E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 890 din 11 decembrie 1998

de modificare si completare a Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 4 din 13 ianuarie 1999


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, aprobat prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 772/1966, republicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 49 din 28 iunie 1984, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 1, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Pe drumurile care nu sunt deschise circulatiei publice se aplica, daca este cazul, reguli stabilite de administratorul acelor drumuri. La intrarea pe aceste drumuri cel care le administreaza va instala, in loc vizibil, un panou cu inscriptia <<Drum interzis circulatiei publice>>."
    2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 3
    Institutiile si cadrele medicale abilitate, care constata, cu orice prilej, ca o persoana posesoare de permis de conducere este inapta medical pentru a conduce un autovehicul ori sufera de o afectiune medicala incompatibila cu calitatea de conducator auto, sunt obligate sa comunice despre aceasta de indata serviciului politiei rutiere in a carui raza teritoriala cel in cauza isi are domiciliul sau resedinta."
    3. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 4
    Sunt interzise inchiderea sau crearea de restrictii pentru circulatia vehiculelor sau a pietonilor, depozitarea de materiale ori lasarea de obiecte pe partea carosabila a drumurilor publice si a trotuarelor, fara acordul prealabil al organelor de politie. Executantii de lucrari in partea carosabila a drumurilor publice au obligatia ca, la terminarea lucrarilor, sa aduca portiunea de drum respectiva la starea tehnica initiala, stare verificata si atestata de administratorul drumului si de organul de politie care a avizat executarea lucrarilor.
    Lucrarile care se executa in zona drumului public, precum si obstacolele producatoare de restrictii pentru circulatie trebuie sa fie semnalizate conform instructiunilor comune elaborate de Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor.
    In caz de producere a unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice a drumului public sau a semnalizarii necorespunzatoare a obstacolelor sau a lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, respectiv executantul lucrarilor, raspunde contraventional, civil sau penal, dupa caz.
    La sesizarea organelor de politie, administratorul drumului public este obligat sa ia masuri de remediere sau de inlaturare imediata a cauzelor generatoare de evenimente rutiere datorate configuratiei, starii sau dotarii tehnice necorespunzatoare a drumului."
    4. La articolul 5, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "La trecerea la nivel cu calea ferata fara bariere, organele cailor ferate, impreuna cu administratorii drumurilor publice, precum si cu detinatorii terenurilor invecinate vor lua masuri pentru inlaturarea obstacolelor ce impiedica vizibilitatea caii ferate, potrivit standardelor in vigoare, de la locul unde conducatorii vehiculelor sunt obligati sa opreasca potrivit prezentului regulament."
    5. La articolul 12, litera b) alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Pietonii nu trebuie sa se angajeze in traversarea partii carosabile decat dupa ce s-au asigurat ca acest lucru se poate face in siguranta. Pietonul surprins in timpul traversarii de semnalul de culoare rosie va continua deplasarea numai dupa ce s-a asigurat ca o poate face fara pericol, iar daca drumul este prevazut cu refugiu sau cu spatiu interzis circulatiei vehiculelor, va astepta pe acesta aparitia semnalului de culoare verde."
    6. La articolul 12, ultimul alineat va avea urmatorul cuprins:
    "Cand semnalul de culoare galbena functioneaza singur intermitent, conducatorii de vehicule care se apropie de acest semnal trebuie sa reduca viteza si sa respecte semnalizarea si regulile de circulatie aplicabile pentru acea zona."
    7. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13
    Autovehiculele prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta, pot circula prin intersectii, chiar daca semnalele luminoase ale semaforului interzic trecerea sau daca indicatoarele existente obliga la acordarea prioritatii ori interzic accesul.
    Conducatorii autovehiculelor prevazute la alineatul precedent sunt obligati sa foloseasca din timp mijloacele de avertizare sonore si luminoase."
    8. La articolul 15, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Cand semnalul de oprire se adreseaza unui anume conducator de vehicul, acesta este obligat sa opreasca pe partea dreapta a drumului, cat mai aproape de trotuar sau acostament ori, daca este posibil, in afara partii carosabile. Aceeasi obligatie revine si conducatorului de vehicul care se apropie din sens opus sau care este ajuns din urma de un autovehicul al politiei care are in functiune dispozitivul special cu lumini de culoare albastra si rosie, si este somat prin sistemul acustic."
    9. La articolul 15, dupa alineatul 2 se introduce alineatul 2^1 cu urmatorul cuprins:
    "Coloanele oficiale vor fi insotite de echipaje ale politiei rutiere, conform instructiunilor emise de Ministerul de Interne. Coloanele oficiale, precum si cele cu specific militar ale Ministerului Apararii Nationale vor fi insotite de echipaje de control al circulatiei apartinand acestui minister. Transporturile agabaritice pot fi insotite de echipaje ale politiei rutiere numai cu aprobarea Inspectoratului General al Politiei sau de controlul circulatiei din Ministerul Apararii Nationale pentru cele organizate de acest minister dupa obtinerea, in prealabil, a avizelor eliberate de administratorul drumului public."
    10. La articolul 18, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Se excepteaza de la prevederile alineatului precedent autovehiculele prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta, precum si cele care se afla in una dintre situatiile stipulate la art. 67."
    11. La articolul 25, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Marcajul discontinuu are caracter orientativ, putandu-se trece peste el numai atunci cand conducatorul de vehicul schimba banda de circulatie, directia de mers ori cand s-a angajat in depasire. Aceste manevre se vor executa numai dupa ce conducatorul de vehicul a semnalizat si s-a asigurat ca nu pericliteaza siguranta celorlalti participanti la trafic care il urmeaza sau il preced. Aceleasi obligatii revin conducatorului si atunci cand pe drumul public nu sunt aplicate marcaje."
    12. La articolul 26 se introduc alineatele 4 si 5, cu urmatorul cuprins:
    "Pe autostrazi sunt interzise circulatia autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, cu exceptia celor autorizate de autoritatea competenta, a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h, precum si invatarea conducerii unui vehicul, incercarile prototipurilor de sasiuri si de vehicule cu motor, manifestatiile, defilarile, caravanele publicitare, antrenamentele, competitiile sportive de orice fel si cortegiile.
    Pe autostrada conducatorului auto ii este interzis:
    a) sa circule sau sa stationeze pe banda de urgenta;
    b) sa efectueze manevra de intoarcere sau de mers inapoi ori sa patrunda in zona mediana, inclusiv pe racordarile dintre cele doua parti carosabile;
    c) sa remorcheze un autovehicul ramas in pana dincolo de cea mai apropiata iesire de pe autostrada ori sa intre pe autostrada cu un autovehicul remorcat."
    13. La articolul 27, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "La intersectiile fara marcaje conducatorii vehiculelor ocupa in mers, la o distanta de cel putin 50 m de intersectie, urmatoarele pozitii:
    a) cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta, banda din dreapta;
    b) cei care vor sa schimbe directia de mers spre stanga, banda din stanga;
    c) cei care vor sa mearga inainte, oricare dintre benzi."
    14. La articolul 31, alineatele 1 si 2 vor avea urmatorul cuprins:
    "Vehiculele se depasesc numai pe partea stanga, cu exceptia celor ai caror conducatori au semnalizat si s-au incadrat corespunzator, din timp, in intentia de a schimba directia de mers la stanga, precum si a tramvaielor care se depasesc pe partea dreapta.
    Tramvaiele aflate in mers pot fi depasite si pe partea stanga, atunci cand drumul public este cu sens unic sau cand intre sina din dreapta si marginea trotuarului nu exista spatiu pentru depasire."
    15. La articolul 31 se introduc alineatele 5 si 6, cu urmatorul cuprins:
    "Daca latimea insuficienta, profilul sau starea partii carosabile nu permite, datorita intensitatii circulatiei din sens opus, depasirea cu usurinta si fara pericol a unui vehicul lent, lung sau greu ori obligat sa respecte o limita inferioara de viteza, conducatorul unui astfel de vehicul este obligat sa reduca viteza si, la nevoie, sa elibereze banda de indata ce este posibil pentru a lasa sa treaca vehiculele care il urmeaza.
    In scopul inlesnirii deplasarilor pe drumurile din afara localitatilor cu o singura banda pe sens, conducatorul vehiculului lent, lung sau greu este obligat, cu exceptia cazului in care depaseste ori se pregateste sa depaseasca, sa mentina o distanta suficienta fata de vehiculul care il precede, pentru ca ceilalti conducatori sa poata folosi, fara pericol, intervalul astfel creat. Aceasta dispozitie nu este aplicabila cand circulatia este foarte intensa sau in locurile unde depasirea este interzisa."
    16. La articolul 33, alineatele 4 si 5 vor avea urmatorul cuprins:
    "Au prioritate de trecere autovehiculele prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta, precum si tramvaiele in miscare.
    La apropierea autovehiculelor prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), ceilalti conducatori vor micsora viteza si vor circula cat mai aproape de marginea din dreapta drumului pana cand sunt depasiti."
    17. La articolul 33, alineatul 6 litera e) va avea urmatorul cuprins:
    "e) vehiculele care se pun in miscare sau cele care ies din garaje, curti, ganguri fata de vehiculele care circula pe drumul public, indiferent de directia de mers. Fac exceptie autovehiculele din serviciile regulate de transport public care se pun in miscare din statii;"
    18. La articolul 33 alineatul 6, dupa litera e) se introduc literele f) si g), cu urmatorul cuprins:
    "f) vehiculele care executa virajul la stanga fata de cele care circula din sens opus;
    g) vehiculele care executa manevra de intoarcere."
    19. La articolul 33 se introduc alineatele 7 si 8, cu urmatorul cuprins:
    "Conducatorul care circula in acelasi sens cu autovehiculele din serviciile regulate de transport public de persoane, la apropierea de o statie semnalizata ca atare este obligat sa reduca viteza si, la nevoie, sa opreasca pentru a permite conducatorilor acestor vehicule sa efectueze manevrele necesare repunerii in miscare din statie.
    Conducatorul unui autovehicul din serviciile regulate de transport public de persoane este obligat sa repuna in miscare vehiculul din statie numai dupa ce a semnalizat intentia de a efectua aceasta manevra."
    20. La articolul 34, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Pentru a putea intoarce vehiculul de pe un sens de circulatie pe celalalt sens, prin manevra inainte si inapoi sau prin viraj, conducatorul este obligat sa semnalizeze si sa se asigure ca din fata, din spate sau din lateral nu circula in acel moment nici un vehicul."
    21. La articolul 36 se introduce alineatul 3 cu urmatorul cuprins:
    "Pe timpul cat semnalele luminoase de culoare rosie sunt stinse poate functiona un semnal luminos de culoare alba intermitent, avand cadenta lenta, care semnifica permisiunea de a trece."
    22. La articolul 38, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Interdictiile de la alin. 1 [cu exceptia celei de la lit. k)], nu sunt aplicabile conducatorilor autovehiculelor prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), atunci cand se afla in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta."
    23. La articolul 39, alineatul 1 litera d) va avea urmatorul cuprins:
    "d) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;"
    24. La articolul 39, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Interdictiile de la alin. 1 nu sunt aplicabile autovehiculelor prevazute la art. 87 alin. 2 lit. a) si b), atunci cand se afla in actiuni de interventie sau in misiuni care impun urgenta."
    25. Articolul 44 punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "2. in timpul conducerii, sa aiba asupra lor:
    a) permisul de conducere;
    b) certificatul de inmatriculare;
    c) cartea de identitate a conducatorului auto;
    d) dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice;
    e) licenta de executie pentru cei care efectueaza transporturi rutiere publice;
    f) atestatul de exercitare a activitatii de taximetrie si autorizatia de instructor, pentru cei care practica aceste profesii;
    g) alte documente prevazute de lege;"
    26. Articolul 44 punctul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "3. sa nu conduca autovehiculul dupa ce a consumat bauturi alcoolice, produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare, precum si in cazul in care este bolnav, ranit sau intr-o stare avansata de oboseala, de natura a pune in pericol siguranta circulatiei."
    27. La articolul 44, punctul 8 alineatul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "Conducatorii auto aflati in situatia prevazuta la alineatul precedent sunt obligati sa anunte imediat cel mai apropiat organ de politie pentru constatarea si intocmirea documentelor specifice."
    28. La articolul 44, punctul 8 alineatul 5 se abroga.
    29. La articolul 44, punctul 8 ultimul alineat va avea urmatorul cuprins:
    "Daca in accident este angajat un autovehicul al salvarii, politiei, jandarmeriei ori al pompierilor, precum si al Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe, atunci cand se afla in executarea unei misiuni ce nu suporta amanare, conducatorul acestuia va anunta de indata organul de politie cel mai apropiat, urmand ca dupa terminarea misiunii sa se prezinte la sediul politiei, in vederea intocmirii actelor de constatare."
    30. La articolul 44, punctul 10 alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "10. sa inmaneze, la cerere, ofiterului sau subofiterului de politie documentele prevazute la art. 44 pct. 2, precum si cele referitoare la natura si greutatea bunurilor transportate si sa se prezinte la termen la unitatea de politie care l-a citat, pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea sa de conducator."
    31. La articolul 44 punctul 10, dupa alineatul 2 se introduce alineatul 3 cu urmatorul cuprins:
    "Conducatorul auto este obligat sa permita controlul starii tehnice a vehiculului, precum si al bunurilor transportate, in cazuri justificate, atunci cand sunt indicii cu privire la existenta unei fapte ilicite."
    32. La articolul 44, punctul 16 alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "16. sa nu deschida usile autovehiculului in timpul mersului, sa porneasca de pe loc numai cu usile inchise si asigurate si sa nu arunce din vehicul, el sau pasagerii, obiecte, substante sau alte bunuri."
    33. La articolul 44, punctul 17 va avea urmatorul cuprins:
    "17. in timpul mersului, sa nu angajeze discutii cu ceilalti calatori ori sa aiba preocupari care i-ar putea distrage, de o maniera periculoasa, atentia, sa nu foloseasca mijloace de telefonie mobila, cu exceptia celor de tipul "maini libere", ori instalatii de sonorizare care sa depaseasca nivelul de zgomot admis pentru tipul de vehicul respectiv;"
    34. La articolul 44, punctul 27 va avea urmatorul cuprins:
    "27. sa se prezinte la verificarea medicala atunci cand sunt trimisi de organele politiei ori periodic, conform reglementarilor emise de autoritatea competenta."
    35. La articolul 44, alineatul 2 se abroga.
    36. La articolul 45, litera c) va avea urmatorul cuprins:
    "c) sa nu porneasca din statie inainte de urcarea si coborarea calatorilor si de luarea masurilor de precautie necesare pentru a evita orice situatie periculoasa previzibila."
    37. Litera a) a articolului 46 si articolul 47 se abroga.
    38. Articolul 48 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 48
    Limitele maxime de viteza sunt:
    a) in localitati, 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum, administratorul drumului, impreuna cu organele de politie pot stabili pentru autoturisme, prin indicatoare, limite maxime de viteza care nu pot depasi 80 km/h;
    b) in afara localitatilor:
    - pe autostrazi, 120 km/h;
    - pe celelalte categorii de drumuri, 90 km/h.
    In functie de categoria din care fac parte autovehiculele, conform art. 110, vitezele maxime admise in afara localitatilor se limiteaza astfel:
    a) autovehiculele din categoria A, 100 km/h pe autostrazi si 80 km/h pentru celelalte categorii de drumuri;
    b) autovehiculele din categoria C, 90 km/h pe autostrazi si 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
    c) autovehiculele din categoria D, 90 km/h pe autostrazi si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
    d) autovehiculele din categoria Tr., 50 km/h.
    Viteza maxima pentru autovehiculele care tracteaza remorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
    Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele conduse de persoane care au mai putin de un an practica de conducere este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele respective.
    Conducatorii autovehiculelor sunt obligati sa se conformeze restrictiilor impuse de indicatorul <<Limitare de viteza>> pe sectoarele de drum unde acestea actioneaza."
    39. Articolul 49 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 49
    Conducatorii trebuie sa adapteze viteza tinand seama de imprejurari, in special de caracteristicile si starea drumului, de starea si incarcatura vehiculului, de conditiile atmosferice si de intensitatea circulatiei, astfel incat sa poata opri vehiculul in limitele campului sau de vizibilitate catre inainte, precum si in fata oricarui obstacol previzibil.
    Conducatorul trebuie sa reduca viteza in urmatoarele situatii:
    a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
    b) pe poduri;
    c) la curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate;
    d) la trecerile la nivel cu calea ferata, prevazute cu bariere sau semibariere;
    e) la trecerea pe langa grupuri si coloane, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza;
    f) la trecerea pe langa animale;
    g) in piete aglomerate;
    h) cand se circula din directie opusa tramvaielor, troleibuzelor si autobuzelor oprite in statii, pe drumurile cu o singura banda pe sens;
    i) la trecerea prin dreptul statiilor de tramvai;
    j) la depasirea troleibuzelor si a autobuzelor oprite in statii, precum si a tramvaielor aflate in statii prevazute cu refugiu;
    k) pe timp de ceata, ploi torentiale si ninsori abundente;
    l) pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare, precum si pe cele acoperite cu polei, zapada, mazga sau piatra cubica umeda;
    m) in apropierea locurilor frecventate de copii (scoli si terenuri de joc) unde este instalat indicatorul <<Copii>>;
    n) la trecerile pentru pietoni prevazute cu indicator sau marcate;
    o) in locurile unde sunt instalate indicatoare cu semnificatia <<Animale>>;
    p) la schimbarea directiei de mers prin viraje."
    40. La articolul 51, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Autovehiculele ramase in pana si remorcile pot fi remorcate prin intermediul unei bare metalice cu o lungime de cel mult 4 m. Autoturismul al carui echipament de franare nu este defect poate fi remorcat cu o legatura flexibila omologata. Bara sau legatura flexibila trebuie fixata la elementul de remorcare cu care este prevazut autovehiculul tragator."
    41. Alineatul 1 al articolului 53 si articolul 54 se abroga.
    42. La articolul 56, litera a) va avea urmatorul cuprins:
    "a) sa circule pe autostrazi si pe drumurile nationale E (deschise traficului international), iar pe celelalte drumuri nationale, atunci cand in afara partii carosabile exista spatiu pentru circulatia acestora sau drumuri laterale;"
    43 La articolul 57, litera a) va avea urmatorul cuprins:
    "a) sa circule pe drumurile publice cu vehiculul neechipat cu felinar si elemente reflectorizante montate la loc vizibil in partea din spate, iar noaptea ori ziua, cand ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori in alte conditii meteorologice ce reduc vizibilitatea, fara felinar aprins, instalat lateral in partea stanga a vehiculului;"
    44. Articolul 60 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 60
    Conducatorilor vehiculelor cu tractiune animala, ai tractoarelor si utilajelor agricole, precum si ai turmelor de animale le este interzisa traversarea autostrazilor si a drumurilor nationale E (deschise traficului international) prin alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate."
    45. La articolul 61, alineatele 1 si 2 vor avea urmatorul cuprins:
    "Circulatia bicicletelor, mopedelor si a motoretelor pe autostrazi si pe drumurile nationale E (deschise traficului international) este interzisa. Este permisa circulatia cu bicicleta pe celelalte drumuri publice cu trafic intens numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani.
    Este interzisa conducerea pe drumurile publice a bicicletelor cu motor si a mopedelor de catre persoane care nu au implinit varsta de 16 ani."
    46. La articolul 63 alineatul 1, dupa litera a) se introduce litera a)^1 cu urmatorul cuprins:
    "a)^1 sa nu circule pe autostrazi si pe partea carosabila a drumurilor nationale E (deschise traficului international);"
    47. La articolul 68, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Tractoarele, precum si masinile agricole, masinile autopropulsate pentru lucrari si alte autovehicule care nu sunt supuse inmatricularii pot circula pe drumurile publice numai pe traseele si in conditiile stabilite prin reglementari ale Ministerului Transporturilor si Ministerului de Interne."
    48. Articolele 69, 70, 74 si 75 se abroga.
    49. Articolul 77 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 77
    Conducatorul autoturismului si pasagerul care ocupa locul din fata sunt obligati sa poarte centura de siguranta in timpul circulatiei pe drumurile publice atat in localitati, cat si in afara acestora.
    Sunt exceptati de la obligatia de a purta centura de siguranta:
    a) conducatorul de autoturism, pe timpul cat executa manevra de mers inapoi;
    b) instructorul auto, in timpul orelor de pregatire a cursantilor;
    c) femeia care poarta o sarcina vizibila, daca nu poate ocupa unul din locurile din spate;
    d) politistul, conducatorul autoturismului armatei destinat controlului circulatiei si cel al autovehiculului pompierilor, atunci cand sunt in misiune, precum si cei care conduc autovehicule ale salvarii;
    e) conducatorul si insotitorul acestuia, care executa cu autoturismul servicii publice <<din poarta in poarta>>."
    50. La articolul 78 se introduce alineatul 4 cu urmatorul cuprins:
    "Detinatorul de autovehicul este obligat sa comunice, la cererea organelor de politie, identitatea persoanei careia i-a incredintat autovehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice."
    51. La articolul 79, literele e), h) si i) se abroga.
    52. Articolul 80 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 80
    Autovehiculele si remorcile care circula pe drumurile publice trebuie sa fie in buna stare de functionare si sa indeplineasca conditiile tehnice stabilite de autoritatile competente."
    53. Articolele 82 - 86 se abroga.
    54. Articolul 87 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 87
    Este interzisa montarea la autovehicule, remorci sau semiremorci a altor lumini, a luminilor de alta culoare decat cele omologate ori de alta intensitate decat cea prevazuta prin constructie.
    Se excepteaza de la dispozitiile alineatului precedent:
    a) autovehiculele politiei, care vor fi echipate cu dispozitive speciale cu lumini de culoare albastra si rosie, precum si cele apartinand salvarii, Ministerului Apararii Nationale destinate controlului circulatiei autovehiculelor din parcul propriu, ale jandarmeriei, unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si cele ale Serviciului pentru Protectie si Paza, care vor fi inscriptionate ca atare si echipate cu dispozitive speciale cu lumini de culoare albastra, conform prevederilor legale;
    b) autovehiculele destinate stingerii incendiilor, care vor fi echipate cu dispozitive speciale cu lumini de culoare rosie;
    c) autovehiculele cu gabarite sau mase depasite ori care insotesc asemenea autovehicule, cele care transporta substante periculoase, cele destinate intretinerii, repararii sau executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii autovehiculelor ramase in pana, precum si alte autovehicule apartinand unitatilor autorizate de Inspectoratul General al Politiei, care vor fi echipate cu dispozitive speciale cu lumini de culoare galbena.
    Sunt interzise dotarea si utilizarea dispozitivelor antiradar."
    55. Articolele 88 si 89 se abroga.
    56. Articolul 90 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 90
    Autovehiculele care transporta incarcaturi periculoase trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice si de agreere, stabilite prin Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (ADR), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994.
    Conducatorii de autovehicule prevazute la alineatul precedent trebuie sa fie autorizati pentru acest fel de transport, conform prevederilor legale."
    57. La articolul 91, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Incarcaturile care depasesc vehiculul spre in fata, spre in spate ori in parti trebuie sa fie semnalizate vizibil in toate cazurile in care marginile lor risca sa nu fie observate de ceilalti participanti la trafic. Noaptea, precum si in orice alta imprejurare in care vizibilitatea este redusa, aceasta semnalizare trebuie sa fie facuta, in fata, cu o lanterna de lumina alba si cu un dispozitiv reflectorizant de culoare alba, iar in spate, cu o lanterna cu lumina rosie si cu un dispozitiv reflectorizant de culoare rosie."
    58. Articolul 93 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 93
    Se interzice circulatia pe drumurile publice a vehiculului, daca:
    a) depaseste, impreuna cu incarcatura, latimea, lungimea sau inaltimea stabilita pentru categoria din care face parte si nu are autorizatie sa circule pe acel sector de drum, eliberata de autoritatea competenta;
    b) depaseste masele maxime autorizate care nu sunt admise de autoritatea competenta sa circule pe drumurile publice;
    c) nu respecta regulile referitoare la transportul produselor periculoase;
    d) dispozitivele de iluminare si semnalizare luminoasa, mijloacele de identificare fluorescent-reflectorizante, prevazute in normele tehnice in vigoare, sunt defecte sau lipsesc, farurile nu sunt reglate sau sunt montate alte dispozitive decat cele omologate de autoritatea competenta;
    e) echipamentul de franare este defect;
    f) mecanismul de directie prezinta uzuri peste limitele admise;
    g) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in cartea de identitate a autovehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa;
    h) zgomotul in mers sau stationare depaseste limita legal admisa pentru tipul respectiv de vehicul;
    i) motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;
    j) sunt montate alte dispozitive de avertizare sonora decat cele omologate de autoritatea competenta;
    k) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezinta uzuri pronuntate ori nu sunt compatibile, fiind de natura sa provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
    l) are montate dispozitive sau accesorii neomologate de autoritatea competenta;
    m) are aplicate inscriptii, desene, semne distinctive sau reclame, de natura sa impiedice ori sa diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare si de semnalizare luminoase ori citirea numarului de inmatriculare;
    n) are montate accesorii, parbrize ori geamuri laterale, care restrang sau estompeaza vizibilitatea conducatorului in timpul mersului;
    o) prezinta scurgeri de carburant sau de lubrifiant;
    p) placile de inmatriculare sunt deteriorate ori nu sunt conforme cu standardul.
    In situatiile prevazute la alin. 1 lit. c) - p), o data cu aplicarea sanctiunii contraventionale, organele de politie vor retrage certificatul de inmatriculare pana la remedierea deficientelor constatate.
    In cazurile prevazute la alineatul precedent, in situatiile de la alin. 1 lit. c) si p), precum si atunci cand, la controlul in trafic, conducatorul auto este depistat conducand vehiculul avand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare fara valabilitate sau cu valabilitate expirata, organele de politie vor aplica si masura retinerii placutelor cu numerele de inmatriculare, pana cand au incetat motivele pentru care certificatul de inmatriculare a fost retras."
    59. La articolul 94, dupa alineatul 3 se introduc alineatele 4, 5, 6 si 7, cu urmatorul cuprins:
    "Este interzisa punerea in circulatie a unei remorci neinmatriculate.
    Persoanele care detin autovehicule sau remorci inmatriculate in alte state si au sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania sunt obligate sa solicite inmatricularea acestora in termen de 30 de zile de la data intrarii in tara a vehiculelor.
    In caz de nerespectare a dispozitiilor de la alineatul precedent, dupa 60 de zile de la expirarea termenului organele de politie vor retine certificatele si placile cu numerele de inmatriculare straine, care vor fi remise autoritatilor emitente.
    La inscrierea in circulatie autovehiculului sau remorcii i se atribuie placute cu un singur numar de inmatriculare, cu exceptia cazurilor autorizate de Ministerul de Interne."
    60. La articolul 108, dupa alineatul 1 se introduce alineatul 1^1 cu urmatorul cuprins:
    "In cazul nerespectarii prevederilor alineatului precedent, o data cu constatarea contraventiei organele de politie vor retine certificatul de inmatriculare, precum si placile cu numerele de inmatriculare."
    61. La articolul 110, dupa categoria D+E se introduc trei categorii cu urmatorul cuprins:
    "CATEGORIA Tr: tractoare si masini autopropulsate pentru lucrari;
    CATEGORIA Tb: troleibuze;
    CATEGORIA Tv: tramvaie."
    62. La articolul 112, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "Categoriile Tr, Tb si Tv se inscriu in permisele de conducere la rubrica <<Mentiuni>>."
    63. La articolul 113, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Persoana care solicita examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    - sa aiba varsta de cel putin 18 ani, exceptie facand persoana care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru subcategoria A1, care trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani, pentru categoria C+E trebuie sa aiba varsta de cel putin 20 de ani, iar pentru categoriile D, D1, Tv si Tb trebuie sa aiba varsta de cel putin 21 de ani;
    - sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicita examinarea;
    - sa fi absolvit cursurile unei scoli de pregatire a conducatorilor de autovehicule organizate, potrivit legii, pentru categoriile sau subcategoriile A, A1, B, B1, C, C1, D, D1, Tr, Tb si Tv;
    - sa nu fi fost condamnata definitiv pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 22 alin. 4 din Decretul nr. 328/1966, republicat."
    64. La articolul 113, alineatul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Pregatirea practica a candidatilor care solicita obtinerea permisului de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile A, A1, B, B1 si B+E poate fi efectuata si de catre instructori auto independenti."
    65. La articolul 113, alineatul 7 va avea urmatorul cuprins:
    "Membrii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare se vor prezenta la examen in conditiile stabilite de Ministerul de Interne si de Ministerul Afacerilor Externe."
    66. Articolul 115 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 115
    Rezultatul examinarii se consemneaza prin calificativul <<admis>> sau <<respins>>. Candidatii care nu promoveaza oricare dintre probe sunt declarati respinsi.
    In cazul in care se constata ca unui candidat i-a fost permisa prezentarea la examen ori ca acesta a fost declarat admis prin incalcarea dispozitiilor legale, seful Inspectoratului General al Politiei, directorul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti sau seful inspectoratului de politie judetean, dupa caz, va dispune anularea examenului.
    Persoanele care, desi admise la proba teoretica, nu se prezinta in termen de 90 de zile pentru sustinerea probei practice vor fi declarate respinse.
    Persoanele declarate respinse vor putea sustine un nou examen numai dupa o perioada de cel putin 30 de zile, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea scolii, in caz contrar, vor efectua un nou curs complet de pregatire."
    67. La articolul 117, alineatul 2 va avea urmatorul cuprins:
    "Persoanele care efectueaza pregatirea teoretica (profesori de legislatie rutiera) si practica (instructori auto) vor fi autorizate in acest sens de autoritatea competenta. Conditiile de autorizare se stabilesc prin instructiuni comune elaborate de Ministerul de Interne si de Ministerul Transporturilor."
    68. La articolul 120 se introduc alineatele 2 si 3, cu urmatorul cuprins:
    "Posesorii permiselor de conducere obtinute in alte state sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la data stabilirii domiciliului ori a resedintei in Romania, sa solicite organelor de politie preschimbarea acestora. Permisul de conducere national eliberat in alte state va fi retinut de organele de politie, urmand a fi remis autoritatilor statului emitent.
    Ministerul de Interne stabileste conditiile in care permisele de conducere straine pot fi preschimbate cu documente similare romanesti."
    69. Articolul 123 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 123
    Conducatorii auto care practica activitatea de taximetrie trebuie sa fie autorizati in acest sens de autoritatea competenta. Conditiile de autorizare se stabilesc prin instructiuni comune elaborate de Ministerul Transporturilor si de Ministerul de Interne."
    70. Articolul 124 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 124
    Vehiculele inmatriculate in Romania care circula in strainatate vor purta, la partea din spate, simbolul <<RO>>, de forma ovala. Simbolul va avea lungimea de 175 mm si latimea de 115 mm, iar literele de culoare neagra, pe fond alb, cu inaltimea de 80 mm si grosimea scrisului de 10 mm, fiind plasate in mijlocul simbolului oval.
    Vehiculele inmatriculate in strainatate care circula in Romania vor purta, la partea din spate, simbolul tarii in care sunt inmatriculate."
    71. Articolul 126 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 126
    Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) contraventiile prevazute la art. 12 lit. b) alin. 3, art. 18 alin. 3, art. 23, 24, 40, 55 si 63 alin. 1, cu amenda de la 40.000 lei la 100.000 lei;
    b) contraventiile prevazute la art. 8, 12 alin. 1 lit. c), art. 18 alin. 1, art. 20, 21, 22, 26 alin. 1, art. 27 alin. 1 - 3, art. 37 alin. 2 - 5, art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1, art. 44 pct. 1, 20, 22 si 23, art. 56 lit. d) si e), art. 57 lit. b) - e) si art. 62 lit. a) - h), cu amenda de la 60.000 lei la 150.000 lei;
    c) contraventiile prevazute la art. 14 alin. 1 lit. a), d) si e), art. 14 alin. 4, art. 25 alin. 1 si 2, art. 42, 44 pct. 4, 11, 12, 13 alin. 1 si pct. 16, art. 48 alin. 1, daca se depaseste cu pana la 20 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul, art. 48 alin. 2, art. 53, 61 alin. 1, art. 64, 77 alin. 1, art. 92 alin. 1, art. 93 alin. 1 lit. d), g) - i) si o), art. 142 alin. 1 si art. 144 alin. 1, cu amenda de la 100.000 lei la 250.000 lei;
    d) contraventiile prevazute la art. 12 lit. a) alin. 2, art. 19 alin. 1; art. 28, 29, 44 pct. 18, 21, 24 si 26, art. 45, 46, 51 alin. 1, art. 52, 65 alin. 1, art. 67, 80, 92 alin. 3 si 4, art. 105 alin. 2 si 3, art. 119 alin. 2 si art. 124 alin. 2, cu amenda de la 120.000 lei la 300.000 lei;
    e) contraventiile prevazute la art. 12 lit. b) alin. 2, art. 14 alin. 1 lit. b) si c), art. 18 alin. 4, art. 34, 44 pct. 8 alin. 4, pct. 19, 25 si 27, art. 49 alin. 2, art. 56 lit. a) si b), art. 59, 62 lit. i) si j), art. 63 alin. 2, art. 76, 79, 92 alin. 2 si 5, art. 93 alin. 1 lit. e) si f), art. 103 alin. 1 si 2, art. 105 alin. 1, art. 111 alin. 6, art. 118, 120 alin. 1 si 2, art. 121 alin. 2, art. 145 si art. 147 alin. 2 si 3, cu amenda de la 150.000 lei la 350.000 lei;
    f) contraventiile prevazute la art. 3, 12 lit. b) alin. 1, art. 15 alin. 1 si 2, art. 26 alin. 2 si 4, art. 30, 31, 32, 33, 41, 44 pct. 2, 5 alin. 1, pct. 8, alin. 2 si 3, pct. 9 si 17, art. 48 alin. 1, daca se depaseste cu pana la 30 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul, art. 56 lit. c), art. 57 lit. a), art. 58, 60, 68 alin. 1 si 2, art. 72, 73, 78 alin. 2 - 4, art. 87 alin. 1 si 3, art. 90, 91 si art. 93 alin. 1 lit. a) - c), j) - n) si p), cu amenda de la 200.000 lei la 400.000 lei;
    g) contraventiile de la art. 4 alin. 1, 2 si 4, art. 7, 26 alin. 5, art. 35, 36 alin. 1 si 2, art. 44 pct. 3, 6, 7, 10 alin. 1 si 3 si pct. 15, art. 48 alin. 1, daca se depaseste cu peste 30 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul, art. 61 alin. 2, art. 66, 71, 94 alin. 4 si 5, art. 100, 102 alin. 3, art. 105 alin. 4, art. 108 alin. 1, art. 117 alin. 2 si 3 si art. 123, cu amenda de la 600.000 lei la 900.000 lei."
    72. Articolul 127 se abroga.
    73. Articolul 128 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 128
    Se sanctioneaza cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei fapta oricarei persoane de a repara sau de a incuviinta repararea autovehiculelor avand urme de accident, fara a i se prezenta si fara ca aceasta sa retina o copie de pe procesul-verbal de constatare sau autorizatia de reparatie eliberata de organele de politie."
    74. Articolul 129 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 129
    Neindeplinirea de catre persoanele fizice apartinand administratorilor drumurilor publice sau organelor cailor ferate a obligatiilor ce le revin din prezentul regulament, precum si instalarea si aplicarea mijloacelor de semnalizare rutiera fara acordul organelor de specialitate ale politiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei."
    75. Articolele 130 si 131 se abroga.
    76. Articolul 133 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 133
    Constatarea contraventiei se face prin proces-verbal de constatare atat de catre agentii de circulatie, cat si de ceilalti ofiteri si subofiteri de politie, care aplica si sanctiunea.
    In cazul in care ofiterul sau subofiterul de politie apreciaza ca prin fapta comisa nu s-a pus in pericol iminent siguranta circulatiei, poate aplica avertismentul verbal sau prin proces-verbal de constatare a contraventiei.
    In situatia in care identitatea contravenientului nu poate fi stabilita o data cu constatarea faptei, agentul constatator va invita la sediul politiei proprietarul autovehiculului, pentru identificarea persoanei vinovate si aplicarea sanctiunii.
    Contravenientul poate achita in termen de 48 de ore jumatate din minimul amenzii prevazut de lege la Casa de Economii si Consemnatiuni."
    77. Articolul 136 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 136
    In cazul savarsirii uneia dintre faptele prevazute la art. 40 alin. 1, cu exceptia celor prevazute la lit. c), si alin. 2 din Decretul nr. 328/1966, republicat, ofiterul sau subofiterul de politie retine permisul de conducere o data cu constatarea contraventiei ori, daca nu este posibil, imediat dupa constatare.
    La retinerea permisului de conducere ofiterul sau subofiterul de politie elibereaza contravenientului o dovada in care se va mentiona perioada in care acesta are dreptul sa conduca autovehicule, dar nu mai mult de 15 zile din momentul retinerii documentului.
    In situatia in care, ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, s-a cauzat unei persoane o vatamare corporala din culpa, ofiterul sau subofiterul de politie va retine permisul de conducere conducatorului auto, eliberandu-i o dovada cu termen de valabilitate de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii ei pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
    In cazurile in care conducatorul auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice, autovehiculul prezinta defectiuni tehnice la sistemul de directie si franare sau cand continuarea conducerii autovehiculului nu mai poate fi permisa, dovada eliberata va fi fara termen de valabilitate, avand inscrisa mentiunea interdictiei de a conduce.
    Recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei de catre institutiile medicale autorizate de Ministerul Sanatatii se va efectua numai in prezenta organelor de politie.
    Permisul de conducere retinut in conditiile legii se prezinta conducerii politiei judetene, a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a Directiei Politiei Rutiere, cu propunerea de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, pentru a decide asupra masurii administrative si a duratei acesteia.
    Permisul de conducere se restituie titularului, la cererea acestuia, atunci cand termenul masurii administrative a expirat, cand s-a hotarat ca exercitarea dreptului de a conduce autovehicule nu se suspenda sau daca, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, a fost anulat procesul-verbal de constatare a contraventiei."
    78. Articolele 137 - 140 si 143 se abroga.
    79. Articolul 144 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 144
    In toate unitatile de invatamant, curs primar si gimnazial, se vor preda elevilor saptamanal si, respectiv, lunar, pe parcursul anului scolar, lectii de circulatie rutiera.
    Organele politiei vor sprijini si vor indruma cadrele didactice din unitatile de invatamant in desfasurarea acestei activitati."
    80. Articolul 146 se abroga.
    81. Articolul 149 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 149
    Pierderea sau furtul permisului de conducere, al certificatului de inmatriculare sau al autorizatiei de circulatie pentru probe se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a."
    82. Articolul 150 se abroga.
    Art. 2
    Urmatorii termeni din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector se inlocuiesc, dupa cum urmeaza:
    - unitate socialista cu unitate detinatoare;
    - militie cu politie;
    - organe de stat care administreaza drumurile cu administratorii drumurilor.
    Art. 3
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 4
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice dispozitie contrara se abroga.
    Art. 5
    Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, republicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 49 din 28 iunie 1984, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele prevazute in prezenta hotarare, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministru de interne,
                       Gavril Dejeu

                       Ministrul transporturilor,
                       Traian Basescu

                       Ministrul finantelor,
                       Decebal Traian RemesSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 890/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 890 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu