E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 66 din 21 august 1998

privind finantarea institutiilor de invatamant superior aflate in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 308 din 25 august 1998


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. 10 lit. i) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    (1) Institutiile de invatamant superior aflate in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale functioneaza incepand cu data de 1 ianuarie 1999 ca institutii finantate din fonduri alocate de la bugetul de stat si din alte surse, gestionate in conformitate cu art. 92 alin. (4) si art. 169 din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata si cu modificarile ulterioare.
    (2) Veniturile acestor institutii se compun din sume alocate de la bugetul Ministerului Educatiei Nationale, pe baza de contract, pentru finantarea de baza si finantarea complementara, venituri proprii, donatii, sponsorizari si din taxe percepute in conditiile legii de la persoane fizice si juridice, romane si straine. Toate aceste venituri sunt utilizate de institutiile de invatamant superior, in conditii de autonomie universitara, in vederea realizarii obiectivelor ce le revin in cadrul politicii statului din domeniul invatamantului si cercetarii stiintifice universitare.
    Art. 2
    (1) Finantarea de baza se stabileste in functie de numarul de studenti si doctoranzi, care urmeaza sa fie pregatiti, sau de alti indicatori specifici invatamantului superior si de sumele medii ce revin pe unitatea de indicator.
    (2) Finantarea complementara se realizeaza de catre Ministerul Educatiei Nationale, sub forma de subventii pentru caminele si cantinele studentesti, si pe baze competitionale pentru realizarea de dotari si alte cheltuieli de investitii, reparatii capitale si acoperirea unor cheltuieli legate de cercetarea stiintifica universitara.
    (3) Finantarea complementara se realizeaza atat din sume de la bugetul de stat, cat si din surse externe, respectiv imprumuturi si ajutoare externe.
    (4) Finantarea institutiilor de invatamant prevazute la art. 1 alin. (1) se realizeaza pe baza de contract cu Ministerul Educatiei Nationale, dupa cum urmeaza: contract institutional incheiat de fiecare institutie, pentru finantarea de baza, si contract aditional, pentru fiecare finantare complementara adjudecata.
    (5) Veniturile extrabugetare atrase de institutiile de invatamant superior se folosesc in vederea cofinantarii unor obiective cuprinse in planul strategic institutional.
    (6) Criteriile pe baza carora se determina finantarea de baza, finantarea complementara si sumele aferente burselor si protectiei sociale a studentilor se aproba de catre Ministerul Educatiei Nationale, luand in considerare propunerile Consiliului National de Finantare a Invatamantului Superior si, respectiv, ale Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.
    Art. 3
    (1) In contractul institutional se cuprind, alaturi de finantarea de baza, in pozitii distincte, sumele alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Educatiei Nationale pentru burse si protectia sociala a studentilor, precum si sumele alocate pentru realizarea de obiective de investitii.
    (2) Fondurile pentru burse si protectia sociala a studentilor se stabilesc in functie de numarul de studenti si doctoranzi de la invatamantul de zi, avandu-se in vedere criteriile prevazute la art. 2 alin. (6).
    (3) Fondurile prevazute la art. 2 alin. (2) si la art. 3 alin. (1) nu pot fi utilizate, de catre institutiile de invatamant superior, cu alta destinatie.
    Art. 4
    (1) Administrarea veniturilor si utilizarea acestora se asigura de catre fiecare institutie de invatamant superior pe baza bugetului de venituri si cheltuieli intocmit, in conditii de echilibru, in conformitate cu criteriile stabilite de comun acord cu Ministerul Educatiei Nationale.
    (2) Bugetul de venituri si cheltuieli asigura resursele financiare pentru realizarea obiectivelor cuprinse in planul strategic al fiecarei institutii de invatamant superior.
    (3) Conducerile institutiilor de invatamant superior au obligatia de a fundamenta pe criterii de eficienta veniturile si cheltuielile care se cuprind in proiectul de buget, asigurandu-se realizarea indicatorilor privind activitatea de invatamant si cercetare stiintifica universitara cu costuri cat mai reduse si in conditiile asumarii raspunderii pentru gestionarea valorilor materiale si banesti.
    (4) Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli se elaboreaza si se aproba in cadrul fiecarei institutii de invatamant superior, in conformitate cu prevederile Cartei Universitare, dupa care se prezinta Ministerului Educatiei Nationale la termenul stabilit de acesta, in vederea negocierii contractelor de finantare.
    Art. 5
    In situatia in care institutia de invatamant superior nu structureaza corect bugetul de venituri si cheltuieli, astfel incat sa asigure functionarea potrivit obiectivelor stabilite pentru invatamant si cercetare stiintifica, Ministerul Educatiei Nationale poate propune institutiei un buget ajustat, in conditii de echilibru intre venituri si cheltuieli.
    Art. 6
    Bugetele de venituri si cheltuieli elaborate de catre institutiile de invatamant prevazute la art. 1 alin. (1) se aproba de catre Ministerul Educatiei Nationale, dupa adoptarea bugetului de stat.
    Art. 7
    Finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior se asigura din bugetul Ministerului Educatiei Nationale in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.
    Art. 8
    Daca Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul National de Finantare a Invatamantului Superior si, respectiv, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior constata ca institutiile de invatamant superior nu realizeaza indicatorii prevazuti in contractele aditionale, Ministerul Educatiei Nationale poate diminua sumele prevazute in acestea. Sumele astfel disponibilizate pot fi redistribuite altor institutii de invatamant superior care se angajeaza prin contract aditional sa realizeze activitati sau programe suplimentare.
    Art. 9
    Ministerul Educatiei Nationale are obligatia de a verifica gestiunea financiara a institutiilor de invatamant superior si de a dispune masurile necesare pentru tragerea la raspundere a persoanelor care, prin activitatea desfasurata, au adus pagube sau au dispus cheltuieli cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare.
    Art. 10
    (1) Institutiile de invatamant superior au obligatia ca, o data cu bilantul contabil anual, sa prezinte justificarea sumelor primite si utilizate de la Ministerul Educatiei Nationale pe baza normelor metodologice stabilite in acest scop. Bilantul contabil anual si trimestrial se semneaza de catre ordonatorul de credite, de directorul general administrativ si de directorul financiar sau de contabilul-sef, dupa caz, si atesta respectarea normelor de audit financiar.
    (2) Institutiile de invatamant superior publica indicatorii sintetici ai executiei bugetare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei.
    (3) Cu ocazia verificarii gestiunii financiare, organele de specialitate ale Ministerului Educatiei Nationale examineaza in mod obligatoriu si realitatea soldurilor conturilor raportate in bilantul contabil.
    Art. 11
    Sumele ramase la sfarsitul anului din executia bugetului de venituri si cheltuieli, cu exceptia fondurilor prevazute la art. 3 alin. (3), raman la dispozitia institutiei de invatamant superior si se cuprind in bugetul de venituri si cheltuieli al anului urmator.
    Art. 12
    Pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante Ministerul Educatiei Nationale va emite, in termen de 60 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, norme metodologice, cu avizul Ministerului Finantelor.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul educatiei nationale,
                       Andrei Marga

                       Ministrul finantelor,
                       Daniel DaianuSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 66/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 66 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu