Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 610 din 15 noiembrie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 9 si ale art. 29 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1127 din 14 decembrie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida              - presedinte
    Nicolae Cochinescu     - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Acsinte Gaspar         - judecator
    Ion Predescu           - judecator
    Serban Viorel Stanoiu  - judecator
    Ion Tiuca              - procuror
    Irina Loredana Lapadat - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 9 si ale art. 27 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Perla Moldovei" - S.A. in Dosarul nr. 511/2005 al Curtii de Apel Bacau - Sectia civila.
    La apelul nominal lipsesc partile. Procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Magistratul-asistent informeaza completul de judecata ca autoarea exceptiei a depus la dosarul Curtii Constitutionale note scrise prin care ridica exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, solicitand Curtii sa se pronunte asupra acestei exceptii, si suspendarea Dosarului nr. 575D/2005 aflat pe rol.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a acestei cereri.
    Curtea constata ca nu este legal sesizata cu solutionarea acestei exceptii si respinge cererea formulata, in temeiul art. 29 alin. (1) teza intai din Legea nr. 47/1992, potrivit caruia: "Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta (...)."
    De asemenea, magistratul-asistent informeaza Curtea ca la dosarul cauzei partile Sanda Liana Iacomin si Magdalena Iacomin au depus concluzii scrise prin care solicita respingerea exceptiilor de neconstitutionalitate invocate si obligarea autorului acestora la plata cheltuielilor de judecata.
    Avand cuvantul, reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 9 si ale art. 27 alin. (1) [devenit art. 29 alin. (1)] din Legea nr. 10/2001 ca neintemeiata, invocand in acest sens jurisprudenta in materie a Curtii Constitutionale.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 13 mai 2005, pronuntata in Dosarul nr. 511/2005, Curtea de Apel Bacau - Sectia civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 9 si ale art. 27 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Perla Moldovei" - S.A.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se arata, in esenta, ca art. 9 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, potrivit caruia imobilele preluate in mod abuziv se restituie in starea la care se aflau la data cererii de restituire, contravine dispozitiilor art. 44 din Constitutie - Dreptul de proprietate privata, deoarece textul de lege criticat incalca dreptul de proprietate asupra imbunatatirilor de orice fel aduse imobilului de catre posesor, iar acest fapt echivaleaza cu o adevarata expropriere, fara o dreapta si prealabila despagubire.
    In ceea ce priveste prevederile art. 27 alin. (1), autoarea exceptiei de neconstitutionalitate arata ca acest text de lege este discriminatoriu in raport cu art. 50 alin. (2) din Legea nr. 10/2001, contravenind astfel dispozitiilor art. 16 din Constitutie. Se sustine ca prin compararea celor doua texte de lege rezulta o discriminare nejustificata intre societatile comerciale privatizate, care detin in patrimoniul lor bunuri imobile preluate fara titlu valabil, si persoanele fizice care au cumparat cu buna-credinta, in cadrul procesului de privatizare, bunuri imobile preluate fara titlu valabil.
    Curtea de Apel Bacau - Sectia civila considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, aratand ca prevederile legale nu contravin dispozitiilor constitutionale invocate.
    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul apreciaza ca prevederile art. 27 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 au fost modificate prin Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. In opinia Guvernului, substanta reglementarii a ramas insa aceeasi. In ceea ce priveste prevederile art. 9 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, Guvernul considera ca acestea reprezinta o aplicare a dispozitiilor art. 44 alin. (1) teza a doua, potrivit carora continutul si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite prin lege. Se mai precizeaza, contrar afirmatiilor autoarei exceptiei de neconstitutionalitate, ca Legea nr. 10/2001 stabileste solutia acordarii de despagubiri pentru sporul de valoare adus imobilelor, prin imbunatatirile necesare si utile, in cazul in care imobilele se restituie in natura catre persoana indreptatita. Referitor la prevederile art. 27 alin. (1), devenit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, prin raportare la prevederile art. 50 alin. (2), devenit art. 45 alin. (2) din acelasi act normativ, se arata ca necorelarea dintre doua dispozitii legale nu constituie o problema de constitutionalitate. Pentru aceste considerente, Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata.
    Avocatul Poporului considera ca prevederile art. 9 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 nu reprezinta o abatere de la principiile constitutionale privind ocrotirea proprietatii private, deoarece dreptul de proprietate renaste in favoarea fostilor proprietari sau a mostenitorilor acestora, in conditiile imperativ stabilite de lege. Mai mult, prevederile legale criticate reprezinta o aplicare a competentei legiuitorului, atribuita prin Constitutie, de a stabili continutul si limitele dreptului de proprietate, conform art. 44 alin. (1) teza a doua din Legea fundamentala. In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate a prevederilor art. 27 alin. (1), raportat la art. 50 alin. (2) din Legea nr. 10/2001, se arata ca textul de lege criticat nu contine nici o dispozitie discriminatorie, deoarece regimul juridic diferit este determinat de deosebirea de situatii, ce impun solutii legislative diferite. Pentru aceste considerente, Avocatul Poporului apreciaza ca textele de lege criticate sunt constitutionale.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, asa cum rezulta din motivarea acesteia, il reprezinta prevederile art. 9 alin. (1) si ale art. 27 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 14 februarie 2001.
    Ulterior sesizarii Curtii Constitutionale, Legea nr. 10/2001 a fost modificata si completata prin titlul I al Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005.
    Legea nr. 10/2001 a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 2 septembrie 2005, astfel incat, in prezent, alin. (2) al art. 9 fiind abrogat, art. 9 alin. (1) a devenit art. 9, cu acelasi cuprins:
    - Art. 9: "Imobilele preluate in mod abuziv, indiferent in posesia cui se afla in prezent, se restituie in natura in starea in care se afla la data cererii de restituire si libere de orice sarcini."
    Prevederile art. 27 alin. (1) au fost modificate prin art. I pct. 60 din Legea nr. 247/2005, iar in urma republicarii Legii nr. 10/2001, cu renumerotarea textelor, art. 27 alin. (1) a devenit art. 29 alin. (1), cu urmatorul continut:
    - Art. 29 alin. (1): "Pentru imobilele evidentiate in patrimoniul unor societati comerciale privatizate, altele decat cele prevazute la art. 21 alin. (1) si (2), persoanele indreptatite au dreptul la despagubiri in conditiile legii speciale privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, corespunzatoare valorii de piata a imobilelor solicitate."
    In noua redactare, textul art. 29 alin. (1) pastreaza solutia acordarii de despagubiri (masuri reparatorii prin echivalent) pentru imobilele evidentiate in patrimoniul unor societati comerciale privatizate, in conditiile legii speciale privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, astfel incat Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra acestui text de lege.
    In opinia autoarei exceptiei de neconstitutionalitate, prevederile legale criticate contravin dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 16 alin. (1) care se refera la egalitatea in fata legii si in art. 44 referitor la dreptul de proprietate privata.
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine urmatoarele:
    Autoarea exceptiei de neconstitutionalitate considera ca art. 9 din Legea nr. 10/2001, potrivit caruia imobilele preluate in mod abuziv se restituie in starea in care se aflau la data cererii de restituire, contravine dispozitiilor art. 44 din Constitutie - Dreptul de proprietate privata, deoarece incalca dreptul de proprietate asupra imbunatatirilor de orice fel aduse imobilului de catre posesor, imobil ce se restituie fostului proprietar.
    Curtea constata ca aceste sustineri nu sunt intemeiate, pentru urmatoarele considerente: textul de lege criticat, prevazand restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv, indiferent in posesia si in starea la care se aflau la data cererii de restituire, este in deplina concordanta cu principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate cuprins in art. 44 alin. (1) din Constitutie.
    De altfel, contrar afirmatiilor autoarei exceptiei de neconstitutionalitate, Legea nr. 10/2001 reglementeaza dreptul la despagubire pentru imbunatatirile necesare si utile aduse imobilelor cu destinatia de locuinta, ce se restituie in natura catre persoanele indreptatite. Astfel, potrivit art. 48 alin. (2) si (3) din Legea nr. 10/2001, in cazul in care imobilul care se restituie a fost preluat cu titlu valabil, obligatia de despagubire revine persoanei indreptatite, iar in cazul unui imobil preluat fara titlu valabil, obligatia de despagubire revine statului sau unitatii detinatoare.
    In ceea ce priveste prevederile art. 29 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, autoarea exceptiei sustine ca textul de lege criticat contravine dispozitiilor art. 16 alin. (1) din Constitutie referitoare la egalitatea cetatenilor in fata legii, deoarece instituie un tratament discriminatoriu intre persoanele fizice actionare ale societatilor comerciale privatizate, ce au in patrimoniul lor bunuri imobile preluate de stat fara titlu valabil, si persoanele fizice care au dobandit astfel de bunuri imobile in temeiul unor acte juridice de instrainare, facute in cadrul procesului de privatizare.
    Se sustine ca solutia legislativa cuprinsa in textul de lege criticat, ce acorda persoanei indreptatite dreptul la despagubiri pentru imobilele evidentiate in patrimoniul unor societati comerciale, altele decat cele la care statul sau o autoritate a administratiei publice centrale sau locale este actionar ori asociat majoritar, si care nu mai pot fi restituite in natura, este discriminatorie fata de cea cuprinsa in art. 50 alin. (2) din lege. Aceasta din urma prevedere legala valideaza actele juridice de instrainare a imobilelor preluate fara titlu valabil, inclusiv cele facute in cadrul procesului de privatizare, daca actul a fost incheiat cu buna-credinta, astfel incat cumparatorul unui asemenea bun imobil pastreaza dreptul de proprietate asupra lui, nefiind obligat la restituirea in natura catre adevaratul proprietar, nici la plata de despagubiri.
    Analizand aceste sustineri, Curtea constata ca nu sunt intemeiate. Curtea Constitutionala a statuat in mod constant in jurisprudenta sa, de exemplu in Decizia Plenului nr. 1 din 8 februarie 1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 69 din 16 martie 1994, ca "principiul egalitatii in fata legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite. De aceea, el nu exclude, ci dimpotriva, presupune solutii diferite pentru situatii diferite". In speta, situatia persoanelor fizice care au in patrimoniu un bun imobil ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001, si care conserva dreptul de proprietate asupra acestuia deoarece a fost dobandit cu buna-credinta, este diferita de situatia unei societati comerciale privatizate, persoana juridica de drept privat, care are in patrimoniu un bun imobil ce intra sub incidenta aceluiasi act normativ si pentru care legea prevede, in favoarea persoanei indreptatite la restituire, un drept la despagubire, in conditiile legii speciale privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 9 si ale art. 29 alin. (1) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Perla Moldovei" - S.A. in Dosarul nr. 511/2005 al Curtii de Apel Bacau - Sectia civila.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,
                              Irina Loredana Lapadat

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 610/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 610 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 610/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu