Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 539 din  7 iunie 2001

pentru aprobarea Strategiei guvernamentale in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004) si a Planului operational pentru implementarea Strategiei guvernamentale in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004)

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 321 din 14 iunie 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2001 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Strategia guvernamentala in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004) si Planul operational pentru implementarea Strategiei guvernamentale in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004), prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 625/2000 pentru aprobarea Strategiei nationale de reforma a sistemului de protectie a drepturilor copilului pentru perioada 2000 - 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 341 din 21 iulie 2000.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul pentru coordonarea
                         Secretariatului General al Guvernului,
                         Petru Serban Mihailescu

                         Autoritatea Nationala pentru
                         Protectia Copilului si Adoptie
                         Brandusa Predescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Marian Sarbu

                         Ministrul sanatatii si familiei,
                         Daniela Bartos

                         p. Ministrul educatiei si cercetarii,
                         Radu Damian,
                         secretar de stat

                         Ministrul administratiei publice,
                         Octav Cozmanca

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Maria Manolescu,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                         STRATEGIA GUVERNAMENTALA
    in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004)

    1. Cadrul general

    1.1. Asigurarea si respectarea drepturilor copiilor si plasarea acestora intr-o zona de interes special constituie o prioritate nationala. Acest lucru rezida in primul rand in faptul ca viata, dezvoltarea si bunastarea de care trebuie sa beneficieze toti copiii la acest inceput de nou secol si mileniu reprezinta baza pe care se construieste viitorul unei tari. In plus, in cazul Romaniei procesul complex de aderare la Uniunea Europeana este inexorabil legat de respectarea criteriilor politice de la Copenhaga privind respectarea drepturilor omului, in mod particular in ceea ce priveste drepturile copilului.
    1.2. Respectarea, promovarea si asigurarea exercitarii drepturilor copilului, astfel cum sunt acestea definite in documentele internationale ratificate de Romania, vor asigura o dezvoltare deplina si armonioasa a personalitatii fiecarui copil, alaturand in spiritul traditiilor si valorilor culturale ale poporului roman o componenta noua, moderna si dinamica de integrare in spiritualitatea universala. In lumina acestei integrari protectia copilului in Romania inseamna realizarea unui echilibru intre trei componente esentiale: copilul, familia si societatea. Asigurarea acestui echilibru trebuie reglementata, aplicata si monitorizata in mod continuu de catre stat, ca responsabilitate fundamentala a acestuia fata de soarta tuturor cetatenilor sai.
    1.3. La art. 3 din Conventia cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania prin Legea nr. 18/1990, se subliniaza ca "in toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de institutiile de asistenta sociala publice sau private, de instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala". Statul "se obliga sa asigure copilului protectia si ingrijirea necesare in vederea asigurarii bunastarii sale, tinand seama de drepturile si obligatiile parintilor sai, ale reprezentantilor sai legali sau ale altor persoane carora acesta le-a fost incredintat in mod legal, si in acest scop va lua toate masurile legislative si administrative corespunzatoare". "De asemenea, statul va veghea ca institutiile, serviciile si asezamintele care raspund de protectia si ingrijirea copiilor sa respecte standardele stabilite de autoritatile competente, in special cele referitoare la securitate si sanatate, la numarul si calificarea personalului din aceste institutii, precum si la asigurarea unei supravegheri competente."
    1.4. In Conventia cu privire la drepturile copilului se accentueaza fara echivoc legatura fundamentala si indisolubila dintre copil si familia lui. Trebuie subliniat ca pentru a i se asigura copilului un mediu de dezvoltare caracterizat prin fericire, dragoste si intelegere responsabilizarea familiei capata cu totul alte dimensiuni. Un nivel crescut de educatie a parintilor, alaturi de asigurarea/garantarea unui nivel decent de viata al acestora vor conduce la constientizarea rolului fundamental al familiei, precum si la posibilitatea exercitarii depline a acestui rol, avand drept consecinta directa scaderea numarului de copii aflati in dificultate. In acest spirit, pornind de la rolul major al familiei, responsabilitatea statului roman rezida in crearea unui cadru favorabil care sa permita gasirea unei solutii permanente de ingrijire pentru copilul aflat in dificultate. Este unanim acceptat faptul ca solutia adoptiei, nationala sau internationala, serveste interesului superior al copilului si constituie singura masura speciala de protectie cu un caracter permanent, capabila sa ofere copiilor acel mediu familial atat de necesar unei cresteri si dezvoltari armonioase a personalitatii lor.
    1.5. Pentru asigurarea unui cadru coerent si unitar al promovarii si respectarii drepturilor tuturor copiilor, o masura majora care se impune este cea de elaborare a unei legi unice care sa abordeze intr-un mod integrat problematica referitoare la copil. Primele consecinte ale adoptarii unei astfel de legi vor fi date de simplificarea, eficientizarea si operationalizarea cadrului legal care defineste viata si dezvoltarea copiilor. Rezultatul major al constructiei unui asemenea "Cod al copilului" printr-un larg proces de consultare si implicare a tuturor factorilor interesati va fi insa dat de constientizarea prioritatii absolute pe care o reprezinta copiii. Viata, dezvoltarea si bunastarea copiilor acestei tari reprezinta o responsabilitate fundamentala a intregii societati romanesti. Unirea tuturor eforturilor in vederea ameliorarii situatiei copiilor ar putea reprezenta un model de intelegere si colaborare la nivel national.
    1.6. Intre cele aproximativ 6 milioane de copii ai Romaniei se regasesc si copiii defavorizati. In favoarea acestora trebuie intreprinse si promovate actiuni speciale in scopul respectarii si garantarii tuturor drepturilor lor, in vederea asigurarii cresterii si dezvoltarii plenare a acestor copii. Protectia eficienta a copilului in dificultate nu va fi niciodata posibila fara o abordare sistemica, considerand-o parte integranta a ansamblului general al politicilor sociale, familiale, educationale si de sanatate, toate avand ca finalitate cresterea bunastarii intregii populatii si implicit a copiilor.
    1.7. Cadrul de definire a actiunilor si masurilor necesare pentru ca punctele cheie ale politicii in domeniul protectiei copilului sa prinda viata este concretizat de prezenta strategie. Construita in spiritul prevederilor conventiilor si tratatelor internationale in domeniu ratificate de Romania prezenta strategie tine seama insa si de particularitatile de interventie in contextul socioeconomic si cultural romanesc.
    1.8. In definirea si implementarea prezentei strategii Guvernul Romaniei porneste de la premisa politica majora a continuarii si aprofundarii reformei in domeniu, prin valorificarea experientei si a rezultatelor pozitive obtinute pana in prezent si prin acordarea unei atentii sporite fata de aspectele care ridica inca probleme majore de sistem. In acest sens prezenta strategie reprezinta o revizuire si o ameliorare a strategiei anterioare.
    1.9. Propunand un cadru de actiune coerent, Strategia guvernamentala in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004):
    - evidentiaza rolul central al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (A.N.P.C.A.) in abordarea problematicii copilului aflat in dificultate sau in situatie de risc;
    - stabileste cadrul institutional prin care actiunea A.N.P.C.A. se integreaza/coreleaza/coordoneaza cu actiunea ministerelor si a celorlalte structuri guvernamentale responsabile in domeniul politicilor sociale, familiale si educationale;
    - evidentiaza rolul esential al administratiei publice locale in rezolvarea cazuisticii referitoare la copiii aflati in dificultate sau in situatie de risc, precum si intentia de continuare a descentralizarii actiunii de la nivelul judetelor la cel al localitatilor;
    - prezinta cadrul de interventie si colaborarea in domeniu cu societatea civila, in special cu organizatiile neguvernamentale (romane si straine), fara de care nu pot fi concepute dinamica sistemului de protectie a copilului, respectarea si promovarea drepturilor acestuia.
    1.10. Pentru aplicarea prevederilor prezentei strategii Guvernul incurajeaza cooperarea cu acele culte recunoscute legal pe teritoriul Romaniei, care manifesta vocatie sociala si eficacitate in astfel de actiuni. Totodata este avuta in vedere colaborarea cu Biserica Ortodoxa Romana care si-a exprimat totala disponibilitate in ceea ce priveste implicarea in ameliorarea situatiei copiilor si a familiilor in dificultate.
    1.11. Este foarte important de subliniat faptul ca in actiunea complexa de protectie a copiilor, de respectare si promovare a drepturilor acestora Romania beneficiaza de un sprijin consistent acordat de comunitatea internationala. Astfel:
    - Uniunea Europeana s-a implicat in acest domeniu prin programe de asistenta PHARE inca de la inceputul anilor '90 atat printr-un important volum de finantare nerambursabila, cat si printr-o expertiza tehnica multipla si sustinuta;
    - Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) este, de asemenea, din anul 1990 o prezenta activa in tara noastra, dezvoltand multiple proiecte avand ca scop ameliorarea situatiei copiilor din punct de vedere social, medical sau al educatiei;
    - Banca Mondiala si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei sunt parteneri ai Guvernului Romaniei in cadrul unui important program de reforma a sistemului de protectie a copilului;
    - guvernele unor tari precum S.U.A., Marea Britanie, Franta, Spania, Suedia si Elvetia sprijina sistemul romanesc de protectie a copilului fie pe baza bilaterala, fie in cadrul unor programe internationale mai ample.
    1.12. Prezenta strategie porneste de la premisa necesitatii unei coordonari corespunzatoare a tuturor acestor programe, in scopul evitarii duplicarii si paralelismelor, precum si in vederea utilizarii eficiente atat a resurselor alocate acestor proiecte, cat si a expertizei si rezultatelor castigate in urma derularii lor.
    1.13. Prezenta strategie porneste de la principiile pe care se fundamenteaza politica guvernamentala in domeniu, stabilind directiile generale si obiectivele specifice care sunt avute in vedere, drumul ce trebuie parcurs pentru atingerea rezultatelor scontate si resursele necesare acestui sistem, tinandu-se seama de grupurile-tinta de beneficiari finali avute in vedere cu prioritate.

    2. Misiunea A.N.P.C.A.

    2.1. Constituita in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/2001 Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (A.N.P.C.A.) este organul de specialitate al Guvernului, care asigura coordonarea metodologica a protectiei copilului, fiind responsabila de elaborarea, coordonarea si monitorizarea politicii in domeniu. In vederea atingerii scopurilor pentru care a fost infiintata, A.N.P.C.A. isi insuseste si promoveaza prevederile tratatelor si conventiilor internationale definitorii pentru domeniul propriu de activitate, pornind de la:
    - Declaratia Universala a Drepturilor Omului;
    - Conventia cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr. 18/1990;
    - Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale, incheiata la Haga.
    2.2. A.N.P.C.A. indeplineste urmatoarele functii:
    - de strategie, prin care se asigura fundamentarea, elaborarea si aplicarea strategiei si a programelor de reforma in domeniul protectiei copilului si adoptiei;
    - de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ necesar in vederea realizarii obiectivelor si programelor;
    - de administrare, prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului si gestionarea serviciilor publice in domeniul protectiei copiilor aflati in dificultate;
    - de reprezentare, prin care se asigura in numele statului roman reprezentarea pe plan intern si extern;
    - de autoritate de stat, prin care se asigura urmarirea aplicarii reglementarilor din domeniul propriu, controlul respectarii aplicarii acestora, precum si a activitatii institutiilor si organismelor aflate in subordinea sau sub autoritatea sa.
    2.3. Scopul interventiei A.N.P.C.A. in implementarea politicii si strategiei in domeniul protectiei copilului se focalizeaza pe promovarea, respectarea si garantarea tuturor drepturilor copilului, astfel cum sunt ele mentionate in Conventia cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr. 18/1990, in contextul ansamblului drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si, in acelasi timp, pe asigurarea pentru copii a statutului de partener in procesul decizional, in vederea ameliorarii conditiilor lor de viata.
    2.4. Unul dintre instrumentele concrete prin care este directionata, efectuata si controlata aplicarea reformei este reprezentat de programele de interes national. Acestea reprezinta modalitati de cofinantare de la bugetul statului a activitatilor de protectie a copilului la nivel local. Guvernul, prin intermediul A.N.P.C.A., exercita controlul asupra modului in care sunt cheltuite fondurile alocate in cadrul acestor programe.
    2.5. In vederea atingerii acestui scop un pas important va fi operationalizarea drepturilor si libertatilor stipulate de actele normative internationale ratificate de Romania, in cadrul unui act normativ intern, complet si complex, care sa cuprinda:
    a) masurile prin care se vor asigura intr-un grad mai ridicat exercitarea efectiva si realizarea deplina a drepturilor si libertatilor copilului, precum si promovarea acestor drepturi si libertati;
    b) actorii publici si privati avand responsabilitati in elaborarea masurilor mentionate mai sus si, in acelasi timp, in aplicarea lor;
    c) sistemul de monitorizare/evaluare a modului de aplicare a masurilor mentionate la lit. a) si, respectiv, a activitatii actorilor mentionati la lit. b) intr-o maniera care sa permita o continua ameliorare a acestora.

    3. Responsabilitatile administratiei publice locale

    Primarul
    In conformitate cu prevederile art. 68 alin. (1) lit. a) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, primarul "asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor".
    Potrivit prevederilor art. 69 din Legea nr. 215/2001 primarul, in exercitarea atributiilor de autoritate tutelara, actioneaza si ca reprezentant al statului. In acest sens primarul dispune efectuarea anchetelor sociale in privinta respectarii drepturilor copilului si face ancheta primara pentru instituirea tutelei.
    Pe baza Codului familiei, cu modificarile ulterioare, primarul este obligat sa asigure integritatea drepturilor fundamentale ale copilului din comunitatea in care este ales.

    Presedintele consiliului judetean
    Potrivit prevederilor art. 116 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 215/2001, presedintele consiliului judetean "indruma metodologic, urmareste si controleaza activitatile de stare civila si autoritate tutelara, desfasurate in comune si orase".
    In conformitate cu prevederile art. 116 alin. (1) lit. q) din Legea nr. 215/2001, presedintele consiliului judetean "coordoneaza, controleaza si raspunde de activitatea privind protectia drepturilor copilului". Aceste atributii delegate de stat autoritatii administratiei publice judetene sunt realizate prin aparatul propriu de specialitate al consiliului judetean, care este coordonat de secretarul general al judetului.

    Secretarul general al judetului
    Potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 215/2001 secretarul general al judetului "coordoneaza compartimentele de stare civila si autoritate tutelara din aparatul propriu de specialitate al consiliului judetean". Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate, republicata, secretarul general al judetului este tinut cu sarcini precise in ceea ce priveste coordonarea autoritatii tutelare si indeplinirea masurilor ce privesc protectia copilului aflat in dificultate, in concordanta cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/2001.
    Autoritatile administratiei publice locale sunt tinute sa indeplineasca orice alte sarcini in materie date de Guvern sau prin legi speciale, cu conditia asigurarii fondurilor necesare, potrivit art. 7 alin. (3) din Legea nr. 215/2001.

    4. Implicarea altor ministere si institutii in realizarea prezentei strategii

    Ministerul Justitiei
    Colaborarea dintre instanta si autoritatea administratiei publice locale in privinta anchetelor sociale cu privire la instituirea tutelei, incredintarea minorilor, adoptiei, abandonului
    Completarea legislatiei in domeniu (Codul civil, Codul penal, Codul familiei si alte acte normative) pentru a se asigura respectarea drepturilor copilului si protectia acestuia fata de orice abuz.

    Ministerul de Interne
    Colaborarea dintre autoritatile administratiei publice locale si serviciile specifice Ministerului de Interne
    Supravegherea familiilor din care provin copiii aflati in situatie de risc (abuzati, neglijati), interventia in locuinta familiilor care abuzeaza si neglijeaza copiii si sesizarea autoritatilor administratiei publice locale pentru realizarea procedurilor prevazute de lege.

    Ministerul Sanatatii si Familiei
    Colaborarea autoritatilor administratiei publice locale cu serviciile specializate de urgenta din sistemul sanitar
    Crearea impreuna cu autoritatile administratiei publice locale de servicii comunitare destinate tratamentului, ingrijirii, reabilitarii si protectiei copilului cu handicap, in conformitate cu nevoile si resursele locale.

    Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
    Impreuna cu autoritatile administratiei publice locale va elabora si va dezvolta programe de orientare socioprofesionala pentru copiii (tinerii) din sistemul de ocrotire
    Sustinerea initiativelor de infiintare de intreprinderi si ateliere protejate, care sa faciliteze integrarea profesionala a tinerilor.

    Ministerul Educatiei si Cercetarii
    Colaborarea dintre autoritatile administratiei publice locale si sistemul de invatamant romanesc, prin finantarea de programe locale privind institutionalizarea educationala si integrarea copiilor aflati in dificultate
    Sprijinirea institutiilor specializate de protectie a copilului, prin implicarea autoritatilor administratiei publice locale in programe comune de educatie si mediatizare a drepturilor copilului.

    5. Principii

    Principiile pe care Guvernul isi fundamenteaza prezenta strategie sunt:
    1. Principiul interesului superior al copilului
    In toate actiunile care se realizeaza in contextul prezentei strategii primeaza interesul superior al copilului. Prezenta strategie promoveaza actiuni care converg prioritar catre protectia copilului aflat in dificultate sau in situatie de risc, indiferent care ar fi natura cauzelor care determina aceasta situatie.
    2. Principiul nediscriminarii si egalitatii sanselor
    Politica in domeniul protectiei copilului este conceputa si aplicata astfel incat sa se asigure in Romania respectarea si promovarea drepturilor copilului prevazute in Conventia cu privire la drepturile copilului, ratificata prin Legea nr. 18/1990, indiferent de rasa, culoarea, sexul, limba, religia, opinia politica sau de alta natura, nationalitatea, apartenenta etnica si sociala, infirmitatea, nasterea sau situatia copilului ori a parintilor sau tutorilor sai.
    3. Principiul asigurarii unui mediu familial
    Toate demersurile stabilite prin prezenta strategie se bazeaza pe asigurarea unui mediu de viata de tip familial pentru fiecare copil, inclusiv pentru copiii aflati in dificultate. Daca pe o perioada determinata copilul aflat in dificultate este protejat in familii substitutive sau in unitati de tip rezidential, este prioritara realizarea unui mediu de viata de tip familial pe toata durata masurii de protectie pana cand se realizeaza reintegrarea copilului in familia naturala, in familia largita sau (in situatiile in care reintegrarea nu este posibila sau nu este in interesul superior al copilului) pana la integrarea sa intr-o familie adoptiva.
    4. Principiul descentralizarii si responsabilizarii comunitatii
    In prezent sistemul de protectie a copiilor aflati in dificultate functioneaza descentralizat la nivelul judetelor, respectiv al sectoarelor municipiului Bucuresti. Prezenta strategie se bazeaza pe intarirea serviciilor publice specializate pentru protectia copilului, aflate in subordinea consiliilor judetene, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si pe implicarea comunitatilor locale, prin continuarea descentralizarii unor servicii la nivelul primariilor localitatilor. Se acorda o atentie speciala responsabilizarii comunitatii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor referitoare la propriii copii.
    5. Principiul solidaritatii
    Cresterea, dezvoltarea si educarea tuturor copiilor se fac in spiritul demnitatii, libertatii si al respectului fata de semeni, acordandu-se o atentie prioritara intaririi coeziunii sociale in abordarea problematicii referitoare la copil, cu referire speciala la grupurile cele mai vulnerabile - copiii aflati in dificultate.
    6. Principiul interventiei intersectoriale si interdisciplinare
    Problematica protectiei copilului este abordata in contextul politicilor sociale, familiale si educationale. Abordarea si rezolvarea problemelor din acest domeniu presupun colaborarea si coordonarea interventiilor tuturor factorilor responsabili, intersectorialitate si interdisciplinaritate.
    7. Principiul parteneriatului
    A.N.P.C.A. promoveaza, in toate tipurile de activitati specificate in prezenta strategie, cooperarea cu:
    - ministerele si alte institutii ale administratiei publice centrale, respectiv cu structurile din teritoriu ale acestora;
    - serviciile publice specializate ale administratiei publice locale din judete si sectoarele municipiului Bucuresti;
    - comunitatile locale;
    - organizatiile neguvernamentale romanesti si straine care actioneaza in domeniul protectiei copilului prin programe umanitare si profesionale;
    - institutiile, organismele si organizatiile europene si internationale.
    Principiul parteneriatului se regaseste la toate nivelurile de interventie, de la nivelul national pana la cel local. Prin cooperare si parteneriat se realizeaza toate tipurile de activitati, de la conceptia si coordonarea prezentei strategii pana la interventia interdisciplinara in favoarea copilului si a familiei.
    6. Grupurile-tinta
    Grupurile-tinta avute in vedere cu prioritate in stabilirea prezentei strategii sunt:
    - copiii institutionalizati;
    - copiii protejati in familie, atat in cea proprie (in vederea reducerii riscului de abandon), cat si in familia substitutiva/servicii alternative de tip familial;
    - copiii maltratati, neglijati sau abuzati in propria familie;
    - copiii cu nevoi speciale si cei infectati HIV ori bolnavi SIDA, aflati in institutii sau in forme de protectie alternative de tip familial;
    - copiii delincventi;
    - copiii strazii;
    - copiii/tinerii care ating varsta majoratului pe parcursul institutionalizarii pe termen lung.
    In conformitate cu Strategia Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei romilor, adoptata prin Hotararea Guvernului nr. 430/2001, o atentie deosebita se va acorda copiilor apartinand acestei minoritati. De altfel acesti copii se regasesc in toate grupurile-tinta avute in vedere cu prioritate de prezenta strategie.
    7. Directii generale
    Directiile generale ale procesului de reforma a sistemului de protectie a copilului aflat in dificultate sau in situatie de risc sunt:
    1. Prevenirea si reducerea abandonului copiilor de catre propriii parinti, prin sprijinirea familiilor aflate in situatii dificile
    2. Restructurarea serviciilor si institutiilor de tip rezidential existente, inclusiv a serviciilor pentru copiii cu deficiente sau cu handicap; reorientarea utilizarii resurselor financiare, materiale, umane si tehnice ale acestora catre organizarea si diversificarea de servicii alternative la protectia rezidentiala si reducerea numarului copiilor institutionalizati (in special, pe termen lung sau nedefinit)
    3. Imbunatatirea, completarea si armonizarea cadrului legislativ necesar in vederea organizarii si functionarii sistemului de protectie a copilului, atat pentru perfectionarea si clarificarea acestuia, cat si pentru alinierea sa la standardele prevazute de normele si tratatele internationale in domeniu, la care Romania este parte.
    In acest context, prioritate vor avea:
    - reconsiderarea legislatiei referitoare la adoptie, urmarindu-se in primul rand incurajarea adoptiei nationale, prin acordarea de catre stat familiilor adoptatoare de stimulente pe o perioada determinata;
    - clarificarea prevederilor legale in domeniul neglijarii, molestarii sau abuzului asupra copilului in propria familie;
    - perfectionarea legislatiei referitoare la delincventa si justitia juvenila;
    - analizarea posibilitatii infiintarii unor tribunale pentru minori/ale copiilor;
    - perfectionarea legislatiei referitoare la exploatarea muncii copilului;
    - reconsiderarea legislatiei referitoare la exploatarea sexuala a copiilor.
    Totodata, printr-un larg proces de consultare si implicare la nivelul intregii societati se va elabora si se va transmite spre adoptare un proiect de "Cod al copilului", lege-cadru sau lege unica referitoare la intreaga problematica a vietii, cresterii si bunastarii tuturor copiilor.
    4. Promovarea adoptiei (dupa principiul "o familie pentru un copil" si nu "un copil pentru o familie") ca masura speciala de protectie a copilului, cu accent deosebit pe incurajarea adoptiei nationale. Prin adoptia nationala se va urmari mentinerea copiilor adoptati din institutii de ocrotire in mediul lingvistic si psihosocial care le este familiar.
    Totodata, adoptia internationala va fi practicata ca ultima modalitate de protectie a copilului in familie, dupa epuizarea tuturor celorlalte optiuni in plan intern.
    5. Continuarea procesului de descentralizare a sistemului, de la nivelul judetelor spre cel al localitatilor, prin dezvoltarea si diversificarea serviciilor de prevenire a abandonului copiilor si de protectie a acestora si prin responsabilizarea comunitatii cu privire la problemele propriilor copii.
    6. Imbunatatirea mecanismelor financiare: asigurarea resurselor financiare, coordonarea fluxurilor de bani, cresterea eficientei utilizarii bugetelor alocate, cresterea eficacitatii rezultatelor obtinute la nivelul beneficiarului final al sistemului - copilul protejat.
    7. Ameliorarea sistemului de standarde minimale obligatorii, respectiv de norme profesionale si administrativ-institutionale, pe tipuri de servicii si interventii oferite de sistemul de protectie a copilului.
    8. Crearea unui sistem de acreditare la nivel national a organizatiilor neguvernamentale care desfasoara activitati in domeniul protectiei copilului. Sistemul urmeaza sa cuprinda si un organism central cu competente in domeniul acreditarii si monitorizarii activitatii organizatiilor neguvernamentale, in conformitate cu sistemul de standarde minime obligatorii.
    9. Dezvoltarea si profesionalizarea resurselor umane care intervin in sistemul de protectie a copilului, prin definirea si promovarea statutului profesional, precum si prin asigurarea formarii initiale si permanente a personalului din sistem, de toate categoriile si la toate nivelurile.
    10. Crearea si dezvoltarea unui sistem national de monitorizare si evaluare a situatiei copilului aflat in dificultate sau in situatie de risc, precum si a activitatii serviciilor si institutiilor de ingrijire si protectie a copilului, inclusiv a resurselor financiare disponibile sau alocate la/de la nivel central si local si a modului de utilizare a acestor resurse, un astfel de sistem de monitorizare/evaluare permitand prevederea eventualelor crize bugetare ale sistemului de protectie a copilului.
    Guvernul va urmari armonizarea/corelarea proceselor de reforma din domenii precum: protectie sociala, administratie locala, justitie, sanatate, educatie, cu reforma din domeniul protectiei copilului, in vederea asigurarii unei sincronizari a acestor procese.
    8. Rezultate scontate
    Rezultatele scontate in aplicarea prezentei strategii sunt:
    a) scaderea ratei abandonului copiilor de catre propriii parinti;
    b) scaderea numarului de copii institutionalizati;
    c) scaderea numarului de institutii rezidentiale si inchiderea celor care, din diferite motive, nu pot fi restructurate pentru a asigura un mediu de tip familial;
    d) cresterea progresiva a ponderii copiilor protejati prin forme alternative de servicii si institutii de tip familial sau reintegrati in propria familie in raport cu protectia asigurata in institutii de tip rezidential;
    e) cresterea numarului de servicii alternative oferite copilului aflat in dificultate, raportat la numarul institutiilor "clasice" de protectie;
    f) scaderea duratei de sedere a copiilor in institutii rezidentiale;
    g) punerea in practica, la nivel national, a standardelor minime obligatorii, a regulamentelor-cadru de functionare si a ghidurilor metodologice de buna practica pentru organizarea si functionarea serviciilor si institutiilor din sistemul de protectie a copilului;
    h) ameliorarea calitatii ingrijirii copiilor in sistem rezidential, ca urmare a aplicarii standardelor de calitate;
    i) functionarea unui sistem national, flexibil si operational de monitorizare a intregii activitati de protectie a copilului;
    j) intarirea controlului asupra alocarii si utilizarii fondurilor in sistem;
    k) asigurarea unei balante echilibrate intre fondurile cheltuite si calitatea serviciilor oferite;
    l) cresterea profesionalismului resurselor umane din sistem;
    m) asigurarea reconversiei resurselor umane disponibilizate in urma procesului de restructurare/inchidere a institutiilor rezidentiale de protectie a copilului spre noi profesii necesare sistemului;
    n) responsabilizarea comunitatii in abordarea problematicii copilului (in conformitate cu practica existenta la nivelul tarilor din spatiul euroatlantic);
    o) adoptarea masurilor cu caracter legislativ si mediatic care sa conduca la cresterea numarului adoptiilor nationale, prin elaborarea cadrului legal necesar si prin derularea unei campanii publice pentru stimularea potentialului de adoptie din Romania, in vederea cresterii numarului familiilor care adopta copii aflati in dificultate; dezvoltarea unor practici privind adoptia, caracterizate prin transparenta si corectitudine, care sa serveasca nemijlocit interesului superior al copilului si sa nu permita obtinerea de profituri necuvenite din aceasta activitate;
    p) clarificarea responsabilitatii, rolurilor si relatiilor dintre diferitele institutii implicate in problematica, la diverse niveluri, precum si coordonarea actiunii acestora;
    q) cresterea participarii si specializarea actiunii organizatiilor neguvernamentale in domeniul protectiei copilului;
    r) clarificarea, simplificarea/eficientizarea si operationalizarea cadrului legal ce guverneaza problematica referitoare la copii, in mod particular in domeniul protectiei copiilor aflati in dificultate sau in situatie de risc.

                             PLAN OPERATIONAL
pentru implementarea Strategiei guvernamentale in domeniul protectiei copilului in dificultate (2001 - 2004)

    Obiective operationale
    I. Dezvoltarea si diversificarea modalitatilor de interventie in vederea prevenirii abandonului si a reducerii institutionalizarii
    II. Prevenirea abuzului si a neglijarii copilului, sub orice forma, precum si a fenomenelor care pot determina intrarea copilului in dificultate
    III. Continuarea procesului de descentralizare de la nivel judetean la nivel local si intarirea capacitatii institutionale la nivel local, pentru asumarea responsabilitatii in abordarea problematicii copilului aflat in dificultate
    IV. Crearea si dezvoltarea de servicii specializate si de practici integrative pentru copiii cu nevoi speciale, in vederea imbunatatirii sanselor acestora de dezvoltare deplina si armonioasa
    V. Dezvoltarea unui set de masuri si mecanisme destinat tinerilor care pana la varsta de 18 ani beneficiaza de una dintre masurile de protectie a copilului prevazute de lege, care sa faciliteze dobandirea abilitatilor necesare pentru integrarea lor educationala, ocupationala si sociala
    VI. Popularizarea drepturilor copilului si sensibilizarea opiniei publice in vederea imbunatatirii atitudinii si comportamentului general privind problematica specifica a copilului si a familiei aflate in situatie de risc sau in dificultate
    VII. Incurajarea adoptiei ca masura speciala de protectie a copilului aflat in dificultate
    VIII. Gestionarea eficienta a resurselor umane si financiare implicate in sistemul de protectie a copilului

    I. Dezvoltarea si diversificarea modalitatilor de interventie in vederea prevenirii abandonului si a reducerii institutionalizarii

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Integrarea politicilor de protectie a          |A.N.P.C.A.,|Trimestrul IV |
|   |copilului in ansamblul general al politicilor  |M.A.P.,    |    2002      |
|   |sociale, astfel incat sa se asigure ca         |M.M.S.S.,  |              |
|   |prestatiile sociale contribuie la sprijinirea  |M.S.F.     |              |
|   |familiilor in cresterea si ingrijirea          |           |              |
|   |propriilor copii                               |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea cadrului legislativ de o maniera   |           |Trimestrul IV |
|   |care sa asigure diversificarea modalitatilor   |           |    2002      |
|   |de sprijin destinate sustinerii familiilor in  |           |              |
|   |cresterea si ingrijirea propriilor copii       |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea si validarea standardelor de        |           |Trimestrul III|
|   |calitate pentru toate tipurile de servicii de  |           |    2001 -    |
|   |protectie a copilului (centru de zi, centru de |           |trimestrul I  |
|   |primire in regim de urgenta, centru maternal,  |           |    2003      |
|   |centru de consiliere si sprijin pentru parinti,|           |              |
|   |centru de pregatire a reintegrarii si          |           |              |
|   |integrarii familiale, centru de plasament      |           |              |
|   |pentru copilul cu handicap, centru de zi de    |           |              |
|   |ingrijire si recuperare, servicii pentru       |           |              |
|   |copilul delincvent, servicii pentru tineri,    |           |              |
|   |serviciu de asistenta pentru exprimarea        |           |              |
|   |opiniei)                                       |           |              |
| A |_______________________________________________|           |______________|
|   |Completarea cadrului juridic existent cu       |           |Trimestrul IV |
|   |privire la:                                    |           |    2001      |
|   |I. atestarea, angajarea, formarea, evaluarea   |           |              |
|   |si monitorizarea asistentului maternal         |           |              |
|   |profesionist, in special:                      |           |              |
|   |a) elaborarea unei metodologii-cadru de        |           |              |
|   |colaborare intre serviciul public specializat  |           |              |
|   |si organismele private autorizate care         |           |              |
|   |angajeaza asistenti maternali profesionisti; si|           |              |
|   |b) reevaluarea compensatiei materiale care se  |           |              |
|   |acorda asistentului maternal si                |           |              |
|   |familiei/persoanei care are un copil in        |           |              |
|   |plasament/incredintare, astfel incat aceasta   |           |              |
|   |sa tina seama de varsta, starea de             |           |              |
|   |sanatate/gradul de handicap si de numarul      |           |              |
|   |copiilor aflati in ingrijire, de numarul       |           |              |
|   |orelor de lucru (dupa caz);                    |           |              |
|   |II. reevaluarea normelor sanitar-veterinare    |           |              |
|   |necesare pentru functionarea serviciilor si    |           |              |
|   |institutiilor de protectie a copilului din     |           |              |
|   |subordinea serviciilor publice specializate    |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Continuarea dezvoltarii si a diversificarii de |A.N.P.C.A.,|Trimestrul II |
|   |servicii alternative destinate unei ingrijiri  |S.P.S.P.C.,|    2001 -    |
|   |personalizate si adecvate nevoilor copilului   |autoritati |trimestrul IV |
|   |(centru de zi, centru de primire in regim de   |locale     |    2002      |
|   |urgenta, centru maternal, centru de consiliere |           |              |
|   |si sprijin pentru parinti, centru de pregatire |           |              |
|   |a reintegrarii si integrarii familiale, centru |           |              |
|   |de plasament pentru copilul cu handicap, centru|           |              |
|   |de zi de ingrijire si recuperare, servicii     |           |              |
|   |pentru copilul delincvent, serviciu de         |           |              |
|   |asistenta si sprijin pentru tineri, serviciu   |           |              |
|   |de asistenta pentru exprimarea opiniei), cu    |           |              |
|   |suportul oferit in principal de:               |           |              |
|   |- implementarea, in parteneriat cu Delegatia   |           |              |
|   |Comisiei Europene, a Programului PHARE in      |           |              |
|   |valoare de 25 MEURO "Copiii mai intai"; si     |           |              |
|   |- continuarea implementarii Programului de     |           |              |
|   |reforma a sistemului de protectie a copilului, |           |              |
|   |cu finantare de la Banca Mondiala si Banca de  |           |              |
|   |Dezvoltare a Consiliului Europei               |           |              |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Aplicarea standardelor de calitate in toate    |           |Trimestrul I  |
|   |tipurile de servicii                           |           |    2003      |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Restructurarea unui numar de cel putin 40 de   |           |Trimestrul IV |
|   |institutii de tip rezidential pentru protectia |           |    2002      |
|   |copilului                                      |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Extinderea retelei de asistenti maternali      |           |Trimestrul II |
|   |profesionisti si diversificarea ei, pentru a   |           |    2001 -    |
|   |raspunde cat mai bine nevoilor identificate in |           |trimestrul IV |
|   |sistem (asistenti maternali specializati pentru|           |    2004      |
|   |copilul cu handicap si cu nevoi speciale,      |           |              |
|   |pentru situatii de urgenta, pentru copilul in  |           |              |
|   |varsta de 0 - 1 an)                            |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Aplicarea standardelor de protectie a copilului|           |Trimestrul II |
|   |prin alternative de tip familial               |           |    2002      |
|   |si a unor proceduri de evaluare/monitorizare a |           |              |
|   |calitatii plasamentului/incredintarii          |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea sistemului de monitorizare la nivel|           |Permanent     |
|   |national prin: a) definitivarea "Fisei         |           |              |
|   |copilului" - principalul instrument de         |           |              |
|   |monitorizare a situatiei copiilor protejati in |           |              |
|   |toate tipurile de servicii din sistem si       |           |              |
|   |realizarea bazelor de date la nivel national,  |           |              |
|   |judetean si local; si b) integrarea, in cadrul |           |              |
|   |acestui instrument, a programului de management|           |              |
|   |financiar si dezvoltarea unui mecanism         |           |              |
|   |financiar eficient in sistemul de protectie a  |           |              |
|   |copilului                                      |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Identificarea ariilor prioritare de interventie|           |Permanent     |
|   |pentru prevenirea abandonului in vederea       |           |              |
|   |integrarii efortului societatii civile in      |           |              |
|   |cadrul demersurilor efectuate in sistemul de   |           |              |
|   |protectie a drepturilor copilului              |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copiii aflati in dificultate;
                 - copiii cu handicap si nevoi (educative) speciale.
    Rezultate:
    - numarul de copii aflati in institutii va scadea cu 10.000 pana la sfarsitul anului 2001 si cu aproximativ 25.000 pana la sfarsitul anului 2004, prin reintegrarea lor in familiile naturale, plasament/incredintare la rude, la alte familii sau persoane, la asistenti maternali profesionisti si prin diversificarea de servicii alternative;
    - numarul de asistenti maternali profesionisti va ajunge la 8.000 pana la sfarsitul anului 2004 (in prezent numarul acestora este de aproximativ 4.000), iar numarul de copii care vor beneficia de serviciile acestora va creste pana la 10.400 in acelasi interval de timp (in prezent numarul acestora este de aproximativ 5.400);
    - 40 de institutii de tip rezidential vor fi restructurate pana la sfarsitul anului 2002;
    - sistem national de monitorizare;
    - standarde si ghiduri metodologice care vor fi elaborate dupa cum urmeaza:
      - standarde de calitate pentru toate tipurile de servicii de protectie a copilului;
      - metodologie de evaluare, pregatire si monitorizare a familiei adoptive;
      - metodologie-cadru de colaborare intre serviciul public specializat si organismele private autorizate care angajeaza asistenti maternali profesionisti.

    II. Prevenirea abuzului si a neglijarii copilului, sub orice forma, precum si a fenomenelor care pot determina intrarea copilului in dificultate

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Modificarea si completarea legislatiei primare |A.N.P.C.A.,|Trimestrul II |
|   |(Codul civil, Codul penal, Codul familiei si,  |M.A.P.,    |    2002      |
|   |dupa caz, alte prevederi legale), pentru a se  |M.S.F.,    |              |
|   |asigura respectarea drepturilor copilului si   |M.M.S.S.,  |              |
|   |protectia acestuia fata de orice forma de abuz |M.E.C.,    |              |
|   |sau neglijare                                  |M.F.P.,    |              |
|   |_______________________________________________|M.I., M.J. |______________|
|   |Dezvoltarea legislatiei secundare specifice,   |           |Trimestrul II |
|   |necesare pentru prevenirea si interventia      |           |    2002      |
|   |eficienta in cazurile de abuz si de neglijare  |           |              |
|   |a copilului, inclusiv in propria familie       |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Adaptarea legislatiei romanesti in materie la  |           |Trimestrul II |
|   |legislatia internationala, prin introducerea   |           |    2002      |
|   |conceptelor operationale abuz si neglijare, cu |           |              |
|   |delimitari clare: abuz emotional, fizic,       |           |              |
|   |sexual, economic, neglijare                    |           |              |
| A |_______________________________________________|           |______________|
|   |Asigurarea cadrului legal pentru intarirea     |           |Trimestrul II |
|   |responsabilitatii reprezentantilor serviciului |           |    2002      |
|   |public specializat si ai autoritatilor         |           |              |
|   |administratiei publice locale pentru           |           |              |
|   |interventia in locuinta familiilor care        |           |              |
|   |isi abuzeaza si isi neglijeaza copiii          |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unui ghid metodologic cu privire la |           |Trimestrul I  |
|   |formele de abuz si neglijare a copilului,      |           |    2002      |
|   |sistemul complex de identificare, inregistrare,|           |              |
|   |raportare si referire a cazurilor de abuz si   |           |              |
|   |neglijare, precum si metodele de observare a   |           |              |
|   |efectelor acestor cazuri                       |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Adaptarea si completarea cadrului juridic      |           |Trimestrul I  |
|   |existent prin actiuni legislative imediate in  |           |    2002      |
|   |vederea eliminarii exploatarii muncii copiilor |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Redefinirea rolurilor si implicarea adecvata a |A.N.P.C.A.,|Trimestrul IV |
|   |tuturor structurilor responsabile de           |S.P.S.P.C.,|    2002      |
|   |politicile de protectie sociala la nivel       |autoritati |              |
|   |national, judetean si local, ca urmare a       |locale,    |              |
|   |modificarilor legislative mentionate mai sus   |M.S.F.,    |              |
|   |_______________________________________________|M.M.S.S.,  |______________|
|   |Infiintarea si dezvoltarea, la nivel de judet  |M.E.C.,    |Trimestrul II |
|   |si de comunitate, a serviciilor care intervin  |M.F.P.     |    2001 -    |
|   |in prevenirea abuzului si neglijarii copilului,|           |trimestrul IV |
|   |a exploatarii acestuia prin munca sau a        |           |    2004      |
|   |intrarii sale in dificultate (centre maternale,|           |              |
|   |servicii de monitorizare, consiliere si sprijin|           |              |
|   |al femeii gravide predispuse sa abandoneze     |           |              |
|   |copilul, centre de zi pentru copilul cu        |           |              |
|   |probleme sociale, centre de zi pentru copii cu |           |              |
|   |handicap, centre de consiliere si sprijin      |           |              |
|   |pentru familie, centre de pregatire a          |           |              |
|   |reintegrarii si integrarii familiale a         |           |              |
|   |copilului, servicii de prevenire a abandonului |           |              |
|   |copilului)                                     |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Crearea de servicii comunitare specifice       |           |Permanent     |
|   |destinate tratamentului si reabilitarii        |           |              |
|   |copiilor victime ale abuzului                  |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Crearea in cadrul directiilor pentru protectia |           |Trimestrul IV |
|   |drepturilor copilului a unor echipe            |           |    2001 -    |
|   |multidisciplinare (asistent social, psiholog,  |           |trimestrul II |
|   |politist si jurist) destinate interventiei in  |           |    2002      |
|   |cazurile de abuz/neglijare                     |           |              |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Infiintarea de servicii si linii telefonice    |           |Trimestrul III|
|   |"telefonul copilului" la care se poate apela   |           |    2001 -    |
|   |in regim de urgenta pentru orice situatie care |           |trimestrul I  |
|   |pune in pericol integritatea fizica si psihica |           |    2003      |
|   |a copilului                                    |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea si testarea de proiecte care sa    |           |Trimestrul IV |
|   |contribuie la definirea/imbunatatirea          |           |    2001 -    |
|   |masurilor de prevenire si interventie eficienta|           |trimestrul IV |
|   |in cazurile de abuz si neglijare a copilului,  |           |    2004      |
|   |inclusiv in familie                            |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea de studii cu privire la definirea   |           |Trimestrul I  |
|   |familiilor aflate in situatii de risc si la    |           |    2003      |
|   |inventarierea cauzelor posibile ale acestor    |           |              |
|   |situatii, precum si la evolutia fenomenului de |           |              |
|   |maltratare a copilului, pe baza carora sa se   |           |              |
|   |poata realiza si aplica programe de recuperare |           |              |
|   |si reintegrare a copiilor victime ale          |           |              |
|   |diferitelor forme de abuz si neglijare         |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea de campanii de informare, educare  |           |Trimestrul IV |
|   |si comunicare pentru schimbarea atitudinii/    |           |    2001 -    |
|   |comportamentului populatiei la nivel national, |           |trimestrul III|
|   |judetean, local                                |           |    2002      |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea si aplicarea unui program national  |           |Trimestrul III|
|   |pentru desfasurarea unei campanii de actiuni   |           |    2002      |
|   |preventive care sa antreneze urmatoarele       |           |              |
|   |categorii de parteneri: scoala, familia,       |           |              |
|   |primaria si serviciul public specializat       |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Informarea si sensibilizarea publicului larg cu|           |Trimestrul III|
|   |privire la necesitatea protejarii copilului    |           |    2002      |
|   |contra oricarei forme de abuz, neglijare sau   |           |              |
|   |exploatare                                     |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea si aplicarea de programe de actiune |           |Trimestrul II |
|   |in vederea eliminarii exploatarii muncii       |           |    2000      |
|   |copilului                                      |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copii aflati in situatie de risc in propria familie
                   (abuzati, neglijati);
                 - copii care abandoneaza scoala;
                 - copii cu nevoi speciale aflati in familia substitutiva
                   sau in unitati rezidentiale;
                 - copii aflati in sistemul de protectie (in unitati
                   rezidentiale sau la familii substitutive);
                 - copii delincventi/cu antecedente de delincventa juvenila;
                 - copii ai strazii;
                 - copii exploatati prin munca.
    Rezultate:
    - cadrul legal adecvat pentru prevenirea abandonului copilului, precum si a oricarei forme de maltratare a acestuia;
    - proceduri de identificare si interventie in cazurile de abuz si de neglijare a copilului;
    - realizarea urmatoarelor studii, rapoarte si materiale informative:
      - studiu cu privire la definirea familiilor aflate in situatie de risc si la inventarierea cauzelor acestor situatii;
      - raport cuprinzand evidenta tuturor serviciilor de prevenire si a liniilor telefonice care functioneaza in judete, precum si a celor aflate in faza de proiect;
      - repertoar anual al serviciilor de prevenire din judete;
       - modele pliante de popularizare a acestora;
    - infiintarea de servicii de prevenire la nivel de comunitate (300 de servicii de prevenire la nivel de comunitate pana la sfarsitul anului 2004);
    - crearea de servicii de terapie si de integrare sociala pentru victimele abuzului si maltratarii: 47 de servicii create pana la sfarsitul anului 2004 (in prezent exista un singur serviciu de acest fel).

    III. Continuarea procesului de descentralizare de la nivel judetean la nivel local si intarirea capacitatii institutionale la nivel local, pentru asumarea responsabilitatii in abordarea problematicii copilului aflat in dificultate

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Revizuirea si completarea legislatiei          |A.N.P.C.A.,|Trimestrul II |
|   |referitoare la serviciile comunitare locale    |M.A.P.,    |    2002      |
| A |_______________________________________________|M.S.F.,    |______________|
|   |Elaborarea de metodologii de organizare si     |M.M.S.S.,  |Trimestrul IV |
|   |functionare a serviciilor comunitare integrate |M.E.C.,    |    2001      |
|   |                                               |M.F.P.     |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Infiintarea de servicii comunitare integrate   |A.N.P.C.A.,|Trimestrul III|
|   |care sa asigure o protectie personalizata si   |S.P.S.P.C.,|    2001 -    |
|   |adecvata nevoilor copilului, accentuandu-se cu |autoritati |trimestrul IV |
|   |precadere prevenirea si reducerea abandonului  |locale,    |    2004      |
|   |si a institutionalizarii copilului, precum si  |M.S.F.,    |              |
|   |monitorizarea familiilor aflate in dificultate |M.M.S.S.,  |              |
|   |si a celor cu risc de abandon                  |M.E.C.     |              |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea unei retele de asistenti si/sau    |           |Trimestrul III|
|   |lucratori sociali la nivelul comunitatilor     |           |    2001 -    |
|   |locale, care sa aiba posibilitatea             |           |trimestrul IV |
|   |identificarii rapide a situatiilor care ar     |           |    2004      |
|   |putea periclita dezvoltarea fizica, psihica sau|           |              |
|   |morala a copilului                             |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Formarea de personal la nivelul primariilor    |           |Permanent     |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Informarea si sensibilizarea prin intermediul  |           |Permanent     |
|   |mass-media la nivel national, judetean, local  |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copii aflati in situatie de risc care traiesc in propria
                   familie;
                 - copii aflati in dificultate care beneficiaza de masuri de
                   protectie in unitati rezidentiale sau in familii substitutive
                   si pentru care se pregateste reintegrarea sau integrarea
                   familiala;
                 - copii cu handicap si cu nevoi speciale;
                 - copii ai strazii;
                 - copii delincventi;
                 - copii exploatati prin munca.
    Rezultate:
    - cresterea numarului de asistenti sau de lucratori sociali formati si angajati la nivelul primariilor cu 1.400 pana la sfarsitul anului 2004;
    - cresterea numarului de interventii realizate la nivelul primariilor pentru prevenirea si identificarea precoce a situatiilor de risc pentru copii;
    - cresterea numarului de servicii comunitare integrate la nivelul comunitatilor locale cu 700 pana la sfarsitul anului 2004 (in prezent numarul acestora este de aproximativ 130), concomitent cu scaderea numarului de copii institutionalizati provenind din comunitatile respective;
    - cresterea numarului de copii protejati in sistem alternativ (inclusiv prin plasament/incredintare la familii si persoane), concomitent cu scaderea numarului de copii aflati in institutii (10.000 de copii dezinstitutionalizati pana la sfarsitul anului 2001);
    - metodologii de organizare si functionare a serviciilor comunitare integrate.

    IV. Crearea si dezvoltarea de servicii specializate si de practici integrative pentru copiii cu nevoi speciale, in vederea imbunatatirii sanselor acestora de dezvoltare deplina si armonioasa

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Elaborarea si validarea de standarde privind   |A.N.P.C.A.,|Trimestrul IV |
|   |integrarea in comunitate a copilului cu nevoi  |M.A.P.,    |    2002      |
|   |speciale                                       |M.M.S.S.,  |              |
|   |_______________________________________________|M.S.F.,    |______________|
|   |Elaborarea si promovarea planului individual de|M.J.       |Trimestrul II |
|   |evaluare a copilului cu nevoi speciale,        |           |    2003      |
|   |protejat in institutiile rezidentiale, si a    |           |              |
|   |potentialului lui de recuperare                |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea si promovarea standardelor minime de|           |Trimestrul III|
|   |calitate pentru serviciile destinate copilului |           |    2002      |
|   |cu nevoi speciale                              |           |              |
| A |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unui "Cod de practica in centrul de |           |Trimestrul III|
|   |plasament pentru copiii cu handicap" care sa   |           |    2002      |
|   |promoveze bunele practici profesionale in      |           |              |
|   |aplicarea standardelor de calitate, asigurand  |           |              |
|   |cu prioritate demedicalizarea serviciilor      |           |              |
|   |oferite copilului cu handicap                  |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Armonizarea legislatiei interne cu prevederile |           |Trimestrul IV |
|   |conventiilor si tratatelor internationale la   |           |    2002      |
|   |care Romania este parte, pe probleme specifice |           |              |
|   |referitoare la copilul cu nevoi speciale       |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Inchiderea unitatilor care nu pot fi           |A.N.P.C.A.,|Trimestrul IV |
|   |reabilitate                                    |S.P.S.P.C.,|    2002      |
|   |_______________________________________________|M.S.F.,    |______________|
|   |Restructurarea in etape a unitatilor preluate  |M.M.S.S.,  |Trimestrul IV |
|   |in anul 2000, ca centre de plasament de tip    |autoritati |    2002      |
|   |familial pentru copii cu handicap, centre de   |locale     |              |
|   |ingrijire de zi si de recuperare pentru copii  |           |              |
|   |cu handicap sau, dupa caz, alte servicii       |           |              |
|   |destinate ingrijirii, reabilitarii si          |           |              |
|   |protectiei copilului cu handicap, in           |           |              |
|   |conformitate cu nevoile si cu resursele locale |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Aplicarea standardelor de calitate in toate    |           |Trimestrul IV |
|   |unitatile de tip rezidential                   |           |    2002      |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea de programe cu obiective specifice |           |Trimestrul I  |
|   |pentru recuperarea si reintegrarea copilului si|           |    2003 -    |
|   |adolescentului cu nevoi speciale in contextul  |           |trimestrul I  |
|   |lor familial si comunitar, inclusiv dezvoltarea|           |    2004      |
|   |retelei de asistenti maternali profesionisti,  |           |              |
|   |pregatiti pentru protectia copiilor cu nevoi   |           |              |
|   |speciale si a celor infectati cu HIV sau       |           |              |
|   |bolnavi de SIDA                                |           |              |
|   |_______________________________________________|           |              |
|   |Dezvoltarea unor programe de integrare sociala |           |              |
|   |si familiala a copiilor infectati HIV sau      |           |              |
|   |bolnavi de SIDA                                |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copii cu nevoi speciale si infectati HIV sau bolnavi de SIDA,
                   aflati in familia substitutiva sau in unitati rezidentiale.
    Rezultate:
    - numarul de servicii diversificate, integrate, oferite copilului cu nevoi speciale va creste cu 40 pana la sfarsitul anului 2004;
    - numarul de copii cu nevoi speciale si infectati HIV sau bolnavi de SIDA aflati in sistemul rezidential de ocrotire, se va diminua cu 6.000 pana la sfarsitul anului 2004, concomitent cu cresterea numarului celor aflati in ingrijire alternativa;
    - vor fi elaborate standarde si ghiduri metodologice, dupa cum urmeaza:
      - standarde privind integrarea in comunitate a copilului cu nevoi speciale sau infectat HIV ori bolnav SIDA;
      - planul individual de evaluare a copilului cu nevoi speciale, protejat in institutiile rezidentiale, si a potentialului lui de recuperare;
      - standarde minime de calitate pentru serviciile destinate copilului cu handicap si celui cu nevoi speciale.

    V. Dezvoltarea unui set de masuri si mecanisme destinat tinerilor care pana la varsta de 18 ani beneficiaza de una dintre masurile de protectie a copilului prevazute de lege, care sa faciliteze dobandirea abilitatilor necesare pentru integrarea lor educationala, ocupationala si sociala

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Crearea cadrului legal care sa faciliteze      |A.N.P.C.A.,|Trimestrul I  |
|   |integrarea sociala si profesionala a           |M.M.S.S.,  |    2004      |
|   |tinerilor care ies din sistemul de protectie   |M.T.S.,    |              |
|   |la varsta majoratului                          |M.F.P.     |              |
| A |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unui ghid metodologic destinat      |           |Trimestrul III|
|   |echipei pluridisciplinare implicate in         |           |    2003      |
|   |pregatirea integrarii sociale si profesionale  |           |              |
|   |a adolescentilor protejati in unitati de tip   |           |              |
|   |rezidential si in familii substitutive         |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Infiintarea la nivelul comunitatii a           |A.N.P.C.A.,|Trimestrul I  |
|   |serviciilor de asistenta si sprijin pentru     |S.P.S.P.C.,|    2003      |
|   |tineri, ca structuri integrate in sistemul de  |M.S.F.,    |              |
|   |servicii de protectie a copilului              |M.M.S.S.,  |              |
|   |_______________________________________________|M.T.S.,    |______________|
|   |Elaborarea si promovarea unui plan individual  |autoritati |Trimestrul IV |
|   |pentru evaluarea si orientarea copiilor        |locale,    |    2001      |
|   |incepand cu varsta de 14 ani                   |M.F.P.     |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Dezvoltarea de programe de orientare           |           |Trimestrul II |
|   |socioprofesionala pentru copiii/tinerii din    |           |    2002 -    |
|   |sistemul de ocrotire (in mod particular        |           |trimestrul IV |
|   |adresate tinerilor care au ajuns in preajma    |           |    2004      |
|   |varstei la care parasesc centrele de plasament)|           |              |
|   |si corelarea lor cu alte programe de dezvoltare|           |              |
|   |regionala                                      |           |              |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unui model de formare complementara |           |Trimestrul I  |
|   |a educatorilor care pregatesc adolescentii din |           |    2002      |
|   |centrul de plasament pentru parasirea          |           |              |
|   |institutiei si integrarea lor sociala si       |           |              |
|   |profesionala, precum si formarea unui numar cat|           |              |
|   |mai mare de educatori, conform nevoilor de     |           |              |
|   |formare existente in judete                    |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Formarea profesionala a adolescentilor si      |           |Trimestrul I  |
|   |tinerilor cu institutii abilitate in domeniu,  |           |    2002 -    |
|   |pentru a lucra in mici intreprinderi, ateliere |           |trimestrul I  |
|   |protejate, ferme etc.                          |           |    2003      |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Sustinerea initiativelor de infiintare de      |           |Trimestrul IV |
|   |intreprinderi si ateliere protejate, care sa   |           |    2001 -    |
|   |faciliteze integrarea profesionala eficienta a |           |trimestrul I  |
|   |tinerilor                                      |           |    2004      |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Adoptarea si punerea in practica a unui plan   |           |Trimestrul IV |
|   |de actiune pentru integrarea socioprofesionala |           |    2002      |
|   |a tinerilor care ies din sistemul de protectie |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copii intre 14 - 18 ani aflati in sistemul de protectie;
                 - tineri care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv tineri cu
                   nevoi speciale, care beneficiaza de una dintre masurile de
                   protectie stabilite prin lege.
    Rezultate:
    - cresterea numarului de tineri cuprinsi in programe de orientare socioprofesionala;
    - cresterea numarului de tineri integrati profesional.

    VI. Popularizarea drepturilor copilului si sensibilizarea opiniei publice in vederea imbunatatirii atitudinii si comportamentului general privind problematica specifica a copilului si a familiei aflate in situatie de risc sau in dificultate

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Elaborarea si validarea unei strategii         |A.N.P.C.A.,|Trimestrul IV |
|   |nationale de comunicare cu privire la          |M.M.S.S.,  |    2002      |
| A |respectarea si promovarea drepturilor copilului|M.F.P.     |              |
|   |in Romania                                     |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Informarea sistematica a opiniei publice asupra|A.N.P.C.A.,|Trimestrul III|
|   |importantei cresterii si educarii copilului    |S.P.S.P.C.,|    2001 -    |
|   |intr-un mediu familial                         |autoritati |trimestrul IV |
|   |                                               |locale     |    2002      |
|   |_______________________________________________|           |              |
|   |Realizarea de sondaje de opinie si studii      |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Promovarea imaginii structurilor implicate in  |           |Permanent     |
|   |protectia copilului la nivel national, judetean|           |              |
|   |si local si a serviciilor destinate copilului  |           |              |
|   |si familiei                                    |           |              |
| B |_______________________________________________|___________|______________|
|   |Realizarea buletinului informativ trimestrial  |coordonat  |Trimestrial   |
|   |"In interesul copilului"                       |   de      |              |
|   |                                               |A.N.P.C.A. |              |
|   |_______________________________________________|___________|______________|
|   |Aplicarea Strategiei nationale de comunicare,  |           |Trimestrul IV |
|   |pe temele stabilite ca prioritare in faza de   |           |    2002 -    |
|   |elaborare                                      |           |trimestrul IV |
|   |                                               |           |    2004      |
|   |_______________________________________________|___________|______________|
|   |Popularizarea celor mai bune practici de       |           |Permanent     |
|   |respectare si promovare a drepturilor copilului|           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copiii aflati in dificultate;
                 - publicul larg.
    Rezultate:
    - Strategia nationala de comunicare va fi elaborata pana la sfarsitul anului 2002;
    - imbunatatirea imaginii in mass-media a sistemului de protectie a copilului;
    - cunoasterea de catre opinia publica a obiectivelor, realizarilor si a dificultatilor reformei;
    - intelegerea problematicii copilului aflat in dificultate;
    - sensibilizarea si constientizarea publica vor determina o crestere a coeziunii sociale;
    - stimularea actiunilor de voluntariat din partea cetatenilor romani.

    VII. Incurajarea adoptiei ca masura speciala de protectie a copilului aflat in dificultate

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Identificarea unor mecanisme si modalitati de  |A.N.P.C.A.,|  Trimestrul  |
|   |stimulare si concertare a eforturilor          |M.F.P.     |   II - III   |
|   |autoritatilor publice insarcinate cu           |           |     2001     |
|   |activitatea de protectie a copilului, a        |           |              |
|   |societatii civile si a altor actori implicati, |           |              |
|   |pentru promovarea adoptiei nationale           |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Adoptarea unui act normativ cu privire la      |           |  Trimestrul  |
|   |regimul juridic al adoptiei, care sa tina seama|           |   III - IV   |
|   |de conventiile internationale in materia       |           |     2001     |
|   |adoptiei si de recomandarile organismelor      |           |              |
|   |internationale, aplicate la realitatea         |           |              |
|   |romaneasca                                     |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Stimularea adoptiei nationale, cu respectarea  |           |Permanent     |
|   |interesului superior al copilului, prin        |           |              |
|   |reducerea si simplificarea termenelor si       |           |              |
|   |procedurilor premergatoare incuviintarii       |           |              |
|   |adoptiei (pe cale procedurala)                 |           |              |
| A |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unei metodologii de evaluare,       |           |Trimestrul IV |
|   |pregatire si monitorizare a familiei adoptive  |           |    2001      |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Luarea unor masuri economico-sociale, cu       |           |Permanent     |
|   |concursul autoritatilor competente, de natura  |           |              |
|   |sa stimuleze adoptia nationala (de exemplu:    |           |              |
|   |reducerea impozitului pe venitul global al     |           |              |
|   |familiilor adoptive pe o perioada de doi ani   |           |              |
|   |de la incuviintarea adoptiei, alte masuri ce   |           |              |
|   |privesc acordarea de facilitati fiscale pentru |           |              |
|   |familiile adoptive)                            |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Practicarea adoptiei internationale ca ultima  |           |Permanent     |
|   |forma de protectie a copilului, dupa epuizarea |           |              |
|   |solutiilor in plan intern, asa cum este        |           |              |
|   |consacrata prin prevederile Conventiei asupra  |           |              |
|   |protectiei copiilor si cooperarii in materia   |           |              |
|   |adoptiei internationale, incheiata la Haga la  |           |              |
|   |29 mai 1993 si ratificata de Romania prin      |           |              |
|   |Legea nr. 84/1994                              |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Campanii mass-media in scopul sensibilizarii   |A.N.P.C.A.,|Permanent     |
|   |opiniei publice cu privire la problema copiilor|S.P.S.P.C.,|              |
|   |aflati in dificultate sau lipsiti de ocrotire  |autoritati |              |
|   |parinteasca; campanii de informare/popularizare|locale     |              |
|   |la nivel judetean/local asupra modalitatilor   |           |              |
|   |practice de adoptie                            |           |              |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Organizarea de seminarii si conferinte, in     |           |Permanent     |
|   |parteneriat cu alte autoritati publice si/sau  |           |              |
|   |organisme neguvernamentale, pe tema protectiei |           |              |
|   |drepturilor copilului prin adoptie             |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Realizarea si difuzarea de materiale           |           |Permanent     |
|   |publicitare pe aceasta tema                    |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Combaterea stereotipurilor negative (ca de     |           |Permanent     |
|   |exemplu "copil institutionalizat") care induc  |           |              |
|   |discriminari negative la adresa copiilor aflati|           |              |
|   |in dificultate si conduc la retinerea          |           |              |
|   |potentialilor adoptatori romani in orientarea  |           |              |
|   |atentiei catre acesti copii.                   |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - copiii aflati in dificultate, care pot fi adoptati in
                   conditiile legii.
    Rezultate:
    - oferirea unui mediu stabil, permanent, adecvat dezvoltarii armonioase si depline a personalitatii copilului lipsit de ocrotire parinteasca, in cadrul caruia sa fie respectate drepturile fundamentale care ii sunt recunoscute;
    - exploatarea potentialului de familii adoptive romane;
    - cresterea numarului de adoptii nationale;
    - implicarea mai activa si mai eficienta a comunitatii locale in identificarea de solutii alternative pentru problema copiilor lipsiti de ocrotire parinteasca;
    - abordarea unitara si coerenta a promovarii si respectarii prin adoptie a drepturilor copilului.

    VIII. Gestionarea eficienta a resurselor umane si financiare implicate in sistemul de protectie a copilului

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - CADRUL JURIDIC SI METODOLOGIC
    B - IMPLEMENTAREA
 ______________________________________________________________________________
|   |                 Activitati                    | Raspunde  |   Termen     |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Elaborarea si validarea standardelor           |A.N.P.C.A.,|Trimestrul II |
|   |ocupationale pentru toate ocupatiile specifice |M.M.S.S.,  |    2003      |
|   |sistemului de protectie a copilului            |M.E.C.     |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea si validarea de modele de           |           |Trimestrul IV |
|   |formare/perfectionare si proceduri de atestare |           |    2003      |
|   |a personalului din sistem                      |           |              |
| A |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unui sistem de acreditare a         |           |Trimestrul IV |
|   |furnizorilor de servicii de protectie a        |           |    2002      |
|   |copilului (institutii publice sau organizatii  |           |              |
|   |neguvernamentale)                              |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unei metodologii de analiza a       |           |Trimestrul IV |
|   |sistemului de protectie a copilului la nivel   |           |    2002      |
|   |judetean                                       |           |              |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Elaborarea unui sistem de management financiar |           |Trimestrul I  |
|   |adaptat dinamicii activitatilor de protectie   |           |    2003      |
|   |a copilului                                    |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|
|   |Analiza utilizarii resurselor financiare si    |A.N.P.C.A.,|Anual         |
|   |identificarea de nevoi                         |S.P.S.P.C.,|              |
|   |_______________________________________________|M.E.C.,    |______________|
|   |Asigurarea formarii/perfectionarii permanente  |M.M.S.S.,  |Anual         |
|   |a tuturor categoriilor de personal din sistem  |autoritati |              |
|   |_______________________________________________|locale     |______________|
|   |Formarea/trainingul pentru reconversia         |           |Anual         |
|   |profesionala a resurselor umane disponibilizate|           |              |
|   |in urma restructurarii/inchiderii institutiilor|           |              |
|   |rezidentiale de protectie a copilului          |           |              |
| B |_______________________________________________|           |______________|
|   |Organizarea de cursuri-pilot si multiplicarea  |           |Trimestrul IV |
|   |lor in intreaga tara pentru a raspunde nevoilor|           |    2001 -    |
|   |existente                                      |           |trimestrul IV |
|   |                                               |           |    2004      |
|   |_______________________________________________|           |______________|
|   |Antrenarea si colaborarea cu organizatii       |           |Permanent     |
|   |neguvernamentale specializate in organizarea   |           |              |
|   |de programe de formare a resurselor umane din  |           |              |
|   |sistem                                         |           |              |
|___|_______________________________________________|___________|______________|

    Beneficiari: - beneficiar direct: personalul din sistem;
                 - beneficiar indirect: copilul aflat in dificultate, cu nevoi
                   speciale, in situatie de risc etc.
    Rezultate:
    - studii periodice privind nevoile de formare;
    - strategie de formare;
    - strategii judetene de promovare si respectare a drepturilor copilului;
    - standarde ocupationale validate pentru toate ocupatiile specifice sistemului de protectie a copilului;
    - modele de formare validate si implementate la nivel national;
    - cresterea profesionalismului personalului din sistem;
      reconversia resurselor umane disponibilizate in urma restructurarii/inchiderii institutiilor rezidentiale de protectie a copilului, spre noi profesiuni necesare sistemului (asistenti maternali, asistenti sociali etc.)
      abordarea unitara si coerenta a promovarii si respectarii drepturilor copilului.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 539/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 539 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu