Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1160 din  2 octombrie 2003

privind stabilirea cerintelor de eficienta energetica pentru introducerea pe piata a balasturilor pentru sursele de iluminat fluorescent

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 716 din 14 octombrie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie, al art. 9 alin. (1) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Prezenta hotarare stabileste cerintele de eficienta energetica pentru introducerea pe piata a balasturilor pentru sursele de iluminat fluorescent.
    (2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotarari balasturile pentru sursele de iluminat fluorescent, alimentate de la reteaua de distributie a energiei electrice, definite conform pct. 3.4 din Standardul SR EN 50294/2001 "Metoda de masurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa", denumite in continuare balasturi.
    (3) Balasturile se clasifica in conformitate cu categoriile prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se excepteaza de la prevederile prezentei hotarari urmatoarele:
    a) balasturile integrate in lampi;
    b) balasturile proiectate special pentru corpurile de iluminat montate in mobilier, care formeaza o parte neinlocuibila a corpurilor de iluminat si care nu pot fi testate separat de acestea, in conformitate cu Standardul SR EN 61347-1:2003, paragraful 3.1.3;
    c) balasturile pentru export in afara teritoriului Uniunii Europene, separate sau incorporate in corpuri de iluminat.
    Art. 3
    (1) Se admite introducerea pe piata numai a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat, care:
    a) au puterea absorbita, determinata de producator in conformitate cu prevederile Standardului SR EN 50294/2001 "Metoda de masurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa", mai mica sau egala cu puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast, asa cum este definita in anexele nr. 1, 2 si 3, pentru fiecare categorie de balast;
    b) au marcajul european de conformitate CE, aplicat de un producator sau de reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, care atesta conformitatea balasturilor cu prevederile prezentei hotarari. Elementele de identificare a marcajului sunt prevazute in anexa nr. 3 la Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor.
    (2) Incepand cu data de 30 septembrie 2006, se admite introducerea pe piata a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat, numai daca puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast este conforma cu prevederile anexei nr. 4.
    Art. 4
    (1) Producatorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul Romaniei este responsabil pentru introducerea pe piata a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat, corespunzator cerintelor prevazute la art. 3.
    (2) In cazul in care nici producatorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este stabilit pe teritoriul Romaniei, aceasta raspundere revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat.
    Art. 5
    Producatorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul Romaniei aplica marcajul CE atunci cand sunt respectate cerintele prevazute la art. 3, evaluate conform procedurii de evaluare a conformitatii, modulul A, prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeaza in procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului national de conformitate CS.
    Art. 6
    Aplicarea marcajului CE pe balasturi si pe ambalajele acestora se face in mod vizibil, lizibil si durabil. Cand balasturile incorporate in corpuri de iluminat sunt introduse pe piata, marcajul CE se aplica pe acestea si pe ambalajele acestora.
    Art. 7
    (1) Pentru balasturile introduse pe piata cu marcaj CE producatorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul Romaniei are obligatia sa intocmeasca si sa detina timp de 3 ani de la data ultimei fabricatii a acestora documentatia tehnica ce atesta conformitatea cu cerintele prezentei hotarari, care este prezentata, la cerere, organelor de control.
    (2) Documentatia tehnica prevazuta la alin. (1) contine:
    a) denumirea/numele si sediul/domiciliul producatorului;
    b) o descriere generala a modelului, care sa asigure identificarea acestuia fara ambiguitati;
    c) informatii, inclusiv desene relevante, asupra principalelor caracteristici proiectate ale modelului si, in special, asupra componentelor care afecteaza considerabil consumul de energie electrica;
    d) instructiuni de utilizare;
    e) rezultatele masuratorilor puterii absorbite de ansamblul lampa-balast, efectuate in conformitate cu prevederile Standardului SR EN 50294/2001 "Metoda de masurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa" si cu prevederile art. 3;
    f) detalii ale conformitatii acestor masuratori, comparativ cu cerintele privind puterea absorbita, asa cum este prevazut in anexele nr. 3 si 4.
    (3) In cazul in care nici producatorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este stabilit pe teritoriul Romaniei, responsabilitatea detinerii documentatiei tehnice prevazute la alin. (1), in vederea prezentarii acesteia, la cerere, organelor de control, revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat.
    Art. 8
    (1) Introducerea pe piata a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat, care au aplicat marcajul european de conformitate CE, care atesta conformitatea balasturilor cu prevederile prezentei hotarari, nu poate fi interzisa, restrictionata sau impiedicata.
    (2) Se considera ca balasturile, separate sau incorporate in corpuri de iluminat, care poarta marcajul CE conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. b) si ale art. 6 corespund tuturor cerintelor prevazute de prezenta hotarare.
    Art. 9
    (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) lit. a) si alin. (2) se sanctioneaza potrivit art. 21 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicata;
    b) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) lit. b), ale art. 5, 6 si 7 se sanctioneaza cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei.
    (2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul imputernicit de catre Agentia Romana pentru Conservarea Energiei.
    Art. 10
    Dispozitiile privind contraventiile prevazute la art. 9 se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.
    Art. 11
    (1) In cazul in care organismul de control constata ca marcajul CE a fost aplicat in mod incorect, producatorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul Romaniei va fi obligat sa aduca produsul in conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului si sa inceteze incalcarea prevederilor prezentei hotarari. In cazul in care nici producatorul, nici reprezentantul sau autorizat nu este stabilit pe teritoriul Romaniei, aceasta obligatie revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a balasturilor, separate sau incorporate in corpuri de iluminat.
    (2) Daca neconformitatea prevazuta la alin. (1) continua, organele de control vor interzice introducerea pe piata si comercializarea balastului in conformitate cu prevederile art. 12.
    Art. 12
    (1) Orice decizie luata in baza prezentei hotarari de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, din care rezulta interzicerea introducerii pe piata sau a comercializarii balasturilor, separate ori incorporate in corpuri de iluminat, trebuie adusa imediat la cunostinta producatorului, reprezentantului sau autorizat, stabilit pe teritoriul Romaniei, sau persoanei responsabile cu introducerea pe piata a balasturilor, mentionandu-se:
    a) motivele in fapt si temeiul legal al deciziei, in conditiile prezentei hotarari;
    b) caile de atac impotriva deciziei;
    c) termenele pentru exercitarea cailor de atac; in cazul plangerii la organul care a aplicat sanctiunea, se va indica si termenul in care acesta trebuie sa se pronunte.
    (2) Orice decizie luata in baza prezentei hotarari de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, din care rezulta interzicerea introducerii pe piata sau a comercializarii balasturilor, separate ori incorporate in corpuri de iluminat, trebuie adusa imediat la cunostinta Ministerului Economiei si Comertului, indicandu-se motivele care au stat la baza ei.
    (3) Ministerul Economiei si Comertului va informa imediat Comisia Europeana despre neconformitatile constatate si despre masurile luate.
    Art. 13
    Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 14
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 1.549/2002 privind stabilirea cerintelor de eficienta energetica pentru introducerea pe piata a balasturilor pentru sursele de iluminat fluorescent, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 20 din 15 ianuarie 2003.
    Art. 15
    Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 15 iulie 2004, cu exceptia prevederilor art. 12 alin. (3), care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
    Art. 16
    Prezenta hotarare transpune in legislatia nationala Directiva 2000/55/CE privind cerintele de eficienta energetica ale balasturilor pentru iluminatul fluorescent, adoptata la 18 septembrie 2000 si publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene L 279 din data de 1 decembrie 2000 (paginile 0033 - 0039).

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul economiei si comertului,
                         Dan Ioan Popescu

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

    ANEXA 1

                          CATEGORII DE BALASTURI

    Pentru a calcula puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast, pentru un tip de balast dat, balastul trebuie sa fie mai intai incadrat intr-o categorie corespunzatoare conform urmatorului tabel:
 ______________________________________________________
| Categoria  |               Descrierea                |
| balastului |                                         |
|____________|_________________________________________|
|      1     | Balast pentru lampi tubulare            |
|____________|_________________________________________|
|      2     | Balast pentru 2 lampi tubulare compacte |
|____________|_________________________________________|
|      3     | Balast pentru 4 lampi plate compacte    |
|____________|_________________________________________|
|      4     | Balast pentru 4 lampi tubulare compacte |
|____________|_________________________________________|
|      5     | Balast pentru 6 lampi tubulare compacte |
|____________|_________________________________________|
|      6     | Balast pentru lampi compacte tip 2D     |
|____________|_________________________________________|

    ANEXA 2

                            METODE DE CALCUL
al puterii maxime absorbite de ansamblul lampa-balast pentru un tip de balast dat

    Eficienta energetica a ansamblului lampa-balast este determinata de puterea maxima absorbita de circuit. Aceasta este in functie de puterea lampii si de tipul balastului. De aceea puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast, pentru un tip de balast dat, este definita ca puterea maxima a ansamblului lampa-balast, cu diferite valori pentru fiecare putere de lampa si tip de balast.
    Termenii utilizati in aceasta anexa corespund cu definitiile din Standardul SR EN 50294/2001 "Metoda de masurare a puterii totale a circuitelor balast/lampa" care adopta Standardul european EN 50294/1998, emis de Comitetul European pentru Standardizare Electronica.

    ANEXA 3

                                 FAZA I

    Puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast, exprimata in W, este definita in urmatorul tabel:
 _____________________________________________
|Categoria  |   Puterea lampii   |Puterea     |
|balastului |____________________|maxima      |
|           | 50 Hz | HF (inalta |absorbita   |
|           |       | frecventa) |de ansamblul|
|           |       |            |lampa-balast|
|___________|_______|____________|____________|
|     1     | 15 W  | 13,5 W     | 25 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 18 W  | 16 W       | 28 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 30 W  | 24 W       | 40 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 36 W  | 32 W       | 45 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 38 W  | 32 W       | 47 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 58 W  | 50 W       | 70 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 70 W  | 60 W       | 83 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     2     | 18 W  | 16 W       | 28 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 24 W  | 22 W       | 34 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 36 W  | 32 W       | 45 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     3     | 18 W  | 16 W       | 28 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 24 W  | 22 W       | 34 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 36 W  | 32 W       | 45 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     4     | 10 W  |  9,5 W     | 18 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 13 W  | 12,5 W     | 21 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 18 W  | 16,5 W     | 28 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 26 W  | 24 W       | 36 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     5     | 18 W  | 16 W       | 28 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 26 W  | 24 W       | 36 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     6     | 10 W  |  9 W       | 18 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 16 W  | 14 W       | 25 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 21 W  | 19 W       | 31 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 28 W  | 25 W       | 38 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 38 W  | 34 W       | 47 W       |
|___________|_______|____________|____________|

    Ori de cate ori balastul este proiectat pentru o lampa cuprinsa intre doua valori indicate in tabelul de mai sus, puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast este calculata prin interpolare liniara intre cele doua valori ale puterii maxime absorbite pentru cele mai apropiate doua puteri de lampi indicate in tabel.
    Exemplu: daca un balast din categoria 1 este destinat pentru o lampa de 48 W la 50 Hz, puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast este calculata dupa cum urmeaza:
    47 + (48 - 38) x (70 - 47) : (58 - 38) = 58,5 W

    ANEXA 4

                                FAZA a II-a

    Puterea maxima absorbita de ansamblul lampa-balast, exprimata in W, este definita in urmatorul tabel:
 ____________________________________________
|Categoria  |   Puterea lampii   |Puterea     |
|balastului |____________________|maxima      |
|           | 50 Hz | HF (inalta |absorbita   |
|           |       | frecventa) |de ansamblul|
|           |       |            |lampa-balast|
|___________|_______|____________|____________|
|     1     | 15 W  | 13,5 W     | 23 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 18 W  | 16 W       | 26 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 30 W  | 24 W       | 38 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 36 W  | 32 W       | 43 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 38 W  | 32 W       | 45 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 58 W  | 50 W       | 67 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 70 W  | 60 W       | 80 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     2     | 18 W  | 16 W       | 26 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 24 W  | 22 W       | 32 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 36 W  | 32 W       | 43 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     3     | 18 W  | 16 W       | 26 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 24 W  | 22 W       | 32 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 36 W  | 32 W       | 43 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     4     | 10 W  |  9,5 W     | 16 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 13 W  | 12,5 W     | 19 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 18 W  | 16,5 W     | 26 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 26 W  | 24 W       | 34 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     5     | 18 W  | 16 W       | 26 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 26 W  | 24 W       | 34 W       |
|___________|_______|____________|____________|
|     6     | 10 W  |  9 W       | 16 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 16 W  | 14 W       | 23 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 21 W  | 19 W       | 29 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 28 W  | 25 W       | 36 W       |
|           |_______|____________|____________|
|           | 38 W  | 34 W       | 45 W       |
|___________|_______|____________|____________|

    Ori de cate ori balastul este proiectat pentru o lampa cuprinsa intre doua valori indicate in tabelul de mai sus, puterea maxima absorbita a ansamblului lampa-balast este calculata prin interpolare liniara intre cele doua valori ale puterii maxime absorbite pentru cele mai apropiate doua puteri de lampi indicate in tabel.
    Exemplu: daca un balast din categoria 1 este destinat pentru o lampa de 48 W la 50 Hz, puterea maxima absorbita de ansamblul lampa balast este calculata dupa cum urmeaza:
    45 + (48   38) x (67   45) : (58   38) = 56 W



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1160/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1160 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu