E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 980 din 11 decembrie 1995

privind verificarea, certificarea bilantului contabil si prestarea serviciilor in domeniul contabilitatii

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 291 din 15 decembrie 1995


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    In aplicarea prevederilor art. 29 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, coroborate cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, aprobata si modificata prin Legea nr. 42/1995, incepand cu anul 1995, bilanturile contabile ale regiilor autonome, societatilor comerciale si ale altor unitati economice patrimoniale cu personalitate juridica sunt supuse verificarii si certificarii de catre cenzori, experti contabili, contabili autorizati cu studii superioare si societati comerciale de expertiza contabila, in conditiile stabilite prin prezenta hotarare.
    Prin verificarea si certificarea bilantului contabil, in sensul prezentei hotarari, se intelege examinarea profesionala sistematica a activitatilor financiar-contabile, in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente asupra:
    - ansamblului masurilor organizatorice stabilite si aplicate de administratori pentru protectia activelor patrimoniale, administrarea si utilizarea resurselor economico-financiare;
    - imaginii fidele, clare si complete a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute de agentii economici, reflectate in bilantul contabil.
    Art. 2
    Verificarea si certificarea bilantului contabil se va efectua - pe baza Normelor de audit financiar si certificare a bilantului contabil, elaborate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, avizate, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, de catre Ministerul Finantelor - de catre:
    a) experti contabili, contabili autorizati cu studii superioare si societati comerciale de expertiza contabila, membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - inscrisi in Tabloul Corpului - la: regiile autonome, societatile comerciale si alte unitati economice patrimoniale cu personalitate juridica care nu au cenzori si au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 1 miliard lei la 30 septembrie 1995, iar pentru anii urmatori, la data de 31 decembrie a anului precedent. Nivelul cifrei de afaceri poate fi actualizat anual de catre Ministerul Finantelor, in functie de evolutia inflatiei si de dezvoltarea profesiei;
    b) cenzori, potrivit obligatiilor legale ce le revin, la societatile comerciale unde au fost numiti, in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
    Art. 3
    Contractul de verificare si de certificare a bilantului contabil intre expertii contabili, contabilii autorizati cu studii superioare si societatile comerciale de expertiza contabila, pe de o parte, si regiile autonome, societatile comerciale si alte unitati economice patrimoniale cu personalitate juridica, pe de alta parte, se incheie, de regula, pentru o perioada de 3 ani, cu drept de reinnoire.
    Dovada inscrierii in Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati se face de catre expertii contabili si contabilii autorizati cu studii superioare, pe baza carnetelor vizate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, iar de catre societatile comerciale de expertiza contabila, pe baza certificatelor de membru, emise de aceeasi institutie.
    Efectuarea verificarilor potrivit normelor profesionale, in vederea certificarii bilantului contabil anual, se desfasoara, de regula, pe tot parcursul exercitiului financiar, astfel incat sa fie respectat termenul legal de depunere a acestuia la organele in drept.
    Art. 4
    Prestarile de servicii in domeniul contabilitatii de catre expertii contabili, contabilii autorizati si societatile comerciale de expertiza contabila se realizeaza pe baza de contract de prestari de servicii incheiat in temeiul art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, aprobata si modificata prin Legea nr. 42/1995. In contract partile vor stipula in mod distinct obligatia clientului de a pune la dispozitia prestatorului de servicii toate documentele legale din care rezulta operatiuni patrimoniale, precum si obligatia prestatorului de servicii de a tine contabilitatea in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    Art. 5
    Cenzorii care isi exercita mandatul pe baza numirii de catre adunarile generale ale actionarilor sau asociatilor, conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, au obligatia ca, pana la finele anului 1995 sau in termen de 30 de zile de la numire, sa se inscrie in evidentele filialei teritoriale a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, in vederea cuprinderii acestora intr-un program unitar de instruire pe probleme de verificare si certificare a bilantului contabil.
    Art. 6
    Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 2 si 4 din prezenta hotarare se sanctioneaza cu amenda de la 700.000 lei la 1.000.000 lei.
    Art. 7
    Constatarea contraventiilor prevazute la art. 6 se face de catre organele de control ale Ministerului Finantelor.
    Art. 8
    Prevederile prezentei hotarari se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind constatarea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile ulterioare.

                    PRIM-MINISTRU
                   NICOLAE VACAROIU

                          Contrasemneaza:
                          Ministru de stat,
                          ministrul finantelor,
                          Florin GeorgescuSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 980/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 980 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu