Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 118 din  9 decembrie 1994

pentru aderarea Romaniei la Conventia privind Agentia de cooperare culturala si tehnica

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 345 din 13 decembrie 1994


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Romania adera la Conventia privind Agentia culturala si tehnica, semnata la Niamey la 20 martie 1970.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 21 noiembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   p. PRESEDINTELE SENATUI
                          ION SOLCANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 21 noiembrie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                  PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                           ADRIAN NASTASE

                            CONVENTIE*)
         privind Agentia de cooperare culturala si tehnica

    *) Traducere.

    Statele parti la prezenta conventie,
    constiente de solidaritatea care le leaga prin folosirea limbii franceze,
    considerand cooperarea internationala drept o aspiratie profunda a popoarelor si un factor necesar de progres,
    considerand ca promovarea si raspandirea culturilor nationale constituie o etapa necesara cunoasterii reciproce si prieteniei dintre popoarele lumii, in vederea facilitarii accesului si contributiei tuturor la civilizatia universala,
    considerand ca o cooperare culturala si tehnica este cu atat mai fecunda cu cat asociaza popoare apartinand unor civilizatii diferite,
    dornice de a promova si a difuza, in conditii de egalitate, cultura fiecaruia dintre statele membre,
    preocupate de a proteja competentele organismelor de cooperare care exista intre partile contractante,
    considerand ca rezolutia finala, adoptata la conferinta intrunita la Niamey in perioada 17 - 20 februarie 1969, proclama faptul ca aceasta cooperare ar trebui sa se faca in spiritul respectarii suveranitatii statelor, a limbilor nationale sau oficiale si cu preocuparea de a promova si a difuza culturile proprii fiecarei tari sau grupuri de tari reprezentate in cadrul agentiei,
    considerand ca rezolutia finala de la Niamey recomanda guvernelor reprezentate crearea unei agentii de cooperare culturala si tehnica,
    acceptand aceste principii cu scopul de a coopera intre ele si cu toate celelalte parti interesate pentru promovarea si raspandirea culturilor lor,
    au convenit elaborarea unei conventii privind Agentia de cooperare culturala si tehnica, precum si a Cartei respectivei agentii.

    Art. 1
    Scopuri si principii
    Scopul Agentiei de cooperare culturala si tehnica, denumita in continuare agentia, este de a promova si a raspandi culturile inaltelor parti contractante si de a intensifica cooperarea culturala si tehnica dintre ele.
    Agentia trebuie sa fie expresia unei noi solidaritati si un factor suplimentar de apropiere a popoarelor prin dialogul permanent al civilizatiilor.
    Inaltele parti contractante convin ca aceasta cooperare va trebui sa se exercite cu respectarea suveranitatii statelor si a originalitatii lor.
    Art. 2
    Functii
    Pentru a-si atinge scopul, agentia exercita urmatoarele functii:
    a) ajuta statele membre sa asigure promovarea si raspandirea culturilor lor;
    b) suscita sau faciliteaza punerea in comun a unei parti din mijloacele financiare ale tarilor aderente pentru realizarea de programe de dezvoltare culturala si tehnica, folositoare ansamblului aderentilor sau mai multora dintre acestia si face apel la statele membre pentru a mobiliza resursele umane si tehnice corespunzatoare acestui scop;
    c) organizeaza si faciliteaza punerea la dispozitia statelor membre a mijloacelor necesare, indeosebi pentru pregatirea de cadre didactice si specialisti de limba si cultura franceza;
    d) incurajeaza cunoasterea reciproca a popoarelor interesate prin metode adecvate de informare;
    e) ajuta la formarea, in randul popoarelor, a unei opinii publice edificate asupra culturilor tarilor reprezentate in cadrul agentiei;
    f) exercita orice alta functie circumscrisa scopurilor agentiei care ar putea sa-i fie incredintata de Conferinta generala.
    Art. 3
    Deviza
    Agentia adopta ca deviza:
    EGALITATE,
    COMPLEMENTARITATE,
    SOLIDARITATE
    Art. 4
    State membre si state asociate
    Conventia prevede doua categorii de state: statele membre si statele asociate.
    Art. 5
    Semnare, ratificare si aderare
    1. Orice stat care are drept limba oficiala ori una dintre limbile oficiale limba franceza sau orice stat care foloseste in mod obisnuit si curent limba franceza poate deveni parte la prezenta conventie prin:
    a) semnare fara rezerva ratificarii si aprobarii;
    b) semnare sub rezerva ratificarii;
    c) aderare in timp de 3 ani de la intrarea in vigoare a prezentei conventii.
    2. Ratificarea sau aderarea devine efectiva prin depunerea unui instrument oficial in acest sens pe langa guvernul tarii care a gazduit conferinta constitutiva sau pe langa guvernul tarii in care este stabilit sediul agentiei. Aceste guverne transmit copie a instrumentului de aderare tuturor membrilor.
    3. Dupa expirarea termenului fixat la paragraful 1 al prezentului articol, orice stat admis in calitate de membru al agentiei, conform prevederilor art. 3 paragraful 2 al Cartei, va deveni parte la prezenta conventie notificand aderarea sa guvernului tarii care a gazduit conferinta constitutiva sau guvernului tarii in care este stabilit sediul agentiei.
    Art. 6
    Intrarea in vigoare
    Prezenta conventie va intra in vigoare la data la care zece state vor fi devenit parti, conform prevederilor art. 5 paragraful 1. (In conformitate cu prevederilor acestui articol, conventia a intrat in vigoare la 31 august 1970).
    Art. 7
    Dreptul aplicabil
    Agentia se conduce dupa prezenta conventie, Carta care ii este anexata (denumita in continuare Carta), regulamentul de personal, ca si dupa alte dispozitii regulamentare si hotarari adoptate in buna si cuvenita forma de catre organele agentiei.
    Art. 8
    Privilegii si imunitati
    1. Agentia are personalitate juridica. Ea are indeosebi dreptul de a contracta, a dobandi si a instraina bunuri mobile si imobile si de a actiona in justitie.
    2. Secretarul general va lua, in numele agentiei si cu acordul guvernelor interesate, toate masurile utile pentru ca agentiei sa i se recunoasca privilegiile si imunitatile care vor fi necesare functionarii sale.
    Art. 9
    Denuntarea
    1. Orice stat care este parte la prezenta conventie poate sa o denunte avizand guvernul tarii care a gazduit conferinta sau guvernul tarii in care este stabilit sediul agentiei cu cel putin 6 luni inaintea datei de tinere a celei mai apropiate reuniuni a conferintei generale a agentiei. Denuntarea devine efectiva la 6 luni de la data primirii sale de catre unul dintre guvernele sus-mentionate. Totusi, statul in cauza ramane obligat din punct de vedere juridic fata de agentie sa-si achite contributiile financiare la care s-a angajat, dar pe care nu le-a achitat inca.
    2. Denuntarea prezentei conventii de catre unul sau mai multe guverne parti la aceasta conventie nu afecteaza, in nici un fel, valabilitatea sa fata de celelalte parti. Totusi, in ipoteza in care numarul partilor contractante ar scadea sub un minim de zece, statele care ar ramane legate prin conventie se vor pune de acord asupra masurilor ce trebuie luate.
    Art. 10
    Amendamente
    1. Prezenta conventie poate fi modificata prin acordul unanim al statelor contractante care notifica acceptarea pentru orice amendament guvernului tarii care a gazduit conferinta constitutiva sau guvernului tarii in care este stabilit sediul agentiei.
    2. Modificarile intra in vigoare la 30 de zile de la depunerea ultimei notificari de acceptare. Orice stat care nu-si va fi facut cunoscut dezacordul in termen de un an va fi considerat ca a acceptat amendamentul.
    Art. 11
    Inregistrarea
    Indata dupa intrarea in vigoare a prezentei conventii, guvernul tarii care a gazduit conferinta constitutiva sau guvernul tarii in care va fi stabilit sediul agentiei o va inregistra pe langa secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite in conformitate cu art. 102 al Cartei Natiunilor Unite.
    Drept pentru care subsemnatii reprezentanti, autorizati in buna si cuvenita forma in acest scop, au semnat prezenta conventie.
    Incheiata la Niamey, la 20 martie 1970, intr-un exemplar unic care va fi depus in arhivele Guvernului Republicii Niger, care va elibera copii certificate conforme tuturor guvernelor semnatare sau aderente.

                          CARTA*)
       Agentiei de cooperare culturala si tehnica

    *) Aceasta versiune include modificarile aduse Cartei agentiei de catre Conferinta generala intrunita la Bamako (Mali), in perioada 7 - 9 decembrie 1993.

    Art. 1
    Obiective
    Agentia, unica organizatie interguvernamentala a Francofoniei, are ca obiectiv esential afirmarea si dezvoltarea, intre membrii sai, a unei cooperari multilaterale in domeniile ce tin de educatie, formare de cadre, cultura, stiinta si tehnica si, prin aceasta, de apropierea intre popoare.
    Ea isi exercita actiunea cu respectarea absoluta a suveranitatii statelor, limbilor si culturilor si a celei mai stricte neutralitati in chestiunile de ordin ideologic si politic.
    Ea colaboreaza cu diverse organizatii internationale si regionale si tine seama de toate formele de cooperare tehnica si culturala existente.
    Ea este operatorul principal al programelor de dezvoltare hotarate de Conferinta sefilor de stat si de guvern ai tarilor avand in comun folosirea limbii franceze.
    Art. 2
    Functii
    Agentia de cooperare culturala si tehnica indeplineste sarcini de studiu, informare, coordonare si actiune. In acest scop, agentia, actionand prin intermediul organelor sale, este abilitata sa indeplineasca, impreuna sau separat, orice fel de acte necesare, corespunzatoare sau care se cuvin pentru urmarirea obiectivelor sale si pentru exercitarea urmatoarelor competente:
    a) de a elabora periodic si de a difuza inventare de resurse ale lumii francofone in toate domeniile ce tin de competenta sa;
    b) de a propune, in functie de necesitati, punerea in comun a unei parti din mijloacele intelectuale, tehnice si financiare ale membrilor sai pentru realizarea de programe de dezvoltare folositoare ansamblului membrilor sai sau mai multora dintre acestia;
    c) de a crea mijloacele menite sa asigure difuzarea cat mai ampla si cat mai rapida cu putinta, intre toti membrii, a informatiei, indeosebi in domeniile stiintei, pedagogiei si tehnologiei;
    d) de a pune la dispozitia membrilor mijloace complementare de pregatire si perfectionare;
    e) de a contribui la crearea de instrumente comune in materie de cercetare stiintifica si tehnica, de punere in valoare a cercetarii si comunicatiei;
    f) de a servi drept loc permanent de intalniri si schimburi intre specialistii diverselor discipline si factorii de raspundere nationali din marile sectoare ale activitatii educative, culturale, stiintifice si tehnice;
    g) de a stimula sau a favoriza unirea eforturilor si mijloacelor tuturor membrilor, indeosebi in sectoarele de varf ale cercetarii, in tehnologie, educatie, formare de cadre si in comunicatie, precum si in studiul problemelor de dezvoltare;
    h) de a incuraja cunoasterea reciproca a popoarelor prin folosirea mijloacelor de comunicare in masa, prin invatamant si prin formule originale de schimburi;
    i) de a facilita guvernelor accesul deplin la sursele de cooperare bilaterala si internationala si, daca este cazul, de a pune in aplicare programe concrete de asistenta multilaterala;
    j) de a se stradui sa mentina orice legatura cu organizatiile sau asociatiile ce activeaza in domeniul de actiune al agentiei si de a asigura cea mai mare coerenta si cea mai buna rentabilitate a tuturor initiativelor;
    k) de a asigura secretariatul ansamblului instantelor Francofoniei;
    l) de a exercita orice alta functie care se inscrie in scopurile agentiei si care i-ar putea fi incredintata de Conferinta generala.
    Art. 3
    State membre si guverne participante
    1. Toate statele care sunt parti la conventie sunt membre ale agentiei.
    2. Orice stat care nu a devenit parte la conventie in conditiile prevazute la art. 5 paragraful 1 al acesteia poate deveni membru al agentiei, daca este agreat in calitate de membru de Conferinta generala.
    3. Cu respectarea deplina a suveranitatii si competentei internationale a statelor membre, orice guvern poate fi admis ca guvern participant la institutiile, activitatile si programele agentiei, sub rezerva aprobarii statului membru de care depinde teritoriul asupra caruia guvernul participant respectiv isi exercita autoritatea si potrivit modalitatilor convenite intre acest guvern si cel al statului membru.
    4. Orice guvern membru al agentiei poate sa se retraga denuntand conventia in conditiile stabilite in art. 9 al acesteia.
    De asemenea, orice alt membru poate sa se retraga din agentie avizand guvernul tarii care a gazduit conferinta constitutiva sau guvernul tarii in care este stabilit sediul agentiei, cu cel putin 6 luni inaintea celei mai apropiate reuniuni a Conferintei generale. Retragerea devine efectiva la expirarea intervalului de 6 luni de la aceasta notificare.
    Totusi membrul in cauza ramane obligat sa achite suma totala a contributiilor pe care le datoreaza.
    Art. 4
    Observatori, asociati si consultanti
    1. Orice guvern al unui stat care nu este parte la conventie poate, la cererea sa, sa fie admis de Conferinta generala in calitate de observator.
    2. Orice stat care ar dori sa se asocieze la anumite activitati ale agentiei poate sa incheie cu aceasta un acord stabilind modalitatile participarii sale la respectivele activitati.
    3. Conferinta generala poate sa confere titlul de consultant oricarei organizatii internationale sau oricarei asociatii internationale neguvernamentale care face o cerere in acest scop si ale carei activitati sunt in armonie cu cele ale agentiei.
    4. Natura si intinderea drepturilor si obligatiilor observatorilor si consultantilor vor fi stabilite de prezenta Carta si de Conferinta generala.
    Art. 5
    Organe
    Organele agentiei sunt:
    1. Conferinta generala;
    2. Consiliul de administratie;
    3. Biroul;
    4. Secretariatul;
    5. orice organ subsidiar pe care Conferinta generala il poate considera util pentru buna functionare a agentiei.
    Conferinta ministeriala a Francofoniei se intruneste in Conferinta generala si in Consiliu de administratie; Consiliul permanent al Francofoniei se intruneste ca Birou al agentiei.

    Conferinta generala
    Art. 6
    Structura
    Conferinta generala se compune din toti membrii agentiei.
    Conferinta generala este prezidata de ministrul care reprezinta statul sau guvernul gazda al ultimei reuniuni la nivel inalt, apoi de cel al tarii care a primit sarcina de a pregati urmatoarea reuniune la nivel inalt.
    Observatorii si consultantii participa la sesiunile Conferintei generale si, daca nu exista obiectii, sunt ascultati de catre aceasta, insa nu dispun de drept de vot.
    Atunci cand functiile secretarului general au incetat, acesta poate participa, de drept, la dezbaterile Conferintei generale, dar fara drept de vot.
    Art. 7
    Competente
    Conferinta generala este organul suprem al agentiei. Principalele sale functii constau in:
    1. orientarea activitatii agentiei;
    2. aprobarea programului de lucru si a planului general de organizare a Secretariatului, chemat sa-l puna in practica;
    3. controlul politicii financiare, examinarea si aprobarea bugetului si regulamentului financiar ale agentiei;
    4. luarea deciziei privind admiterea de noi membri, in aplicarea prevederilor art. 3 paragrafele 2 si 3 din prezenta Carta;
    5. luarea deciziei de admitere a observatorilor si consultantilor si stabilirea naturii drepturilor si obligatiilor lor, tinand seama de prevederile art. 6 de mai sus;
    6. stabilirea baremului contributiilor;
    7. crearea oricarui organ subsidiar necesar bunei functionari a agentiei;
    8. numirea secretarului general, precum si a membrilor Consiliului consultativ;
    9. luarea deciziei privind structura celorlalte organe subsidiare ale agentiei;
    10. amendarea prezentei Carte;
    11. numirea, eventual, a lichidatorilor agentiei;
    12. schimbarea sediului agentiei;
    13. luarea tuturor masurilor destinate realizarii scopurilor agentiei.
    Art. 8
    Reuniuni
    1. Conferinta generala se reuneste cel putin o data la 2 ani, la data pe care si-a stabilit-o la sesiunea anterioara sau la cererea a cel putin jumatate din numarul membrilor agentiei, adresata presedintelui in exercitiu al conferintei.
    2. Fiecare membru este reprezentat de o delegatie condusa de ministrul afacerilor externe sau al Francofoniei si cuprinde, pe cat posibil, reprezentantii institutiilor interesate de agentie.
    3. Ea adopta propriul regulament interior.
    4. Ea stabileste locul si data urmatoarei sesiuni.
    Art. 9
    Procedura de adoptare a hotararilor
    1. Toate hotararile Conferintei generale sunt luate, pe cat posibil, prin consens.
    2. In caz de vot, fiecare membru dispune de un vot, iar hotararile sunt luate cu o majoritate de 9/10 din numarul membrilor prezenti si votanti, abtinerea nefiind considerata drept vot.

    Consiliul de administratie
    Art. 10
    Structura
    Fiecare membru este reprezentat in Consiliul de administratie de o delegatie condusa de ministrul afacerilor externe sau al Francofoniei, ori de reprezentantul sau.
    Consiliul de administratie este prezidat de ministrul care reprezinta statul sau guvernul gazda al ultimei reuniuni la nivel inalt, apoi de cel al tarii care a primit sarcina de a pregati urmatoarea reuniune la nivel inalt.
    Atunci cand functiile secretarului general au incetat, acesta poate participa, de drept, la dezbaterile Consiliului de administratie, dar fara drept de vot.
    Art. 11
    Functii
    Consiliul de administratie este organul executiv al Conferintei generale si raspunde in fata acesteia de desfasurarea programelor agentiei si de folosirea resurselor sale bugetare in conformitate cu hotararile conferintei.
    El are urmatoarele functii principale:
    1. sa vegheze la indeplinirea hotararilor luate de Conferinta generala si la conducerea activitatii agentiei in conformitate cu aceste hotarari;
    2. sa examineze programul de activitate al agentiei si sa faca recomandari corespunzatoare, in legatura cu acesta, Conferintei generale;
    3. sa examineze rapoartele financiare si prevederile bugetare;
    4. sa dea avize Conferintei generale asupra politicii financiare a agentiei;
    5. sa faca propuneri Conferintei generale in legatura cu politica agentiei;
    6. sa examineze si sa adopte ordinea de zi provizorie a reuniunilor Conferintei generale, care ii este supusa de catre Secretariat;
    7. sa exercite orice alta functie care i-ar putea fi incredintata de catre Conferinta generala.
    Art. 12
    Reuniuni
    1. Consiliul de administratie se intruneste cel putin o data pe an, la data pe care si-a stabilit-o, sau la cererea a cel putin o treime din numarul membrilor sai, adresata presedintelui in exercitiu al consiliului.
    2. Consiliul de administratie adopta propriul regulament interior.
    3. El stabileste locul si data viitoarei reuniuni.
    Art. 13
    Procedura de adoptare a hotararilor
    1. Toate hotararile Consiliului de administratie sunt luate, pe cat posibil, prin consens.
    2. In caz de vot, fiecare membru dispune de un vot, iar hotararile Consiliului de administratie sunt luate cu o majoritate de doua treimi din numarul membrilor prezenti si votanti, abtinerea nefiind considerata vot.
    Art. 14
    Comisia de programe
    1. Consiliul de administratie constituie in cadrul sau o Comisie de programe, deschisa tuturor membrilor sai.
    2. Comisia de programe are sarcina principala de a ajuta Consiliul de administratie sa defineasca natura operatiunilor agentiei si mijloacele de punere in aplicare a programului sau de lucru.
    3. In aceasta perspectiva, ea acorda consultanta Secretariatului in sarcina sa de elaborare a actiunilor agentiei si examineaza proiectele pe care acesta le va fi stabilit.
    Art. 15
    Comisia administrativa si financiara
    1. Consiliul de administratie constituie in cadrul sau o Comisie administrativa si financiara deschisa tuturor membrilor sai.
    2. Comisia administrativa si financiara ajuta Consiliul de administratie sa-si exercite controlul asupra gestiunii administrative si financiare a agentiei; in aceasta perspectiva, ea acorda consultanta si Secretariatului in aplicarea prevederilor regulamentului financiar.
    3. Pentru indeplinirea misiunii sale, comisia exercita indeosebi urmatoarele functii:
    a) examinarea prevederilor bugetare pregatite de Secretariat;
    b) controlul executiei bugetelor agentiei, examinand indeosebi viramentele de credite de la un capitol la altul si varsamintele la fondul de rezerva;
    c) studierea baremului de contributii;
    d) examinarea grilei de salarizare a personalului agentiei, precum si a prevederilor din statutul si regulamentul personalului atunci cand acestea ar avea incidente financiare;
    e) acordarea de consultanta Secretariatului in depunerea si plasamentul fondurilor;
    f) pregatirea proiectului de contract al secretarului general al agentiei.
    Art. 16
    Biroul
    Consiliul permanent al Francofoniei, intrunit ca birou al agentiei, se reuneste cel putin o data pe an pentru a face o analiza politica pornind de la raportul prezentat de secretarul general asupra activitatii agentiei si, daca este cazul, pentru a preveni sau a solutiona orice dificultate. El poate fi sesizat in legatura cu orice problema urgenta. Este convocat de catre presedintele in exercitiu al Conferintei generale, la initiativa sa ori la cererea secretarului general.
    Art. 17
    Secretariatul
    1. Secretariatul este alcatuit dintr-un secretar general, directori generali si din personal administrativ si tehnic necesar bunei functionari a agentiei.
    2. Secretarul general este numit de Conferinta generala pentru o perioada de 4 ani in conditiile care vor fi aprobate de conferinta. Mandatul sau se poate reinnoi o singura data.
    3. a) In caz de vacanta a postului de secretar general, constatata de presedintele in exercitiu al Conferintei generale, acesta din urma convoaca, intr-un interval de 60 de zile, o conferinta generala extraordinara limitata la sefii de delegatii, care are sarcina sa numeasca un nou secretar general pentru restul mandatului predecesorului sau.
    b) Totusi nu va fi convocata Conferinta generala extraordinara in cazul in care constatarea vacantei intervine cu mai putin de 3 luni inaintea urmatoarei Conferinte generale ordinare.
    c) De indata dupa constatarea vacantei, presedintele in exercitiu al Conferintei generale desemneaza, de comun acord cu biroul, pe unul dintre directorii generali care sa asigure interimatul secretarului general pana la urmatoarea reuniune a conferintei.
    4. Secretarul general asigura conducerea Agentiei de cooperare culturala si tehnica. El reprezinta agentia in actele oficiale. El participa de drept, cu vot consultativ, la lucrarile Conferintei ministeriale a Francofoniei si ale Consiliului permanent al Francofoniei. El isi poate delega functiile.
    5. a) Directorii generali sunt numiti, prin derogare de la prevederile paragrafului 6 al prezentului articol, de catre Consiliul de administratie, la propunerea secretarului general, pentru a asuma responsabilitatea unui sector de activitate al agentiei, in conformitate cu planul de organizare al Secretariatului adoptat de Conferinta generala.
    b) Consiliul de administratie, la propunerea secretarului general, poate pune capat functiilor lor.
    c) Secretarul general are totusi dreptul, in cazuri exceptionale, de a-i suspenda pana la reuniunea Consiliului de administratie.
    6. Secretarul general numeste personalul agentiei in conformitate cu planul de organizare aprobat de Conferinta generala. Statutul personalului este supus aprobarii Conferintei generale. In atribuirea posturilor, va trebui sa se tina seama de componenta geografica a agentiei.
    7. Secretariatul raspunde de pregatirea programului agentiei si de indeplinirea sa. El elaboreaza prevederile bugetare si rapoartele financiare ale agentiei. El are sarcina sa puna in aplicare mandatul propunerilor de programare generala si de alocatii bugetare pentru proiectele hotarate in cadrul orientarilor adoptate de reuniunea la nivel inalt si de celelalte instante politice ale Francofoniei. El are, de asemenea, sarcina ca, sub autoritatea Consiliului permanent al Francofoniei, sa pregateasca si sa urmareasca aplicarea hotararilor conferintelor ministeriale sectoriale convocate ca urmare a reuniunilor la nivel inalt.
    8. Responsabilitatile secretarului general si ale personalului au caracter exclusiv international. In indeplinirea sarcinilor lor, ei nu vor cere si nici nu vor primi instructiuni sau indemnizatii din partea unui guvern si a nici unei autoritati exterioare. Ei se vor abtine de la orice act de natura sa le compromita statutul de functionari internationali. Toti membrii agentiei se angajeaza sa respecte caracterul international al functiilor secretarului general si ale personalului si sa nu caute sa-i influenteze in indeplinirea sarcinilor lor.
    9. Secretariatul agentiei este corelat in fiecare stat membru cu un corespondent national desemnat de guvernul sau.
    Art. 18
    Birouri regionale
    Conferinta generala va putea, la momentul oportun, sa infiinteze birouri in diverse regiuni geografice reprezentate in cadrul agentiei. Conferinta hotaraste, la propunerea Consiliului de administratie, asupra locului, structurii, functiilor si modului de finantare a acestor birouri regionale.
    Art. 19
    Conferinta organizatiilor internationale neguvernamentale
    Secretarul general convoaca, la fiecare 2 ani, o conferinta a organizatiilor internationale neguvernamentale, in conformitate cu conditiile, principiile si modalitatile definite in directivele adoptate de Conferinta ministeriala.
    Aceasta conferinta are drept scop:
    1. sa informeze organizatiile internationale neguvernamentale francofone asupra orientarilor si programarii adoptate de reuniunea la nivel inalt a sefilor de stat si de guvern;
    2. sa identifice organizatiile susceptibile sa contribuie in mod concret si eficient la punerea in practica a programelor Francofoniei;
    3. sa organizeze consultari in vederea obtinerii de avize si sugestii referitoare la liniile generale ale programarii;
    4. sa favorizeze cooperarea dintre organizatiile avand interese comune;
    5. sa examineze problemele pe care le pune cooperarea acestor organizatii cu Consiliul permanent al Francofoniei si cu Secretariatul agentiei.
    Un comitet de legatura, creat de Conferinta organizatiilor internationale neguvernamentale si alcatuit din maximum cinci reprezentanti, este mandatat sa coopereze cu presedintia Consiliului permanent al Francofoniei si cu Secretariatul Agentiei de cooperare culturala si tehnica in intervalul dintre reuniunile conferintei.
    Art. 20
    Buget si cheltuieli
    1. La fiecare 2 ani, Secretariatul pregateste si supune Consiliului de administratie rapoartelor financiare si prevederile bugetare ale agentiei. Consiliul de administratie examineaza rapoartele financiare si prevederile bugetare si le transmite Conferintei generale, formuland recomandarile pe care le considera necesare.
    2. Rapoartele financiare si prevederile bugetare sunt elaborate de Secretariat in conformitate cu regulamentul financiar adoptat de Conferinta generala.
    3. Cheltuielile agentiei sunt repartizate intre membri potrivit unui barem care va fi aprobat de Conferinta generala. Cotizatia observatorilor este stabilita de Conferinta generala.
    4. Secretarul general poate, cu autorizatia Consiliului de administratie, sa accepte orice donatii, legate si subventii facute agentiei de catre guverne, institutii publice sau private, ori de catre particulari. Administrarea acestor fonduri de catre Secretariat este reglementata prin regulamentul financiar al agentiei.
    Art. 21
    Limba de lucru
    Limba de lucru a agentiei si a tuturor organelor sale este limba franceza.
    Art. 22
    Sediu
    Sediul Agentiei de cooperare culturala si tehnica este stabilit la Paris. El poate fi schimbat prin hotarare a Conferintei generale.
    Art. 23
    Dizolvare si lichidare
    1. Agentia este considerata dizolvata si lichidata intr-unul din urmatoarele doua cazuri:
    a) toate partile la conventie, cu exceptia uneia, au denuntat-o;
    b) Conferinta generala hotaraste dizolvarea agentiei. Drept urmare, agentia nu mai este considerata ca existand decat in vederea lichidarii.
    2. In cazul dizolvarii agentiei, bunurile sale sunt lichidate de catre lichidatori, numiti in conformitate cu Carta, care vor proceda la incasarea activului agentiei si la stingerea pasivului sau. Soldul activ sau pasiv va fi repartizat in raport cu cotizatiile respective.
    Art. 24
    Interpretare
    Orice hotarare referitoare la interpretarea prezentei Carte este luata de Conferinta generala, in conformitate cu prevederile art. 9.
    Art. 25
    Revizuire
    1. Prezenta Carta poate fi revizuita in conformitate cu prevederile art. 7 paragrafele 9 si 10.
    2. Guvernul statului care a gazduit conferinta constitutiva sau guvernul statului pe teritoriul caruia este stabilit sediul agentiei notifica tuturor membrilor, precum si secretarului general, orice revizuire adusa prezentei Carte.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 118/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 118 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 118/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu