Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ACORD Nr

ACORD   Nr. 0 din 31 octombrie 2006

intre Guvernul Romaniei si Comisia Comunitatilor Europene, in numele Comunitatii Europene

ACT EMIS DE: ACT INTERNATIONAL

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 228 din 3 aprilie 2007



Guvernul României, acţionând pentru şi în numele României, denumit în continuare România, pe de o parte, şi Comisia Comunităţilor Europene, denumită în continuare Comisia, acţionând pentru şi în numele Comunităţii Europene, denumită în continuare Comunitatea, pe de altă parte, denumite în continuare părţi contractante,

având în vedere că:

(1)  un program special de aderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală (denumit în continuare SAPARD) care prevede o contribuţie financiară a Comunităţii a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.268/1999 privind sprijinul Comunităţii pentru măsuri de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală în ţările candidate din centrul şi estul Europei, în perioada de preaderare1);

(2)  planul prezentat de România a fost aprobat ca Program pentru agricultură şi dezvoltare rurală prin Decizia din 12 decembrie 2000, luată în conformitate cu art. 4 (5) al Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.268/1999. Programul a fost modificat (ultima dată) prin Decizia adoptată la data de 5 iulie 2006;

(3)   Acordul multianual de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Europeană, acţionând în numele Comunităţii (denumit în continuare MAFA), modificat ultima dată prin Acordul anual de finanţare 2005 dintre Comisie, acţionând în numele Comunităţii, şi România, a fost încheiat la 17 ianuarie 2002 şi prevede la art. 2 că angajamentul financiar al Comunităţii va fi stabilit în acordurile anuale de finanţare;

(4)   este necesar să fie stabilit angajamentul financiar al Comunităţii pentru anul 2006 în vederea realizării Programului pentru agricultură şi dezvoltare rurală în România (denumit în continuare Programul), precum şi a oricăror modificări ulterioare şi să fie prevăzută perioada de valabilitate a acestui angajament;

(5)  potrivit art. 12 (7) din secţiunea A a anexei la Acordul multianual de finanţare, suma care trebuie recuperată în concordanţă cu decizia de lichidare referitoare la conformitate va fi dedusă din următoarea cerere de plată de la Comisie. Art. 12 (8) prevede că suma recuperată potrivit deciziei de lichidare referitoare la conformitate nu va fi realocată Programului. Aplicarea celor două prevederi ar avea ca rezultat o deducere dublă a sumei aferente unei alocări în cadrul Programului SAPARD către o ţară beneficiară. In consecinţă, prevederea că această sumă va fi „dedusă din următoarea cerere de plată de la Comisie" trebuie eliminată;

(6)   Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.268/1999 a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 2.112/2005 din 21 noiembrie 20052) în ceea ce priveşte accesul la asistenţa externă din partea Comunităţii prin definirea „regulilor de eligibilitate" pentru participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii sau granturilor finanţate printr-un instrument comunitar şi a „regulilor de origine" privind ţările din care bunurile şi materialele achiziţionate printr-un contract finanţat printr-un instrument comunitar trebuie să provină.

1) JO L 161, 26.06.1999, p. 87. Modificat ultima dată prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).

2) JO L 344, 27.12.2005, p. 23.

Includerea dispoziţiilor acestui regulament face necesară adăugarea unei noi secţiuni H la anexa la Acordul multianual de finanţare, cu detalierea prevederilor menţionate în Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.112/2005. In consecinţă, pct. 8 al secţiunii F a anexei la Acordul multianual de finanţare trebuie eliminat;

(7)  în plus, pentru a reflecta prevederile Regulamentului Comisiei (CE) nr. 2.222/2000 din 7 iunie 2000 privind stabilirea regulilor financiare pentru aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.268/1999 privind sprijinul Comunităţii pentru măsuri de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală în ţările candidate din centrul şi estul Europei, în perioada de preaderare3), modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1.052/2006 din 11 iulie 20064), precum şi problemele create de inundaţiile severe din anul 2005 asupra implementării Programului, este necesară prelungirea termenului limită de valabilitate a angajamentelor financiare stabilite prin acordurile anuale de finanţare 2003, 2004 si 2005.

Din acelaşi motiv este, de asemenea, necesară modificarea prevederilor Acordului multianual de finanţare privind depunerea cererilor de plată la Comisie;

(8)  în urma experienţei acumulate în cadrul Programului SAPARD, este necesară operarea altor modificări ale Acordului multianual de finanţare;

(9)  este necesară modificarea, în consecinţă, a Acordului multianual de finanţare, au convenit următoarele:

ARTICOLUL 1

Obiectiv

Prezentul acord stabileşte angajamentul financiar al Comunităţii pentru România, pentru anul 2006. De asemenea, Acordul modifică Acordul multianual de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Comunităţilor Europene, semnat la Bruxelles la 2 februarie 2001, şi acordurile anuale de finanţare pentru anii 2000-2005.

ARTICOLUL 2

Angajamentul

Contribuţia financiară a Comunităţii pentru anul 2006 este limitată la 192.374.000 euro. Angajamentul este valabil doar pentru execuţia Programului, cu modificările ulterioare, în conformitate cu prevederile Acordului multianual de finanţare dintre România şi Comunitate.

ARTICOLUL 3

Perioada angajamentului

Comisia va anula automat orice parte a angajamentului la care se face referire în art. 2, care nu a fost reglementată prin plata în cont sau pentru care nu s-a primit o cerere de plată acceptabilă până la data de 31 decembrie 2008 cel mai târziu.

Niciun contract care implică fonduri comunitare aferente prezentului acord nu va fi încheiat de către Agenţia SAPARD cu vreun beneficiar după data la care România începe încheierea de contracte care implică sprijin pentru dezvoltare rurală pentru România, în calitate de membru al Uniunii Europene.

Orice parte a contribuţiei comunitare alocate României prin Acordul anual de finanţare 2006, pentru care nu a fost încheiat niciun contract cu un beneficiar final până la data stipulată în alin. 2 al prezentului articol, va fi notificată Comisiei în termen de 3 luni de la data la care această valoare este cunoscută.

ARTICOLUL 4

Modificarea Acordului anual de finanţare 2003

Articolul 3 al Acordului anual de finanţare 2003, încheiat între România şi Comisie, se modifică după cum urmează:

„ARTICOLUL 3

Perioada angajamentului

Comisia va anula automat orice parte a angajamentului la  care   se  face   referire  în  art.  2,  care  nu  a  fost reglementată prin plata în cont sau pentru care nu s-a primit o cerere de plată acceptabilă până la data de 31 decembrie 2007 cel mai târziu.”

ARTICOLUL 5

Modificarea Acordului anual de finanţare 2004

Articolul 3 al Acordului anual de finanţare 2004, încheiat între România şi Comisie, se modifică după cum urmează:

„ARTICOLUL 3

Perioada angajamentului

Comisia va anula automat orice parte a angajamentului la care se face referire în art. 2, care nu a fost reglementată prin plata în cont sau pentru care nu s-a primit o cerere de plată acceptabilă până la data de 31 decembrie 2007 cel mai târziu.”

ARTICOLUL 6

Modificarea Acordului anual de finanţare 2005

Articolul 3 al Acordului anual de finanţare 2005, încheiat între România şi Comisie, se modifică după cum urmează:

„ARTICOLUL 3

Perioada angajamentului

Comisia va anula automat orice parte a angajamentului la care se face referire în art. 2, care nu a fost reglementată prin plata în cont sau pentru care nu s-a primit o cerere de plată acceptabilă până la data de 31 decembrie 2008 cel mai târziu.”

ARTICOLUL 7

Modificarea art. 3 al acordurilor anuale de finanţare pentru anii 2000-2005

La articolul 3 al acordurilor anuale de finanţare pentru anii 2000-2005, după alineatul 1 se introduc următoarele alineate:

„Niciun contract care implică fonduri comunitare aferente prezentului acord nu va fi încheiat de către Agenţia SAPARD cu vreun beneficiar după data la care România începe încheierea de contracte care implică sprijin pentru dezvoltare rurală pentru România, în calitate de membru al Uniunii Europene.

3) JO L 253, 7.10.2000, p. 5.

4) JO L 189, 12.07.2006, p. 3.

Orice parte a contribuţiei comunitare alocate României prin acordurile anuale de finanţare pentru anii 2000-2005, pentru care nu a fost încheiat niciun contract cu un beneficiar final până la data stipulată în art. 3 alin. 2 al acordurilor anuale de finanţare pentru anii 2000-2005, va fi notificată Comisiei în termen de 3 luni de la data la care această valoare este cunoscută."

ARTICOLUL 8

Modificarea Acordului multianual de finanţare

Acordul multianual de finanţare se modifică după cum urmează:

1.  La articolul 7 se introduce următorul text: „Secţiunea H - Accesul la asistenţa externă din partea Comunităţii"

2.   In secţiunea A a anexei la Acordul multianual de finanţare:

- Articolul 12 paragraful 7 va avea următorul cuprins:

„7. Suma care trebuie recuperată în concordanţă cu deciziile de lichidare referitoare la conformitate va fi comunicată responsabilului naţional cu autorizarea finanţării care, în numele României, se va asigura că suma este creditată în contul euro SAPARD în decurs de două luni de la data la care a fost adoptată decizia de lichidare referitoare la conformitate.

Cu toate acestea, Comisia poate să decidă, după caz, că orice sumă care urmează să îi fie creditată va fi compensată cu plăţile care trebuie efectuate de Comisie către România prin orice instrument comunitar."

Articolul 14 punctul 2.6 va avea următorul cuprins:

„2.6.1. Regulile pentru achiziţionarea de către organismele publice de servicii, lucrări şi bunuri în România vor fi transparente, nediscriminatorii şi nu vor permite existenţa unor conflicte de interese. Acestea vor fi în conformitate cu regulile stabilite în manualul Comisiei intitulat «Reguli şi proceduri pentru contractele de servicii, bunuri şi lucrări finanţate din bugetul general al Comunităţilor Europene în contextul cooperării cu terţe ţări5)». Cu toate acestea, cerinţele manualului privind aprobarea ex-ante a Comisiei nu se vor aplica.

2.6.2.  Bunurile şi materialele achiziţionate trebuie să fie originare din Comunitate sau din ţările la care se face referire în secţiunea H. Cu toate acestea, procedurile de achiziţii publice iniţiate de la data aderării la Uniunea Europeană vor fi derulate în conformitate cu legislaţia Comunităţii.

2.6.3.   Regulile privind accesul la asistenţa externă din partea Comunităţii se vor aplica astfel cum sunt stipulate în secţiunea H a anexei la prezentul acord multianual de finanţare."

3.   In secţiunea B a anexei la Acordul multianual de finanţare:

Articolul 10 paragraful 4 se modifică după cum urmează:

„4. Evaluarea intermediară va fi actualizată, dacă este cazul, si înaintată Comisiei cel mai târziu la 30 iunie 2006."

4.   In secţiunea F a anexei la Acordul multianual de finanţare, punctul 8 se abrogă.

5.   Anexa la prezentul acord anual de finanţare va deveni secţiunea H a anexei la Acordul multianual de finanţare.

ARTICOLUL 9

Intrarea în vigoare

Prezentul acord va intra în vigoare la data la care ambele părţi contractante îşi vor fi notificat reciproc îndeplinirea tuturor formalităţilor necesare pentru încheierea sa.

ARTICOLUL 10

Semnarea

Prezentul acord este redactat în două exemplare originale, în limbile română şi engleză, fiecare dintre aceste texte fiind autentice. Totuşi, în cazul apariţiei unor divergenţe între cele două texte, textul în limba engleză va prevala.

Semnat la Bucureşti şi, respectiv, la Bruxelles la 31 octombrie 2006.

Pentru Guvernul României,

Gheorghe Flutur,

ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale

Pentru Comisia Comunităţilor Europene,

Mariann Fischer Boel,

membru al Comisiei

Jean-Luc Demarty,

director general pentru agricultură şi dezvoltare rurală

5) Decizia Comisiei C (2006) 117, 24.01.2006.

ANEXA

SECŢIUNEA H - ACCESUL LA ASISTENTA EXTERNĂ DIN PARTEA COMUNITĂŢII

SECŢIUNEA H

Accesul la asistenţa externă din partea Comunităţii

Scopul acestor prevederi este de a stabili regulile privind accesul la asistenţa externă din partea Comunităţii pentru măsurile de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală în cadrul Programului SAPARD în România, în perioada de preaderare.

ARTICOLUL 1

Definiţie

Pentru interpretarea termenilor utilizaţi în aceste prevederi, se face trimitere la Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene1) şi la Regulamentul Comisiei (CE, Euratom) nr. 2.342/2002 din 23 decembrie 2002, care stabileşte reguli detaliate pentru implementarea Regulamentului Consiliului (CE, Euratom) nr. 1.605/2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităţilor Europene2).

1) JO L 248, 16.09.2002, p. 1.

2) JO L 357, 31.12.2002, p. 1. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1.261/2005 (JO L 201, 02.08.2005, p. 3).

ARTICOLUL 2

Reguli de eligibilitate

1.   Participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii şi a granturilor finanţate în cadrul Programului SAPARD va fi deschisă tuturor persoanelor fizice şi juridice stabilite într-un stat membru al Comunităţii Europene, într-o ţară candidată oficial şi recunoscută astfel de către Comunitatea Europeană sau într-un stat membru al Spaţiului Economic European.

2.  Participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii şi a granturilor finanţate în cadrul Programului SAPARD va fi deschisă tuturor persoanelor fizice şi juridice stabilite într-o ţară în curs de dezvoltare prevăzută în lista Comitetului de Sprijin pentru Dezvoltare al OECD din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 2.112/2005 din 21 noiembrie 20053' şi care sunt prevăzute expres ca fiind eligibile în conformitate cu art. 3 (3) din Regulamentul Consiliului nr. 1.268/1999.

3.  Participarea la adjudecarea contractelor de achiziţii şi a granturilor finanţate printr-un instrument comunitar va fi deschisă organizaţiilor internaţionale.

4.   Dispoziţia menţionată anterior nu va împiedica participarea categoriilor de organizaţii eligibile pentru adjudecarea oricărui contract şi nici aplicarea excepţiei stabilite în art. 114 (1) din Regulamentul financiar.

ARTICOLUL 3

Experţii

Experţii angajaţi de către ofertanţii definiţi la art. 2 şi 6 pot avea orice naţionalitate. Prezentul articol nu contravine cerinţelor calitative şi financiare privind regulile de achiziţii prevăzute de Acordul multianual de finanţare.

ARTICOLUL 4

Reguli privind originea

Toate bunurile şi materialele achiziţionate printr-un contract finanţat în cadrul Programului SAPARD trebuie să fie originare din Comunitate sau dintr-o ţară eligibilă, astfel cum este definită la art. 2 şi 5. In sensul acestor prevederi, termenul origine este definit conform legislaţiei comunitare relevante privind regulile de origine în materie vamală.

ARTICOLUL 5

Derogări de la regulile privind eligibilitatea şi originea

1.   In cazuri excepţionale fundamentate corespunzător, Comisia poate extinde eligibilitatea şi la persoane provenind dintr-o ţară neeligibilă, conform art. 2.

2.   In cazuri excepţionale fundamentate corespunzător, Comisia poate permite şi achiziţionarea bunurilor şi materialelor provenind dintr-o ţară neeligibilă conform art. 2.

3.   Derogările prevăzute în paragrafele 1 şi 2 pot fi justificate pe baza indisponibilităţii produselor şi serviciilor pe pieţele ţărilor în cauză, prin raţiuni de extremă urgenţă sau dacă regulile de eligibilitate ar face imposibilă ori deosebit de dificilă realizarea unui proiect, a unui program sau a unei acţiuni.

ARTICOLUL 6

Respectarea principiilor de bază şi consolidarea pieţelor locale

1.   Pentru a accelera procesul de eradicare a sărăciei prin promovarea capacităţilor, pieţelor şi achiziţiilor locale, trebuie acordată o importanţă deosebită achiziţiilor locale şi regionale din România.

2.   Ofertanţii cărora le-au fost adjudecate contracte trebuie să respecte standardele principale de muncă acceptate pe plan internaţional, cum ar fi standardele principale de muncă ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, convenţiile privind libertatea de asociere şi negocierile colective, eliminarea muncii forţate şi obligatorii, eliminarea discriminărilor în privinţa angajării şi profesiei şi abolirea muncii copiilor.

3.   Accesul ţărilor în curs de dezvoltare la asistenţa externă din partea Comunităţii trebuie să fie facilitat prin asistentă tehnică adecvată.

3) JO L 344, 27.12.2005, p. 23.


SmartCity5

COMENTARII la Acord 0/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Acord 0 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu