Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 146 din  3 aprilie 2001

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Roman si Guvernul Macedonean privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 12 iunie 2000

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 174 din  5 aprilie 2001


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Roman si Guvernul Macedonean privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 12 iunie 2000.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 23 octombrie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                           PRESEDINTELE SENATUI
                               NICOLAE VACAROIU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 13 martie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                                VALER DORNEANU

                                    ACORD
intre Guvernul Roman si Guvernul Macedonean privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor

    Guvernul Roman si Guvernul Macedonean, denumite in cele ce urmeaza parti contractante,
    dorind sa intensifice cooperarea economica in avantajul reciproc al ambelor state,
    intentionand sa creeze si sa mentina conditii favorabile pentru investitiile investitorilor statului unei parti contractante pe teritoriul statului celeilalte parti contractante,
    recunoscand necesitatea de a promova si de a proteja investitiile straine cu scopul de a creste prosperitatea economica a ambelor state,
    au convenit cele ce urmeaza:

    Art. 1
    Definitii
    In sensul prezentului acord:
    1. Termenul investitie inseamna orice fel de activ investit de un investitor al statului unei parti contractante pe teritoriul statului celeilalte parti contractante, cu conditia ca aceasta investitie sa fie efectuata in conformitate cu legile si cu reglementarile legale ale statului celeilalte parti contractante, si va include in special, dar nu exclusiv:
    a) drepturi de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile, precum si orice alte drepturi reale, cum ar fi: servituti, ipoteci, garantii, gajuri;
    b) actiuni, parti sociale sau orice alt fel de participare in societati comerciale;
    c) drepturi de creanta sau orice prestatie avand valoare economica;
    d) drepturi de autor, marci de comert, brevete sau alte drepturi de proprietate intelectuala, know-how si good will;
    e) concesiuni de drept public, incluzand concesiuni privind prospectarea, extractia sau exploatarea resurselor naturale, precum si toate celelalte drepturi acordate prin lege, prin contract sau prin hotarare a autoritatii, in conformitate cu legea.
    Nici o modificare a formei in care sunt investite sau reinvestite activele nu va afecta caracterul lor de investitie.
    2. Termenul investitor se refera la orice persoana fizica sau juridica a statului unei parti contractante, care investeste pe teritoriul statului celeilalte parti contractante.
    a) Termenul persoana fizica se refera, in legatura cu fiecare parte contractanta, la orice persoana fizica care este cetatean roman si, respectiv, national macedonean, in conformitate cu respectiva legislatie de stat a acelei parti contractante.
    b) Termenul persoana juridica se refera, in legatura cu fiecare parte contractanta, la orice persoana juridica, incluzand intreprinderi, societati comerciale, corporatii, asociatii de afaceri si/sau organizatii, infiintate sau organizate in conformitate cu respectiva legislatie de stat a fiecarei parti contractante si care isi au sediul pe teritoriul statului acelei parti contractante.
    3. Termenul venituri inseamna sumele produse de o investitie si includ, in special, dar nu exclusiv, profituri, dobanzi, dividende, castiguri de capital, redevente si alte onorarii.
    4. Termenul teritoriu inseamna:
    - in ceea ce priveste Guvernul Roman, teritoriul statului sau, inclusiv marea sa teritoriala si spatiul aerian de deasupra teritoriului si marii teritoriale, asupra carora acesta isi exercita suveranitatea, precum si zona contigua, platoul continental si zonele economice exclusive, asupra carora isi exercita jurisdictia, respectiv drepturile suverane, in conformitate cu propria sa legislatie si cu dreptul international;
    - in ceea ce priveste Guvernul Macedonean, teritoriul statului sau, inclusiv pamantul, apa si spatiul aerian, asupra carora acesta isi exercita, in conformitate cu dreptul international, drepturile suverane si jurisdictia asupra unor astfel de suprafete.
    Art. 2
    Promovarea si admiterea investitiilor
    1. Fiecare parte contractanta va promova investitiile efectuate pe teritoriul statului sau de catre investitorii celeilalte parti contractante si va admite astfel de investitii in conformitate cu legile si cu reglementarile nationale legale.
    2. Daca o parte contractanta a admis o investitie pe teritoriul statului sau, ea va acorda, in conformitate cu legile si cu reglementarile nationale legale, autorizatiile necesare in legatura cu o astfel de investitie si cu realizarea intelegerilor si contractelor de tranzactionare a licentelor pentru asistenta tehnica, comerciala sau administrativa. Fiecare parte contractanta va cauta, oricand este necesar, sa elibereze autorizatiile necesare in legatura cu activitatile consultantilor sau ale altor persoane calificate de nationalitate straina.
    Art. 3
    Protejarea si tratamentul investitiilor
    1. Fiecare parte contractanta va proteja pe teritoriul statului sau investitiile efectuate, in conformitate cu legile si cu reglementarile nationale legale, de catre investitorii celeilalte parti contractante si nu va afecta prin masuri nerezonabile sau discriminatorii managementul, intretinerea, folosinta, posesia, extinderea, vanzarea si, daca este cazul, lichidarea unor astfel de investitii.
    2. Fiecare parte contractanta va asigura un tratament just si echitabil pe teritoriul statului sau investitiilor investitorilor celeilalte parti contractante. Acest tratament nu va fi mai putin favorabil decat cel acordat de fiecare parte contractanta investitiilor efectuate de propriii investitori sau de investitorii unui stat tert, daca acest din urma tratament este mai favorabil.
    3. Tratamentul mentionat la paragrafele 1 si 2 nu se va aplica avantajelor pe care fiecare parte contractanta le acorda investitorilor unui stat tert ca urmare a calitatii de membru sau de asociat la o zona de comert liber, uniune vamala, piata comuna ori la o conventie existenta sau viitoare de evitare a dublei impuneri ori la o alta conventie referitoare la fiscalitate.
    Art. 4
    Expropriere si despagubire
    1. Nici una dintre partile contractante nu va lua masuri de expropriere, nationalizare sau orice altfel de masuri avand acelasi efect (denumite in continuare expropriere) impotriva investitiilor apartinand investitorilor celeilalte parti contractante decat daca masurile sunt luate in interes public, pe o baza nediscriminatorie si in conformitate cu procedura legala si cu conditia ca aceste masuri sa fie luate contra unei despagubiri efective si adecvate. O astfel de despagubire va fi echivalenta cu valoarea de piata a investitiei expropriate imediat inainte de expropriere sau inainte ca exproprierea iminenta sa devina cunoscuta public. Despagubirea pentru paguba include, de asemenea, dobanda calculata pe baza LIBOR anuala de la data exproprierii si pana la data platii.
    2. Cuantumul despagubirii se va stabili in valuta convertibila si liber transferabila si se va plati fara intarziere nejustificata persoanei indreptatite sa o primeasca, indiferent de resedinta sau de domiciliul sau. O despagubire va fi considerata ca fiind facuta fara intarziere nejustificata atunci cand va fi efectuata intr-o perioada considerata ca normala pentru indeplinirea formalitatilor de transfer.
    Aceasta perioada va incepe din ziua in care va fi inaintata solicitarea respectiva si nu va putea depasi 3 luni.
    3. Investitorilor unei parti contractante, care sufera pierderi ale investitiilor lor de pe teritoriul statului celeilalte parti contractante ca urmare a razboiului sau a altui conflict armat, a starii nationale de urgenta, revoltei, insurectiei sau rascoalei, li se va acorda, in legatura cu restituirea, indemnizatia, despagubirea sau alta modalitate de solutionare, un tratament nu mai putin favorabil decat cel acordat investitorilor proprii sau investitorilor unui stat tert. Platile rezultate vor fi transferabile fara intarziere in valuta convertibila si liber transferabila.
    Art. 5
    Transfer
    1. Fiecare parte contractanta, pe teritoriul statului in care s-au efectuat investitii de catre investitorii celeilalte parti contractante, va garanta acelor investitori transferul liber al platilor in legatura cu aceste investitii, in special al:
    a) capitalului si sumelor suplimentare necesare pentru intretinerea si dezvoltarea investitiei;
    b) profiturilor, dobanzilor, dividendelor, castigurilor de capital si altor venituri curente;
    c) fondurilor pentru rambursarea imprumuturilor, inclusiv dobanda normala contractata si documentata, cu referire directa la o anumita investitie;
    d) redeventelor si onorariilor;
    e) sumelor rezultate din vanzarea ori lichidarea totala sau partiala a unei investitii;
    f) despagubirii prevazute la art. 4;
    g) castigurilor cetatenilor sau nationalilor unei parti contractante care au permisiunea de a lucra in legatura cu o investitie de pe teritoriul statului celeilalte parti contractante.
    2. Transferurile vor fi efectuate fara intarziere intr-o valuta liber convertibila, la cursul normal de schimb aplicabil la data transferului, in conformitate cu procedurile stabilite de partea contractanta pe teritoriul statului in care s-a efectuat investitia, cu conditia ca toate obligatiile financiare fata de aceasta parte contractanta sa fie indeplinite.
    3. Partile contractante se angajeaza sa acorde transferurilor la care se face referire la paragrafele 1 si 2 un tratament nu mai putin favorabil decat cel acordat transferurilor provenite din investitiile efectuate de investitorii oricarui stat tert.
    Art. 6
    Subrogare
    1. Daca o parte contractanta sau agentia desemnata de ea face o plata oricaruia dintre investitorii sai pe baza unei garantii sau asigurari pe care a contractat-o in legatura cu o investitie efectuata pe teritoriul statului celeilalte parti contractante, aceasta din urma parte contractanta va recunoaste valabilitatea subrogarii in favoarea primei parti contractante sau a agentiei desemnate de ea a oricarui drept sau titlu detinut de investitor.
    Partea contractanta sau agentia desemnata de ea, care este subrogata in drepturile unui investitor, va fi indreptatita la aceleasi drepturi ca si cele ale investitorului si, in masura in care exercita astfel de drepturi, va face astfel subiectul obligatiilor investitorului ce decurg dintr-o astfel de investitie asigurata.
    Cealalta parte contractanta va fi indreptatita sa deduca taxele si celelalte obligatii cu caracter public datorate si platibile de catre investitor.
    2. In cazul subrogarii, astfel cum este definita la paragraful 1, investitorul nu va urmari o creanta decat daca este autorizat in acest sens de partea contractanta sau de agentia desemnata de ea.
    Art. 7
    Reglementarea diferendelor dintre o parte contractanta si un investitor al celeilalte parti contractante
    1. In scopul reglementarii diferendelor referitoare la investitii dintre o parte contractanta si un investitor al celeilalte parti contractante vor avea loc consultari intre partile interesate, in vederea solutionarii cazului, pe cat posibil, pe cale amiabila.
    2. Daca diferendele nu pot fi reglementate pe cale amiabila in termen de 6 luni de la data notificarii scrise prin care cealalta parte contractanta a fost informata cu privire la subiectul diferendului, investitorul in cauza poate propune, la propria sa alegere, ca diferendul sa fie supus:
    - instantei judecatoresti competente a partii contractante pe teritoriul statului in care s-a efectuat investitia; sau
    - tribunalului arbitral ad-hoc, constituit in conformitate cu Regulamentul de arbitraj al Comisiei Natiunilor Unite pentru Drept Comercial International (UNCITRAL); sau
    - Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), in conformitate cu Conventia pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state, deschisa spre semnare la 18 martie 1965 la Washington DC, daca ambele parti contractante au semnat aceasta conventie.
    3. O data ce diferendul a fost supus instantei judecatoresti competente a partii contractante pe teritoriul statului in care a fost efectuata investitia sau arbitrajului international, alegerea uneia sau celeilalte proceduri va fi definitiva.
    4. Hotararea de arbitraj se va baza pe:
    - prevederile acestui acord;
    - legislatia nationala a partii contractante pe teritoriul statului in care s-a efectuat investitia, inclusiv pe regulile referitoare la conflictele de legi;
    - regulile si principiile universal acceptate de dreptul international.
    5. Hotararile arbitrale vor fi definitive si obligatorii pentru partile la diferend. Fiecare parte contractanta se angajeaza sa execute hotararea in conformitate cu legislatia sa nationala.
    Art. 8
    Reglementarea diferendelor dintre partile contractante
    1. Diferendele dintre partile contractante privind interpretarea si aplicarea prevederilor prezentului acord vor fi reglementate prin consultari si negocieri pe cai diplomatice.
    2. Daca ambele parti contractante nu pot ajunge la o intelegere in termen de 6 luni de la declansarea diferendului dintre ele, la cererea oricarei parti contractante diferendul va fi supus unui tribunal arbitral care va fi constituit dupa cum urmeaza: fiecare parte contractanta va numi un arbitru, iar acesti 2 arbitri vor numi un presedinte care va fi un national al unui stat tert care intretine relatii diplomatice cu ambele parti contractante.
    3. Daca una dintre partile contractante nu si-a numit arbitrul si nu a dat curs invitatiei celeilalte parti contractante sa faca aceasta numire in termen de doua luni, arbitrul va fi numit, la cererea acelei parti contractante, de presedintele Curtii Internationale de Justitie.
    4. In cazul in care ambii arbitri nu pot ajunge la o intelegere privind alegerea presedintelui in termen de doua luni de la numirea lor, acesta din urma va fi numit, la cererea oricarei parti contractante, de presedintele Curtii Internationale de Justitie.
    5. Daca, in cazurile specificate la paragrafele 3 si 4, presedintele Curtii Internationale de Justitie este impiedicat sa isi exercite respectiva functie sau daca este national al oricarei parti contractante, numirea se va face de catre vicepresedinte, iar daca acesta din urma este impiedicat sa o faca sau daca este national al oricarei parti contractante, numirea se va face de catre judecatorul cu cea mai mare functie din cadrul Curtii Internationale de Justitie care nu este national al vreunei parti contractante.
    6. Sub rezerva altor dispozitii date de partile contractante tribunalul isi va stabili propria procedura. Tribunalul isi va adopta hotararile cu majoritate de voturi.
    7. Hotararile tribunalului sunt definitive si obligatorii pentru fiecare parte contractanta.
    8. Fiecare parte contractanta va suporta cheltuielile propriului membru al tribunalului si ale reprezentarii sale in procedurile arbitrale; cheltuielile presedintelui si celelalte cheltuieli vor fi suportate in mod egal de partile contractante. Tribunalul poate sa decida totusi ca o proportie mai mare a cheltuielilor sa fie suportata de una dintre partile contractante, iar aceasta hotarare va fi obligatorie pentru ambele parti contractante.
    Art. 9
    Prevederi mai favorabile
    Daca legislatia nationala a oricarei parti contractante sau obligatiile conform dreptului international, existente in prezent sau stabilite ulterior intre partile contractante in plus fata de prezentul acord, contin o reglementare, fie generala, fie specifica, care indreptateste investitiile investitorului celeilalte parti contractante la un tratament mai favorabil decat cel prevazut prin prezentul acord, o astfel de reglementare, in masura in care este mai favorabila, va prevala asupra acestui acord.
    Art. 10
    Consultari si schimb de informatii
    1. La cererea oricarei parti contractante cealalta parte contractanta va consimti imediat asupra unor consultari privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord.
    2. La cererea oricarei parti contractante va avea loc un schimb de informatii cu privire la impactul pe care il pot avea legile, reglementarile, hotararile, practicile ori procedurile administrative sau politicile nationale ale celeilalte parti contractante asupra investitiilor reglementate de prezentul acord.
    Art. 11
    Domeniu de aplicare
    Prezentul acord se va aplica investitiilor de pe teritoriul statului unei parti contractante, efectuate, in conformitate cu legile si cu reglementarile nationale legale, de investitorii celeilalte parti contractante fie inainte, fie dupa intrarea in vigoare a acestui acord. Totusi acordul nu se va aplica diferendelor care au aparut inainte de intrarea sa in vigoare.
    Art. 12
    Intrare in vigoare
    Prezentul acord va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care fiecare parte contractanta ii va comunica celeilalte parti contractante ca procedurile legale interne necesare pentru intrarea acestuia in vigoare au fost indeplinite.
    Art. 13
    Durata si denuntare
    1. Prezentul acord va ramane in vigoare pentru o perioada de 10 (zece) ani si va continua sa fie in vigoare si ulterior pentru o perioada sau perioade similare, cu exceptia cazului in care, cu un an inainte de expirarea perioadei initiale sau a oricarei perioade ulterioare, orice parte contractanta notifica celeilalte parti contractante intentia sa de a denunta acordul. Notificarea de denuntare va deveni efectiva la un an dupa ce a fost primita de cealalta parte contractanta.
    2. Cu privire la investitiile efectuate inainte de data la care notificarea de denuntare a prezentului acord devine efectiva, prevederile acestui acord vor continua sa fie in vigoare pentru o perioada de 10 (zece) ani de la data denuntarii acordului.
    Drept care subsemnatii, pe deplin autorizati de guvernele lor, au semnat acest acord.
    Semnat la Bucuresti la 12 iunie 2000, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, macedoneana si engleza, toate textele fiind egal autentice. In caz de divergente in interpretare textul in limba engleza va prevala.

                          Pentru Guvernul Roman,
                            Sebastian Vladescu,
                secretar de stat in Ministerul Finantelor

                        Pentru Guvernul Macedonean,
                              Bobi Spirkovski,
                ministrul transporturilor si comunicatiilor



SmartCity5

COMENTARII la Legea 146/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 146 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu