

-12,50%

Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la un conţinut de 53% carne macră din greutatea carcasei. Orice procent de carne macră peste 53% se bonifică cu 1,5-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Orice procent de carne macră sub 53% se reduce cu 1-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Preţul pentru nivelul de referinţă este cel negociat de abator cu fiecare producător.

ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 2 la normele tehnice)

METODE   ŞI   ECHIPAMENTE

utilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porci

A. Metoda cu sondă optică

a) FAT-O-MEATER (FOM)

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).

2. Aparatul este dotat cu o sondă cu diametrul de 6 mm, care conţine o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare cuprinsă între 3 şi 103 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.

3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 60,26989-0,81506 x X1 + 0,20097 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la distanţă de 7 cm de linia mediană;

X2 = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

4.  Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.

b) OPTIGRADE-PRO (OGP)

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).

2.  Aparatul este dotat cu o sondă optică cu diametrul de 6 mm, o fotodiodă sensibilă la infraroşii (Siemens) şi un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsă între 0 şi 110 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.

3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 61,21920-0,77665 x X1 + 0,15239 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă;

X2 = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

4.  Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.

B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)

a) RIGLA

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul RIGLEI.

2. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 50,89767-0,70985 x X1 + 0,26457 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;

X2 = grosimea cărnii în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

3.  Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.

b) OPTISCAN-TP

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit Optiscan-TP

2. Aparatul Optiscan-TP trebuie să fie echipat cu un aparat foto digital care să preia o fotografie edificatoare a celor două puncte de măsurare de pe carcasă. Imaginile reprezintă baza pentru calcularea grosimii slăninii şi a muşchiului, conform metodei două puncte „Zwei-Punkte Messverfahren (ZP)". Rezultatele măsurătorilor trebuie să fie convertite în conţinut de carne macră estimat cu ajutorul aparatului Optiscan-TP. Imaginile foto sunt salvate şi mai târziu pot fi controlate. Interfaţa Bluetooth® integrată permite un transfer uşor al datelor.

3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 51,14666-0,72228 x X1 + 0,26539 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;

X2 = grosimea cărnii în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

4.  Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 460/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 460 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu