E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 483 din 18 iunie 1996

privind prestarea serviciilor in domeniul contabilitatii, verificarea si certificarea bilantului contabil in baza prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 137 din  2 iulie 1996


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Prestarile de servicii in domeniul contabilitatii de catre expertii contabili, contabilii autorizati si societatile comerciale de expertiza contabila se realizeaza pe baza de contract de prestari de servicii incheiat in temeiul art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, aprobata si modificata prin Legea nr. 42/1995. In contract partile vor stipula in mod distinct obligatia clientului de a pune la dispozitia prestatorului de servicii toate documentele legale din care rezulta operatiuni patrimoniale, precum si obligatia prestatorului de servicii de a tine contabilitatea in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.
    Art. 2
    Societatile comerciale care au o cifra de afaceri de peste 100 milioane lei si la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte potrivit art. 11 alin. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 sau nu au personal calificat angajat, potrivit legii, au obligatia de a incheia contracte pentru intocmirea bilantului contabil numai cu persoane fizice si juridice autorizate inscrise in Tabloul Corpului.
    Nivelul cifrei de afaceri poate fi actualizat, dupa caz, de Ministerul Finantelor in functie de evolutia inflatiei si de dezvoltarea profesiei.
    Art. 3
    Dovada inscrierii in Tabloul Corpului se face de catre expertii contabili si contabilii autorizati, pe baza carnetelor vizate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, sau de catre societatile comerciale de expertiza contabila, pe baza certificatelor de membru emise de aceeasi institutie.
    Art. 4
    Societatile comerciale care nu au cenzori numiti potrivit legii si a caror cifra de afaceri depaseste 10 miliarde lei la data de 31 decembrie a anului precedent pot incheia contracte de verificare si certificare a bilanturilor contabile cu experti contabili, contabili autorizati cu studii superioare sau cu societati comerciale de expertiza contabila.
    Bilanturile contabile ale regiilor autonome pot fi, de asemenea, verificate si certificate in conditiile mentionate la alineatul precedent, la solicitarea acestora.
    Art. 5
    Prin verificarea si certificarea bilantului contabil, in sensul prezentei hotarari, se intelege examinarea profesionala, sistematica a activitatilor financiar-contabile in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente asupra:
    - ansamblului masurilor organizatorice stabilite si aplicate de administratori pentru protectia activelor patrimoniale, administrarea si utilizarea resurselor economico-financiare;
    - imaginii fidele, clare si complete a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute de agentii economici reflectate in bilantul contabil.
    Art. 6
    Verificarea si certificarea bilantului contabil se vor efectua pe baza Normelor de audit financiar si certificare a bilantului contabil elaborate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, avizate potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991 de Ministerul Finantelor, de catre:
    a) experti contabili, contabili autorizati cu studii superioare si societati comerciale de expertiza contabila, membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania;
    b) cenzori, potrivit obligatiilor legale ce le revin in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
    Verificarile, potrivit normelor profesionale, in vederea certificarii bilantului contabil anual, se efectueaza, de regula, pe tot parcursul exercitiului financiar, astfel incat sa fie respectat termenul legal de depunere a acestuia la organele in drept.
    Art. 7
    La regiile autonome si societatile comerciale cu capital majoritar de stat si care, potrivit legii, nu au obligatia sa aiba cenzori, incheierea contractelor de verificare si de certificare a bilanturilor contabile se va face pe baza de licitatii publice organizate potrivit Regulamentului privind organizarea licitatiilor pentru achizitiile publice de bunuri si de servicii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 63/1994, cu modificarile ulterioare, si Normelor metodologice ale Ministerului Finantelor nr. 45.184/1996 privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru achizitiile publice de bunuri si de servicii, elaborate in baza Ordonantei Guvernului nr. 12/1993 si a regulamentului sus-mentionat.
    La incheierea contractelor de verificare si de certificare a bilanturilor contabile, regiile autonome vor introduce clauze distincte privind obiectivele de verificat, potrivit normelor stabilite in acest scop de catre Ministerul Finantelor.
    Art. 8
    Contractele de verificare si de certificare a bilanturilor contabile, incheiate in temeiul art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 980/1995, se pot derula sau rezilia, dupa caz, in functie de incadrarea cifrei de afaceri in prevederile art. 4 din prezenta hotarare.
    Art. 9
    Incepand cu exercitiul financiar al anului 1996, expertii contabili si contabilii autorizati, care intocmesc bilantul contabil sau il verifica si il certifica, potrivit legii, au obligatia aplicarii parafei eliberate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, prin care se certifica intocmirea corecta, respectiv verificarea si certificarea bilantului contabil de catre persoane inscrise in Tabloul Corpului.
    Art. 10
    Tarifele practicate de expertii contabili, contabilii autorizati si societatile comerciale de expertiza contabila se stabilesc de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, cu avizul organelor de specialitate ale Guvernului.
    Art. 11
    Cenzorii care isi exercita mandatul pe baza numirii de catre adunarile generale ale actionarilor sau asociatilor, conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la numire, sa se inscrie la filialele teritoriale ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, in vederea cuprinderii acestora intr-un program unitar de instruire pe probleme de verificare si de certificare a bilantului contabil.
    Art. 12
    Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 1, 2, 7 si 9 din prezenta hotarare constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 700.000 lei pana la 1.000.000 lei.
    Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre organele de control ale Ministerului Finantelor, anume imputernicite.
    Art. 13
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 980/1995 privind verificarea, certificarea bilantului contabil si prestarea serviciilor in domeniul contabilitatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 15 decembrie 1995.

                    PRIM-MINISTRU
                   NICOLAE VACAROIU

                           Contrasemneaza:
                           Ministru de stat,
                           ministrul finantelor,
                           Florin GeorgescuSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 483/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 483 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 483/1996
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu