Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 792 din 9 noiembrie 2006

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 62 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 8 din 5 ianuarie 2007



Ioan Vida                            - preşedinte

Nicolae Cochinescu            - judecător

Acsinte Gaspar                   - judecător

Kozsokar Gabor                  - judecător

Petre Ninosu                       - judecător

Ion Predescu                       - judecător

Tudorel Toader                   - judecător

Ion Tiucă                             - procuror

Cristina Cătălina  Turcu     - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 62 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, excepţie ridicată de Prosszer Zoltan şi Prosszer Daniela-Gabriela în Dosarul nr. 3.633/3/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia comercială.

La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

Preşedintele constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvantul pe fond.

Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, apreciind că textul de lege criticat nu contravine prevederilor constituţionale invocate.

CURTEA,

avand în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

Prin Incheierea din 20 martie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 3.633/3/2006, Tribunalul Bucureşti - Secţia comercială a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 67 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin. Excepţia a fost ridicată într-o cauză avand ca obiect judecarea cererii de apel introdusă împotriva sentinţei prin care s-a respins cererea de opoziţie cambială aparţinand autorilor excepţiei, în calea de atac a apelului, instanţa invocand din oficiu excepţia tardivităţii acestuia.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că prevederea legală criticată, potrivit căreia exercitarea căii de atac împotriva hotărarii pronunţate asupra opoziţiei care se face „într-un termen de 15 zile calculat de la pronunţare, contravine flagrant principiului constituţional al garantării dreptului la apărare, precum şi principiului egalităţii cetăţeanului în faţa legii." In acest sens arată că „partea este ţinută să exercite o cale de atac fără să cunoască considerentele ce au stat la baza pronunţării hotărarii apelate". Pe de altă parte, autorii excepţiei consideră că, soluţionand excepţia invocată, Curtea Constituţională „urmează să analizeze în ce măsură prevederile art. 62 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 au fost abrogate implicit prin prevederile art. 402 alin. 2 din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care opoziţia cambială este asimilată cu o veritabilă contestaţie la executare", iar „hotărarea pronunţată în această din urmă procedură nu este susceptibilă de apel".

Tribunalul Bucureşti - Secţia comercială apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece „stabilirea momentului de începere a curgerii termenului de apel de la pronunţare şi nu de la comunicare" nu înseamnă înfrangerea principiului egalităţii, „legiuitorul putand institui, în considerarea unor situaţii particulare, reguli speciale de procedură, precum şi modalităţi specifice de exercitare a drepturilor procedurale".

De asemenea, tribunalul apreciază că dreptul la apărare nu este încălcat, deoarece autorii excepţiei „nu sunt privaţi de posibilitatea de a-şi motiva hotărarea, întrucat [...], potrivit dispoziţiilor art. 287 alin. 2 din Codul de procedură civilă, motivele de apel pot fi depuse inclusiv la prima zi de înfăţişare".

In ceea ce priveşte susţinerile referitoare la asimilarea opoziţiei cambiale cu o contestaţie la executare, tribunalul a reţinut că „acestea sunt aspecte care ţin de interpretarea şi aplicarea legii şi urmează să facă obiectul analizei de către instanţa de judecată, la soluţionarea cauzei".

Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului apreciază că prevederea legală criticată este constituţională. In acest sens arată că nu poate fi reţinută încălcarea principiului egalităţii, deoarece „dispoziţiile legale deduse controlului de constituţionalitate se aplică tuturor persoanelor aflate în situaţia prevăzută în ipoteza normei legale, fără nicio discriminare pe considerente arbitrare". Totodată, „textele legale invocate nu aduc atingere dreptului părţilor ca pe parcursul întregului proces să-şi valorifice pretenţiile sau să dovedească netemeinicia pretenţiilor adversarului, prevalandu-se de toate garanţiile dreptului la apărare în cadrul unui proces public".

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinand încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2),ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum rezultă din încheierea de sesizare şi din concluziile autorilor îl constituie dispoziţiile art. 62 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 100 din 1 mai 1934, potrivit cărora „Hotărarea pronunţată asupra opoziţiei va putea fi atacată cu apel în termen de 15 zile de la pronunţare".

Aceste dispoziţii sunt considerate de autorii excepţiei ca fiind neconstituţionale în raport cu prevederile art. 16 alin. (1) referitor la egalitatea în drepturi şi art. 24 alin. (1) privind dreptul la apărare.

Examinand excepţia, Curtea Constituţională reţine următoarele:

Executarea cambială a fost concepută de legiuitor ca o procedură simplificată, în vederea valorificării cu celeritate a drepturilor cambiale.

Astfel, potrivit art. 61 din Legea nr. 58/1934, cambia se învesteşte cu formulă executorie de către judecătorie, avand valoare de titlu executoriu, somaţia de executare se transmite debitorului, iar conform art. 62 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 58/1934, debitorul poate face opoziţie la executare în termen de 5 zile de la primirea somaţiei şi judecătoria va judeca opoziţia potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini.

Curtea constată însă că prin alin. (3) al art. 62 se instituie o normă specială, ce derogă de la prevederile referitoare la executarea silită cuprinse în Codul de procedură civilă. Astfel, calea de atac a hotărarii pronunţate asupra opoziţiei este apelul, şi nu recursul, acest apel declarandu-se în termen de 15 zile de la pronunţarea hotărarii şi nu de la comunicarea acesteia.

Curtea reţine că instituirea unei norme speciale cu privire la momentul declarării căii de atac, prin care se derogă de la norma generală cuprinsă în art. 284 alin. 1 din Codul de procedură civilă, nu are semnificaţia unei atingeri aduse dreptului la apărare aparţinand autorului excepţiei. Aceasta, deoarece prevederile art. 62 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 trebuie interpretate în coroborare cu prevederile art. 287 alin. 2 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază apelul, precum şi dovezile invocate în susţinerea acestuia pot fi depuse inclusiv la prima zi de înfăţişare.

Aşa fiind, autorii excepţiei aveau posibilitatea ca, în intervalul cuprins între comunicarea hotărarii şi prima zi de înfăţişare, să-şi valorifice dreptul la apărare, motivandu-şi cererea de apel şi arătand dovezile pe care aceasta se întemeiază.

Totodată, Curtea mai reţine că exercitarea unui drept de către titularul său nu poate avea loc decat într-un anumit cadru, prevăzut de legiuitor, cu respectarea anumitor exigenţe, între care şi stabilirea unor termene, după a căror expirare valorificarea respectivului drept nu mai este posibilă. Ca urmare, neexercitarea dreptului de a declara apel în termenul de 15 zile de la pronunţarea hotărarii asupra opoziţiei cambiale, datorită lipsei de diligentă a titularului acestuia, nu are semnificaţia încălcării dreptului său la apărare.

De asemenea, nu poate fi reţinută nici critica privind încălcarea principiului egalităţii în drepturi, întrucat instituirea unui termen înăuntrul căruia titularul unui drept subiectiv îşi poate exercita prerogativa conferită de lege nu contravine acestui principiu, atat timp cat tuturor persoanelor vizate de ipoteza normei le este aplicabil acelaşi tratament juridic, fără privilegii şi fără discriminări.

Cat priveşte susţinerea autorilor excepţiei potrivit căreia Curtea Constituţională urmează să analizeze dacă opoziţia cambială „este asimilată cu o veritabilă contestaţie la executare", Curtea constată că acestea sunt aspecte care ţin de interpretarea şi aplicarea legii, excedand competenţei instanţei de contencios constituţional.

Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA    CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 62 alin. (3) din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, excepţie ridicată de Prosszer Zoltan şi Prosszer Daniela-Gabriela în Dosarul nr. 3.633/3/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia comercială.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 9 noiembrie 2006.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Cristina Cătălina Turcu


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 792/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 792 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 792/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu