HOTARARE Nr. 88 din 29 ianuarie 2004
pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspectie sanitara si control al
zonelor naturale utilizate pentru imbaiere
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 133 din 13 februarie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele de supraveghere, inspectie sanitara si control al zonelor
naturale utilizate pentru imbaiere, prevazute in anexa care face parte
integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Autoritatile responsabile de activitatile de supraveghere, inspectie si
control al calitatii apei din zonele naturale utilizate pentru imbaiere trebuie
sa asigure resursele materiale si umane necesare pentru managementul zonelor
naturale folosite pentru imbaiere.
Art. 3
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) functionarea unei zone naturale amenajate pentru imbaiere fara autorizatie
sanitara;
b) nerespectarea cerintelor pentru amenajarea si exploatarea unei zone
naturale de imbaiere amenajate, prevazute la art. 8 alin. (1) - (4) din norme;
c) nerespectarea cerintelor pentru amenajarea si exploatarea unei plaje
dintr-o zona naturala amenajata pentru imbaiere, prevazute la art. 9 alin. (1)
si (2) din norme;
d) nerespectarea obligatiei de a monitoriza calitatea apei din zonele
naturale amenajate pentru imbaiere, prevazute la art. 14 alin. (1) din norme;
e) neasigurarea avertizarii populatiei locale si turistilor asupra
calitatii apei si a riscului pentru sanatate.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 25.000.000 lei la 60.000.000 lei, cele prevazute la lit.
a);
b) cu amenda de la 30.000.000 lei la 75.000.000 lei, cele prevazute la lit.
b) si c);
c) cu amenda de la 35.000.000 lei la 90.000.000 lei, cele prevazute la lit.
d);
d) cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, cele prevazute la
lit. e).
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre
persoane autorizate de catre Ministerul Sanatatii.
(4) Contraventiilor prevazute la alin. (1) le sunt aplicate prevederile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile
ulterioare.
(5) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de
ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data
comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. (2),
agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in
procesul-verbal.
Art. 4
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga art. 66 si 67
din Normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei,
aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 536/1997, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 3 iulie 1997.
Art. 5
Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
p. Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Petre Daea,
secretar de stat
Ministrul transporturilor,
constructiilor si turismului,
Miron Tudor Mitrea
Ministrul administratiei si internelor,
Ioan Rus
Ministrul delegat
pentru administratia publica,
Gabriel Oprea
ANEXA 1
NORME
de supraveghere, inspectie sanitara si control al zonelor naturale utilizate
pentru imbaiere
CAP. 1
Domeniul de aplicare
Art. 1
Prezentele norme se aplica la supravegherea sanitara a zonelor naturale
folosite pentru imbaiere in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului
nr. 459/2002 privind aprobarea Normelor de calitate pentru apa din zonele
naturale amenajate pentru imbaiere.
Art. 2
Zonele naturale de imbaiere se clasifica in:
a) zone naturale de imbaiere amenajate;
b) zone naturale de imbaiere neamenajate, utilizate conform traditiei si in
functie de conditiile meteoclimatice existente local, de catre un numar mai
mare de 150 de persoane pe zi, din zona respectiva sau turisti, in timpul
sezonului de imbaiere.
CAP. 2
Definitii
Art. 3
In sensul prezentelor norme, termenii si expresiile utilizate se definesc
dupa cum urmeaza:
1. zona naturala amenajata pentru imbaiere reprezinta intinderea de apa
dulce sau de apa de mare in care se practica imbaierea sau inotul, precum si
portiunea de teren invecinata acesteia, pe care exista dotari in scopul practicarii
acestor activitati;
2. plaja reprezinta portiunea de teren sau fasia de coasta adiacenta marii,
raurilor, lacurilor sau oricaror alte ape, acoperite de nisip sau pietris etc.,
utilizata pentru bai de soare si de apa;
3. operatorul plajei este persoana fizica sau juridica care solicita si
obtine autorizatia sanitara si raspunde de buna functionare a zonei naturale
amenajate pentru imbaiere;
4. alte activitati recreationale sunt acele activitati in care sunt
folosite mijloace pentru deplasarea pe apa ce include un risc semnificativ de
inghitire a apei, cum ar fi: ambarcatiuni cu sau fara motor, schi nautic, surf
etc.;
5. conditii de urgenta sunt conditii exceptionale cu impact asupra
calitatii apei si care nu reprezinta rezultatul unor fenomene meteorologice
obisnuite, cum ar fi precipitatiile sau schimbarile in debitul apei ce apar la
intervale de mai putin de 5 ani;
6. managementul zonelor de imbaiere consta in urmatoarele masuri care
trebuie luate:
a) elaborarea si actualizarea documentatiei privind zona de imbaiere;
b) stabilirea programului de monitorizare;
c) monitorizarea calitatii apei de imbaiere;
d) evaluarea calitatii apei de imbaiere;
e) clasificarea apei de imbaiere;
f) evaluarea riscurilor legate de sursele de poluare;
g) stabilirea planurilor de urgenta si a sistemelor de supraveghere;
h) furnizarea catre populatie a informatiei privind calitatea apei de
imbaiere;
i) realizarea actiunilor de prevenire a expunerii populatiei la poluare;
j) realizarea de actiuni care sa reduca riscul de poluare si contaminare;
7. directia de sanatate publica teritoriala este directia de sanatate
publica judeteana sau a municipiului Bucuresti.
CAP. 3
Autorizarea sanitara
Art. 4
Amenajarea si utilizarea in scop de imbaiere a unei zone naturale se pot
face numai in conditiile autorizarii sanitare, prin parcurgerea procedurii de
evaluare.
Art. 5
Autorizarea sanitara se face in conformitate cu prevederile legale privind
autorizarea functionarii comerciantilor sau a institutiilor de interes public.
Fiind destinate unei activitati cu caracter sezonier - estival - zonele
naturale amenajate pentru imbaiere se autorizeaza in primul an de functionare,
iar in anii urmatori se vor evalua conditiile de autorizare la inceputul
fiecarui sezon.
Art. 6
Autorizarea zonelor de imbaiere se poate face numai acolo unde:
a) apa indeplineste conditiile de calitate pentru imbaiere si prezinta un
risc de poluare redus;
b) nu exista deversari de ape uzate menajere, industriale sau provenind din
agricultura;
c) relieful nu prezinta risc de accidente sau de inec.
Art. 7
Zona de imbaiere trebuie strict si vizibil delimitata de zonele in care se
desfasoara alte activitati recreationale cu posibil risc pentru sanatate.
Art. 8
(1) O zona naturala de imbaiere poate fi amenajata si exploatata pe malul
unui rau, lac sau al marii, cu respectarea urmatoarelor cerinte:
a) in amonte de zona amenajata pentru imbaiere sa nu existe deversari de
ape uzate orasenesti sau industriale la o distanta care ar putea influenta
direct calitatea apei din zona de imbaiere;
b) zona de imbaiere va fi considerata zona protejata in vederea evitarii
unor posibile riscuri de poluare;
c) in zona de imbaiere se vor lua toate masurile pentru oprirea tuturor
materialelor care plutesc, pentru a nu veni in contact cu utilizatorii;
d) pentru adancimi de pana la 1,50 m, panta trebuie sa fie uniforma si
inclinarea ei sa respecte raportul de 1:10, maximum 1:15; pentru adancimi mai
mari, inclinarea pantei nu trebuie sa depaseasca raportul de 1:3;
e) litologia patului zonei - fundul raului, lacului, marii - pentru
adancimea de pana la 1,50 m, trebuie sa fie constituita din nisip si pietris
marunt, fara pietre sau alte materiale care pot produce ranirea inotatorilor,
precum si fara vegetatie acvatica care poate genera pericol de inec;
f) in zonele de imbaiere cu adancimea apei mai mica de 1,50 m trebuie sa se
asigure un minimum de 1,5 mp luciu de apa pentru fiecare persoana; in zonele de
imbaiere cu adancimea apei mai mare de 1,50 m trebuie sa se asigure minimum
6,25 mp luciu de apa pentru fiecare persoana potential utilizatoare;
g) marcarea zonelor pentru imbaiere cu geamanduri de diferite modele, cu
respectarea prevederilor alin. (2);
h) avertizoarele de adancime, vizibile foarte clar, trebuie pozitionate in
punctele de maxima adancime ale fiecarei zone si bine delimitate fata de
trambuline, platforme si alte facilitati similare;
i) zonele de scufundare trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la
alin. (3);
j) calitatea apei trebuie sa corespunda prevederilor de calitate cuprinse
in normele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002;
k) sa fie instalate avertizoare privind calitatea apei de imbaiere, conform
prevederilor legale in vigoare.
(2) Marcarea zonelor pentru imbaiere se face cu geamanduri de diferite
modele pentru:
a) delimitarea perimetrului de mica adancime a apei de cel de mare
adancime, respectiv mai mare de 1,50 m;
b) delimitarea zonei de imbaiere cu adancime mai mica de 0,70 m, pentru
copii si persoane care nu inoata din diferite motive;
c) delimitarea zonelor de inot si de scufundare;
d) semnalarea modificarilor bruste ale pantei de adancime si a zonei de
perturbari subacvatice - curenti, vartejuri.
(3) Zonele de scufundare trebuie sa aiba urmatoarele facilitati:
a) platforme plutitoare sau platforme fixe construite in mod obligatoriu la
o distanta mai mare de 0,90 m deasupra nivelului apei, vizibile si din apa;
platformele trebuie sa aiba elemente foarte putine sub apa, pentru a nu se
produce accidentarea inotatorilor;
b) adancimea minima de scufundare imprejurul unei platforme de sarituri
fara trambulina trebuie sa fie de cel putin 2,40 m pana la distanta de cel
putin 3,6 m de la platforma;
c) pentru trambulina sau alte dotari aflate la 0,90 m deasupra apei,
adancimea la capatul si in jurul acestora trebuie sa fie de 3 m pe o distanta
de 3,6 m.
(4) Operatorul plajei trebuie sa aiba registrul de evidenta a calitatii
apei de imbaiere, a inspectiilor sanitare si pentru inregistrarea oricarei
probleme aparute in exploatare, cum ar fi: restrictionarea sau oprirea
utilizarii zonei de scufundare, derogari de la unii parametri de calitate si
altele asemenea.
(5) Operatorul plajei este responsabil de indeplinirea cerintelor prevazute
in prezentul articol.
(6) Directiile de sanatate publica teritoriale, in functie de conditiile
locale, pot decide exceptarea de la anumite cerinte prevazute in art. 8, dar
numai daca acestea nu pun in pericol sanatatea publica.
Art. 9
(1) O plaja dintr-o zona naturala amenajata pentru imbaiere, pe malul unui
rau, lac sau al marii, poate fi amenajata si exploatata cu urmatoarele cerinte:
a) sa asigure cel putin 3,25 mp de zona de uscat de persoana;
b) sa fie intretinuta in stare de permanenta curatenie, dotata cu
recipiente adecvate pentru colectarea deseurilor, respectiv un recipient la 150
mp zona de plaja;
c) sa nu existe reziduuri solide - obiecte din lemn, produse plastice,
sticle, cauciuc sau alte materiale cu risc;
d) sa nu existe spuma, detergenti;
e) sa nu existe pete de produse petroliere;
f) acumularea algelor sau a altui tip de vegetatie pe plaja este permisa
numai in zone special desemnate in acest scop, pentru un timp limitat, pana la
indepartarea lor si numai daca nu constituie o sursa de disconfort prin miros
si aspect neplacut;
g) numarul recomandat de dotari sanitare trebuie sa fie conform tabelului
urmator:
_______________________________________________________________________________
WC Pisoare Lavoare*) Dusuri
_______________________________________________________________________________
1/50 (b); 1/50 (f) 1/75 (b) 1/50 (b); 1/50 (f) 1/50 (b); 1/50 (f)
_______________________________________________________________________________
*) In grupul sanitar, la numarul minim de WC-uri se vor asigura un lavoar
pentru femei si unul pentru barbati.
(2) Nisipul de plaja trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:
a) nisipul uscat, la inceputul zilei, nu trebuie sa contina germeni
patogeni, candide patogene sau paraziti intestinali;
b) nisipul umed, in cursul folosirii plajei, nu trebuie sa contina germeni
patogeni, candide patogene sau paraziti intestinali.
(3) Operatorul plajei este responsabil de indeplinirea cerintelor prevazute
in prezentul articol.
(4) Directiile de sanatate publica teritoriale, in functie de conditiile
locale, pot decide exceptarea de la anumite cerinte prevazute in prezentul
articol, dar numai daca acestea nu pun in pericol sanatatea publica.
Art. 10
Dosarul de autorizare a zonelor naturale amenajate in scop de imbaiere
trebuie sa cuprinda:
a) avizul si autorizatia de gospodarire a apelor de la Administratia
Nationala "Apele Romane", acordul Administratiei Rezervatiei
Biosferei "Delta Dunarii" si, dupa caz, ale autoritatilor
responsabile de zone de interes special - arii naturale protejate, port,
granita, zona militara si altele asemenea;
b) tipul de plaja: nisip, iarba etc.; suprafata utilizabila, lungimea
portiunii de teren invecinate cu apa;
c) adancimea apei, curenti etc.;
d) harta zonei in care urmeaza a fi amplasata zona naturala de imbaiere, cu
localizarea surselor cunoscute de poluare, precum si un plan de situatie
detaliat, cu delimitarea zonei de imbaiere amenajate si cu indicarea locurilor
de posibil accident prin inec sau lovire, precum si pozitia avertizoarelor
privind calitatea apei;
e) buletinele de analiza a calitatii apei de imbaiere pe o perioada
considerata de catre directia de sanatate publica teritoriala a fi suficienta
pentru interpretarea rezultatelor de calitate a apei;
f) prezentarea facilitatilor de pe plaja conform prezentelor norme;
g) localizarea celui mai apropiat punct medical, de prim ajutor sau de
salvare;
h) planul de interventie in conditii de urgenta, conditii meteohidrologice
exceptionale sau poluare accidentala trebuie sa contina: datele de identificare
a institutiilor si persoanelor care trebuie contactate in caz de accident de
poluare; responsabilitatile acestora; procedurile de protectie sau de evacuare
a populatiei, daca este necesar; procedurile de avertizare si de informare a
publicului;
i) estimarea capacitatii in numar de persoane;
j) estimarea perioadei de folosire a zonei.
Art. 11
In cazul in care se solicita pentru prima data autorizarea sanitara a unei
zone, stabilirea calitatii apei de imbaiere se face in functie de:
a) evolutia tuturor parametrilor de calitate considerati a fi necesari de
catre autoritatea locala de sanatate publica, de-a lungul unei perioade de cel
putin un an;
b) sursele posibile de poluare;
c) alte date cunoscute despre calitatea apei de suprafata ce urmeaza a fi
folosita pentru imbaiere.
Art. 12
In cazul evaluarii anuale pentru o zona autorizata anterior, operatorul
prezinta:
a) toate actele si informatiile din dosarul precedent, reactualizate daca
este cazul;
b) rezultatele monitorizarii calitatii apei de imbaiere, pe o perioada de
cel putin 15 zile inainte de data de depunere a dosarului pentru autorizare
sanitara, pentru toti parametrii de calitate prevazuti in normele aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 459/2002 sau considerati a fi necesari de catre
autoritatea teritoriala de sanatate publica, in functie de sursele posibile de
poluare si de calitatea cunoscuta a apei de suprafata ce urmeaza a fi folosita
pentru imbaiere.
Art. 13
La autorizarea sanitara a zonelor naturale amenajate pentru imbaiere pe
litoralul Marii Negre se procedeaza astfel:
a) fiecare amenajare de plaje se autorizeaza separat si constituie cel
putin un punct de prelevare si monitorizare a calitatii apei de imbaiere in
programul de monitorizare efectuat de catre operatorul plajei, prin decizie a
directiei de sanatate publica teritoriale, in functie de conditiile locale;
b) harta apei si a plajei, conditiile generale geografice, clima, surse de
poluare si vecinatati se integreaza de catre directia de sanatate publica
teritoriala in ansamblul zonei delimitate administrativ.
CAP. 4
Monitorizarea calitatii apei din zonele naturale amenajate pentru imbaiere
Art. 14
(1) Operatorul plajei are obligatia de a asigura monitorizarea calitatii
apei de imbaiere la un laborator care respecta prevederile art. 15.
(2) Directia de sanatate publica teritoriala stabileste programul de
monitorizare pe care trebuie sa il realizeze operatorul plajei si evalueaza rezultatele
conform prevederilor art. 6 din normele aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
459/2002, in urmatoarele conditii:
a) programul de monitorizare a calitatii apei incepe cu doua saptamani
inaintea debutului sezonului de imbaiere;
b) frecventa de monitorizare nu poate fi mai mica decat cea prevazuta in
normele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002;
c) zona de imbaiere va avea un numar de puncte de prelevare a probelor de
apa care sa fie adecvat intinderii tarmului, amplasarii surselor de poluare si
concentratiei utilizatorilor care ar putea afecta calitatea apei de imbaiere;
d) punctele de prelevare se fixeaza acolo unde aglomerarea de persoane care
se imbaiaza este cea mai mare si acolo unde se gasesc in mod obisnuit cei mai
multi copii;
e) procedurile de prelevare, transport si analiza a probelor de apa de
imbaiere sunt conforme cu legislatia in vigoare;
f) rezultatele analizelor trebuie inregistrate intr-un dosar care este pus
la dispozitie autoritatilor responsabile cu supravegherea si inspectia zonei,
dar si la dispozitia publicului;
g) laboratorul care analizeaza probele de apa de imbaiere, in cazul in care
are rezultate ce nu corespund normelor, informeaza imediat, telefonic sau prin
fax, directia de sanatate publica teritoriala si operatorul plajei; imediat se
recolteaza si se trimit la laborator probe aditionale;
h) aparitia in zona de imbaiere a oricarui pericol imediat pentru sanatatea
populatiei trebuie sa conduca de indata la interzicerea de catre operatorul
plajei a imbaierii sau a utilizarii zonei respective, chiar inainte de
informarea directiei de sanatate publica teritoriale, si aducerea la cunostinta
populatiei a acestui fapt.
(3) Directia de sanatate publica teritoriala va opri imediat imbaierea daca
parametrii de calitate care nu sunt corespunzatori normelor reprezinta un risc
imediat pentru sanatatea publica, pana cand parametrul sau parametrii de
calitate in cauza revin la valorile normale.
(4) In conditii speciale meteohidrologice sau in orice alte conditii in
care se considera, de catre directia de sanatate publica teritoriala, ca este
necesar, frecventa de monitorizare trebuie sa fie crescuta.
(5) In afara sezonului de imbaiere frecventa de monitorizare se va stabili
de catre directia de sanatate publica teritoriala in functie de conditiile
locale evidentiate.
(6) In situatia in care calitatea apei se incadreaza in valorile stabilite
pentru parametrii prevazuti in normele aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
459/2002, directia de sanatate publica teritoriala poate decide sa se renunte
la monitorizarea anumitor parametri care se considera ca nu se pot modifica
semnificativ in timp sau ca nu pot aparea ca urmare a unei poluari specifice.
(7) Operatorul plajei are obligatia de a pune la dispozitie publicului, la
solicitare, rezultatele monitorizarii calitatii apei de imbaiere.
(8) Semnalizarea pentru public se realizeaza de catre agentii economici sau
de autoritati publice care au in administrare plaje, in conformitate cu
prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.021/2002 pentru aprobarea Normelor
privind organizarea posturilor de salvare si a posturilor de prim ajutor pe
plaje si in stranduri.
Art. 15
Pentru a analiza calitatea apei de imbaiere in conformitate cu normele
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002, laboratoarele trebuie sa fie
acreditate pentru parametrii analizati sau sa apartina retelei Ministerului
Sanatatii.
CAP. 5
Monitorizarea calitatii apei folosite pentru imbaiere din zone naturale
neamenajate
Art. 16
(1) Directia de sanatate publica teritoriala are urmatoarele
responsabilitati:
a) sa identifice pe teritoriul sau toate zonele naturale de imbaiere
neamenajate, dar utilizate conform prevederilor art. 2 lit. b);
b) sa monitorizeze calitatea apei din zonele naturale de imbaiere
neamenajate, dar utilizate conform prevederilor art. 2 lit. b), in functie de
disponibilitatea de resurse financiare si umane, cel putin pentru parametrii
microbiologici si pentru alti parametri fizico-chimici considerati relevanti,
in functie de conditiile locale, conform metodelor prevazute de normele
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002;
c) sa informeze populatia si, in masura posibilitatilor, sa afiseze
rezultatele monitorizarii in locuri vizibile si intr-un limbaj accesibil,
conform art. 14 alin. (8).
(2) In situatia in care directia de sanatate publica teritoriala nu are
posibilitati pentru monitorizarea calitatii apei din zonele naturale
neamenajate, dar utilizate conform prevederilor art. 2 lit. b), acest fapt
trebuie anuntat administratiei publice locale.
CAP. 6
Alte responsabilitati privind monitorizarea si informarea populatiei
Art. 17
Autoritatea administratiei publice locale in al carei teritoriu exista
zonele naturale prevazute la art. 2 lit. b) va asigura, prin avertizoare-panou
informarea populatiei locale si a turistilor despre absenta controlului sanitar
al zonei respective: "Zona necontrolata sanitar si nerecomandata
imbaierii".
Art. 18
Agentiile de turism pot preciza in brosurile, pliantele sau in alte
materiale de prezentare a zonei respective daca zonele naturale de imbaiere
prevazute la art. 2 lit. b) sunt sau nu sunt controlate sanitar, informatie
care poate fi obtinuta de la directia de sanatate publica teritoriala.
Art. 19
(1) Administratia Nationala "Apele Romane" va include in
programele de monitorizare a calitatii apelor de suprafata si puncte de
prelevare pe evacuarile de ape uzate ale folosintelor de apa, daca acestea pot
influenta direct calitatea apei din zona naturala amenajata pentru imbaiere, si
vor comunica aceste date directiilor de sanatate publica teritoriale.
(2) Administratia Nationala "Apele Romane" va furniza date
privind clasa de calitate a apei de imbaiere:
a) operatorilor plajelor, in scopul obtinerii autorizatiei sanitare si ori
de cate ori acestia le solicita;
b) directiei de sanatate publica teritoriale, ori de cate ori aceasta le
solicita.
(3) Orice poluare care poate afecta zona de imbaiere va determina
monitorizarea de catre agentia judeteana pentru protectia mediului,
Administratia Nationala "Apele Romane" si directiile de sanatate
publica teritoriale a poluantilor cunoscuti sau presupusi a fi deversati, cu o
frecventa stabilita de comun acord, in functie de situatie.
(4) In cazul apelor de suprafata care sunt afectate de fenomenul
eutrofizarii, care reprezinta procesul dezvoltarii necontrolate a masei algale
din cauza cresterii concentratiilor de nutrienti in apa, Administratia Nationala
"Apele Romane" si directiile de sanatate publica teritoriale trebuie
sa monitorizeze fenomenul atat pentru efectele indirecte produse de alge, cat
si pentru posibila toxicitate algala.
(5) Inspectoratele de protectia mediului judetene si Administratia
Nationala "Apele Romane" trebuie sa supravegheze sursele de poluare
care pot influenta calitatea apei din zonele naturale folosite pentru imbaiere,
pe intreaga perioada a sezonului de imbaiere, si sa informeze directiile de
sanatate publica teritoriale in scopul protejarii sanatatii populatiei si
mediului.
(6) Inspectoratele de protectia mediului judetene trebuie sa impuna masuri
de reducere pana la eliminare a gradului de poluare a apei in zonele naturale
folosite pentru imbaiere si sa faca cunoscute aceste masuri directiei de
sanatate publica teritoriale si publicului.
(7) Orice modificare a calitatii apei de imbaiere trebuie anuntata
directiei de sanatate publica teritoriale.
Art. 20
(1) Directia de sanatate publica teritoriala interpreteaza rezultatele
probelor de apa de imbaiere in conformitate cu prevederile art. 6 din normele
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002.
(2) Directia de sanatate publica teritoriala dispune:
a) daca riscul identificat nu este semnificativ, continuarea exploatarii
zonei, dar cu o mai stricta monitorizare pentru o anumita perioada de timp,
dupa care, daca nu se reintra in valorile normale, se opreste utilizarea zonei;
b) daca riscul este semnificativ, interzicerea folosirii zonei in scop de
imbaiere pentru o anumita perioada de timp.
(3) Decizia directiei de sanatate publica teritoriale prin care se prevede
interzicerea sau restrictionarea imbaierii trebuie facuta cunoscuta publicului
in locuri cat mai vizibile.
(4) Autoritatile locale ale administratiei publice si fortele de ordine
publica trebuie sa intervina pentru respectarea deciziei de interzicere sau de
restrictionare a imbaierii.
(5) Directia de sanatate publica teritoriala va informa populatia despre
modificarea calitatii apei de imbaiere si asupra masurilor, daca este cazul, ce
se impun pentru prevenirea riscului de imbolnavire.
CAP. 7
Derogari
Art. 21
(1) Ministerul Sanatatii poate aproba derogari operatorilor plajelor de la
valorile unor parametri pentru anumite zone de imbaiere autorizate, in
urmatoarele conditii:
a) pentru anumiti parametri, in caz de conditii meteorologice sau
hidrologice exceptionale: transparenta, suspensii si pH;
b) atunci cand apele de imbaiere sufera o imbogatire naturala in anumite
substante care determina o depasire a limitelor stabilite de normele aprobate
prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002, in conditiile definitiei termenului de
imbogatire naturala, dar intotdeauna tinandu-se cont de imperativele sanatatii
publice;
c) in cazuri justificate, pe baza unor documentatii si pentru perioade
limitate de timp;
d) o derogare poate sa fie prelungita in mod justificat pe baza de
documentatie;
e) in toate situatiile prevazute la lit. a) - c) populatia sa fie informata
corespunzator.
(2) Derogarile se aproba de catre Ministerul Sanatatii, pe baza
documentatiei intocmite de catre operatorul plajei, cu consultanta din partea
directiei de sanatate publica teritoriale, si a unui referat tehnic de evaluare
din partea unui institut de sanatate publica.
(3) Derogarile aprobate si documentatia pe baza careia a fost acordata
derogarea se transmit Institutului de Sanatate Publica Bucuresti pentru
includerea in Raportul national privind calitatea apei din zonele naturale
amenajate pentru imbaiere.
Art. 22
Directia de sanatate publica teritoriala, in cazul zonelor naturale in care
apa de imbaiere contine anumite substante ca urmare a contaminarii naturale din
sol, trebuie sa evalueze riscul pentru sanatate pentru fiecare situatie.
CAP. 8
Inspectia sanitara a zonelor naturale amenajate pentru imbaiere
Art. 23
Inspectia sanitara a unei zone naturale amenajate pentru imbaiere se face
de catre directia de sanatate publica teritoriala, asigurandu-se identificarea
si evaluarea riscurilor microbiologice si chimice ce pot afecta folosirea in
siguranta a unei ape de imbaiere sau a unei plaje.
Art. 24
(1) Evaluarea sanitara a zonelor naturale amenajate pentru imbaiere trebuie
facuta de catre directia de sanatate publica teritoriala:
a) in mod obligatoriu, atunci cand se solicita autorizarea sanitara;
evaluarea consta intr-o expertiza sanitara, programata in comun cu operatorul
plajei si desfasurata conform Fisei 1 de evaluare si inspectie sanitara
cuprinse in anexa nr. 1, in scopul identificarii surselor de poluare,
stabilirii unui program de monitorizare a calitatii apei de imbaiere si
stabilirii masurilor ce trebuie luate pentru a fi protejata sanatatea
populatiei de pericolele existente;
b) in mod obligatoriu anual, inainte de deschiderea sezonului de imbaiere,
in cazul zonelor de imbaiere deja autorizate sanitar si care solicita
reinnoirea autorizarii din punct de vedere sanitar, programata in comun cu
operatorul plajei, conform Fisei 1 de evaluare si inspectie sanitara cuprinse
in anexa nr. 1, in scopul revizuirii programului de monitorizare a calitatii
apei de imbaiere si a masurilor de remediere aplicate pentru a fi protejata
sanatatea populatiei de pericolele existente si corectarii eventualelor
deficiente observate;
c) periodic, in timpul sezonului de imbaiere, conform Fisei 2 de inspectie
sanitara cuprinse in anexa nr. 1, in scopul depistarii aspectelor recente si a
impactului acestora asupra calitatii apei de imbaiere si pentru prelevare de
probe de control al calitatii apei;
d) aditional, in varf de sezon, in diferite zile si la diferite ore ale
zilei, neanuntat si conform Fisei 3 de inspectie sanitara cuprinse in anexa nr.
1;
e) ori de cate ori se inregistreaza un risc pentru sanatate;
f) prealabil oricarei noi modificari sau noi activitati importante ce
urmeaza a avea loc in zona naturala amenajata pentru imbaiere, la solicitarea
operatorului plajei; rezultatele inspectiei sanitare trebuie sa fundamenteze
decizia privind dezvoltarea zonei respective.
(2) Inspectia sanitara a zonelor naturale de imbaiere folosite in mod
traditional trebuie facuta de catre directia de sanatate publica teritoriala
sau de alte persoane imputernicite de Ministerul Sanatatii:
a) in mod obligatoriu anual, pentru identificarea zonei si stabilirea
masurilor de protectie si avertizare a populatiei;
b) ori de cate ori se inregistreaza un risc pentru sanatatea publica.
Art. 25
(1) Activitatile de inspectie sanitara trebuie sa urmareasca trei aspecte
principale:
a) calitatea apei de imbaiere, vizual si prin control de laborator;
b) plaja, vizual si prin control de laborator;
c) facilitatile existente.
(2) Expertiza sanitara consta in:
a) pregatirea inspectiei prin culegerea tuturor informatiilor existente
privind conditiile din zona, intocmirea unui dosar in care sa fie incluse toate
datele existente, inclusiv date privind starea de sanatate, daca sunt
disponibile, informarea operatorului plajei, a potentialilor poluatori, a
potentialilor utilizatori si autoritatii locale de mediu;
b) inspectia propriu-zisa a zonei in cauza;
c) redactarea raportului preliminar care trebuie sa includa recomandari
privind monitorizarea calitatii apei de imbaiere de catre operator;
d) redactarea raportului final, in care trebuie facuta coroborarea cu
rezultatele de laborator privind calitatea apei de imbaiere.
(3) Activitatea de inspectie sanitara, in orice situatie, se incheie cu un
raport final de evaluare a riscurilor si cu concluzii privind conditiile de
folosire a zonei.
(4) In situatiile prevazute la art. 24 alin. (1) lit. a), b), e) si f) si
in cazul identificarii unui risc pentru sanatate, datele inspectiei sanitare se
coroboreaza cu datele de laborator privind calitatea apei de imbaiere.
Art. 26
(1) Modelul Fisei 1 de evaluare si inspectie sanitara si al fiselor 2 si 3
de inspectie sanitara este prevazut in anexa nr. 1.
(2) Pentru autorizarea sanitara si pentru inspectia anuala, inainte de deschiderea
sezonului de imbaiere, in cazul zonelor naturale de imbaiere deja autorizate
sanitar, se utilizeaza Fisa 1 din anexa nr. 1.
CAP. 9
Raportarea
Art. 27
(1) Directiile de sanatate publica teritoriale trimit rezultatele obtinute
in urma monitorizarii zonelor naturale amenajate pentru imbaiere la institutul
de sanatate publica la care sunt arondate si Institutului de Sanatate Publica
Bucuresti, conform modelului de raportare al "Fisei zonelor naturale
folosite pentru imbaiere", prevazut in anexa nr. 2, in termen de 45 de
zile de la data inchiderii sezonului de imbaiere.
(2) Pentru raportare se vor lua in considerare urmatorii parametri:
a) 2 parametri microbiologici: coliformi totali, coliformi fecali si
streptococi fecali;
b) 3 parametri fizico-chimici: uleiuri minerale, substante tensioactive de
suprafata si fenoli.
(3) In situatia in care se face o raportare tinandu-se cont si de alti
parametri pe langa cei minimum ceruti, raportarea se face in mod separat, cu
specificarea parametrilor raportati.
(4) Fisa apei de imbaiere trebuie sa fie insotita de o prezentare a
situatiei in care se pot preciza cateva dintre cele mai frecvente motive ce au
determinat neconformarea unor zone de imbaiere si alte observatii, dupa cum
urmeaza:
a) numarul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, identificate - in
ape costiere, in ape tranzitorii, in ape dulci; daca in comparatie cu sezonul
de imbaiere precedent au fost adaugate alte zone, numarul de zone retrase si
motivele retragerii;
b) numarul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, autorizate - in ape
costiere, in ape tranzitorii, in ape dulci; daca in comparatie cu sezonul de
imbaiere precedent au fost adaugate alte zone, numarul de zone retrase si
motivele retragerii;
c) analiza modificarilor aparute in situatia zonelor naturale amenajate
pentru imbaiere, identificate si/sau autorizate.
(5) Fisa apei de imbaiere va fi insotita de raportarea numerica si pe cod
de boala a cazurilor de imbolnavire sau de accident, inregistrate ca suspecte
ori diagnosticate ca fiind determinate de calitatea apei de imbaiere sau a
conditiilor dintr-o zona naturala amenajata sau folosita traditional pentru
imbaiere.
(6) Directiile de sanatate publica teritoriale vor transmite prefecturii si
primarului localitatii de care apartin respectivele zone de imbaiere un raport
anual privind rezultatele monitorizarii calitatii apei de imbaiere, inspectiei
sanitare si a problemelor de sanatate identificate in sezonul anului in curs:
a) numarul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, autorizate sanitar;
evaluarea acestor zone de imbaiere in raport cu anul precedent; procentul de
probe care au corespuns valorilor obligatorii si valorilor de referinta din
normele aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002; numarul zonelor
interzise sau restrictionate pe perioada sezonului de imbaiere; modul de
informare a populatiei;
b) numarul de zone naturale de imbaiere neautorizate sanitar, dar folosite
in mod traditional conform art. 2 lit. b); evaluarea acestor zone de imbaiere
in raport cu anul precedent; modul de informare a populatiei.
Art. 28
(1) Institutul de Sanatate Publica Bucuresti va elabora Raportul national
privind calitatea apei de imbaiere din zonele naturale amenajate pentru
imbaiere si il va transmite Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului si Ministerului Transporturilor, Constructiilor
si Turismului, in luna decembrie a fiecarui an.
(2) Raportul national privind calitatea apei de imbaiere din zonele
naturale amenajate pentru imbaiere va fi transmis Comisiei Europene, incepand
cu data aderarii la Uniunea Europeana.
(3) Informatiile privind programele de monitorizare a zonelor naturale
amenajate pentru imbaiere si rezultatele lor sunt disponibile pe site-urile
autoritatilor implicate, incepand din anul 2005.
(4) Raportul national anual care descrie calitatea apei de imbaiere va fi
disponibil pe site-ul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.
CAP. 10
Colaborarea institutionala si participarea publicului
Art. 29
(1) Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si
Ministerul Administratiei si Internelor vor colabora la aplicarea Normelor de
calitate pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere, aprobate
prin Hotararea Guvernului nr. 459/2002, si ale prezentelor norme de
supraveghere, inspectie sanitara si control al zonelor naturale utilizate pentru
imbaiere, la nivel central si local, pentru managementul zonelor naturale
amenajate pentru imbaiere.
(2) Autoritatile vor implica toate partile interesate: organizatii
neguvernamentale, utilizatori, operatori, populatie in procesul de informare si
de management al zonelor naturale amenajate pentru imbaiere.
(3) Modalitatile de colaborare sunt urmatoarele:
a) schimbul reciproc de informatii privind aspectele specifice zonelor
naturale amenajate pentru imbaiere;
b) organizarea de intalniri periodice la nivel central si local pentru
evaluarea situatiei privind zonele naturale amenajate pentru imbaiere, in
vederea identificarii problemelor si solutiilor de imbunatatire;
c) in situatia conditiilor de urgenta, consultarea reciproca a autoritatilor
competente: prefectura, primarie, agentia judeteana pentru protectia mediului,
directiile de sanatate publica teritoriala, Administratia Nationala "Apele
Romane" si persoanelor interesate pentru formularea unui punct de vedere
comun privind actiunile de interventie si de informare a populatiei;
d) mediatizarea de catre autoritatile de la nivel central si local a
procedurilor de autorizare, monitorizare, inspectie si informare a populatiei
despre calitatea apei din zonele naturale amenajate pentru imbaiere;
e) elaborarea de propuneri pentru imbunatatirea procedurilor de lucru sau a
modificarii reglementarilor privind zonele naturale amenajate pentru imbaiere.
CAP. 9
Dispozitii finale
Art. 30
(1) Cheltuielile pentru realizarea programului de monitorizare a calitatii
apei de imbaiere din zonele naturale amenajate pentru imbaiere sunt suportate
de catre operatorii zonelor.
(2) In situatia zonelor naturale amenajate pentru imbaiere in mod
traditional, conform art. 2 lit. b), monitorizarea calitatii apei este
suportata de catre directia de sanatate publica teritoriala, in limita
disponibilitatilor bugetului alocat programului de supraveghere, sau prin
suport financiar de la administratia publica locala in al carui teritoriu se
afla zona respectiva.
(3) In situatia unor accidente de poluare costurile pentru monitorizarea
aditionala si a programului de reabilitare vor fi suportate de catre poluator,
in conditiile legii.
(4) Cheltuielile pentru inspectiile sanitare obligatorii, periodice si
aditionale si pentru controlul periodic al calitatii apei de imbaiere din
zonele naturale amenajate pentru imbaiere sunt suportate de catre directia de
sanatate publica teritoriala.
(5) Cheltuielile pentru efectuarea unei inspectii sanitare ca urmare a
solicitarii justificate, de catre operatorul plajei sau de orice alta persoana
juridica sau fizica, sunt suportate de catre solicitant.
Art. 31
(1) Posturile de prim ajutor sau de asistenta medicala, organizate in
zonele naturale amenajate in timpul sezonului de imbaiere, vor inregistra si
informatii privind zona naturala utilizata pentru imbaiere de catre
solicitantul de asistenta medicala.
(2) Aceste inregistrari vor fi raportate numeric si pe coduri de boli catre
directia de sanatate publica teritoriala.
(3) Orice caz de imbolnavire sau accident suspectat ori diagnosticat de a
fi generat de calitatea apei de imbaiere sau de conditiile din zonele naturale,
amenajate sau folosite traditional in acest scop, trebuie raportat imediat
directiei de sanatate publica teritoriale de catre medicii de familie,
specialisti din policlinici si spitale.
Art. 32
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1*)
la norme
*) Anexa nr. 1 la norme este reprodusa in facsimil.
Fisa 1 de evaluare si inspectie sanitara
______________________________________________________________________________
| A. Informatii generale
|
| |
| Denumirea zonei de imbaiere:
|
| Localizarea:
|
| _ _
|
| Tipul de apa: dulce |_| marina |_|
|
| Autoritatea responsabila de supraveghere, inspectie sanitara si control:
|
| Adresa Telefon: Fax: E-mail:
|
|
|
| Numele laboratorului de analize:
|
| Adresa Telefon: Fax: E-mail:
|
|
|
| laboratorului:
|
| Distanta (km) pana la locul de prelevare: |
| Timpul necesar pentru transport (minute):
|
| Numele si prenumele persoanei responsabile de probe pe timpul transportului:
|
| Ce tip de relief sau activitate umana zona de imbaiere (se bifeaza in casuta
|
| situatia corespunzatoare):
|
| _ _ _ _ _
|
| padure |_| campie |_| dealuri |_| mlastini |_| fluviu, rau, canal
|_||
| _ _
|
| zona agricola: |_| (se specifica ce anume) ............ localitate urbana
|_||
| _ _ _
|
| localitate rurala |_| zona comerciala |_| zona rezidentiala |_|
|
| _
|
| zona industriala |_| (se specifica ce anume) ..................
|
| _ _ _ _ _
|
| hotel |_| port |_| aeroport |_| sosea |_| cale ferata |_|
|
| _ _
|
| zona militara |_| zona de depozitare a deseurilor |_| altele (se
specifica)|
| ............................
|
| Detalii aditionale, daca este cazul (informatii despre istoricul, motivul
|
| evaluarii, alte contacte etc.) |
| Marimea zonei
|
| de imbaiere: suprafata (mp): lungimea (m): adancimea medie (m):
|
| _
|
| Exista plaje? da |_| suprafata (mp): lungimea (m):
|
| _
|
| nu |_|
|
| Directia principala a curentilor: viteza obisnuita (m/s):
|
| Directia principala a vantului/brizei: viteza obisnuita a vantului sau
|
| brizei (km/s):
|
| |
| Configuratia tarmului:
|
| _ _ _
|
| Diguri: da |_| nu |_| nu |_| |
| Inaltimea medie a valurilor:
|
| Precipitatii (total modele sezoniere:
|
| anual): |
| Temperatura medie a apei: cea mai joasa din an: cea mai ridicata din
an:|
| Temperatura medie a aerului: cea mai joasa din an: cea mai ridicata din
an:|
| |
| Facilitati acces apa potabila:
|
| publice: _ _
|
| _ _ da |_| nu |_|
|
| da |_| nu |_| nr. de toalete: nr. de dusuri:
|
| _ _
|
| Cosuri de gunoi: da |_| nu |_| Sunt ele protejate de _ _
|
| animale sau pasari da |_| nu |_|
|
| Exista metode folosite pentru avertizarea publicului fata de pericole?
|
| _ _
|
| da |_| nu |_| daca da incercuiti:
|
| Placute placute desenate, steaguri, altele, specificati
|
| avertizoare
|
| scrise, |
| _ _
|
| Sunt adecvate facilitatile de mai sus? da |_| nu |_|
|
| _ _ _
|
| Accesibilitatea: drum asfaltat |_| poteca |_| fara acces |_|
|
| _ _
|
| Exista o parcare corespunzatoare? da |_| nu |_| |
|
|
| B. Riscuri microbiologice
|
|
|
| Ape uzate menajere sau din zootehnie.
|
| Calitatea apei de imbaiere este afectata sau este posibil a fi afectata de
|
| deversarile din: sistemele individuale de evacuare a apelor uzate
|
| _ _
|
| menajere: |_| sistemul public de canalizare: |_| statiile de tratare ape
|
| _ _
|
| uzate menajere: |_| evacuari de ape uzate la distante mari de tarm: |_|
|
| _ _
|
| activitati agricole: |_| activitati de acvacultura: |_| rezervatii de
|
| _
|
| animalele sau pasari domestice sau de animale sau pasari salbatice: |_|
|
| _
|
| crescatorii de pasari sau animale: |_| |
| _ _
|
| Evacuarile sunt: continue: |_| discontinue: |_|
|
| Exista posibilitate ca scurgeri de la toalete, dusuri sau alte sa
contamineze|
| _ _
|
| aria? da |_| nu |_|
|
| _ _ |
| Densitatea imbaietorilor poate sa afecteze calitatea apei? da |_| nu |_|
|
|
|
| Ape pluviale
|
| Calitatea apei de imbaiere este afectata sau este posibil sa fie afectata de
|
| deversari din surse nepunctuale provenind din: sistemul pluvial al
|
| _
|
| localitatii |_| |
| _
|
| din refularea sistemului de canalizare in cel pluvial: |_|
|
| _ _
|
| terenuri agricole: |_| drenaj natural: |_|
|
| _
|
| Vanturile din larg par sa aduca apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| _
|
| Curentii din apa par sa aduca apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| _ |
| Valurile par sa aduca apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| Date microbiologice sau date aditionale*
|
| |
| * orice raspuns pozitiv cere investigatii detaliate si analiza de risc.
|
| Aceasta investigatie trebuie sa includa:
|
| - apropierea sursei potentiale de poluare de zona de imbaiere;
|
| - istoricul si numarul incidentelor de contaminare din ultimul an;
|
| - cantitatea de precipitatii care determina evenimentele de contaminare (si
|
| durata medie a contaminarii)
|
| - pentru deversarile din canalizare sau din statiile de epurare, includerea
|
| tipului de tratament folosit, capacitatea sistemului, debitul si
|
| variabilitatea lui, indicatorii de eficienta si de monitorizare
|
| - pentru apele uzate deversate de la complexele zootehnice: tipul de animale
|
| sau pasari si indicatori de eficienta si de monitorizare ai sistemului de
|
| epurare si tratare.
|
| |
| C. Riscuri chimice si alte pericole
|
|
|
| Calitatea apei: _
|
| Pare ca apa este afectata de: deversari din surse industriale |_| siroiri
|
| _ _
|
| din agricultura |_| utilizarea apei pentru navigatie sau agrement |_|
|
| _ _
|
| siroire pluviala din urban |_| plutesc deseuri de plastic |_|
|
| _ _ _
|
| sunt pete de ulei |_| este prezenta spuma |_| sunt prezente alge |_|
|
| _
|
| alte tipuri de deseuri sau reziduuri |_|
|
| Se observa, in larg sau la mal, vant ce pare ca poate aduce apa poluata la
|
| _
|
| nivelul zonei de imbaiere |_|
|
| Se observa curentii ce par ca pot aduce apa poluata la nivelul apei de
|
| _
|
| imbaiere |_|
|
| Se observa valuri ce par ca pot aduce apa poluata la nivelul apei de
|
| _
|
| imbaiere |_|
|
| |
| Calitatea nisipului
|
| _
|
| Pare ca nisipul sa fie afectat de: deversari din surse industriale |_|
|
| _ _
|
| siroiri din agricultura |_| utilizarea apei pentru navigatie sau agrement
|_||
| _ _
|
| siroire pluviala din urban |_| sunt deseuri de plastic |_| sunt deseuri
|
| _ _ _
|
| de cauciuc |_| sunt pete de ulei |_| este prezenta spuma |_|
|
| _
|
| Sunt prezente alge |_|
|
| Exista alte tipuri de deseuri sau reziduuri:
|
| _ _
|
| da |_| (descrieti ) ................................ nu |_|
|
| Date despre chimia apei sau alte comentarii aditionale .....................
|
| |
| * toate raspunsurile pozitive necesita investigatie detaliate si analiza de
|
| risc. Aceste investigatii trebuie sa includa:
|
| - proximitatea surselor potentiale fata de zona de imbaiere;
|
| - pentru ambarcatiuni: densitate si deversari din acestea;
|
| - pentru siroirea pluviala din urban, precipitatiile;
|
| - pentru deversarile din zonele industriale: tipul de descarcare,
tratamentul|
| folosit, debite si variabilitatea, capacitatea sistemului si indicatorii
de|
| eficienta.
|
|
|
| D. Informarea
|
|
|
| Sistemele de raportare
|
| Sunt cunoscute institutiile si organismele la care trebuie anuntata orice
|
| _ _
|
| modificare a calitatii apei de imbaiere: da |_| nu |_|
|
| Este actualizat registrul de evidenta a probelor prelevate si analizate si a
|
| _ _
|
| inspectiilor efectuate: da |_| nu |_|
|
| |
| E. Concluzii
|
|
|
| Prelevarea de probe: |
| in acest spatiu se trec localizarile punctelor de prelevare, frecventa si
|
| timpul de prelevare, parametrii ce trebuie monitorizati sau parametrii
pentru|
| a caror analiza au fost prelevate probele. |
| Recomandari: in acest spatiu se descriu circumstantele ce au indicat
|
| amplasarea de panouri avertizoare sau de inchidere a zonei.
|
| |
| * La fisa se ataseaza o harta a zonei continand sursele posibile de poluare
|
| bine marcate, localitatile si retelele de infrastructura, precum si un plan
|
| de situatie detaliat cu delimitarea zonei de imbaiere si marcarea locurilor
|
| de posibil accident prin inec sau lovire, precum si pozitia avertizoarelor
|
| privind calitatea apei;
|
|
|
| Pe ambele documente trebuie sa apara clar coordonatele si sistemul
topografic|
| de referinta.
|
|______________________________________________________________________________|
Fisa 2 de inspectie sanitara
______________________________________________________________________________
| A. Informatii generale
|
|
|
| Denumirea zonei de imbaiere:
|
| Localizarea:
|
| _ _
|
| Tipul de apa: dulce |_| marina |_|
|
| Autoritatea responsabila de supraveghere, inspectie sanitara si control:
|
| Adresa Telefon: Fax: E-mail:
|
| |
| Numele laboratorului de analize:
|
| Adresa Telefon: Fax: E-mail:
|
| |
| laboratorului:
|
| Distanta (km) pana la locul de prelevare:
|
| Timpul necesar pentru transport (minute): |
| Numele si prenumele persoanei responsabile de probe pe timpul transportului:
|
| Se observa modificari in directia principala a vantului/brizei in ziua
|
| _ _ |
| inspectiei: da |_| nu |_|
|
| Se observa modificari in directia principala a curentilor in ziua
|
| _ _
|
| inspectiei: da |_| nu |_|
|
| Inaltimea valurilor in ziua inspectiei
|
| Temperatura apei in ziua inspectiei:
|
| Temperatura aerului in ziua inspectiei:
|
| _ _
|
| Facilitati publice sunt functionale in ziua inspectiei: da |_| nu |_|
|
| nr. de toalete: nr. de dusuri: acces apa potabila:
|
| _ _
|
| da |_| nu |_|
|
| _ _ |
| Cosuri de gunoi: da |_| nu |_| Sunt ele protejate de _ _
|
| animale sau pasari da |_| nu |_|
|
| Sunt folosite metodele pentru avertizarea publicului fata de pericole?
|
| _ _
|
| da |_| nu |_| daca da incercuiti:
|
| placute scrise, placute desenate, steaguri, altele, specificati |
| _ _
|
| Sunt actualizate informatiile de avertizare: da |_| nu |_|
|
| Nr. de persoane care utilizeaza zona la data inspectiei:
|
| _ _
|
| Sunt adecvate facilitatile de mai sus? da |_| nu |_|
|
| _ _
|
| sunt igienizate corespunzator: da |_| nu |_|
|
| _ _
|
| Accesibilitatea in zona este corespunzatoare: da |_| nu |_|
|
| _ _
|
| Parcarea este intretinuta corespunzator: da |_| nu |_|
|
|
|
| B. Riscuri microbiologice
|
|
|
| Ape uzate menajere sau din zootehnie.
|
| Calitatea apei de imbaiere este afectata de deversarile din:
|
| _
|
| sistemele individuale de evacuare a apelor uzate menajere: |_| sistemul
|
| _ _ |
| public de canalizare: |_| statiile de tratare ape uzate menajere: |_|
|
| _ _
|
| evacuari de ape uzate la distante mari de tarm: |_| activitati agricole: |_|
|
| _
|
| activitati de acvacultura: |_| rezervatii de animalele sau pasari domestice
|
| _
|
| sau de animale sau pasari salbatice: |_| crescatorii de pasari sau
|
| _
|
| animale: |_|
|
| _ _
|
| Evacuarile sunt: continue: |_| discontinue: |_|
|
| Exista scurgeri de la toalete, dusuri sau alte ce pot sa contamineze zona?
|
| _ _ |
| da |_| nu |_|
|
| _ _
|
| Densitatea imbaietorilor poate sa afecteze calitatea apei? da |_| nu |_|
|
|
|
| Ape pluviale
|
| Calitatea apei de imbaiere este afectata de: |
| deversari din surse nepunctuale provenind din: sistemul pluvial al
|
| _
|
| localitatii invecinate |_| refularea sistemului de canalizare in cel
|
| _ _ _
|
| pluvial: |_| terenuri agricole: |_| drenaj natural: |_|
|
| _
|
| Este adusa din larg, de catre vant apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| Este adusa din larg de catre curentii din apa poluata spre aria de
|
| _
|
| imbaiere? |_| |
| _
|
| Este adusa din larg de catre valuri apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| Date microbiologice sau date aditionale*
|
|
|
| * orice raspuns pozitiv cere investigare detaliata si analiza de risc.
|
| Aceasta investigatie trebuie sa includa informarea autoritatii responsabile
|
| de controlul sursei potentiale de poluare a zonei de imbaiere, autoritatii
|
| administrative a sursei de poluare identificata autoritatii administrative
|
| locale. |
|
|
| C. Riscuri chimice si alte pericole
|
|
|
| Calitatea apei: _
|
| Apa este afectata (culoare, miros) de: deversari din surse industriale |_|
|
| _
|
| siroire din agricultura |_|
|
| _
|
| utilizarea apei pentru navigatie sau agrement |_| siroire pluviala din
|
| _ _
|
| urban |_| plutesc deseuri de plastic |_|
|
| _ _ _
|
| sunt pete de ulei |_| este prezenta spuma |_| sunt prezente alge |_|
alte|
| _
|
| tipuri de deseuri sau reziduuri |_|
|
| Se observa, in larg sau la mal, vant ce pare ca poate aduce apa poluata la
|
| _
|
| nivelul zonei de imbaiere |_|
|
| _
|
| Se observa curentii ce pot aduce apa poluata la nivelul apei de imbaiere |_|
|
| _
|
| Se observa valuri ce pot aduce apa poluata la nivelul apei de imbaiere |_| |
|
|
| Calitatea nisipului
|
| _
|
| Nisipul este afectat de: deversari din surse industriale |_| siroire din
|
| _ _
|
| agricultura |_| utilizarea apei pentru navigatie sau agrement |_|
siroire|
| _ _
|
| pluviala din urban |_| sunt deseuri de plastic |_| sunt deseuri de
|
| _ _ _
|
| cauciuc |_| sunt pete de ulei |_| este prezenta spuma |_|
|
| _
|
| Sunt prezente alge |_|
|
| Exista alte tipuri de deseuri sau reziduuri: |
| _ _
|
| nu |_| da |_| (descrieti ) ................................
|
| Date despre chimia apei sau alte comentarii aditionale .....................
|
|
|
| * toate raspunsurile pozitive necesita investigare detaliata si analiza de
|
| risc. Aceasta investigatie trebuie sa includa informarea autoritatii |
| responsabile de controlul sursei potentiale de poluare a zonei de imbaiere,
|
| autoritatii administrative a sursei de poluare identificata, autoritatii
|
| administrative locale.
|
| |
| D. Informarea
|
|
|
| Sistemele de raportare
|
| Sunt cunoscute de catre operator institutiile si organismele la care trebuie
|
| _ _
|
| anuntata orice modificare a calitatii apei de imbaiere: da |_| nu |_|
|
| Este actualizat registrul de evidenta a probelor prelevate si analizate si a
|
| _ _
|
| inspectiilor efectuate: da |_| nu |_| |
|
|
| A informat operatorul despre vreo modificare a calitatii apei de imbaiere:
|
| _ _ |
| da |_| nu |_|
|
| Au fost primite de catre operator reclamatii de la utilizatori:
|
| _ _ |
| da |_| nu |_| Specificati:
|
|
|
| E. Concluzii
|
| |
| Prelevarea de probe: in acest spatiu se trec localizarile punctelor de
|
| prelevare, frecventa si timpul de prelevare, parametrii pentru a caror
|
| analiza au fost prelevate probele.
|
| Recomandari: in acest spatiu se descriu circumstantele ce au indicat
|
| amplasarea de panouri avertizoare sau de inchidere a zonei, sanctionarea
|
| operatorului. |
|______________________________________________________________________________|
Fisa 3 de inspectie sanitara
______________________________________________________________________________
| A. Informatii generale
|
|
|
| Denumirea zonei de imbaiere:
|
| Localizarea: |
| _ _
|
| Tipul de apa: dulce |_| marina |_|
|
| Autoritatea responsabila de supraveghere, inspectie sanitara si control:
|
| Adresa Telefon: Fax: E-mail:
|
|
|
| Se observa modificari ale directiei principale a vantului/brizei:
|
| _ _
|
| da |_| nu |_|
|
| Se observa modificari in directia principala a curentilor:
|
| _ _
|
| da |_| nu |_|
|
| Inaltimea valurilor: |
| Temperatura apei:
|
| Temperatura aerului:
|
| _ _
|
| Facilitati publice functioneaza corespunzator: da |_| nu |_|
|
| sunt igienizate corespunzator: acces apa potabila:
|
| _ _ _ _
|
| da |_| nu |_| da |_| nu |_|
|
| _ _
|
| Cosuri de gunoi: da |_| nu |_| Sunt ele protejate de _ _
|
| animale sau pasari da |_| nu |_|
|
| Sunt folosite metodele pentru avertizarea publicului fata de pericole?
|
| _ _
|
| Informatia este actualizata? da |_| nu |_|
|
| Nr. de persoane care utilizeaza zona la data inspectiei:
|
| _ _
|
| Sunt adecvate facilitatile de mai sus? da |_| nu |_|
|
| Accesibilitatea la zona de imbaiere este mentinuta corespunzator:
|
| _ _
|
| da |_| nu |_| |
| _ _
|
| Parcare este intretinuta igienic? da |_| nu |_|
|
|
|
| B. Riscuri microbiologice
|
|
|
| Ape uzate menajere sau din zootehnie.
|
| Calitatea apei de imbaiere este afectata de deversarile din:
|
| _
|
| sistemele individuale de evacuare a apelor uzate menajere: |_| sistemul
|
| _ _
|
| public de canalizare: |_| statiile de tratare ape uzate menajere: |_|
|
| _ _
|
| evacuari de ape uzate la distante mari de tarm: |_| activitati agricole: |_|
|
| _
|
| activitati de acvacultura: |_| rezervatii de animalele sau pasari domestice
|
| _ |
| sau de animale sau pasari salbatice: |_| crescatorii de pasari sau
|
| _
|
| animale: |_| |
| _ _
|
| Evacuarile sunt: continue: |_| discontinue: |_|
|
| Sunt scurgeri de la toalete, dusuri sau alte ce contamineza zona?
|
| _ _
|
| da |_| nu |_|
|
| _ _
|
| Densitatea imbaietorilor afecteza calitatea apei? da |_| nu |_|
|
|
|
| Ape pluviale
|
| Calitatea apei de imbaiere este afectata de deversari din surse nepunctuale
|
| _
|
| provenind din: sistemul pluvial al localitatii invecinate |_| refularea
|
| _ _
|
| sistemului de canalizare in cel pluvial: |_| terenuri agricole: |_|
|
| _
|
| drenaj natural: |_| |
| _
|
| Vanturile din larg aduc apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| _ |
| Curentii din apa aduc apa poluata spre aria de imbaiere? |_|
|
| _
|
| Valurile aduc apa poluata spre aria de imbaiere? |_| |
| Date microbiologice sau date aditionale*
|
|
|
| * orice raspuns pozitiv trebuie investigat printr-o noua inspectie si
|
| prelevare de probe daca este cazul.
|
|
|
| C. Riscuri chimice si alte pericole
|
| |
| Calitatea apei: _
|
| Apa este afectata de: deversari din surse industriale |_| siroire din
|
| _ _
|
| agricultura |_| utilizarea apei pentru navigatie sau agrement |_|
siroire|
| _ _
|
| pluviala din urban |_| plutesc deseuri de plastic |_|
|
| _ _ _
|
| sunt pete de ulei |_| este prezenta spuma |_| sunt prezente alge |_|
alte|
| _ |
| tipuri de deseuri sau reziduuri |_|
|
| Se observa, in larg sau la mal, vant ce pare ca poate aduce apa poluata la
|
| _ |
| nivelul zonei de imbaiere |_|
|
| _
|
| Se observa curentii ce aduc apa poluata la nivelul apei de imbaiere |_|
|
| _
|
| Se observa valuri ce aduc apa poluata la nivelul apei de imbaiere |_|
|
|
|
| Calitatea nisipului
|
| _
|
| Nisipul este afectat de: deversari din surse industriale |_| siroire din
|
| _ _
|
| agricultura |_| utilizarea apei pentru navigatie sau agrement |_|
siroire|
| _ _
|
| pluviala din urban |_| sunt deseuri de plastic |_| sunt deseuri de
|
| _ _ _
|
| cauciuc |_| sunt pete de ulei |_| este prezenta spuma |_|
|
| _ |
| Sunt prezente alge |_|
|
| Exista prezente alte tipuri de deseuri sau reziduuri:
|
| _ _ |
| da |_| (descrieti ) ................................ nu |_|
|
| Date despre chimia apei sau alte comentarii aditionale .....................
|
|
|
| * toate raspunsurile pozitive necesita investigatie.
|
|
|
| D. Informarea
|
| |
| Sistemele de raportare
|
| Au fost anuntate de catre operator institutiile si organismele despre
|
| _ _
|
| modificarea calitatii apei de imbaiere: da |_| nu |_|
|
| Este actualizat registrul de evidenta a probelor prelevate si analizate si a
|
| _ _ |
| inspectiilor efectuate: da |_| nu |_|
|
|
|
| E. Concluzii |
|
|
| Recomandari: in acest spatiu se descriu circumstantele ce au indicat
|
| amplasarea de panouri avertizoare sau de inchidere a zonei, sanctionarea
|
| operatorului.
|
|______________________________________________________________________________|
ANEXA 2
la norme
RAPORTARE
Fisa zonelor naturale folosite pentru imbaiere
1. Judetul ....................
2. Sezonul de imbaiere: de la ........... la .........
3. Rezultatele principale:
3.1. Evolutia rezultatelor pentru zonele litorale amenajate pentru imbaiere
in anii:
______________________________________________________________________________
| Anul | Suma
|
|
|_______________________________________________________________________|
| | C(I) | C(I) | C(G) | C(G) | NF | NF | NC | NC | Stop | Stop
|
| | nr. | % | nr. | % | nr. | % | nr. | % | nr. | %
|
|______|_______|_______|_______|_______|______|_____|______|_____|______|______|
|______|_______|_______|_______|_______|______|_____|______|_____|______|______|
|______|_______|_______|_______|_______|______|_____|______|_____|______|______|
3.2. Evolutia rezultatelor pentru zonele naturale pe ape dulci, amenajate
in anii:
______________________________________________________________________________
| Anul | Suma
|
|
|_______________________________________________________________________|
| | C(I) | C(I) | C(G) | C(G) | NF | NF | NC | NC | Stop | Stop
|
| | nr. | % | nr. | % | nr. | % | nr. | % | nr. | %
|
|______|_______|_______|_______|_______|______|_____|______|_____|______|______|
|______|_______|_______|_______|_______|______|_____|______|_____|______|______|
|______|_______|_______|_______|_______|______|_____|______|_____|______|______|
Parametrii pentru care se calculeaza complianta la norme: coliformi totali
(CT), coliformi fecali (CF), uleiuri minerale, substante active de suprafata si
fenoli.
Se precizeaza metoda de analiza pentru toti parametrii pentru care este
calculata complianta:
suma - numarul total de zone naturale amenajate pentru imbaiere;
C(I) - numarul si procentul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, la
care frecventa de prelevare a probelor a fost conforma cu prevederile legale si
ale caror valori au corespuns cu valorile obligatorii din anexa la Hotararea
Guvernului nr. 459/2002;
C(G) - numarul si procentul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, la
care frecventa de prelevare a probelor a fost conforma cu prevederile legale si
ale caror valori au corespuns cu valorile de referinta din anexa la Hotararea
Guvernului nr. 459/2002;
NF - numarul si procentul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, la
care frecventa de prelevare a probelor a fost inadecvata;
NC - numarul si procentul de zone naturale amenajate pentru imbaiere, la
care valorile analizelor probelor prelevate nu au corespuns cu valorile
obligatorii din anexa la Hotararea Guvernului nr. 459/2002 sau care nu sunt
analizate ori pentru care nu exista date disponibile;
stop - numarul si procentul de zone naturale amenajate pentru imbaiere,
unde imbaierea a fost interzisa pe durata sezonului de imbaiere.
3.3. Evolutia zonelor naturale neamenajate, dar folosite in mod traditional
pentru imbaiere:
______________________________________________________________________________
| Judetul, anul | Suma |
|
|_______________________________|_______________________|______________________|
| | Stop | E | C | A
|
|
|___________|___________|___________|__________|
| | Nr. | % | Nr. | % | Nr. | % | Nr. | %
|
|_______________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| 1 ..... | mare | | | | | | | |
|
| |_________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| | rau - lac | | | | | | | |
|
|_____________|_________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| .......... | mare | | | | | | | |
|
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| | rau - lac | | | | | | | |
|
|_____________|_________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| TOTAL: | | | | | | | | |
|
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| | | | | | | | | | |
|_____________|_________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
Suma - numarul de zone naturale neamenajate, dar utilizate conform
obiceiurilor locale, identificate si luate in evidenta;
Stop - numarul si procentul de zone neamenajate, interzise folosirii
publicului de catre autoritatea de sanatate publica;
E - numarul si procentul de zone naturale neamenajate la care a fost facuta
o inspectie sanitara pe sezon;
C numarul si procentul de zone naturale neamenajate la care a fost
efectuat un control al calitatii apei de catre autoritatea de sanatate publica
sau autoritatea teritoriala de protectie a mediului;
A numarul si procentul de zone naturale neamenajate pentru care sunt
folosite metode de avertizare a publicului.