Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 253 din 28 noiembrie 2000

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

ACT EMIS DE:                CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 261 din 22 mai 2001


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Maria Bratu            - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, exceptie ridicata de Asociatia profesionala romana de comunicatii prin cablu in Dosarul nr. 453/2000 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 14 noiembrie 2000, fiind consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la 21 noiembrie 2000 si apoi la 28 noiembrie 2000.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 15 iunie 2000, pronuntata in Dosarul nr. 453/2000, Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, exceptie ridicata de Asociatia profesionala romana de comunicatii prin cablu.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca dispozitiile art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 contravin prevederilor art. 21 si ale art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie. Astfel se sustine ca procedura de solutionare a litigiilor privind drepturile patrimoniale si metodologiile ce trebuie sa fie negociate cu utilizatorii incalca dispozitiile art. 21 din Constitutie, intrucat nu exista nici o cale de atac in justitie impotriva modului in care este solutionat litigiul dintre utilizatori si organismele de gestiune colectiva, desi acest litigiu este de natura civila. Se mai arata ca dispozitiile art. 131 alin. (4) din lege prevad ca Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor decide forma definitiva a tabelelor si metodologiilor pe care le inainteaza Guvernului spre aprobare, iar dispozitiile art. 151 din aceeasi lege prevad ca litigiile privind drepturile de autor se solutioneaza de organele jurisdictionale, iar nu de catre instantele judecatoresti. Totodata se considera ca legea nu prevede nicaieri posibilitatea ca una dintre partile care a participat la negocieri si care este nemultumita de decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor sa o poata ataca la instantele judecatoresti. Sub un alt aspect autorul exceptiei sustine ca textul de lege criticat impune titularilor de drepturi si utilizatorilor o remuneratie pe cale administrativa, desi acest element ar trebui sa fie stabilit, ca si celelalte elemente, in cadrul raporturilor contractuale convenite de parti conform procedurii civile. Aceasta reprezinta in opinia autorului exceptiei o ingerinta nepermisa a statului intr-un raport juridic si totodata o incalcare a dispozitiilor art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie.
    Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ, exprimandu-si opinia, considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, aratandu-se ca dispozitiile art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 nu contravin prevederilor art. 21 din Constitutie, cea mai buna dovada fiind insasi introducerea actiunii ce face obiectul acestui dosar, prin care se solicita anularea unor mentiuni din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 71 din 28 ianuarie 2000 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarile prestatiilor artistice muzicale fixate pe fonograme si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme. Dispozitiile criticate nu contravin nici prevederilor art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie, deoarece se asigura o egala protectie atat a drepturilor utilizatorilor, cat si a drepturilor conexe ai caror titulari sunt reprezentati de organismele de gestiune colectiva.
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Presedintele Camerei Deputatilor, in punctul sau de vedere, considera ca textul criticat nu incalca dispozitiile art. 21 din Constitutie, intrucat titularii de drepturi au acces liber la justitie. Arbitrii la care face referire art. 131 alin. (4) din Legea nr. 8/1996 nu desfasoara o activitate de jurisdictie, ci una de mediere. Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor este cel care decide asupra tabelelor si metodologiilor prevazute la art. 131 din lege, iar Guvernul, la randul sau, prin hotarare, poate opera modificari in structura tabelelor si metodologiilor administrative. Ambele autoritati publice adopta astfel, in mod succesiv, acte administrative cu caracter individual ce pot fi cenzurate de instantele judecatoresti, in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990. Se considera ca procedura reglementata la art. 131 din Legea nr. 8/1996, prin care se stabilesc drepturi cu continut patrimonial, nu lezeaza dreptul de proprietate privata. Dimpotriva, intrucat aceasta procedura administrativa urmareste asigurarea in materie a unui regim unitar, caracterizat prin certitudine si menit sa evite consumul de timp si de bani, dispozitiile legale criticate se intemeiaza pe prevederile art. 134 alin. (2) lit. a) din Constitutie. Se mai arata ca, desi in speta este vorba despre drepturi de creanta, sunt incidente si dispozitiile art. 41 alin. (1) teza a doua din Constitutie, potrivit carora continutul si limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege. In concluzie, se apreciaza ca celelalte aspecte si argumente invocate in cuprinsul exceptiei de neconstitutionalitate nu privesc chestiuni de constitutionalitate, ci probleme de aplicare a legii, care sunt de competenta instantelor judecatoresti.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, considera ca dispozitiile art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 nu contravin prevederilor art. 21 din Constitutie, intrucat posibilitatea sesizarii justitiei pentru apararea drepturilor si intereselor legitime se poate realiza fie pe calea actiunii directe, fie prin orice alta cale procedurala, inclusiv pe calea exceptiei de neconstitutionalitate. Deoarece art. 131 din lege nu interzice in mod expres accesul in justitie al partii nemultumite de solutia data, in urma medierii, de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, rezulta ca in realitate aceasta se poate adresa instantei judecatoresti, si anume in conditiile dreptului comun. In ceea ce priveste incalcarea dispozitiilor art. 135 din Constitutie se arata ca inviolabilitatea proprietatii nu are caracter absolut, intrucat exercitiul acestui drept este afectat de sarcinile ce revin proprietarului. Prin expresia "conditiile legii" din cuprinsul textului art. 135 alin. (6) din Constitutie trebuie sa se inteleaga "un act normativ cu putere de lege" si, respectiv, "conditiile stabilite prin act normativ cu putere de lege, asadar conditiile impuse prin norme juridice cu caracter general si impersonal, aplicabile oricaror subiecte de drept aflate intr-o situatie identica. Altfel s-ar ajunge la rezultatul inadmisibil ca pentru anumite persoane sa fie impuse anumite masuri care ar fi inaplicabile altor persoane aflate in conditii identice. Cu alte cuvinte este inadmisibil ca anumiti proprietari sa se afle la adapost de restrictii ori impuneri care ar fi, pe de alta parte, obligatorii pentru alti proprietari aflati intr-o situatie totalmente identica. De aceea <<conditiile legii>>, la care se refera art. 135 alin. (6) din Constitutie, nu pot fi identificate cu prevederile art. 131 alin. (3) - (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe".
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor si Guvernului, sustinerile orale si notele scrise ale partilor, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
    Exceptia de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, texte care au urmatoarea redactare: "(3) Tabelele si metodologiile negociate se prezinta pentru avizare Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor care, in termen de 30 de zile, le inainteaza spre aprobare Guvernului.
    (4) In situatia in care, in urma negocierilor, comisia nu a putut stabili, in termen de 90 de zile de la data constituirii ei, tabelele si metodologiile, acestea se prezinta pentru mediere Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. In vederea medierii, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor convoaca partile care au negociat, analizeaza punctele de vedere ale acestora si decide forma definitiva a tabelelor si a metodologiilor, pe care le inainteaza Guvernului spre aprobare, in termen de 30 de zile de la data primirii.
    (5) Tabelele si metodologiile aprobate prin hotarare a Guvernului sunt obligatorii si pentru utilizatorii care nu au participat la negocieri."
    Textele constitutionale considerate a fi incalcate sunt urmatoarele:
    Art. 21
    "(1) Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime.
    (2) Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept.";
    Art. 135 alin. (1) si (6)
    "(1) Statul ocroteste proprietatea. [...]
    (6) Proprietatea privata este, in conditiile legii, inviolabila."
    Autorul exceptiei considera ca dispozitiile legale criticate contravin prevederilor art. 21 din Constitutie, intrucat impotriva modului in care este solutionat litigiul dintre utilizatori si organismele de gestiune colectiva nu exista nici o cale de atac. Totodata autorul exceptiei considera ca textul de lege supus controlului de constitutionalitate criticat contravine si dispozitiilor art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie, referitoare la dreptul de proprietate, intrucat in loc de a ocroti proprietatea si a respecta inviolabilitatea acesteia statul intervine in raporturile contractuale dintre parti, carora le impune obligatii la care nu si-au dat consimtamantul.
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata, urmand sa fie respinsa.
    I. Analiza criticilor de neconstitutionalitate ce formeaza obiectul prezentului dosar presupune ca in prealabil sa fie identificata ipoteza in cadrul careia sunt indeplinite de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor si de catre Guvern atributiile ce le sunt conferite prin prevederile legale criticate ca fiind neconstitutionale.
    Curtea observa ca in aceasta materie prevederile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe au preluat mecanismul existent pe plan international. Sub acest din urma aspect, sunt relevante unele dintre dispozitiile Directivei Consiliului Comunitatilor Europene (93/83/CEE) din 27 septembrie 1993 privind coordonarea unor reguli ale dreptului de autor si drepturilor conexe, aplicabile radiodifuziunii prin satelit si retransmiterii prin cablu (act normativ care, desi nu produce efecte juridice fata de Romania, contine exigente recunoscute pe plan international, acest act fiind de altfel invocat, in cadrul argumentarii, de catre insusi autorul exceptiei de neconstitutionalitate):
    Art. 8 pct. 1
    "Statele membre vegheaza ca retransmiterea prin cablu a unor emisiuni provenind din alte State membre sa se desfasoare pe teritoriul lor in respectul drepturilor de autor si al drepturilor conexe in vigoare si pe baza de contracte individuale sau colective incheiate intre titularii drepturilor de autor ori ai drepturilor conexe si distribuitorii prin cablu.";
    Art. 9 pct. 1
    "Statele membre vegheaza ca dreptul titularilor dreptului de autor sau de drepturi conexe de a acorda sau de a refuza unui distribuitor prin cablu autorizatia de retransmitere prin cablu poate fi exercitat numai prin intermediul unui organism de gestiune colectiva.";
    Art. 11 pct. 1, 2 si 4
    "1. Atunci cand nu este posibila incheierea unui acord pentru obtinerea unei autorizari de retransmitere prin cablu a unei emisiuni de radiodifuziune, Statele membre vegheaza ca toate partile interesate sa poata face apel la unul sau mai multi mediatori.
    2. Mediatorii au sarcina de a ajuta la negocieri. Ei pot, de asemenea, sa faca propuneri partilor interesate. [...]
    4. Mediatorii sunt alesi astfel incat independenta si impartialitatea lor sa se afle deasupra oricarei indoieli rezonabile.";
    Art. 12 pct. 1
    "Statele membre vor asigura, prin, dupa caz, mijloace de drept civil sau de drept administrativ, ca partile sa initieze si sa desfasoare cu buna-credinta negocierile referitoare la autorizarea pentru retransmiterea prin cablu, precum si sa nu impiedice ori stinghereasca negocierile fara a exista o justificare valabila."
    Examinand legislatia romana aplicabila in materia supusa reglementarilor internationale reproduse anterior, Curtea retine ca, potrivit art. 121 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 (text situat in cadrul sectiunii "Retransmiterea prin cablu" din capitolul "Organismele de radiodifuziune si de televiziune" al titlului II al legii, dedicat "Drepturilor conexe dreptului de autor"): "Titularii dreptului de autor sau de drepturi conexe isi pot exercita drepturile lor pentru autorizarea sau interzicerea retransmiterii prin cablu pe baza contractelor incheiate prin intermediul unui organism de gestiune colectiva." Conform art. 124 din aceeasi lege organismele de gestiune colectiva a dreptului de autor si a drepturilor conexe sunt "[...] persoane juridice constituite prin libera asociere, care au ca obiect de activitate, in principal, colectarea si repartizarea drepturilor a caror gestiune le este incredintata de catre titulari". Totodata art. 125 alin. (2) teza intai dispune ca "Aceste organisme sunt create direct de titularii drepturilor de autor sau de drepturi conexe: autori, artisti interpreti sau executanti, producatori, organisme de radio si de televiziune, precum si alti titulari ai drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe, persoane fizice si juridice". Printre obligatiile organismelor de gestiune colectiva figureaza si aceea de a elabora "[...] tabele pentru domeniul lor de activitate, cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite, precum si metodologiile ce trebuie negociate cu utilizatorii in vederea platii acestor drepturi, in cazul acelor opere al caror mod de exploatare face imposibila autorizarea individuala de catre titularii de drepturi" [art. 130 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 8/1996]. Alin. (2) al art. 130 dispune ca "Elaborarea tabelelor si a metodologiilor prevazute la alin. (1) lit. b) se face pe baza negocierii lor [de catre organismele de gestiune colectiva] cu reprezentantii asociatiilor patronale de utilizatori". Conform art. 131 alin. (1) - (3) din aceeasi lege "(1) Tabelele si metodologiile prevazute la art. 130 alin. (1) lit. b) se negociaza in cadrul unei comisii constituite din:
    a) cate un reprezentant al principalelor organisme de gestiune colectiva, care functioneaza intr-un domeniu;
    b) cate un reprezentant al principalelor asociatii patronale ale utilizatorilor dintr-un domeniu.
    (2) Organismele de gestiune colectiva, precum si asociatiile patronale ale utilizatorilor, reprezentate in comisie, pentru fiecare domeniu, se desemneaza de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.
    (3) Tabelele si metodologiile negociate se prezinta pentru avizare Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor care, in termen de 30 de zile, le inainteaza spre aprobare Guvernului."
    Este insa posibil ca partile reprezentate in comisie sa nu poata finaliza negocierile prin incheierea unui acord asupra tabelelor si metodologiilor. De aceea prin prevederile legale criticate [si anume, prin art. 131 alin. (3) - (5) din Legea nr. 8/1996] se dispune ca un organism de specialitate al statului (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, care, potrivit art. 137 alin. (1) din Legea nr. 8/1996, are "[...] autoritate unica pe teritoriul Romaniei in ceea ce priveste evidenta, observarea si controlul aplicarii legislatiei in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe [...]") sa intervina in vederea asigurarii continuarii procesului de elaborare a tabelelor si metodologiilor, pentru ca in final acestea sa poata fi aprobate de Guvern. Aceasta interventie se realizeaza mai intai pe cale de mediere efectuata de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor prin utilizarea unui corp de arbitri care, potrivit art. 137 alin. (2) si (3) din Legea nr. 8/1996, sunt numiti de Guvern, fara a avea insa calitatea de salariat al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. In ipoteza in care nici medierea realizata de arbitrii mentionati nu poate determina realizarea unui acord intre parti, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, dupa ce analizeaza punctele de vedere ale participantilor la negociere, "[...] decide forma definitiva a tabelelor si a metodologiilor, pe care le inainteaza Guvernului spre aprobare, in termen de 30 de zile de la data primirii" [art. 131 alin. (4) teza finala din Legea nr. 8/1996].
    In oricare dintre situatii [si anume, fie ca partile au convenit asupra tabelelor si metodologiilor in cadrul comisiei prevazute la art. 131 alin. (1) si (2) din Legea nr. 8/1996, fie ca tabelele si metodologiile au fost convenite ca urmare a medierii realizate prin arbitri, fie - in sfarsit - ca "forma definitiva" a tabelelor si a metodologiilor a trebuit sa fie decisa de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor] aceste tabele si metodologii sunt supuse aprobarii prin hotarare a Guvernului [dupa caz, in baza alin. (3) sau in baza alin. (4) ale art. 131 din lege]. In cadrul procedurii de emitere a acestei hotarari de aprobare Guvernul are posibilitatea de a modifica proiectele de tabele si metodologii inaintate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, stabilind continutul definitiv al acestora. Asa fiind, tabelele si metodologiile produc efecte juridice numai din momentul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Guvernului pentru aprobarea lor. Hotararea Guvernului este un act normativ care are aplicabilitate generala si impersonala, motiv pentru care, conform alin. (5) al art. 131 din Legea nr. 8/1996, "Tabelele si metodologiile aprobate prin hotarare a Guvernului sunt obligatorii si pentru utilizatorii care nu au participat la negocieri".
    II. Din cele de mai sus rezulta ca atributiile care revin, dupa caz, Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor si Guvernului in baza prevederilor legale criticate prin aceasta exceptie de neconstitutionalitate [si anume, prevederile alin. (4) si (5) ale art. 131 din Legea nr. 8/1996] nu sunt conferite in scopul solutionarii unui litigiu intervenit intre organismele de gestiune colectiva si utilizatori, ci sunt conferite in vederea, dupa caz:
    1. medierii de catre organul de specialitate din subordinea Guvernului a pozitiilor divergente ale partilor;
    2. pregatirii si avizarii unui act normativ al Guvernului de catre mentionatul organ de specialitate din subordinea acestuia;
    3. adoptarii acelui act normativ de catre Guvern.
    De aceea, astfel cum va rezulta din cele ce urmeaza, prevederile legale considerate de autorul exceptiei ca fiind contrare principiului accesului liber la justitie nu intra in domeniul de aplicare a dispozitiilor art. 21 din Constitutie, care, prin ipoteza, presupun existenta unui litigiu determinat si a carui solutionare urmeaza sa se realizeze.
    II.1. Intr-adevar, tabelele si metodologiile negociate de catre parti au ca obiect probleme referitoare la opere protejate prin dreptul de autor, precum si probleme referitoare la drepturile conexe dreptului de autor (in aceasta ultima privinta art. 94 din Legea nr. 8/1996 stabilind ca "Sunt recunoscuti si protejati ca titulari de drepturi conexe dreptului de autor artistii interpreti sau executanti, pentru propriile interpretari sau executii, producatorii de inregistrari sonore, pentru propriile inregistrari, si organismele de radiodifuziune si televiziune, pentru propriile emisiuni"). Acesta este un domeniu a carui importanta sociala este evidenta, fiind necesara in consecinta interventia statului, pe de o parte, pentru asigurarea protectiei creatorilor de opere si a titularilor de drepturi conexe, precum si, pe de alta parte, pentru asigurarea ajungerii operelor la destinatarul acestora - publicul consumator. Aceste doua finalitati nu pot fi atinse in lipsa unui acord intre reprezentantii titularilor drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe si reprezentantii utilizatorilor (de exemplu, reprezentantii societatilor comerciale de retransmitere prin cablu), iar atunci cand negocierile dintre cele doua categorii de reprezentanti se blocheaza, este firesc sa i se recunoasca statului posibilitatea de a interveni prin masuri adecvate. Temeiul constitutional al unei asemenea interventii se regaseste in dispozitiile art. 134 alin. (2) lit. a) si f) din Constitutie, referitoare la obligatia statului de a asigura "[...] protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie" si, respectiv, de a asigura "crearea conditiilor necesare pentru cresterea calitatii vietii".
    In aceste conditii Curtea Constitutionala retine ca situatia in care se afla partile care nu au putut finaliza negocierile, situatie identificata de autorul exceptiei de neconstitutionalitate prin termenul "conflict", nu constituie un "litigiu" care sa deschida partilor calea spre garantia constitutionala a accesului liber la justitie, ci este in realitate un impas in cursul desfasurarii negocierilor dintre doua sau mai multe subiecte de drept care intentioneaza sa incheie un contract.
    In cauza ce face obiectul solutionarii de catre instanta judecatoreasca in fata careia a fost ridicata exceptia de neconstitutionalitate s-au desfasurat negocieri intre, pe de o parte, unele organisme de gestiune colectiva (reprezentante ale titularilor drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe) si, pe de alta parte, unii utilizatori de opere. In mod concret, in baza art. 131 alin. (1) lit. b) si alin. (2) din Legea nr. 8/1996, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor a desemnat in scopul participarii la negocieri Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia drepturilor de autor, pe de o parte, precum si Asociatia profesionala romana de comunicatii prin cablu, in calitate de asociatie patronala a utilizatorilor care realizeaza retransmiterea prin cablu, pe de alta parte (aceasta din urma asociatie fiind autorul exceptiei de neconstitutionalitate). Ca urmare a imposibilitatii ajungerii la un acord referitor la continutul metodologiilor privind utilizarile prestatiilor artistice muzicale fixate pe fonograme si la continutul tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme, nici una dintre partile implicate in negociere nu se putea prevala de vreun drept de a se adresa justitiei spre a determina pe aceasta cale obligarea celeilalte parti la acceptarea propriei pozitii in privinta aspectelor ce fac obiectul negocierii si, mai departe, obligarea la incheierea acordului asupra "tabelelor si metodologiilor negociate", conform art. 131 alin. (3) din Legea nr. 8/1996. In absenta unui asemenea drept este evident ca nu se poate pune nici problema asigurarii garantiei constitutionale a accesului liber la justitie, conform art. 21 din Constitutie, text conform caruia "Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime".
    Dimpotriva, prevederile legale supuse criticii de neconstitutionalitate dispun - astfel cum s-a aratat in cuprinsul pct. I al considerentelor acestei decizii - ca un organism specializat al statului, si anume Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, care, potrivit art. 137 alin. (1) din Legea nr. 8/1996, are "[...] autoritate unica pe teritoriul Romaniei in ceea ce priveste evidenta, observarea si controlul aplicarii legislatiei in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe [...]" sa intervina in cursul negocierilor, in calitate de mediator, atunci cand "comisia [constituita conform art. 131 alin. (1) din Legea nr. 8/1996] nu a putut stabili, in termen de 90 de zile de la data constituirii ei, tabelele si metodologiile [...]" [alin. (4) al art. 131 din aceeasi lege].
    Medierea se realizeaza de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor prin utilizarea unui corp de "arbitri" care sunt numiti de Guvern, fara a avea insa calitatea de salariat al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. Desi poarta denumirea de "arbitri", mediatorii nu solutioneaza un litigiu si deci nu desfasoara activitate jurisdictionala. Aceasta concluzie rezulta cu claritate din:
    - continutul alin. (3) al art. 137 din Legea nr. 8/1996, care arata ca "Arbitrii [...] au dreptul la remuneratie pentru participarea la medierea tabelelor si a metodologiilor de colectare a drepturilor gestionate de catre organismele de gestiune colectiva, potrivit art. 130 alin. (1) lit. b) din prezenta lege.";
    - continutul art. 138 lit. e) din mentionata lege, care, in cadrul enumerarii atributiilor Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, precizeaza ca acest organism "intervine, pe cale de mediere, in negocierile dintre organismele de gestiune colectiva si utilizatori, potrivit art. 131 alin. (4);";
    - continutul Regulamentului de organizare si functionare a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor si a corpului de arbitri, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 60/1997 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 46 din 18 martie 1997), care in art. 11 alin. (2) se refera la "sedintele de mediere", iar prin art. 12 dispune ca arbitrii vor intocmi un "raport consultativ".
    Concluzia astfel infatisata se afla de altfel in concordanta si cu uzanta - de notorietate - a diverselor organisme de arbitraj de a realiza prin intermediul arbitrilor nu numai activitati de arbitraj (pentru solutionarea litigiilor), ci si activitati de conciliere/mediere.
    Pe de alta parte este evident ca aceasta concluzie nu poate fi inlaturata de faptul ca - in contradictie cu art. 137 alin. (3) si cu art. 138 lit. e) din Legea nr. 8/1996 - in cuprinsul alin. (1) al art. 11 din regulamentul susmentionat este utilizata expresia "solutionarea litigiilor" si nici de imprejurarea ca - astfel cum a rezultat din argumentarea autorului exceptiei de neconstitutionalitate - arbitrii/mediatorii in fapt si-ar fi desfasurat activitatea prin aplicarea regulilor edictate pentru realizarea arbitrajului (mai precis cele cuprinse in Cartea IV "Despre arbitraj" din Codul de procedura civila).
    II.2. In ipoteza in care nici medierea efectuata de arbitrii mentionati nu poate determina realizarea unui acord intre parti, devine necesar ca statul sa intervina prin masuri de natura administrativa (asadar, prin masuri din categoria celor indicate prin art. 12 pct. 1 din Directiva Europeana adoptata la 27 septembrie 1993), sens in care Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, dupa ce analizeaza punctele de vedere ale participantilor la negociere, "[...] decide forma definitiva a tabelelor si a metodologiilor, pe care le inainteaza Guvernului spre aprobare, in termen de 30 de zile de la data primirii" [art. 131 alin. (4) teza finala din Legea nr. 8/1996]. Nici de aceasta data nu este vorba despre interventia in solutionarea unui litigiu in care s-ar afla partile (cum in mod neintemeiat se arata in sustinerile autorului exceptiei de neconstitutionalitate), ci in realitate Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor realizeaza o activitate administrativa, specifica procedurilor de pregatire a proiectelor de acte normative ale Guvernului si de avizare a acestora. Intr-adevar, interventia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor se produce in oricare dintre cele trei situatii posibile:
    - atunci cand partile au convenit asupra tabelelor si metodologiilor in cadrul comisiei prevazute la art. 131 alin. (1) si (2) din Legea nr. 8/1996 [ceea ce rezulta din art. 131 alin. (3), text conform caruia "Tabelele si metodologiile negociate se prezinta pentru avizare Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor care, in termen de 30 de zile, le inainteaza spre aprobare Guvernului."];
    - atunci cand tabelele si metodologiile au fost convenite ca urmare a medierii realizate prin arbitri [ceea ce rezulta din teza finala a frazei a doua din art. 131 alin. (4) al legii];
    - atunci cand (precum in speta) nici medierea prin arbitri nu a determinat finalizarea negocierilor, astfel incat "forma definitiva" a tabelelor si a metodologiilor a trebuit sa fie decisa de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor [conform, de asemenea, tezei finale a frazei a doua din art. 131 alin. (4) al legii].
    In aceste conditii expresia "[...] decide forma definitiva a tabelelor si a metodologiilor" [art. 131 alin. (4) fraza a doua din Legea nr. 8/1996] are semnificatia de definitivare a procedurii de avizare, iar nu de solutionare ("definitivare") a unui litigiu (sau de solutionare a unei cai de atac impotriva "raportului consultativ" intocmit de arbitrii care au efectuat medierea).
    Nefiind vorba despre un act jurisdictional, devine evident ca nu este necesara nici comunicarea "deciziei" Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor catre partile care s-au aflat in negocieri, spre a li se crea acestora posibilitatea de a o ataca in justitie (asa cum in mod neintemeiat s-a sustinut de catre autorul exceptiei de neconstitutionalitate).
    II.3. Dupa parcurgerea acestei proceduri Guvernul ia in dezbatere proiectul de hotarare, decizand, daca este cazul, efectuarea unor modificari. Hotararea Guvernului este un act de autoritate, de natura administrativa, iar nu o simpla autentificare, dupa caz, a rezultatului negocierilor finalizate de organismele de gestiune colectiva si utilizatori sau a rezultatului medierii efectuate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Este vorba despre un act normativ cu caracter de izvor de drept, motiv pentru care hotararea Guvernului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar potrivit alin. (5) al art. 131 din Legea nr. 8/1996, "Tabelele si metodologiile aprobate prin hotarare a Guvernului sunt obligatorii si pentru utilizatorii care nu au participat la negocieri".
    Desigur ca impotriva acestei hotarari a Guvernului cei interesati au deschisa calea actiunii in justitie, in fata instantelor de contencios administrativ care au competenta de a decide asupra legalitatii si constitutionalitatii actului administrativ normativ. Curtea Constitutionala observa ca, de altfel, exceptia de neconstitutionalitate ce face obiectul prezentei decizii a fost ridicata cu ocazia solutionarii unui asemenea proces, ceea ce constituie o confirmare a functionarii in acest domeniu a neincalcarii principiului constitutional al accesului liber la justitie (art. 21 din Legea fundamentala).
    Stabilirea limitelor in cadrul carora se poate realiza controlul legalitatii si constitutionalitatii hotararii Guvernului adoptate in baza art. 131 alin. (3) - (5) din Legea nr. 8/1996 constituie o problema care intra in competenta exclusiva a autoritatii judecatoresti, astfel incat nu poate face obiectul prezentei decizii.
    III. Autorul exceptiei considera, printr-o a doua critica de neconstitutionalitate, ca prevederile art. 131 alin. (3) - (5) din Legea nr. 8/1996 contravin dispozitiilor art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie, referitoare la ocrotirea si inviolabilitatea proprietatii, intrucat permit ca prin intermediul unei hotarari a Guvernului, asadar pe cale administrativa, sa fie stabilita remuneratia datorata de utilizatori organismelor de gestiune colectiva, in cadrul raporturilor contractuale dintre aceste doua categorii de subiecti de drept privat; se arata ca in acest fel s-au creat conditiile pentru ca, in baza proiectului de hotarare inaintat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Guvernul sa determine diminuarea proprietatii autorului exceptiei de neconstitutionalitate, care, ca utilizator, datoreaza o remuneratie al carei cuantum este superior celui stabilit de catre arbitrii mediatori.
    Examinand aceasta sustinere, Curtea retine ca fiind inexacta indicarea incidentei dispozitiilor art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie cu privire la drepturile patrimoniale ale autorului exceptiei de neconstitutionalitate, in cadrul raporturilor contractuale ale acestuia cu organismele de gestiune colectiva.
    Intr-adevar, obligatia utilizatorilor de a plati remuneratia cuvenita titularilor drepturilor de autor si drepturilor conexe isi are izvorul in acordul de vointa al partilor contractului, in masura in care acest contract este valabil incheiat. Incheierea valabila a oricarui contract este conditionata de respectarea de catre partile contractului a reglementarilor juridice aplicabile in acel domeniu. Astfel cum s-a aratat anterior, in cadrul considerentelor de sub pct. II.1, importanta sociala a domeniului dreptului de autor si al drepturilor conexe este evidenta, ceea ce justifica interventia statului pentru asigurarea unui echilibru intre interesele titularilor dreptului de autor si de drepturi conexe si interesele utilizatorilor. In acest context statul poate ca, printre alte masuri, sa reglementeze continutul tabelelor si metodologiilor prevazute la art. 130 alin. (1) lit. b) si la art. 131 din Legea nr. 8/1996, inclusiv sub aspectul stabilirii cuantumului remuneratiei datorate de utilizatori organismelor de gestiune colectiva, cu alte cuvinte sub aspectul comensurarii valorii unei marfi aflate pe piata. Ulterior publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Guvernului pentru aprobarea metodologiilor si a tabelelor partile care intentioneaza sa intre in relatii contractuale in acest domeniu au obligatia sa se supuna reglementarii referitoare la cuantumul remuneratiei datorate de utilizatori organismelor de gestiune colectiva. Desigur ca in ipoteza in care vreuna dintre parti considera ca din punctul de vedere al intereselor sale comerciale cuantumul remuneratiei, stabilit prin hotarare a Guvernului, o dezavantajeaza, aceasta parte va decide sa nu intre in relatii contractuale cu cealalta parte, iar problema diminuarii patrimoniului sau prin indeplinirea obligatiei de plata a remuneratiei nu se va mai pune. Daca totusi contractul se incheie chiar si in aceste conditii, atunci obligatia utilizatorului de a plati remuneratia catre organismele de gestiune colectiva are o natura contractuala si diminuarea patrimoniului sau prin plata remuneratiei se datoreaza propriei vointe contractuale, iar nu violarii de catre stat a dreptului sau de proprietate [prin incalcarea dispozitiilor art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie, cum in mod neintemeiat sustine autorul exceptiei de neconstitutionalitate].
    IV. In concluzie, rezulta ca dispozitiile art. 130 alin. (3) - (5) din Legea nr. 8/1996 nu incalca prevederile art. 21 din Constitutie, referitoare la accesul liber la justitie, si nici prevederile art. 135 alin. (1) si (6) din Constitutie, referitoare la ocrotirea si inviolabilitatea proprietatii, intrucat aceste dispozitii legale nu intra in ipoteza de aplicare a prevederilor constitutionale mentionate. Asa fiind, exceptia de neconstitutionalitate urmeaza sa fie respinsa sub ambele aspecte.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul prevederilor art. 144 lit. c) si ale art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si ale art. 13 alin. (1) lit. A.c), ale art. 23 si ale art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 131 alin. (3), alin. (4) si alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, exceptie ridicata de Asociatia profesionala romana de comunicatii prin cablu in Dosarul nr. 453/2000 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 28 noiembrie 2000.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent,
                              Maria Bratu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 253/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 253 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 253/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu