Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1236 din 6 octombrie 2009

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii pentru afaceri europene si ale art. 30 din Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar si personalului salarizat potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 832 din 3 decembrie 2009



Ioan Vida                               - preşedinte

Nicolae Cochinescu              -judecător

Aspazia Cojocaru                  -judecător

Acsinte Gaspar                     -judecător

Petre Lăzăroiu                       -judecător

Ion Predescu                         -judecător

Tudorel Toader                      -judecător

Puskas Valentin Zoltan          -judecător

Augustin Zegrean                  -judecător

Simona Ricu                          - procuror

Patricia Marilena Ionea         - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3' alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii' pentru afaceri europene şi ale art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, excepţie ridicată de Gabriel Cristian Blaj, Cosmin Boncu, Mădăliha Buţincu, Ana-Maria Ciuciu, Ana-Maria Coţovanu, Beatrice Dragomir, Magdalena Lepădatu, Diana Maria Nica, Mihaela Mereuţă, Daniela Mihai, Andreea Petcu, Oana Petrescu, Andreea Staicu şi Edgar Şchiopu în Dosarul nr. 1.314/2/2008 al Curţii de Apel' Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

La apelul nominal răspund Mădălina Buţincu, Ana-Maria Coţovanu, Ana-Maria Ciuciu, Beatrice Dragomir, Magdalena Lepădatu, Diana Maria Nica, Andreea Petcu, Andreea Staicu şi Boncu Cosmin prin avocat. Lipsesc ceilalţi autori ai excepţiei şi partea Ministerul Justiţiei, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

Având cuvântul, reprezentantul autorilor excepţiei solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate. In acest sens arată că art. 1 din Legea nr. 373/2007 abilita Guvernul să emită o ordonanţă pentru reglementarea majorărilor salariale ale personalului din sectorul bugetar în anul 2008; or, prin art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 se procedează de fapt la o diminuare a salariilor aferente corpului de consilieri pentru afaceri europene. Astfel Guvernul a depăşit limitele şi condiţiile speciale de abilitare. De asemenea, arată că art. 34 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 prevede aplicarea retroactivă a acestui act normativ, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Constituţie. In sfârşit, arată că şi Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 3.813 din 30 octombrie 2008, a reţinut caracterul neconstituţional al prevederilor de lege criticate.

Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, arătând că textele de lege criticate au fost modificate, fără a mai păstra ipoteza legală criticată.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

Prin Incheierea din 20 ianuarie 2009, pronunţată în Dosarul nr. 1.314/2/2008, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii pentru afaceri europene şi ale art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii' de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale. Excepţia a fost ridicată de Gabriel Cristian Blaj, Cosmin Boncu, Mădălina Buţincu, Ana-Maria Ciuciu, Ana-Maria Coţovanu, Beatrice Dragomir, Magdalena Lepădatu, Diana Maria Nica, Mihaela Mereuţă, Daniela Mihai, Andreea Petcu, Oana Petrescu, Andreea Staicu şi Edgar Şchiopu, consilieri pentru afaceri europene, într-o cauză în contencios administrativ.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia arată că, potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003, aşa cum au fost modificate prin' Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 106/2006, salariile de bază şi celelalte drepturi salariale ale consilierilor pentru afaceri europene au fost stabilite la un cuantum echivalent celor pentru funcţia de consilier diplomatic, iar, potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, cuantumul drepturilor salariale nu putea depăşi nivelul salariului de bază pentru funcţia de secretar general din minister. Insă, prin dispoziţiile art. 30 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 10/2008, care modifică prevederile art. 3 alin. (2) teza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003, salariile de bază şi celelalte drepturi salariale ale consilierilor pentru afaceri europene au fost stabilite prin raportare la funcţia de secretar III, prin reîncadrarea corespunzător acestei funcţii. Or, autorii excepţiei arată că această reîncadrare, care are ca efect o reducere drastică a salariilor, nu este justificată de o modificare a atribuţiilor de serviciu, ci exclusiv de împrejurarea că nivelul salariului de bază prevăzut pentru funcţia de secretar general a fost depăşit de cuantumul drepturilor salariale ale consilierilor pentru afaceri europene, ceea ce s-a considerat că este o încălcare a prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003. Aşa fiind, „reîncadrarea" despre care vorbeşte legea apare, în fapt, ca o retrogradare nejustificată, având'ca efect încălcarea unor drepturi câştigate. In plus, arată că raportarea la „cuantumul drepturilor salariale" ale consilierilor pentru afaceri europene şi limitarea la nivelul salariului de bază al secretarului general din minister sunt nejustificate, având în vedere că salariul de bază constituie, conform dispoziţiilor art. 155 din Legea nr. 53/2003, doar o parte din drepturile salariale. Prin urmare, folosirea sintagmei „cuantumul drepturilor salariale" este inexactă şi abuzivă, cu atât mai mult cu cât şi în alte legi nu se face vorbire decât despre salariul de baza. In sfârşit, arată că, prin compararea salariului de bază al consilierilor pentru afaceri europene, asimilat salariului de bază al consilierilor diplomatici, cu salariul de bază al secretarului general din ministere rezultă o diferenţă în favoarea primilor, fapt care nu justifică însă reîncadrarea acestora în funcţia de secretar III, cu un coeficient de multiplicare a valorii de referinţă mai mic.

Un alt aspect de neconstituţionalitate invocat de autorii excepţiei are în vedere faptul că dispoziţiile art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 încalcă limitele de reglementare stabilite de Legea de abilitare nr. 373/2007. Astfel, arată că prin art. 1 pct. V din această lege, Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice pentru a reglementa, între altele, „majorările salariale ale personalului din sectorul bugetar în anul 2008". Or, art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 duce, în realitate, la o diminuare a salariilor. Aşa fiind, sunt încălcate dispoziţiile art. 108 alin. (3) şi ale art. 115 din Constituţie.

In sfârşit, autorii excepţiei arată că art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 încalcă şi principiul neretroactivităţii legii civile, întrucât, deşi a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, potrivit dispoziţiilor art. 34 din ordonanţă, prevederile acestui act normativ se aplică cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2008. Această prevedere a permis realizarea de reţineri salariale în mod retroactiv şi cu începere din luna ianuarie a anului 2008.

Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal arata că nu sunt întemeiate criticile de neconstituţionaiitate raportate la prevederile art. 15 alin. (2) din Constituţie, întrucât art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 nu face nicio menţiune asupra vreunui termen de aplicare a ordonanţei. Aceste menţiuni sunt cuprinse în art. 34 din ordonanţă, însă acest text de lege nu este criticat ca fiind neconstituţional de către autorul excepţiei. Cu privire la delegarea legislativă, arată că Guvernul poate fi abilitat să aducă modificări prin ordonanţe, cu atât mai mult cu cât s-au respectat cerinţele art. 108 alin. (3) din Constituţie. Astfel, arată că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 a fost aprobată prin Legea nr. 272/2003, limitele şi condiţiile de emitere a ordonanţei fiind respectate, întrucât'obiectul de reglementare priveşte salarizarea diferitelor categorii de personal.

In conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă, întrucât, în realitate/are în vedere compararea mai multor legi între ele, ceea ce nu este de competenţa instanţei de contencios constituţional.

Avocatul Poporului, arătând că prevederile legale criticate au fost modificate substanţial prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2008, s'chimbându-se soluţia legislativă criticată, consideră că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele de vedere solicitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile reprezentantului părţilor prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii pentru afaceri europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 3 aprilie 2003, aprobată cu modificări prin Legea nr. 272/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 25 iunie 2003.

Curtea constată că autorii excepţiei critică redactarea pe care acest text de lege a avut-o în urma modificărilor aduse prin art. I pct. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 106/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.028 din 27 decembrie 2006, redactare potrivit căreia: „(3) Cuantumul drepturilor salariale individuale ale consilierilor pentru afaceri europene se stabileşte, cu respectarea dispoziţiilor alin. (1) şi (2), prin ordin al conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, fără a depăşi nivelul salariului de bază prevăzut de lege pentru funcţia de secretar general din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale."

De asemenea, obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie şi dispoziţiile art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 177/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 706 din 17 octombrie 2008.

Curtea constată că autorii excepţiei critică redactarea iniţială a acestui text de lege, fără modificările ulterioare, redactare potrivit căreia: „La articolul 3 alineatul (2), teza 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii pentru afaceri europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 3 aprilie 2003, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 272/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

«(2) Salariile de bază şi celelalte drepturi salariale ale consilierilor pentru afaceri europene sunt cele stabilite potrivit Legii nr. 495/2004 privind salarizarea şi alte drepturi băneşti ale personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi de la misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţia prevăzută la poziţia 7 din anexa nr. 1 la aceasta şi se reîncadrează în mod corespunzător pe funcţia de secretar III.»"

Autorii excepţiei consideră că textele de lege criticate încalcă următoarele prevederi constituţionale: art. 15 alin. (2) referitor la neretroactivitatea legii civile, art. 16 alin. (1) privind egalitatea în drepturi a cetăţenilor, art. 108 alin. (3) prin care se arată că „ordonanţele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta" şi art. 115 privind delegarea legislativă.

Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că textele de lege criticate au suferit mai multe modificări atât anterior sesizării Curţii Constituţionale, cât şi ulterior acestei date.

Astfel, art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 a fost modificat prin art. II pct. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 471 din 26 iunie 2008 şi aprobată prin Legea nr. 199/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, astfel că în prezent conţinutul său este următorul: „Stabilirea salariilor de bază individuale ale consilierilor pentru afaceri europene între limitele prevăzute la art. 30 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 se face prin ordin al conducătorului autorităţii sau al instituţiei publice în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, pe baza criteriilor şi a cotelor procentuale de majorare a salariului de bază prevăzut la limita minimă, după cum urmează:

a) Criteriile şi cotele procentuale de majorare pentru consilierii pentru afaceri europene

Denumirea criteriilor

Cota de majorare (%)

1. Adecvarea la cerinţele postului

1-30

2. Experienţă în specialitate minimum 2 ani

10

3. Specializări postuniversitare în domeniul afacerilor europene sau în domeniul specific de activitate al instituţiei de încadrare

10

b) Corespondenţa între punctajele realizate la evaluarea performanţelor profesionale individuale anuale şi cota procentuală corespunzătoare aferentă criteriului 1 «Adecvarea la cerinţele postului» de la lit. a)

Punctaj realizat

Cotă procentuală aplicată

între 1 şi 2

0%

între 2,01 şi 3

15%

între 3,01 şi 3,50

25%

între 3,51 şi 5

30%"

De asemenea, Curtea constată că art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 a fost modificat atât prin art. I pct. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2008, cât şi ulterior sesizării Curţii Constituţionale, prin dispoziţiile art. IX pct. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 14 aprilie 2009, astfel că în prezent are următoarea redactare:

„(1) Limita minimă şi limita maximă a salariilor de bază ale consilierilor pentru afaceri europene sunt prevăzute în anexa nr. lb, cap. III «Funcţii specifice unor ministere», pct. 6.

(2)  Stabilirea salariilor de bază individuale ale consilierilor pentru afaceri europene între limitele prevăzute la alin. (1) se face potrivit art. 3 alin. (3) şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii pentru afaceri europene, aprobată cu modificări prin Legea nr. 272/2003, cu modificările ulterioare.

(3)  Consilierii pentru afaceri europene, pe lângă salariul de bază, stabilit în condiţiile legii, beneficiază şi de spor de vechime şi majorările prevăzute de dispoziţiile legale aplicabile personalului contractual din autorităţi şi instituţii publice şi, după caz, prevăzute în mod expres de dispoziţiile legale speciale aplicabile în autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea."

Aşa fiind, Curtea reţine că textele de lege criticate nu mai păstrează în noua redactare soluţia legislativă criticată. Astfel, în forma actuală a legii, salariile consilierilor pentru afaceri europene se stabilesc potrivit anumitor criterii de competenţă şi vechime între anumite limite minime şi maxime prevăzute special pentru această categorie de personal, fără a se face trimitere la alte funcţii şi asimilări. De asemenea, nu mai este folosită nici sintagma „cuantumul drepturilor salariale", ci doar cea de „salariu de bază".

Cât priveşte critica referitoare la încălcarea principiului neretroactivităţii legii civile, Curtea constată că nici în redactarea criticată de autorii excepţiei şi nici în forma actuală art. 30 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 10/2008 nu conţine referiri la aplicarea în timp a acestui text de lege.

Pentru motivele arătate, Curtea apreciază că excepţia de neconstituţionalitate a devenit inadmisibilă.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge, ca devenită inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2003 privind consilierii pentru afaceri europene şi ale art. 30 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, excepţie ridicată de Gabriel Cristian Blaj, Cosmin Boncu, Mădălina Buţincu, Ana-Maria Ciuciu, Ana-Maria Coţovanu, Beatrice Dragomir, Magdalena Lepădatu, Diana Maria Nica, Mihaela Mereuţă, Daniela Mihai, Andreea Petcu, Oana Petrescu, Andreea Staicu şi Edgar Şchiopu în Dosarul nr. 1.314/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 6 octombrie 2009.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Patricia Marilena Ionea


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1236/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1236 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1236/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu