Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 1179 din  1968

pentru ratificarea Conventiei*) intre Republica Socialista Romania si Republica Austria cu privire la asistenta juridica in materia dreptului civil si de familie si la valabilitatea si transmiterea actelor.

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 4 din  9 ianuarie 1969


SmartCity3


    *) Conventia a intrat in vigoare la 23 aprilie 1969

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania si Presedintele Federal al Republicii Austria, in vederea reglementarii asistentei juridice in materia dreptului civil si de familie si a valabilitatii si transmiterii actelor intre cele doua state, au hotarit sa incheie o conventie si in acest scop si-au desemnat plenipotentiarii:
    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania, pe Corneliu Manescu, ministrul afacerilor externe.
    Presedintele Federal al Republicii Austria, pe Dr. Bruno Kreisky, ministru pentru afaceri straine, si Dr. Christian Broda, ministru pentru justitie,
    care, dupa schimbul deplinelor puteri, gasite in buna si cuvenita forma, au convenit asupra celor ce urmeaza:

    CAP. 1
    DISPOZITII GENERALE

    Art. 1
    Ocrotirea juridica
    1. Cetatenii unui stat contractant au dreptul sa se adreseze liber si nestinjenit instantelor judecatoresti ale celuilalt stat contractant, sa faca cereri, sa introduca actiuni si sa-si sustina interesele in fata lor in aceleasi conditii ca si cetatenii proprii.
    2. Prevederile prezentei conventii referitoare la cetatenii unuia dintre statele contractante se aplica si persoanelor juridice, inclusiv societatilor comerciale, infiintate in conformitate cu legile statului contractant pe teritoriul caruia isi au sediul.
    Art. 2
    Scutirea de cautiune procesuala
    Cetatenii unui stat contractant care se adreseaza instantelor judecatoresti ale celuilalt stat contractant, in calitate de reclamanti (petitionari) sau intervenienti, daca au domiciliul, resedinta sau sediul pe teritoriul unuia dintre statele contractante, nu pot fi obligati sa depuna cautiune pentru motivul ca sint straini sau ca nu au domiciliul, resedinta ori sediul in statul caruia ii apartine instanta solicitata.
    Art. 3
    Modul de legatura
    In indeplinirea prevederilor prezentei conventii si in masura in care aceasta nu stabileste altfel, instantele judecatoresti ale celor doua state contractante comunica intre ele prin intermediul ministerelor de justitie.
    Art. 4
    Limba folosita si traducerile
    1. In aplicarea prevederilor prezentei conventii, instantele judecatoresti ale unui stat contractant se pot folosi de limba lor proprie in cererile adresate instantelor judecatoresti ale celuilalt stat contractant. Cererile trebuie sa poarte stampila oficiala; ele nu trebuie sa fie legalizate.
    2. In masura in care prin prezenta conventie nu se stabileste altfel, anexele la cererile mentionate la punctul 1 vor fi insotite de traduceri in limba statului contractant caruia ii apartine instanta judecatoreasca solicitata.
    3. Certificarea traducerilor prevazute la punctul 2 se va face de un traducator autorizat sau de un organ competent al unuia dintre statele contractante, inclusiv, in cadrul atributiilor lor, de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al statului contractant de la a carui instanta judecatoreasca provine cererea; o alta certificare nu este necesara.
    Art. 5
    Informatii juridice
    Ministerele de justitie ale statelor contractante isi vor comunica reciproc, la cerere, informatii cu privire la dispozitiile legale care sint sau au fost in vigoare in statul lor in materia dreptului civil si de familie si a dreptului procesual civil.
    Art. 6
    Notariate de stat si autoritati tutelare
    Prevederile prezentei conventii cu privire la instantele judecatoresti se aplica in mod corespunzator notariatelor de stat si autoritatilor tutelare din Republica Socialista Romania.

    CAP. 2
    EXECUTAREA SILITA A CHELTUIELILOR DE JUDECATA

    Art. 7
    1. In cazul in care reclamantul (petitionarul) sau intervenientul, scutit de cautiune procesuala in conformitate cu articolul 2 sau cu legea statului in care a fost intentata actiunea a fost obligat printr-o hotarire definitiva si executorie sa plateasca cheltuieli de judecata, dispozitiile hotaririi cu privire la aceste cheltuieli sint executorii si pe teritoriul celuilalt stat contractant, la cererea partii interesate.
    2. Prevederile punctului 1 se aplica si hotaririlor prin care se stabileste ulterior cuantumul cheltuielilor de judecata.
    Art. 8
    1. Cererea de incuviintare a executarii silite poate fi introdusa la instanta judecatoreasca competenta sa se pronunte asupra ei sau la instanta judecatoreasca care a hotarit in prima instanta asupra cheltuielilor de judecata.
    2. Daca cererea este introdusa la instanta judecatoreasca care a hotarit in prima instanta, ea va fi transmisa instantei competente a celuilalt stat contractant.
    3. Executarea hotaririlor prevazute in articolul 7 se va incuviinta fara citarea partilor, cu drept de recurs pentru partea interesata, potrivit legii statului in care are loc executarea.
    Art. 9
    1. Petitionarul trebuie sa prezinte:
    a) o copie certificata a dispozitivului hotaririi, cu mentiunea ca aceasta este definitiva si executorie;
    b) o traducere certificata a acestei copii in limba instantei judecatoresti competente sa se pronunte asupra cererii;
    c) o traducere certificata a cererii in limba instantei judecatoresti competente sa se pronunte asupra ei, in cazul in care cererea a fost introdusa la instanta judecatoreasca care a hotarit in prima instanta.
    2. Cheltuielile pentru certificarile prevazute la punctul 1 litera a si pentru traducerile prevazute la punctul 1 literele b si c sint considerate cheltuieli de judecata. Ele vor fi stabilite, la cerere, de instanta judecatoreasca care urmeaza sa se pronunte asupra incuviintarii executarii.

    CAP. 3
    SCUTIRI DE TAXE SI ALTE INLESNIRI

    Art. 10
    Cetatenii unui stat contractant beneficiaza in fata instantelor judecatoresti ale celuilalt stat contractant de inlesnirile care se acorda cetatenilor acestuia in legatura cu situatia lor materiala si de familie (pentru partea austriaca "Arxenrecht"), in aceeasi masura si in aceleasi conditii.
    2. Inlesnirile prevazute la punctul 1, acordate unei parti intr-o actiune intentata la o instanta judecatoreasca a unuia dintre statele contractante, se extind si la indeplinirea comisiilor rogatorii si la inminarea de acte in aceeasi cauza, efectuate pe teritoriul celuilalt stat contractant.
    Art. 11
    1. Adeverinta cu privire la situatia materiala si de familie, necesara pentru obtinerea inlesnirilor prevazute de articolul 10, va fi eliberata de autoritatea competenta a statului contractant pe teritoriul caruia isi are domiciliul sau resedinta persoana care a facut cererea.
    2. Daca petitionarul are domiciliul sau resedinta pe teritoriul unui al treilea stat, este suficienta adeverinta eliberata de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al statului contractant al carui cetatean este petitionarul, competente in locul unde acesta isi are domiciliul sau resedinta.
    Art. 12
    Autoritatea careia i s-a adresat cererea pentru acordarea inlesnirilor prevazute la articolul 10 punctul 1 hotaraste in conformitate cu legea statului sau, putind cere, la nevoie, date suplimentare.
    Art. 13
    1. Daca un cetatean al unui stat contractant, avind domiciliul sau resedinta pe teritoriul unuia dintre statele contractante, voieste sa beneficieze in fata unei instante judecatoresti a celuilalt stat contractant de inlesnirile prevazute la articolul 10 punctul 1, el poate face cerere in acest sens, in scris sau verbal, la instanta judecatoreasca competenta de la domiciliul sau resedinta sa, potrivit legii statului acesteia.
    2. Instanta judecatoreasca care, potrivit punctului 1, a primit cererea, o va trimite, impreuna cu adeverinta prevazuta de articolul 11 si eventualele anexe, instantei judecatoresti competente a celuilalt stat contractant.
    Art. 14
    1. Cererea prevazuta de articolul 13 punctul 1 trebuie solutionata fara a se tine seama de faptul ca nu ar fi redactata in limba autoritatii care urmeaza sa hotarasca asupra ei. De traducerea cererii, a adeverintei prevazute la articolul 11 si a eventualelor anexe trebuie sa se ingrijeasca autoritatea solicitata.
    2. In cazul acordarii inlesnirilor, instanta judecatoreasca competenta va numi din oficiu petitionarului un reprezentant, in conformitate cu legea statului sau.

    CAP. 4
    INMINAREA ACTELOR SI COMISIILE ROGATORII

    Art. 15
    Statele contractante vor efectua, la cerere, prin instantele judecatoresti, inminari de acte si comisii rogatorii in materia dreptului civil si de familie.
    Art. 16
    Cererea pentru inminari de acte sau pentru efectuarea de comisii rogatorii va cuprinde urmatoarele date:
    a) obiectul cererii;
    b) numele si prenumele partilor, calitatea, ocupatia, domiciliul sau resedinta lor, iar la persoanele juridice, inclusiv societatile comerciale, denumirea si sediul lor;
    c) numele, prenumele si adresa reprezentantilor partilor, daca este cazul;
    d) datele necesare cu privire la obiectul cererii, indeosebi adresa destinatarului - la cererea de inminari de acte, iar la comisiile rogatorii - imprejurarile in legatura cu care urmeaza sa se faca o proba si, daca este cazul, intrebarile care trebuie puse persoanelor de audiat.
    Art. 17
    1. Indeplinirea cererilor de inminari de acte si de efectuare a comisiilor rogatorii se face potrivit dispozitiilor legale ale statului contractant caruia ii apartine instanta judecatoreasca solicitata.
    2. Instanta judecatoreasca solicitata va aplica un anumit mod de a proceda cerut de instanta judecatoreasca solicitata, in masura in care aceasta nu contravine principiilor de baza ale legislatiei statului sau.
    Art. 18
    1. Daca adresa persoanei care urmeaza sa fie audiata sau careia urmeaza sa i se inmineze un act nu este indicata precis sau daca se constata ca ea este inexacta, instanta judecatoreasca solicitata va stabili, in masura posibilitatii, adresa exacta.
    2. Daca instanta judecatoreasca solicitata nu este competenta sa indeplineasca cererea, ea o va transmite, din oficiu, instantei judecatoresti competente si va informa despre aceasta instanta judecatoreasca solicitanta.
    Art. 19
    1. In cazul in care actele de inminat sint redactate in limba instantei judecatoresti solicitate sau sint insotite de o traducere in aceasta limba, instanta va efectua inminarea aplicind prevederile sale legale; aceasta dispozitie nu aduce atingere prevederilor articolului 17.
    2. In alte cazuri decit acelea prevazute la punctul 1, actele se vor inmina numai daca destinatarul le accepta de buna voie.
    Art. 20
    Proba inminarii actelor se va face fie printr-o dovada de inminare, fie printr-un proces-verbal, care vor trebui sa contina semnatura primitorului si a agentului inminator si data inminarii.
    Art. 21
    1. Instanta judecatoreasca careia i-a fost adresata o cerere de comisie rogatorie o va efectua folosind, atunci cind este necesar, aceleasi mijloace de constringere ca si la efectuarea de comisii rogatorii cerute de instantele judecatoresti din statul sau. Nu se vor folosi mijloace de constringere pentru prezentarea personala a partilor, chiar daca ele sint prevazute de legea unuia dintre statele contractante.
    2. La cererea instantei judecatoresti solicitante, instanta solicitata va incunostinta in timp util instanta solicitanta sau partile despre locul si data la care urmeaza sa fie efectuata comisia rogatorie.
    Art. 22
    In cazul in care cererea nu a putut fi satisfacuta, se vor inapoia actele si se vor comunica motivele pentru care ea nu a fost indeplinita sau pentru care indeplinirea ei a fost refuzata.
    Art. 23
    1. Cheltuielile ocazionate de indeplinirea cererilor nu vor fi rambursate intre statele contractante, cu exceptia celor pentru remunerarea expertilor si a altor cheltuieli pentru efectuarea expertizelor.
    2. Cuantumul si natura cheltuielilor facute vor fi comunicate instantei judecatoresti solicitante.
    Art. 24
    Indeplinirea unei cereri va putea fi refuzata numai in cazul in care statul contractant solicitat va socoti ca indeplinirea ei ar putea atinge drepturile sale suverane, primejdui securitatea sa sau contraveni principiilor de baza ale legislatiei sale.

    CAP. 5
    VALABILITATEA SI TRANSMITEREA ACTELOR

    Art. 25
    1. Actele eliberate de o instanta judecatoreasca sau de o autoritate administrativa a unui stat contractant in limitele competentei sale si prevazute cu semnatura oficiala si cu sigiliul oficial vor avea si in fata instantelor judecatoresti si a autoritatilor administrative ale celuilalt stat contractant puterea probatorie a actelor oficiale. Aceasta prevedere este valabila si pentru alte acte carora, potrivit dispozitiilor legale ale statului contractant pe teritoriul caruia au fost eliberate, le este atribuita puterea probatorie a actelor oficiale.
    2. Aceasta putere probatorie o va avea si legalizarea semnaturii pe un act sub semnatura privata, facuta de catre o instanta judecatoreasca sau de catre o autoritate administrativa a unuia dintre statele contractante ori de un notar public austriac.
    Art. 26
    Actele prevazute la articolul 25 punctul 1 si legalizarea prevazuta la articolul 25 punctul 2 nu au nevoie de nici o alta certificare pentru a fi folosite in fata instantelor judecatoresti si a autoritatilor administrative ale celuilalt stat contractant.
    Art. 27
    1. Statele contractante isi vor transmite, fara plata vreunei taxe, la cerere si pentru folosinta oficiala a organelor lor, certificate de stare civila si copii legalizate de pe hotaririle instantelor judecatoresti referitoare la starea civila. In cerere se va motiva suficient interesul oficial.
    2. In aplicarea prevederilor punctului 1 se va folosi calea diplomatica.
    Art. 28
    In cazul decesului unui cetatean al unui stat contractant, inregistrat pe teritoriul celuilalt stat contractant, autoritatea competenta a acestuia va instiinta de indata despre deces misiunea diplomatica sau oficiul consular al statului contractant al carui cetatean era cel decedat.

    CAP. 6
    DISPOZITII FINALE

    Art. 29
    Prezenta conventie nu aduce nici o atingere prevederilor altor conventii care, in momentul intrarii ei in vigoare, leaga unul sau ambele state contractante.
    Art. 30
    1. Prezenta conventie va fi supusa ratificarii. Schimbul instrumentelor de ratificare se va efectua la Bucuresti cit mai curind posibil.
    2. Conventia intra in vigoare in a saizecea zi dupa schimbul instrumentelor de ratificare.
    Art. 31
    Conventia se incheie pe durata nedeterminata. Fiecare stat contractant poate denunta conventia printr-o comunicare scrisa facuta celuilalt stat contractant. Denuntarea isi va produce efectul dupa un an de la data la care a fost comunicata.
    Prezenta conventie s-a incheiat la Viena la data de 17 noiembrie 1965, in doua exemplare originale, fiecare in limba romana si in limba germana, ambele texte avind aceeasi valabilitate.
    Drept care plenipotentiarii celor doua state contractante au semnat prezenta conventie si au aplicat sigiliile lor.

                              PROTOCOL
la Conventia dintre Republica Socialista Romania si Republica Austria cu privire la asistenta juridica in materia dreptului civil si de familie si la valabilitatea si transmiterea actelor.

    La incheierea conventiei mentionate mai sus, semnata astazi, s-a cazut de acord asupra urmatoarelor:
    In Republica Austria se considera acte oficiale de stare civila si actele de casatorie eliberate de organele confesionale competente ale bisericilor si asociatiilor religioase legal recunoscute, cu privire la casatorii care au fost incheiate in fata lor inainte de 1 august 1938, precum si actele de nastere (certificate de nastere) si actele de deces, daca nasterea sau decesul au fost inregistrate inainte de 1 ianuarie 1939. Pentru teritoriul Burgenland, datele de 1 august 1938 si 1 ianuarie 1939 se inlocuiesc cu data de 1 octombrie 1895.
    Ministerul Federal al Afacerilor Straine al Republicii Austria va transmite Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Socialiste Romania, pina in trei luni de la data intrarii in vigoare a acestei conventii, o lista a acestor biserici si asociatii religioase.
    Prezentul protocol a fost incheiat la Viena la data de 17 noiembrie 1965, in doua exemplare originale, fiecare in limba germana si in limba romana, ambele texte avind aceeasi valabilitate.
    Drept care plenipotentiarii celor doua state contractante au semnat prezentul protocol, care face parte integranta din conventie.



SmartCity5

COMENTARII la Decretul 1179/1968

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 1179 din 1968
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decretul 1179/1968
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu