Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 136 din  7 decembrie 1994

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 14 din 25 ianuarie 1995


SmartCity3


    Vasile Gionea          - presedinte
    Mihai Constantinescu   - judecator
    Miklos Fazakas         - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Ioan Griga             - procuror
    Constantin Burada      - magistrat-asistent

    Pe rol solutionarea recursurilor declarate de catre Ministerul Public si Bozdog Ovidiu Nicolae impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 81 din 15 iulie 1994.
    La apelul nominal au lipsit partile.
    Procedura de citare este legal indeplinita.
    Magistratul-asistent refera ca recursul Ministerului Public a fost retras, iar recursul formulat de Bozdog Ovidiu Nicolae este declarat in termen si motivat.
    Procurorul pune concluzii de respingere a recursului, solutia pronuntata fiind in concordanta cu prevederile constitutionale, precum si cu reglementarile internationale in materie.

    CURTEA CONSTITUTIONALA,
examinind decizia atacata cu recurs, motivele invocate, prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, constata urmatoarele:
    Prin Decizia nr. 81 din 15 iulie 1994, Curtea Constitutionala a admis, in parte, exceptia de neconstitutionalitate privind art. 200 alin. 1 din Codul penal, invocata de Bozdog Ovidiu Nicolae, Banu Ovidiu, Blaga Lucian, Stoica Iordan Ciprian, Hopris Florin Petru si Nastase Gheorghe Cristian, si a constatat ca prevederile acestui alineat sunt neconstitutionale in masura in care se aplica relatiilor sexuale intre persoane majore de acelasi sex, liber consimtite, care nu sunt savarsite in public ori nu produc scandal public. Totodata, Curtea a respins exceptia privind art. 200 alin. 2 din Codul penal, invocata de Bozdog Ovidiu Nicolae si Blaga Lucian.
    Impotriva acestei decizii au declarat recurs Ministerul Public si Bozdog Ovidiu Nicolae.
    Cu privire la recursul Ministerului Public, intrucat, prin adresa nr. 45654/7420/P/1994 a Parchetului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie, procurorul general a comunicat ca, potrivit art. 330^4 din Codul de procedura civila, isi retrage recursul, urmeaza a se lua act de aceasta cerere.
    Prin recursul formulat de Bozdog Ovidiu Nicolae se solicita admiterea lui si modificarea deciziei atacate, in sensul de a se constata ca intreg articolul 200 din Codul penal este neconstitutional. In motivarea recursului se invoca, in principal, art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si Amendamentul nr. 8 al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Se sustine, in esenta, ca in recomandarea facuta prin amendamentul sus-mentionat de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei nu se face nici o distinctie intre adulti si minori, fapta fiind unica, doar subiectii diferiti. Intrucat aceasta distinctie nu se regaseste in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si cum art. 20 alin. (2) din Constitutia Romaniei consacra principiul prioritatii normei de drept international, se apreciaza ca instanta de contencios constitutional avea obligatia sa declare ca fiind neconstitutional intreg articolul 200 din Codul penal.
    Recursul nu este intemeiat.
    Art. 200 alin. 1 din Codul penal prevede ca relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani. Alin. 2 al aceluiasi articol prevede ca fapta prevazuta la alin. 1, savarsita asupra unui minor, asupra unei persoane in imposibilitatea de a se apara ori de a-si exprima vointa, sau prin constrangere, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    In analiza motivelor de recurs este necesar a se face distinctie intre criticile aduse deciziei in legatura cu prevederile alin. 1 si criticile referitoare la prevederile alin. 2 ale art. 200 din Codul penal. Aceasta distinctie se impune deoarece dispozitiile art. 200 alin. 1 din Codul penal au fost declarate neconstitutionale, in anumite conditii, iar alin. 2 al aceluiasi articol nu a fost declarat neconstitutional, exceptia fiind respinsa.
    Cu privire la art. 200 alin. 1 din Codul penal, prin decizia recurata s-a statuat ca prevederile respective sunt neconstitutionale in masura in care se aplica relatiilor sexuale intre persoane majore de acelasi sex, liber consimtite, care nu sunt savarsite in public ori nu produc scandal public. Recurentul sustine ca referirea la persoane majore nu ar fi conforma Amendamentului nr. 8 al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei la Raportul asupra cererii de aderare a tarii noastre la acest consiliu, ceea ce evident este inexact, deoarece din cuprinsul acestui raport rezulta ca recomandarea are in vedere cerinta de a nu mai fi incriminate actele homosexuale, savarsite in privat, intre adultii care au consimtit la acestea.
    Chiar daca nu ar fi existat aceasta circumstantiere, solutia nu putea fi alta tinand seama de prevederile art. 26 alin. (2) din Constitutie potrivit carora "Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri". Este evident ca relatiile homosexuale cu un minor sau in public, ori care au produs scandal public, sunt contrare bunelor moravuri. De asemenea, astfel de relatii aduc atingere si ordinii publice ce ar putea fi grav afectata datorita consecintelor unor asemenea relatii in planul moralei publice. Din cuprinsul art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului rezulta ca dreptul persoanei la respectul vietii sale private nu exclude atributul legiuitorului de a stabili masurile necesare intr-o societate democrata, pentru apararea ordinii publice, protejarea sanatatii, moralei, a drepturilor si libertatilor altora. Deci, acest drept poate fi exercitat numai atunci cand el corespunde cerintelor moralei si ordinii publice si nu aduce o atingere drepturilor altora. Recurentul absolutizeaza dreptul pe care il are orice persoana la respectul vietii sale private ca si cum aceste cerinte nici nu ar exista. O asemenea conceptie este insa contrara principiilor statului de drept si regimului nostru constitutional care presupun intotdeauna interpretarea sistematica a drepturilor cetatenilor, ceea ce, in speta, inseamna si dreptul minorilor la protectie, consacrat in art. 45 alin. (1) din Constitutie, precum si a dreptului fiecarui cetatean de a pretinde statului sa apere morala publica si bunele moravuri. Pentru aceste motive, criticile facute de recurent referitoare la prevederile art. 200 alin. 1 din Codul penal sunt nefondate.
    In legatura cu alin. 2 al art. 200 din Codul penal, trebuie mentionat ca in motivarea recursului nu se face o critica speciala acestor dispozitii. In afara considerentelor expuse cu privire la alin. 1, trebuie subliniat faptul ca alin. 2 al art. 200 din Codul penal se refera, in principal, la savarsirea faptei fara consimtamant. Acest lucru rezulta din enumerarea subiectilor pasivi aratati de alin. 2 al art. 200: minori, persoane in imposibilitatea de a se apara ori de a-si exprima vointa, sau prin constrangere. In simile ratio, aceasta este si situatia minorului. Fata de prevederile art. 26 alin. (1) din Constitutie, care instituie obligatia autoritatilor publice de a respecta viata intima, familiala si privata, evident ca dispozitiile sale au in vedere protectia impotriva violarii acestui drept de catre oricine, inclusiv de catre persoanele fizice. Or, stabilirea de relatii homosexuale fara liber consimtamant, cat si, in general, stabilirea de relatii sexuale intre persoane de sex opus fara liber consimtamant constituie o incalcare evidenta a dreptului prevazut de art. 26 alin. (1) din Constitutie privind respectarea si ocrotirea vietii intime, familiale si private a cetatenilor.
    De altminteri, interpretarea data in decizia recurata nu contravine nici art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede ca amestecul unei autoritati publice in viata privata a cuiva nu este, prin ea insasi, condamnabila cate vreme ea are loc potrivit legii si in interesul apararii unor valori morale ori al protejarii drepturilor altora.
    Fata de cele aratate, rezulta ca nici critica facuta de recurent deciziei atacate cu privire la art. 200 alin. 2 din Codul penal nu este fondata.
    Examinind si din oficiu decizia recurata, se constata ca nu sunt motive care sa justifice modificarea ei, astfel ca recursul urmeaza a fi respins.
    Vazand si prevederile art. 144 lit. c) si ale art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si ale art. 1, art. 3, art. 13 alin. (1) lit. A c) si ale art. 25 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    1. Ia act de retragerea recursului declarat de Ministerul Public impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 81 din 15 iulie 1994.
    2. Respinge recursul declarat de Bozdog Ovidiu Nicolae impotriva aceleiasi decizii.
    Definitiva.
    Pronuntata in sedinta publica din 7 decembrie 1994.

               PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
               prof. dr. VASILE GIONEA

                      Magistrat-asistent,
                      Constantin Burada

                                                


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 136/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 136 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 342 2016
    Bună ziua domnule / doamnă Oferim împrumuturi organismelor private și comerciale cu o dobândă anuală foarte mică de 3%, rambursare de la 1 an la 25 de ani. Acordăm împrumuturi cuprinse între 5.000 și 500.000.000. Aceasta este pentru a eradica istoricul în creștere al creditului necorespunzător și, de asemenea, pentru a aduce profit stabil atât companiei noastre, cât și clienților noștri. Vă pierdeți somnul în timpul nopții vă faceți griji cum să obțineți un împrumut? Contact: Paul Loan Agency acum prin e-mail: paulhelpfund@yahoo.com sau WhatsApp: +91 963 289 2493 Oferim împrumut cu o dobândă scăzută de 3% și, oferim. *Imprumuturi personale * Credite de consolidare a datoriilor *Capital de risc * Împrumuturi pentru afaceri * Împrumuturi pentru educație *Imprumut pentru casa * Împrumuturi din orice motiv Pentru mai multe informații de urgență reveniți imediat la noi. paulhelpfund@yahoo.com sau WhatsApp: +91 963 289 2493 Salutari Domnule Paul Moritz
ANONIM a comentat Ordin 3418 2013
    We are project funder as well as financial lender. We have BG/SBLC specifically for BUY/LEASE at a leasing price of 4%+2% of face value Issuance by HSBC London and many other 25 top AA rated Bank in Europe, Middle East or USA. We also secure funding. Also We are into the provision of short term and long term business/personal loans for both small and large scale business funds. * FOR LEASING OF BG/SBLC MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M LEASING FEE = 4%+2% * FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC PRICE = 32%+2% MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M Kindly contact us for our procedures and be sure that we shall respond within 48hrs maximum. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved. Contact Name : Blaine Lorcan Contact Email: blainelorcan@gmail.com Skype:blainelorcan@gmail.com WhatsApp:+1(408)290-8281
ANONIM a comentat OUG 52 2004
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Dar MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com WhatsApp +1 (470) 575-0615 ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat OUG 123 2002
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Dar MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com WhatsApp +1 (470) 575-0615 ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    Bună ziua, Aveți nevoie de un împrumut rapid? Sunt Susan Benson Sunt creditor și, de asemenea, consultant financiar. Având în vedere stagnarea economică, lumea trece prin rezultatul bolii Corona-virus emergente (COVID-19), mulți oameni se confruntă cu provocări financiare premature. Și cu prezența excedentului de numerar în instituția noastră, ne propunem să accelerăm circulația banilor finanțând clienții din Europa și din afara acesteia cu un împrumut. Dacă aveți nevoie de un împrumut urgent pentru a începe o afacere, cumpărați o casă sau o mașină sau aveți nevoie de un împrumut din alte motive personale? Vreau să contactați firma mea. Furnizăm tot felul de servicii de împrumut, atât împrumuturi garantate, cât și garantate. Dacă citiți acest lucru și știți că aveți nevoie de asistență financiară, ne puteți scrie doar prin e-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com sau trimiteți-mi direct pe WhatsApp prin: +447903159998 și primiți un răspuns instantaneu. Suntem o companie globală de servicii financiare și ne-am angajat să vă ajutăm să vă îmbunătățiți obiectivele financiare pe termen lung și pe termen scurt, deoarece stabilitatea dvs. financiară este obiectivul nostru final. Caracteristici și beneficii; * Convenabilitate - Puteți solicita un împrumut oricând, oriunde. * Suma flexibilă - Decideți cât de mult doriți să împrumutați. * Finanțare rapidă rapidă - primiți împrumutul dvs. în termen de 24 de ore de la aprobare. * Rata dobânzii flexibile de 3,0%. * Rata de aprobare ridicată * Aveți șansa de a selecta data rambursării, fie săptămânal, lunar sau anual, pentru o durată de 1-30 ani. * Aplicație online simplă. * Ghid personalizat și expertiză. * Fără taxe ascunse Mulți oameni găsesc atât de dificil să obțină un împrumut de la băncile locale sau de la alte institute financiare din anumite motive. Dacă aveți nevoie într-adevăr de soluție pentru provocările dvs. financiare, scrieți-ne firmei mele, vă vom ajuta cu un împrumut. Am ajutat numeroase persoane și organizații care se confruntă cu dificultăți financiare în întreaga lume. Când aplicați cu noi, aplicați cu o companie de încredere care are grijă de nevoile dvs. financiare, prioritatea noastră maximă este stabilitatea dvs. financiară și veți fi îngrijit pe parcursul întregului proces. Pentru mai multe informații despre oferta noastră de împrumut, trimiteți-ne cererea dvs. de împrumut prin: E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com SAU; WhatsApp: +447903159998
ANONIM a comentat Hotărârea 793 2013
    Ai nevoie de un împrumut? Căutați finanțe? Căutați un împrumut pentru a vă extinde afacerea? Cred că ai ajuns la locul potrivit. Oferim împrumuturi la dobândă scăzută. Persoanele interesate trebuie să ne contacteze Pentru răspuns imediat la cererea dvs., amabil răspundeți la aceste e-mailuri de mai jos. Aplicația Whats +918256953815 ushaservicesonline@gmail.com Vă rugăm să ne furnizați următoarele informații, dacă vă interesează. 1) Numele complet: ……… 2) Gen: ……… 3) Suma de împrumut necesară: ……… 4) Durata împrumutului: ……… 5) Țara: ……… 6) Adresa de acasă: ……… 7) Număr mobil: ……… 8) Venitul lunar: ………………… 9) Ocupatia: ........................... ) Ce site ai făcut aici despre noi ………………… Multumesc si toate cele bune. ushaservicesonline@gmail.com +918256953815
ANONIM a comentat Hotărârea 793 2013
    Ai nevoie de un împrumut? Căutați finanțe? Căutați un împrumut pentru a vă extinde afacerea? Cred că ai ajuns la locul potrivit. Oferim împrumuturi la dobândă scăzută. Persoanele interesate trebuie să ne contacteze Pentru răspuns imediat la cererea dvs., amabil răspundeți la aceste e-mailuri de mai jos. Aplicația Whats +918256953815 ushaservicesonline@gmail.com Vă rugăm să ne furnizați următoarele informații, dacă vă interesează. 1) Numele complet: ……… 2) Gen: ……… 3) Suma de împrumut necesară: ……… 4) Durata împrumutului: ……… 5) Țara: ……… 6) Adresa de acasă: ……… 7) Număr mobil: ……… 8) Venitul lunar: ………………… 9) Ocupatia: ........................... ) Ce site ai făcut aici despre noi ………………… Multumesc si toate cele bune. ushaservicesonline@gmail.com +918256953815
ANONIM a comentat Hotărârea 984 1990
    FOR QUICK, AFFORDABLE AND RELIABLE BUSINESS/HOME/REAL ESTATES/COMPANY/PROJECT/PERSONAL LOAN OFFER WITHOUT COST/STRESS CONTACT US TODAY VIA Call/Text +1(415)630-7138 Email drbenjaminfinance@gmail.com We are authorized financial consultants providing reliable loans to individuals and funding for business, home, personal and projects start up. Are you tired of seeking loans or are you in any financial mess. Do you have a low credit score, and you will find it difficult to get loans from banks and other financial institutions? then worry no more for we are the solution to your financial misfortune. we offer all types of loan ranging from $5,000.00 to $533,000,000.00USD with a low interest rate of 2% and loan duration of 1 to 35 years to pay back the loan secure and unsecured. Are you losing sleep at nights worrying how to get a Legit Loan Lender? If Yes worry no more for we are out here to help the less financial privileges get the loan they need to get back on their feet no matter your credit score, you can say goodbye to all your financial crisis and difficulties. Contact us on the following Call/Text +1(415)630-7138 Email drbenjaminfinance@gmail.com Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? BENJAMIN LOAN INVESTMENTS FINANCE aims is to provide excellent professional financial services which include the followings *1* Personal loan *2* Business loan *3* Home loan *4* Farm Loan *5* Education loan *6* Debt consolidation loan *7* Truck Loan *8* Car Loan *9* Eviction Loan *10* Equipment Loan *11* Hotels Loan *12* Refinancing Loan and many more NOTE: GET YOUR INSTANT LOAN APPROVAL 100% GUARANTEED TODAY NO MATTER YOUR CREDIT SCORE. drbenjaminfinance@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 441 1997
    O zi buna   Ai nevoie de împrumut pentru afaceri? Împrumut contractual? Împrumut de student? Împrumut pentru sănătate, Împrumut pentru a investi sau împrumut de proiect? Contactați împrumutul rapid Unicredit atât pentru împrumut, cât și pentru împrumut pe termen scurt, pentru o tranzacție rapidă, sigură și ușoară.    Informatii de contact E-mail: unicreditfastloan@gmail.com Facebook: împrumutul rapid Unicredit Instagram: Împrumut rapid Unicredit Twitter: @FastUnicredit LinkedIn: împrumutul rapid Unicredit Contactați-ne pentru serviciul dvs. de împrumut rapid.
ANONIM a comentat Ordin 2591 2018
    O zi buna, Căutați împrumut pentru afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la midland.credit2@gmail.com pentru mai multe informații. Toate cele bune, Midland Credit Home Mgt
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 136/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu