Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

STATUTUL din 24 martie 1996

STATUTUL   din 24 martie 1996

Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania

ACT EMIS DE: UNIUNEA NATIONALA A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 155 din 22 iulie 1996


SmartCity3


    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania este organizatia profesionala a notarilor publici constituiti in camere ale notarilor publici.
    Art. 2
    Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, denumita in continuare Uniunea, are drept scop reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai si actioneaza pentru a asigura prestigiul si autoritatea functiei de notar public.
    Art. 3
    Uniunea are, potrivit legii. personalitate juridica de la data constituirii ei si a adoptarii statutului de catre Congresul notarilor publici.
    Uniunea are sigiliu si sigla proprii, conform anexelor nr. 1 si 2.
    Sediul Uniunii este in Bucuresti.
    Art. 4
    In cadrul Uniunii, notarii publici din fiecare circumscriptie a unei Curti de apel se constituie in camere ale notarilor publici, denumite in continuare Camere.

    CAP. 2
    Obiectul si principiile de functionare a Uniunii

    Art. 5
    Uniunea conduce si coordoneaza, in plan national, activitatea notarilor publici si urmareste respectarea regulilor deontologice in activitatea acestora.
    Art. 6
    Uniunea asigura cadrul corespunzator pentru perfectionarea nivelului profesional si a calitatii actelor intocmite de notarii publici, prin:
    a) documentarea cu privire la lucrarile moderne de doctrina din sfera dreptului si a jurisprudentei, cu aplicatii in materie notariala;
    b) introducerea si insusirea tehnicilor noi in activitatea notariala;
    c) organizarea de reuniuni, schimburi de experienta intre notarii publici si alte forme de instruire, cu participarea unor personalitati si reprezentanti ai unor organizatii din tara si din strainatate;
    d) editarea unor publicatii proprii privind activitatea notariala si participarea la alte publicatii stiintifice de specialitate.
    Art. 7
    Uniunea propune intocmirea unor proiecte de acte normative in legatura cu activitatea notariala si participa la elaborarea acestora.
    Art. 8
    Uniunea functioneaza prin autofinantare, realizata din contributia membrilor sai si din alte surse, in conditiile prezentului statut.
    Art. 9
    Uniunea si Camerele nu pot fi angajate politic prin actiunile membrilor lor.

    CAP. 3
    Calitatea de membru al Uniunii, drepturile si obligatiile acestuia

    Art. 10
    Sunt membri ai Uniunii toti notarii publici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si sunt inscrisi in Camere.
    Art. 11
    Membrii Uniunii au urmatoarele drepturi:
    a) de a alege si de a fi alesi in organele reprezentative ale Uniunii, in conditiile prevazute in prezentul statut;
    b) sa se adreseze nemijlocit tuturor organelor Uniunii;
    c) sa beneficieze de resursele si disponibilitatile Uniunii, precum si de toate informatiile detinute de aceasta in vederea exercitarii profesiei;
    d) sa participe la manifestarile organizate de Uniune;
    e) sa poarte insemnele Uniunii;
    f) sa beneficieze de un concediu de odihna anual de 30 de zile lucratoare, in conditiile stabilite de Camera;
    g) sa beneficieze de asigurari sociale de stat in conditiile legii.
    Art. 12
    Pentru merite deosebite in promovarea, organizarea si ridicarea prestigiului institutiei notarului public, Consiliul Uniunii poate acorda calitatea de membru de onoare.
    Membrii de onoare au drepturile prevazute la art. lit. b, d) si e).
    Art. 13
    Obligatiile membrilor Uniunii sunt urmatoarele:
    a) sa respecte dispozitiile Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, denumita in continuare lege, precum si ale regulamentului de aplicare a acesteia, denumit in continuare regulament;
    b) sa respecte dispozitiile statutului si hotararile organelor reprezentative ale Uniunii;
    c) sa actioneze pentru realizarea scopului Uniunii;
    d) sa respecte normele si principiile eticii si ale deontologiei;
    e) sa participe la adunarile organelor reprezentative, la manifestarile organizate de acestea, la activitatile profesionale, precum si la sedintele organelor de conducere din care fac parte;
    f) sa achite, cu regularitate, cotele de contributie stabilite pentru formarea bugetului Camerei si al Uniunii;
    g) sa pastreze secretul profesional si confidentialitatea asupra dezbaterilor, opiniilor si voturilor exprimate in organele de conducere;
    h) sa nu foloseasca, in mod direct sau prin persoane interpuse, procedee de natura a leza sau a denigra demnitatea altui membru al Uniunii:
    i) sa aiba un comportament demn in exercitarea profesiei.
    Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 13 constituie abateri disciplinare care se sanctioneaza potrivit art. 41 din lege.

    CAP. 4
    Structura organizatorica

    Sectiunea I
    Uniunea
    Art. 14
    Organele de conducere ale Uniunii sunt:
    - Congresul notarilor publici;
    - Consiliul Uniunii;
    - Biroul executiv al Consiliului Uniunii;
    - presedintele;
    - presedintele executiv.
    Art. 15
    Congresul notarilor publici este constituit din toti membrii Uniunii.
    Congresul este legal constituit in prezenta majoritatii membrilor Uniunii si adopta hotarari cu votul majoritatii celor prezenti.
    Art. 16
    Congresul notarilor publici se intruneste in sesiune ordinara o data la 3 ani si in sesiune extraordinara la cererea Consiliului Uniunii, a Biroului executiv al Consiliului Uniunii si in cazul demisiei presedintelui sau la cererea a cel putin o treime din numarul membrilor Uniunii.
    Convocarea Congresului notarilor publici se face de catre Biroul executiv al Consiliului Uniunii cu cel putin o luna inainte de data stabilita pentru tinerea acestuia, iar in sesiune extraordinara, cu cel putin 10 zile inainte, prin instiintarea in scris a Camerelor, prin publicatii in presa, cu mentionarea datei, a locului desfasurarii si a ordinii de zi.
    Art. 17
    Atributiile Congresului notarilor publici sunt urmatoarele:
    a) adopta Statutul Uniunii si completarile sau modificarile ce i se aduc;
    b) aproba Statutul de organizare si functionare a Casei de asigurari pentru garantarea responsabilitatii civile a notarilor publici, constituita in conditiile legii;
    c) alege presedintele, presedintele executiv si vicepresedintii dintre reprezentantii desemnati de Camere;
    d) adopta insemnele Uniunii;
    e) stabileste plafonul cotelor de contributie a notarilor publici la Uniune;
    f) analizeaza si aproba raportul de activitate al Consiliului Uniunii;
    g) alege Comisia de cenzori a Uniunii;
    h) analizeaza si aproba raportul de activitate al Comisiei de cenzori;
    i) indeplineste orice alte atributii date in competenta sa prin lege, regulament sau statut.
    Art. 18
    Consiliul Uniunii este format din cate un membru titular al fiecarei Camere si doi membri supleanti desemnati de Camera Bucuresti, dintre care se aleg presedintele, presedintele executiv si cei doi vicepresedinti ai Uniunii.
    Alegerea presedintelui, a presedintelui executiv si a vicepresedintilor se face numai prin vot secret.
    Art. 19
    Candidatii pentru calitatea de reprezentanti ai Camerelor in Consiliul Uniunii trebuie sa aiba cel putin 5 ani vechime in profesia de notar public si sa aiba un prestigiu profesional si moral nestirbit.
    Candidatul Camerei ca reprezentant in Consiliul Uniunii poate fi presedintele sau alt membru al acesteia.
    Desemnarea candidatilor propusi se va face cu consimtamantul acestora.
    Art. 20
    In cazul in care un candidat al unei Camere nu intruneste majoritatea voturilor pentru a fi ales ca reprezentant in Consiliul Uniunii, se vor prezenta de indata propuneri de alti candidati.
    Daca nici unul dintre candidatii propusi de o Camera nu intruneste majoritatea voturilor, va fi ales, ca reprezentant in Consiliul Uniunii, candidatul care a obtinut cele mai multe voturi.
    Art. 21
    Pentru functiile de presedinte, presedinte executiv si vicepresedinte se vor desemna cate doi candidati dintre membri Consiliului Uniunii.
    In cazul in care nici unul dintre candidati nu intruneste majoritatea, va fi declarat ales cel care a obtinut cele mai multe voturi.
    Art. 22
    Consiliul Uniunii se intruneste trimestrial si ori de cate ori este convocat de catre presedinte.
    Consiliul Uniunii isi desfasoara activitatea cu participarea a doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari cu votul majoritatii membrilor prezenti, cu exceptiile mentionate in prezentul statut.
    Art. 23
    Consiliul Uniunii conduce activitatea notarilor publici din intreaga tara si are urmatoarele atributii principale:
    a) propune numarul notarilor publici si al birourilor notariale in circumscriptia fiecarei judecatorii, precum si, dupa caz, actualizarea anuala a acestuia, pe baza recomandarilor primite de la Camere, in raport cu cerintele locale rezultate din intinderea teritoriului, numarul locuitorilor, volumul solicitarilor si in functie de planul de perspectiva stabilit;
    b) propune ministrului justitiei numirea, suspendarea, revocarea si incetarea calitatii de notar public, in conditiile legii si ale regulamentului;
    c) elaboreaza norme privind conditiile de incheiere a contractului individual de munca si cu privire la formarea profesionala a notarului stagiar si stabileste conditiile de desfasurare a examenelor de notari publici;
    d) stabileste onorariile minimale pentru serviciile prestate de notarii publici, precum si, dupa caz, actualizarea acestora si le propune spre aprobare ministrului justitiei;
    e) numeste Comitetul de directie al Casei de asigurari pentru garantarea responsabilitatii civile a notarilor publici;
    f) aproba cotele de contributie ale notarilor publici la Camere, precum si ale Camerelor la Uniune, in limitele stabilite de Congresul notarilor publici;
    g) aproba cuantumul sumei de participare a notarilor publici la Casa de asigurari pentru garantarea responsabilitatii civile a notarilor publici;
    h) solutioneaza contestatiile impotriva hotararilor consiliilor de disciplina;
    i) reprezinta Uniunea in raporturile cu tertii pe plan intern si international, prin presedintele sau sau prin alt membru al Consiliului Uniunii desemnat de presedinte;
    j) aproba bugetul Uniunii, al Casei de asigurari pentru garantarea responsabilitatii civile a notarilor publici, precum si raportul anual al comisiei de cenzori;
    k) stabileste modelul sigiliului notarilor publici si il supune aprobarii ministrului justitiei, precum si modelul unitar al firmelor birourilor notariale si ale Camerelor;
    l) exercita controlul profesional-administrativ asupra Camerelor si birourilor notarilor publici, precum si asupra calitatii actelor notariale, cel putin o data la 2 ani;
    m) stabileste salariile si indemnizatiile de conducere ale presedintelui, presedintelui executiv si vicepresedintilor, in functie de exercitarea sau de neexercitarea activitatii de notar public de catre acestia.
    In cazul in care presedintele, presedintele executiv sau vicepresedintii opteaza pentru a fi salarizati, acestia incompatibili cu exercitarea profesiei de notar public, in conditiile legii, pe perioada in care sunt salarizati.
    Presedintele, presedintele executiv sau vicepresedintii, care isi desfasoara activitatea si in birouri proprii sau prin asociere, au dreptul la o indemnizatie ce se va stabili de catre Consiliul Uniunii;
    n) stabileste structura organizatorica si numarul personalului de specialitate si administrativ, precum si salariile acestora;
    o) desemneaza pe trei dintre membrii sai in componenta Biroului executiv al Consiliului Uniunii;
    p) repartizeaza sarcinile si responsabilitatile presedintelui executiv, vicepresedintilor si celorlalti membri ai Biroului executiv al Consiliului Uniunii;
    r) organizeaza si coordoneaza activitatea de editare a Buletinului notarilor publici si a altor publicatii privind activitatea notariala;
    s) elaboreaza norme proprii de evidenta financiar-contabila, in conditiile legii;
    s,) avizeaza cererile notarilor publici de schimbare a sediilor birourilor lor in circumscriptia altei judecatorii, pentru motive temeinice, in conditiile legii si ale regulamentului;
    t) rezolva neintelegerile dintre Camere, precum si dintre Camere si membrii acestora, in legatura cu exercitarea atributiilor profesionale stabilite de lege, de regulament si de statut;
    t,) aproba afilierea Uniunii la organizatiile profesionale internationale ale notarilor publici si cotele de contributie la acestea;
    u) acorda calitatea de membru de onoare al Uniunii;
    v) convoaca, in cazul prevazut la art. 38, Adunarea generala a Camerei;
    x) indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.
    In cazul atributiilor prevazute la lit. a), d), e), f), g), i), m), n), t), t,), u) hotararile se adopta cu majoritatea calificata de doua treimi din numarul membrilor prezenti ai Consiliului Uniunii.
    Art. 24
    Biroul executiv al Consiliului Uniunii se compune din presedinte, presedinte executiv, cei doi vicepresedinti si trei membri desemnati de Consiliul Uniunii.
    Biroul executiv al Consiliului Uniunii se intruneste in sedinta ordinara o data pe luna si in sedinte extraordinare ori de cate ori este nevoie, la convocarea presedintelui, si adopta decizii in mod valabil in prezenta majoritatii membrilor sai.
    Art. 25
    Biroul executiv al Consiliului Uniunii are urmatoarele atributii principale:
    a) asigura activitatea permanenta a Consiliului Uniunii;
    b) pregateste proiectele de documente ce vor fi prezentate spre dezbatere si aprobare Consiliului Uniunii;
    c) elaboreaza proiectul raportului anual al activitatii Uniunii;
    d) elaboreaza proiectul de buget anual al Uniunii;
    e) intocmeste proiectul tarifului minimal de onorarii ale notarilor publici;
    f) propune Consiliului Uniunii aprobarea cotelor de contributie ale notarilor publici la Camere si contributia fiecarei Camere la Uniune, in functie de venitul brut realizat de notarul public;
    g) propune Consiliului Uniunii cuantumul sumei de participare a notarilor publici la Casa de asigurari pentru garantarea responsabilitatii civile a notarilor publici;
    h) are evidenta notarilor publici si a birourilor notariale si centralizeaza datele statistice privind activitatea notariala pe baza rapoartelor anuale ale Camerelor;
    i) organizeaza concursul pentru ocuparea locurilor vacante de notari publici, in conditiile legii si ale regulamentului;
    j) aduce la indeplinire hotararile Consiliului Uniunii si exercita orice alte atributii stabilite de acesta.
    Art. 26
    Presedintele Uniunii are urmatoarele atributii principale:
    a) reprezinta Uniunea in raporturile cu autoritatile publice din Romania, cu organizatiile guvernamentale si neguvernamentale, cu cele profesionale si cu alte persoane juridice, iar in plan extern, cu organizatiile nationale si internationale ale notarilor publici si oriunde va fi invitat oficial in calitate de presedinte al Uniunii;
    b) incheie conventii civile si contracte de munca in numele Uniunii, cu aprobarea Consiliului Uniunii;
    c) angajeaza personalul de specialitate si administrativ al Uniunii, in conformitate cu structura organizatorica si cu conditiile stabilite de Consiliul Uniunii;
    d) convoaca si conduce sedintele Consiliului Uniunii si ale Biroului executiv al acestuia;
    e) ordonanteaza cheltuielile bugetare ale Uniunii, Presedintele poate delega aceasta atributie unuia dintre vicepresedinti.
    In absenta sa, presedintele este inlocuit de presedintele executiv sau de unul dintre vicepresedinti pe care il desemneaza in acest scop.
    Functia de presedinte nu poate fi exercitata decat cel mult doua mandate consecutive.
    Art. 27
    Incalcarea dispozitiilor legii, ale regulamentului si ale statutului, indeplinirea in mod necorespunzator sau neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, presedintele executiv, vicepresedinti si ceilalti membri ai Consiliului Uniunii atrage revocarea lor din functie de catre Congresul notarilor publici.
    In acest scop, Consiliul Uniunii, constituit in colegiu de disciplina, va face o cercetare prealabila, cu ascultarea celui in cauza, si, daca considera necesar, cu majoritate calificata de doua treimi din numarul membrilor Consiliului si va convoca Congresul notarilor publici in sedinta extraordinara.

    Sectiunea a II-a
    Camera notarilor publici
    Art. 28
    Camerele notarilor publici sunt organizatii profesionale de utilitate publica in care se constituie notarii publici din circumscriptia fiecarei curti de apel.
    Exercitiul functiei de notar public nu se poate indeplini fara ca acesta sa fie membru al Camerei in care se afla circumscriptia biroului notarial.
    Sediul fiecarei Camere se stabileste de adunarea generala a membrilor acesteia.
    Camera are personalitate juridica, potrivit legii, si sigiliu propriu, conform anexei nr. 3.
    Art. 29
    Organele de conducere ale Camerei sunt:
    - Adunarea generala a notarilor publici din circumscriptia Camerei;
    - Colegiul director;
    - presedintele.
    Art. 30
    Adunarea generala se intruneste semestrial in sedinta ordinara si, ori de cate ori este nevoie, in sedinta extraordinara, la convocarea presedintelui Colegiului director sau la cererea a cel putin o treime din numarul membrilor sai, ori la solicitarea Consiliului Uniunii, in conditiile prevazute in prezentul statut.
    Convocarea adunarii generale ordinare se face cu cel putin 15 zile inainte de data stabilita pentru tinerea acesteia, iar sedinta extraordinara, cu cel putin 7 zile inainte, prin instiintarea membrilor sai, precum si prin publicatii in presa, cu mentionarea datei, a locului desfasurarii si a ordinii de zi.
    Art. 31
    Adunarea generala este legal constituita in prezenta a doua treimi din numarul membrilor sai.
    In cazul in care numarul legal nu este intrunit, prezidiul adunarii generale, de fata cu cei prezenti, stabileste o noua adunare generala in termen de cel mult 7 zile.
    Adunarea generala convocata in aceste conditii este legal constituita cu participarea majoritatii membrilor sai.
    Adunarea generala adopta hotarari cu votul majoritatii celor prezenti, cu exceptiile prevazute in prezentul statut.
    Art. 32
    Adunarea generala a Camerei are urmatoarele atributii principale:
    a) propune Consiliului Uniunii numarul de notari publici si numarul birourilor notariale din circumscriptia fiecarei judecatorii din raza sa de activitate, precum si actualizarea anuala a acestuia, potrivit criteriilor prevazute la art. 23 lit. a) din prezentul statut si la art. 26 lit. c) din lege;
    b) stabileste anual numarul de notari stagiari din circumscriptia sa si conditiile de incheiere a contractului individual de munca si asigura formarea profesionala a acestora.
    Pot fi angajati ca notari stagiari cei care nu au 5 ani vechime in munca juridica, fara a depasi varsta de 35 de ani;
    c) alege pe presedintele, vicepresedintele si membrii Colegiului director, compus din 3-5 membri, pe o durata de 3 ani si stabileste indemnizatia presedintelui Colegiului director, precum si a cenzorilor;
    d) alege si revoca pe reprezentantul Camerei in Consiliul Uniunii;
    e) alege Comisia de cenzori a Camerei;
    f) aproba bugetul anual si raportul Comisiei de cenzori;
    g) propune cotele de contributie ale notarilor publici la Camera si ale Camerei la Uniune;
    h) desemneaza Consiliul de disciplina format din trei, notari publici si un supleant;
    i) aproba propunerile Colegiului director cu privire la structura organizatorica, numarul personalului si salarizarea, acestuia;
    j) indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.
    Hotararile cu privire la indeplinirea atributiilor prevazute la lit. d), e) si h) se adopta cu votul calificat a doua treimi din numarul membrilor prezenti.
    Art. 33
    Pentru alegerea presedintelui si a vicepresedintelui modalitatea de vot va fi stabilita de Adunarea generala a Camerei.
    Desemnarea candidatilor pentru functiile prevazute la alineatul precedent se va face dintre notarii publici cu o vechime de cel putin 5 ani in profesia de notar, cu prestigiu moral si profesional deosebit.
    Art. 34
    Colegiul director al Camerei lucreaza legal in prezenta majoritatii membrilor sai si adopta hotarari cu votul a doua treimi din numarul acestora.
    Art. 35
    Colegiul director al Camerei se intruneste lunar sau in sedinte extraordinare la convocarea presedintelui.
    Art. 36
    Colegiul director al Camerei are urmatoarele atributii:
    a) primeste cererile solicitantilor pentru ocuparea posturilor de notari publici, impreuna cu documentatia necesara in acest scop si le inainteaza Consiliului Uniunii cu cel putin 5 zile inainte de data stabilita pentru concurs, daca sunt indeplinite cerintele prevazute de art. 16 si, dupa caz, de art. 105 alin. 1 din lege;
    b) primeste contestatiile formulate impotriva rezultatelor concursului si le inainteaza Consiliului Uniunii;
    c) intocmeste recomandarile si confirmarile prevazute de regulament privind indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru numirea notarului public si inregistrarea biroul notarial, impreuna cu documentatia necesara in acest scop;
    d) primeste certificatul de inregistrare a biroului notarial, eliberat de primul-grefier al curtii de apel, si il comunica de indata Consiliului Uniunii si compartimentului de specialitate notariala din Ministerul Justitiei;
    e) avizeaza cererile de angajare a notarilor stagiari de catre notarul public si verifica semestrial stadiul pregatirii si al formarii profesionale a notarilor stagiari;
    f) solutioneaza sesizarile impotriva notarilor publici si comunica, dupa caz, Ministerului Justitiei si Consiliului Uniunii masurile luate;
    g) deleaga, in cazurile prevazute de lege si de regulament, dupa caz, un notar public, din aceeasi circumscriptie a judecatoriei sau dintr-o alta circumscriptie, care sa asigure functionarea unui birou notarial, pentru indeplinirea actelor care sunt de competenta teritoriala a acelui birou;
    h) examineaza cererile notarilor publici de schimbare a sediilor lor dintr-o circumscriptie in alta a aceleiasi Camere si face recomandari Consiliului Uniunii, in vederea avizarii lor in conditiile art. 23 lit. s) din prezentul statut;
    i) reprezinta Camera in relatiile cu tertii, prin presedinte, iar in lipsa acestuia, prin vicepresedinte;
    j) difuzeaza Buletinul notarilor publici; aduce la cunostinta notarilor publici din circumscriptia sa masurile privind unificarea practicii notariale;
    k) exercita actiunea disciplinara impotriva notarilor publici si efectueaza o cercetare prealabila obligatorie, potrivit legii si regulamentului;
    l) in vederea exercitarii controlului pentru care Colegiul director al Camerei este delegat de Consiliul Uniunii, va desemna pe notarii publici care vor inspecta birourile notariale de circumscriptie, cel putin o data la 2 ani.
    Controlul se refera la toate lucrarile, gestiunea si conduita notarului public si va contine indrumarile necesare pentru indreptarea aspectelor negative constatate si propuneri, dupa caz, pentru exercitarea actiunii disciplinare de catre Colegiul director al Camerei.
    Actul constatator al controlului efectuat se intocmeste in patru exemplare. Cate un exemplar al actului constatator se va inainta de catre Colegiul director al Camerei ministrului justitiei, Consiliului Uniunii si notarului public verificat, iar al patrulea exemplar se va pastra in arhiva Colegiul director al Camerei;
    m) desemneaza biroul notarial din circumscriptia fiecarei judecatorii, care va tine opisul de evidenta a procedurilor succesorale inregistrate in intreaga circumscriptie teritoriala, registrul de renuntari la succesiune si care primeste sesizarile secretarilor consiliilor locale pentru deschiderea procedurilor succesorale, cu exceptia municipiului Bucuresti si a altor circumscriptii in care se va stabili ca aceste registre sa fie pastrate la Camera.
    Pentru municipiul Bucuresti si pentru judete registrele se pastreaza la Camera;
    n) stabileste modul de repartizare a cauzelor succesorale sesizate de secretarii consiliilor locale;
    o) prezinta adunarii generale rapoarte privind modul in care au fost realizate veniturile si cheltuielile prevazute in bugetul Camerei si informeaza in acest sens birourile notariale;
    p) asigura, prin personalul propriu de specialitate si administrativ, efectuarea lucrarilor de personal, a dosarelor de pensie, concedii si alte drepturi de asistenta sociala privind pe notarii publici si personalul angajat;
    r) acorda sprijin material notarilor publici cu venituri reduse pentru a asigura continuarea activitatii la biroul notarial, in limita fondurilor prevazute in bugetul Camerei;
    s) indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.
    Art. 37
    Presedintele Colegiului director al Camerei are urmatoarele atributii:
    a) reprezinta Camera in raport cu tertii;
    b) rezolva lucrarile curente ale Colegiului director al Camerei;
    c) angajeaza personalul de specialitate si administrativ al Colegiului director al Camerei;
    d) prezinta periodic adunarii generale si Colegiului director al Camerei rapoarte privind activitatea desfasurata si propuneri pentru imbunatatirea activitatii;
    e) convoaca si conduce sedintele adunarii generale si ale Colegiului director al Camerei;
    f) ordonanteaza cheltuielile bugetare ale Camerei.
    Presedintele poate delega aceasta atributie vicepresedintelui;
    g) indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.
    Functia de presedinte nu poate fi exercitata decat cel mult doua mandate.
    Art. 38
    Incalcarea dispozitiilor legii, ale regulamentului si ale prezentului statut, indeplinirea in mod necorespunzator sau neindeplinirea atributiilor de catre membrii Colegiului director al Camerei atrag revocarea lor din functie de catre Adunarea generala a Camerei.
    In acest scop, Consiliul Uniunii, constituit in colegiu de disciplina, va face o cercetare prealabila, cu audierea celui in cauza si, daca se considera necesar, cu majoritatea calificata de doua treimi din numarul membrilor Consiliului Uniunii, va convoca Adunarea generala a Camerei in sedinta extraordinara.

    CAP. 5
    Patrimoniul Uniunii

    Art. 39
    Uniunea si Camerele au patrimoniu si buget proprii. Patrimoniul Uniunii si, dupa caz, al Camerelor se compune din: bunuri imobile, bunuri mobile si din taxe si cote de contributie ale membrilor sai.
    Art. 40
    Fondurile Uniunii sunt formate din contributii banesti, taxe, bunuri primite prin acte cu titlu gratuit si din beneficiile rezultate din activitati economice conexe.
    Fiecare notar public, dupa numirea sa in conditiile legii, va plati o taxa stabilita de Consiliul Uniunii, care se face venit la bugetul Uniunii.
    Art. 41
    Fondurile Camerelor sunt formate din contributii banesti, taxe, bunuri primite prin acte cu titlu gratuit si din beneficiile rezultate din activitati economice conexe.
    Pentru inscriere la concursul de ocupare a unui post de notar public, candidatul va plati o taxa stabilita de Consiliul Uniunii, care se face venit la bugetul Camerei in circumscriptia careia se afla postul vacant de notar public pentru care candidatul s-a inscris la concurs.
    Art. 42
    Cotele de contributie ale notarilor publici se stabilesc de catre Consiliul Uniunii, in raport cu veniturile lor brute, fara a putea depasi 10% din acestea.
    In primii 3 ani de la constituirea Uniunii procentul de mai sus nu poate fi mai mare de 5% . Cotele de contributie se platesc lunar, fara a depasi prima decada a lunii urmatoare, sub sanctiunea disciplinara prevazuta de lege.
    Camerele vor transmite, in conditiile aratate la alin. 2 cotele de contributie cuvenite Uniunii.
    Art. 43
    Bunurile primite cu titlu gratuit de Camera sau de Uniune pot proveni din donatii, legate si subventii. Presedintele Uniunii si, dupa caz, presedintele Camerei accepta donatiile si legatele facute Uniunii si, dupa caz, Camerei.
    Art. 44
    Comisiile de cenzori ale Uniunii si, dupa caz, ale Camerelor sunt compuse din trei membri, dintre care doi notari publici si un expert financiar-contabil.
    Art. 45
    Comisia de cenzori a Uniunii verifica modul de executare a bugetului Uniunii si prezinta anual un raport Consiliului Uniunii.
    Art. 46
    Comisiile de cenzori ale Camerelor verifica modul de executare a bugetelor Camerelor si prezinta anual un raport adunarilor generale. Notarii publici au obligatia sa puna la dispozitia comisiei de cenzori toate evidentele si datele necesare pentru efectuarea verificarilor.

    CAP. 6
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 47
    Aprobarea statutului si primele alegeri ale organelor de conducere ale Uniunii si ale Camerelor se vor face de catre Congresul notarilor publici si, dupa caz, de adunarea generala, prezidate de cel mai in varsta dintre notarii publici prezenti. Pregatirea, verificarea si validarea alegerilor se vor face de catre o comisie ad-hoc.
    Art. 48
    Consiliul Uniunii si, dupa caz, Colegiul director al fiecarei Camere vor elabora norme privind organizarea si desfasurarea Congresului notarilor publici si, respectiv, adunarilor generale ale Camerelor, in caz de alegere sau de revocare a presedintilor, vicepresedintilor, membrilor Consiliului Uniunii sau ai Colegiului director Camerelor ori a cenzorilor.
    Art. 49
    Arhiva Uniunii si arhivele Camerelor se vor pastra in conditiile si la termenele stabilite de dispozitiile legale privind fondul arhivistic national.
    Art. 50
    Corelarea prevederilor prezentului statut cu actele normative ulterioare privind activitatea notariala, precum si modificarile impuse de situatii deosebite se vor face de catre Consiliul Uniunii dupa consultarea adunarilor generale ale Camerelor, urmand sa fie ratificate la primul congres al notarilor publici.
    Art. 51
    Dupa adoptare, Statutul Uniunii se va comunica ministrului justitiei si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

    Adoptat de Congresul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania la 8 9 septembrie 1995 la Brasov si completat la Congresul extraordinar al Uniunii la 23 24 martie 1996 la Bucuresti.



SmartCity5

COMENTARII la Statut 0/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Statut 0 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu