Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 5 din 18 februarie 2008

privind aprobarea utilizarii abordarii standard ori a abordarii standard alternative, pentru riscul operational

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 173 din 6 martie 2008



Având în vedere prevederile art. 138 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, şi ale art. 10 şi 13 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operaţional, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Valorilor Mobiliare nr. 21/118/2006,

în temeiul prevederilor art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, precum şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

Banca Naţională a României emite următorul regulament:

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Prezentul regulament stabileşte cerinţele ce trebuie respectate în vederea acordării de către Banca Naţională a României a aprobării de utilizare a abordării standard ori a abordării standard alternative, pentru riscul operaţional, precum şi documentaţia solicitată instituţiilor de credit în acest scop.

(2) Prezentul regulament se aplică instituţiilor de credit, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.

Art. 2. -Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, şi în Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006.

Art. 3. - Dispoziţiile privind abordarea standard din prezentul regulament se aplică atât instituţiilor de credit care intenţionează să utilizeze abordarea standard, cât şi instituţiilor de credit care intenţionează să utilizeze abordarea standard alternativă.

CAPITOLUL II

Cerinţe în vederea acordării aprobării

Art. 4. - O instituţie de credit care intenţionează să determine cerinţa de capital pentru riscul operaţional potrivit abordării standard trebuie să solicite Băncii Naţionale a României aprobare pentru utilizarea abordării, cu precizarea momentului de la care doreşte utilizarea acesteia.

Art. 5. - (1) In vederea obţinerii aprobării de utilizare a abordării standard din partea Băncii Naţionale a României, instituţiile de credit trebuie să furnizeze odată cu cererea de aprobare următoarele documente:

a) un document în care să fie descris procesul de autoevaluare şi să fie prezentate concluziile acestuia, prin care să se certifice respectarea de către instituţia de credit a cerinţelor specifice pentru abordarea standard, respectiv a prevederilor secţiunii a 2-a, precum şi ale secţiunii a 3-a din capitolul II al Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, precum şi un raport de audit intern;

b) documentaţia prin care sunt stabilite procedurile menite să asigure respectarea prevederilor art.11 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, precum şi politicile şi criteriile instituţiei de credit pentru încadrarea activităţilor pe cele 8 linii prevăzute în anexa nr.1 la aceIaşi regulament;

c) formularul 13 OPR- Riscul operaţional prevăzut în anexa nr. 1 la Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 12/2007 privind raportarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit completat, însoţit de prezentarea modalităţii în care sunt determinaţi indicatorii relevanţi pentru liniile de activitate;

d) o notă în care să se specifice, dacă este cazul, momentul de la care instituţia de credit a început folosirea abordării standard pentru scopuri interne.

(2) Instituţiile de credit trebuie să comunice Băncii Naţionale a României persoana responsabilă cu menţinerea relaţiei cu Banca Naţională a României şi înlocuitorul acesteia.

Art. 6. - (1) Documentul prin care se face certificarea, menţionat la art. 5 alin. (1) lit. a), trebuie să fie semnat de o persoană autorizată să angajeze instituţia de credit.

(2) Documentul prevăzut la alin. (1) este necesar inclusiv în cazul în care Banca Naţională a României efectuează o evaluare proprie pentru a stabili dacă instituţia de credit este conformă cu cerinţele impuse prin Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006 pentru abordarea standard.

Art. 7. - (1) In cadrul procesului de autoevaluare trebuie avute în vedere aspectele la care se face referire în cadrul capitolului III, aspecte ce vor fi vizate în cadrul documentului prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a).

(2) In măsura în care este necesar, autoevaluarea poate fi realizată cu sprijinul echipelor de auditori externi.

(3) La întocmirea raportului de audit intern prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a) vor fi avute în vedere adecvarea sistemului de administrare a riscului operaţional şi a procesului de autoevaluare, fiind urmărită conformitatea cu cerinţele specifice.

Art. 8. - (1) In cazul în care o instituţie de credit persoană juridică română este societate-mamă şi la nivelul grupului se intenţionează utilizarea abordării standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional, cererea de aprobare la nivel de grup trebuie depusă de către instituţia de credit-mamă la Banca Naţională a României.

(2) In cazul în care o instituţie de credit persoană juridică română este filială a unei instituţii de credit-mamă la nivelul Uniunii Europene, iar la nivelul grupului se intenţionează utilizarea abordării standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional, instituţia de credit persoană juridică română trebuie să solicite aprobarea Băncii Naţionale a României, chiar dacă instituţia de credit-mamă a depus deja o cerere scrisă în acest sens pentru întregul grup la autoritatea competentă responsabilă cu supravegherea ei.

(3)  In cazurile indicate la alin. (2), Banca Naţională a României poate accepta, de la caz la caz, ca autoevaluarea să fie realizată la nivel de grup, şi nu la nivel individual, dacă este respectat principiul proporţionalităţii, respectiv dacă dimensiunea şi complexitatea activităţilor derulate de filială sunt adecvat considerate în cadrul analizei grupului.

(4)  Instituţiile de credit vor comunica Băncii Naţionale a României, odată cu informaţiile furnizate potrivit art. 5, structura grupului din care fac parte, autorităţile competente responsabile de supravegherea membrilor acestuia, precum şi abordările utilizate de aceştia.

Art. 9. - (1) Cererea de aprobare depusă de instituţiile de credit va fi însoţită de informaţii exacte şi complete, furnizate Băncii Naţionale a României.

(2)  Instituţiile de credit sunt responsabile de îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. (1).

(3) In cazul în care informaţiile furnizate odată cu cererea de aprobare devin inexacte sau incomplete în mod semnificativ în raport de activitatea băncii, instituţia de credit trebuie să notifice Banca Naţională a României asupra acestui fapt şi să furnizeze informaţii actualizate.

Art. 10. - (1) Instituţia de credit trebuie să transmită Băncii Naţionale a României orice documente suplimentare solicitate de aceasta.

(2) In cazul în care instituţia de credit apreciază că documentele suplimentare de care dispune prezintă un grad ridicat de relevanţă în vederea acordării de către Banca Naţională a României a aprobării de aplicare a abordării standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional, le poate transmite împreună cu documentele solicitate la art. 5.

Art. 11. - Instituţiile de credit care nu mai îndeplinesc cerinţele specifice suplimentare pentru abordarea standard alternativă, dar sunt conforme cu cerinţele specifice pentru abordarea standard, vor aplica abordarea standard în vederea determinării cerinţei de capital pentru riscul operaţional, urmând să notifice în scris Banca Naţională a României în acest sens, fără însă a mai furniza alături de notificare documentele şi informaţiile solicitate la art. 5.

Art. 12. - Banca Naţională a României va notifica instituţiilor de credit acordarea aprobării pentru utilizarea abordării standard. Notificarea de aprobare poate cuprinde cerinţe suplimentare cu care instituţiile de credit trebuie să se conformeze până la data de la care raportează cerinţa de capital pentru riscul operaţional potrivit abordării standard.

CAPITOLUL III

Aspecte ce trebuie avute în vedere de către instituţiile de credit în cadrul autoevaluării

Art. 13. - Instituţia de credit comunică Băncii Naţionale a României definiţia stabilită pe plan intern pentru riscul operaţional, precum şi aprecierea conformităţii acesteia cu definiţia de la art. 2 alin. (2) lit. c) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006.

Art. 14. - (1) Autoevaluarea va avea în vedere politicile şi criteriile stabilite de instituţia de credit în vederea încadrării activităţilor pe cele 8 linii prevăzute în anexa nr. 1 la Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, cu accent pe gradul de conformitate al acestora cu pct. 2 şi principiile redate în pct. 3 din anexa nr. 2 la aceIaşi regulament.

(2) Autoevaluarea va avea în vedere politicile şi criteriile stabilite de instituţia de credit în vederea determinării indicatorilor relevanţi pentru cele 8 linii de activitate prevăzute în anexa nr.1 la Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, cu accent pe gradul de conformitate al acestora cu principiile redate în anexa nr. 2 pct. 3, precum şi abordarea instituţiei de credit cu privire la supunerea procesului de alocare a indicatorului relevant pe linii de activitate, examinării independente.

Art. 15. -In ceea ce priveşte cerinţele specifice calitative pentru abordarea standard, procesul de autoevaluare va avea în vedere adecvarea sistemului de evaluare şi administrare a riscului operaţional al instituţiei de credit, cu responsabilităţi clare şi bine definite, cu accent pe gradul de conformitate cu cerinţele specifice pentru abordarea standard prevăzute la art. 11 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006.

Art. 16. - Pentru obţinerea aprobării de aplicare a abordării standard alternative, în cadrul procesului de autoevaluare vor fi avute în vedere, suplimentar celor indicate la art. 14-15, dispoziţiile art.13 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, inclusiv justificarea modului în care utilizarea abordării standard alternative conduce la o evaluare mai justă a riscului operaţional la care este expusă instituţia de credit.

CAPITOLUL IV

Sancţiuni şi dispoziţii tranzitorii

Art. 17. - Instituţiile de credit care au exercitat opţiunea prevăzută de art. 5 din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006, şi care intenţionează să determine cerinţa de capital pentru riscul operaţional potrivit abordării standard trebuie să utilizeze abordarea de bază până la obţinerea aprobării Băncii Naţionale a României.

Art. 18. - Constatarea de către Banca Naţională a României în cadrul verificărilor întreprinse a unor neconcordanţe semnificative în informaţiile furnizate de instituţiile de credit, respectiv în concluziile procesului de autoevaluare, conduce la refuzul acordării aprobării de utilizare a abordării standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu


SmartCity5

COMENTARII la Regulament 5/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 5 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Regulament 5/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu