Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 1059 din 15 noiembrie 1967

privind protectia sanitara a surselor, constructiilor si instalatiilor centrale de alimentare cu apa potabila si a apelor minerale pentru cura interna

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 98 din 15 noiembrie 1967


SmartCity3


    Art. 1
    Ministerele, celelalte organe centrale ale administratiei de stat, comitetele executive ale sfaturilor populare, organele centrale ale organizatiilor cooperatiste si ale altor organizatii obstesti, precum si organizatiile socialiste din sistemul acestora, care exploateaza surse, constructii si instalatii centrale de alimentare cu apa potabila sau de ape minerale utilizata pentru cura interna, vor lua masuri de protectie sanitara a acestor surse, constructii si instalatii, in conformitate cu prevederile prezentului decret, in scopul prevenirii pericolului de alterare a calitatii acestor ape.
    Art. 2
    Sunt supuse protectiei sanitare:
    a) sursele de apa din panzele subterane sau din ape de suprafata, folosite pentru alimentarea centralizata cu apa potabila a populatiei, pentru intreprinderile de industrie alimentara si orice organizatii economice si institutii social-culturale;
    b) sursele de ape minerale folosite pentru cura interna si instalatiile de imbuteliere a acestor ape;
    c) constructiile de inmagazinare, statiile de pompare, aductiunile si retelele de distributie a apei potabile;
    d) instalatiile de tratare a apei in vederea aducerii ei la conditii de potabilitate.
    Art. 3
    Protectia sanitara a surselor,  constructiilor si instalatiilor prevazute la art. 2  se realizeaza prin instituirea zonelor de protectie sanitara cu regim sever si de restrictie, precum si prin aplicarea masurilor de protectie a calitatii apelor, stabilite prin actele normative in vigoare.
    Art. 4
    Zona de protectie sanitara cu regim sever cuprinde terenul din jurul sursei, constructiei sau instalatiei, unde este interzisa orice folosinta sau activitate care, punind apa in contact cu factorii externi, ar putea conduce la contaminarea sau impurificarea acesteia.
    Art. 5
    Terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara cu regim sever vor putea fi folosite numai pentru asigurarea exploatarii si intretinerii sursei, constructiei si instalatiei de alimentare cu apa.
    Terenurile agricole incluse in aceasta zona vor putea fi exploatate agricol in conditiile prevazute in prezentul decret- cu acordul Consiliului Superior al Agriculturii.
    Art. 6
    Zona de protectie sanitara cu regim sever, cu exceptia celei pentru aductiuni si retele de distributie, se va imprejmui pentru oprirea accesului necontrolat al populatiei si animalelor.
    Pe luciul apei, limitele zonei de protectie sanitara  cu regim sever vor putea fi marcate prin geamanduri sau alte semne vizibile.
    Zona de protectie sanitara cu regim sever pentru instalatiile de aductiune a apei va fi delimitata prin norme.
    Art. 7
    Zona de protectie sanitara de restrictie cuprinde teritoriul din jurul zonei de protectie sanitara cu regim sever, astfel delimitat incat, prin aplicarea de masuri de protectie, in functie de conditiile locale, sa se elimine pericolul de alterare a apei la surse sau in instalatii.
    Art. 8
    Limitele zonei de protectie sanitara de restrictie, pentru sursele de apa subterana, vor fi marcate prin borne sau semne vizibile.
    Terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara de restrictie vor fi folosite de detinatorii acestora, potrivit destinatiei lor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara prevazute in prezentul decret.
    Art. 9
    In cazul  captarii apei  din straturile de adancime la care s-au luat masuri pentru ca stratul sa nu vina in contact cu apa freatica, protectia sanitara se realizeaza numai prin instituirea zonei de protectie sanitara cu regim sever.
    Art. 10
    Terenurile pe  care s-au  executat canale, bazine sau alte amenajari, in scopul imbogatirii surselor  de ape  subterane, prin infiltrarea de apa din rauri sau lacuri, vor  fi incluse integral in zona de protectie sanitara cu regim sever a sursei.
    Art. 11
    Protectia sanitara a surselor de apa de suprafatain exteriorul limitelor zonei de protectie sanitara cu regim sever, se asigura prin aplicarea masurilor de protectie a calitatii apelor, prevazute de reglementarile in vigoare cu privire la regimul  apelor si inlaturarea starii de impurificare a acestora.
    Art. 12
    Documentatiile tehnice intocmite de organizatiile de proiectare pentru lucrarile de exploatare a surselor de apa potabila si a apei minerale folosite pentru cura interna, precum si pentru lucrarile de constructii si instalatii de alimentare cu apa potabila, vor cuprinde in mod obligatoriu masurile pentru instituirea zonelor de protectie sanitara care se vor aviza si aproba odata cu lucrarile pe care le protejeaza, potrivit dispozitiilor legale referitoare la elaborarea, avizarea si aprobarea documentatiilor tehnico-economice pentru investitii si a proiectelor de sistematizare, precizandu-se si termenul de realizare a masurilor de protectie sanitara.
    Delimitarea zonelor de protectie sanitara se va face de la caz la caz, in functie de conditiile hidrogeologice, hidrologice si geomorfologice locale, in conformitate cu  normativele tehnico-sanitare stabilite de Comitetul de Stat al Apelor si Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale, iar pentru apele minerale utilizate pentru cura interna, si cu respectarea normelor privind protectia de ape minerale, stabilite de Comitetul de Stat al Geologiei.
    Zonele de protectie sanitara vor fi instituite obligatoriu o data cu punerea in functiune a surselor, constructiilor si instalatiilor respective.
    Art. 13
    In cazurile in care se va constata, din cauze neprevazute, zonele instituite conform prevederilor prezentului decret nu confera protectia sanitara necesarala cererea Inspectoratului sanitar de stat de comun acord cu organele Comitetului de Stat al Apelor, organizatiile socialiste care exploateaza sursele, constructiile si instalatiile de alimentare cu apa potabila si ape minerale pentru cura interna vor lua masuri pentru redimensionarea zonelor de protectie sanitara.
    Art. 14
    Organizatiile socialiste  care vor exploata sursele de apa subterana vor institui, la cererea Ministerului Sanatatii si Prevederilor Sociale si a Comitetului De Stat al Apelor, cu avizul Consiliului Superior al Agriculturii, zonele  de protectie  sanitara chiar in stadiul de proiectare al lucrarilor pentru exploatarea surselor, al constructiilor si instalatiilor de alimentare cu apa, in vederea pastrarii cantitatilor naturale ale resurselor de apa ce urmeaza a fi folosite.
    Art. 15
    Pe terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara cu regim sever sunt interzise:
    a) amplasarea de constructii sau amenajari care nu sunt  legate direct de exploatarea sursei si al instalatiilor;
    b) efectuarea de explozii si excavatii de orice fel;
    c) depozitarea de materiale, cu exceptia celor strict necesare exploatarii sursei si instalatiei. In aceste cazuri se vor lua masuri pentru a preintampina patrunderea in sol a oricaror substante impurificatoare;
    d) traversarea  zonei de catre sisteme de canalizare pentru ape uzate, cu exceptia celor ce se colecteaza prin canalizarea aferenta obiectivului protejat. In aceste cazuri se vor lua masuri de asigurare a etanseitatii sistemelor de canalizare. ; Art. 16 Zonele de protectie sanitara cu regim sever vor fi aparate contra inundatiilor prin lucrari de indiguire potrivit normelor tehnice in vigoare.
    Art. 17
    In zonele de protectie sanitara cu regim sever instituite pentru apele de suprafata sunt interzise:
    a) deversarea de ape uzate, chiar daca sunt epurate complet;
    b) navigarea si acostarea de ambarcatiuni, oprirea si acostarea plutelor si a lemnului flotat, in alte conditii de cat cele stabilite la instituire a zonei de protectie sanitara cu regim sever;
    c) pescuitul si scaldatul;
    d) recoltarea ghetei si moraritul pe apa, precum si adaparea animalelor.
    Art. 18
    Terenurile agricole cuprinse in zonele de protectie sanitara cu regim sever vor putea fi exploatate numai pentru culturi de plante perene, de plante paioase si de pomi fructiferi in conditii care sa nu provoace degradarea lucrarilor de alimentare cu apa.
    Pe terenurile agricole din zona de protectie sanitara cu regim sever sunt interzise:
    a) utilizarea  ingrasamintelor animale sau chimice si a substantelor fitofarmaceutice;
    b) irigarea cu ape care nu au caracter de potabilitate;
    c) folosirea tractiunii animale;
    d) pasunatul.
    Art. 19
    Terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara de restrictie a sursei de apa subterana vor putea fi folosite conform destinatiei lor.
    Pe aceste terenuri sunt interzise:
    a) amplasarea de locuinte sau obiective in care se desfasoara activitatea economica sau social- culturala;
    b) efectuarea de sapaturi sau excavatii care distrug continuitatea stratului de acoperire a pinzelor de apa captate;
    c) depozitarea de materiale care prin patrunderea lor in sol ar putea provoca impurificarea apei;
    d) amplasarea de conducte de canalizare pentru ape uzate orasenesti sau industriale, conducte de titei sau produse petroliere, puturi absorbante sau haznale cu groapa simpla.
    Terenurile prevazute la alin. 1 nu pot fi folosite ca:
    a) terenuri de sport si locuri de agrement;
    b) cimitire umane;
    c) cimitire animale, rampe si depozite de gunoaie si vidanj, locuri de spalare pentru vehicule.
    Se admit exceptari de la prevederile alin. 2 si 3, in cazuri bine justificate, cu avizul Inspectoratului sanitar de stat si cu respectarea urmatoarelor conditii:
    - asigurarea cu sisteme complete de canalizare a cladirilor de locuit si obiectivelor economice si social-culturale;
    - desfiintarea puturilor absorbante, haznalelor si latrinelor;
    - captarea apelor de siroire in canale adecvate si dirijarea lor in afara zonei de protectie sanitara de restrictie.
    Art. 20
    Injectarea prin sonde, in orizonturile acvifere subterane, a apelor reziduale industriale se va face cu avizul Comitetului de Stat al Geologiei.
    Art. 21
    Terenurile agricole cuprinse in zonele de restrictie vor putea fi exploatate pentru orice fel de culturi.
    Pe aceste terenuri sunt interzise:
    a) utilizarea ingrasamintelor animale;
    b) utilizarea substantelor fito-farmaceutice care nu se degradeaza intr-un timp mai scurt de 10 zile;
    c) irigarea cu ape uzate, chiar epurate complet;
    d) crescatoriile de animale.
    Art. 22
    Organizatiile socialiste prevazute la art. 1, care exploateaza surse, constructii si instalatii centrale de alimentare cu apa potabila sau de apa minerala utilizata pentru cura interna, fara a avea instituite zone de protectie sanitara, conform prevederilor prezentului decret, vor lua masuri ca, in termen de cel mult 2 ani de la data intrarii in vigoare a decretului sa intocmeasca documentatiile tehnice si sa execute lucrarile necesare pentru instituirea zonelor de protectie sanitara. Se excepteaza instalatiile care urmeaza a fi dezafectate sau inglobate in lucrari de extindere pana in 1970.
    Art. 23
    Ministerul Sanatatii si Prevederilor Sociale si Comitetul de Stat al Apelor vor acorda, la cerere, asistenta tehnica de specialitate, ministerelor, celorlalte organe centrale si comitetelor executive ale sfaturilor populare regionale si ale oraselor Bucuresti si Constanta, in probleme privind protectia sanitara a surselor, constructiilor si instalatiilor centrale de alimentare cu apa potabila si a apelor minerale pentru cura interna.
    Art. 24
    Constatarea si sanctionarea abaterilor de la prevederile prezentului decret se vor face de catre organele Inspectoratului sanitar de stat si ale Comitetului de Stat al Apelor, potrivit normelor legale.
    Art. 25
    Prezentul decret intra in vigoare la data de 1 ianuarie 1968. Pe aceeasi data, ministrul sanatatii si prevederilor sociale, impreuna cu presedintele Comitetului de Stat al Apelor si cu presedintele  Comitetului de Stat pentru Indrumarea si Controlul Organelor Locale ale  Administratiei de Stat vor emite instructiuni pentru aplicarea prezentului decret.
    Art. 26



SmartCity5

COMENTARII la Decretul 1059/1967

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 1059 din 1967
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decretul 1059/1967
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu