E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 215 din 22 decembrie 1997

privind Casa Sociala a Constructorilor

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 372 din 22 decembrie 1997


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Infiintarea Casei Sociale a Constructorilor

    Art. 1
    Se infiinteaza Casa Sociala a Constructorilor, organizatie nonprofit, autonoma, cu personalitate juridica si patrimoniu propriu, cu sediul in municipiul Bucuresti.
    Art. 2
    Casa Sociala a Constructorilor se constituie si functioneaza in sistem bipartit, cu participarea egala si libera a organizatiilor sindicale si a asociatiilor patronale din ramura de constructii si de producere a materialelor de constructii.
    Art. 3
    (1) Casa Sociala a Constructorilor are ca obiect de activitate asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii in perioada intreruperii activitatii datorita conditiilor meteorologice nefavorabile.
    (2) In sensul prezentei legi, prin activitatile de producere a materialelor de constructii se intelege activitatile din poligoanele de prefabricate in aer liber, din cariere si balastiere, precum si din alte activitati stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor, unde nu se poate lucra datorita conditiilor meteorologice nefavorabile.
    Art. 4
    (1) Casa Sociala a Constructorilor functioneaza pe baza statutului aprobat de adunarea generala a reprezentantilor si are, in principal, urmatoarele atributii:
    a) constituie, gestioneaza si administreaza fondul pentru protectia salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii;
    b) stabileste conditiile de acordare a drepturilor salariatilor prevazute de prezenta lege si garanteaza aceste drepturi.
    (2) Casa Sociala a Constructorilor indeplineste si alte atributii stabilite in conformitate cu statutul sau.
    Art. 5
    Conducerea Casei Sociale a Constructorilor se exercita de catre:
    a) adunarea generala a reprezentantilor;
    b) consiliul de administratie.
    Art. 6
    Adunarea generala a reprezentantilor este alcatuita din delegati ai partenerilor sociali, pe baza unei norme de reprezentare stabilite prin statut, cu respectarea principiului paritatii.
    Art. 7
    Adunarea generala a reprezentantilor aproba bugetul de venituri si cheltuieli al Casei Sociale a Constructorilor si raportul consiliului de administratie privind executia bugetara.
    Art. 8
    (1) Consiliul de administratie asigura activitatea permanenta a Casei Sociale a Constructorilor si este format din reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel de ramura, dupa cum urmeaza:
    a) 4 membri desemnati de comun acord de catre organizatiile patronale reprezentative la nivel de ramura;
    b) 4 membri desemnati de comun acord de catre federatiile sindicale reprezentative la nivel de ramura.
    (2) Sunt reprezentative federatiile sindicale de ramura si organizatiile patronale care indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, modificata prin Legea nr. 143/1997.
    Art. 9
    Modul de organizare si functionare, precum si atributiile consiliului de administratie se stabilesc prin statutul Casei Sociale a Constructorilor.
    Art. 10
    (1) Casa Sociala a Constructorilor este condusa de un presedinte, care este si presedintele consiliului de administratie.
    (2) Presedintele este ales de consiliul de administratie dintre membrii sai.
    (3) Alegerea presedintelui se face pentru o perioada de 4 ani.
    (4) Mandatul presedintelui inceteaza in urma demisiei, revocarii sau decesului.
    (5) Presedintele reprezinta Casa Sociala a Constructorilor in raporturile cu tertii.
    (6) Atributiile presedintelui se stabilesc prin statutul Casei Sociale a Constructorilor.
    Art. 11
    Structura organizatorica, numarul de personal, precum si organizarea activitatii financiar-contabile a Casei Sociale a Constructorilor se stabilesc prin statutul acesteia.

    CAP. 2
    Constituirea si utilizarea fondului pentru protectia sociala a membrilor Casei Sociale a Constructorilor

    Art. 12
    (1) Salariatii cu contract individual de munca din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii beneficiaza pe perioada intreruperii activitatii de o indemnizatie reprezentand o suma impozabila, al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut.
    (2) Indemnizatia se acorda proportional cu perioada de intrerupere a activitatii.
    (3) Perioada de acordare a indemnizatiei nu poate fi mai mare de 90 de zile calendaristice in intervalul 1 noiembrie al anului de intrerupere a activitatii - 31 martie al anului urmator.
    Art. 13
    De prevederile prezentei legi beneficiaza salariatii agentilor economici care fac dovada ca sunt membri ai Casei Sociale a Constructorilor si au contribuit la constituirea fondului pentru plata indemnizatiei prevazute la art. 12 alin. (1).
    Art. 14
    (1) In perioada intreruperii activitatii, salariatii care beneficiaza de indemnizatia prevazuta in prezenta lege raman la dispozitia agentilor economici, iar contractele individuale de munca ale acestora nu pot inceta pentru motive legate de restrangerea sau de incetarea activitatii.
    (2) Salariatii care vor beneficia de indemnizatii, in conditiile prezentei legi, vor fi nominalizati de consiliul de administratie al agentilor economici, cu acordul organizatiilor sindicale legal constituite si reprezentative la nivel de ramura sau, acolo unde nu sunt sindicate reprezentative, al reprezentantilor alesi ai salariatilor, potrivit legii.
    Art. 15
    Criteriile privind stabilirea agentilor economici cu activitate de constructii-montaj si de producere a materialelor de constructii, precum si cu activitati asimilabile acestora, potrivit legii, ai caror salariati beneficiaza de indemnizatie, precum si conditiile in care aceasta indemnizatie se acorda vor fi stabilite prin statutul Casei Sociale a Constructorilor.
    Art. 16
    (1) Fondul necesar pentru plata indemnizatiei prevazute la art. 12 alin. (1) se constituie din:
    a) contributia salariatilor reprezentand 1% din salariul de baza brut;
    b) contributia agentilor economici reprezentand 1,5% din valoarea productiei de constructii, realizata si incasata de la beneficiar pentru agentii economici din constructii, respectiv din valoarea productiei-marfa vandute si incasate pentru producatorii de materiale de constructii, fara corespondent in devizul lucrarii;
    c) prelevarea unei cote in cuantum de 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii;
    d) alte surse atrase.
    (2) Sumele de bani prevazute la alin. (1) se datoreaza de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si se pastreaza la o societate bancara, fiind purtatoare de dobanda.
    Art. 17
    (1) Fondul constituit conform prevederilor art. 16 alin. (1), neconsumat pana la sfarsitul anului, se reporteaza in anul urmator cu aceeasi destinatie.
    (2) Dobanzile incasate se constituie venit la fondul pentru plata indemnizatiilor.
    (3) Sumele reprezentand contributia agentilor economici se includ in costurile de productie.
    Art. 18
    Cheltuielile legate de administrarea si gestionarea fondului pentru plata indemnizatiilor se fac din fondul constituit potrivit art. 16 alin. (1) si nu pot depasi 10% din totalul acestora.
    Art. 19
    (1) Pentru sumele reprezentand indemnizatiile acordate potrivit art. 12 alin. (1) agentii economici datoreaza contributiile la asigurarile sociale de stat, la asigurarile sociale de sanatate, la Fondul pentru plata ajutorului de somaj si la Fondul de risc si accident.
    (2) Contributiile prevazute la alin. (1), precum si impozitul pe salariu se calculeaza si se retin la data platii indemnizatiilor.
    Art. 20
    (1) Personalul care primeste indemnizatia prevazuta de prezenta lege, pe perioada intreruperii activitatii mentionate la art. 12 alin. (1), beneficiaza de vechime in munca si de drepturi de asigurari sociale.
    (2) In situatia in care un salariat, care primeste indemnizatia prevazuta la art. 12 alin. (1), isi pierde temporar capacitatea de munca, plata indemnizatiei se suspenda, persoana in cauza beneficiind de drepturile de asigurari sociale de stat prevazute de lege.

    CAP. 3
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 21
    (1) Prevederile din prezenta lege referitoare la plata indemnizatiei, prevazuta la art. 12 alin. (1), din fondul Casei Sociale a Constructorilor, se aplica salariatilor incepand cu data de 1 noiembrie 1998.
    (2) In perioada 1 decembrie 1997 - 31 martie 1998 plata indemnizatiei prevazute la art. 12 alin. (1) se efectueaza de catre agentii economici prin directiile de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti, prin virarea sumelor de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale din Fondul pentru plata ajutorului de somaj.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 18 noiembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                        ANDREI IOAN CHILIMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 10 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) Constitutia Romaniei.

                     p. PRESEDINTELE SENATUI
                        MIRCEA IONESCU QUINTUS



SmartCity5

COMENTARII la Legea 215/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 215 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 215/1997
OUG 92 2020
Precizari 1384 1999
privind modul de constituire si virare de catre investitori sau proprietari a cotei de 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii, cota aferenta Casei Sociale a Constructorilor
Precizari 5122 1999
privind modul de constituire si virare de catre investitori sau proprietari a cotei de 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii, cota aferenta Casei Sociale a Constructorilor
Precizari 178 1999
privind modul de constituire si virare de catre investitori sau proprietari a cotei de 0,5% din valoarea devizului de constructii, cu corespondent in devizul general al lucrarii, cota aferenta Casei Sociale a Constructorilor
Decretul 654 1997
pentru promulgarea Legii privind Casa Sociala a Constructorilor
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu