E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 11215 din 15 februarie 2011

pentru modificarea si completarea Regulamentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotararea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 00/33/2000

ACT EMIS DE: CORPUL EXPERTILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 142 din 25 februarie 2011



In temeiul:

- Avizului Ministerului Finantelor Publice nr. 3.020 din 8 februarie 2011;

- art. 20 lit. c) si art. 27 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata;

- pct. 3, 18, 25 si 147 din Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, aprobat prin Hotarârea Conferintei nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati nr. 1/1995, republicat,

Consiliul superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România emite urmatoarea hotarâre:

Art. I. - Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 00/33/2000, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 645 din 10 septembrie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.  La articolul 2, partea introductiva a alineatului (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Perioada de stagiu începe la 1 ianuarie a anului urmator celui în care persoana a sustinut si promovat examenul de admitere. In acest scop:".

2.  La articolul 2, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alineatele (7) si (8), cu urmatorul cuprins:

„(7) Perioada de stagiu poate fi redusa cu aprobarea Biroului permanent al Consiliului superior al Corpului, dupa cum urmeaza:

a) cu 1/2 când stagiarul are o vechime în activitati financiar-contabile de cel putin 20 de ani, din care cel putin jumatate în functii de conducere;

b) cu 1/3 când stagiarul are o vechime în activitati financiar-contabile de cel putin 10 ani sau de cel putin 5 ani în functii de conducere în domeniul financiar-contabil.

(8) Stagiarul trebuie sa faca dovada practicii în profesie cu documente privind evidenta muncii, contracte, adeverinte etc, precum si cu o lista a lucrarilor, operatiile financiar-contabile efectuate, cu perioadele corespunzatoare de timp."

3.  La articolul 3, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„(2) Repartitia orelor de stagiu este comunicata de tutorele de stagiu directorului executiv al filialei în cadrul careia îsi desfasoara stagiul, care se asigura ca prevederile alin. (1) au fost respectate.

(3) Când directorul executiv al filialei refuza sa îsi dea acordul fie asupra numarului de ore, fie asupra repartitiei lor, litigiul este prezentat presedintelui consiliului filialei Corpului, care analizeaza si decide."

4.  La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Acordarea si retragerea abilitarii sunt hotarâte de Biroul permanent al Consiliul superior al Corpului dupa consultarea avizelor directorului executiv de filiala si a rapoartelor Directiei de specialitate din cadrul Corpului."

5.  La articolul 9, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 9. - (1) Stagiarul trebuie sa aduca la cunostinta directorului executiv al filialei Corpului, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau direct la registratura filialei, cu cel putin 15 zile înainte de începerea stagiului, potrivit modelelor din anexele nr. 3 si nr. 3a):".

6.  Denumirea capitolului VII „Rapoarte de activitate" se modifica dupa cum urmeaza: „Evaluarea semestriala a stagiarilor".

7. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 14. - (1) Stagiarul va sustine semestrial un test de evaluare, a carui promovabilitate îi va da dreptul sa continue stagiul; în caz de nepromovare, va trebui sa repete semestrul încheiat. Testul consta în rezolvarea în sala de examen a unor exercitii, studii de caz sau probleme care sa ateste nivelul cunostintelor practice acumulate.

(2) Testul semestrial se organizeaza si se desfasoara potrivit normelor aprobate de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.

(3) In cazul expertilor contabili, cel putin doua din 6 teste semestriale trebuie sa se refere si la activitatea de expertiza contabila si audit."

8.   La articolul 22, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

,,a) directorul executiv al filialei, cu consultarea Directiei de specialitate a Corpului, repartizeaza fiecarui stagiar al filialei un numar de 30-50 de întrebari, exercitii si studii de caz din lista si tematica indicate de aceasta directie, la începutul fiecarui semestru;".

9. Articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 25. - Plata lectorilor formatori de stagiu se face în baza rapoartelor de activitate, potrivit metodologiei ce se aproba de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului."

10.  Dupa articolul 27 se introduc doua noi articole, articolele 271 si 272, cu urmatorul cuprins:

„Art. 271. - Consiliul superior al Corpului desemneaza vicepresedintele care raspunde de Directia de specialitate a Corpului, care orienteaza si coordoneaza activitatea lectorilor de la nivelul filialelor Corpului.

Art. 272. - Directia de specialitate organizeaza cel putin o data pe an o reuniune cu toti lectorii de stagiu, în care se analizeaza activitatea de stagiu în cadrul Corpului."

11. Capitolul X se abroga.

12.  La articolul 36, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

„(2) Activitatile desfasurate de stagiar, documentele si testele semestriale sunt consemnate si conservate într-un dosar personal denumit Livret de stagiu (anexa nr. 10).

(3) Lucrarile (testele) întocmite de stagiarii care efectueaza pregatirea în sistem colectiv se centralizeaza de catre directorul executiv al filialei sau de catre responsabilul de stagiu din cadrul filialei si se consemneaza în Registrul matricol la rubrica «Teste», la semestrul corespunzator."

13.  La articolul 42, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(3) In termen de maximum 30 de zile, absolventul examenului de aptitudini are obligatia înscrierii în evidentele Corpului."

14.  La articolul 43, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(5) Semestrial, responsabilul de stagiu împreuna cu directorul executiv al filialei întocmesc un raport privind activitatea de stagiu, care trebuie sa contina informatiile din anexele nr. 15 si 16. Dupa analiza în consiliul filialei, raportul si anexele se înainteaza Directiei de specialitate a Corpului pâna la data de 25 iulie pentru semestrul I si pâna la data de 25 ianuarie a anului urmator pentru întregul an încheiat."

15. La articolul 43, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

„(6) Neîndeplinirea obligatiilor prevazute la art. 2 alin. (2), art. 42 alin. (2) si art. 43 alin. (5) constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor interne ale Corpului."

16.  Anexa nr. 3 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 1 la prezenta hotarâre.

17. Anexa nr. 3a) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 2 la prezenta hotarâre.

18.  Anexa nr. 5 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 3 la prezenta hotarâre.

19. Anexa nr. 5a) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 4 la prezenta hotarâre.

20.   Anexa nr. 6 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 5 la prezenta hotarâre.

21. Anexa nr. 6a) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 6 la prezenta hotarâre.

22. Anexele nr. 7 si 8 se abroga.

23.  Anexa nr. 9 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 7 la prezenta hotarâre.

24. Anexa nr. 9a) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 8 la prezenta hotarâre.

25.  Anexa nr. 11 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 9 la prezenta hotarâre.

26. Anexa nr. 12 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 10 la prezenta hotarâre.

27. Anexa nr. 12a) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 11 la prezenta hotarâre.

28. Anexa nr. 12b) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 12 la prezenta hotarâre.

29.  Anexa nr. 12c) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 13 la prezenta hotarâre.

30. Anexa nr. 12d) se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 14 la prezenta hotarâre.

31. Anexa nr. 14 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 15 la prezenta hotarâre.

32. Anexa nr. 15 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 16 la prezenta hotarâre.

33.  Dupa anexa nr. 15 se introduce o noua anexa, anexa nr. 16, care are cuprinsul prevazut în anexa nr. 17 la prezenta hotarâre.

Art. II. - Prezenta hotarâre se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. III. - Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarâre, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Art. IV. - Organele alese si structurile executive ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România vor duce la îndeplinire dispozitiile prezentei hotarâri.

Art. V. -Anexele nr. 1-17 fac parte integranta din prezenta hotarâre.

Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România,

prof. univ. dr. Marin Toma

ANEXA Nr. 1

(Anexa nr. 3 la regulament)

(Model de scrisoare a stagiarului)

Numele si prenumele....................................

Numarul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie......................

Adresa ...........................................................

Telefon...........................................................

Data...............................................................

Domnule/Doamna director executiv,

Conform dispozitiilor art. 9 din Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, va informez ca domnul/doamna..........................., având domiciliul/sediul social în..........................., abilitat/abilitata în calitate de tutore de stagiu, a acceptat sa ma ia în calitate de stagiar începând cu data de............................

Anexez la prezenta atestarea tutorelui meu de stagiu.

Doresc/Nu doresc sa efectuez stagiul în paralel si la Camera Auditorilor Financiari din România, în baza Protocolului privind cooperarea în domeniul organizarii si monitorizarii stagiului de pregatire practica.

Localitatea..............................

Data........................................

Semnatura.............................

(Se trimite la filiala Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România din raza de domiciliu, recomandat, cu confirmare de primire.)

ANEXA Nr. 2

[Anexa nr. 3a) la regulament]

Pregatire în sistem colectiv

Directorul executiv al filialei Numele si prenumele

Semnatura si stampila

Numele si prenumele.........................................................

Numarul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie............................................................

Adresa ..................................................................................

Telefon.................................................................................

Data.....................................................................................

Domnule/Doamna director executiv,

Conform dispozitiilor art. 9 alin. (5) din Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, va informez ca nu am gasit un tutore de stagiu, iar filiala nu a putut sa îmi recomande unul.

In aceasta situatie, solicit sa urmez pregatirea profesionala în sistem colectiv.

Doresc/Nu doresc sa efectuez stagiul în paralel si la Camera Auditorilor Financiari din România, în baza Protocolului privind cooperarea în domeniul organizarii si monitorizarii stagiului de pregatire practica.

Localitatea..............................

Data........................................

Semnatura.............................

ANEXA Nr. 3

(Anexa nr. 5 la regulament)

(Confirmare de primire a înscrierii la stagiu)

Localitatea..................

Data.........................

Domnului/Doamnei...........................

Va facem cunoscut ca filiala Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România a luat act de scrisoarea dumneavoastra din data de..........................., însotita de atestarea tutorelui de stagiu din data de............................

Dumneavoastra ati fost înscris în Registrul matricol nr..............., care trebuie sa fie mentionat în orice corespondenta a dumneavoastra.

Stagiul dumneavoastra începe la data de................................

Directorul executiv al filialei Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România,

.................................................................................

ANEXA Nr. 4

[Anexa nr. 5a) la regulament]

(Confirmare de primire a înscrierii la stagiu)

Localitatea..................

Data.........................

Domnului/Doamnei...........................

Va facem cunoscut ca filiala Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România a luat act de scrisoarea dumneavoastra din data de....................., prin care solicitati pregatirea în sistem colectiv.

Dumneavoastra ati fost înscris în Registrul matricol nr........., care trebuie sa fie mentionat în orice corespondenta a dumneavoastra.

Stagiul dumneavoastra începe la data de................................

Directorul executiv al filialei Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România,

.................................................................................

ANEXA Nr. 5

(Anexa nr. 6 la regulament)

TEMATICA

pentru cursurile de pregatire tehnica

Experti contabili

Contabili autorizati

Anul I

- Organizarea profesiei; organizarea unui cabinet

0,5 zile

1 zi

- Documente de lucru:

- norme

- foi de lucru

- dosare de lucru pe feluri de lucrari si exercitii

0,5 zile

0,5 zile

- Sistemul contabil si de control intern:

- continut

- utilitate

- limite

0,5 zile

0,5 zile

- Audit:

- cadrul conceptual si principiile generale ale auditului

- serviciile conexe

- terminologie

- organizarea activitatii de audit în România

1,5 zile

- Contabilitatea financiara

-

2 zile

- Diagnosticul financiar contabil; verificarea starii de sanatate a firmei

1 zi

---

Experti contabili

Contabili autorizati

Anul II

- Recapitularea cursurilor de formare din anul I

- Aprecierea sistemului contabil si de control intern

- Evaluarea întreprinderii

- Fiscalitatea întreprinderilor

- Contabilitatea analitica (de gestiune)

0,5 zile

0,5 zile

1,5 zile

1,5 zile

-

0,5 zile

-

-

1,5 zile

2 zile

Anul III

- Recapitularea cursurilor din anul II

- Audit:

- obtinerea elementelor probante, examenul analitic

- riscurile în audit

- norme de raportare

- misiuni speciale

- misiuni conexe

-  Directive europene si standarde internationale în domeniul contabilitatii si auditului

- Drept si legislatia contabila în România

- Standarde nationale ale profesiei contabile

0,5 zile

1,5 zile

1,5 zile

-

0,5 zile

0,5 zile

-

-

3,5 zile

-

ANEXA Nr. 6

[Anexa nr. 6a) la regulament]

TEMATICA

de pregatire deontologica si doctrina profesionala pentru experti contabili si contabili autorizati

Zilele 1-3

Doctrina profesionala

I.  Profesia contabila: continut, structura, modul de organizare si de reglementare; rolul profesiei contabile

II. Calitatea de expert contabil/contabil autorizat

1.  Definirea expertului contabil/contabilului autorizat

2. Accesul la profesie

3.  Raspunderile expertilor contabili/contabililor autorizati

III. Organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România

1. Atributiile Corpului

2. Organizarea teritoriala

3. Organele de conducere ale Corpului, atributii

4. Organizarea interna a Corpului

5.  Relatiile Corpului cu administratia (Guvern)

6.  Finantarea activitatilor Corpului

IV.  Exercitarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat

V. Controlul de calitate în activitatea expertilor contabili/contabililor autorizati

VI.  Standardele nationale ale profesiei contabile

Zilele 4-6

Deontologie profesionala

I.  Profesia contabila si interesul public

II. Codul etic national al profesionistilor contabili

1. Insemnatatea (importanta) existentei unui cod de etica profesionala

2. Structura codului etic

3. Obiectivele codului etic

4.  Principiile etice fundamentale:

a) integritatea;

b) obiectivitatea;

c) competenta profesionala;

d) confidentialitatea;

e) profesionalismul;

f) respectarea normelor tehnice si profesionale.

5.  Independenta - principiul fundamental si conditia de exercitare a profesiei liberale de expert contabil si de contabil autorizat

Bibliografie

1.  Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata

2. Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, aprobat prin Hotarârea Conferintei nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati nr. 1/1995, republicat

3. Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

4. Codul etic national al profesionistilor contabili, emis de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, aprobat prin Hotarârea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 07/80/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 si 429 bis din 27 iunie 2007, si la Editura CECCAR, 2007, editia a IV-a, revizuita.

ANEXA Nr. 7

(Anexa nr. 9 la regulament)

(Raportul tutorelui de stagiu asupra conditiilor de derulare a stagiului)

RAPORT   DE   STAGIU

Subsemnatul/Subsemnata, ........................................., tutore de stagiu abilitat prin ................................, certific ca domnul/doamna............................................, nascut/nascuta în........................................, la data de...................................., cu domiciliul în............................................, a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata.

Stagiul s-a efectuat de la data de........................la data de...........................

Conditii de derulare a stagiului:

Localitatea..............................

Data........................................

Semnatura tutorelui de stagiu

.............................................................

ANEXA Nr. 8

[Anexa nr. 9a) la regulament]

(Raportul directorului executiv al filialei asupra conditiilor de derulare a stagiului pentru „Pregatirea în sistem colectiv")

RAPORT   DE   STAGIU

Subsemnatul/Subsemnata,   ........................................, în  calitate de director executiv al filialei,  certific ca domnul/doamna...................................., nascut/nascuta în.........................................................., la data de..........................., cu domiciliul în............................................., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata, urmând „Pregatirea în sistem colectiv".

Stagiul s-a efectuat de la data de........................la data de........................

Conditii de derulare a stagiului:...........................................................................

........................................................................................................................................................................ ...............................................................................................

Localitatea..............................

Data........................................

Semnatura directorului executiv al filialei

.............................................................

Observatii si viza directorului executiv de filiala

.............................................................

Semnatura directorului executiv de filiala

.............................................................

ANEXA Nr. 9

(Anexa nr. 11 la regulament)

CERTIFICAT   DE   STAGIU

Subsemnatul/Subsemnata, .............................., director executiv al Filialei Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România.........., atest ca domnul/doamna.................., stagiar/stagiara, a efectuat succesiv urmatoarele perioade de stagiu:

- de la......................la....................., tutore de stagiu;

- de la......................la....................., tutore de stagiu;

- de la......................la....................., tutore de stagiu;

- de la......................la....................., tutore de stagiu;

- de la......................la....................., tutore de stagiu;

- de la......................la....................., tutore de stagiu,

însumând o perioada de 3 ani, conform art. 3 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata.

Cu privire la modul de efectuare a stagiului mentionez urmatoarele:

........................................................................................................................................................................ ...............................................................................................

Tinând seama si de rapoartele tutorelui/tutorilor de stagiu, apreciez ca stagiul domnului/doamnei...........................este satisfacator si îl/o autorizez sa se prezinte la examenul de aptitudini pentru obtinerea calitatii de expert contabil/contabil autorizat.

Localitatea..............................

Data........................................

Directorul executiv al filialei,

........................................

(semnatura)

ANEXA Nr. 10

(Anexa nr. 12 la regulament)

TEMATICA

examenului de aptitudini

1. Organizarea profesiei si statutul profesional al expertului contabil si al contabilului autorizat:

a) calitatea de expert contabil si calitatea de contabil autorizat;

b) accesul la profesie;

c) organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România;

d) incompatibilitati în profesie;

e) responsabilitatea profesionistului contabil;

f) evidenta membrilor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România;

g) Codul etic national al profesionistilor contabili.

2.  Drept: comercial, civil, penal si fiscal

3. Audit [anexa nr. 12a)]

4.  Evaluarea întreprinderilor [anexa nr. 12b)]

5.  Doctrina si deontologia profesiei contabile [anexa nr. 12c)*)]

6.  Expertiza contabila [anexa nr. 12d)]

7. Contabilitatea si finantele operatorilor economici si institutiilor financiar-bancare:

a) contabilitate generala: planul de conturi*) (operatori economici, banci, societati de asigurari, piete de capital);

b) conturile consolidate;

c) publicarea conturilor anuale;

d) functiile întreprinderilor;

e) fuziuni si divizari de întreprinderi;

f) dizolvarea si lichidarea întreprinderilor;

g) analiza situatiei financiare a întreprinderii;

h) gestiunea financiara (bugete de trezorerie, conturi previzionale, modalitati de finantare);

i) informatica; cunostinte generale*).

8. Contabilitate de gestiune:

a) analiza conturilor si politici de preturi;

b) evidenta cheltuielilor; calculul costurilor; stabilirea rezultatelor*).

9.  Metode cantitative si matematici aplicate:

a) matematici financiare;

b) statistici descriptive (serii statistice cu una sau mai multe variabile; indici);

c) probabilitati, sondaje si esantionari.

10.  Standardele nationale ale profesiei contabile

*) Teme valabile si pentru contabili autorizati.

Bibliografie**)

1.  Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata

2.  Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

3.  Codul comercial român

4.  Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata

5.  Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare

6.  Regulament privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 00/33/2000, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare

7. Codul etic national al profesionistilor contabili, aprobat prin Hotarârea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 07/80/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 si 429 bis din 27 iunie 2007 si la Editura CECCAR, 2007, editia a IV-a, revizuita

8. Cartea expertului contabil si a contabilului autorizat - Culegere de acte normative si reglementari ale profesiei, elaborata de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România

9.  Standardele internationale de audit (ISA) emise de IFAC

10.  Standarde internationale de raportare financiara (IFRS) - traducere în limba româna, publicata de CECCAR

11.  Standarde profesionale emise de CECCAR pentru misiunile expertului contabil.

**) Se actualizeaza pe masura ce vor fi adoptate noi acte normative.

ANEXA Nr. 11

[Anexa nr. 12a) la regulament]

Disciplina: Audit

Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

I. Practici de control al conturilor si de examinare a situatiilor financiare

1. Auditul imobilizarilor

2. Auditul stocurilor

3. Auditul capitalurilor proprii

4. Auditul creantelor si datoriilor

5. Auditul operatiilor financiare

6. Auditul veniturilor si cheltuielilor

II.  Supravegherea publica în auditul statutar

7.  Concept; arie de aplicabilitate

8.  Sisteme si organisme de supraveghere publica

III.  Raportarea în audit

9.  Raportarea în auditul statutar

10. Alte tipuri de raportare de audit

IV.  Organizarea activitatii de audit

11.  Organizarea si functionarea unui cabinet de audit

12.  Rolul organismelor profesionale

V.  Controlul de calitate în audit

13.  Controlul extern

14.  Controlul intern

VI.  Standardele internationale de audit

15.  Structura, clasificarea si aria de aplicabilitate a standardelor

VII.  Standardul profesional numarul 24

Bibliografie:

1. Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata

2.  Directiva 2006/43/CEE a Parlamentului European si a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale si al conturilor consolidate, de modificare a directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului si de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (art. 32-33), disponibila pe site-ul: http://eur-lex.europa.eu/

3.  CECCAR, Standardul profesional nr. 24, Editura CECCAR, 2007

4.  CECCAR, Standardul profesional nr. 23, editia a III-a, revizuita si adaugita, Editura CECCAR, 2008

5.  Suportul de curs pentru pregatirea stagiarilor si dezvoltarea profesionala continua a membrilor

ANEXA Nr. 12

[Anexa nr. 12b) la regulament]

Disciplina: Evaluarea întreprinderilor

Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

I. Aspecte particulare în evaluarea întreprinderilor

1.  Evaluarea întreprinderilor în dificultate

2.  Evaluarea pentru fuziuni, divizari si asocieri cu parti ale întreprinderilor

3.  Evaluarea pentru garantii si ipoteci

4.  Evaluarea pentru asigurare

5.  Evaluarea în scopuri fiscale

6.  Evaluarea pentru raportarea financiara

7.  Evaluarea pentru închiriere/leasing

8.  Evaluarea proprietatilor agricole

II. Contractarea si raportarea lucrarilor de evaluare

9. Angajarea unei lucrari de evaluare

10.  Raportarea evaluarii

11. Verificarea evaluarilor

III. Codul etic al evaluatorului

12.  Introducere, definitii si arie de aplicabilitate

13.  Principii si reguli de buna practica în evaluarea întreprinderilor

IV. Standardele internationale de evaluare

14.  Obiective, structura si aria de aplicabilitate

V. Standardul profesional numarul 37

Bibliografie

1. Standardele Internationale de Evaluare, editia a 7-a, 2005

2. CECCAR, Standardul profesional nr. 37 (integral)

3.  Recomandarile CECCAR nr. 100, 101 si 102

4. CECCAR, Suport de curs

ANEXA Nr. 13

[Anexa nr. 12c) la regulament]

Disciplina: Doctrina si deontologia profesiei contabile

Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

I. Tezele fundamentale ale profesiei contabile

1. Contabilitatea - stiinta sau arta? Standarde si reglementari contabile

2.  Profesia contabila: concept si structura

3.  Reglementarea profesiei contabile

4.  Rolul profesiei contabile pentru apararea interesului public si pentru dezvoltarea economiei

5. Organizarea profesiei contabile:

- la nivel global;

- la nivel regional;

- la nivel national.

6. Standardele internationale ale profesiei contabile:

- de educatie;

- de calitate;

- de etica;

- de contabilitate;

- de audit.

II. Etica în profesia contabila

7.  Etica profesionala: concept

8.  Rolul unui cod etic al profesionistilor contabili

9.  Integritatea

10.  Obiectivitatea

11. Competenta

12.  Confidentialitatea

13.  Respectul fata de standarde si norme

14.  Profesionalismul

15.  Independenta

16. Amenintari la adresa independentei

17.  Masuri de protectie împotriva amenintarilor la adresa independentei

III. Organizarea profesiei contabile în România

18.  Profesia contabila din România = o profesie excesiv reglementata

19.  Menirea si obiectivele CECCAR

20.  Organizarea si functionarea CECCAR

21. Activitatile CECCAR pentru sprijinirea profesionistilor contabili:

a) în domeniul educatiei;

b) în domeniul eticii;

c) elaborarea standardelor de calitate;

d) apararea intereselor membrilor sai.

22.  Drepturile si obligatiile membrilor CECCAR

Bibliografie

1.  Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata (art. 20)

2. Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, aprobat prin Hotarârea Conferintei nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati nr.1/1995, republicat - integral

3. Codul etic national al profesionistilor contabili, aprobat prin Hotarârea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România nr. 07/80/2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 si 429 bis din 27 iunie 2007, Editura CECCAR, 2007, editia a IV-a, revizuita, integral

4. Regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, aprobat prin Hotarârea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor autorizati din România nr.00/33/2000, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare

5. CECCAR, suport de curs pentru disciplina Doctrina si Deontologia profesiei contabile.

ANEXA Nr. 14

[Anexa nr. 12d) la regulament]

Disciplina: Expertiza contabila

Nivel: examen de aptitudini

TEMATICA

1.  Demersul deontologic într-o misiune de expertiza contabila

2.  Demersul tehnic într-o misiune de expertiza contabila

3.  Expertize contabile:

a) în cazul unor litigii contractuale;

b) în cazul unor lipsuri si degradari;

c) în cauze fiscale;

d) în litigii de munca;

e) în ce priveste drepturi si obligatii izvorâte din legislatia financiar-contabila.

4.  Expertize privind starea de sanatate a unei întreprinderi

5. Standardul profesional numarul 35

Bibliografie

1. CECCAR, Standardul profesional nr. 35, editia a III-a, revizuita, Editura CECCAR, 2009

2.  Legislatia specifica pe domenii

ANEXA Nr. 15

(Anexa nr. 14 la regulament)

PROGRAM - CADRU

de pregatire practica în sistem colectiv a stagiarilor

Nr. crt.

Categoria de lucrari profesionale

Tema

Continutul lucrarii practice*)

Numarul de ore

anul I

anul II

anul III

0

1

2

3

4

5

6

I.

1. 2.

Elaborarea situatiilor financiare anuale

Bilantul întreprinderii Contul de profit si pierdere

125

90

55

*) Se stabileste de Directia de specialitate, se aproba de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului si se completeaza periodic, în functie de necesitati.

0

1

2

3

4

5

6

3.

Situatia miscarii capitalurilor proprii

4.

Situatia fluxurilor de trezorerie

5.

Situatiile anexe la bilant

6.

Politicile contabile de întreprindere

7.

Raportul anual al administratorilor

8.

Raportarile intermediare

9.

Standardul profesional numarul 21 si 22

II.

Auditul statutar si alte misiuni de audit si certificare

65

70

80

10.

Auditul statutar

11.

Misiuni de verificare si certificare (cenzoratul)

12.

Examenul limitat al situatiilor financiare

13.

Misiuni speciale si misiuni conexe de audit realizate de expertii contabili

14.

Standardele internationale de audit

15

10

10

15.

Standardul profesional numarul 24

III.

Expertize contabile

25

25

25

16.

Expertize contabile în cazul unor litigii contractuale

17.

Expertiza contabila în cazul unor lipsuri în gestiune

18.

Expertiza contabila în cazul neîndeplinirii unor obligatii fata de bugetul statului

19.

Expertizarea contabila a unor drepturi si obligatii izvorâte din legislatia muncii

20.

Expertiza contabila asupra unor drepturi si obligatii izvorâte din legislatia financiar-contabila si fiscala

21.

Standardul profesional numarul 35

IV.

Evaluarea întreprinderilor

15

15

15

22.

Evaluarea întreprinderilor

23.

Evaluarea valorilor mobiliare

24.

Standardul profesional numarul 37

V.

Fuziuni si divizari de întreprinderi

10

10

10

25.

Fuziunea întreprinderilor

26.

Divizarea întreprinderilor

27.

Asocierea cu parti ale patrimoniului întreprinderii

28.

Standardul profesional numarul 32

VI.

Administrarea si lichidarea întreprinderilor

-

10

20

29.

Administrarea întreprinderilor

30.

Administrarea judiciara a întreprinderii

31.

Lichidarea întreprinderii

VII.

Studii de fezabilitate

10

15

20

32.

Studii pentru investitii

Studiu de caz pentru un credit

-

15

-

33.

Fezabilitatea unei afaceri comerciale

Studiu de caz din practica firmei sau din manual

-

-

20

34.

Planul de afaceri

Continuturi. Exemple

10

-

-

0

1

2

3

4

5

6

VIII.

Analiza-diagnostic a întreprinderii

10

15

20

35.

Analize pentru managementul si actionariatul întreprinderii

Studii de caz

10

--

10

36.

Analize pentru utilizatorii externi (due dilligence)

Studii de caz. Exemple

-

15

10

IX.

Consultanta fiscala acordata contribuabililor

30

30

30

37.

Impozite directe

Procedura fiscala: continut, ex.

30

-

-

38.

Impozite indirecte

Procedura fiscala: continut, ex.

-

30

-

39.

Impozite si taxe locale

Procedura fiscala: continut, ex.

-

-

30

40.

Standardul profesional numarul 34

X.

Organizarea auditului intern si controlul intern al întreprinderii

25

30

35

41.

Organizarea si planificarea contabilitatii unei întreprinderi

Reglementare. Studiu de caz

25

-

-

42.

Organizarea controlului intern al unei întreprinderi

Reglementare. Studiu de caz

-

30

-

43.

Exercitarea unei misiuni de audit intern la o întreprindere

Reglementare. Studiu de caz

-

-

35

44.

Standardul profesional numarul 36

XI.

Tinerea contabilitatii unei entitati

15

10

-

45.

Contabilitatea financiara a unei entitati care aplica IFRS

46.

Contabilitatea financiara în sistem simplificat

Studiu de caz. Comentarii

47.

Contabilitatea de gestiune a unei întreprinderi

Studiu de caz

48.

Contabilitatea unei întreprinderi de constructii

Studiu de caz (exemple)

49.

Contabilitatea operatiunilor de comert exterior

Studiu de caz (exemple)

50.

Contabilitatea unei institutii de credit

Studiu de caz (exemple)

51.

Contabilitatea unei institutii bugetare

Studiu de caz (exemple)

52.

Contabilitatea unei societati de investitii financiare

Studiu de caz (exemple)

53.

Contabilitatea în partida simpla

Studiu de caz (exemple)

54.

Standardul profesional numarul 21

XII.

Alte lucrari efectuate de expertii contabili si contabilii autorizati [la sugestia filialei, a formatorilor (lectorilor)   sau   la   cererea stagiarilor]

70

80

90

Recapitularea numarului de ore de pregatire practica pe categorii de lucrari profesionale

anul I

anul II

anul III

Total

%

I

125

90

55

270

22,5

II

65

70

80

215

15

III

25

25

25

75

6,25

IV

15

15

15

45

3,75

anul I

anul II

anul III

Total

%

V

10

10

10

30

2,5

VI

-

10

20

30

2,5

VII

10

15

20

45

3,75

VIII

10

15

20

45

3,75

IX

30

30

30

90

7,5

X

25

30

35

90

7,5

XI

15

10

-

25

5,0

XII

70

80

90

240

20

Total

400

400

400

1.200

100

ANEXA Nr. 16

(Anexa nr. 15 la regulament)

Filiala....................

RAPORT

privind activitatea de stagiu pentru semestrul I (anul)............

1. Care este numarul stagiarilor în evidenta la sfârsitul semestrului (anului)?

- anul I................................

- anul II...............................

- anul III...............................

2. Câte exercitii si studii de caz a efectuat fiecare stagiar în sistem colectiv, pe categorii de lucrari profesionale?

Categorii de lucrari

Anul I

Anul II

Anul III

I. Elaborarea situatiilor financiare anuale

II. Auditul statutar al situatiilor financiare

III. Expertize contabile

IV Evaluarea întreprinderilor

V. Fuziuni si divizari de întreprinderi

VI. Administrarea si lichidarea întreprinderilor

VII. Studii de fezabilitate

VIII. Analiza-diagnostic a întreprinderii

IX. Consultanta fiscala acordata contribuabililor

X. Organizarea auditului si controlul intern al întreprinderii

XI. Tinerea contabilitatii unei entitati

XII. Alte lucrari efectuate de expertii contabili si contabilii autorizati [la sugestia filialei, a formatorilor (lectorilor) sau la cererea stagiarilor]

3. Câte zile de pregatire deontologica si doctrina profesionala au fost efectuate? S-a respectat tematica din anexa nr. 6 a)?

4. Câte zile de pregatire tehnica au fost efectuate? S-a respectat tematica din anexa nr. 6?

5.  Lectorii folositi pentru pregatirea practica:

6.  Lectorii folositi pentru pregatirea deontologica:

7.  Lectorii folositi pentru pregatirea tehnica:

8. Comentarii si propuneri cu privire la îmbunatatirea activitatii de stagiu.

ANEXA Nr. 17

(Anexa nr. 16 la regulament)

(se completeaza anual)

SITUATIA

miscarii stagiarilor în anul.........................

Nr. crt.

Explicatii

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Total

1.

Numar stagiari la 1 ianuarie - total:

- experti contabili

- contabili autorizati

2.

Numar absolventi ai examenului de acces la stagiu (tinut în cursul anului)

3.

Alte intrari (transferuri etc.)

4.

Numar absolventi ai examenelor de aptitudini (tinute în cursul anului)

5.

Alte iesiri (transferuri etc.)

6.

Numar stagiari la 31 decembrie - total:

- experti contabili

- contabili autorizati


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 11215/2011

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 11215 din 2011
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu