Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 249 din 10 mai 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 83 alin. (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 536 din 23 iunie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida             - presedinte
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Aspazia Cojocaru      - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Acsinte Gaspar        - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Ion Predescu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Ion Tiuca             - procuror
    Benke Karoly          - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 82 si ale art. 83 alin. (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, exceptie ridicata de Georgeta Ion in Dosarul nr. 1.190/com/2004 al Curtii de Apel Pitesti - Sectia comerciala si de contencios administrativ.
    La apelul nominal raspunde autorul exceptiei, lipsind celelalte parti, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, autorul exceptiei arata ca, printr-o cerere de completare depusa in fata Curtii de Apel Pitesti, a ridicat si exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a), ale art. 33 si ale art. 82 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si, in consecinta, solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte si cu privire la aceste dispozitii legale. De asemenea, se mai apreciaza ca interdictia impusa secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale de a se asocia in partide politice este neconstitutionala, incalcand dispozitiile art. 16 si 37 din Constitutie.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, aratand ca impunerea unor conditii pentru ocuparea unor functii publice este atributul exclusiv al legiuitorului. Totodata se considera ca legiuitorul a inteles sa reglementeze functia de secretar al unitatilor administrativ-teritoriale intr-un mod diferit, impunandu-le un tratament juridic diferit fata de celelalte categorii de functionari publici, datorita specificului activitatii desfasurate. De asemenea, se apreciaza ca solutionarea cererii autorului exceptiei de neconstitutionalitate privind unele probleme de aplicare a legii nu intra in competenta Curtii Constitutionale.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 13 decembrie 2004, pronuntata in Dosarul nr. 1.190/com/2004, Curtea de Apel Pitesti - Sectia comerciala si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 82 si ale art. 83 alin. (2) din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, exceptie ridicata de Georgeta Ion intr-o cauza avand ca obiect solutionarea unui recurs impotriva sentintei prin care s-a respins o contestatie impotriva ordinului prefectului de eliberare din functia publica de conducere de secretar al unei comune.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia sustine ca prevederile art. 83 alin. (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001 contravin textelor constitutionale ale art. 16 si 37. In acest sens, se arata ca dispozitiile criticate incalca "dreptul cetatenilor romani care ocupa functia de secretar in institutiile administratiei publice locale de a fi alesi". Autorul exceptiei apreciaza ca dispozitia criticata, in conditiile in care "ia dreptul [secretarului comunei] de a fi membrul unui partid, trebuia sa interzica si dreptul la vot, deoarece votul se exprima cu privire la simpatia fata de un partid", ceea ce contravine Constitutiei.
    Totodata se solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte "daca prevederile Legii nr. 188/1999, inlatura carentele [dispozitiilor art. 83 alin. (2) ale] Legii nr. 215/2001, redand astfel posibilitatea secretarilor de a fi alesi, precum si de a fi membrii unei formatiuni politice, drepturi prevazute de Constitutia Romaniei".
    Autorul exceptiei solicita Curtii, printr-o "Completare a cererii", sa se pronunte si cu privire la constitutionalitatea art. 12 alin. (1) lit. a), art. 33 si 82 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, "iar, in cazul in care atat articolele Legii nr. 188/1999, cat si art. 85 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001 sunt constitutionale, [Curtea Constitutionala] sa [...] precizeze prevederile carei legi trebuiau sa se aplice in cazul [dedus judecatii]".
    Curtea de Apel Pitesti - Sectia comerciala si de contencios administrativ apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. In argumentarea acestui punct de vedere, instanta arata ca, in conformitate cu dispozitiile art. 37 din Constitutie, "au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice", iar, potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutie, printre acestia se numara si anumite categorii de functionari publici stabilite prin lege organica. Instanta considera ca "legiuitorul constituant a lasat posibilitatea stabilirii prin legi organice a categoriei functionarilor publici care nu se pot inscrie in partide politice", iar, in acord cu aceste dispozitii, art. 83 din Legea nr. 215/2001 reglementeaza "incompatibilitatea dintre functia de secretar [al comunei, orasului sau subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor] si calitatea de membru de partid, sub sanctiunea eliberarii din functie".
    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Presedintele Camerei Deputatilor apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. In argumentarea punctului de vedere prezentat se arata ca, in conformitate cu textele constitutionale ale art. 37 alin. (1) si ale art. 40 alin. (3), nu beneficiaza de dreptul de a fi alese acele categorii de functionari publici, stabilite prin lege organica, care nu pot face parte din partidele politice. In consecinta, "intrucat secretarul comunei, orasului sau subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor este considerat, prin lege organica, functionar public, potrivit prevederilor constitutionale invocate, acesta nu poate face parte dintr-un partid politic".
    Totodata se apreciaza ca prevederile criticate nu incalca nici dispozitiile constitutionale ale art. 16. De altfel, se arata in punctul de vedere prezentat, art. 16 alin. (3) prevede ca "functiile si demnitatile publice pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care indeplinesc conditiile constitutionale".
    Cu privire la interpretarea prevederilor Legii nr. 215/2001 prin raportare la cele ale Legii nr. 188/1999, presedintele Camerei Deputatilor considera ca, "potrivit art. 146 din Constitutia Romaniei, republicata, care reglementeaza atributiile Curtii Constitutionale, aceasta nu poate face obiect al controlului de constitutionalitate".
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. In argumentarea acestui punct de vedere se arata ca, in conformitate cu textele constitutionale ale art. 37 alin. (1) si ale art. 40 alin. (3), nu beneficiaza de dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot a caror asociere in partide politice este interzisa, printre acestia numarandu-se si unele categorii de functionari publici stabilite prin lege organica. Or, cum "prin Legea nr. 215/2001, lege organica, s-a stabilit ca secretarul unitatii administrativ-teritoriale nu poate fi membru al unui partid politic, sub sanctiunea eliberarii din functie", textul art. 83 alin. (2) din Legea nr. 215/2001 este in deplina concordanta cu prevederile art. 37 din Constitutie.
    De asemenea, Guvernul apreciaza ca textul art. 83 alin. (2) din Legea nr. 215/2001 nu incalca "nici principiul egalitatii in drepturi a cetatenilor, consacrat de art. 16 din Constitutie, deoarece acest principiu [...] se refera intotdeauna la situatii egale", iar in cazul analizat "autorul exceptiei se afla intr-o situatie speciala, data de statutul sau de functionar public de conducere, reglementarea aplicabila fiind una speciala chiar in raport de reglementarea de drept comun din Statutul functionarilor publici". In acest sens, sunt invocate si prevederile art. 16 alin. (3) din Constitutie, conform carora "functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate in conditiile legii (...)".
    In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 82 din Legea nr. 215/2001, Guvernul arata ca acestea "reglementeaza procedura de urmat in caz de vacanta a functiei de primar sau in caz de suspendare din functie a primarului, respectiv a viceprimarului, fara sa contina vreo referire la functia de secretar al unitatii administrativ-teritoriale sau la statutul juridic al acestuia, [si] drept urmare nu sunt aplicabile spetei deduse judecatii, astfel ca nu vor face obiectul analizei de neconstitutionalitate".
    De asemenea, Guvernul considera ca "solicitarea autorului exceptiei cu privire la [precizarea referitoare la] legea aplicabila in speta" este exclusiv o problema de aplicare a legii si nu poate face obiectul contenciosului constitutional.
    Avocatul Poporului apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata este neintemeiata. In sustinerea acestui punct de vedere se apreciaza ca prevederile legale criticate nu incalca dispozitiile art. 16 din Constitutie, intrucat se aplica tuturor persoanelor care au calitatea de secretar al unitatii administrativ-teritoriale, "in egala masura, fara discriminari pe considerente arbitrare". In acest sens, este invocata Decizia Curtii Constitutionale nr. 77 din 20 februarie 2003.
    De asemenea, se mai apreciaza ca prevederile art. 82 si ale art. 83 alin. (2) nu incalca dispozitiile art. 37 din Constitutie, iar interdictia prevazuta pentru secretarul unitatii administrativ-teritoriale de a nu se asocia in partide politice se justifica prin "necesitatea asigurarii unei neutralitati a serviciilor publice, care implica o detasare a functionarilor publici, din a caror categorie face parte si secretarul, de problemele politice".
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale presedintelui Camerei Deputatilor, Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum a fost formulata, il constituie dispozitiile art. 83 alin. (2) si ale art. 85 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 204 din 23 aprilie 2001, precum si ale art. 12 alin. (1) lit. a), ale art. 33 si ale art. 82 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 251 din 22 martie 2004. Curtea observa ca autorul exceptiei contesta constitutionalitatea art. 85 din Legea nr. 215/2001 dintr-o eroare materiala, textul respectiv neavand legatura cu cauza, intrucat se refera la atributiile secretarului; din economia textului rezulta ca autorul exceptiei se refera tot la dispozitiile art. 83 alin. (2) din Legea nr. 215/2001. De asemenea, desi autorul exceptiei a solicitat Curtii sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a), ale art. 33 si ale art. 82 din Legea nr. 188/1999, Curtea retine ca in realitate, astfel cum rezulta din formularea exceptiei ridicate, nu se contesta constitutionalitatea acestor texte, ci se raporteaza si la acestea motivarea cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 83 alin. (2) din Legea nr. 215/2001.
    De asemenea, Curtea observa ca instanta de judecata a retinut in mod gresit ca obiect al exceptiei de neconstitutionalitate si art. 82 din Legea nr. 215/2001, la care autorul exceptiei nu a facut nici o referire in sustinerea exceptiei sale.
    Asadar, prin prezenta decizie Curtea urmeaza a se pronunta cu privire la constitutionalitatea prevederilor art. 83 alin. (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, care are urmatorul cuprins:
    "(2) Secretarul nu poate fi membru al unui partid politic, sub sanctiunea eliberarii din functie."
    Textele constitutionale expres invocate in sustinerea exceptiei sunt cele ale art. 16 si 37. In legatura cu invocarea incalcarii dispozitiilor art. 16 din Constitutie, Curtea retine ca in realitate autorul exceptiei se refera numai la primele 3 alineate ale textului constitutional in cauza.
    Textele constitutionale invocate in sustinerea exceptiei au urmatorul cuprins:
    - Art. 16 alin. (1) - (3): "(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
    (3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati."
    - Art. 37: "(1) Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
    (2) Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei."
    Textul art. 40 alin. (3) din Constitutie, la care face trimitere art. 37 alin. (1), are urmatorul cuprins:
    "(3) Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea retine ca, in esenta, autorul exceptiei de neconstitutionalitate apreciaza ca interdictia de a se asocia in partide politice, impusa secretarului unitatii administrativ-teritoriale, este neconstitutionala, incalcand dispozitiile Legii fundamentale referitoare la egalitatea in drepturi si la dreptul de a fi ales.
    Curtea retine ca, in conformitate cu prevederile art. 16 alin. (3) si ale art. 40 alin. (3) din Constitutie, este la latitudinea legiuitorului sa reglementeze conditiile de acces la functiile si demnitatile publice, civile sau militare, respectiv categoriile de functionari publici care nu pot sa se asocieze in partide politice, si, implicit, pe acelea care nu trebuie sa beneficieze de dreptul de a fi ales. In acest sens, prin Legea nr. 215/2001, lege organica, legiuitorul a inteles sa excluda secretarul unitatii administrativ-teritoriale de la dreptul de a se asocia in partide politice si, implicit, de a fi ales.
    In ceea ce priveste sustinerea ca reglementarea criticata incalca principiul egalitatii in fata legii si a autoritatilor publice, Curtea retine ca, in conformitate cu jurisprudenta sa si cu cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului (cauzele "Engel si altii impotriva Olandei", 1976, "Marckx impotriva Belgiei", 1979, "Moustaquim impotriva Belgiei", 1991), egalitatea nu inseamna uniformitate, fiind posibila stabilirea unui tratament juridic diferit pentru situatii diferite, cand aceasta se justifica in mod rational si obiectiv. Astfel, in acest sens, Curtea observa ca secretarul unitatii administrativ-teritoriale este functionar public de conducere datorita atributiilor specifice care incumba functiei publice respective. In consecinta, interdictia instituita pentru secretarul unitatii administrativ-teritoriale de a se asocia in partide politice se justifica prin necesitatea asigurarii atat a neutralitatii sale politice, cat si a stabilitatii si continuitatii in functie a acestuia. Tocmai din aceste motive autorul exceptiei, secretar al unei unitati administrativ-teritoriale, se afla intr-o situatie speciala, astfel incat statutul sau este unul special chiar si fata de reglementarea legala de drept comun a functionarilor publici - Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
    De asemenea, Curtea observa ca reglementarea legala criticata se aplica, fara exceptii, tuturor persoanelor care au calitatea de secretar al unei unitati administrativ-teritoriale.
    In ceea ce priveste solicitarea autorului exceptiei adresata Curtii Constitutionale, ca aceasta sa ii precizeze prevederile carei legi trebuie sa se aplice in cazul sau si daca "prevederile Legii nr. 188/1999, republicata, inlatura carentele Legii nr. 215/2001", Curtea retine ca, in conformitate cu dispozitiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios constitutional realizeaza un control de constitutionalitate in ceea ce priveste legile si alte acte normative, in timp ce problemele privind coordonarea legislativa revin autoritatii legiuitoare, iar cele referitoare la aplicarea legii, instantei de judecata.

    Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 83 alin. (2) din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, exceptie ridicata de Georgeta Ion in Dosarul nr. 1.190/com/2004 al Curtii de Apel Pitesti - Sectia comerciala si de contencios administrativ.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 10 mai 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Benke Karoly



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 249/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 249 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 249/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu