Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 9 din 14 ianuarie 2003

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, precum si ale art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 64/1999, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 161 din 13 martie 2003


SmartCity3


    Nicolae Popa          - presedinte
    Costica Bulai         - judecator
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Aurelia Popa          - procuror
    Ioana Marilena Chiva  - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, precum si ale art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Ascon" - S.R.L. din Galati in Dosarul nr. 1.061/2002 al Curtii de Apel Galati - Sectia comerciala si de contencios administrativ.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata, apreciind ca instituirea de catre legiuitor a unor reguli speciale de prescriptie nu echivaleaza cu incalcarea vreunei dispozitii constitutionale.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 19 august 2002, pronuntata in Dosarul nr. 1.061/2002, Curtea de Apel Galati - Sectia comerciala si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, precum si ale art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Ascon" - S.R.L. intr-o cauza administrativa.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile criticate instituie o discriminare favorabila proprietatii statului in raport cu proprietatea privata apartinand celorlalte subiecte de drepturi, deoarece prevad un termen de prescriptie de 5 ani pentru creantele bugetare, pe cand prin Decretul nr. 167/1958 se instituie un termen general de prescriptie de 3 ani. Prin aceste dispozitii se incalca si regimul proprietatii private, care este ocrotita de lege in mod egal, indiferent de titular. De asemenea, autorul exceptiei invoca jurisprudenta Curtii Constitutionale, care, prin Decizia nr. 72/1994, a stabilit ca diferentierea, prin Decretul nr. 167/1958, a termenelor de prescriptie in functie de titularii de drepturi este neconstitutionala, contravenind dispozitiilor art. 41 alin. (2) din Constitutie, care prevad ca proprietatea privata este ocrotita de lege in mod egal, indiferent de titular.
    Curtea de Apel Galati - Sectia comerciala si de contencios administrativ apreciaza ca exceptia este neintemeiata, deoarece, obligatia bugetara fiind distincta de obligatia civila, regimul lor juridic este, de asemenea, diferit, iar termenul de prescriptie in materie fiscala presupune existenta unui raport juridic specific dreptului fiscal si nu poate fi supus normelor privitoare la prescriptia extinctiva ce decurge din raporturi juridice civile sau comerciale. Totodata, prescriptia reglementata in materie fiscala priveste dreptul statului de a executa silit creantele bugetare, in timp ce prescriptia reglementata de Decretul nr. 167/1958 priveste dreptul la actiune.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat si punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Presedintele Camerei Deputatilor apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, intrucat, potrivit art. 53 alin. (1) din Constitutie, impozitele si taxele reprezinta o obligatie la cheltuielile publice, constituindu-se in obligatie bugetara distincta de obligatia civila, iar regimul lor juridic se impune a fi diferit.
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 este neintemeiata, deoarece obligatiile bugetare se situeaza in sfera interesului public si, pe cale de consecinta, termenul special de prescriptie pentru realizarea creantelor bugetare este avut in vedere tocmai pentru atingerea scopului interesului public. Totodata, arata ca, potrivit art. 41 alin. (1) din Constitutie, continutul si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege, in cazul de fata, de Ordonanta Guvernului nr. 70/1997, iar, potrivit art. 134 din Constitutie, statul este obligat sa asigure activitatea economica, financiara si valutara. Cu privire la dispozitiile art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, Guvernul arata ca acestea au fost abrogate in mod expres, incepand cu data de 1 iulie 2002, prin Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit.
    Avocatul Poporului considera exceptia de neconstitutionalitate neintemeiata, deoarece instituirea unui termen de prescriptie de 5 ani in materie fiscala, mai mare decat termenul de 3 ani ce reprezinta regula de drept comun, potrivit Decretului nr. 167/1958, nu contravine dispozitiilor constitutionale, cu atat mai mult cu cat, potrivit art. 134 alin. (2) din Constitutie, statul poate sa ia anumite masuri pentru asigurarea surselor sale bugetare. In ceea ce priveste Decizia Curtii Constitutionale nr. 72/1994, precizeaza ca aceasta se refera la art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958 si nu la termenul de prescriptie din domeniul fiscal, care nu poate fi supus normelor privitoare la raporturile civile sau comerciale.
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al presedintelui Camerei Deputatilor, al Guvernului si al Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70 din 29 august 1994 privind impozitul pe profit, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 40 din 12 martie 1997, precum si dispozitiile art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70 din 28 august 1997 privind controlul fiscal (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 227 din 30 august 1997), aprobata cu modificari prin Legea nr. 64/1999 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 168 din 21 aprilie 1999), astfel cum au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 113/1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 315 din 30 iunie 1999, avand urmatorul continut:
    - Art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994: "Termenul de prescriptie pentru stabilirea impozitelor prevazute de prezenta ordonanta este de 5 ani de la data la care a expirat termenul de depunere a declaratiei de impunere.";
    - Art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997: "Dreptul organelor de control fiscal sau, dupa caz, al serviciilor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale de a stabili diferente de impozite si majorari de intarziere pentru neplata in termen a acestora, precum si de a constata contraventii si a aplica amenzi si penalitati pentru faptele ale caror constatare si sanctionare sunt, potrivit legii, de competenta organelor de control fiscal sau, dupa caz, a serviciilor de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, pentru o perioada impozabila, se prescrie dupa cum urmeaza:
    a) in termen de 5 ani de la data la care a expirat termenul de depunere a declaratiei pentru perioada respectiva;
    b) in termen de 5 ani de la data ultimului termen legal de plata a impozitului, in cazul in care legea nu prevede obligatia depunerii declaratiei;
    c) in termen de 5 ani de la data comunicarii, catre contribuabil, a impozitului stabilit de organele fiscale sau, dupa caz, de serviciile de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in conditiile prevazute de lege."
    In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia apreciaza ca prin dispozitiile legale criticate sunt incalcate urmatoarele prevederi constitutionale:
    - Art. 41 alin. (2): "Proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor.";
    - Art. 135: "(1) Statul ocroteste proprietatea.
    (2) Proprietatea este publica sau privata.
    (3) Proprietatea publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.
    (4) Bogatiile de orice natura ale subsolului, caile de comunicatie, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil si acelea ce pot fi folosite in interes public, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice.
    (5) Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate.
    (6) Proprietatea privata este, in conditiile legii, inviolabila."
    I. Examinand exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, Curtea constata ca aceasta a fost abrogata in mod expres prin art. 36 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 414 din 26 iunie 2002 privind impozitul pe profit, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 456 din 27 iunie 2002, care a intrat in vigoare la data de 1 iulie 2002, dispozitiile criticate nefiind preluate in noua reglementare a impozitului pe profit.
    Avand in vedere ca aceste dispozitii au fost abrogate anterior sesizarii Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate si ca, potrivit art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, "Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti privind neconstitutionalitatea [...] unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare [...]", Curtea urmeaza sa respinga exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, ca fiind inadmisibila.
    II. Cu privire la dispozitiile art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997, Curtea constata ca acestea instituie, pentru anumite creante bugetare, un termen de prescriptie de 5 ani, ceea ce, in opinia autorului exceptiei, ar contraveni protectiei proprietatii private, consacrata de prevederile constitutionale ale art. 41 alin. (2).
    Curtea retine ca, spre deosebire de creantele civile si comerciale, care izvorasc din raporturi de drept privat, creantele bugetare isi au sorgintea in raporturi de drept public, si anume in raportul stabilit intre stat si cetateni, in virtutea caruia, potrivit dispozitiilor art. 53 alin. (1) din Constitutie, "Cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice".
    Curtea constata ca, potrivit dispozitiilor art. 134 alin. (2) lit. b) din Constitutie, statul are obligatia sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara. Astfel, reglementarea prin dispozitiile legale criticate a unui termen de prescriptie de 5 ani, in materie fiscala, mai lung decat termenul general de prescriptie de 3 ani, stabilit de Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, nu constituie o masura discriminatorie de aparare a proprietatii private a statului in raport cu proprietatea privata a altor titulari, ci o masura de aparare a interesului public, in deplina concordanta cu prevederile constitutionale ale art. 41 alin. (2) si ale art. 135 referitoare la protectia proprietatii private.
    In ceea ce priveste Decizia Curtii Constitutionale nr. 72/1994 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 284 din 6 octombrie 1994), invocata de catre autorul exceptiei in sustinerea acesteia, Curtea constata ca aceasta este irelevanta in cauza de fata, intrucat se refera la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958.

    Fata de cele mai sus aratate, in temeiul dispozitiilor art. 144 lit. c) si ale art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si ale art. 13 alin. (1) lit. A.c), ale art. 23 si ale art. 25 alin. (1) si (4) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    1. Respinge ca fiind inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Ascon" - S.R.L. din Galati in Dosarul nr. 1.061/2002 al Curtii de Apel Galati - Sectia comerciala si de contencios administrativ.
    2. Respinge ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1997 privind controlul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 64/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata de acelasi autor in acelasi dosar.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 14 ianuarie 2003.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Ioana Marilena Chiva



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 9/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 9 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 9/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu