Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 21 din 15 aprilie 1994

pentru ratificarea Acordului general de prietenie si cooperare dintre Romania si Republica Columbia, semnat la Bogota la 5 august 1993

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 103 din 25 aprilie 1994


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul general de prietenie si cooperare dintre Romania si Republica Columbia, semnat la Bogota la 5 august 1993.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 17 februarie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    PRESEDINTELE SENATUI
                prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 5 aprilie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

             p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                         MARTIAN DAN

                       ACORDUL GENERAL
de prietenie si cooperare intre Romania si Republica Columbia

    Romania si Republica Columbia, denumite in continuare parti,
    in dorinta dezvoltarii si adancirii relatiilor traditionale de prietenie si cooperare existente intre cele doua tari,
    avand in vedere identitatea de interese existenta intre cele doua tari si subliniind atasamentul lor strict fata de principiile suveranitatii si independentei nationale, egalitatii in drepturi, autodeterminarii popoarelor, neinterventiei in treburile interne, respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, respectarii cu buna-credinta a obligatiilor asumate, solutionarii pe cale pasnica a diferendelor, interzicerii amenintarii cu forta sau folosirii fortei in relatiile internationale, cooperarii intre state si alte principii si norme general recunoscute ale dreptului international,
    dornice sa promoveze si sa dezvolte relatiile economice dintre tarile lor pe baza de egalitate si avantaj reciproc,
    avand in vedere posibilitatile pe care le ofera economiile lor pentru realizarea unei dezvoltari armonioase si diversificarea cooperarii economice, tehnologice si comerciale,
    recunoscand ca dezvoltarea institutiilor si structurilor bazate pe economia de piata va ajuta la amplificarea si diversificarea cooperarii economice dintre ambele tari,
    tinand seama de participarea ambelor tari la Acordul general pentru tarife si comert (GATT), cu scopul de a contribui la realizarea unui sistem multilateral de comert eficient,
    dorind sa intareasca relatiile bilaterale si actiunile de cooperare fara sa prejudicieze angajamentele lor internationale,
    convinse de faptul ca dezvoltarea economica si tehnologica a tarilor lor si extinderea comertului si cooperarii intre ele contribuie la bunastare, stabilitate politica si sociala si la intarirea institutiilor democratice,
    convin urmatoarele:

    Art. 1
    Partile se angajeaza sa dezvolte cooperarea bilaterala in domeniile politic, economic, tehnico-stiintific, tehnologic, cultural, educativ, juridic si sportiv, folosind caile si modalitatile stabilite prin prezentul acord general de prietenie si cooperare si prin documente concrete specifice fiecarui domeniu, care se vor conveni de comun acord.

    CAP. 1
    Dispozitii institutionale

    Art. 2
    Ambele parti sunt de acord sa creeze o Comisie binationala Romania - Columbia ca mecanism de realizare si coordonare a negocierilor bilaterale in care, pe baza unei abordari integrale, se vor defini liniile generale de cooperare bilaterala in domeniile politic, economic, tehnico-stiintific, tehnologic, juridic, cultural, educativ si sportiv. Comisia binationala va fi prezidata de catre ministrii de externe.
    Art. 3
    Partile vor putea sa creeze subcomisii specializate in domeniile politic, economic, tehnico-stiintific, tehnologic, juridic, cultural, educativ si sportiv. Subcomisiile vor putea avea sesiuni, simultan, in cadrul reuniunilor Comisiei binationale.
    Art. 4
    Comisia binationala va urmari sa orienteze, sa promoveze, sa coordoneze si sa sprijine actiunile derivate din protocoalele si acordurile specifice incheiate intre diferitele departamente si organisme ale celor doua tari, precum si din cele care se vor incheia in viitor.
    Art. 5
    Partile convin ca acest acord sa constituie cadrul institutional care reglementeaza si stimuleaza cooperarea intre ele, pe baza caruia departamentele si organismele celor doua parti vor putea sa incheie, cu consultarea prealabila a ministerelor lor de externe, acorduri, memorandumuri de intelegere sau sa convina instrumente de cooperare sectoriala, necesare pentru intarirea relatiilor bilaterale.

    CAP. 2
    Cooperarea politica

    Art. 6
    Partile sunt de acord sa amplifice dialogul politic dintre ele, in special prin realizarea urmatoarelor actiuni:
    a) intensificarea vizitelor reciproce ale sefilor de stat si de guvern;
    b) organizarea de consultari politice la nivel inalt, precum si la alte niveluri adecvate, cu scopul de a armoniza pozitiile celor doua tari in vederea apararii si promovarii intereselor lor legitime, precum si a aprofundarii cunoasterii reciproce a pozitiilor si a actiunilor lor pe plan international. In cadrul consultarilor mentionate vor fi analizate principalele probleme bilaterale si internationale de interes reciproc, acordandu-se atentie speciala, intre alte teme, dialogului politic intre America Latina si Europa Centrala si de Est.

    CAP. 3
    Cooperarea economica

    Art. 7
    Partile afirma dorinta lor de a amplifica si intari cooperarea economica si schimburile de bunuri si servicii.
    In acest sens, partile vor intreprinde masuri pertinente pentru stimularea, promovarea si facilitarea dezvoltarii actiunilor si proiectelor de cooperare economica, financiar-bancara si comerciala si incheierea de acorduri, contracte si alte intelegeri specifice pentru stabilirea conditiilor concrete de realizare a unor asemenea actiuni si proiecte.
    Art. 8
    Partile au convenit sa stimuleze dezvoltarea sectoarelor productive si de servicii din ambele tari, prin promovarea asocierii sau a altor forme de cooperare in domeniile comercial, industrial, financiar si de investitii intre persoanele fizice si juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comert si identificarea proiectelor concrete care sa permita dezvoltarea domeniilor prioritare in ambele economii.
    Art. 9
    Partile sunt de acord ca pentru impulsionarea si dezvoltarea relatiilor economice bilaterale este necesar sa acorde facilitati persoanelor fizice si juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comert, pentru a-si dezvolta si planifica activitatile lor pe termen mediu si lung si sa actioneze pentru promovarea si prezentarea adecvata a posibilitatilor si potentialului de cooperare economica dintre ele.
    De asemenea, ele sunt de acord cu extinderea contractelor intre persoanele fizice si juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comert, schimbul de reprezentanti comerciali, de oameni de afaceri si specialisti din diferite domenii de activitate, si cu facilitarea desfasurarii activitatii acestora.
    Art. 10
    Partile isi vor acorda reciproc facilitatile necesare pentru organizarea de targuri si expozitii comerciale, delegatii ale oamenilor de afaceri, seminarii specializate, studii de piata si schimb de informatii comerciale, cu scopul de a dezvolta relatiile comerciale dintre cele doua tari.
    Art. 11
    Partile isi manifesta disponibilitatea lor pentru sprijinirea, in conformitate cu legislatia lor in vigoare in materie, a impulsionarii cooperarii lor industriale, incluzand fluxurile de investitii intre ambele tari. In acest sens, ele sprijina realizarea actiunilor necesare pentru identificarea de proiecte concrete in domenii de interes deosebit pentru ambele tari.
    Partile se obliga sa desemneze institutiile insarcinate cu controlul actiunilor legate de realizarea proiectelor concrete, precum si institutiile care vor promova dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.
    Art. 12
    Partile vor actiona pentru intarirea cooperarii in domeniul dezvoltarii industriale prin incurajarea realizarii de proiecte in sectoarele productive destinate sa aprovizioneze piata nationala a oricareia dintre cele doua tari si sa creasca exportul pe terte piete.
    Art. 13
    Cele doua parti recunosc ca unul dintre principalele instrumente in relatiile economice bilaterale il reprezinta cooperarea financiara si de aceea vor promova cooperarea dintre institutiile si autoritatile financiare, in conformitate cu legislatia nationala din fiecare tara.
    In scopul impulsionarii comertului si dezvoltarii de proiecte economice, ambele parti vor sprijini crearea instrumentelor financiare si a mecanismelor necesare.
    Art. 14
    Partile vor examina posibilitatea aderarii la conventii multilaterale cu caracter regional, la care participa una dintre tari, cu scopul de a amplifica colaborarea dintre ele.

    CAP. 4
    Cooperarea tehnica, stiintifica si tehnologica

    Art. 15
    Partile vor promova cooperarea tehnica, stiintifica si tehnologica pentru cresterea schimburilor stiintifice, pentru dezvoltarea capacitatii de cercetare stiintifica, pentru transferul de tehnologii, pentru intensificarea dezvoltarii relatiilor dintre centrele de cercetare si pentru stimularea inovatiei tehnologice, stabilind programe si proiecte specifice in domenii de interes comun, in scopul realizarii obiectivelor nationale de dezvoltare economica si sociala.
    Art. 16
    Ambele parti vor stimula si dezvolta aceasta cooperare stabilind programe si proiecte specifice in domeniile agricol, al educatiei, sanatatii, energetic, administratiei publice, minier, mediului inconjurator.

    CAP. 5
    Cooperarea culturala, educativa si sportiva

    Art. 17
    Partile vor sprijini si facilita cooperarea dintre ele in domeniile culturii, educatiei, mass-media, sportului, precum si dezvoltarea schimburilor pe linie de tineret.
    Art. 18
    Partile vor depune eforturi pentru o mai buna cunoastere a culturii fiecarei tari de catre cetatenii celeilalte tari, organizand conferinte, concerte, expozitii, spectacole de teatru, prezentari de filme cu caracter educativ, programe de radio si televiziune si incurajarea studierii limbii, istoriei si literaturii celeilalte parti.
    Art. 19
    In scopul unei mai bune intelegeri si cunoasteri a culturilor si civilizatiilor lor, partile vor facilita schimbul de carti, ziare, reviste periodice, filme, programe de radio si de televiziune si informatii despre institutii culturale.
    Partile vor sprijini activitatea Casei Americii Latine de la Bucuresti.
    Art. 20
    Partile vor incuraja schimbul de materiale informative despre sistemele si programele de invatamant superior si institutiile de invatamant.
    Art. 21
    In scopul de a stimula dezvoltarea sportului in ambele tari, partile vor facilita schimbul de informatii referitoare la practicarea diferitelor sporturi, precum si schimbul de tehnici in materie.
    Ele vor studia, de asemenea, posibilitatea de a facilita perfectionarea sportivilor uneia dintre parti, pe teritoriul celeilalte, in acele specialitati in care unul dintre state are o mai mare dezvoltare sau tehnici de varf care sa justifice deplasarea sportivilor in scopul sus-amintit.

    CAP. 6
    Dispozitii generale

    Art. 22
    In scopul coordonarii, impulsionarii activitatilor si aducerii la indeplinire a prevederilor prezentului acord general de prietenie si cooperare, se vor realiza consultari periodice intre ministrul afacerilor externe al Romaniei si ministrul relatiilor externe al Republicii Columbia.
    Art. 23
    Prezentul acord va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care partile isi comunica reciproc, pe cale diplomatica, ca cerintele legale din tarile lor privind intrarea in vigoare a prezentului acord au fost indeplinite.
    Art. 24
    Prezentul acord va avea o valabilitate de 5 ani si se va prelungi automat pe perioade de un an, in afara de cazul in care una dintre parti va notifica, in scris, celeilalte parti, pe cale diplomatica, cu 6 luni inainte de data expirarii, dorinta sa ca prezentul acord sa-si inceteze valabilitatea.
    Aceasta nu va afecta realizarea angajamentelor si proiectelor deja convenite, pe durata valabilitatii sale.
    Facut la Santafe de Bogota, la data de 5 august 1993, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana si spaniola, ambele texte avand aceeasi valoare.

                 Pentru Romania,
                 ION ILIESCU,
                 PRESEDINTELE ROMANIEI

                 Pentru Columbia,
                 CESAR GAVIRIA TRUJILLO,
                 PRESEDINTELE REPUBLICII COLUMBIA



SmartCity5

COMENTARII la Legea 21/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 21 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 21/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu