Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 158 din 22 martie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 379 din  5 mai 2005


SmartCity3


    Ioan Vida             - presedinte
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Aspazia Cojocaru      - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Acsinte Gaspar        - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Ion Predescu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Ion Tiuca             - procuror
    Mihai Paul Cotta      - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "ATTO SOFT" - S.R.L. din Targoviste in Dosarul nr. 4.161/2003 al Tribunalului Dambovita - Sectia comerciala si de contencios administrativ.
    La apelul nominal raspunde reprezentantul autorului exceptiei, lipsind cealalta parte, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Reprezentantul autorului exceptiei solicita admiterea acesteia, astfel cum a fost formulata, considerand ca textul criticat incalca dispozitiile art. 44 si 57 din Constitutie.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei ca neintemeiata. Se arata ca obligatia agentilor economici care colecteaza deseuri industriale reciclabile de a elibera detinatorilor adeverinte de primire si plata, reglementata de dispozitiile legale criticate, nu aduce atingere prezumtiei caracterului licit al dobandirii averii.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 15 octombrie 2003, primita la Curtea Constitutionala la 27 septembrie 2004, pronuntata in Dosarul nr. 4.161/2003, Tribunalul Dambovita - Sectia comerciala si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "ATTO SOFT" - S.R.L. din Targoviste intr-o cauza avand ca obiect solutionarea recursului declarat de autorul exceptiei impotriva sentintei prin care s-a respins plangerea impotriva unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca prevederile de lege criticate contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 41 [devenit, dupa revizuirea Constitutiei, art. 44], art. 54 [devenit art. 57] si art. 123 [devenit art. 124]. In acest sens se arata ca, potrivit art. 41 alin. (1) si (7) din Constitutie [devenit art. 44 alin. (1) si (8)], "proprietatea poate apartine oricarui subiect de drept, titularul unui patrimoniu", iar bunurile societatii in care isi desfasoara activitatea autorul exceptiei au fost dobandite licit. Faptul ca dispozitiile criticate "obliga la descrierea bunurilor achizitionate si descrierea incompleta, ambigua, a bunurilor achizitionate este considerata o dobandire ilicita, fiind sanctionata de legiuitor, contravine dispozitiilor din Constitutie". Se mai arata ca, "atat timp cat nu s-a facut dovada imprejurarii ilicite de achizitionare, aspectele de descriere a bunului nu sunt suficiente. Numai daca s-a facut aceasta dovada, se analizeaza si celelalte aspecte. Per a contrario, nedescrierea suficienta a bunului, cu toate consecintele ce decurg din aceasta activitate, si implicit lasarea proprietarului fara bun si imposibilitatea exercitarii acestor prerogative incalca principiul constitutional al proprietatii".
    Referitor la invocarea incalcarii art. 57 din Constitutie, autorul exceptiei apreciaza ca "dispozitia legala aduce atingere acestui principiu al bunei-credinte, infrangand posibilitatea [proprietarului] de a se bucura de un bun achizitionat, fiind prezumat ca achizitionarea acestuia nu este licita, din moment ce, fara posibilitatea de a dovedi buna-credinta, este sanctionat de legiuitor".
    Autorul exceptiei sustine, referitor la incalcarea art. 124 din Constitutie, ca judecatorii se supun legii si, de aceea, problema care se pune in aplicarea dreptului "o constituie departajarea normelor legale de cele emise contra legii. Totodata, judecatorul care cauta norma aplicabila unei anumite spete trebuie, interpretand dreptul, sa constate daca norma respectiva se afla in raporturi de compatibilitate cu sistemul legislativ in acel domeniu".
    Tribunalul Dambovita - Sectia comerciala si de contencios administrativ considera ca exceptia este neintemeiata, intrucat, prin dispozitiile criticate "sunt reglementate limitele exercitarii dreptului de proprietate asupra acestor bunuri [deseurilor reciclabile], [si] aceste dispozitii nu pot fi contrare Constitutiei".
    Referitor la prevederile constitutionale ale art. 57 si 124, invocate in sustinerea exceptiei, instanta apreciaza ca acestea nu au legatura cu cauza.
    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In argumentarea acestui punct de vedere, Guvernul arata ca prevederile art. 44 alin. (1) si (8), precum si cele ale art. 57 din Constitutie nu au legatura cu dispozitiile legale criticate.
    Referitor la critica de neconstitutionalitate formulata prin invocarea incalcarii dispozitiilor art. 124 din Constitutie, Guvernul considera ca, intrucat prin textele criticate "nu sunt reglementate activitati care tin de infaptuirea justitiei, normele constitutionale nu au legatura cu normele legale cu privire la care s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate".
    Avocatul Poporului considera ca prevederile criticate sunt constitutionale.
    In motivarea acestui punct de vedere se arata ca "textul legal criticat, stabilind obligatia agentilor economici care colecteaza deseuri industriale reciclabile, de a elibera detinatorilor adeverinte de primire si plata, care vor contine si elemente privind definirea naturii deseului, nu incalca in nici un mod dreptul de proprietate privata. De asemenea, aceasta obligatie a agentilor economici nu echivaleaza cu o confiscare a averii dobandite ilicit".
    Referitor la critica de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001, "fata de art. 54 [devenit art. 57] si art. 124 din Constitutie", Avocatul Poporului apreciaza ca textele constitutionale invocate nu au relevanta in cauza.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile partii prezente si ale procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum a fost formulat, il constituie dispozitiile art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104 din 7 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Ordonanta de urgenta a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 465/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 422 din 30 iulie 2001.
    In realitate, din intreaga motivare a exceptiei rezulta, in mod indubitabil, ca autorul exceptiei critica pentru neconstitutionalitate numai dispozitiile alin. (5) al art. 7 din ordonanta, dispozitii al caror cuprins este urmatorul: "(5) Agentii economici care colecteaza deseuri industriale reciclabile de la persoane fizice sunt obligati sa elibereze detinatorilor adeverinta de primire si plata, care va contine in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
    a) denumirea agentului economic colector;
    b) datele de identificare a detinatorului:
    - numele si prenumele;
    - actul de identitate, seria si numarul, codul numeric personal;
    - domiciliul;
    c) deseul reciclabil predat si definirea naturii acestuia;
    d) cantitatea, pretul, valoarea;
    e) provenienta deseului, declarata de detinator pe propria raspundere;
    f) semnatura agentului colector si a persoanei fizice detinatoare."
    Din analiza memoriului depus la instanta de judecata, in sustinerea exceptiei, rezulta ca textele constitutionale considerate a fi fost incalcate prin dispozitiile de mai sus sunt cele ale art. 44 alin. (1) si (8), art. 57 si ale art. 124 alin. (1), al caror cuprins este urmatorul:
    - Art. 44 alin. (1) si (8): "(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege. [...]
    (8) Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma.";
    - Art. 57: "Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti.";
    - Art. 124 alin. (1): "Justitia se infaptuieste in numele legii."
    Autorul exceptiei sustine, in esenta, ca prevederile legale criticate, care stabilesc, in sarcina agentilor economici prestatori ai serviciilor de colectare a deseurilor industriale reciclabile de la persoane fizice, obligatia de eliberare a adeverintei de primire si plata cu continutul stabilit de alin. (5) al art. 7 din ordonanta de urgenta, sunt neconstitutionale, intrucat incalca prezumtia dobandirii licite a bunurilor si principiul constitutional al protectiei proprietatii.
    Analizand dispozitiile legale criticate, Curtea retine ca acestea reglementeaza obligatia agentilor economici care colecteaza deseuri industriale reciclabile de la persoane fizice de a elibera adeverinte de primire si plata detinatorilor, document al carui continut este riguros stabilit de art. 7 alin. (5) din ordonanta.
    Din intreaga economie a actului normativ care cuprinde textul criticat rezulta ca, in interesul general al unei circulatii controlate a deseurilor industriale reciclabile, atat pentru evitarea poluarii mediului, cat si pentru prevenirea savarsirii infractiunilor de sustragere care au ca obiect deseuri industriale, legiuitorul a introdus unele restrictii privind circulatia acestei categorii de bunuri, intre care si obligatia prevazuta de dispozitiile criticate.
    Or, acest text de lege, prin el insusi, nu incalca nici principiul protectiei dreptului de proprietate privata, prevazut de art. 44 alin. (1) si (2) din Constitutie, nici prezumtia dobandirii licite a averii, prevazuta de art. 44 alin. (8) din aceasta, ci instituie obligatia intocmirii de catre agentul economic a unui document pentru detinatorul deseurilor, persoana fizica, document de natura sa permita institutiilor statului sa controleze provenienta si circulatia deseurilor industriale reciclabile. Reglementand o astfel de obligatie, textul respectiv nu opereaza insa nici un transfer de proprietate si nici nu prevede vreo sanctiune.
    Sustinerea ca alte acte normative reglementeaza contraventii in legatura cu nerespectarea obligatiei prevazute de textul criticat, precum si sanctiuni, inclusiv confiscarea bunurilor, nu este relevanta. Curtea Constitutionala, in jurisprudenta sa, a stabilit, de principiu, ca masura confiscarii unor sume de bani sau a altor bunuri destinate, folosite sau rezultate din savarsirea unei contraventii, prevazuta de art. 44 alin. (8) din Constitutie, nu contravine principiului protectiei proprietatii private si nu incalca prezumtia dobandirii licite a bunurilor, ci este consecinta savarsirii unor fapte de incalcare a legii. De altfel, textele in cauza - art. 9 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare si art. 36 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 -, invocate in procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, nu formeaza obiect al exceptiei de neconstitutionalitate formulate in dosarul de fata.
    Prevederile constitutionale ale art. 57 si ale art. 124 alin. (1) invocate, de asemenea, ca fiind incalcate, nu sunt incidente in cauza, intrucat se refera la obligatia cetatenilor de a-si exercita cu buna-credinta drepturile si libertatile, respectiv, la principiul infaptuirii justitiei in numele legii.

    Potrivit considerentelor expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "ATTO SOFT" - S.R.L. Targoviste in Dosarul nr. 4.161/2003 al Tribunalului Dambovita - Sectia comerciala si de contencios administrativ.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 22 martie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Mihai Paul Cotta



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 158/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 158 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 158/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu