Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1443 din  2 septembrie 2004

privind metodologia de repatriere a copiilor romani neinsotiti si asigurarea masurilor de protectie speciala in favoarea acestora

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 873 din 24 septembrie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 19 alin. (3) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prezenta hotarare stabileste procedura de repatriere a copiilor in tara, de identificare a parintilor sau a altor reprezentanti legali ai lor, modul de avansare a cheltuielilor ocazionate de intoarcerea in tara a acestora, precum si serviciile de protectie speciala competente sa asigure protectia in regim de urgenta a copiilor neinsotiti, repatriati.
    Art. 2
    In intelesul prezentei hotarari, este copil neinsotit cetateanul roman sub varsta de 18 ani, care nu are capacitate deplina de exercitiu, care a sosit pe teritoriul altui stat neinsotit de nici unul dintre parintii sai sau de un alt reprezentant legal ori care nu se gaseste sub supravegherea legala a unei alte persoane. Acelasi regim juridic este aplicabil si copilului care este lasat neinsotit dupa ce a intrat pe teritoriul statului strain in cauza ori al altui stat.
    Art. 3
    Misiunile diplomatice, respectiv oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, sunt responsabile de aplicarea prevederilor prezentei hotarari in ceea ce priveste demersurile pentru transmiterea datelor primite de la autoritatile straine in vederea identificarii in tara a copiilor si a familiei acestora si efectuarea de demersuri pe langa autoritatile locale straine in vederea obtinerii unei masuri de protectie adecvate pana la momentul repatrierii lor.
    Art. 4
    (1) Misiunile diplomatice, respectiv oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, de indata ce intra in posesia unei informatii privind existenta in tara de resedinta a unor copii aflati in situatia prevazuta la art. 2, trebuie sa solicite autoritatilor locale straine competente datele de identificare a copiilor in cauza, precum si alte informatii utile in vederea repatrierii, in special:
    a) daca copilul in cauza poseda pasaport sau alt document de identitate;
    b) daca este stabilita data repatrierii, iar in caz afirmativ, cand si in ce conditii;
    c) orice alte informatii de natura a facilita identificarea copilului si protejarea acestuia.
    (2) Misiunile diplomatice sau oficiile consulare vor intreprinde demersurile prevazute la art. 3 si in cazul in care semnalarea prezentei copilului pe teritoriul statului de resedinta vine din partea copilului, a familiei acestuia, a unei organizatii neguvernamentale sau a unei autoritati locale cu competente in asistenta si protectia minorilor, precum si in cazul in care autoritatile romane sau alte persoane le incunostinteaza despre aceasta.
    Art. 5
    (1) Pentru identificarea copiilor si a familiilor acestora, misiunile diplomatice, respectiv oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, transmit Directiei generale de pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, prin intermediul Directiei generale afaceri consulare a Ministerului Afacerilor Externe, informatiile obtinute potrivit art. 4.
    (2) In situatia in care copilul in cauza nu dispune de pasaport sau de un alt document de identitate, Directia generala de pasapoarte asigura identificarea acestuia si comunica misiunii diplomatice sau oficiului consular, prin intermediul Directiei generale afaceri consulare, cel tarziu in termen de 3 zile lucratoare de la primirea solicitarii, avizul pentru eliberarea documentelor de calatorie in vederea repatrierii.
    (3) Formalitatile privind identificarea copiilor si familiilor acestora si pentru eliberarea titlurilor de calatorie pentru copiii romani care fac obiectul unei proceduri privind repatrierea sunt scutite, in conditiile legii, de plata taxelor.
    Art. 6
    (1) In situatia in care se solicita identificarea membrilor familiei ori a altui reprezentant legal al copilului, precum si acordul privind repatrierea, Directia generala de pasapoarte, cu sprijinul serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, procedeaza la efectuarea acestor activitati, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.
    (2) In cazul in care persoanele prevazute la alin. (1) nu isi dau acordul ori nu sunt gasite la domiciliu, Directia generala de pasapoarte va instiinta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, denumita in continuare Autoritatea, asupra acestui fapt.
    (3) In situatia prevazuta la alin. (2) Autoritatea informeaza directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la ultimul domiciliu cunoscut al parintilor ori, dupa caz, al reprezentantului legal al copilului, care este obligata, in termen de 7 zile, sa isi dea acordul cu privire la repatrierea copilului, asigurand, dupa caz, masuri de protectie a acestuia.
    Art. 7
    (1) O data cu comunicarea datelor de identitate ale copilului si familiei sale si a acordului privind repatrierea catre Directia generala afaceri consulare, Directia generala de pasapoarte le va transmite si Autoritatii, in vederea demararii procedurilor interne de evaluare a situatiei sociofamiliale a acestuia.
    (2) Autoritatea va solicita directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului competente pentru zona in care copilul si familia sa au domiciliul efectuarea, in regim de urgenta, a anchetei sociale si intocmirea unui plan individual referitor la pregatirea reintegrarii sociale a copilului. Modelul anchetei sociale si structura-cadru a planului individual referitor la pregatirea reintegrarii sociale a copilului se stabilesc prin ordin al secretarului de stat al Autoritatii.
    (3) Atunci cand documentele prevazute la alin. (2) ori alte informatii relevante sunt solicitate de autoritatile statului de resedinta pe teritoriul caruia este semnalata prezenta minorului, Autoritatea le va transmite catre Directia generala afaceri consulare pentru a fi puse la dispozitie acestora de catre misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv.
    Art. 8
    Termenul pentru intocmirea anchetei sociale nu trebuie sa depaseasca 20 de zile de la momentul solicitarii ei, responsabilitatea intocmirii in termen revenind directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza administrativ-teritoriala se identifica familia copilului.
    Art. 9
    (1) Dupa eliberarea documentelor de calatorie si obtinerea documentului de transport, misiunile diplomatice si oficiile consulare romane comunica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, Autoritatii si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera numele si prenumele copilului, numarul si seria documentului de calatorie, mijlocul de transport, punctul de frontiera prin care urmeaza sa intre in tara, data si ora sosirii la punctul de trecere a frontierei romane, precum si datele de identificare ale insotitorului copilului, daca este cazul.
    (2) Datele prevazute la alin. (1) se comunica familiei sau reprezentantului legal de catre Autoritate.
    Art. 10
    Inspectoratul General al Politiei de Frontiera comunica datele privitoare la copilul repatriat, primite potrivit art. 9, punctului de frontiera unde urmeaza sa soseasca acesta, pentru a facilita accesul reprezentantilor legali ai copilului ori al persoanei desemnate in scopul intampinarii, preluarii copilului si insotirii lui pana la domiciliu ori intr-un centru specializat pentru primirea copiilor neinsotiti sau victime ale traficului, prevazut la art. 16, apartinand directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, unui organism privat acreditat conform legii.
    Art. 11
    (1) Pentru asigurarea primirii, reprezentarii si insotirii copilului repatriat, in cazul in care familia acestuia nu este prezenta la punctul de trecere a frontierei, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul copilului va desemna o persoana care sa il conduca pe acesta la domiciliul sau ori la centrul specializat pentru primirea copiilor neinsotiti sau victime ale traficului din judetul de domiciliu al copilului ori, daca acesta nu este cunoscut, din judetul in care se afla punctul de trecere a frontierei.
    (2) Directorul general ori, dupa caz, directorul executiv al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului dispune, in conditiile legii, plasamentul in regim de urgenta pentru copilul insotit in centrul prevazut la alin. (1).
    Art. 12
    (1) In cazul in care directia generala de asistenta sociala si protectia copilului competenta conform legii se afla in imposibilitatea de a intreprinde demersurile prevazute la art. 11, aceasta va comunica de urgenta situatia Autoritatii, care va delega aceste atributii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 2 Bucuresti sau directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din judetul in care se afla punctul de trecere a frontierei, dupa caz.
    (2) In situatia prevazuta la alin. (1) copilul va fi insotit la centrul specializat pentru primirea copilului neinsotit sau victima a traficului, aflat in subordinea ori sub controlul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului desemnata, urmand a beneficia de asistenta prevazuta de lege pana la preluarea sa de catre familie ori de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul sau.
    Art. 13
    (1) Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul copilului repatriat va intreprinde toate demersurile necesare reintegrarii acestuia in familie.
    (2) Monitorizarea cazurilor privind evolutia situatiei copiilor repatriati se face de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului pentru o perioada de cel putin 6 luni de la repatriere, care va intocmi rapoarte o data la fiecare doua luni, pe care le transmite Autoritatii.
    Art. 14
    In cazul in care autoritatile straine competente solicita informatii privind evolutia situatiei copilului dupa repatriere, Autoritatea va comunica acestora orice document cu relevanta in acest sens.
    Art. 15
    (1) Suportarea cheltuielilor de transport pana la punctul de trecere a frontierei se face in conformitate cu prevederile acordurilor de readmisie sau ale altor intelegeri incheiate de Romania cu alte state.
    (2) In lipsa acordurilor sau intelegerilor prevazute la alin. (1), aceste cheltuieli sunt suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe, conform legii.
    Art. 16
    (1) In vederea asigurarii posibilitatilor de primire, insotire, reprezentare, protectie si monitorizare a tuturor cazurilor semnalate privind copiii neinsotiti sau victime ale traficului de persoane, consiliile judetene, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pot organiza in subordinea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului centre specializate pentru primirea copilului neinsotit sau victima a traficului, in functie de nevoie.
    (2) Standardele minime privind organizarea si functionarea activitatii centrului mentionat la alin. (1) vor fi aprobate prin ordin al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.
    Art. 17
    Dispozitiile prezentei hotarari se completeaza cu prevederile cuprinse in cap. III din Regulamentul de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 299/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 206 din 31 martie 2003.
    Art. 18
    Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul muncii,
                         solidaritatii sociale si familiei,
                         Dan Mircea Popescu

                         Ministrul afacerilor externe,
                         Mircea Geoana

                         Ministru de stat,
                         ministrul administratiei si internelor,
                         Marian Florian Saniuta

                         Ministrul delegat
                         pentru administratia publica,
                         Gheorghe Emacu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                         p. Secretarul de stat
                         al Autoritatii Nationale pentru
                         Protectia Copilului si Adoptie,
                         Vali Sonia Botezatu



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1443/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1443 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu