Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

INSTRUCTIUNILE din 26 ianuarie 1952

INSTRUCTIUNILE    din 26 ianuarie 1952

Instructiunile Ministerului de Finante al Republicii Populare Romane privitoare la modul de efectuare a reformei banesti

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR


SmartCity3



    In conformitate cu Hotararea Consiliului de Ministri al Republicii Populare Romane si a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman Nr. 147 din 26 Ianuarie 1952, se stabilesc urmatoarele:

    I. Conditiile si modul de preschimbare a leilor vechi aflati in circulatie, cu noile bilete ale Bancii de Stat, bilete de Tezaur ale Statului emise de Ministerul de Finante si moneta divizionara

    Art. 1
    Incepand din 28 Ianuarie 1952, se pun in circulatie:
    a) noi bilete ale Bancii de Stat, de cate 10 lei, 25 lei si 100 lei, model 1952;
    b) noi bilete de Tezaur ale Statului, emise de Ministerul de Finante, de cate 1 leu, 3 lei si 5 lei din hartie, precum si monete divizionare de 1 ban, 3 bani, 5 bani, 10 bani si 25 bani.
    Art. 2
    Toate sumele de lei vechi aflate in circulatie sunt supuse preschimbarii de catre Banca de Stat, cu incepere din 28 Ianuarie 1952, pentru toata populatia, precum si pentru intreprinderile particulare, in urmatoarele conditiuni:
    a) sumele in numerar pana la 1.000 lei vechi inclusiv se vor schimba in raportul de 100 lei vechi pentru 1 leu nou.
    b) sumele in numerar pana la 3.000 lei vechi inclusiv, se vor schimba astfel: 1.000 lei vechi inclusiv, in raportul prevazut la punctul "a" de mai sus, iar restul pana la 3.000 lei vechi inclusiv in raportul de 200 lei vechi pentru un leu nou;
    c) sumele in numerar peste 3.000 lei vechi se vor schimba astfel: 3.000 lei vechi inclusiv, in conditiile prevazute la punctul "b" de mai sus, iar restul se va schimba in raportul de 400 lei vechi, pentru 1 leu nou.
    Se pot prezenta individual la schimb, in conditiunile prevazute mai sus, toate persoanele care au implinit varsta de 16 ani.
    La orase, schimbul se va face pe baza prezentarii de catre populatie a buletinelor de identitate.
    La sate, schimbul se va face pe baza de liste, cuprinzand numele locuitorilor de la varsta de 16 ani in sus, domiciliati in comuna si intocmite de Comitetele Executive ale Sfaturilor Populare ale comunelor respective. Aceste liste vor purta viza presedintelui Comitetului Executiv al Sfatului Popular local.
    Functionarii Sfaturilor Populare care intocmesc aceste liste raspund personal de exactitatea lor.
    Listele vor fi verificate si daca, cu prilejul verificarii se vor constata falsuri, cei care le-au semnat vor fi inaintati organelor Justitiei.
    Persoanele din mediul urban care nu poseda buletine de populatie, precum si persoanele din mediul rural care nu au fost trecute pe listele Sfaturilor Populare locale, vor putea schimba sumele de lei vechi ce le poseda, in raportul de 400 lei vechi pentru 1 leu nou, prezentand organelor de schimb certificate speciale, eliberate - la orase - de organele Militiei, iar - la sate - de Sfaturile Populare respective, pe baza altor acte de identitate, prezentate acestor organe.
    Se preschimba numai leii vechi care au putere circulatorie la data reformei banesti.
    Preschimbarea leilor vechi se va face pe intreg teritoriul Republicii Populare Romane, de la 28 Ianuarie pana la 31 Ianuarie 1952 inclusiv.
    Banii vechi, ramasi nepreschimbati in acest termen, se anuleaza.
    Art. 3
    Timbrele postale si fiscale, colile timbrate, etc., aflate in circulatie pana la data reformei banesti sunt supuse preschimbarii cu timbre noi "I. L. Caragiale", in raportul de 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Valoarea timbrelor "I. L. Caragiale", exprimata in bani noi, este valoarea nominala indicata pe ele, impartita cu 20.
    Schimbul se va efectua la Oficiile P. T. T., special destinate in acest scop, in intervalul de la 28 - 31 Ianuarie a. c.
    Cu incepere de la data de 28 Ianuarie 1952, nu se vor mai putea utiliza decat timbrele noi.
    Art. 4
    Preschimbarea leilor vechi se va efectua de catre toate unitatile Bancii de Stat si de catre punctele teritoriale de schimb, special organizate in acest scop de catre Banca de Stat.
    Intreprinderile mai importante, institutiile si organizatiile pot fi folosite ca puncte de schimb.
    La gospodariile agricole colective, schimbul se va face in localul Administratiei sub controlul Presedintelui Gospodariei Agricole Colective.
    Personalul C. F. R., care se afla pe drum, poate schimba leii vechi la statia sau depoul de pornire, sau de sosire.
    Militarii vor schimba in cadrul unitatilor respective.
    Marinarii pot schimba in port sau pe vas.
    Pentru persoanele aflate in spitale, sanatorii, internate, aziluri de batrani, etc., schimbul se va face pe baza de liste alcatuite de aceste institutii, la care se vor anexa actele de identitate.
    Intreprinderile, institutiile si organizatiile sunt obligate sa se prezinte la schimb, pentru sumele pe care le au in numerar la unitatile Bancii de Stat in zilele de 28 si 29 Ianuarie 1952.
    Art. 5
    Pe baza aprobarii Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare, unitatile Bancii de Stat vor aduce la cunostinta populatiei, prin presa locala si prin comunicate speciale, locul unde se afla punctele de schimb, precum si orele lor de lucru.
    Art. 6
    Conducatorii unitatilor Bancii de Stat, conducatorii si contabilii sefi ai intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor in cadrul carora functioneaza punctele de schimb, precum si functionarii punctelor teritoriale de schimb poarta personal raspunderea pentru respectarea regulilor de schimb si pastrarea fondurilor banesti care le-au fost incredintate in vederea operatiunilor de schimb.

    II. Termenul in care leii vechi isi pastreaza puterea circulatorie si modalitatile de decontare a leilor vechi

    Art. 7
    In zilele de 28, 29 Ianuarie 1952, se va putea plati in lei vechi, la preturile vechi, inmultite cu 10, ratia de paine, ziarele, tramvaiul si autobuzul, transportul persoanelor pe calea ferata, biletele de cinematograf, biletele de teatru, muzee, convorbirile telefonice interne, telegramele interne. Abonamentele la tramvaie sunt valabile pana la 31 Ianuarie. Institutiile respective vor solicita preschimbarea acestor sume pe data de 30 Ianuarie 1952, prezentand Bancii de Stat un certificat pentru soldul de cassa ce reprezinta sumele respective, semnat de director si seful contabil. Sumele in lei vechi provenite din operatiunile de mai sus se vor schimba de catre Banca de Stat in raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Art. 8
    Persoanele oficiale care vor primi drept plata lei vechi dupa valoarea nominala in ziua de 28 Ianuarie 1952 si dupa aceasta data, cu exceptia celor prevazute la art. 7, poarta raspunderea materiala pentru suma totala a pierderilor ivite in urma acestui fapt.
    Art. 9
    Toate intreprinderile, institutiile si organizatiile sunt obligate sa intocmeasca un act, prin care se constata soldul de cassa in numerar din seara zilei de 27 Ianuarie 1952.
    Intocmirea acestui act se face de catre o comisie speciala, alcatuita din directorul sau conducatorul intreprinderii (institutiei, organizatiei), seful contabil si casierul, sau de persoanele care le tin locul. Soldul de cassa in lei vechi se recalculeaza pe baza actului aratat mai sus in raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou si se vor preschimba in acelasi raport.
    Rezultatele recalcularii vor fi introduse de intreprinderi, institutii si organizatii intr-un cont al bilantului de recalculare, special deschis in acest scop.
    Soldul de cassa al gospodariilor agricole colective se recalculeaza si se preschimba deasemenea in raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Art. 10
    Sumele de lei vechi in numerar, primite de incasatori in contul intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor pana in ziua de 27 Ianuarie 1952 inclusiv si nedepuse de acestia, vor fi considerate la valoarea lor nominala, incasatorii fiind obligati a depune documentele respective la ora de incepere a lucrului in intreprinderile, institutia sau organizatia respectiva in dimineata zilei de 28 Ianuarie 1952.
    Art. 11
    Bancile vor incepe operatiile curente de plati si incasari in lei noi, cu incepere din 28 Ianuarie 1952.
    Art. 12
    Sumele intrate la banci pana la 28 Ianuarie 1952, fara ca sa fie inscrise in ziua respectiva in conturile intreprinderilor, institutiilor, organizatiilor si bugetului, se introduc in aceste conturi de catre Banci, la valoarea lor nominala integrala.
    Art. 13
    Incasarea leilor vechi de catre unitatile Bancii de Stat, proveniti de la toate punctele de schimb prevazute in art. 4 al prezentei Instructiuni, se vor efectua in decurs de doua zile dupa terminarea perioadei de preschimbare, respectiv pana la 2 Februarie 1952 inclusiv.

    III. Plata salariilor, burselor, pensiilor si ajutoarelor in lei noi

    Art. 14
    Toate intreprinderile, institutiile si organizatiile de stat, cooperatiste si obstesti, precum si intreprinderile particulare, sunt obligate sa plateasca in zilele de 30, 31 Ianuarie, 1, 2 si 3 Februarie a.c. in lei noi:
    a) 50% din salariile tarifare ale muncitorilor si functionarilor cuvenite pentru a doua jumatate a lunii Ianuarie; acordul se va plati odata cu plata diferentei de salariu pe chenzina a doua a lunii Ianuarie - adica intre 6 si 13 Februarie.
    b) 25% avans asupra soldelor cuvenite militarilor pe luna Februarie.
    c) 25% din pensiile cuvenite pe luna Februarie.
    Art. 15
    Unitatile Bancii de Stat vor aduce la cunostinta fiecarei intreprinderi, institutii si organizatii, ziua in care vor primi numerarul necesar pentru a efectua platile enumerate la articolul 14 din prezenta instructiune.
    Art. 16
    Cantinele intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor vor servi masa muncitorilor si functionarilor care mananca in mod obisnuit la cantina, in zilele in care se efectueaza schimbul, pe credit, urmand ca plata sa se faca in ziua primirii de catre salariati a celei de a doua chenzine a lunii Ianuarie.

    IV. Modul in care se recalculeaza sumele de lei vechi depuse spre fructificare la C.E.C. si Banci

    Art. 17
    Depunerile spre fructificare la C.E.C. se vor recalcula in modul urmator:
    a) soldul depunerilor pana la 1.000 lei vechi inclusiv, se va recalcula in raportul de 50 lei vechi pentru 1 leu nou;
    b) soldul depunerilor pana la 3.000 lei vechi inclusiv, se va recalcula astfel: 1.000 lei vechi in conditiile prevazute la punctul "a" de mai sus, iar restul pana la 3.000 lei vechi, in raportul de 100 lei vechi pentru 1 leu nou;
    c) soldul depunerilor peste 3.000 lei vechi inclusiv, se va recalcula astfel: 3.000 lei vechi inclusiv, in conditiunile prevazute la punctul "b" de mai sus, iar restul in raport de 200 lei vechi, pentru 1 leu nou.
    Art. 18
    La stabilirea soldului depunerilor spre fructificare la C.E.C. si Banci, supus recalcularii, nu se va tine seama de dobanzile pentru anul 1952, pana la data reformei banesti. Aceste dobanzi se vor recalcula astfel:
    a) dobanzile soldurilor prevazute la art. 17 punctul "a" se vor recalcula prin impartire cu coeficientul 50;
    b) dobanzile soldurilor prevazute la art. 17 punctul "b" se vor recalcula prin impartire cu coeficientii 50 si respectiv 100;
    c) dobanzile soldurilor prevazute la art. 17 punctul "c" se vor recalcula prin impartire cu coeficientii 50, 100 si respectiv 200.
    Art. 19
    Recalcularea depunerilor si a dobanzilor se efectueaza in functie de soldul depunerilor aflat in fiecare cont personal a depunatorului.
    In cazul ca C.E.C. sau Banca are cunostinta ca acelasi depunator are cateva conturi, recalcularea se face pe baza sumei generale a depunerilor aflate in toate conturile depunatorului respectiv.
    In zilele de 28 si 29 Ianuarie nu se vor face operatii in legatura cu retragerile sau depunerile la C.E.C si banci. Aceste operatii se vor efectua in mod obisnuit incepand din 1 Februarie 1952.
    Art. 20
    Mijloacele banesti aflate la Banci, in conturile de decontare si conturile curente ale intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor de Stat, cooperatiste si obstesti, ale gospodariilor agricole colective, fondurile indivizibile ale gospodariilor agricole colective, precum si fondurile de creditare pe termen lung ale cooperativelor, se recalculeaza in raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Disponibilitatile banesti ale intreprinderilor particulare, industrialo-comerciale productive aflate in conturi la institutiile de credit se recalculeaza astfel:
    a) suma necesara activitatii normale a acestor intreprinderi, care nu poate depasi suma salariilor platite muncitorilor inregistrati pentru a doua jumatate a lunii precedente se va schimba in raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou;
    b) restul se va recalcula in raportul de 200 lei vechi pentru 1 leu nou.

    V. Modul in care se fac decontarile pentru datorii, obligatii contractuale si sume gestionate

    Art. 21
    Sumele de lei vechi care constituiesc datorii si obligatii contractuale incheiate intre intreprinderile, institutiile si organizatiile de Stat, cooperatiste si obstesti, platile pentru asigurari si taxele se recalculeaza in raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou.
    In acelasi raport se recalculeaza si datoriile in lei ale Republicii Populare Romane facute dupa 1945 fata de statele straine.
    Datoriile de orice fel, impozite, taxe, amenzi, credite, chirii, etc. fata de Stat se vor recalcula in raportul de 20 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Art. 22
    Sumele de lei vechi care reprezinta salarii, pensii, ajutoare, sumele care trebuiesc platite pentru produse colectate sau achizitionate, precum si toate celelalte plati care n-au fost primite de cetateni din partea intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor de Stat, cooperatiste si obstesti pana la data reformei banesti, se recalculeaza in raportul de 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Art. 23
    Achitarea ordinelor de plata, dispozitiilor de plata, cecurilor, mandatelor postale, gropurilor postale, dupa data reformei banesti, in favoarea persoanelor particulare pentru care mijloacele banesti necesare au intrat la institutiile de Stat pana in ziua de 27 Ianuarie a. c. inclusiv, se va face in conformitate cu art. 2 al prezentei Instructiuni.
    Cu incepere din 28 Ianuarie 1952, toate mandatele interne pe numele intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor obstesti, primite pana la 27 Ianuarie inclusiv, in cazul ca plata lor se face in numerar se platesc in raportul 200 lei vechi pentru 1 leu nou.
    Sumele transferate pana la data de 28 Ianuarie 1952, dintr-o unitate C.E.C. sau unitate de Banca, intr-o alta unitate C.E.C sau alta unitate de Banca, pentru a fi trecute in contul depunerilor, in conturi de decontare sau conturi curente, se recalculeaza in modul stabilit pentru recalcularea depunerilor populatiei si respectiv cel stabilit pentru recalcularea fondurilor din conturile de decontare si curente.
    Art. 24
    Persoanele gestionare ale intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor sunt obligate ca in ziua de 28 Ianuarie 1952 sa dea socoteala cu privire la sumele cheltuite pana la 28 Ianuarie 1952 si sa inapoieze restul necheltuit al sumei primite.
    Persoanele care, la termenul fixat n-au predat in intregime soldul din suma primita, necheltuit pana in 28 ianuarie 1952, sunt obligate sa acopere in lei noi partea de suma nepredata in raportul de 1 leu nou pentru 20 lei vechi.
    Art. 25
    Persoane gestionare, care in ziua punerii in circulatie a leilor noi, nu sunt in localitatea in care se afla sediul intreprinderii, institutiei sau organizatiei respective si care nu pot sa soseasca in localitate in aceeasi zi pentru a da socoteala, sunt obligate sa trimita intreprinderii, institutiei sau organizatiei lor printr-o scrisoare recomandata un raport in care sa se arate: cheltuielile facute pana la data de 28 Ianuarie 1952, soldul ramas necheltuit, anexandu-se si documentele justificative.
    In cazul ca persoanele gestionare indicate nu vor trimite la data de 28 Ianuarie 1952 raportul indicat cu privire la sumele cheltuite pana la aceasta data, acoperirea sumelor cheltuite pana la 28 Ianuarie 1952, se va face in raportul de 1 leu nou pentru 20 lei vechi.
    Data trimiterii raportului se stabileste dupa stampila aplicata de unitatea postala pe scrisoarea recomandata.



SmartCity5

COMENTARII la Instrucţiuni 0/1952

Momentan nu exista niciun comentariu la Instrucţiuni 0 din 1952
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu