HOTARARE Nr. 602 din 2 septembrie 1991
privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului
pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 189 din 19 septembrie 1991
Guvernul Romaniei hotaraste:
ARTICOL UNIC
Se aproba Regulamentul de organizare si functionare a Oficiului pentru
controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice, prevazut in anexa la
prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
ANEXA 1
REGULAMENT
de organizare si functionare a Oficiului pentru controlul calitatii vinului si
bauturilor alcoolice
CAP. 1
Denumirea, forma juridica si sediul
1. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice
functioneaza pe langa guvern ca organ central de specialitate, cu personalitate
juridica, finantat de la bugetul administratiei centrale de stat, in calitate
de ordonator principal de credite.
2. Sediul oficiului este in municipiul Bucuresti, str. Povernei nr. 19-21,
sectorul 1.
CAP. 2
Obiectul de activitate si atributiile
1. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice este
organul central de specialitate, de analiza si control la nivel national, ce
urmareste aplicarea normelor tehnice de respectare a prevederilor legale
referitoare la asigurarea calitatii vinurilor, bauturilor alcoolice, distilatelor,
materialelor folosite in tratamentele admise de lege, prin determinari
organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, potrivit metodologiei interne si
internationale in acest domeniu.
2. Activitatea de analiza si control se desfasoara la nivel national, prin
sondaj, pe baza de proceduri specifice, asupra agentilor economici care produc,
importa si comercializeaza vinuri, produse pe baza de must si vin, precum si
orice fel de bauturi alcoolice si materii prime pentru prepararea acestora, in
concordanta cu interesele nationale si cu reglementarile adoptate pe plan
international.
3. Atributiile oficiului sunt urmatoarele:
3.1. Analizeaza, in laboratoare autorizate sau acreditate, proprii sau ale
tertilor, probele ce formeaza obiectul sau de activitate, provenite de la
agentii economici din tara sau din import, eliberind buletine de analiza sau
buletine de incercari, in urmatoarele cazuri:
a) in urma activitatii proprii de control;
b) la cererea agentilor economici si la solicitarea consumatorilor;
c) la solicitarea organelor de stat autorizate (Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei, Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Sanatatii,
Politie, Procuratura, Comisia Nationala pentru Standarde, Metrologie si
Calitate) sau a asociatiilor pentru protectia consumatorilor.
3.2. Efectueaza, la cerere, expertize si contraexpertize tehnice, in caz de
litigii intre parti, la toate produsele prevazute in obiectul sau de
activitate.
3.3. Executa, la cerere, analize complete la mostrele de vinuri si bauturi
alcoolice ce urmeaza a fi expediate pentru prospectare la partenerii externi,
la vinurile si bauturile alcoolice ce le livreaza la export, precum si la
mostrele de vinuri si bauturi alcoolice provenite din import.
3.4. Efectueaza, la cerere, analize complete la materii prime, vinuri,
produse pe baza de must si vin, rachiuri naturale si industriale, materiale
oenologice, utilizand metodele de determinare (organoleptice, fizico-chimice,
microbiologice etc.) prevazute in standardele de stat si cele recomandate de
Oficiul international al viei si vinului.
3.5. Avizeaza pe baza analizelor organoleptice si de laborator, din punct
de vedere al incadrarii in parametrii tehnici si calitativi prevazuti in
legislatia viti-vinicola interna, in normele tehnice de aplicare a acesteia si
in prevederile din standardele de stat si internationale:
a) importul de vinuri, produse pe baza de must si vin, bauturi alcoolice si
materii prime pentru prepararea acestora, destinate comercializarii, precum si
autorizatiile de import pentru aceste produse;
b) exportul de vinuri si produse pe baza de must si vin;
c) exportul de alte bauturi alcoolice;
d) calitatea materialelor de uz oenologic provenite din tara sau din
import;
e) punerea in consum de noi sortimente de bauturi alcoolice sau materiale
oenologice.
3.6. Previne comercializarea de vinuri si bauturi alcoolice sau prestari de
servicii in domeniul sau de activitate, care nu corespund cerintelor
consumatorilor sau pot afecta viata ori sanatatea acestora, prin omologarea
produselor, numai daca se incadreaza in prevederile standardelor obligatorii si
prin supravegherea pe piata a calitatii acestora, potrivit legii.
3.7. Organizeaza periodic instruiri cu specialistii care isi desfasoara
activitatea in laboratoarele de profil din tara, pentru ridicarea nivelului
profesional al acestora, in vederea obtinerii certificatelor de autorizare sau
de acreditare.
3.8. Emite autorizatii de functionare a laboratoarelor de profil din tara,
in functie de dotarea lor cu aparatura specifica si incadrarea acestora cu
specialisti autorizati, luand masuri de retragere a autorizatiilor atunci cand
constata abateri de la metodele de determinare prevazute in standarde.
3.9. Indruma si controleaza activitatea tehnica a laboratoarelor de profil
din teritoriu, promovand practicile oenologice si metodele de analiza nou
aparute, sau cele care s-au aplicat mai putin in tara noastra.
3.10. Organizeaza, la cerere, cursuri de formare si autorizare pentru
aplicarea tratamentelor cu ferocianura de potasiu in vederea deferizarii
vinurilor cu continut ridicat de Fe. Persoanele care au absolvit si au obtinut
rezultate corespunzatoare la aceste cursuri primesc autorizatii care le confera
dreptul sa aplice tratamentele respective.
3.11. La cererea agentilor economici si a unor institutii de stat, acorda
consultatii tehnice in domeniul sau de activitate, si recomanda solutii pentru
problemele in care a fost solicitat.
3.12. Participa la elaborarea, imbunatatirea, revizuirea si avizarea
standardelor de stat si a altor reglementari in domeniul producerii vinurilor,
produselor pe baza de must si vin, precum si a celorlalte bauturi alcoolice.
3.13. Are relatii de colaborare cu Institutul de cercetari pentru
viticultura si vinificatie Valea Calugareasca, Institutul de cercetari
alimentare, Laboratorul Larex, institutiile de invatamant superior de profil si
alte organisme din domeniul sau de activitate.
3.14. Participa la organizarea actiunii pentru acordarea titlului de
"degustator autorizat de vinuri".
3.15. Sprijina si participa la organizarea de manifestari nationale si
internationale cu caracter vinicol (targuri, expozitii, concursuri,
consfatuiri, simpozioane, congrese etc.).
3.16. Colaboreaza cu unitati similare din alte tari in vederea asigurarii
schimbului de experienta, informatii, publicatii si aparatura specifica.
CAP. 3
Supravegherea calitatii vinului si bauturilor alcoolice.
Depistarea fraudelor si falsificarilor
1. Supravegherea calitatii vinurilor si bauturilor alcoolice, precum si a
serviciilor in domeniu pentru prevenirea si depistarea fraudelor si
falsificarilor, in special a celor ce pot afecta viata ori sanatatea oamenilor,
se realizeaza de specialistii anume desemnati din cadrul Comisiei Nationale
pentru Standarde, Metrologie si Calitate si Oficiului pentru controlul
calitatii vinului si bauturilor alcoolice, prin efectuarea de controale sau
inspectii periodice si inopinate in locurile unde se produc, comercializeaza,
incearca, conserva, ambaleaza, transporta, depoziteaza si se utilizeaza
vinurile si bauturile alcoolice.
2. Criteriile pentru efectuarea controlului calitatii vinului si bauturilor
alcoolice, prevenirea si combaterea faptelor de natura a afecta viata ori
sanatatea oamenilor, reprimarea fraudelor si falsificarilor privind calitatea
vinurilor si bauturilor alcoolice, precum si a serviciilor in domeniu, modul de
recoltare si sigilare a esantioanelor in vederea trimiterii lor pentru analiza,
verificari si incercari in laboratoarele acreditate sau autorizate de catre
Oficiul de stat pentru calitate, precum si modul de intocmire a
proceselor-verbale de constatare si a altor documente aferente se stabilesc
printr-o procedura specifica intocmita de Oficiul pentru controlul calitatii
vinului si bauturilor alcoolice pe baza metodologiei-cadru elaborata de Comisia
Nationala pentru Standarde, Metrologie si Calitate.
3. Contravaloarea mostrelor si esantioanelor prelevate in cadrul actiunii
de supraveghere a calitatii se suporta de catre producator, comerciant,
importator sau prestator de servicii, dupa caz.
Cheltuielile de incercare si verificare a produselor si serviciilor in
laboratoarele acreditate sau autorizate se suporta de catre agentul economic in
culpa, daca rezultatele nu sunt corespunzatoare si, dupa caz, din bugetul
Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si Calitate sau al Oficiului
pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice, daca rezultatele
sunt corespunzatoare calitativ.
Toate prestatiile de servicii solicitate de catre agentii economici se
efectueaza contra cost.
4. Mostrele destinate analizelor la laborator se recolteaza in 3 exemplare
care se sigileaza, din care una ramane la furnizor, una se utilizeaza pentru
analize, iar una se retine la oficiu reprezentand contramostra.
Volumul unei mostre prelevate pentru analize complete de laborator este
variabil in functie de produs, de tipul ambalajului in care este imbuteliat
acesta, dar fara sa depaseasca 1.000 ml fiecare.
Mostrele vor fi insotite de avize de expeditie. Pe baza analizelor de
laborator efectuate, Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor
alcoolice emite buletine de analiza a caror valabilitate este in functie de durata
termenului de garantie al produsului respectiv, potrivit normelor tehnice in
vigoare.
5. In buletinele de analiza se va specifica costul in lei sau in valuta,
dupa caz, al determinarilor efectuate conform tarifelor stabilite in conditiile
legii.
Rezultatele analizelor si reclamatiilor, intemeiate, ale consumatorilor si
beneficiarilor vor fi aduse la cunostinta agentilor economici interesati si a
consumatorilor.
CAP. 4
Drepturile, obligatiile si raspunderile oficiului
1. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice isi
desfasoara activitatea pe baza regulamentului de organizare si functionare si a
unor metodologii si proceduri proprii elaborate in concordanta cu prevederile
Hotararii Guvernului nr. 545/1991 privind supravegherea calitatii produselor si
serviciilor in scopul prevenirii si combaterii faptelor care pot afecta viata
sau sanatatea oamenilor ori calitatea mediului inconjurator.
2. Personalul care executa aceste activitati specifice, trebuie sa aiba o
tinuta morala ireprosabila, sa fie intransigent si incoruptibil si va raspunde
de realitatea datelor inscrise in documentele incheiate si de pastrarea
secretului profesional in legatura cu aspectele tehnico-economice si comerciale
de care ia cunostinta in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.
3. In cazul constatarii unor abateri de la caracteristicile calitative ale
vinului si bauturilor alcoolice, declarate sau garantate de producator sau
prestator, care pot afecta viata sau sanatatea oamenilor, organul de
supraveghere a calitatii din cadrul Oficiului pentru controlul calitatii
vinului si bauturilor alcoolice va dispune incetarea vanzarii si depozitarea
separata, analizarea cauzelor care au condus la abaterilor constatate, masuri
de remediere a acestora si, dupa caz, oprirea productiei.
De asemenea, pentru vinul si bauturile alcoolice provenite din import, la
care s-au constatat deficiente calitative, se va dispune sistarea vanzarii si
anuntarea importatorului, in vederea remedierii acestora si, dupa caz, oprirea
livrarilor.
4. In situatia constatarii la vanzare a unor vinuri si bauturi alcoolice
falsificate sau interzise consumului, daunatoare sanatatii sau inselaciunii
privind calitatea produselor sus-mentionate, precum si a serviciilor in
domeniu, organul de constatare din cadrul Oficiului pentru controlul calitatii
vinului si bauturilor alcoolice va dispune oprirea comercializarii acestora,
fiind obligat sa sesizeze de indata pe procuror sau organul de cercetare
penala, luand masuri sa nu dispara urmele infractiunii, corpurile delicte si
orice mijloace de proba. Organul constatator va proceda in acelasi mod si cu
privire la constatarile avute in vedere la punctul 3.
5. In scopul protectiei consumatorilor, organele de supraveghere a
calitatii vinului si bauturilor alcoolice au dreptul sa patrunda in locurile in
care se produc, depoziteaza, transporta sau se comercializeaza produsele
sus-mentionate si serviciile in domeniu, in cazul in care se constata ca
acestea afecteaza viata ori sanatatea oamenilor.
6. Organele de supraveghere a calitatii vinului si bauturilor alcoolice,
precum si a serviciilor in domeniu vor colabora cu asociatiile pentru protectia
consumatorilor, in scopul prevenirii si depistarii cazurilor de frauda sau falsificare
a calitatii acestor produse si serviciilor si vor aduce la cunostinta
consumatorilor, prin intermediul mass-mediei, abaterile constatate.
7. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice
raspunde pentru recoltarea corecta a mostrelor, in situatia cand aceasta
operatiune se executa de catre personalul propriu, imputernicit cu
supravegherea calitatii si de pastrarea corespunzatoare a contramostrelor, pana
la expirarea duratei termenului de garantie a produsului respectiv.
8. Raspunde de exactitatea datelor inscrise in buletinele de analiza emise,
de modul de completare, interpretare a rezultatelor obtinute, de concluziile si
recomandarile efectuate.
9. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice va
prezenta, ori de cate ori situatia o va impune, propuneri organelor in drept,
pentru reactualizarea tarifelor privind costul serviciilor prestate, potrivit
legii.
10. Veniturile ce vor fi realizate de Oficiul pentru controlul calitatii
vinului si bauturilor alcoolice vor fi varsate la bugetul administratiei
centrale de stat.
11. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice
intocmeste buget de venituri si cheltuieli si bilant contabil.
CAP. 5
Structura organizatorica si conducerea oficiului
1. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice
functioneaza in baza structurii organizatorice prezentata in anexa*) si a
statului de functii aprobat de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si
Ministerul Economiei si Finantelor, avand un numar de 45 posturi, din care 15
specialisti de profil, fondurile necesare asigurandu-se anual din bugetul
administratiei centrale de stat.
2. In perioadele cu volum mare de activitate, Oficiul pentru controlul
calitatii vinului si bauturilor alcoolice poate coopta colaboratori externi,
iar numarul acestora se va stabili anual in functie de volumul de operatiuni ce
urmeaza a fi executate si de creditele bugetare acordate.
3. Activitatea oficiului este condusa de un consiliu de administratie si de
inspectorul de stat sef.
Consiliul de administratie este format din 7 persoane, dupa cum urmeaza:
- inspectorul de stat sef;
- inspectorul de stat sef-adjunct;
- directorul economic;
- seful serviciului inspectie de specialitate;
- seful serviciului organizare;
- seful serviciului omologari;
- consilierul juridic.
4. Consiliul de administratie are urmatoarele atributii:
a) organizeaza, conduce si controleaza intreaga activitate a oficiului ce
decurge din obiectul sau de activitate;
b) analizeaza raportul anual de activitate, bugetul si bilantul contabil al
oficiului;
c) hotaraste asupra modalitatilor de realizare a sarcinilor ce revin
oficiului;
d) face propuneri pentru stabilirea de tarife si preturi la analizele si
prestatiile de servicii efectuate, precum si pentru modificarea acestora.
Consiliul de administratie se intruneste lunar sau ori de cate ori este
nevoie, la convocarea inspectorului de stat sef.
5. Inspectorul de stat sef este asimilat cu functia de subsecretar de stat,
iar inspectorul de stat sef-adjunct este asimilat cu functia de consilier de
stat, fiind numiti prin decizie a primului-ministru.
Conducerea operativa a oficiului este asigurata de inspectorul de stat sef,
ajutat de inspectorul de stat sef-adjunct si directorul economic.
In asigurarea conducerii operative, inspectorul de stat sef exercita
urmatoarele atributii:
a) conduce intreaga activitate a oficiului, asigurand executarea
hotararilor consiliului de administratie, cu respectarea legislatiei in
vigoare;
b) urmareste cresterea eficientei activitatii oficiului, imbunatatirea
nivelului tehnic si calitativ al analizelor si prestatiilor efectuate;
c) asigura exercitarea controlului si buna desfasurare a activitatii
economico-financiare a oficiului;
d) angajeaza si concediaza personalul si ii aplica sanctiunile
disciplinare, cu respectarea prevederilor legii;
e) emite ordine si instructiuni, in conditiile prevazute de lege;
f) reprezinta oficiul in relatiile cu guvernul, cu celelalte ministere,
alte organe de stat si organizatii din tara, cu organisme similare din alte
tari, precum si in fata organelor jurisdictionale;
g) prezinta spre examinare consiliului de administratie proiectul de
program de activitate si proiectul de buget pentru anul urmator iar, in termen
de 30 de zile de la incheierea exercitiului financiar, prezinta spre aprobare
raportul de activitate si bilantul contabil pe anul precedent;
h) conduce sedintele consiliului de administratie;
i) angajeaza oficiul pentru toate operatiunile patrimoniale, cu respectarea
prevederilor legii.
6. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice
functioneaza pe langa guvern ca organ central de specialitate si are nivelul de
salarizare corespunzator celui prevazut pentru ministere, celelalte organe
centrale si alte institutii asimilate acestora.
7. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice are
relatii de colaborare cu Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, alte
ministere si organe centrale, in realizarea atributiilor tehnice ce-i revin.
CAP. 6
Dispozitii finale si tranzitorii
1. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice de pe
langa guvern este imputernicit pentru urmarirea aplicarii politicii statului
privind asigurarea si controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice la
nivel national, in conditiilor prevazute de lege, potrivit metodologiei interne
si internationale.
De asemenea, Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor
alcoolice se imputerniceste ca organism national de specialitate pentru
organizarea si coordonarea activitatii de autorizare a laboratoarelor de profil
din teritoriu si a expertilor care desfasoara activitati in domeniul calitatii
acestor produse.
Totodata, Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor
alcoolice ca organism national de specialitate neutru, independent de furnizor
si beneficiar, se imputerniceste pentru organizarea si coordonarea comisiei de
omologare a produselor din domeniul sau de activitate.
2. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice are
dreptul de a elabora norme, instructiuni si publicatii privind practicile
oenologice si metodele de analiza nou aparute sau cele care s-au aplicat mai
putin in tara noastra.
3. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice este
recunoscut pe plan international ca organism national de specialitate de catre
Oficiul international al viei si vinului si este agreat si de Comunitatea
Economica Europeana, unde are specimene de semnaturi pentru certificarea
calitatii vinurilor si bauturilor alcoolice ce se livreaza la export si a celor
provenite din import, precum si pentru recunoasterea denumirii de origine.
4. Oficiul pentru controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice este
autorizat sa perceapa taxe si tarife in lei sau valuta, stabilite si aprobate
in conditiile legii, pentru activitatea de eliberare a buletinelor de analiza,
buletinelor de incercari, de omologare, autorizare, avizare, efectuarea de
expertize si contraexpertize, verificarea unor loturi de produse, difuzarea de
materiale documentare de orientare, acordarea de asistenta tehnica, organizarea
de instruiri de formare si perfectionare a personalului care lucreaza in
laboratoarele de profil din teritoriu, precum si pentru alte activitati
prestate in domeniu.
5. Unitatile producatoare sau prestatoare, laboratoarele de incercari si specialistii
care considera nejustificat refuzul, dupa caz, al omologarii ori autorizarii
sau retragerea acestora, se pot adresa Comisiei Nationale pentru Standarde,
Metrologie si Calitate care va solutiona contestatia in termen de 30 de zile de
la data inregistrarii.
6. Urmarirea aplicarii prevederilor Hotararii Guvernului nr. 545/1991 se
realizeaza de catre organele Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si
Calitate, in cooperare cu organele de specialitate ale Oficiului pentru
controlul calitatii vinului si bauturilor alcoolice, pentru produsele din
domeniul de activitate a acestuia.
7. Constatarea contraventiilor prevazute in art. 19 din Hotararea
Guvernului nr. 545/1991 si aplicarea sanctiunilor se face, potrivit legii, de
catre persoane cu atributii de control din cadrul Comisiei Nationale pentru
Standarde, Metrologie si Calitate si Oficiului pentru controlul calitatii
vinului si bauturilor alcoolice, pentru produsele din domeniul de activitate a
acestuia.
8. Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare
a sanctiunii, plangerea se va depune si solutiona in conformitate cu
prevederile Legii nr. 32/1968.
9. Organele de supraveghere a calitatii vinului si bauturilor alcoolice
conlucreaza, in timpul exercitarii atributiilor lor, cu organele Ministerului
de Interne si Garzii Financiare.
10. Prevederile prezentului regulament se completeaza cu dispozitiile
legale din domeniul supravegherii calitatii produselor si serviciilor.
------------------
*) Anexa se comunica celor interesati.