Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 543 din 18 octombrie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 401 alin. 1 lit. c) si art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1112 din  9 decembrie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida               - presedinte
    Aspazia Cojocaru        - judecator
    Constantin Doldur       - judecator
    Acsinte Gaspar          - judecator
    Kozsokar Gabor          - judecator
    Petre Ninosu            - judecator
    Ion Predescu            - judecator
    Serban Viorel Stanoiu   - judecator
    Ion Tiuca               - procuror
    Cristina Catalina Turcu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 401 alin. 1 lit. c) si art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Dumitru Todorov si Maria Todorov in Dosarul nr. 1.957/2004 al Judecatoriei Tulcea.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Presedintele constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata, solicitand mentinerea jurisprudentei Curtii Constitutionale in materie.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 3 mai 2005, pronuntata in Dosarul nr. 1.957/2004, Judecatoria Tulcea a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 401 alin. 1 lit. c) si art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Dumitru Todorov si Maria Todorov intr-o cauza civila avand ca obiect o contestatie la executare.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii sustin ca textele de lege criticate incalca dispozitiile art. 24 alin. (1) si art. 44 alin. (1) din Constitutie. Astfel, prevederile art. 401 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura civila, prin termenul pe care il instituie pentru introducerea contestatiei la executare, limiteaza in mod nejustificat dreptul la aparare al debitorului. In aceasta privinta s-ar impune, sub aspect legislativ, revenirea la dispozitia anterioara, potrivit careia contestatia putea fi formulata pana la indeplinirea de catre executorul judecatoresc a ultimului act de executare. Neputandu-si exercita dreptul la aparare, datorita introducerii tardive a contestatiei la executare, debitorul poate fi pus in situatia de a-si vedea patrimoniul diminuat chiar in cazuri nejustificate.
    De asemenea, textele constitutionale de referinta sunt incalcate si prin aceea ca reglementarea aici cuprinsa confera executorului judecatoresc posibilitatea actualizarii obligatiei stabilite in bani, cu riscurile care pot decurge din exercitarea unei asemenea prerogative.
    Judecatoria Tulcea apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, intrucat textul de lege criticat nu reglementeaza o procedura de competenta instantei judecatoresti, ci una executionala, in cadrul careia executorul judecatoresc nu solutioneaza un litigiu, ci stabileste valoarea actualizata a sumelor ce trebuie platite, potrivit elementelor si criteriilor cuprinse in titlul executoriu.
    Din acest punct de vedere actualizarea efectuata de executor intruneste elementele unui act juridic administrativ, care nu este supus principiilor contradictorialitatii si publicitatii ce guverneaza procesul civil.
    Potrivit dispozitiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, aratand ca prin textele de lege criticate nu se aduce atingere dreptului de proprietate al debitorului.
    Norma continuta de art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila are ca scop simplificarea desfasurarii procesului civil in faza executarii silite si asigurarea celeritatii acesteia.
    Astfel, actualizarea valorii obligatiei stabilite in bani in functie de cursul monedei in care se face plata nu reprezinta un act care sa justifice parcurgerea din nou a fazei judecatii, ci o operatiune tehnica ce poate fi realizata fara dificultate de catre organul de executare.
    De altfel, asupra textului de lege criticat Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat prin Decizia nr. 177 din 18 iunie 2002 si prin Decizia nr. 323 din 9 septembrie 2003.
    Avocatul Poporului apreciaza ca textele de lege criticate sunt constitutionale. In acest sens arata ca executarea silita are ca scop realizarea drepturilor recunoscute printr-o hotarare judecatoreasca. Or, si in faza executarii silite contestatorul poate fi asistat de avocat si, mai mult decat atat, poate formula contestatie la executare, beneficiind de toate garantiile dreptului la aparare.
    De altfel, asupra textului de lege criticat Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat prin deciziile nr. 177 din 18 iunie 2002, nr. 265 din 24 iunie 2003 si nr. 323 din 9 septembrie 2003.
    In ceea ce priveste dispozitiile art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila nu se poate retine nici o contradictie cu art. 44 alin. (1) din Constitutie in masura in care, potrivit acestora, continutul si limitele dreptului de proprietate privata sunt stabilite prin lege.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 401 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura civila, introdus prin art. I pct. 156 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 479 din 2 octombrie 2000, si art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila, introdus prin pct. 31 al articolului unic din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2001 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 217 din 27 aprilie 2001.
    Dispozitiile legale criticate au urmatorul continut:
    - Art. 401 alin. 1: "Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand: [...] c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie."
    - Art. 371^2 alin. 3: "Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei stabilite in bani, indiferent de natura ei, se va proceda si la actualizarea ei. In cazul in care titlul executoriu nu contine nici un criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de cursul monedei in care se face plata, determinat la data platii efective a obligatiei cuprinse in titlul executoriu."
    Ulterior sesizarii Curtii, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2001 a fost abrogata expres prin art. IV din Legea nr. 219/2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 609 din 14 iulie 2005.
    Prin aceasta lege a fost preluat, in esenta, art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila, care, in prezent, are urmatorul continut: "Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei stabilite in bani, indiferent de natura ei, se va proceda si la actualizarea sumei. In cazul in care titlul executoriu nu contine nici un asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de cursul monedei in care se face plata, determinat la data platii efective a obligatiei cuprinse in titlul executoriu."
    Intrucat noua redactare a textului consacra solutia legislativa anterioara, criticata de autorul exceptiei, prin prezenta decizie Curtea urmeaza a se pronunta asupra constitutionalitatii sale.
    Autorii exceptiei sustin ca dispozitiile legale criticate incalca prevederile art. 24 alin. (1) si art. 41 alin. (1) [devenit art. 44 alin. (1)] din Constitutie, care au urmatorul continut:
    - Art. 24 alin. (1): "Dreptul la aparare este garantat.";
    - Art 44 alin. (1): "Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine urmatoarele:
    I. Prima critica de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 401 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura civila, care, in opinia autorilor exceptiei, restrange in mod nejustificat dreptul la aparare al debitorului prin termenul pe care il instituie pentru introducerea contestatiei la executare. S-ar impune asadar, sub aspect legislativ, revenirea la reglementarea anterioara, potrivit careia contestatia putea fi formulata pana la indeplinirea de catre executorul judecatoresc a ultimului act de executare.
    Cu privire la aceasta critica, Curtea observa ca reglementarea de catre legiuitor, in limitele competentei ce i-a fost conferita prin Constitutie, a conditiilor de exercitare a unui drept - subiectiv sau procesual -, inclusiv prin instituirea unor termene, nu constituie o restrangere a exercitiului acestuia, ci doar o modalitate eficienta de a preveni exercitarea sa abuziva, in detrimentul altor titulari de drepturi, in egala masura ocrotite.
    Asa fiind, nu se poate retine ca actuala reglementare ar contraveni prevederilor art. 24 alin. (1) din Constitutie privind garantarea dreptului la aparare, intrucat prevede un termen si al carui moment de incepere este precis determinat pentru introducerea contestatiei la executare.
    Asupra constitutionalitatii textului de lege criticat Curtea s-a mai pronuntat prin Decizia nr. 260 din 24 septembrie 2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002.
    II. Cea de-a doua critica de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila, potrivit carora - crede autorul exceptiei - "executorul judecatoresc poate majora gresit debitul urmarit, prin aplicarea eronata a criteriului prevazut de text."
    Curtea retine ca textul de lege criticat nu reglementeaza o procedura de competenta instantelor judecatoresti, ci o procedura executionala, data in mod firesc in sarcina organului de executare. In cadrul acestei proceduri, executorul judecatoresc nu are de solutionat un litigiu, ci de stabilit valoarea actualizata a obligatiilor de plata, potrivit elementelor si criteriilor cuprinse in titlul executoriu. Sub acest aspect, operatia de actualizare efectuata de executorul judecatoresc este una tehnico-administrativa, care nu este supusa principiilor procesual civile privind publicitatea si contradictorialitatea. Asadar, nu se poate sustine ca textul de lege criticat aduce atingere prevederilor constitutionale ale art. 24 alin. (1) privind garantarea dreptului la aparare, intrucat, impotriva acestei operatii, persoana care se considera vatamata in drepturile sale - debitorul sau creditorul obligatiei de plata - are deschisa calea contestatiei la executare, potrivit art. 399 - 404 din Codul de procedura civila.
    Cu privire la sustinerea autorului exceptiei, potrivit careia "executorul judecatoresc poate majora gresit debitul urmarit, prin aplicarea eronata a criteriului prevazut de text", ceea ce ar aduce atingere dispozitiilor art. 44 alin. (1) din Constitutie privind garantarea dreptului de proprietate privata, Curtea constata ca aceasta constituie un aspect de aplicare a legii, iar nu de constitutionalitate, asa incat nici aceasta critica nu poate fi retinuta.
    De altfel, asupra constitutionalitatii textului de lege criticat Curtea s-a mai pronuntat prin deciziile nr. 177 din 18 iunie 2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 520 din 18 iulie 2002, nr. 265 din 24 iunie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 543 din 29 iulie 2003, nr. 323 din 9 septembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 789 din 10 noiembrie 2003, si nr. 79 din 25 februarie 2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 192 din 26 martie 2003.
    Intrucat nu au intervenit elemente noi de natura a determina reconsiderarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, aceasta se impune a fi mentinuta si in prezenta cauza.

    Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 401 alin. 1 lit. c) si art. 371^2 alin. 3 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Dumitru Todorov si Maria Todorov in Dosarul nr. 1.957/2004 al Judecatoriei Tulcea.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 18 octombrie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,
                              Cristina Catalina Turcu

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 543/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 543 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 543/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu