E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 559 din 15 aprilie 2004

privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 410 din  7 mai 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Hotararea Guvernului nr. 1.197/2002 pentru aprobarea Normelor privind materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 883 din 7 decembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Litera b) a alineatului (1) al articolului 3 va avea urmatorul cuprins:
    "b) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1), art. 13 alin. (1) si (1^1), art. 14, art. 23, art. 30, art. 33, art. 37^2 alin. (1), art. 37^3 alin. (1) si ale art. 37^4 alin. (1) din anexa, cu amenda de la 5.000.000 lei la 30.000.000 lei;"
    2. Dupa capitolul V din anexa se introduce un nou capitol, capitolul VI "Utilizarea derivatilor epoxi in materiale si obiecte destinate a veni in contact cu alimentele", cu urmatorul cuprins:
    "CAP. 6
    Utilizarea derivatilor epoxi in materiale si obiecte destinate a veni in contact cu alimentele

    Art. 37^1
    (1) Prevederile prezentului capitol se aplica materialelor si obiectelor care sub forma de produs finit sunt destinate sa vina in contact ori sunt aduse in contact cu alimente, potrivit destinatiei lor, si care sunt fabricate cu sau contin, una ori mai multe dintre urmatoarele substante:
    a) 2,2-bis(4-hidroxifenil)propan bis(2,3-epoxipropil) eter (denumit in continuare BADGE) si unii dintre derivatii sai;
    b) bis(hidroxifenil)metan bis(2,3-epoxipropil)eter (denumit in continuare BFDGE) si unii dintre derivatii sai;
    c) novolac glicidil eter (denumit in continuare NOGE) si unii dintre derivatii sai.
    (2) In sensul prezentului capitol, prin materialele si obiectele se intelege:
    a) materialele si obiectele confectionate din orice tip de material plastic;
    b) materialele si obiectele acoperite de invelisuri de suprafata;
    c) adezivii.
    (3) Prevederile prezentelor norme nu se aplica recipientelor sau tancurilor de stocare care depasesc 10.000 l sau conductelor apartinand acestora ori care sunt conectate cu acestea, acoperite de invelisuri speciale, denumite invelisuri rezistente.
    Art. 37^2
    (1) Materialele si obiectele prevazute la art. 37^1 alin. (1) nu trebuie sa elibereze substantele mentionate in anexa nr. 18 intr-o cantitate care sa depaseasca limita prevazuta in aceeasi anexa.
    (2) Utilizarea si/sau prezenta BADGE in fabricarea acestor materiale si obiecte sunt admise pana la data de 31 decembrie 2005.
    Art. 37^3
    (1) Materialele si obiectele prevazute la art. 37^1 alin. (1) nu trebuie sa elibereze substantele mentionate in anexa nr. 19 intr-o cantitate care, adaugata cantitatilor cumulate de BADGE si derivatilor sai mentionati in anexa nr. 18, sa depaseasca limita prevazuta in anexa nr. 19.
    (2) Utilizarea si/sau prezenta BFDGE in fabricarea acestor materiale si obiecte sunt admise pana la data de 31 decembrie 2005.
    Art. 37^4
    (1) Din data de 1 martie 2005, cantitatea compusilor NOGE cu mai mult de doua inele aromatice si cu cel putin o grupare epoxi, precum si derivatii acestora continand grupari clorhidrinice si avand masa moleculara mai mica de 1.000 daltoni nu trebuie sa fie detectabila in materialele si obiectele prevazute la art. 37^1 alin. (1) la o limita de detectie de 0,2 mg/6 dm^2, incluzand toleranta analitica.
    (2) In sensul prezentului capitol, limita de detectie prevazuta la alin. (1) trebuie determinata printr-o metoda de analiza validata. Daca o astfel de metoda nu exista, poate fi folosita o metoda analitica cu caracteristici de performanta adecvate, pana la punerea la punct a unei metode validate.
    (3) Utilizarea si/sau prezenta NOGE in fabricarea acestor materiale si obiecte sunt admise pana la data de 31 decembrie 2005.
    Art. 37^5
    Cerintele prezentului capitol nu se vor aplica materialelor si obiectelor acoperite cu substante de acoperire si adezivilor, prevazute la art. 37^1 alin. (2) lit. b) si c), care sunt aduse in contact cu alimentele inainte de data de 1 martie 2005. Aceste materiale si obiecte pot fi in continuare introduse pe piata, cu conditia ca data ambalarii sa apara pe materiale sau obiecte."
    3. Articolul 38 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 38
    Anexele nr. 1 - 19 fac parte integranta din prezentele norme."
    4. Dupa anexa nr. 17 la normele prevazute in anexa se introduc anexele nr. 18 si 19 avand continutul anexelor nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Hotararea Guvernului nr. 1.197/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta hotarare, se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul sanatatii,
                         Ovidiu Brinzan

                         Ministrul agriculturii,
                         padurilor si dezvoltarii rurale,
                         Ilie Sarbu

                         Ministru de stat,
                         ministrul economiei si comertului,
                         Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1
    (anexa nr. 18 la norme)

                                LIMITELE
specifice de migrare pentru BADGE si anumiti derivati ai acestuia

    1. Suma nivelurilor de migrare pentru urmatoarele substante:
    a) BADGE[=2,2-bis(4-hidroxifenil) propan bis(2,3-epoxipropil) eter];
    b) BADGE.H2O;
    c) BADGE.HCl;
    d) BADGE.2HCl;
    e) BADGE.H2O.HCl
    nu trebuie sa depaseasca urmatoarele limite:
    - 1 mg/kg in alimente sau simulanti alimentari (excluzand toleranta analitica); sau
    - 1 mg/6 dm^2 conform cazurilor prevazute in art. 16 din norme.
    2. Testarea migrarii trebuie efectuata in conformitate cu regulile stabilite in cap. II din anexa nr. 8.
    Totusi, in simulantii alimentari ce contin apa, aceasta valoare trebuie sa includa si BADGE.2H2O, cu exceptia situatiei in care materialul sau obiectul este etichetat ca fiind destinat contactului cu alimente si/sau bauturi pentru care s-a demonstrat ca suma nivelurilor de migrare a celor 5 substante enumerate la pct. 1 lit. a) - e) nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute la pct. 1.
    3. In sensul prezentelor norme, migrarea specifica a substantelor enumerate la pct. 1 lit. a) - e) trebuie determinata printr-o metoda validata de analiza. Daca o astfel de metoda nu exista, va fi utilizata o metoda analitica cu caracteristici de performanta adecvate, pana la punerea la punct a unei metode validate.

    ANEXA 2
    (anexa nr. 19 la norme)

                                  LIMITELE
specifice de migrare pentru BFDGE si pentru unii dintre derivatii sai

    1. Suma nivelurilor de migrare pentru urmatoarele substante:
    a) BFDGE[=bis(hidroxifenil)metan bis(2,3-epoxipropil) eter];
    b) BFDGE.H2O;
    c) BFDGE.HCl;
    d) BFDGE.2HCl;
    e) BFDGE.H2O.HCl
    adaugate la suma celor enumerate in anexa nr. 1 nu trebuie sa depaseasca urmatoarele limite:
    - 1 mg/kg in aliment sau stimulant alimentar (toleranta analitica exclusa); sau
    - 1 mg/6 dm^2 conform cazurilor prevazute in art. 16 din norme.
    2. Testarea migrarii trebuie efectuata in conformitate cu regulile stabilite in cap. II din anexa nr. 8.
    Totusi, in stimulantii alimentari ce contin apa, aceasta valoare trebuie sa includa si BFDGE.2H2O, cu exceptia situatiei in care materialul sau obiectul este etichetat ca fiind destinat contactului cu alimente si/sau bauturi pentru care s a demonstrat ca suma nivelurilor de migrare a celor 5 substante enumerate la pct. 1 lit. a)   e) nu trebuie sa depaseasca limitele prevazute la pct. 1.
    3. In sensul prezentelor norme, migrarea specifica a substantelor enumerate la pct. 1 lit. a)   e) trebuie determinata printr o metoda validata de analiza. Daca o astfel de metoda nu exista, va fi utilizata o metoda analitica cu caracteristici de performanta adecvate, pana la punerea la punct a unei metode validate.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 559/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 559 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu