Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1353 din  2 noiembrie 2004

pentru aprobarea Regulamentului de programare, functionare si dispecerizare a depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1165 din  9 decembrie 2004


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 8 lit. k) din Legea gazelor nr. 351/2004,
    in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) si (5) din Legea nr. 351/2004,

    presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul de programare, functionare si dispecerizare a depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta decizie.
    Art. 2
    Compartimentele de resort din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, operatorii de inmagazinare, operatorul Sistemului national de transport, producatorii, furnizorii, consumatorii eligibili, precum si persoanele juridice straine, beneficiare ale tranzitului pe teritoriul Romaniei, vor duce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
    Art. 3
    Prezenta decizie se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

              Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare
                        in Domeniul Gazelor Naturale,
                                Dan Pantilie

    ANEXA 1

                                REGULAMENT
de programare, functionare si dispecerizare a depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale

    CAP. 1
    Scop. Domeniu de aplicare

    Art. 1
    Prin prezentul regulament se stabilesc reguli si cerinte de ordin tehnic, tehnologic si comercial, menite sa asigure desfasurarea proceselor de inmagazinare in mod transparent, obiectiv si nediscriminatoriu.
    Art. 2
    Prezentul regulament se aplica operatorilor licentiati pentru inmagazinarea subterana a gazelor naturale, denumiti in continuare operatori de inmagazinare, precum si producatorilor, operatorului Sistemului national de transport (SNT), furnizorilor, consumatorilor eligibili si persoanelor juridice straine, beneficiare ale tranzitului pe teritoriul Romaniei, ca beneficiari ai serviciilor de inmagazinare (rezervare capacitate, injectie si extractie).
    Art. 3
    Prezentul regulament se aplica in corelare cu prevederile Regulamentului privind accesul reglementat la depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale, aprobat prin Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nr. 824/2004, denumit in continuare Regulament de acces.

    CAP. 2
    Obiective

    Art. 4
    Obiectivele prezentului regulament sunt urmatoarele:
    a) stabilirea cerintelor tehnice minime pentru realizarea accesului la depozitele de inmagazinare subterana a solicitantilor, in conditii egale si transparente, la capacitatile de inmagazinare disponibile, cu respectarea conditiilor de siguranta, de calitate si de protectie a mediului inconjurator;
    b) asigurarea calitatii serviciilor de inmagazinare, in vederea alimentarii cu gaze naturale a consumatorilor in conditii de siguranta si continuitate;
    c) respectarea de catre operatorii de inmagazinare a principiilor privind tratamentul nediscriminatoriu al beneficiarilor serviciilor de inmagazinare;
    d) stabilirea principiilor care stau la baza intocmirii programelor de inmagazinare subterana, a modului in care se realizeaza programarea, precum si stabilirea responsabilitatilor partilor implicate in activitatea de inmagazinare subterana;
    e) stabilirea modului in care se realizeaza procesul de injectie/extractie a cantitatilor de gaze naturale pe cicluri, luna, zi si ora, defalcate pe depozite si beneficiari;
    f) stabilirea principiilor generale de functionare si dispecerizare a depozitelor de inmagazinare subterana;
    g) stabilirea modului de transmitere a informatiilor in relatia cu operatorul de transport, cu beneficiari ai serviciului de inmagazinare subterana, cu DNGN si OP.

    CAP. 3
    Programarea injectiei/extractiei cantitatilor de gaze naturale in/din depozite

    SECTIUNEA 1
    Principii generale de programare

    Art. 5
    Programarea activitatii de inmagazinare a gazelor naturale se face de catre operatorii de inmagazinare in baza contractelor incheiate de acestia cu beneficiarii serviciului de inmagazinare subterana a gazelor naturale.
    Art. 6
    Pentru fiecare an de inmagazinare, data limita de incepere a activitatii de programare a injectiei/extractiei cantitatilor de gaze naturale in/din depozite este data publicarii Listei finale de realocare a capacitatilor disponibile precizata in Regulamentul de acces.
    Art. 7
    La stabilirea programelor de inmagazinare pe fiecare depozit la nivel de ciclu, luna, zi, ora, operatorii de inmagazinare vor avea in vedere urmatoarele:
    1. respectarea ordinii de prioritate in conformitate cu prevederile Regulamentului de acces;
    2. regimurile tehnologice convenite cu operatorul sistemului de transport pentru fiecare depozit, atat la injectie, cat si la extractie;
    3. regimurile tehnologice optime pentru SNT, atat la injectie, cat si la extractie.

    SECTIUNEA a 2-a
    Stabilirea programelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale pe cicluri de injectie/extractie

    Art. 8
    Operatorii de inmagazinare trebuie sa aiba la baza programarii Lista finala de realocare a capacitatilor pe depozite, conform prevederilor din Regulamentul de acces, si contractele de inmagazinare, aferente fiecarui beneficiar de acces.
    Art. 9
    Operatorii de inmagazinare vor transmite, pana la data de 31 martie, catre operatorul de transport, un program initial al procesului de injectie, pe fiecare depozit si beneficiar, detaliat pe luna, zi si ora, conform modelului din anexa nr. 1 la prezentul regulament, intocmit astfel incat sa respecte regimurile tehnologice ale depozitelor si ale SNT.
    Art. 10
    Operatorii de inmagazinare vor transmite, pana la data de 15 aprilie, catre beneficiarii serviciului de inmagazinare si catre operatorul SNT/DNGN programul final al procesului de injectie pe fiecare depozit si beneficiar, detaliat pe luna, zi si ora, in concordanta cu contractele, conform modelului din anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    Art. 11
    Beneficiarii serviciului de inmagazinare vor prezenta operatorilor de inmagazinare o confirmare a incheierii contractului de transport al gazelor naturale, in termen de cel mult 10 zile lucratoare inainte de inceperea prestarii serviciului de inmagazinare specificat in programul final.
    Art. 12
    Operatorii de inmagazinare vor definitiva, pana la data de 30 septembrie, programul initial al procesului de extractie pe fiecare depozit si beneficiar, in functie de cantitatile efectiv inmagazinate, detaliat pe luna, zi si ora, conform anexei nr. 1 la prezentul regulament, conform contractelor si cu respectarea regimurilor tehnologice ale depozitelor si SNT.
    Art. 13
    Operatorii de inmagazinare vor definitiva, pana la data de 15 octombrie, programul final al procesului de extractie pe fiecare depozit si beneficiar, conform contractelor si cu respectarea regimurilor tehnologice ale depozitelor si SNT, detaliat pe luna, zi si ora, conform anexei nr. 1 la prezentul regulament.
    Art. 14
    Cantitatile de gaze injectate/extrase in/din depozite vor fi masurate conform prevederilor contractelor de transport, respectiv de inmagazinare subterana a gazelor naturale, pentru fiecare beneficiar al serviciului de inmagazinare.
    Art. 15
    Masurarea cantitatilor de gaze naturale intrate in SNT si destinate inmagazinarii va fi efectuata conform prevederilor contractului de transport. Beneficiarul asigura transmiterea informatiilor privind cantitatile zilnice intrate in SNT si confirmate de operatorul SNT, respectiv DNGN, catre operatorul de inmagazinare.
    Art. 16
    Programele de injectie/extractie lunare, decadale si zilnice, precum si modificarile cantitatilor programate vor fi transmise de catre operatorii de inmagazinare atat operatorului de transport, DNGN, cat si beneficiarilor, conform termenelor stabilite in RPDF al SNT.
    Art. 17
    Solicitarea modificarilor de program din partea beneficiarilor va fi comunicata operatorului de inmagazinare, cu minimum 7 zile inainte de inceperea programului lunar, iar pentru programul zilnic, eventualele modificari vor fi transmise pana la ora 14,00 a zilei anterioare.
    Art. 18
    Solicitarea modificarilor programului de injectie/extractie din partea operatorului SNT la nivel de ora, zi si luna va fi comunicata operatorului de inmagazinare, conform prevederilor RPFD al SNT.
    Art. 19
    Transmiterea datelor convenite intre partile implicate in derularea proceselor de inmagazinare se poate realiza prin fax sau posta electronica, partile avand obligatia sa asigure protectia datelor vehiculate.
    Art. 20
    Operatorul SNT si beneficiarii serviciilor de inmagazinare subterana raspund pentru corectitudinea datelor de program transmise operatorilor de inmagazinare.

    CAP. 4
    Functionarea depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale

    SECTIUNEA 1
    Siguranta in functionare a depozitelor de inmagazinare

    Art. 21
    Operatorii de inmagazinare au obligatia sa asigure conditiile pentru functionarea in siguranta a infrastructurii de suprafata si de adancime a depozitelor subterane, la capacitatea programata.
    Art. 22
    La terminarea fiecarui ciclu de injectie/extractie operatorul de inmagazinare inventariaza, pe baza programelor complexe, volumele de gaze naturale inmagazinate. In perioada respectiva se vor efectua toate lucrarile de verificare, revizii tehnice, reparatii la infrastructura de suprafata si de adancime necesare pentru inceperea in conditii optime a ciclului urmator.
    Art. 23
    Raspunderea pentru respectarea parametrilor tehnologici programati (debit, presiune) revine, dupa caz, operatorilor de inmagazinare, operatorului de transport si/sau beneficiarilor, in conformitate cu prevederile contractuale.
    Art. 24
    Operatorii de inmagazinare au obligatia sa mentina in functiune numarul necesar de agregate de comprimare de lucru, precum si agregatele de comprimare de rezerva, astfel incat sa asigure realizarea programelor de inmagazinare.
    Art. 25
    Operatorii de inmagazinare raspund de modernizarea infrastructurii de suprafata, astfel incat sa asigure teletransmisia in timp real a parametrilor tehnologici masurati, atat la operatorul de transport, cat si la beneficiari.

    SECTIUNEA a 2-a
    Tratarea abaterilor de la programul de inmagazinare subterana a gazelor naturale

    Art. 26
    In conducerea operativa a depozitelor de inmagazinare, eventualele abateri de la programele stabilite in ceea ce priveste cantitatile de gaze injectate/extrase din depozite vor fi tratate dupa cum urmeaza:
    a) perturbatiile cauzate de congestii, restrictii, avarii in infrastructura producatorului, transportatorului sau operatorilor de inmagazinare se notifica la DNGN, in termen de 24 de ore de la aparitia acestora;
    b) accidentele si cazurile de forta majora vor fi comunicate in regim de urgenta, dupa constatarea lor.
    DNGN asigura dirijarea fluxurilor informationale catre factorii implicati.
    Art. 27
    Operatorii de inmagazinare vor adapta programele de injectie/extractie avand in vedere noile conditii si vor comunica noua programare partilor interesate.
    Art. 28
    Dupa eliminarea cauzelor care au condus la abaterile de la program, operatorii de inmagazinare vor reveni, in termen de 48 de ore, la programele anterioare si vor informa despre aceasta atat pe beneficiari, cat si DNGN, OP si operatorul SNT.

    SECTIUNEA a 3-a
    Prelucrarea si transmiterea datelor privind masurarea cantitatilor de gaze naturale inmagazinate in depozite

    Art. 29
    Operatorii de inmagazinare au urmatoarele obligatii:
    a) sa asigure masurarea cantitatilor de gaze naturale atat la injectie, cat si la extractie, in conformitate cu prevederile Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate pe piata angro, aprobat prin Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nr. 656/2002, si a legislatiei in vigoare;
    b) sa inregistreze, in baza de date proprie, cantitatile de gaze naturale injectate/extrase in/din fiecare depozit, defalcate pe beneficiari;
    c) sa transmita cantitatile orare si zilnice la DNGN si OP;
    d) sa solicite beneficiarilor, pana cel tarziu in a 5-a zi lucratoare din luna urmatoare celei de inmagazinare, confirmarea datelor privind cantitatile de gaze injectate/extrase in/din depozite, consemnate in procesul-verbal de predare/preluare a cantitatilor de gaze naturale.
    Art. 30
    Beneficiarii au obligatia sa transmita operatorilor de inmagazinare confirmarea datelor privind cantitatile de gaze injectate/extrase in/din depozite, consemnate in procesul-verbal de predare/preluare a cantitatilor de gaze naturale, pana cel tarziu in a 5-a zi lucratoare din luna urmatoare celei de inmagazinare.
    Art. 31
    Operatorii de inmagazinare au obligatia sa transmita la OP si DNGN datele privind cantitatile confirmate de gaze injectate/extrase in/din depozite, pana cel tarziu in a 6-a zi lucratoare din luna urmatoare celei de inmagazinare.

    SECTIUNEA a 4-a
    Restrictii

    Art. 32
    In functionare, datorita conditiilor de exploatare, se pot manifesta situatii in care se impun masuri de limitare a cantitatilor de gaze naturale injectate/extrase la nivelul depozitului, masuri care conduc la modificarea programului convenit la inceperea procesului de inmagazinare. Cauzele care genereaza aceste masuri de restrictie pot fi de natura comerciala sau tehnica, inclusiv de forta majora.

    Restrictii comerciale
    Art. 33
    Restrictiile de natura comerciala apar din cauza nerespectarii:
    a) programelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale;
    b) conditiilor de calitate a gazelor naturale;
    c) clauzelor contractelor de inmagazinare;
    d) clauzelor contractelor de transport al gazelor naturale.

    Restrictii tehnice
    Art. 34
    Restrictiile tehnice care apar in exploatarea depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale sunt determinate de urmatoarele cauze:
    a) presiunea maxima de regim a infrastructurii de suprafata (statii de comprimare, conducte colectoare etc.);
    b) diferenta de presiune maxim admisibila strat-sonda pentru exploatarea la o viteza de filtrare constanta si pentru mentinerea caracteristicilor fizice ale straturilor poros-permeabile, atat in ciclul de injectie, cat si in cel de extractie;
    c) modificarea caracteristicilor fizice ale stratului poros-permeabil aflat in exploatare, din cauze naturale sau accidentale;
    d) variatia numarului de sonde aflate in productie si a aportului de debit al acestora, avandu-se in vedere ca sondele piezometrice (de urmarire) pot trece in regim de productie si invers in evolutia procesului de injectie/ extractie a gazelor naturale;
    e) exploatarea statiilor de comprimare a gazelor naturale, avandu-se in vedere realizarea raportului optim de comprimare si a randamentului maxim al statiei;
    f) operatii de revizie sau reparatii programate ori care se impun in urma unor accidente tehnice;
    g) accidente tehnice care afecteaza capacitatea de inmagazinare a depozitelor (de exemplu: la nivelul sondelor, sistemului de completare a sondelor, statiilor de comprimare, conductelor colectoare, punctelor de predare/preluare comerciala a gazelor naturale);
    h) necesitatea realizarii productiei zilnice constante.
    Art. 35
    Restrictiile tehnice care apar in exploatarea SNT se datoreaza urmatoarelor cauze:
    a) operatii de revizie sau reparatii programate ori care se impun in urma unor accidente tehnice, racordari de noi consumatori;
    b) accidente tehnice care limiteaza disponibilitatile capacitatii de transport a SNT.
    Art. 36
    In cazul aparitiei unei restrictii, operatorul de inmagazinare va comunica factorilor implicati informatiile care se impun cu privire la:
    - depozitul afectat de restrictie;
    - cauzele ce au impus restrictia;
    - valorile debitelor zilnice si orare in situatia nou-creata;
    - modul si perioada de rezolvare, in situatia in care cauzele sunt de natura celor enumerate la art. 34 lit. f), g) si h).
    Art. 37
    Operatorii de inmagazinare transmit factorilor implicati (producatori, furnizori, transportatori, beneficiari), in situatiile de restrictii, datele de program conform anexei nr. 2 la prezentul regulament.

    SECTIUNEA a 5-a
    Manevre de sistem

    Art. 38
    Operatorii de inmagazinare solicita si/sau comunica beneficiarilor si operatorului de transport manevrele efectuate la depozite si eventualele modificari ale regimurilor tehnologice pentru mentinerea parametrilor de siguranta ai depozitelor in conformitate cu prevederile contractuale.

    CAP. 5
    Dispecerizarea

    SECTIUNEA 1
    Prevederi generale

    Art. 39
    Pentru indeplinirea obligatiilor legate de asigurarea sigurantei in exploatarea depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, operatorii de inmagazinare au obligatia de a crea si de a mentine o structura unitara si flexibila pentru activitatea de dispecerizare, respectiv pentru supravegherea proceselor, comunicarea datelor si parametrilor specifici activitatii, precum si pentru interventia prompta la nivelul depozitelor de inmagazinare.
    Art. 40
    Activitatea de dispecerizare se realizeaza in cadrul unui sistem unitar-integrat compus din unitati si compartimente cu competente bine definite din punct de vedere functional si relational.
    Art. 41
    Dispeceratele operatorilor de inmagazinare coreleaza cantitatile de gaze naturale predate/preluate in/din depozite cu capacitatile de transport, in vederea indeplinirii obligatiilor contractuale, respectand deciziile operatorului SNT/DNGN, in colaborare cu dispeceratul SNT si dispeceratele operatorilor de distributie.
    Art. 42
    Dispeceratul operatorului de inmagazinare este coordonatorul de balanta a procesului de inmagazinare si realizeaza prognoze privind cantitatile de gaze naturale injectate/extrase, defalcate pe depozite, beneficiari la nivel de ciclu, luna, zi. Pentru aceasta preia zilnic de la beneficiarii serviciilor de inmagazinare date operative privind cantitatile de gaze naturale injectate/extrase, precum si parametrii tehnologici de la interfetele cu SNT.

    SECTIUNEA a 2-a
    Inregistrarea datelor

    Art. 43
    Dispeceratele operatorilor de inmagazinare inregistreaza parametrii de functionare ai depozitelor.
    Art. 44
    Toate abaterile fata de programul de inmagazinare survenite in functionarea depozitelor se consemneaza in registrul dispecerului.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 45
    Operatorii de inmagazinare pot propune completarea si/sau modificarea prezentului regulament in functie de necesitati, de cadrul de reglementari si de evolutia relatiilor dintre participantii pe piata gazelor naturale.
    Art. 46
    Operatorii de inmagazinare au dreptul, in caz de forta majora, sa extraga cantitati de gaze naturale din stocul inactiv (perna de gaze) la solicitarea operatorului SNT/DNGN sau a furnizorilor care au obligatia asigurarii serviciului public obligatoriu.
    Art. 47
    Beneficiarii cantitatilor de gaze naturale extrase din stocul inactiv (perna de gaze) au obligatia refacerii acestuia in primele 60 de zile de la reluarea ciclului de injectie.
    Art. 48
    Operatorii de inmagazinare pot realiza operatiuni de swaping fara prejudicierea intereselor beneficiarilor serviciilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, in scopul asigurarii echilibrului SNT, sigurantei si continuitatii in furnizare.
    Art. 49
    Cantitatea de gaze naturale ramasa in depozite la finele ciclului complet de inmagazinare va face obiectul unui nou contract de inmagazinare subterana, incheiat pana la data incetarii valabilitatii contractului initial si valabil din prima zi calendaristica a ciclului urmator de inmagazinare.
    Art. 50
    Definirea unor termeni si abrevieri din prezentul regulament este prevazuta in anexa nr. 3 la prezentul regulament; termenii care nu sunt definiti se regasesc in Legea gazelor nr. 351/2004, precum si in Codul tehnic al sectorului gazelor naturale, aprobat prin Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale nr. 616/2002.

    ANEXA 1
    la regulament

    Operatorul de inmagazinare .......................
    Nr. ......./...................

                           PROGRAM INITIAL/FINAL
de inmagazinare - ciclul de injectie/extractie in/din depozite subterane

________________________________________________________________________________
Nr.  Depozitul  Beneficiarul  Volumul de gaze naturale pentru care se solicita
crt.                          injectia/extractia in/din depozite subterane
                                                 [mii mc]
                              __________________________________________________
                              ....... (luna)      ...... (luna)    Total ciclu
                              ___________________________________  injectie/
                              lunar zilnic orar lunar zilnic orar  extractie*)
________________________________________________________________________________
1.
________________________________________________________________________________
2.
________________________________________________________________________________
3.
________________________________________________________________________________
4.
________________________________________________________________________________
    *) Lunile care constituie ciclul de injectie/extractie vor fi stabilite de operatorul de inmagazinare.

    ANEXA 2
    la regulament

    Operatorul de inmagazinare .......................
    Nr. ......./...................

                                 OFERTA
privind capacitatile de injectie/extractie a gazelor naturale in/din depozite subterane

________________________________________________________________________________
Nr.       Depozitul            Capacitatea de injectie/extractie [mii mc]
crt.                     _______________________________________________________
                          ....... (luna)        ...... (luna)      Total ciclu
                         ________________________________________  injectie/
                         lunar  zilnic  orar  lunar  zilnic  orar  extractie*)
________________________________________________________________________________
1.
________________________________________________________________________________
2.
________________________________________________________________________________
3.
________________________________________________________________________________
4.
________________________________________________________________________________
    *) Lunile aferente ciclului de injectie/extractie vor fi stabilite de operatorul de inmagazinare.

    ANEXA 3
    la regulament

                                DEFINIREA
                        unor termeni si abrevieri

    Capacitate totala de inmagazinare - volumul de gaze naturale, exprimat in metri cubi in conditii de baza (t .... p ....), care poate fi inmagazinat intr-un depozit subteran in conditii de siguranta, in limita permisa de parametrii dinamici si statici ai zacamantului si de facilitatile de suprafata existente.
    Capacitate de inmagazinare disponibila - capacitatea depozitului subteran de a primi, respectiv de a ceda, o cantitate de gaze naturale, in conditii de siguranta, in limita permisa de parametrii dinamici si statici ai zacamantului, precum si de facilitatile de suprafata existente la un moment dat la nivelul unui depozit (in momentul initierii ciclului de injectie).
    Manevre de sistem - operatiuni efectuate de operatorul de inmagazinare pentru desfasurarea proceselor de injectie si/sau extractie asupra infrastructurii de suprafata si/sau subterane, in limitele programate prin regimurile tehnologice aferente acestor infrastructuri.
    Swaping (schimbul de gaze) - operatiunea in urma careia se inlocuiesc scriptic intre ele doua cantitati de gaze de diferite categorii, fiecare dintre acestea fiind determinata prin:
    - natura (import, intern, amestec, redeventa, gaze noi etc.);
    - sursa de provenienta (Romgaz, Petrom, import "furnizor" etc.);
    - valoarea intrinseca pe care gazul o reprezinta ca marfa, la care se adauga valoarea diferitelor servicii si obligatii incorporate;
    - proprietarul cantitatilor de gaze si/sau administratorul acestora, daca gazele sunt in custodie;
    - orice alta caracteristica proprie cantitatilor de gaze care fac obiectul schimbului.
    Stoc de gaze naturale activ - cantitatea de gaze naturale injectata si extrasa intr-un depozit subteran, intr-un ciclu complet de inmagazinare. Cantitatea de gaze reprezentand stocul activ de gaz este egala cu sau mai mica decat capacitatea totala de inmagazinare.
    Stoc de gaze naturale inactiv (perna de gaze) - cantitatea de gaze naturale existenta sau constituita la nivelul depozitului (rezerva existenta sau constituita), fizic recuperabila, care asigura conditiile optime necesare pentru mentinerea caracteristicilor de curgere tehnico-productive ale acesteia.

    Abrevieri
    OP - Operatorul de piata
    RPFD al SNT   Regulament de programare, functionare, dispecerizare al Sistemului national de transport
    DNGN   Dispeceratul National de Gaze Naturale



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1353/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1353 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1353/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu