Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1090 din  9 noiembrie 2000

pentru aprobarea Criteriilor de masurare, clasificare si marcare a lemnului in stare bruta

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 622 din 30 noiembrie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale Acordului european instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Se aproba Criteriile de masurare, clasificare si marcare a lemnului in stare bruta, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    (2) Criteriile prevazute la alin. (1) sunt stabilite in vederea realizarii operatiunilor de import-export al lemnului in stare bruta, efectuate de Romania cu statele membre al Uniunii Europene, in cadrul carora acesta se comercializeaza cu mentiunea "clasificat CEE".
    Art. 2
    (1) Lemnul in stare bruta se poate comercializa, cu mentiunea "clasificat CEE", in cadrul Uniunii Europene numai daca este masurat, clasificat si marcat potrivit criteriilor prevazute la art. 1 alin. (1).
    (2) In sensul prezentei hotarari, prin lemn in stare bruta se intelege lemnul provenit din fusul arborelui doborat, sectionat, fara varf si curatat de craci, cu sau fara coaja.
    Art. 3
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul industriei si comertului,
                       Radu Berceanu

                       Ministrul apelor,
                       padurilor si protectiei mediului,
                       Romica Tomescu

    ANEXA 1

                              CRITERIILE
de masurare, clasificare si marcare a lemnului in stare bruta
                          ("clasificat CEE")

    I. MASURARE
    1.1. Generalitati
    1.1.1. Masurarea lemnului in stare bruta (denumit in continuare lemn brut) se face fie dupa volum (real sau stivuit), in metri cubi, fie dupa greutate, in tone.
    1.1.2. Se utilizeaza numai sistemul metric.
    1.1.3. Dispozitivele de masurare vor fi autorizate oficial si vor fi mentinute intr-o stare buna.
    1.2. Lemn lung
    1.2.1. Lemnul brut al carui volum este de obicei exprimat in metri cubi reali se numeste lemn lung.
    1.2.2. Lemnul lung, considerat conventional cu sectiune circulara, se masoara volumic piesa cu piesa. Lemnul lung cu forma neregulata se masoara volumic pe portiuni, prin excluderea formei neregulate.
    1.2.3. Volumul unei piese (bustean) se determina in functie de lungime si de diametru, masurat cu coaja sau fara coaja. Volumul se calculeaza cu trei zecimale, utilizandu-se tabelele de cubaj.
    1.2.4. Rezultatele masurarii diametrelor pieselor se exprima in centimetri, fara rotunjire. Valorile diametrelor rezultate in urma masurarii bustenilor cu coaja se reduc in mod corespunzator in conformitate cu normele specifice in vigoare.
    1.2.5. In situatia masurarii bustenilor cu diametre la mijlocul lungimii acestora, pana la si inclusiv 19 cm, fara coaja, se foloseste in calculul volumului valoarea diametrului orizontal.
    In situatia masurarii bustenilor cu diametre la mijlocul lungimii acestora, peste si inclusiv 20 cm, fara coaja, se foloseste in calculul volumului media aritmetica a doua diametre, orizontal si vertical, pe cat posibil cu valori extreme.
    In situatia in care mijlocul lungimii bustenilor se afla intr-o zona neregulata sau de insertie a cracilor, valoarea diametrului ce se utilizeaza in calculul volumului se obtine ca medie a rezultatelor masurarilor facute de o parte si de alta, la distanta egala de mijlocul busteanului.
    1.2.6. Rezultatul masurarii lungimii pieselor se exprima in decimetri, fara rotunjire. Pentru lemnul lung cu un diametru mediu de pana la 20 cm inclusiv, fara coaja, lungimea pieselor se exprima in metri, fara rotunjire.
    Daca taieturile sunt in unghi, lungimea se masoara, din centrul taieturii acestora (sectiunilor).
    1.3. Lemnul stivuit in metri cubi
    1.3.1. Lemnul brut al carui volum este exprimat in mod obisnuit in metri cubi stivuiti se numeste lemn stivuit in metri cubi.
    1.3.2. Lemnul stivuit in metri cubi va avea o supramasura in inaltime de cel putin 3% .

    II. CLASIFICARE
    2.1. Generalitati
    2.1.1. Lemnul brut se clasifica:
    (i) dupa specie sau grupe de specii si dupa denumirea comuna;
    (ii) dupa dimensiuni;
    (iii) dupa calitate.
    2.2. Clasificarea dupa dimensiuni
    2.2.1. Pentru masurarea diametrelor si a lungimilor bustenilor, in scopul clasificarii acestora, se aplica prevederile pct. 1.2.4, 1.2.5 si 1.2.6.
    2.2.2. Clasificarea dimensionala a bustenilor se face, indiferent de lungimea acestora, in functie de diametrul mediu, fara coaja, utilizandu-se urmatoarele clase de diametre:
    Clase de diametre
    L 0        pana la 10 cm
    L 1a)      10 - 14 cm
    L 1b)      15 - 19 cm
    L 2a)      20 - 24 cm
    L 2b)      25 - 29 cm
    L 3a)      30 - 34 cm
    L 3b)      35 - 39 cm
    L 4        40 - 49 cm
    L 5        50 - 59 cm
    L 6        peste 60 cm
    2.2.3. Se pot forma alte clase dupa L 6, mentinandu-se totusi aceeasi gradare. Subdiviziunile a) si b) pot fi restranse sau extinse la toate clasele.
    2.2.4. Lemnul lung se clasifica dupa lungimea minima si diametrul minim la capatul subtire al bustenilor, fara coaja, utilizandu-se urmatoarele clase:
    Clase de lungimi minime cu diametre minime la capatul subtire:
    H 1     8 m    10 cm
    H 2    10 m    12 cm
    H 3    14 m    14 cm
    H 4    16 m    17 cm
    H 5    18 m    22 cm
    H 6    18 m    30 cm
    2.2.5. Sortimentele de lemn lung (stalpi, prajini, bile, manele si altele) se clasifica in functie de diametrul masurat cu coaja la distanta de 1,00 m de la capatul subtire al piesei, astfel:
    Clasa:
    P 1        pana la 6 cm inclusiv
    P 2                    7 - 13 cm
    P 3        peste 14 cm inclusiv
    2.2.6. Lemnul stivuit in metri cubi se clasifica in functie de diametrul masurat, cu coaja, la capatul subtire, astfel:
    Clasa:
    S 1 - lemn rotund cu diametre intre 3 si 6 cm inclusiv
    S 2 - lemn rotund cu diametre intre 7 si 13 cm inclusiv
    S 3 - lemn rotund cu diametre peste 14 cm inclusiv
    In situatia in care lemnul stivuit este fara coaja, valorile diametrelor de mai sus se reduc cu 1 cm.
    2.3. Clasificarea dupa calitate
    2.3.1. Clasificarea dupa calitate are in vedere urmatoarele criterii:
    a) curbura: se exprima in cm/m, rotunjindu-se in sus sau in jos (de exemplu: 2,2 => 2; 2,6 => 3), si reprezinta raportul abaterii (devierii) de la axa longitudinala a lemnului in raport cu linia dreapta si lungimea portiunii curbate;
    b) fibra rasucita: se masoara prin determinarea distantei dintre directia fibrelor (rasucite) si paralela la axa lemnului. Se exprima in cm/m;
    c) conicitatea anormala: reprezinta raportul dintre diferenta valorilor diametrelor masurate la cele doua extremitati ale piesei de lemn si distanta dintre extremitati. Se exprima in cm/m;
    d) nodurile: sunt parti de crengi, inglobate in masa lemnului, cu structura diferita de aceasta, si pot fi la vedere sau ascunse. Acestea pot fi sanatoase, vicioase sau putrede. Marimea nodurilor se determina prin distanta dintre cele doua tangente la conturul nodului, paralela cu axa longitudinala a piesei de lemn, si se exprima in mm;
    e) nodurile concrescute, galme;
    f) inima excentrica:
    g) lemnul de reactiune: poate fi lemnul tensionat in cazul foioaselor si lemnul de compresiune in cazul rasinoaselor;
    h) neregularitatile conturului;
    i) crapaturile (ruluri, cvadranuri, gelivuri etc.);
    j) lemnul derivat din arbori uscati si defectele datorate uscarii naturale;
    k) decolorarea;
    l) alte defecte (cauzate de microorganisme si insecte daunatoare etc.)

    III. MARCARE
    Clasele de identificare care corespund clasificarii dupa calitate sunt:
    Clasa A/CEE - lemnul sanatos, cu calitati specifice superioare, fara defecte sau avand defecte de asa natura incat nu se limiteaza utilizarea sa;
    Clasa B/CEE - lemnul de calitate standard, incluzand lemnul intr-un stadiu incipient de uscare pe picior, avand intr-un cuantum nesemnificativ urmatoarele categorii de defecte: curbura, fibra rasucita, conicitate, noduri, excentricitate, neregularitati ale conturului sau alte defecte izolate;
    Clasa C/CEE   lemnul care din cauza defectelor nu poate fi clasificat nici in clasa A/CEE, nici in clasa B/CEE, dar care totusi are o astfel de calitate incat poate fi utilizat in industrializare.
    Lemnul lung din clasele A/CEE si C/CEE trebuie sa aiba marcata clasa de identificare cu vopsea care nu se sterge. Marcarea nu este necesara pentru lemnul lung din clasa B/CEE.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1090/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1090 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu