Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 325 din 20 martie 2003

privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru masinile de spalat vase de uz casnic

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 223 din  3 aprilie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie, al art. 4 lit. f^2) din Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 8 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prezenta hotarare stabileste criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse masini de spalat vase de uz casnic.
    Art. 2
    (1) Prevederile prezentei hotarari se aplica masinilor de spalat vase de uz casnic, alimentate exclusiv de la reteaua de distributie a energiei electrice de joasa tensiune.
    (2) Prevederile prezentei hotarari nu se aplica masinilor de spalat vase de uz casnic, alimentate de la alte surse de energie, cum ar fi bateriile.
    Art. 3
    Performanta de mediu a grupului de produse prevazut la art. 2 alin. (1) si compatibilitatea utilizarii acestora cu cerintele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse masini de spalat vase de uz casnic, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 4
    (1) La solicitarea acordarii etichetei ecologice agentul economic producator, importator, prestator de servicii sau comerciant are obligatia sa prezinte autoritatii competente - Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, care acorda eticheta ecologica, o copie a documentatiei tehnice prevazute la art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat vase de uz casnic, precum si declaratiile de conformitate a produsului cu criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru masini de spalat vase de uz casnic.
    (2) Procedura de acordare a etichetei ecologice se realizeaza in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice.
    Art. 5
    Numarul de cod atribuit in scopuri administrative grupului de produse caruia ii sunt aplicabile prevederile prezentei hotarari este "002".
    Art. 6
    Perioada de valabilitate a criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse numit masini de spalat vase de uz casnic este de 5 ani.
    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul apelor si protectiei mediului,
                         Petru Lificiu

                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                                 CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse masini de spalat vase de uz casnic

    Criteriile prevazute in prezenta anexa au ca scop:
    a) reducerea efectelor negative asupra mediului sau a riscurilor datorate folosirii energiei (incalzirea globala, acidifierea, epuizarea resurselor neregenerabile de energie), prin reducerea consumului de energie;
    b) reducerea efectelor negative asupra mediului legate de folosirea resurselor naturale, prin reducerea consumului de apa.
    Criteriile incurajeaza aplicarea celor mai bune practici in scopul protectiei mediului si reciclarea unor componente din material plastic ale produsului.

                           CRITERII ECOLOGICE

    1. Eficienta energetica
    a) Produsele care au un numar de spatii pentru asezarea vaselor mai mare sau egal cu 10 trebuie sa aiba un indice de eficienta energetica mai mic de 0,58, calculat conform anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat vase de uz casnic. Consumul de energie se determina in conformitate cu standardul national SR EN 50242 "Metode de masurare a performantelor masinilor de spalat vase de uz casnic".
    Produsele care au un numar de spatii pentru asezarea vaselor mai mare de 5, dar mai mic de 10, trebuie sa aiba un indice de eficienta energetica mai mic de 0,64, calculat conform anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 27/2002. Consumul de energie se determina in conformitate cu standardul national SR EN 50242 "Metode de masurare a performantelor masinilor de spalat vase de uz casnic".
    Produsele care au un numar de spatii pentru asezarea vaselor mai mic sau egal cu 5 trebuie sa aiba un indice de eficienta a energiei mai mic de 0,76, calculat conform anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 27/2002. Consumul de energie se determina in conformitate cu standardul national SR EN 50242 "Metode de masurare a performantelor masinilor de spalat vase de uz casnic".
    Metoda de masurare a performantelor masinilor de spalat vase de uz casnic este prevazuta in standardul national SR EN 50242, care adopta standardul european armonizat al carui numar de referinta a fost publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene.
    b) Masinile de spalat vase de uz casnic trebuie sa fie realizate pe baza unei solutii tehnice constructive, care sa permita alimentarea cu apa calda.
    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice pentru un produs are obligatia sa declare in scris autoritatii competente conformitatea produsului cu aceasta cerinta.

    2. Consumul de apa
    Produsul trebuie sa aiba un consum de apa masurat mai mic sau egal cu consumul definit de ecuatia de mai jos, stabilit prin metoda de masurare prevazuta in SR EN 50242:

    W(masurat) </= (0,625 x S) + 9,25,

    unde:
    W(masurat) = consumul de apa masurat al masinii de spalat vase de uz casnic, in litri pe ciclu, exprimat la prima zecimala;
    S = numarul spatiilor pentru asezarea vaselor.

    3. Prevenirea utilizarii unei cantitati excesive de detergent
    Pe dozatorul de detergent al produsului trebuie sa figureze marcaje clare ale cantitatii de detergent exprimate in unitati de volum si/sau de masa, pentru a permite utilizatorului sa adapteze cantitatea de detergent in functie de tipul si de greutatea incarcaturii, precum si de gradul de murdarire a vaselor.
    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice pentru un produs are obligatia sa declare in scris autoritatii competente conformitatea produsului cu aceasta cerinta.

    4. Zgomot
    a) Nivelurile de zgomot transmise prin aer de masinile de spalat vase de uz casnic nu trebuie sa depaseasca 53 dB(A) pentru modelele de sine statatoare si 50 dB(A) pentru modelele incorporate, acestea fiind nivelurile de putere acustica calculate, exprimate in decibeli (dB), raportate la o putere acustica de un picowatt (pW). Emisiile de zgomot vor fi masurate conform cu SR EN 50242, SR EN 60704-2-3, SR EN 60704-1-3, folosindu-se aceeasi metoda de masurare si acelasi ciclu de program cu cele prevazute in Hotararea Guvernului nr. 27/2002.
    b) Informatiile despre nivelul de zgomot transmis prin aer de produs trebuie inscrise vizibil, lizibil si durabil pe eticheta care indica consumul de energie si clasa de eficienta energetica.

    5. Preluarea si reciclarea
    a) Producatorul are obligatia sa preia gratuit, pentru reciclare, masini de spalat vase de uz casnic sau componentele care au fost inlocuite, cu exceptia celor care contin componente adaugate fata de forma initiala constructiva a masinilor de spalat vase de uz casnic.
    b) Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 50 g trebuie sa fie prevazute cu un marcaj permanent care identifica materialul din care sunt facute, conform standardului SR ISO 11469:1998 privind materialele plastice, identificarea generica si marcarea produselor din material plastic. Acest criteriu nu se aplica pieselor din material plastic extrudat.
    c) Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 25 g nu trebuie sa contina urmatoarele substante ignifuge:
__________________________________________________________
               Denumirea                         Numarul
                                                 CAS
__________________________________________________________
Decabromo-1, 1-bifenil                          13654-09-6
Oxid de tetra-bromofenil si de fenil              101-55-3
Oxid de bis (tetra-bromofenil)                   2050-47-7
Oxid de difenil, derivat tribromurat            49690-94-0
Oxid de difenil, derivat tetrabromurat          40088-47-9
Oxid de difenil, derivat pentabromurat          32534-81-9
Oxid de difenil, derivat hexabromurat           36483-60-0
Oxid de difenil, derivat heptabromurat          68928-80-3
Oxid de difenil, derivat octobromurat           32536-52-0
Pentabromo (tetrabromo) fenoxil benzen          63936-56-1
Oxid de bis (penta-bromofenil)                   1163-19-5
Alcani C       , cloro-parafine cu              85535-84-8
        10 - 13
continutul in clor > 50% din greutate
____________________________________________________________

    d) Componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g nu trebuie sa contina substante ignifuge sau preparate ale acestor substante carora li se poate atribui una dintre urmatoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate determina modificari genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate cauza efecte daunatoare pe termen lung pentru mediul acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) ori R61 (risc in timpul sarcinii pentru fat) sau orice combinatii ale acestor fraze de risc, asa cum sunt definite conform SR EN 13253:1996 "Etichetarea substantelor si produselor chimice periculoase".
    Aceasta cerinta nu se aplica atunci cand substantele ignifuge isi schimba natura chimica in momentul tratarii suprafetei pieselor si nu mai necesita clasificarea prin frazele de risc mentionate anterior si nici atunci cand mai putin de 0,1% din substanta ignifuga cu care a fost tratata piesa isi pastreaza natura initiala.
    e) Suplimentar produsul trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    Producatorul asigura solutii tehnice care permit demontarea usoara a masinilor de spalat vase de uz casnic si furnizeaza o nota cuprinzand informatii referitoare la demontarea acestora. Din aceasta nota trebuie sa rezulte urmatoarele:
    - balamalele sunt usor de identificat si accesibile;
    - ansamblurile electronice sunt usor de identificat si de demontat;
    - aparatul se demonteaza usor cu ajutorul uneltelor obisnuite;
    - materialele incompatibile si periculoase sunt separabile.
    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu aceste cerinte si sa furnizeze autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice o copie a notei cuprinzand informatii referitoare la demontare. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa indice autoritatii competente substantele ignifuge utilizate in/pe componentele pieselor din material plastic cu masa mai mare de 25 g. Marcarea componentelor din material plastic contribuie la reciclarea produselor.

    6. Durata de utilizare
    Producatorul are obligatia sa ofere un termen de garantie pentru produs de cel putin 2 ani. Aceasta garantie este valabila incepand cu data livrarii produsului catre consumator.
    Piesele de schimb compatibile se asigura de catre producator, reprezentantul sau autorizat sau importator, cel putin 12 ani de la data fabricarii ultimei masini de spalat vase de uz casnic din seria respectiva de fabricatie.
    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice conformitatea produsului cu cerintele mentionate anterior.

    7. Conceptia produsului
    a) Produsul trebuie sa permita utilizatorului selectarea unui program pentru spalarea unei incarcaturi standard folosind detergenti care spala cel mai bine la temperaturi mai mici de 65 grade C.
    b) Produsul trebuie sa aiba inscrise vizibil, lizibil si durabil marcajele pentru identificarea programelor de spalare (de exemplu: program standard, temperatura mica, incarcatura pe jumatate, incarcatura putin sau foarte murdara etc.).
    c) Daca este cazul, produsul trebuie sa permita dozarea sarurilor in functie de duritatea apei utilizate si trebuie sa aiba indicator de umplere a dozatorului cu saruri.
    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice ca produsul este in conformitate cu aceste cerinte.

    8. Eficienta spalarii
    Produsul trebuie sa aiba un indice de eficienta a spalarii mai mare de 1,00, calculat conform prevederilor standardului national SR EN 50242 "Metode de masurare a performantelor masinilor de spalat vase de uz casnic".
    Produsul trebuie sa indeplineasca conditiile clasei A sau B de eficienta a spalarii, prevazute in anexa nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 27/2002.

    9. Eficienta uscarii
    Produsul trebuie sa aiba un indice de eficienta a uscarii mai mare de 0,93, calculat conform prevederilor standardului national SR EN 50242 "Metode de masurare a performantelor masinilor de spalat vase de uz casnic".
    Produsul trebuie sa indeplineasca conditiile clasei A sau B de eficienta a uscarii, prevazute in anexa nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 27/2002.

    10. Instructiunile utilizatorului
    Produsul se introduce pe piata insotit de manualul de utilizare care furnizeaza si indicatii privind utilizarea corecta din punct de vedere al protectiei mediului, astfel:
    a) manualul de utilizare trebuie sa contina pe coperta urmatorul text: "Acest manual contine indicatii privind modalitatile de reducere a efectelor negative asupra mediului";
    b) indicatii privind instalarea masinii de spalat vase de uz casnic, astfel incat emisiile de zgomot sa fie minime;
    c) indicatii asupra faptului ca se realizeaza o economie de energie primara si o reducere a emisiilor aferente, prin utilizarea produselor realizate pe baza unei solutii tehnice constructive, care permit alimentarea continua cu apa calda obtinuta prin: incalzire cu ajutorul energiei solare, termoficare, prin sisteme moderne de incalzire cu gaz natural sau combustibil lichid; utilizatorul trebuie informat ca racordul masinii de spalat vase de uz casnic la sursa de apa calda trebuie sa fie scurt si bine izolat;
    d) indicatii cu privire la ajustarea dozarii sarurilor in functie de duritatea apei locale, daca este cazul;
    e) indicatii de a utiliza masina de spalat, pe cat posibil, la capacitatea maxima de incarcare cu vase;
    f) indicatii de evitare a clatirii obiectelor inainte de a le pune in masina de spalat vase;
    g) indicatii asupra utilizarii celei mai bune optiuni de clatire si mentinere a vaselor in masina de spalat, daca este posibil;
    h) indicatii asupra posibilitatii de a alege detergenti care spala cel mai bine la temperaturi mai scazute de 65 grade C si contribuie la economisirea energiei;
    i) indicatii de a doza cantitatea de detergent in functie de gradul de duritate al apei, de tipul si masa incarcaturii, precum si de gradul de murdarire a vaselor. In acest scop doza de detergent trebuie sa fie marcata corespunzator;
    j) indicatii privind consumul de energie si de apa al masinii de spalat vase de uz casnic in functie de programul ales, care sa permita utilizatorului programarea corecta a functionarii produsului; indicatii privind consumul de energie electrica al masinii de spalat vase in stand-by;
    k) indicatii de a intrerupe functionarea masinii de spalat vase de uz casnic la sfarsitul ciclului de spalare, pentru a se evita eventualele pierderi de energie. Manualul de utilizare trebuie sa indice timpul necesar efectuarii diferitelor programe disponibile;
    l) indicatii privind consumul de energie corespunzator urmatoarelor faze: oprire, derulare de program, sfarsit de program;
    m) indicatii de a intretine corect masina de spalat vase de uz casnic, in special de a curata regulat filtrele si pompele si de a inlatura depunerile de calcar;
    n) mentiunea ca nerespectarea indicatiilor enumerate mai sus poate duce la cresterea consumului de energie, de apa si/sau de detergent, determinand o crestere a costurilor de utilizare a produsului si o reducere a performantelor de spalare;
    o) indicatii privind procedura prin care fabricantul preia de la consumator masina de spalat vase scoasa din uz;
    p) indicatii asupra faptului ca produsul are aplicata eticheta ecologica.
    Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice conformitatea produsului cu cerintele mentionate anterior si sa furnizeze acesteia un exemplar din manualul de utilizare.

    11. Informatii care apar pe eticheta ecologica
    Rubrica a II-a a etichetei ecologice va cuprinde urmatorul text:
    a) consum foarte mic de energie;
    b) consum mic de apa;
    c) proiectat sa permita reciclarea.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 325/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 325 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu