Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1080 din 5 septembrie 2007

privind modul de constituire si gestionare a resurselor financiare necesare gospodaririi in siguranta a deseurilor radioactive si dezafectarii instalatiilor nucleare si radiologice

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 636 din 17 septembrie 2007



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 31/2006 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2003 privind gestionarea combustibilului nuclear uzat şi a deşeurilor radioactive, inclusiv depozitarea definitivă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 26/2007,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Obiectul prezentei hotărâri constă în stabilirea cuantumului contribuţiilor datorate de titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear, care deţin unităţi nuclearoelectrice, pentru constituirea resurselor financiare necesare acoperirii costurilor dezafectării şi gospodăririi în siguranţă a deşeurilor radioactive produse prin operarea şi dezafectarea acestor instalaţii, precum şi a modului de administrare şi gestionare a acumulărilor financiare realizate pe această cale.

Art. 2. - (1) Prezenta hotărâre stabileşte şi modalitatea de plată pentru serviciile de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive, prestate de Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive, denumită în continuare ANDRAD, pentru producătorii mici de deşeuri radioactive.

(2)   Prezenta hotărâre nu se aplică pentru depozitarea definitivă a deşeurilor radioactive rezultate din operarea şi dezafectarea minelor de uraniu şi a instalaţiilor de purificare şi filtrare a uraniului.

(3) Sunt consideraţi producători mici de deşeuri radioactive producătorii de deşeuri radioactive, alţii decât cei care deţin unităţi nuclearoelectrice.

CAPITOLUL II

Contribuţiile titularilor de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear

Art. 3. - (1) Titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear, deţinători de unităţi nuclearoelectrice, au obligaţia de a plăti două tipuri de contribuţii, după cum urmează:

a)   contribuţii anuale având ca destinaţie constituirea resurselor financiare necesare dezafectării fiecărei unităţi nuclearoelectrice;

b) contribuţii anuale directe având ca destinaţie constituirea resurselor financiare necesare depozitării definitive a deşeurilor radioactive produse prin operarea şi dezafectarea fiecărei unităţi nuclearoelectrice.

(2)   Cuantumul contribuţiilor prevăzute la alin. (1) este determinat de estimările separate de cost pentru dezafectarea fiecărei unităţi nuclearoelectrice şi pentru depozitarea definitivă a deşeurilor radioactive generate prin operarea şi dezafectarea acestora, stabilite pe baza studiilor întocmite în acest scop.

(3)  Baza de calcul al cuantumului contribuţiilor definite la alin. (1) este reprezentată de cantitatea netă de energie electrică estimată a fi produsă în anul următor de fiecare unitate nuclearoelectrică.

Art. 4. - Cuantumul contribuţiilor datorate de titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear prevăzute la art. 1 se determină după cum urmează:

a)   prin multiplicarea cantităţii de energie electrică calculate conform prevederilor art. 3 alin. (3) cu un tarif de 0,60 euro/MWh, pentru constituirea resurselor financiare necesare dezafectării fiecărei unităţi nuclearoelectrice;

b)   prin multiplicarea cantităţii de energie electrică calculate conform prevederilor art. 3 alin. (3) cu un tarif de 1,40 euro/MWh, pentru constituirea resurselor financiare necesare amplasării, proiectării, construirii, punerii în funcţiune, exploatării şi întreţinerii, modernizării, închiderii şi monitorizării postînchidere a depozitelor definitive pentru deşeuri radioactive produse prin operarea unităţilor nuclearoelectrice, pentru activităţi de cercetare şi dezvoltare în vederea susţinerii activităţilor de depozitare definitivă şi pentru cheltuieli curente şi de capital ale ANDRAD, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli anual aprobat conform legii.

CAPITOLU L III

Incasarea contribuţiilor şi a contravalorii serviciilor de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive

Art. 5. - (1) Contribuţiile calculate conform prevederilor art. 4 se defalcă în tranşe lunare egale şi se virează separat, până la data de 10 a fiecărei luni, în conturile bancare deschise de ANDRAD.

(2)  Contribuţiile anuale pentru dezafectare se achită pe durata de viaţă proiectată a unităţilor nuclearoelectrice.

(3) Contribuţiile anuale directe pentru depozitarea definitivă se achită pe durata de exploatare a unităţilor nuclearoelectrice.

(4)  Resursele financiare destinate dezafectării şi depozitării definitive a deşeurilor radioactive rezultate din operarea şi dezafectarea fiecărei unităţi nuclearoelectrice se acumulează în conturi distincte, purtătoare de dobânzi, deschise la Trezoreria Statului, potrivit destinaţiei, pentru fiecare unitate nuclearoelectrică.

(5) Titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear vor achita contravaloarea în lei a contribuţiilor datorate, la cursul de schimb valutar leu/euro comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data efectuării plăţii.

(6) Titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear sunt obligaţi să transmită către ANDRAD copia ordinului de plată, în termen de 5 zile de la data plăţii.

(7) In funcţie de cantitatea de energie electrică produsă anual de fiecare unitate nuclearoelectrică, se fac regularizările până la sfârşitul lunii ianuarie a anului următor.

Art. 6. - (1) Serviciile de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive prestate micilor producători se achită după recepţionarea coletelor cu deşeuri radioactive produse de aceştia.

(2)  Recepţia coletelor cu deşeuri radioactive se efectuează de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANDRAD.

(3)   Contravaloarea serviciilor prevăzute la alin. (1) se calculează în funcţie de volumul, în m3, al coletelor de transport şi depozitare, condiţionate corespunzător criteriilor de acceptare a deşeurilor la depozitul definitiv, şi se facturează conform tarifelor stabilite prin decizie a preşedintelui ANDRAD.

(4)   Activităţile de dezafectare a instalaţiilor nucleare/ radiologice aparţinând micilor producători se finanţează conform prevederilor art. 19 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2003 privind gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive, republicată.

CAPITOLUL IV

Supravegherea şi raportarea încasării veniturilor

Art. 7. - (1) Titularii de autorizaţii pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear, care datorează contribuţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), raportează la ANDRAD, cel mai târziu la începutul trimestrului al III-lea, cantitatea de energie electrică estimată a fi produsă în anul următor.

(2) Titularii de autorizaţii pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear, care datorează contribuţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), raportează la ANDRAD şi situaţii lunare care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

a) datele de identificare ale acestora;

b) natura contribuţiei;

c) baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 3 alin. (3);

d) cuantumul sumei datorate pentru perioada raportată;

e)  observaţii şi alte informaţii utile, pe care ANDRAD le consideră necesare pentru buna colectare a contribuţiilor;

f) semnături autorizate.

(3)  Situaţiile lunare se transmit în formă scrisă şi în format electronic până la data de 10 a fiecărei luni pentru luna precedentă.

(4) Titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear au obligaţia de a pune la dispoziţia reprezentanţilor ANDRAD toate documentele solicitate în vederea verificării exactităţii datelor înscrise în situaţiile lunare transmise.

Art. 8. - (1) In cazul constatării unor diferenţe între datele raportate şi situaţia rezultată în urma verificărilor efectuate, ANDRAD solicită în scris titularului de autorizaţie de securitate nucleară în cauză clarificările şi regularizările ce se impun.

(2) Titularul de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear este obligat să răspundă solicitării în termen de 10 zile lucrătoare, iar ANDRAD recalculează, dacă este cazul, obligaţia de plată conform dispoziţiilor legale în vigoare.

CAPITOLUL V

Administrarea şi gestionarea resurselor financiare

Art. 9. - (1) Gestionarea resurselor financiare constituite conform art. 5 alin. (4) şi (5) se face de către ANDRAD în conformitate cu „Strategia naţională pe termen mediu şi lung privind gospodărirea în siguranţă a combustibilului nuclear uzat şi a deşeurilor radioactive" şi cu Planul anual de activitate aferent acesteia.

(2) Resursele financiare acumulate în conturile prevăzute la art. 5 alin. (4) sunt destinate în exclusivitate acoperirii integrale a costurilor activităţilor care privesc dezafectarea instalaţiilor nucleare, înfiinţarea, administrarea şi desfăşurarea activităţilor depozitelor definitive pentru deşeuri radioactive, cercetarea şi dezvoltarea necesare activităţilor de dezafectare şi, respectiv, depozitare definitivă, astfel cum sunt acestea stabilite prin „Strategia naţională pe termen mediu şi lung privind gospodărirea în siguranţă a combustibilului nuclear uzat şi a deşeurilor radioactive" si prin Planul anual de activitate al ANDRAD.

(3)  Resursele financiare acumulate nu pot fi utilizate pentru plasamente sau operaţiuni financiare speculative.

(4) Atribuţiile Consiliului de administraţie al ANDRAD privind administrarea şi gestionarea resurselor financiare constituite conform art. 5 alin. (4) şi (5) sunt stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 1.601/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive.

Art. 10. - Ministerul Economiei şi Finanţelor, în baza raportărilor ANDRAD, are obligaţia să publice în Monitorul Oficial al României, Partea I, raportul anual cu privire la gestionarea resurselor financiare acumulate în cele două conturi, aprobat prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.

Art. 11. -(1) Rapoartele anuale de activitate ale ANDRAD, precum şi documentele privind gestionarea resurselor financiare constituite conform prevederilor prezentei hotărâri sunt documente de interes public şi pot fi puse la dispoziţia oricărei persoane interesate şi pe pagina proprie de internet.

(2) La solicitarea Comisiei Europene, ANDRAD va raporta stadiul acumulării resurselor financiare destinate dezafectării.

CAPITOLUL VI

Penalităţi şi sancţiuni

Art. 12. - Pentru nevirarea contribuţiilor prevăzute în prezenta hotărâre, ANDRAD calculează şi percepe majorări de întârziere, începând cu a 30-a zi lucrătoare de la termenul de scadenţă, în cuantumul prevăzut de legislaţia în vigoare privind obligaţiile bugetare.

Art. 13. - Sumele rezultate din majorările de întârziere percepute conform art. 12 se constituie ca resurse financiare suplimentare cu aceeaşi destinaţie.

CAPITOLUL VII

Dispoziţii finale

Art. 14. - (1) Titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear, care produc deşeuri radioactive prin funcţionarea şi/sau dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice, au obligaţia de a se înregistra la ANDRAD în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

(2) In vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor alin. (1), titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear sunt obligaţi să prezinte următoarele documente:

a) cerere de înregistrare care să cuprindă informaţii despre generatorul de deşeuri radioactive (denumire, tipul organizaţiei, adresă, nr. de telefon, fax, e-mail, domeniul de activitate, numele şi adresa persoanelor oficiale de contact) şi despre instalaţiile nucleare şi radiologice unde se generează sau vor fi generate deşeuri radioactive (denumirea instalaţiei, adresa sa, descrierea activităţilor din care rezultă deşeuri, tipuri de deşeuri radioactive, numele, nr. de telefon, fax şi e-mail ale persoanei responsabile de gospodărirea deşeurilor din cadrul instalaţiei);

b) copie legalizată de pe autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear;

c) copia legalizată a certificatului de înregistrare la Camera de Comerţ şi Industrie a României sau a actului normativ de înfiinţare;

d)  copie legalizată de pe autorizaţiile sau permisele de exercitare a activităţilor în domeniul nuclear ale micilor producători;

e)  tipurile şi cantităţile de deşeuri radioactive produse de aceştia.

Art. 15. - Estimările privind costurile dezafectării şi ale gospodăririi deşeurilor radioactive sunt revizuite periodic de ANDRAD, dar nu mai târziu de 5 ani, pe bază de studii de fezabilitate, studii şi evaluări, contracte comerciale, după caz.

Art. 16. - Tarifele prevăzute la art. 4 se revizuiesc cel puţin o dată la 5 ani, prin hotărâre a Guvernului, la iniţiativa Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Art. 17. - Plata serviciului de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive denumite „istorice", care au fost produse în cadrul unor practici vechi de utilizare a radioizotopilor în industrie, medicină, cercetare şi în alte domenii socioeconomice de către titularii de autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear, care nu mai pot fi identificaţi, şi care sunt deţinute în prezent de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei" pentru depozitarea definitivă la Depozitul Naţional de Deşeuri Radioactive Băiţa - Bihor, nu este datorată.

Art. 18. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă:

a)   Hotărârea Guvernului nr. 123/2007 privind stabilirea cuantumului contribuţiilor directe ale titularilor de autorizaţie nucleară pentru anul 2007, datorat Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 13 februarie 2007;

b)  Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului economiei şi comerţului nr. 1.255/622/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de colectare a contribuţiilor directe anuale ale titularilor de autorizaţie nucleară şi de utilizare a veniturilor extrabugetare din care se finanţează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 821 din 6 septembrie 2004.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul economiei şi finanţelor,

Varujan Vosganian


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1080/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1080 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu