Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 9327 din 19 decembrie 2006

privind aprobarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun

ACT EMIS DE: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1055 din 30 decembrie 2006



Având în vedere ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu privire la exercitarea atribuţiilor de conducere a Autorităţii Naţionale a Vămilor,

în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.552/2006 privind reorganizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale a Vămilor,

în vederea aplicării unitare a regimului vamal de tranzit prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările ulterioare, şi în Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93 din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările ulterioare,

în aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 150 din 10 noiembrie 2005 pentru aderarea României la Convenţia privind regimul de tranzit comun, adoptată la Interlaken la 20 mai 1987, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.030 din 21 noiembrie 2005, aprobată prin Legea nr. 22/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 27 februarie 2006,

în temeiul art. 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 520 din 15 iunie 2006,

vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2007. La aceeaşi dată se abrogă Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 4.312/2006 privind aprobarea Normelor tehnice pentru aplicarea Convenţiei privind regimul de tranzit comun, adoptată la Interlaken la 20 mai 1987, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 6 martie 2006, modificat şi completat prin Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 4.595/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 3 aprilie 2006, precum şi Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 6.357/2006 privind aprobarea Normelor tehnice de aplicare a regimului vamal de tranzit pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 22 iunie 2006.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Gelu Ştefan Diaconu

*) Anexa este   reprodusă în facsimil.

ANEXĂ

NORME   TEHNICE

pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun

PARTEA I

Prevederi generale

1.   (1) Prezentele Norme tehnice se aplica regimului de tranzit comunitar intern/extern, prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările ulterioare şi Regulamentul Comisiei (CEE) nr.2454/93 din 2 iulie 1993, de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului(CEE) nr.2913/92 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările ulterioare (numite în continuare Codul vamal comunitar, respectiv Regulamentul vamal comunitar) şi regimului de tranzit comun, prevăzut în Convenţia privind regimul de tranzit comun (numită în continuare Convenţie) la care România a devenit parte contractanta începând cu data de 01 ianuarie 2006.

(2)   Regimul de tranzit comunitar extern se aplică mărfurilor transportate pe mijloace de transport rutiere, pe calea ferată, pe cale aeriană, pe cale maritimă sau prin conducte, în conformitate cu prevederile art. 91 şi 93 din Codul vamal comunitar şi art.340c, alin.(3), art.340e din Regulamentul vamal comunitar, respectiv:

a)  mărfurilor necomunitare la intrarea pe teritoriul Comunităţii (de ex. la intrarea în România dintr-o ţară terţă), mărfurilor necomunitare transportate între două birouri vamale din Comunitate (de ex. intre doua birouri vamale din România);

b)  mărfurilor comunitare care se exportă, în situaţiile prevăzute la art. 340c, alin.(3) din Regulamentul vamal comunitar.

(3)    Regimul de tranzit comunitar intern se aplică mărfurilor comunitare transportate conform prevederilor art.163-165 din Codul vamal comunitar şi art. 340c, alin. (1)-(2), respectiv:

a)  mărfurilor comunitare care circulă dintr-un punct în altul, pe teritoriul vamal al Comunităţii, cu traversarea teritoriului unei ţări terţe şi fără modificarea statutului lor vamal;

b)  mărfurilor comunitare care circulă din/către teritoriul vamal al Comunităţii către/din teritoritoriul vamal în care se aplică dispoziţiile Directivei 77/388/CEE sau între teritorii în care nu se aplică dispoziţiile Directivei 77/388/CEE (referitoare la TVA).

2. (1) In aplicarea prezentelor norme, prin termenii de mai jos se înţelege:

a)   birou centralizator - biroul autorităţii vamale cu următoarele funcţii principale: efectuarea procedurii de cercetare, acordarea asistenţei pentru recuperarea creanţelor, implementarea NCTS (Noul Sistem Computerizat de Tranzit), gestionarea datelor de referinţă şi asigurarea tuturor funcţiilor specifice serviciilor centrale;

b)  principal obligat - persoana care îşi exprimă voinţa de a efectua o operaţiune de tranzit prin depunerea declaraţiei de tranzit prevăzute în acest scop;

c) NCTS (New Computerised Transit System) - Noul Sistem Computerizat de Tranzit;

d) NCTS_RO - aplicaţia naţionala NCTS;

e) procedura alternativă - procedura bazată pe documente tipizate (declaraţia vamală în detaliu), care permite depunerea declaraţiei de tranzit atunci când nu este posibilă depunerea acesteia prin tehnici de procesare a datelor în NCTS_RO;

f)  document de însoţire a tranzitului - documentul utilizat în NCTS, cu valoare de declaraţie de tranzit, care însoţeşte mărfurile până la biroul de destinaţie.

(2) Biroul centralizator funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor.

(3) Biroul de garanţie funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor pentru garanţia globală, dispensa de garanţie şi garanţia izolată pe titluri, iar în cazul utilizării celorlalte tipuri de garanţii birourile de plecare devin şi birouri de garanţie.

3.  (1) Pot efectua operaţiuni de tranzit comunitar/comun în procedură T1/T2, în calitate de principal obligat, persoanele cu sediul în România care se încadrează în una din următoarele situaţii:

-    sunt autorizate în calitate de comisionar în vamă,

-    sunt autorizate să declare mărfuri în procedura simplificată de vămuire la domiciliu,

-    îşi declară mărfurile în nume propriu,

-    sunt societăţi de transport de mărfuri sau reprezentanţi ai unor societăţi de transport de mărfuri.

(2)  In vederea obţinerii calităţii de principal obligat şi introducerii datelor de identificare în NCTS_RO, persoana transmite la Autoritatea Naţională a Vămilor:

-    „Formularul de înregistrare a principalului obligat", al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme;

-    „Formularul de înregistrare în NCTS", completat cu datele de identificare, al cărui model se regăseşte în anexa nr.2 la prezentele norme;

-     copie după certificatul de înregistrare;

-     copie după un document care atesta incadrarea la una din calităţile prevăzute la paragraful 1).

(3)  Numărul de înregistrare şi numărul de identificare - TIN vor fi comunicate, în scris, principalului obligat.

(4)  Numerele de înregistrare şi numerele de identificare - TIN, atribuite la nivel naţional pana la data intrării in vigoare a prezentelor norme tehnice (in aplicarea procedurii T1RO) raman valabile pentru efectuarea operaţiunilor de tranzit comunitar/comun (procedura T1/T2).

4.  (1) Declaraţiile de tranzit T1/T2 pot fi deschise la birourile de plecare din România şi de către principali obligaţi cu sediul în alte state membre sau in alte părţi contractante ale Convenţiei, după cum urmează:

-  prin utilizarea unei garanţii izolate constituită la biroul de plecare, sau

-  prin utilizarea unei garanţii globale sau a unei dispense de garanţie, în baza unui certificat de garanţie globală/dispensă eliberat de către biroul de garanţie din tara unde este constituită garanţia.

(2)  In acest caz, în rubrica 50 - Principal obligat, a declaraţiei de tranzit, se înscriu datele de referinţa ale principalului obligat străin, titular al garanţiei (inclusiv TIN-ul).

(3)  Pentru preluarea datelor despre principalul obligat străin în aplicaţia NCTS, cu cel puţin 24 ore înaintea emiterii primei operaţiuni de tranzit în aplicaţia NCTS este obligatorie transmiterea prin fax, la Autoritatea Naţională a Vămilor - Biroul centralizator, a următoarelor documente:

-     „Formularul de înregistrare în NCTS", completat cu datele principalului obligat străin, inclusiv TIN-ul atribuit de ţara unde a fost constituită garanţia. Rubrica „Cod unic de înregistrare" este facultativă. Formularul trebuie semnat şi ştampilat de către principalul obligat străin sau de reprezentantul acestuia în România, caz in care se anexează si contractul de reprezentare. Copie după Certificatul de garanţie globală sau de dispensă de garanţie (TC31 sau TC33) al principalului obligat străin.

(4). In aplicarea regimului vamal de tranzit comunitar/comun la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţionează Serviciul Tranzit Vamal care îndeplineşte atribuţiuni specifice unui Birou Centralizator - pentru procedura de cercetare şi confirmarea declaraţiilor de tranzit şi următoarele structuri subordonate acestuia:

•    Biroul de Garanţie - pentru garanţia globală/dispensa de garanţie şi garanţia izolată prin titluri;

•    Compartimentul Asistenţă Vamală  de  Specialitate  care  îndeplineşte atribuţiuni specifice de Help-Desk NCTS.

PARTEA A II A

GARANŢII

Capitolul I

Autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale,a garanţiei globale de sumă redusă şi a dispensei de garanţie

Secţiunea 1

Dispoziţii generale

5. (1) Autorizaţia se acordă numai principalilor obligaţi care:

a)  sunt stabiliţi în ţara în care este constituită garanţia, respectiv au sediul în România;

b)  folosesc în mod regulat regimul de tranzit comunitar/comun;

c)   nu au comis infracţiuni grave sau repetate la adresa legislaţiei vamale sau fiscale;

d)  dispun de evidenţe care să permită autorităţii vamale să efectueze un control eficace.

(2) Se consideră că un principal obligat „foloseşte în mod regulat" regimul de tranzit, în situaţia în care efectuează cel puţin 100 de operaţiuni de tranzit într-un an calendaristic.

6.  Autorizaţia se acordă de către Autoritatea Naţională a Vămilor la propunerea biroului de garanţie.

7.  Anexa I a Apendicelui I al Convenţiei/Anexa 44c din Regulamentul vamal comunitar cuprinde lista mărfurilor care prezintă riscuri crescute de fraudă (mărfuri sensibile), cantităţile de la care aceste mărfuri devin sensibile şi suma garanţiei ce trebuie constituită obligatoriu pe unitatea de măsură.

8.   Pentru a fi autorizat să utilizeze garanţia globală de sumă redusă sau dispensa de garanţie, principalul obligat trebuie să facă dovada că îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 57, respectiv Anexa III, Apendicele I din Convenţie/Anexa 46b din Regulamentul vamal comunitar.

Secţiunea a 2-a

Procedura de autorizare

A. Dosarul de autorizare

9. Principalul obligat trebuie să prezinte în scris o cerere de autorizare datată şi semnată care să cuprindă:

  datele de identificare ale societăţii;

-     biroul/birourile de plecare din România unde va depune documente T1/T2;

-     informaţii referitoare la frecvenţa utilizării regimului de tranzit;

-    felul mărfurilor care vor face obiectul documentelor T1/T2;

-    tipul de simplificare cerut, respectiv utilizarea garanţiei globale pentru mărfuri nesensibile şi/sau sensibile, nivelul care se solicita din suma de referinţă (100%, 50% sau 30%) sau, dispensa de garanţie;

-    orice alte informaţii care să permită autorităţii vamale sa stabilească în ce măsură principalul obligat îşi poate respecta obligaţiile asumate in calitate de titular al regimului de tranzit.

10.(1) Cererea de autorizare trebuie însoţită de următoarele documente:

a)     pentru   autorizarea   în   vederea   utilizării  garanţiei  globale  pentru   mărfun nesensibile, la 100% din suma de referinţă:

-    aviz de la biroul vamal sau birourile vamale că nu este înregistrat cu debite în evidenţa contabilă a acestora;

-    situaţia   operaţiunilor   de   tranzit   efectuate   în   anul   precedent,   conform următorului model:

Luna

Nr. de operaţiuni

Valoarea mărfurilor tranzitate în euro

Nivelul taxei vamale cel  mai ridicat

(%)

Garanţia aferentă mărfurilor tranzitate în RON

Suma taxelor vamale, TVA şi accize pentru săptămâna cea mai reprezentativă (RON)

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Iulie

August

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

Total

Suma de referinţă propusă:

Dacă nu au fost efectuate astfel de operaţiuni în anul precedent se va prezenta o estimare a acestora pentru anul viitor.

b) pentru   autorizarea   în   vederea   utilizării  garanţiei  globale   pentru  mărfurile nesensibile, la 50% din suma de referinţă:

-    documentele prevăzute la litera a) şi ultimul bilanţ contabil/ultima balanţă în copie,

-    copie după autorizaţia de principal obligat/formularul de înregistrare a numărului de identificare care atestă anii de experienţă în utilizarea regimului de tranzit,

c)  pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfuri nesensibile la 30% din suma de referinţă;

-    toate documentele prevăzute la literele a) şi b);

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu figurează cu operaţiuni de tranzit neîncheiate până la o dată stabilită cu 30 zile înainte de data depunerii cererii de autorizare;

-    dovezi din care să rezulte că atinge un nivel ridicat de cooperare cu autoritatea vamală, respectiv îndeplineşte două din condiţiile următoare:

•    este autorizat pentru accesul direct la aplicaţia NCTS;

•    înscrie pe declaraţia de tranzit date suplimentare, altele decât cele obligatorii (încadrarea tarifară a mărfurilor, suma exactă a garanţiei, valoarea mărfurilor tranzitate). In cazul în care principalul obligat prezintă declaraţia de tranzit la mai multe birouri vamale de plecare, este obligatorie depunerea unei declaraţii angajament, din care să rezulte ce date suplimentare se angajează să înscrie în declaraţia de tranzit;

•    prezintă declaraţia de tranzit la un singur birou vamal de plecare.

d)  pentru autorizarea în vederea dispensei de garanţie pentru mărfuri nesensibile, este obligatoriu ca principalul obligat să fi utiizat garanţia globală sau garanţia izolată, pentru operaţiunile de tranzit efectuate cu cel puţin trei ani în urmă. Se vor prezenta toate documentele prevăzute la literele a), b) şi c) şi dovezi din care să rezulte că îşi poate gestiona transporturile, respectiv:

•    copie licenţă de transport, dacă efectuează el însuşi transporturile,

•    copie contracte de transport pe termen lung încheiate cu societăţi de transport.

-  dovezi care să ateste capacitatea financiară suficientă pentru a-şi îndeplini angajamentele sale, respectiv scrisoare de bonitate eliberată de un garant.

e)  pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfurile sensibile la 100% din suma de referinţă:

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu are debite înregistrate în evidenţa contabilă a acestuia/acestora,

-    balanţa mărfurilor sensibile tranzitate

• Calculul garanţiei se va face în funcţie de valorile cuprinse în coloana a 5-a a Anexei I ia Apendicele I al Convenţiei/ Anexa 44C din Regulamentul vamal comunitar.

-    ultimul bilanţ contabil/ultima balanţă contabilă,

-    dovezi din care să rezulte că atinge un nivel ridicat de cooperare cu autoritatea vamală conform celor menţionate la litera c) fie,

-    dovezi că îşi poate gestiona transporturile, conform celor menţionate la litera d).

f)  pentru autorizarea în vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfuri sensibile, la 50% din suma de referinţă:

-    aviz de la biroul vamal că nu are debite înregistrate în evidenţa contabilă a biroului vamal de plecare;

-    balanţa mărfurilor sensibile tranzitate

-    dovada din care rezultă că a utilizat regimul de tranzit pe parcursul a 2 ani (respectiv copie autorizaţie principal obligat/formular de înregistrare a numărului de identificare);

-    dovezi că îşi poate gestiona transporturile;

-    dovezi că atinge un nivel ridicat de cooperare cu autoritatea vamală

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu figurează cu operaţiuni de tranzit neîncheiate până la o dată stabilită cu 30 zile înainte de data depunerii cererii de autorizare.

g) pentru autorizarea în  vederea utilizării garanţiei globale pentru mărfurile sensibile la 30% din suma de referinţă:

-    aviz birou vamal că nu are debite înregistrate în evidenţa contabilă a biroului vamal de plecare;

-    balanţa mărfurilor sensibile tranzitate;

-    dovada din care rezultă că a utilizat regimul de tranzit pe parcursul a 3 ani (respectiv copie autorizaţie principal obligat/formular de înregistrare a numărului de identificare);

-    dovezi că îşi poate gestiona transporturile;

-    dovezi că atinge un nivel ridicat de cooperare;

-    dovezi care să ateste capacitatea financiară suficientă pentru a-şi îndeplini angajamentele sale, respectiv scrisoare de bonitate eliberată de un garant.

-    aviz de la biroul vamal/birourile vamale că nu figurează cu operaţiuni de tranzit neîncheiate până la o dată stabilită cu 30 zile înainte de data depunerii cererii de autorizare.

(2). Principalul obligat va depune un singur dosar de autorizare pentru utilizarea garanţiei globale sau a dispensei de garanţie la unul sau mai multe birouri de plecare.

B. Stabilirea sumei de referinţă

11.   După verificarea documentelor din dosarul de autorizare, menţionat la punctul A, biroul de garanţie stabileşte suma de referinţă şi tipul de simplificare acordat comunicând principalului obligat aceste elemente, printr-o adresă scrisă.

12. In baza acestei comunicări scrise, principalul obligat se adresează garantului pentru emiterea actului de garanţie globală - Anexa B4 la Apendicele I al Convenţiei/Anexa nr.48 din Regulamentul vamal comunitar.

C. Emiterea autorizaţiei şi a certificatelor de garanţie/de dispensa

13.  După depunerea originalului Actului de garanţie globală (pentru dipensa de garanţie acest act nu mai este necesar), Autoritatea Naţională a Vămilor eliberează Autorizaţia de utilizare a garanţiei globale/de dispensa de garanţie.

14.  Biroul de garanţie emite certificate de garanţie globală-TC31/de dispensa de garanţie-TC33 în funcţie de numărul de birouri vamale unde se depun documente T1/T2 şi de numărul de exemplare solicitate de principalul obligat.

15.  Biroul de garanţie comunică principalului obligat numărul de referinţă al garanţiei (GRN) şi codul principal de acces.

D. Anularea autorizaţiei de utilizare a garanţiei globale/de dispensă de Garanţie

16. Autoritatea Naţională a Vămilor poate anula autorizaţia atunci când

a)  emiterea ei s-a făcut pe baza unor date incorecte, iar solicitantul avea cunoştinţă ori trebuia să aibă cunoştinţă de acest fapt;

b)  una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt valabile;

c)   titularul său nu mai îndeplineşte o obligaţie ce îi revine în virtutea acestei autorizaţii;

d)   biroul de garanţie revocă decizia prin care a acceptat Actul de garanţie globală emis de garant sau garantul reziliază angajamentul său;

e)   titularul solicită anularea.

Capitolul 2

Autorizarea societăţilor garante în vederea emiterii titlurilor de garanţie izolată

Secţiunea 1

Dispoziţii generale

17.  Autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată - TC32 se acordă numai societăţilor garante care:

a)  Sunt stabilite în ţara în care este constituită garanţia, respectiv au sediul în România;

b)  Au  domiciliul  sau  îşi desemnează  un  mandatar în  fiecare  din  Statele membre/părţile contractante ale Convenţiei privind regimul de tranzit comun;

c)  Indeplinesc  cerinţele  tehnice  pentru  a  fi  autorizate  pentru  accesul   la NCTS_RO.

18. Autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată - TC32 se acordă de către Autoritatea Naţională a Vămilor la propunerea biroului de garanţie din cadrul acesteia.

19.  Societatea garantă poate emite titluri de garanţie izolată nevalabile pentru operaţiuni de tranzit comun/comunitar cu mărfuri cuprinse în Anexa I a Apendicelui I al Convenţiei privind regimul de tranzit comun/Anexa 44b din Regulamentul vamal comunitar.

20.  Responsabilitatea societăţii garante este angajată până la concurenţa sumei de 7000 EURO/titlu (echivalent în lei).

Secţiunea a 2-a

Procedura de autorizare

A. Dosarul de autorizare

21.  Societatea garantă trebuie să prezinte în scris o cerere de autorizare, datată şi semnată, care să cuprindă:

a)  Datele de identificare ale societăţii;

b)  Informaţii referitoare la situaţia financiară a societăţii;

c)   Numărul titlurilor de garanţie izolată pe care doreşte să le emită;

d)  Tipul mărfurilor pentru care intenţionează să emită titluri de garanţie izolată (sensibile sau nesensibile).

22. Cererea de autorizare trebuie însoţită de următoarele documente:

a)  Certificatul de înregistrare în copie (CUI);

b)  Copie după statutul societăţii;

c)   Copie după ultimul bilanţ contabil;

d)  Certificatul de atestare fiscală în original;

e)  Raport de audit financiar întocmit de o societate specializată în acest sens, pentru situaţia prevăzută la punctul 24 (2);

f)   Actul de garanţie - Anexa B2, Apendicele I din Convenţie/Anexa 50 din Regulamentul vamal comunitar în original;

g)  Titlul de garanţie izolată - specimen, formularul TC32, Anexa B3, Apendicele I din Convenţie/anexa 54 din Regulamentul vamal comunitar, confecţionat conform art.8, Apendicele III din Convenţie/anexa 54 din Regulamentul vamal comunitar.

B.   Stabilirea numărului de titluri de garanţie izolată şi a cuantumului garanţiei

23.  După verificarea documentelor din dosarul de autorizare, biroul de garanţie stabileşte numărul maxim de titluri de garanţie izolată pe care le poate emite societatea garantă.

24.  (1) Cuantumul garanţiei se stabileşte la 5% din suma reprezentând: numărul de titluri de garanţie izolată x 7000 EURO/tit!u.

(2) In cazul depunerii de către societatea garantă a unui raport de audit financiar întocmit de o societate specializată în acest sens, cuantumul garanţiei se reduce la 1%.

C. Emiterea autorizaţiei

25.  (1) După depunerea cuantumului garanţiei stabilite în contul de garanţii al Autorităţii Naţionale a Vămilor sau după depunerea scrisorii de garanţie bancară, se eliberează autorizaţia pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată.

(2). Biroul de garanţie comunică societăţii garante numărul de referinţă al garanţiei (GRN de bază) şi codul de acces.

D. Suplimentarea numărului de titluri de garanţie izolată

26.  Societatea garantă poate solicita aprobarea pentru emiterea altor titluri de garanţie izolată, în limita numărului maxim stabilit iniţial, numai pentru numărul de titluri utilizate şi pentru care operaţiunile de tranzit au fost încheiate.

E. Anularea autorizaţiei pentru emiterea titlurilor de garanţie izolată

27. Autoritatea Naţională a Vămilor poate anula autorizaţia dacă:

a)  emiterea autorizaţiei s-a făcut pe baza unor date incorecte, iar solicitantul avea cunoştinţă ori trebuia să aibă cunoştinţă de acest fapt;

b) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt valabile;

c) titularul nu mai îndeplineşte o obligaţie ce îi revine în virtutea acestei autorizaţii;

d) biroul de garanţie revocă decizia prin care a acceptat Actul de garanţie sau, garantul reziliaza angajamentul său;

e) titularul solicită anularea.

PARTEA A III-A - PROCEDURA DE TRANZIT

Capitolul 1

Formalităţi la biroul de plecare

Secţiunea 1

Procedura de tranzit sub acoperirea declaraţiei vamale de tranzit comunitar/comun

28. (1) Operaţiunile de tranzit comunitar/comun se vor efectua în NCTS_RO.

(2) Nu se prelucrează în NCTS_RO operaţiunile de tranzit comunitar/comun, efectuate în procedură simplificată specifică transporturilor de mărfuri pe calea ferată sau în containere mari, pe calea aerului, pe cale maritimă sau prin conducte,

29.  (1) Declaraţia de tranzit este declaraţia vamală în detaliu, al cărei model este prevăzut în Regulamentul vamal comunitar/Convenţie.

(2)  Declaraţia de tranzit poate fi însoţită de unul sau de mai multe formulare complementare, conform modelului prezentat în Regulamentul vama! comunitar/Convenţie sau de liste de încărcătură. Acestea fac parte integrantă din declaraţia de tranzit la care sunt anexate.

(3)  Declaraţia de tranzit, întocmită pe formularele prevăzute la alin. (1) şi (2), se utilizează pentru mărfurile transportate pe cale ferată sau în containere mari, pe cale aeriană, sau navală, atunci când principalul obligat nu este autorizat să utilizeze procedura simplificată de tranzit precum şi în cazul aplicării procedurii alternative.

30.   Completarea declaraţiei de tranzit se face cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare cuprinse în Regulamentul vamal comunitar/Apendicele III al Convenţiei.

31.  (1) La biroul de plecare se efectuează toate formalităţile corespunzătoare, cu respectarea etapelor şi dispoziţiilor de la art.355-358 din Regulamentul vamal comunitar/art. 22-30 din Apendicele I al Convenţiei.

(2). După efectuarea controlului, biroul de plecare înscrie rezultatul în rubrica D a declaraţiei de tranzit, precum şi termenul în care mărfurile trebuie să fie prezentate la biroul de destinaţie, în funcţie de circumstanţele transportului respectiv. Se recomandă ca termenul de tranzit să fie de maximum 8 zile pentru mărfurile transportate pe mijloace de transport rutiere şi de maximum 30 zile pentru celelalte moduri de transport.

32.  (1) După sigilarea mijlocului de transport şi înscrierea sigiliilor aplicate în rubrica D, biroul de plecare acordă liberul de vamă pentru tranzit prin aplicarea semnăturii şi a ştampilei personale a agentului vamal pe declaraţia de tranzit, păstrează exemplarul destinat acestuia şi remite principalului obligat sau reprezentantului acestuia, exemplarele nr. 4 şi 5, care însoţesc transportul.

(2) Semnăturile principalului obligat şi ale agentului vamal trebuie aplicate pe exemplarul nr. 1 al declaraţiei de tranzit, ele autocopiindu-se şi pe celelalte exemplare. Stampila agentului vamal va fi aplicată pe toate exemplarele declaraţiei de tranzit.

33.  Prevederile referitoare la exemplarele declaraţiei de tranzit se aplică în mod corespunzător declaraţiei de tranzit - NTD, completata si depusa în NCTS_RO.

34.  (1) Pentru mărfurile care se plasează în tranzit comunitar/comun, se încarcă într-un singur mijloc de transport si se transportă de la un birou de plecare la un birou de destinaţie se întocmeşte o singură declaraţie de tranzit.

(2) Atunci când un mijloc de transport este utilizat pentru încărcarea succesivă cu mărfuri care se plasează în regim de tranzit comunitar/comun la mai multe birouri de plecare sau când la biroul de plecare se încarcă în acelaşi mijloc de transport mai multe partide de mărfuri care circulă în tranzit, sub acoperirea a două sau mai multe declaraţii de tranzit, biroul de plecare are obligaţia de a menţiona, pe toate exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiilor de tranzit care însoţesc transportul, în spaţiul liber aflat sub rubricile 15 şi 17, numărul şi data celorlalte declaraţii de tranzit.

(3)  Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător şi atunci când exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit sunt înlocuite cu documentul de însoţire a tranzitului.

35.    (1) Pot fi încărcate în acelaşi mijloc de transport atât mărfuri care se plasează în regim de tranzit comunitar/comun cât şi mărfuri care se află în liberă circulaţie, cu condiţia aplicării, în mod corespunzător a prevederilor art. 357 din Regulamentul vamal comunitar, respectiv mărfurile care sunt plasate în regim de tranzit să fie sigilate fie prin sigilarea fiecărui colet în parte, fie prin sigilarea spaţiului în care se află acestea, fie, cu respectarea alin. (4) din acelaşi articol, biroul vamal să acorde dispensă de la obligaţia sigilării.

(2) Mărfurile trebuie separate şi etichetate, astfel încât să poată fi uşor identificate cele plasate în tranzit comunitar/comun şi cele care nu se află sub supraveghere vamală.

Secţiunea a 2-a

Particularităţi în cazul depunerii declaraţiei de tranzit în NCTS_RO

36.  (1) Declaraţia de tranzit comunitar/comun poate fi depusă în NCTS_RO numai de către societăţile comerciale care sunt autorizate pentru accesul la NCTS, conform Normelor privind accesul agenţilor economici la NCTS, aprobate prin Ordin al vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(2) Declararea mărfurilor în NCTS poate fi făcută după cum urmează:

a)  în procedură normală - direct de către principalii obligaţi care sunt autorizaţi pentru accesul la NCTS sau, indirect de către principalii obligaţi care nu au accesul la aplicaţia NCTSRO şi apelează la serviciile unei societăţi autorizate pentru accesul la această aplicaţie.

b)  în procedură simplificată - direct de către expeditorii agreaţi autorizaţi în aplicarea prevederilor tranzitului comunitar/comun sau, de către un comisionar în vamă care este autorizat pentru accesul la NCTS pentru depunerea declaraţiilor de tranzit ale unui expeditor agreat, pe bază de contract de prestări servicii încheiat cu acesta.

37.  (1) Declaraţia de tranzit (NTD), completată şi verificată de către principalul obligat, este transmisă biroului de plecare sub formă electronică, după ce toate mesajele de eroare au fost rezolvate şi NTD trece în starea "Submitted".

(2) După transmiterea electronică a declaraţiei, principalul obligat tipăreşte într-un exemplar declaraţia de tranzit din aplicaţia NCTS (ecranul care conţine NTD), o semnează şi ştampilează (în rubrica 50) şi o prezintă, împreună cu celelalte documente solicitate pentru acordarea regimului de tranzit, la biroul de plecare.

 (3) Atunci când principalul obligat este autorizat sa inlocuiasca semnătura holografa cu o semnătura digitala, nu mai este necesara prezentarea NTD, semnat si stampilat, la biroul de plecare.

38.   In aplicarea unitară a prevederilor referitoare la formalităţi la biroul de plecare, atunci când declaraţia de tranzit se depune în NCTS_RO:

-  Biroul de plecare adnotează NTD, în funcţie de rezultatele verificării şi înscrie toate menţiunile corespunzătoare în aplicaţie: itinerariul (dacă este cazul), data limită de prezentare la biroul de destinaţie (sub forma: aaaa-ll-zz), rezultatele controlului şi, după caz, sigiliile aplicate.

-  Pentru eliberarea mărfurilor în tranzit codul rezultatului controlului înscris în declaraţia de tranzit NTD va fi:

-    „A1- Satisfăcător" - atunci când mărfurile au fost verificate; sau

-    „A2 - Considerat satisfăcător" - atunci când mărfurile nu au fost verificate;

-  După acordarea electronică a liberului de vamă în tranzit, NCTS_RO va transmite automat mesajul AAR - „Inregistrare anticipată de sosire" la biroul de destinaţie înscris, sub forma de cod, în rubrica 53 a NTD.

39.   (1) După eliberarea în tranzit a mărfurilor, biroul de plecare va tipări documentul de însoţire a tranzitului - TAD. Atunci când sunt mai multe articole se va tipări şi „Lista articolelor" -Lol, care va fi anexată la TAD şi vor circula împreună până la biroul de destinaţie.

(2)   Pentru tranzitele emise în aplicaţia NCTS_RO, nu mai există obligaţia ştampilării TAD de către biroul de plecare. In consecinţă pentru tranzitele emise în procedură T1/T2 la un birou de plecare din România, în cadrul Convenţiei de tranzit comun/comunitar, documentul de însoţire nu va mai fi semnat şi ştampilat în rubrica D.

(3) Documentul de însoţire a tranzitului (TAD) şi Lista articolelor (Lol) nu vor avea nici o menţiune înscrisă manual, nici o adăugire, ştersătură sau barare. Semnătura si stampila principalului obligat trebuie sa fie inscrise pe NTD si nu pe documentul de însoţirea tranzitului.

40.  (1) Tipărirea TAD de către principalul obligat, se poate face numai pe baza unei autorizaţii eliberată de către biroul de plecare.

(2) La eliberarea autorizaţiei biroul de plecare va verifica dacă documentele de însoţire tipărite direct de către principalul obligat respectă forma şi conţinutul prevăzute în Regulamentul vamal comunitar/Convenţie, inclusiv dacă codul de bare imprimat poate fi citit.

41.  (1) O declaraţie de tranzit emisa în NCTS_RO poate fi anulată de către biroul de plecare sau la cererea principalului obligat, înainte de eliberarea mărfurilor în tranzit, cu respectarea condiţiilor corespunzătoare.

(2)  După eliberarea mărfurilor în tranzit anularea declaraţiei de tranzit poate fi efectuată de biroul vamal, numai în cazuri temeinic justificate, în cadrul termenului de tranzit acordat (ex. operaţiunea de tranzit nu se mai efectuează, mijlocul de transport s-a defectat, etc).

(3) Această anulare nu mai poate fi efectuată dacă biroul de plecare a primit unul din mesajele „Notificare de trecere a frontierei" de la biroul de tranzit sau „Aviz de sosire", de la biroul de destinaţie.

(4)  Dacă o declaraţie de tranzit a fost anulată după eliberarea mărfurilor în tranzit, mesajul AAR, transmis de biroul de plecare la biroul de destinaţie va fi anulat automat de NCTS RO.

Capitolul 2

Formalităţi la biroul de tranzit

Secţiunea 1

Dispoziţii aplicabile la intrarea mărfurilor în ţară

42.  Biroul de tranzit este biroul vamal definit la art. 340b din Regulamentul vamal comunitar/art. 3, Apendicele I al Convenţiei.

43.  (1) Pentru mărfurile care vin din alte state membre/părţi contractante ale Convenţiei, tranzitează Ungaria sau Bulgaria şi intră în România sub acoperirea unui document T1/T2 nu exista un birou de tranzit la intrarea în România.

(2) Pentru mărfurile care vin sub acoperirea unui document T1/T2 din alte state membre/părţi contractante ale Convenţiei, tranzitează teritoriul unei ţări terţe unde procedura de tranzit comunitar/comun a fost suspendată, (ex. Ucraina sau Serbia şi Muntenegru) şi intră în România, biroul de tranzit este biroul de frontieră, de intrare în România, unde se reia procedura T1/T2.

44. (1) La biroul de tranzit se îndeplinesc formalităţile vamale specifice unui birou vamal de frontieră precum şi formalităţile specifice unui birou de tranzit.

(2) Atunci când mărfurile se prezintă la un alt birou de tranzit decât cel înscris în TAD sau când pe documentul de însoţire nu este menţionat biroul de tranzit, biroul vamal unde s-au prezentat mărfurile devine birou de tranzit şi, în vederea confirmării întrării pe teritoriul României, efectuează cererea de rerutare în aplicaţia NCTSRO, prin opţiunea „Cerere ATR". Datele în baza cărora se solicită rerutarea (transmiterea declaraţiei de tranzit către noul birou de tranzit) sunt: MRN, ţara de plecare (codul ţării biroului de plecare) şi biroul de tranzit (codul biroului vamal care solicită rerutarea).

45.  In situaţia prevăzută la punctul 43, alin.(2), pentru operaţiunile de tranzit comunitar/comun, care au ca birou de destinaţie un birou vamal din România, biroul de tranzit va ştampila documentul de însoţire a tranzitului, la rubrica nr. 52 „Birouri de tranzit prevăzute şi ţări".

Secţiunea a 2-a

Dispoziţii aplicabile la ieşirea mărfurilor din ţară

46.  Pentru mărfurile care pleacă în tranzit din România cu destinaţie un stat membru/o parte contractantă a Convenţiei şi intra pe teritoriul unui alt stat membru (Ungaria, Bulgaria) nu exista birou de tranzit.

47. (1) Pentru mărfurile care pleacă din România cu destinaţie un stat membru/o parte contractantă a Convenţiei şi urmează să intre pe teritoriul unei ţări terţe, unde procedura T1/T2 se suspendă (ex. Ucraina sau Serbia şi Muntenegru), biroul vamal de ieşire din România devine birou de tranzit.

(2) La acest birou vamal se vor îndeplini toate formalităţile specifice unui birou de frontieră, prevăzute în Codul vamal şi Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, precum şi toate formalităţile specifice unui birou de tranzit.

Capitolul 3

Formalităţi la biroul de destinaţie

Secţiunea 1

Procedura de tranzit sub acoperirea unei declaraţie vamale de tranzit comunitar/comun

48. (1) La biroul de destinaţie se efectuează formalităţile specifice, prevăzute la art. 361-364 din Regulamentul vamal comunitar/art 34-37 şi 46-47 din Apendicele I al Convenţiei.

(2)  Menţiunile înscrise de biroul de destinaţie, în rubrica "Observaţii", vor fi următoarele:

a) "conform" - când totul este în regulă;

b)  "neregulă minoră" - când neregula constatată nu are urmări în ceea ce priveşte încasarea drepturilor de import sau export, altor taxe, amenzilor şi majorărilor de întârziere;

c) "sancţiune contravenţională" - când în urma constatării unei nereguli se aplică prevederile reglementărilor vamale în vigoare;

d)  după caz: "excedent, lipsă, natura mărfurilor, încadrarea tarifară şi altele" -când au fost constatate diferenţe;

e)  "sumele devenite exigibile vor fi încasate" - în cazul în care neregula a dat naştere la perceperea de drepturi de import sau export şi alte taxe devenite exigibile. Biroul de destinaţie transmite exemplarul nr. 5 al declaraţiei de tranzit, cu menţiunile corespunzătoare şi o copie a procesului verbal de constatare. După primirea exemplarului nr.5 biroul de plecare va proceda la încasarea sumelor devenite exigibile şi va înştiinţa în scris Biroul centralizator dacă drepturile vamale au fost sau nu încasate.

(3) Menţiunile din rubrica "I. Controlat la biroul de destinaţie" a exemplarului nr. 5 trebuie autentificate prin înscrierea datei, precum şi a semnăturii şi ştampilei agentului vamal.

(4) Aceste menţiuni au rolul de a informa biroul de plecare cu privire la rezultatul controlului efectuat de biroul de destinaţie. In funcţie de menţiunile înscrise, biroul de plecare poate descărca sau nu operaţiunea de tranzit din evidenţe.

49.(1) Atunci când biroul de plecare este un birou dintr-un alt stat membru /parte contractantă, exemplarul nr.5 al declaraţiei de tranzit , completat corespunzător în rubrica „I", va fi transmis de către biroul de destinaţie, prin poştă, Biroului Centralizator, în maxim 5 zile de la data înregistrării astfel încât acestea să ajungă la biroul de plecare în termenul de maxim o lună de la încheierea regimului.

(2) Atunci când biroul de plecare este un birou vamal din România, exemplarul nr.5 al declaraţiei de tranzit, completat corespunzător în rubrica „I", va fi transmis de către biroul de destinaţie prin poştă, direct biroului de plecare, în vederea confirmării încheierii operaţiunii, în maxim 10 zile de la data înregistrării astfel încât acestea să ajungă la birourile de plecare în termenul de maxim o lună de la încheierea regimului.

(3)  Când operaţiunea de tranzit s-a derulat sub acoperirea unei garanţii izolate exemplarul nr. 5 va fi transmis de către biroul de destinaţie, prin poştă, a doua zi de la data înregistrării operaţiunii în evidenţe.

50. (1) Regimul de tranzit comunitar/comun se încheie atunci când mărfurile şi declaraţia de tranzit sunt prezentate la biroul de destinaţie, conform dispoziţiilor regimului şi înregistrate în evidenţa acestuia, iar rezultatul controlului, "conform", este înscris pe declaraţia de tranzit.

(2) Garanţia constituită de principalul obligat pentru operaţiunea de tranzit nu poate fi utilizată pentru plasarea mărfurilor sub o altă destinaţie vamală sau un alt regim vamal.

51.  (1) La cererea principalului obligat sau a transportatorului, biroul de destinaţie este obligat să elibereze o probă alternativă sau o recipisă, conform prevederilor din Regulamentul vamal comunitar/Convenţie.

(2) Aceste documente se eliberează la momentul încheierii regimului de tranzit si nu ulterior.

(3) Recipisă poate să conţină, în afara spaţiului rezervat biroului vamal, adresa la care principalul obligat doreşte să fie returnată. Această adresă poate fi înscrisă pe verso-ul recipisei.

(4)  Biroul de destinaţie nu este obligat să trimită recipisele prin poştă, această obligaţie revenind reprezentantului principalului obligat.

Secţiunea a 2-a

Particularităţi în cazul depunerii declaraţiei de tranzit în NCTS_RO

52.  Atunci când mărfurile se prezintă la un birou de destinaţie altul decât cel înscris în TAD, noul birou devine birou de destinaţie şi, în vederea confirmării operaţiunii în NCTS_RO, efectuează cererea de rerutare, prin opţiunea „Cerere AAR". Datele în baza cărora se solicită rerutarea în NCTS_RO (transmiterea declaraţiei de tranzit către noul birou de destinaţie) sunt: MRN, Ţara de plecare (codul ţării biroului de plecare) şi biroul de destinaţie (codul biroului vamal care solicită rerutarea).

53.  (1) Pentru încheierea şi descărcarea unei operaţiuni de tranzit în NCTS este obligatoriu ca biroul de destinaţie să transmită 2 mesaje:

a)  „Avizul de sosire" - la data prezentării şi înregistrării operaţiunii în evidenţe;

b)  „Rezultatele controlului" - cel târziu a 2-a zi lucrătoare după data înregistrării operaţiunii în evidenţe.

(2)  Dacă în NCTS, nu a fost transmis nici un mesaj (sau numai unul singur) operaţiunea de tranzit va intra în procedură de cercetare şi va genera investigaţii şi cheltuieli suplimentare, inclusiv trecerea tranzitului prin mai multe stări.

(3)  Biroul de destinaţie nu trebuie să transmită cele două mesaje simultan. Transmiterea simultană a celor 2 mesaje generează mesaje de eroare şi operaţiunea nu va fi descărcată.

Capitolul 4

Procedura alternativă

Secţiunea 1

Dispoziţii la biroul de plecare

54. (1) Procedura alternativă va fi utilizată numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea scrisă a autorităţii vamale, în aplicarea art. 353 din Regulamentul vamal comunitar/art. 18, Apendicele I al Convenţiei, atunci când:

a)   sistemul informatic al autorităţii vamale nu funcţionează;

b)   sistemul informatic al principalului obligat nu funcţionează.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi atunci când autoritatea vamală decide aplicarea procedurii alternative, în situaţiile pe care le va specifica în mod expres. In aceste cazuri birourile vamale şi principalii obligaţi vor fi informaţi în prealabil, de către structura de Help-Desk.

55.  (1) Atunci când se recurge la procedura alternativă, declaraţia de tranzit T1/T2 se întocmeşte pe formularele corespunzătoare ale declaraţiei vamale în detaliu, însoţite după caz, de formularele complementare sau de lista de încărcătură. Declaraţia de tranzit poate fi întocmită şi pe formularul documentului de însoţire TAD, dacă biroul de plecare a acceptat operaţiunea şi până la eliberarea mărfurilor în tranzit, sistemul informatic nu mai funcţionează.

(2) Completarea declaraţiei de tranzit se face conform Anexei 37 la Regulamentul vamal comunitar/Anexei A7, Apendicele III al Convenţiei.

56.  (1) Atunci când nu este disponibilă reţeaua de comunicaţii a principalului obligat se utilizează formularele corespunzătoare ale declaraţiei vamale în detaliu. Pentru aceste situaţii, birourile de plecare vor aproba utilizarea procedurii alternative numai în cazuri temeinic justificate.

(2)  Declaraţia de tranzit va fi completată şi prezentată pe cele trei exemplare corespunzătoare regimului de tranzit, ale formularele corespunzătoare ale declaraţiei vamale în detaliu.

(3)   Când sistemul informatic al autorităţii vamale este inoperabil şi pentru situaţiile prevăzute la alin.1, se aplică următoarele dispoziţii specifice:

a)  declaraţia va fi înregistrată de biroul de plecare. Numărul de înregistrare atribuit va fi diferit decât cel alocat de NCTS_RO şi se va înscrie în rubrica C;

b)  dacă se utilizează formularul documentului de însoţire a tranzitului, ca document cu valoare de declaraţie de tranzit, pe acesta nu va fi imprimat un cod de bare şi nici menţiunea „MRN:";

c)   biroul de plecare solicită principalului obligat prezentarea documentelor care atestă constituirea unei garanţii. In cazul garanţiei globale sau a dispensei de garanţie, biroul de plecare solicită principalului obligat să prezinte certificatele de garanţie globală, sau, după caz, de dispensă de garanţie, în vederea verificării;

d)  procedura alternativă va fi indicată prin aplicarea ştampilei „Procedură alternativă" al cărei model figurează în anexa nr.3 la prezentele norme. Ştampila va fi aplicată în rubrica A a declaraţiei vamale în detaliu sau în locul codului de bare şi MRN-ului din documentul de însoţire a tranzitului;

e)  documentul cu valoare de declaraţie de tranzit va fi obligatoriu ştampilat, în rubrica D., de către biroul de plecare.

57.   (1) Atunci când se ia decizia de utilizare a procedurii alternative este important ca biroul de plecare să se asigure că fiecare declaraţie care a fost introdusă în sistemul informatic, dar nu a fost procesată datorită inoperabilitatii sistemului, va fi anulată.

(2) Principalul obligat trebuie să informeze biroul de plecare în legătură cu fiecare declaraţie de tranzit depusă în sistemul informatic şi pentru care în continuare, s-a utilizat procedura alternativă;

(3)  Autoritatea vamală va urmări utilizarea procedurii alternative, pentru a evita folosirea acesteia în mod abuziv.

(4)  Inainte de a recurge la utilizarea procedurii alternative, se recomandă birourilor de plecare să solicite informaţii suplimentare, în legătură cu funcţionarea aplicaţiei şi a comunicaţiei, de la structura Help-Desk.

58.  (1) Atunci când nu este disponibil sistemul informatic al expeditorului agreat se utilizează formularele corespunzătoare formularele corespunzătoare ale declaraţiei vamale în detaliu, preautentificate de biroul vamal.

(2) Se vor aplica următoarele prevederi:

a)  expeditorul agreat solicită biroului de plecare preautentificarea mai multor declaraţii, într-o cantitate care să asigure derularea corespunzătoare a activităţii pentru maxim 2 (două) zile;

b)  în cazul procedurii simplificate, expeditorul agreat va îndeplini toate condiţiile şi obligaţiile privind datele care se scriu în diferitele rubrici ale declaraţiei, precum şi cele referitoare la utilizarea exemplarelor declaraţiei vamale de tranzit preautentificate de biroul de plecare;

c)  atunci când expeditorul agreat trebuie să utilizeze procedura alternativă va anunţa biroul de plecare prin fax sau printr-o altă modalitate agreată de acesta, informându-l în legătură cu momentul începerii acestei proceduri, Biroul de plecare va confirma imediat primirea acestei informări şi după caz, va aproba sau nu trecerea la procedura alternativă. Atunci când sistemul informatic va funcţiona din nou, expeditorul agreat va informa biroul de plecare şi va transmite detaliile asupra declaraţiilor preutentificate utilizate;

d)  autoritatea vamală va monitoriza utilizarea procedurii alternative şi atunci când constată că această procedură a fost folosită greşit sau abuziv, va suspenda temporar, sau, după caz, va anula autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate;

e)  utilizarea procedurii alternative va fi indicată prin aplicarea ştampilei de procedură alternativă, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele norme. Ştampila va fi aplicată în rubrica A., pe toate exemplarele declaraţiei de tranzit;

f)   o copie a aprobării date de biroul de plecare pentru utilizarea procedurii alternative va fi anexată la fiecare declaraţie de tranzit întocmită în cadrul acestei proceduri;

g)  atunci când se utilizează procedura alternativă, expeditorul agreat trebuie să informeze biroul de plecare în legătură cu toate declaraţiile introduse în sistem şi care nu au fost finalizate în NCTS, astfel încât acestea să fie anulate.

59.  Când se constată că un expeditor agreat a utilizat procedura alternativă pentru mai mult de 5% din operaţiunile de tranzit comun/comunitar efectuate la nivelul unui an, din motive imputabile acestuia, biroul de plecare va face o reevaluare a tuturor condiţiilor care au stat la baza autorizării pentru a stabili dacă acestea mai sunt întrunite, inclusiv cele legate de accesul la aplicaţia NCTS_RO.

60. Decizia de aplicare a procedurii alternative, bazată pe utilizarea declaraţiei vamale în detaliu sau a documentului tipărit sub forma documentului de însoţire a tranzitului va fi considerată măsură excepţională. Agentul economic conectat la NCTS sau, după caz, biroul vamal, trebuie să încerce rezolvarea problemelor (aplicaţie, conectare, reţea de comunicaţii) înainte de a propune sau, după caz, aproba trecerea la procedura alternativă.

61.   (1) Operaţiunile de tranzit comun/comunitar în NCTS şi operaţiunile în procedura alternativă vor fi considerate ca proceduri diferite.

(2) Toate operaţiunile emise şi eliberate în NCTS vor fi finalizate în NCTS şi toate operaţiunile emise în procedură alternativă vor fi încheiate în procedură alternativă, cu respectarea prevederilor referitoare ia utilizarea declaraţiei vamale în detaliu.

Secţiunea a 2-a

Procedura alternativă la biroul de tranzit

62.  Atunci când biroul de tranzit lucrează în procedură alternativă, se vor aplica următoarele dispoziţii specifice:

-  ştampilează exemplarul TAD cu care mărfurile se vor prezenta la biroul de destinaţie, în rubrica nr.51;

-  reţine avizul de tranzit (TC10) şi o copie a TAD;

-  în caz de suspiciuni sau nereguli, biroul de tranzit ia legătura cu structura de Help-Desk, pentru a afla dacă datele prezentate de transportator coincid cu cele din aplicaţia NCTS;

-  imediat după încetarea procedurii alternative va confirma operaţiunea, prin trimiterea mesajului „Notificare de trecere a frontierei - NCF".

63.  (1) Dacă la biroul de tranzit mărfurile s-au prezentat însoţite de exemplarele nr. 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit sau de documentul de însoţire, emise în procedură alternativă de către un birou de plecare dintr-un stat membru/parte contractantă (au aplicată ştampila roşie „Procedură alternativă NCTS", atunci operaţiunea nu poate fi prelucrată în aplicaţia NCTS ci în procedura alternativă.

(2)  In vederea înregistrării operaţiunii de tranzit în evidenţe, biroul de tranzit verifică dacă declaraţia de tranzit este ştampilată de către biroul de plecare sau, în cazul procedurii simplificate de către expeditorul agreat.

(3) Biroul de tranzit aplică direct prevederile art. 359 (2) din Regulamentul vamal comunitar/art. 32, Apendicele I al Convenţiei şi reţine avizul de tranzit, prezentat de transportator.

Secţiunea a 3-a

Procedura alternativă la biroul de destinaţie

64.  Atunci când mărfurile se prezintă la biroul de destinaţie cu TAD şi biroul de destinaţie lucrează în procedură alternativă, se aplică următoarele dispoziţii specifice:

-  atunci când nu sunt îndoieli cu privire la tranzitul derulat, operaţiunea se va înregistra în evidenţe;

- în caz de suspiciuni sau nereguli, biroul de destinaţie ia legătura cu structura de Help-Desk, pentru a afla dacă datele prezentate de transportator coincid cu cete din aplicaţia NCTS;

-  se vor efectua toate celelalte formalităţi în vederea încheierii operaţiunii de tranzit şi biroul de destinaţie va confirma operaţiunea în NCTS_RO imediat după încetarea procedurii alternative.

65.   (1) Dacă la biroul de destinaţie mărfurile s-au prezentat însoţite de exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit sau de documentul de însoţire emis în procedură alternativă, atunci operaţiunea nu poate fi încheiată în NCTS_RO.

(2) In acest caz se aplică dispoziţiile specifice unei proceduri manuale (aferente prezentării exemplarelor 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit).

66. (1) Atunci când biroul de plecare este un birou dintr-un alt stat membru /parte contractantă, exemplarul nr.5 al declaraţiei de tranzit sau, după caz, copia TAD emis în procedură alternativă, completat corespunzător în rubrica „I", va 11 transmis de către biroul de destinaţie, prin poştă, Biroului Centralizator, în maxim 5 zile de la data înregistrării astfel încât acestea să ajungă la birourile de plecare în termenul de maxim o lună de la încheierea regimului.

(2) Atunci când biroul de plecare este un birou vamal din România, exemplarul nr.5 al declaraţiei de tranzit sau, după caz, copia TAD emis în procedură alternativă, completat corespunzător în rubrica „I", va fi transmis de către biroul de destinaţie prin poştă, direct biroului de plecare, în vederea confirmării încheierii operaţiunii, în maxim 10 zile de la data înregistrării astfel încât acestea să ajungă la birourile de plecare în termenul de maxim o lună de la încheierea regimului.

(3) In situaţia în care biroul de destinaţie este în imposibilitatea de a confirma o operaţiune de tranzit emisă în NCTS_RO, va transmite Biroului Centralizator o copie a TAD, completată corespunzător şi ştampilată, în rubrica „I".

PARTEA a IV-a

SIMPLIFICĂRI

Capitolul 1

Dispoziţii generale

67.  (1) Autorizaţia de utilizare a listelor de încărcătură speciale, a sigiliilor cu model special, statutului de expeditor agreat sau statutului de destinatar agreat se eliberează de biroul de plecare în raza căruia se vor efectua formalităţile de tranzit.

(2) Pentru celelalte tipuri de simplificări, autorizaţia se eliberează de Autoritatea Naţională a Vămilor.

68.   (1) Autoritatea vamală poate suspenda autorizaţia de utilizare a unei proceduri simplificate de tranzit, pe o perioadă de până la 6 luni, atunci când titularul acesteia nu îşi îndeplineşte una din obligaţii sau dacă săvârşeşte o abatere de la reglementările vamale.

(2)  Autorizaţia de utilizare a unei simplificări poate fi anulată de autoritatea vamală, atunci când:

a) se constată săvârşirea repetată a unor abateri de la legislaţia vamală;

b) titularul autorizaţiei îşi încetează activitatea;

c) una sau mai multe condiţii fixate prin eliberarea sa nu mai sunt îndeplinite.

(3)  Decizia de suspendare sau de anulare a autorizaţiei produce efecte din momentul primirii comunicării de către titularul acesteia. Aceasta se transmite în scris birourilor vamale menţionate în autorizaţie şi, după caz, autorităţilor vamale din statele membre/părţile contractante implicate în aplicarea procedurii simplificate.

(4)  In cazuri excepţionale şi în măsura în care interesul legitim al titularului autorizaţiei o cer, autoritatea vamală poate să amâne intrarea în vigoare a deciziei pentru o dată ulterioară. Această dată se indică în decizie.

Capitolul 1

Utilizarea sigiliilor cu model special

69. (1) Sigiliile cu model special trebuie să fie în prealabil admise de către autoritatea vamală şi modelul acestora trebuie să îndeplinească toate caracteristicile din anexa nr.46a la Regulamentul vamal comunitar/anexa II, Apendicele I, al Convenţiei, atestate printr-un certificat de calitate ISO.

(2)  In vederea autorizării pentru utilizarea sigiliilor cu model special, principalul obligat trebuie, să prezinte dovezi că îndeplineşte condiţiile generale de acordare a unei proceduri simplificate şi:

a) un model al sigiliilor însoţit de o anexă cu amprenta si caracteristicile acestora;

b)  un certificat de calitate ISO care atestă că sigiliile corespund caracteristicilor din anexa 46a la Regulamentul vamal comunitar.

(3)  Principalul obligat trebuie să înregistreze toate sigiliile într-un registru identic cu Registrul de evidenţa a sigiliilor vamale al biroului vamal şi să ţină evidenţa utilizării acestora. La rubrica „Numele şi prenumele lucrătorilor vamali care au primit şi utilizat sigiliile vamale" se înscriu datele persoanei care a fost desemnată de titular să gestioneze şi să utilizeze sigiliile.

(4)  Biroul vamal va transmite Biroului Centralizator o copie a autorizaţiei de utilizare a sigiliilor cu model special, precum şi o copie a anexei cu amprenta şi caracteristicile acestora, în vederea informării tuturor structurilor statelor membre.

Capitolul 2

Expeditor agreat

70.  Expeditorul agreat este principalul obligat, cu sediul în România, autorizat de autoritatea vamală să efectueze operaţiuni de tranzit comun/comunitar, în procedură T1/T2 fără a prezenta biroului de plecare mărfurile care fac obiectul declaraţiei de tranzit.

71.   In aplicarea prevederilor Regulamentului vamal comunitar/Convenţiei, statutul de expeditor agreat se acordă numai principalilor obligaţi care:

a)  sunt autorizaţi să utilizeze o garanţie globală sau o dispensă de garanţie;

b)  sunt autorizaţi pentru accesul la NCTS. Condiţia privind autorizaţia de acces la NCTS poate fi îndeplinită şi de către un comisionar în vamă care are contract încheiat cu principalul obligat;

c)   utilizează în mod regulat regimul de tranzit comunitar/comun sau, după caz, sunt autorizaţi în calitate de beneficiar al procedurii de vămuire ia domiciliu pentru mărfurile care urmează a fi expediate şi pentru care se efectuează formalităţile de tranzit de la adresele menţionate în autorizaţie.

Se consideră că o persoană „a utilizat în mod regulat regimul de tranzit" atunci când acea persoană a efectuat, în calitate de principal obligat, cel puţin 100 operaţiuni de tranzit comun/comunitar, (sau în procedură T1RO), în anul precedent.

d)  Pentru mărfurile care urmează a fi plasate în tranzit comun/comunitar şi vor fi transportate în procedură simplificată pe calea ferată au încheiat un acord scris cu societatea de cale ferată care, în calitate de transportator este şi titular al operaţiunii de tranzit.

72.  (1) Cererea de autorizare pentru acordarea statutului de expeditor agreat, justificată, se depune la biroul vamal de plecare, la care principalul obligat doreşte să deschidă operaţiuni de tranzit comun/comunitar în procedură simplificată.

(2) In cererea de autorizare vor fi menţionate: denumirea societăţii comerciale şi sediul social al acesteia, adresele de la care sunt expediate mărfurile în vederea plasării în tranzit comunitar/comun, modalitatea de transport a mărfurilor.

(3)  La cerere, pe lângă documentele care atestă că societatea îndeplineşte condiţiile generale prevăzute la art. 373 din Regulamentul vamal comunitar/art.49, Apendicele I al Convenţiei, vor fi anexate următoarele:

a) documente justificative care atestă calitatea de principal obligat;

b)  adresa/adresele locaţiilor de unde mărfurile urmează a fi plasate în tranzit comunitar/comun;

c) copie după autorizaţia de utilizare a garanţiei globale/dispensă de garanţie;

d) copie după autorizaţia pentru accesul la NCTS.

In cazul societăţilor care sunt autorizate în calitate de beneficiar ai procedurii de vămuire la domiciliu, autorizaţia pentru acces la aplicaţia NCTS se eliberează:

- societăţii, atunci când aceasta declară direct mărfurile în tranzit;

-  comisionarului în vamă atunci când societatea apelează la serviciile acestuia pentru completarea declaraţiei de tranzit;

e)   declaraţie angajament din care să rezulte că va respecta prevederile referitoare la tranzitul comunitar/comun.

(4)  Dacă la data depunerii cererii de autorizare societatea nu este autorizată pentru accesul la aplicaţia NCTS, biroul vamal verifică îndeplinirea tuturor celorlalte condiţii şi emite un aviz favorabil, în vederea autorizării societăţii pentru accesul la NCTS. Autorizaţia de expeditor agreat va fi eliberată de biroul vamal numai după ce societatea prezintă şi autorizaţia pentru accesul la NCTS, eliberată de către Autoritatea Naţională a Vămilor.

73.  In vederea expedierii mărfurilor care se plasează în regim de tranzit comunitar/comun sub acoperirea unei declaraţii de tranzit, expeditorul agreat are următoarele obligaţii:

a)  să completeze declaraţia vamală preautentificată, setul de exemplare destinat regimului vamal de tranzit sau, după caz, setul destinat regimului vamal de export simultan cu tranzit;

b)   să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport pentru încărcare, prin transmiterea "informării de încărcare". Biroul vamal va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c)  să încarce mărfurile, să sigileze mijlocul de transport şi să înscrie în rubrica D - "Controlat la biroul de plecare" a declaraţiei de tranzit, termenul de tranzit, măsurile de identificare aplicate şi menţiunea „Expeditor agreat";

d)  să predea biroului de plecare exemplarele declaraţiei vamale preautentificate, în cadrul perioadei de justificare prevăzute în avizul biroului vamal;

e)  să ţină evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale atribuite;

f)  pentru operaţiunile de tranzit către un birou de destinaţie din România să introducă datele referitoare la tranzit în sistemul informatic, în scopul urmăririi derulării operaţiunilor de tranzit, utilizând în calitate de principal obligat codul atribuit pe baza numărului de identificare.

74. (1) Atunci când declaraţia de tranzit se depune în NCTS_RO, biroul de plecare va stabili împreună cu expeditorul agreat, termenul şi modalitatea în care va fi informat de expeditorul agreat despre depunerea declaraţiei de tranzit, astfel încât să poată proceda la un eventual control, înainte de eliberarea în tranzit a mărfurilor;

(2) Expeditorul agreat va transmite declaraţia de tranzit în NCTS_RO la biroul de plecare înainte de eliberarea mărfurilor.

(3) In vederea expedierii şi plasării mărfurilor expeditorul agreat are următoarele obligaţii:

a)  să completeze declaraţia de tranzit în aplicaţia NCTS, inclusiv cu informaţiile corespunzătoare din rubrica „D. Controlat la biroul de plecare";

b)  să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport pentru încărcare, prin transmiterea, în acelaşi timp, a "informării de încărcare" şi a mesajului electronic conţinând datele declaraţiei de tranzit. Biroul vamal va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c)  să încarce mărfurile şi să sigileze mijlocul de transport atunci când biroul de plecare nu intervine pentru efectuarea controlului;

d)  să tipărească din aplicaţia NCTS documentul de insotire a tranzitului (TAD) după eliberarea mărfurilor în tranzit şi să îl predea transportatorului, în vederea efectuării operaţiunii;

e)  să tipărească din aplicaţia NCTS exemplarul nr.1 al declaraţiei de tranzit (NTD), să îl ştampileze şi să îl predea biroului de plecare (în cadrul perioadei de justificare prevăzute în avizul biroului vamal);

f) să ţină evidenţa sigiliilor vamale atribuite.

75.  Pentru mărfurile vămuite la export de către o societate care beneficiază de procedura de vămuire la domiciliu, pentru care se aplică regimul de tranzit comunitar/comn şi care urmează a fi transportate pe calea ferată de către o societate care utilizează procedura simplificată de tranzit, formalităţile de tranzit sunt efectuate de către societatea de cale ferată sau de către expeditorul agreat în baza acordului încheiat cu societatea.

76.  Pentru mărfurile vămuite la export de către o societate care beneficiază de procedura de vămuire la domiciliu, pentru care se aplică regimul de tranzit comunitar/comn şi care urmează a fi transportate pe calea ferată în procedura normală de tranzit, formalităţile vamale de tranzit vor fi efectuate de către expeditorul agreat, utilizând declaraţii vamale preautentificate de biroul vamal de plecare.

77.  Operaţiunile de tranzit comun/comunitar pentru mărfuri transportate pe calea ferată sau în containere, în procedură simplificată de tranzit, nu se efectuează în NCTS_RO.

Capitolul 3

Destinatar agreat

78.  Destinatarul agreat este persoana juridică, cu sediul în România, autorizată de autoritatea vamală să primească direct mărfuri plasate în tranzit comunitar/comun fără a le prezenta biroului de destinaţie.

79.  Statutul de destinatar agreat se acordă numai societăţilor care:

a)  primesc în mod regulat mărfuri plasate în tranzit comun/comunitar sau, după caz, sunt autorizaţi în calitate de beneficiar al procedurii de vămuire la domiciliu pentru mărfurile care se introduc în ţară în regim de tranzit comun/comunitar, (formalităţile de tranzit urmând a fi încheiate la adresele menţionate în autorizaţie).

Se consideră că o persoană „primeşte în mod regulat mărfuri plasate în tranzit comun/comunitar" atunci când acea persoană primeşte în calitate de destinatar mărfuri plasate în tranzit comun/comunitar, cel puţin 100 de operaţiuni într-un an calendaristic.

b)  sunt autorizaţi pentru accesul la NCTS. In cazul societăţilor care sunt autorizate în calitate de beneficiar ai procedurii de vămuire la domiciliu, condiţia privind autorizaţia de acces la NCTS poate fi îndeplinită şi de către un comisionar în vamă care are contract încheiat cu destinatarul.

c)   pentru mărfurile care sunt plasate în tranzit comun/comunitar şi sunt transportate pe calea ferată, au încheiat un acord scris cu societatea de cale ferată care efectuează transportul.

80.  (1) Cererea de autorizare pentru acordarea statutului de destinatar agreat, justificată, se depune la biroul vamal, la care destinatarul primeşte mărfuri plasate în tranzit comun/comunitar.

(2) In cererea de autorizare vor fi menţionate: denumirea societăţii comerciale şi sediul social al acesteia, adresele la care sunt primite mărfurile în vederea încheierii operaţiunii de tranzit.

(3)  La cerere, pe lângă documentele care atestă că societatea îndeplineşte condiţiile generale prevăzute la art. 373 din Regulamentul vamal comunitar/art 49, Apendicele I, al Convenţiei, vor fi anexate următoarele:

a)   documente justificative care atestă calitatea şi obiectul de activitate al societăţii (beneficiar al procedurii de vămuire la domiciliu pentru mărfuri care se importă, comisionar în vamă, transportator, casă de expediţii). Pentru ultimele trei calităţi se va prezenta şi situaţia operaţiunilor de tranzit primite (sau care vor fi primite) ca destinatar;

b)    adresa/adresele locaţiilor unde primeşte mărfurile plasate în tranzit comun/comunitar, în vederea încheierii regimului;

c)  copie după autorizaţia pentru accesul la NCTS. In cazul societăţilor care sunt autorizate în calitate de beneficiar ai procedurii de vămuire la domiciliu, autorizaţia pentru acces la aplicaţia NCTS se eliberează:

- societăţii, atunci când aceasta declară direct mărfurile în tranzit;

-  comisionarului în vamă atunci când societatea apelează la serviciile acestuia pentru declararea mărfurilor;

d)   declaraţie angajament din care să rezulte că va respecta prevederile referitoare la procedura T1/T2.

(4)  Dacă la data depunerii cererii de autorizare societatea nu este autorizată pentru accesul la aplicaţia NCTS, biroul vamal verifică îndeplinirea tuturor celorlalte condiţii şi emite un aviz favorabil, în vederea autorizării societăţii pentru accesul la NCTS. Autorizaţia de destinatar agreat va fi eliberată de biroul vamal numai după ce societatea prezintă şi autorizaţia pentru accesul la NCTS, eliberată de către Autoritatea Naţională a Vămilor.

81. (1) In vederea încheierii regimului de tranzit comunitar/comun, destinatarul agreat este obligat:

a)  la primirea mărfurilor să elibereze transportatorului o recipisă, completată astfel:

-     la rubrica "Nr. de înregistrare" se va înscrie numărul avizului de sosire;

-    la rubrica "Biroul vamal" se va înscrie denumirea biroului de destinaţie;

-    în partea dreaptă sus a formularului va fi înscrisă menţiunea "destinatar agreat";

-    ştampila  societăţii  şi  semnătura  vor fi  aplicate  în   partea  dreaptă  jos  a formularului;

b)   să informeze biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport, prin întocmirea şi transmiterea "avizului de sosire" la biroul de destinaţie, care va decide cu privire la efectuarea controlului în cadrul termenului prevăzut în autorizaţie;

c) să înregistreze avizul de sosire în "Registrul de evidenţă al avizelor";

d)  dacă biroul vamal nu intervine în termenul prevăzut în autorizaţie, să verifice existenţa şi integritatea sigiliilor, să descarce mărfurile şi să efectueze controlul acestora;

e)  să anunţe imediat, biroul de destinaţie de eventualele lipsuri, excedente, substituiri sau alte nereguli precum sigilii neintacte;

f) să înscrie în rubrica I - "Controlat la biroul de destinaţie" a declaraţiei de tranzit, menţiunea "DESTINATAR AGREAT", urmată de denumirea societăţii comerciale, precum şi numărul şi data avizului de sosire, dacă agentul vamal desemnat nu intervine în cadrul termenului stabilit în autorizaţie;

g)  să trimită fără întârziere la biroul de destinaţie exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit care au însoţit mărfurile indicând, data sosirii ca şi starea eventualelor sigilii aplicate;

(2) Atunci când destinatarul agreat primeşte mărfuri care au fost transportate pe calea ferată în procedură simplificată, efectuează formalităţile prevăzute la alin.1, literele a) -e) şi înscrie pe verso-ul documentelor de transport prezentate (în cazul scrisorii de trăsură CIM sub rubrica G) menţiunea "DESTINATAR AGREAT", urmată de denumirea societăţii comerciale, numărul şi data avizului de sosire, dacă agentul vamal desemnat nu intervine în cadrul termenului stabilit în autorizaţie şi le predă societăţii de cale ferată.

In termen de 2 zile de la data primirii documentelor de la destinatarul agreat, societatea de cale ferată prezintă documentul de transport (exemplarele 2 şi 3 ale scrisorii de trăsură CIM sau, după caz exemplarele 1, 2, 3A şi 3B ale buletinului de expediere TR) biroului de destinaţie care îl vizează, reţine exemplarul 3 al scrisorii de trăsură CIM sau, după caz exemplarul nr. 3A al buletinului de expediere TR şi restituie societăţii celelalte exemplare, vizate.

82. (1) Obligaţiile titularului de tranzit vamal sunt îndeplinite dacă în urma controlului mărfurilor nu au fost constatate diferente.

(2)  Destinatarul agreat este obligat ca cel mai târziu în ziua lucrătoare următoare descărcării mărfurilor să prezinte biroului vamal declaraţia de tranzit predată acestuia de transportator.

(3)  Declaraţia de tranzit trebuie să conţină numărul şi data avizului de sosire. In rubricile declaraţiei de tranzit destinatarul înscrie denumirea în clar a societăţii comerciale, precedată de menţiunea "DESTINATAR AGREAT".

(4)  In cazul în care biroul vamal intervine în cadrul termenului menţionat în autorizaţie declaraţia de tranzit se predă imediat agentului vamal desemnat.

83.  Operaţiunile de tranzit comun/comunitar pentru  mărfuri transportate în procedură simplificată de tranzit,  pe calea ferată sau în containere mari nu se prelucrează în NCTS_RO. Biroul de destinaţie va stabili modalităţile corespunzătoare, referitoare la prezentarea documentului de transport cu valoare de declaraţie de tranzit, conform celor înscrise la punctul precedent şi la art. 442a din Regulamentul vamal comunitar/art.105, alin.2 Apendicele I al Convenţiei, în vederea asigurării încheierii regimului de tranzit.

84.   (1) Atunci când biroul de destinaţie nu a intervenit pentru efectuarea controlului, la primirea exemplarelor 4 şi 5 ale declaraţiei de tranzit, are obligaţia de a le înregistra în evidenţele proprii şi de a înscrie în rubrica I - "Controlat la biroul de destinaţie" data primirii, sub semnătura şi ştampila personală a agentului vamal desemnat şi menţiunile referitoare la rezultatul controlului.

(2) Confirmarea tranzitului se va face de agentul vamal responsabil cu această operaţiune. La confirmarea informatică a operaţiunii de tranzit biroul de destinaţie va înscrie în mod obligatoriu, la rubrica "Observaţii" numărul şi data înregistrării declaraţiei de tranzit în evidenţele proprii şi, acolo unde este cazul, neregulile constatate cu ocazia controlului efectuat.

85.  (1) Atunci când operaţiunea de tranzit a fost efectuată în aplicaţia NCTS destinatarul agreat informează biroul de destinaţie despre sosirea mărfurilor, înaintea descărcării lor, prin transmiterea simultană a „Notificării de sosire" în aplicaţia NCTS (completând data sosirii în rubrica I) şi a avizului de sosire.

(2)  Destinatarul agreat va aştepta permisiunea de descărcare, respectiv trecerea declaraţiei de tranzit în starea „Unloading", înainte de a începe descărcarea mărfurilor din mijlocul de transport.

(3)  După descărcarea mărfurilor, destinatarul va introduce în sistem rezultatul controlului, pentru generarea mesajului „Rezultatele Controlului". Aceste date trebuie introduse imediat după descărcarea mărfurilor sau cel târziu a 2-a zi. Dacă biroul de destinaţie intervine pentru efectuarea controlului atunci lucrătorul vamal va completa datele privind rezultatul controlului (în aplicaţie şi pe documentul de însoţire corespunzător).

(4)  Destinatarul agreat va transmite biroului de destinaţie, a doua zi, o copie a documentului de însoţire a tranzitului, care a circulat împreună cu mărfurile.

Capitolul 4

Dispoziţii comune privind statutul de expeditor sau destinatar agreat

86.  (1) Autorizaţiile de expeditor şi destinatar agreat, valabile pentru operaţiuni de tranzit comunitar/comun, se eliberează de biroul vamal în a cărui rază de competenţă teritorială solicitantul îşi are sediul sau punctul de lucru.

(2) Autorizaţia de expeditor/destinatar agreat se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de şeful biroului vamal.

(3)  Un exemplar al autorizaţiei se remite titularului şi un exemplar se reţine de biroul vamal. Biroul vamal transmite o copie a exemplarului care rămâne în evidenţa sa, la Autoritatea Naţională a Vămilor.

87.  (1) Se emite o singură autorizaţie, indiferent de numărul birourilor vamale pe lângă care se utilizează procedura simplificată. Numărul autorizaţiei se acordă, în ordine cronologică şi crescătoare, sub forma ROxxxxxxyyy, unde ROxxxxxx este codul NCTS al biroului vamal emitent şi yyy este numărul autorizaţiei.

(2) Extinderea autorizaţiei şi pe lângă alte birouri vamale, se va acorda cu respectarea procedurii de autorizare. Noul birou vamal va completar o anexă la autorizaţia iniţială, în care vor fi înscrise toate elementele corespunzătoare.

Capitolul 5

Procedura simplificată pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau containere mari

Secţiunea 1

Dispoziţii generale

88.  (1) Dispoziţiile cuprinse în acest capitol se aplica numai pentru mărfurile transportate în regim de tranzit vamal, pe calea ferată sau în containere mari, sub acoperirea unei scrisori de trăsură CIM sau, după caz a unui buletin de expediere TR şi pentru care se autorizează utilizarea procedurii simplificate.

(2)  In toate celelalte cazuri, atunci când se aplică regimul de tranzit pentru mărfurile transportate pe calea ferată sau în containere mari, se va utiliza procedura normală de tranzit, prin întocmirea declaraţiei de tranzit comunitar/comun, conform prevederilor cuprinse în PARTEA A III-A - PROCEDURA DE TRANZIT.

(3)  Autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate pentru mărfurile transportate pe calea ferată, se acordă societăţilor care îndeplinesc condiţiile generale prevăzute la art. 373 din Regulamentul vamal comunitar/art. 49, Apendicele I al Convenţiei şi condiţiile specifice transportului pe calea ferată:

a)  au sediul în România;

b)  folosesc în mod regulat regimul de tranzit comun/comunitar;

c)   nu au comis abateri grave sau repetate de la legislaţia vamală sau fiscală ;

d)  au constituit în structura proprie un Centru contabil care să pună la dispoziţia autorităţii vamale toate documentele necesare pentru efectuarea controalelor periodice ;

e)  transportă mărfuri pe calea ferată sub acoperirea scrisorii de trăsură CIM sau după caz, transportă mărfuri pe containere mari sub acoperirea buletinului de expediere TR;

f)   sunt membri activi la Uniunea Internaţională a Căilor Ferate- UIC;

g)  deţin licenţă de transport, având încheiat contract de acces pe infrastructura publică feroviară.

(4)  Se consideră că un principal obligat „foloseşte în mod regulat" regimul de tranzit, în situaţia în care a efectuat cel puţin 100 de operaţiuni de tranzit într-un an calendaristic.

89. In sensul prezentelor norme, prin societate se înţelege:

a)   societatea de cale ferată autorizată să utilizeze scrisoarea de trăsură CIM cu valoare de declaraţie vamală de tranzit, sau

b)  reprezentantul naţional al societăţii de transport care utilizează buletinul de expediere TR cu valoare de declaraţie vamală de tranzit.

Secţiunea a 2-a

Dosarul de autorizare

90. Autorizaţia se acordă în baza cererii de autorizare întocmită în conformitate cu art.374 din Regulamentul vamal comunitar/art. 50, Apendicele I al Convenţiei care să cuprindă informaţii privind datele de identificare a societăţii.

La cerere se anexează:

a)  formularul de înregistrare a numărului de identificare, conform modelului din Anexa nr.1 la prezentele norme tehnice;

b)  datele privind centrul sau centrele contabile (adresa, număr de telefon/fax persoane de contact) şi tipurile de documente care vor fi puse la dispoziţia autorităţii vamale în vederea efectuării controlului;

c)  un angajament faţă de autoritatea vamală din România, conform modelului prevăzut în Anexa nr. 4 la prezentele norme, din care să rezulte că societatea:

-    îşi asumă toate responsabilităţile în calitate de principal obligat pentru mărfurile pe care le acceptă la transport însoţite de o scrisoare de trăsură CIM, sau după caz, de un buletin de expediere TR ;

-    va plăti drepturile vamale devenite exigibile în caz de neexecutare totală sau parţială a obligaţiilor ce-i revin în calitate de principal obligat;

-    va informa autoritatea vamală în legătură cu orice neregulă constatată cu privire la derularea operaţiunilor de tranzit comun/comunitar;

-    se angajează să nu utilizeze în acelaşi timp si scrisoare de trăsură CIM şi buletin de expediere TR ca declaraţie vamală de tranzit pentru aceleaşi transporturi;

-    va pune la dispoziţia autorităţii vamale toate documentele în vederea efectuării controalelor periodice în centrul contabil.

Societatea poate depune angajamentul sub o formă diferită cu condiţia ca acesta să aibă efecte identice cu cele prevăzute în modelul din anexa nr.4.

d) un angajament faţă de autoritatea vamală din România şi Comisia Europeană, conform modelului din Anexa nr. 5 la prezentele norme;

e)   dovada, pentru transporturile cu buletin de expediere TR, că este reprezentantul naţional al societăţii de transport menţionate la art. 427 din Regulamentul vamal comunitar/ art.89, Apendicele I din Convenţie.

f)  documente din care să rezulte că societatea îndeplineşte condiţiile prevăzute la punctul 88 literele a), b), f) şi g).

Secţiunea a 3-a

Formalităţi ia biroul vamal de plecare pentru transporturi care încep din România

91. (1) Atunci când un transport pe calea ferată începe pe teritoriul României şi mărfurile sunt plasate în regimul de tranzit comunitar/comun, în procedură simplificată, se aplică prevederile art. 419, alin. (1)-(4), 420 şi 422, alin.(1) din Regulamentul vamal comunitar/art. 81 şi art. 84, Apendicele I al Convenţiei, pentru transporturile care circulă cu scrisoare de trăsura CIM şi prevederile art. 434, alin.(1)-{6), art.435 şi 437, alin.(1), art. 96 din Regulamentul vamal comunitar/art. 99, Apendicele I al Convenţiei pentru transporturile care circulă cu buletin de expediere TR.

(2). In vederea înregistrării operaţiunii, societatea, prin reprezentanţii proprii sau prin împuterniciţii legali ai acesteia prezintă la biroul de plecare:

a) mărfurile, mijlocul de transport şi documentele însoţitoare corespunzătoare;

b)  documentul de transport (setul complet) vizat, respectiv acceptat la transport de către societate, împreună cu documentele specificate în rubrica 9 a scrisorii de trăsură CIM sau după caz, în rubrica 13 a buletinului de expediere TR;

c) declaraţia vamală de export şi documentele însoţitoare, anexate, dacă pentru mărfuri au fost efectuate formalităţi corespunzătoare de export sau reexport;

(3). Documentul de transport capătă valoare de declaraţie de tranzit comunitar/comun după înregistrarea în evidenţele biroului vamal de plecare.

(4). Aplicarea ştampilei personale şi a semnăturii agentului vamal pe toate exemplarele scrisorii de trăsură CIM, la rubrica 99, sau, după caz, pe toate exemplarele buletinului de expediere TR, la rubrica 15, certifică acordarea regimului vamal de tranzit comunitar/comun.

(5) Conform art. 419, alin.(3) sau, după caz, 434, alin.(5) din Regulamentul vamal comunitar/art.81, alin.(6) sau, după caz, art.96, alin.(8),Apendicele I al Convenţiei, toate exemplarele documentului de transport se restituie societăţii sau împuternicitului legal al acesteia.

Secţiunea a 4-a

Formalităţi la biroul vamal de destinaţie pentru transporturile care au ca destinaţie România

92. (1) Atunci când un transport pe calea ferată se încheie pe teritoriul României şi mărfurile au fost plasate în regim de tranzit comunitar/comun, biroul vamal care are arondată staţia de destinaţie îşi asumă rol de birou vamal de destinaţie şi se aplică prevederile art. 419, alin.(5)-(7) şi 421 din Regulamentul vamal comunitar/art. 83 Apendicelui I al Convenţiei pentru tanzitele sub acoperirea unei scrisori de trăsură CIM, respectiv prevederile art. 434, alin.(7)-(9) şi 436 Regulamentul vamal comunitar/ art. 83 Apendicelui I al Convenţiei pentru tanzitele sub acoperirea buletinului de expediere TR.

(2) Atunci când un transport pe calea ferată care soseşte dintr-o ţară terţă, se încheie pe teritoriul României şi mărfurile se plasează sub un regim vamal într-o staţie situată la un birou de frontieră, se aplică prevederile art. 423, alin.(3) din Regulamentul vamal comunitar/art.81, alin.(8) Apendicele I al Convenţiei.

93.  (1) In aplicarea dispoziţiilor de la punctul precedent, mărfurile şi documentul de transport (exemplarele 2 şi 3 ale scrisorii de trăsură CIM şi o xerocopie a exemplarului nr. 3 sau, după caz exemplarele 1, 2, 3A şi 3B ale buletinului de expediere TR) se prezintă la biroul de destinaţie de către reprezentantul societăţii sau de către împuternicitul legal a acesteia.

(2). Biroul de destinaţie verifică existenţa documentelor menţionate în rubricile documentului de transport şi îl înregistrează imediat în evidenţele proprii, înscriind pe verso-ul exemplarelor prezentate numărul şi data înregistrării operaţiunii de tranzit comun/comunitar în evidenţă (sub forma: R2 nr...../data...).

(3). In vederea încheierii regimului de tranzit comun/comunitar la biroul vamal de destinaţie se va proceda, după caz, astfel:

a)   după depunerea declaraţiei sumare se aplică ştampila personală pe exemplarele 2 şi 3 ale scrisorii de trăsură CIM şi pe xerocopia ex. nr. 3, în rubrica destinată vămii, sau, după caz, pe verso-ul exemplarelor 1, 2 şi 3A şi 3B ale buletinului de expediere TR şi se înscrie numărul şi data declaraţiei sumare (sub forma DS nr..../data....).

b)  după depunerea declaraţiei vamale prin care mărfurile au fost plasate sub un alt regim vamal, se aplică ştampila personală şi se înscrie numărul şi data declaraţiei vamale (sub forma DV nr.../data...) pe exemplarele 2 şi 3 ale scrisorii de trăsură CIM şi pe xerocopia exemplarului 3, în rubrica destinată vămii, sau după caz, pe verso-ul exemplarelor 1, 2 şi 3A şi 3B ale buletinului de expediere TR;

c) rezultatul controlului va fi menţionat pe verso-ul tuturor exemplarelor documentului de transport, lângâ ştampila personală aplicată .

(4). După înscrierea menţiunilor prevăzute la punctul 4 biroul de destinaţie reţine exemplarul nr. 3 al scrisorii de trăsura CIM sau, după caz, exemplarul nr. 3A şi al buletinului de expediere TR. Exemplarul nr. 2 CIM şi xerocopia ex. nr. 3 CIM, sau după caz, exemplarele nr. 1, 2 şi 3B ale buletinului de expediere TR se restituie reprezentantului societăţii sau împuternicitului legal al acesteia şi vor fi transmise Centrului Contabil în vederea efectuării controlului privind derularea şi încheierea operaţiunilor de tranzit comun/comunitar.

94.   (1). Formalităţile înscrise la punctul precedent se aplică şi mărfurilor încărcate în containere destinate importului, tranzitate către staţii de cale ferată deservite de birouri vamale de interior şi transportate de societatea de cale ferată cu mijloace auto până la birourile de destinaţie unde vor fi efectuate formalităţile vamale.

(2) In astfel de situaţii în scrisorile de trăsură CIM sau, după caz, în buletinele de expediere TR vor fi înscrise ca birouri de destinaţie, birourile vamale unde vor fi efectuate formalităţile de vămuire a mărfurilor.

(3) Pe tot parcursul transportului principalul obligat este societatea de cale ferată.

Secţiunea a 5-a

Formalităţi la biroul vamal de intrare/ieşire din România

95.  (1) In aplicarea art. 422 din Regulamentul vamal comunitar/articolului 84 al Apendicelui I din Convenţie, atunci când un transport începe pe teritoriul vamal al Comunităţii (de ex. România) şi se încheie în afara acestuia (de ex. Serbia-Muntenegru, Ucraina), biroul vamal căruia îi este arondată staţia de cale ferată de frontieră prin care transportul părăseşte teritoriul României îşi asumă rolul de birou de destinaţie.

(2) In aplicarea articolului 423, alin.(1) din Regulamentul vamal comunitar/art.85 al Apendicelui I al Convenţiei, atunci când un transport începe în afara teritoriului vamal al Comunităţii (de ex. din Ucraina) şi se încheie în interiorul acestui teritoriu (de ex. România), biroul vamal de care aparţine gara de frontieră prin care transporturile intră pe teritoriul ţării îşi asumă rolul de birou de plecare.

(3). Atunci când un transport traversează teritoriul vamal al Comunităţii (de ex. începe şi se încheie în afara României), birourile vamale care îşi asumă rolul de birou vama! de plecare şi de birou vamal de destinaţie sunt cele prevăzute la alin. (1) şi (2).

(4). Nu se îndeplineşte nici o formalitate de tranzit la birourile de destinaţie sau la birourile de plecare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) - (3).

(5). In cazurile menţionate la alineatele 1, 2 şi 3 la birourile vamale de plecare, respectiv birourile vamale de destinaţie se îndeplinesc formalităţile specifice la birou vamal de frontieră.

Capitolul 6

Procedura simplificată pentru mărfurile transportate pe cale aeriană sau pe cale maritimă

96.  (1) In conformitate cu art. 340e, alin.(1) din Regulamentul vamal comunitar regimul de tranzit comunitar este obligatoriu pentru mărfurile transportate pe cale aeriană doar în cazul în care acestea sunt încărcate sau transbordate într-un aeroport situat pe teritoriul Comunităţii.

(2) In aplicarea art. 340e, alin.(2) din Regulamentul vamal comunitar regimul de tranzit comunitar este obligatoriu pentru mărfurile transportate pe cale maritimă în cazul în care acestea sunt transportate pe o linie regulată autorizată.

97.  Autorizaţia de utilizare a procedurii simplificate se acordă în baza cererii de autorizare, care să cuprindă informaţii privind datele de identificare a societăţii:

a) denumirea societăţii, sediul social, numărul de telefon, fax, precum şi alte date considerate necesare în vederea contactării;

b) datele de identificare ale persoanelor care angajează legal persoana juridică: numele şi prenumele, data şi locul naşterii domiciliul.

(2) La cerere se anexează, documente din care să rezulte că societatea îndeplineşte condiţiile generale de acordare a procedurii simplificate şi condiţiile specifice prevăzute la art. 444-445 din Regulamentul vamal comunitar/111-112 Apendicele I al Convenţiei (pentru transportul aerian), respectiv art.447-448 din Regulamentul vamal comunitar (pentru transportul maritim):

a) certificatul de înmatriculare, conţinând codul unic de înregistrare, în copie;

b) birourile vamale implicate în derularea operaţiunilor de tranzit;

c)  situaţia operaţiunilor de tranzit derulate în anul precedent sau, o previziune a operaţiunilor pentru anul următor, din care să rezulte că societatea utilizează în mod regulat regimul de tranzit;

d) avizele birourilor vamale că societatea nu a comis abateri grave sau repetate de la legislaţia vamală sau fiscală şi nu figurează cu debite neachitate;

e) datele privind evidenţele societăţii cu privire la operaţiunile pe care le derulează şi tipurile de documente care vor fi puse la dispoziţia autorităţii vamale în vederea efectuării unui control eficient privind derularea şi încheierea operaţiunilor de tranzit în procedură simplificată;

f)  un model al documentului de transport care va fi utilizat cu valoare de declaraţie de tranzit;

g) documente din care să rezulte că societatea este autorizată pentru transportul mărfurilor pe cale aeriană sau, după caz, pe cale navală;

h) declaraţie angajament ca va respecta prevederile referitoare la regimul de tranzit.

98.   Dispoziţiile referitoare la regimul de tranzit comunitar pentru mărfurile transportate pe cale maritimă se aplică, în mod corespunzător şi pentru mărfurile transportate pe fluviul Dunărea şi pe alte căi navigabile interioare deschise traficului internaţional, atunci când pentru acestea trebuie efectuate formalităţi de tranzit vamal.

99.  (1) Pentru transporturile pe cale aeriană sau maritimă, efectuate de societăţi care nu sunt autorizate să utilizeze procedura simplificată, operaţiunile de tranzit se efectuează cu aplicarea, în mod corespunzător, a prevederilor înscrise la Partea a III-a Procedura de tranzit, din prezentele norme tehnice.

(2) Principalul obligat este transportatorul mărfurilor.

PARTEA V

CONTROLUL ÎNCHEIERII REGIMULUI DE TRANZIT,PROCEDURA DE CERCETARE Şl CONTROL ULTERIOR

Capitolul 1

Controlul încheierii regimului de tranzit comunitar/comun şi controlul ulterior

100.  (1) Biroul centralizator poate efectua controlul ulterior, direct sau la cererea birourilor vamale, pentru a verifica informaţiile conţinute în mesajul „Rezultatul Controlului" şi autenticitatea ştampilelor aplicate şi exactitatea adnotărilor înscrise pe documentul de însoţire a tranzitului.

Controlul ulterior poate fi efectuat şi asupra exemplarelor nr. 5 ale declaraţiilor de tranzit, în scopul verificării autenticităţii ştampilelor aplicate sau corectitudinii menţiunilor înscrise.

(2) Aceste controale sunt efectuate in cazul unor bănuieli sau indicii de fraudă. Ele pot fi efectuate de asemenea pe baza unei analize de risc sau prin sondaj.

(3) Se poate face de asemenea un control ulterior al documentelor, formularelor, autorizaţiilor sau datelor referitoare la regimul de tranzit comunitar/comun,

101.  (1) Controlul se efectuează pe baza formularului TC21, al cărui model figurează în anexa nr. 8 la prezentele norme. Răspunsul la formularul TC21 trebuie transmis în termen de maxim 2 (două) luni de la data expedierii.

(2)  Atunci când documentul care este supus unui control ulterior se referă la mărfuri sensibile, pe formularul TC21 va fi înscrisă cu roşu, în diagonală menţiunea "mărfuri sensibile". Răspunsul la formularul TC21 trebuie transmis în această situaţie, în termen de 5 (cinci) zile de la data primirii.

(3)  Atunci când se solicită controlul ulterior, condiţiile privind încheierea şi descărcarea regimului vamal de tranzit nu sunt considerate ca fiind îndeplinite, atâta timp cât nu a fost confirmată autenticitatea sau corectitudinea datelor pentru care a fost cerut controlul.

Capitolul 2

Procedura de cercetare

102.  (1) Procedura de cercetare se aplică în situaţia în care regimul de tranzit nu a fost descărcat.

(2)  Aceasta se declanşează fără întârziere dacă autoritatea vamală a fost informată că regimul de tranzit nu s-a încheiat sau, în termen de 120 zile de la data emiterii declaraţiei de tranzit, dacă autoritatea vamală nu a primit dovada încheierii regimului.

(3) Procedura de cercetare se declanşează de asemenea, atunci când ulterior se dovedeşte că încheierea regimului a fost falsificată.

(4) Atunci când declaraţia de tranzit este prelucrată în NCTS_RO, procedura de cercetare se declanşează în termenele prevăzute la art. 365-366 din Regulamentul vamal comunitar/art.40, Apendicele l al Convenţiei.

103.   (1) Dacă biroul de plecare, din Romania, nu a intrat în posesia exemplarului nr.5 al declaraţiei de tranzit în maximum 60 zile de la data emiterii ei, are obligaţia de a solicita în scris principalului obligat informaţii cu privire la încheierea operaţiunii de tranzit sau dovada că regimul de tranzit a fost încheiat.

(2) Atunci când biroul de plecare nu a primit mesajul „aviz de sosire" în termenul stabilit pentru prezentarea mărfurilor la biroul de destinaţie, el informează principalul obligat şi îi cere să aducă dovada că regimul s-a încheiat, într-un termen maxim de 30 zile de la data emiterii operaţiunii.

(3) Modelul adresei de informare către principalul obligat este prezentat în anexa nr.6 la prezentele norme şi în Manualul de tranzit.

104.  (1) In urma solicitării principalul obligat are obligaţia să prezinte biroului de plecare:

a)  o probă alternativă. Autoritatea vamală poate accepta o probă alternativă numai dacă este certificată de biroul de destinaţie ca fiind "conformă cu originalul", se referă la mărfurile care au făcut obiectul tranzitului şi nu există nici o suspiciune cu privire la autenticitatea şi certificarea documentului prezentat.

b)  copia documentului vamal (declaraţie vamală sau declaraţie sumară) de plasare a mărfurilor sub un regim vamal sau sub supraveghere vamală, certificată de biroul de destinaţie ca fiind "conformă cu originalul";

c)  un document certificat „conform cu originalul" de autoritatea vamală a ţării de destinaţie, care conţine identificarea mărfurilor în cauză şi care stabileşte că ele au fost prezentate la destinaţie;

d)  un document vamal de plasare sub o altă destinaţie vamală într-o ţară terţă sau o copie sau fotocopie ce conţine identificarea mărfurilor în cauză. Copia sau fotocopia trebuie să fie certificată „conform cu originalul" fie de către administraţia vamală care a vizat documentul original, fie de serviciile oficiale ale ţării terţe în cauză.

e) reci pisa;

105.  (1) In situaţiile menţionate la punctul precedent, lit. a)-d) regimul de tranzit se consideră încheiat.

(2) Dacă autoritatea vamală are suspiciuni în ceea ce priveşte autenticitatea sau identificarea mărfurilor în cauză, proba alternativă trebuie să facă obiectul unui control ulterior. In situaţia în care proba alternativă face obiectul unui control ulterior, nu poate fi acceptată până la primirea rezultatului acestui control.

106. In cazul neprezentării uneia dintre dovezile menţionate la pct. 98 sau atunci când principalul obligat prezintă o recipisă, în termen de 120 zile de la data emiterii tranzitului, biroul de plecare comunică în scris Biroului centralizator neconfirmarea operaţiunii de tranzit, anexând o copie a exemplarului nr.1 al declaraţiei de tranzit, în vederea declanşării procedurii de cercetare.

107.  Biroul centralizator transmite avizul de cercetare - Formularul TC 20, al cărui model este prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme tehnice şi în Manualul de tranzit, împreună cu o copie a exemplarului nr. 1 al declaraţiei de tranzit, şi solicită informaţii în legătură cu încheierea regimului de tranzit.

108.  (1) Biroul de destinaţie va efectua investigaţiile în funcţie de informaţiile primite. Va proceda la verificarea evidenţelor proprii (unde sunt înregistrate exemplarele declaraţiilor de tranzit) sau, după caz, ale destinatarului agreat. Prin această verificare poate fi găsit originalul dovezii încheierii regimului (exemplarul nr. 5 sau documentul de însoţire a tranzitului) care nu a fost transmis sau a fost arhivat din eroare.

(2) Atunci când informaţiile înscrise în formularul TC 20 nu sunt suficiente pentru efectuarea verificărilor, pot fi solicitate informaţii suplimentare prin completarea casetei II. a formularului.

109.  In urma verificărilor efectuate biroul de destinaţie va completa una din menţiunile înscrise în caseta IV a formularului TC 20 şi va returna acest formular Biroului Centralizator, împreună cu dovezile corespunzătoare, în maxim 30 zile de la data primirii.

110.   (1) In funcţie de răspunsul biroului de destinaţie, Biroul centralizator confirmă încheierea regimului de tranzit, sau continuă procedura de cercetare împreună cu Direcţia Antifrauda, care va verifica dacă destinatarul a primit direct mărfurile şi documentele fără a le prezenta la biroul de destinaţie.

(2)  Procedura de cercetare poate fi finalizată prin încasarea drepturilor de import si a altor taxe devenite exigibile sau prin încheierea regimului de tranzit.

(3)  Autoritatea vamală, informează principalul obligat în legătură cu modul de finalizare a procedurii de cercetare.

111.  Pentru operaţiunile de tranzit comunitar/comun emise de birouri de plecare din alte state membre/părţi contractante cu destinaţie un birou vamal din România, se va proceda astfel:

a)   Avizele de cercetare, formularele TC20 sunt transmise de autorităţile competente din celelalte ţări, prin poştă, direct birourilor de destinaţie.

b)    După efectuarea verificărilor corespunzătoare, biroul de destinaţie completează avizul de cercetare şi îl trimite Biroului Centralizator, în termen de maxim 30 zile, în vederea transmiterii răspunsului către autoritatea competentă din ţara biroului de plecare.

c)  Scrisorile de revenire prevăzute în Manualul de tranzit sunt transmise prin Biroul Centralizator. Biroul de destinaţie are obligaţia de a răspunde la scrisorile de revenire primite într-un termen de maxim 10 zile.

Capitolul 2

Transport în procedură simplificată, pe calea ferată, aeriană sau maritimă

112.  (1) Urmărirea derulării şi încheierii operaţiunilor de tranzit pentru mărfurile transportate pe alte moduri de transport, în procedură simplificată, precum şi procedura de cercetare se efectuează de către societatea autorizată.

(2) Controlul ulterior al operaţiunilor de tranzit şi recuperarea creanţelor devenite exigibile se efectuează de către autoritatea vamală.

113.  Dacă în termen de 60 zile de la data emiterii tranzitului, societatea constată că nu a fost încheiată operaţiunea de tranzit are obligaţia de a începe cercetarea cu privire la derularea şi încheierea operaţiunii de tranzit şi de a anunţa autorităţii vamale în legătură cu declanşarea acestei cercetări.

114. In termen de 90 de zile de la data emiterii tranzitului societatea va comunica autorităţii vamale rezultatul definitiv al cercetării, prezentând totodată şi documentele justificative. Autoritatea vamală va decide măsurile necesare privind finalizarea operaţiunii.

115.  (1) Periodic autoritatea vamală va verifica prin sondaj la Centrul contabil al societăţii de cale ferată modul în care se derulează şi se încheie operaţiunile de tranzit efectuate în procedură simplificată.

(2)   Centrul contabil are obligaţia să pună la dispoziţie autorităţii vamale documentele de transport (în original sau, după caz, xerocopii ale acestora), precum şi alte documente care probează modul de derulare şi încheiere a operaţiunilor de tranzit.

(3)  Documentele care nu sunt arhivate în Centrul contabil vor fi puse la dispoziţie autorităţii vamale în termen de cel mult 7 zile de la data solicitării.

Partea V

Dispoziţii finale şi tranzitorii

116.  (1) Autorizaţiile de utilizare a garanţiei globale, pentru procedura T1RO îşi încetează valabilitatea începând cu data de 01 ianuarie 2007.

(2) Certificatele de garanţie globală eliberate pentru procedura T1RO nu mai pot fi utilizate pentru garantarea operaţiunilor de tranzit începând cu data de 01 ianuarie 2007.

(3)  Autorizaţiile de dispensă de garanţie, eliberate pentru procedura T1RO îşi menţin valabilitatea la solicitarea scrisă a titularilor acestora.

(4)  Autorizaţiile de utilizare a garanţiei globale în cadrul Convenţiei privind regimul de tranzit comun îşi păstrează valabilitatea, cu condiţia ca actele de garanţie globală care au stat la baza eliberării acestora să fie modificate în sensul extinderii validităţii lor şi în Republica Bulgaria.

117.  (1) Principalii obligaţi autorizaţi să utilizeze garanţia globală în procedura T1RO, care doresc să utilizeze garanţia globală în cadrul regimului de tranzit comunitar/comun (procedura T1/T2) trebuie să transmită biroului de garanţie, actul de garanţie globală, în original, cu validitate extinsă în toate statele membre ale Uniunii Europene şi o cerere în care menţionează tipul de simplificate solicitat.

(2)  Dacă toate elementele de identificare ale autorizaţiei de utilizare a garanţiei globale din procedura T1RO rămân aceleaşi şi pentru procedura T1/T2, biroul de garanţie eliberează autorizaţia şi comunică numărul de referinţă al garanţiei (GRN) şi codul de acces.

(3) Atunci când principalul obligat solicită să utilizeze o garanţie globală cu alte elemente de identificare decât cele din procedura T1RO (de ex. altă sumă de referinţă sau nivel diferit de reducere sau dispensă), cererea va fi însoţită de toate documentele corespunzătoare pentru acordarea garanţiei globale de sumă redusă sau, după caz a dispensei.

118. Titlurile de garanţie izolată emise de societăţi garante autorizate în alte state membre/părţi contractante ale Convenţiei privind regimul de tranzit comun pot fi utilizate pentru garantarea operaţiunilor de tranzit comun/comunitar numai dacă sunt eliberate după data de 01 ianuarie 2007. Lista societăţilor garante va fi publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale a Vămilor, la adresa www.customs.ro.

119.  Societăţile autorizate în calitate de expeditor/destinatar agreat în aplicarea procedurii naţionale de tranzit (T1RO) şi care doresc să devină expeditor/destinatar agreat în aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun vor depune la biroul vamal doar o cerere de autorizare însoţită, în cazul expeditorilor agreaţi, de copie după autorizaţia de utilizare a garanţiei globale/dispensă. Toate celelalte elemente de identificare, inclusiv termenele şi modalităţile pentru efectuarea unui eventual control, vor fi identice cu cele din procedura T1RO şi vor fi înscrise de biroul vamal, în mod corespunzător, în noua autorizaţie eliberată.

120.  (1) Autorizaţiile de utilizare a unei proceduri simplificate de tranzit, eliberate în aplicarea regimului de tranzit comun, în cadrul Convenţiei îşi menţin valabilitatea şi pot fi utilizate şi pentru regimul de tranzit comunitar.

(2) Pentru a efectua operaţiuni de tranzit comunitar în procedură simplificată, societăţile de cale ferată autorizate să utilizeze procedura simplificată în aplicarea tranzitului comun şi a tranzitului naţional (procedura T1RO) trebuie să depună, până la data de 31 decembrie 2006, un angajament al cărui model figurează în Anexa nr. 5 la prezentele norme tehnice.

ANEXA Nr. 1  la normele tehnice

FORMULAR DE ÎNREGISTRARE A NUMĂRULUI DE IDENTIFICARE

Societăţii comerciale i se permite declararea mărfurilor în procedura de tranzit comun/comunitar în calitate de principal obligat

NR. IDENTIFICARE AGENT ECONOMIC:(1)

COD UNIC DE ÎNREGISTRARE*:

NUME*:

ADRESA*:

COD POŞTAL*:

ORAŞ*:

TARA*:

TELEFON*:

FAX*:

E-MAIL*:

REPREZENTANT*:

TIP SOCIETATE *

COMISIONAR ÎN VAMĂ

DECLARANT BENEFICIAR AL PROCEDURII

..........................................

TRANSPORTATOR

ALT TIP (a se  preciza) ...................................................

   |_|

   |_|

   |_|

   |_|

SOCIETATE*:

Semnătura:       Ştampila:

Birourile vamale de plecare**:

AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR

APROBAT:

Semnătura:          Ştampila:

(1) = se completează de către Autoritatea Naţională a Vămilor

* = câmp obligatoriu de completat de către societate

** = se vor enimera birourile vamale unde societatea doreşte sa depună documente T1/T2 in calitate de principal obligat

ANEXA Nr. 2  la normele tehnice

FORMULAR DE ÎNREGISTRARE IN NCTS

NUMĂR DE IDENTIFICARE AGENT ECONOMIC

-TIN-

(*)

COD UNIC DE ÎNREGISTRARE

(**)

NUME

FORMA SOCIETATE

|_| SA

|_| SRL

|_| ALTELE (a se menţiona)

ADRESA

COD POŞTAL (ZIP)

ORAŞ/LOCALITATE

SECTOR/JUDEŢ

ŢARA

ROMÂNIA

TELEFON

FAX

E-MAIL

NUME REPREZENTANT LEGAL

TIP SOCIETATE

|_| PRINCIPAL OBLIGAT

|_| EXPEDITOR AGREAT

|_| DESTINATAR AGREAT

DATA INTRODUCERII IN NCTS

(*)

DATA IEŞIRII DIN NCTS

(*)

SOCIETATEA COMERCIALA

SEMNĂTURA                       ŞTAMPILA

AUTORITATEA NAŢIONALA A VĂMILOR

SEMNĂTURA                           ŞTAMPILA

-    (*) se completează de către ANV

-    (**) se preia din certificatul de înmatriculare

-    Toate celelalte câmpuri sunt obligatorii de completat de agentul economic

ANEXA Nr. 3  la normele tehnice

Ştampila pentru procedura alternativă

PROCEDURA ALTERNATIVĂ  NCTS

DATE INDISPONIBILE ÎN SISTEM

DECLANŞATĂ LA...........................

(Data/ora)

(dimensiuni 26 X 59 mm, cerneală roşie)

ANEXA Nr. 4  la normele tehnice

ANGAJAMENT

Subsemnatul:

Societatea comercială........................................cu sediul în..................... reprezentată de...........................................în calitate de........................... membră a Uniunii Internaţionale a Căilor Ferate, prin ..............................., deţinător al licenţei de transport pe calea ferată .................................................. pentru utilizarea procedurii simplificate de tranzit comun/comunitar prevăzută la art, 48 al Apendicelui I din Convenţia privind regimul de tranzit comun/comunitar, la care România a aderat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 150/2005, depune următorul angajament în faţa autorităţii vamale:

- îşi asumă toate responsabilităţile în calitate de principal obligat pentru mărfurile pe care le acceptă la transport însoţite de o scrisoare de trăsură CIM, sau după caz, de un buletin de expediere TR ;

-  în cazul transportului sub regim Intercontainer nu va recurge cumulativ la procedura simplificată bazată pe folosirea scrisorii de trăsură CIM;

-  se angajează să nu utilizeze alte scrisori de trăsură CIM sau buletine de expediere TR decât cele conforme reglementărilor internaţionale feroviare şi să informeze autoritatea vamală despre proiectul de modificare a scrisorii de trăsură CIM sau a buletinului de expediere TR;

- va informa autoritatea vamală în legătură cu orice neregulă constatată cu privire la derularea operaţiunilor de tranzit comun/comunitar;

- va pune la dispoziţia autorităţii vamale toate documentele în vederea efectuării controalelor periodice în centrul contabil;

-  va achita la cererea autorităţii vamale, suma drepturilor vamale şi altor taxe devenite exigibile, în caz de neexecutare totală sau parţială a angajamentelor luate în calitate de titular al operaţiunilor de tranzit şi de beneficiar al procedurii simplificate;

Acest angajament este valabil timp de un an începând cu data acceptării lui şi va putea fi revocat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Revocarea prezentului angajament, intră în vigoare începând cu a 8-a zi de la primirea notificării.

Intocmit la............................................................

(Semnătura şi ştampila)

Acceptul autorităţii vamale.

Angajamentul   societăţii    ...............................a   fost   acceptat   la   data   de ........................pentru a prelua operaţiunile de tranzit comun/comunitar în procedură simplificată potrivit prezentei secţiuni.

(Semnătura şi ştampila)

ANEXA Nr. 5  la normele tehnice

ANGAJAMENT

....................... ( societatea de cale ferată) se angajează să informeze administraţia vamală din ................... şi Comisia Europeană asupra transporturilor de mărfuri pe calea ferată, inclusiv în containere mari, pe care intenţionează să le efectueze fie singură fie în cadrul unui grup internaţional, prin punctele de trecere a frontierei externe teritoriului în care se aplică Convenţia din 20 Mai 1987 privind regimul de tranzit comun sau prin punctele de trecere a frontierei între părţile contractante şi care va respecta:

-    legile, reglementările şi prevederile administrative adoptate de Statele Membre în conformitate cu Articolul 10 din Directiva 91/440/CEE, sau

-    prevederile naţionale privind drepturile de acces care prevalează prevederile precedente, sau

-    prevederile adoptate de statele AELS în aplicarea Articolului 3 din Convenţie şi care corespund prevederilor de mai sus la drepturile de acces.

Astfel de informaţii vor fi furnizate cu cel puţin 2 luni înaintea începerii unui nou serviciu de transport. Acestea vor include data la care va începe fiecare serviciu nou de transport; detalii privind staţiile de plecare şi staţiile de destinaţie, ţările implicate în acţiune, şi punctele de trecere a frontierei; şi, dacă este posibil, orarul.

Incheiat la...............                                                                      Semnătura/Ştampila

ANEXA Nr.  6 la normele tehnice

Modei de scrisoare de informare a principalului obligat

[Numele biroului de plecare]                                              [Locul si data]

[Numele şi adresa principalului obligat]

Obiect: Tranzit comun/comunitar

Absenţa dovezii de încheiere a regimului de tranzit

Sunteţi principal obligat pentru următoarele declaraţii de tranzit comun/comunitar: [numărul şi data declaraţiei/declaraţiilor de tranzit]

depuse la biroul de plecare...............

In conformitate cu prevederile art. 39 paragraful 1, Apendicele I a) Convenţiei privind regimul de tranzit comun, la care România a aderat prin OUG nr. 150/2005, aprobată prin Legea nr. 22/2006/articolul 365, paragraful 1, din REGULAMENTUL COMISIEI (CEE) nr.2454/93 din 2 iulie 1993, cuprinzând Dispoziţii de aplicare a REGULAMENTULUI (CEE) nr. 2913/92 AL CONSILIULUI din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu toate modificările ulterioare1, vă informăm că nu dispunem de dovada încheierii regimului de tranzit pentru această/aceste declaraţii vamale.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicităm să ne transmiteţi informaţiile şi documentele care pot dovedi că regimul a fost efectiv încheiat. Veţi menţiona totodată, după caz, dacă a fost schimbat biroul de destinaţie şi/sau birourile de tranzit. Vă rugăm să furnizaţi aceste informaţii în maxim 60 zile de la data acestei scrisori deoarece trebuie să declanşăm procedura de cercetare după patru luni de la data înregistrării declaraţiei de tranzit.

Dovezile aduse de dv. trebuie să respecte dispoziţiile art. 39, paragrafele 2 şi 3, Apendicele I al Convenţiei privind regimul de tranzit comun/articolul 365, paragrafele 2 si 3 din REGULAMENTUL COMISIEI (CEE) nr.2454/93 din 2 iulie 1993, cuprinzând Dispoziţii de aplicare a REGULAMENTULUI (CEE) nr. 2913/92 AL CONSILIULUI din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu toate modificările ulterioare1.

In cazul în care nu se poate stabili că regimul de tranzit a fost încheiat, veţi fi considerat debitor pentru plata datoriei (drepturi de import/de export şi alte impuneri) aferente mărfurilor care au făcut obiectul acestor operaţiuni, în conformitate cu art. 114 şi 115 din Apendicele I al Convenţiei/articolele 203 - 204 din Codul Vamal Comunitar sus menţionat.

Dacă sunteţi în imposibilitatea de a dovedi că regimul a fost încheiat, vă rugăm să ne furnizaţi toate informaţiile de care dispuneţi, însoţite de documentele corespunzătoare, în particular locul (ţara) unde estimaţi că s-au produs faptele care au dus la naşterea datoriei vamale, conform art. 116, Apendicele I al Convenţiei/articolul 215 din Codul Vamal Comunitar sus menţionat1. Formula de politeţe Nume, prenume, Calitatea, Semnătura/Ştampila

1Se vor bifa menţiunile inutile

ANEXA Nr. 7 la normele tehnice

TC 20 - AVIZ DE CERCETARE                                                                     (faţa)

I. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE PLECARE

A. Declaraţia de tranzit nr.                                          B.Biroul de destinaţie (denumire şi ţara)

a cărei copie o anexam (...)

C. Biroul de plecare (denumire şi adresa completă)     D. Birouri de tranzit prevăzute (denumire şi ţara)

                                                                                     1.

                                                                                     2.

                                                                                     3.

                                                                                     4.

                              

E. Identitatea mijlocului de transport:

F. Destinatar (nume şi adresa completă):

G. Conform informaţiilor furnizate de principalul obligat, transportul a fost:

|_| 1. prezentat la biroul dvs. la data de |_|_|_|         |_| 2. predat destinatarului la data de |_|_|_|

                                                           Z L A                                                                Z L A

|_|  3.predat de catre ............................................................................. la data de |_|_|_|

                                      (numele şi adresa persoanei sau firmei)                              Z L A

H. |_| O recipisa referitoare la documentul de tranzit eliberată de către biroul dvs. la data de |_|_|_|   mi-a fost prezentată.                                                                                                            Z L A               

I.  |_|   Principalul obligat nu a putut da informaţii despre sosirea transportului.

Locul şi data:                    Semnătura:                          Ştampila:

II. A SE COMPLETA DE CÂTRE AUTORITATEA COMPETENTĂ DIN ŢARA DE DESTINAŢIE: CERERE

Pentru continuarea cercetârilor rog biroul vamal de plecare să-mi trimită:

|_|  1. Descrierea exactă a mărfurilor                            |_|    2. O copie a facturii

|_|  3. O copie a manifestului, conosamentului               |_|    4. Numele persoanei responsabile cu

         sau a scrisorii de transport aerian                                  îndeplinirea formalităţilor la biroul             

                                                                                            de destinaţie.

|_| 5. Documentele sau informaţiile următoare (a se menţiona):

Locul şi data:                   Semnătura:                                  Ştampila:

III. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE PLECARE: RĂSPUNS LA CERERE

|_|  1. Ataşăm informaţiile, copiile sau documentele solicitate.

                                                                                                1      2     3      4       5

|_|     2. Informaţiile, copiile sau documentele indicate la cifrele   |_|     |_|   |_|    |_|     |_|    din cerere nu sunt disponibile.

Locul si data:                                     Semnătura:                     Ştampila:

IV. A SE COMPLETA DE CĂTRE AUTORITATEA COMPETENTĂ DIN ŢARA DE DESTINAŢIE

|_|    1. Dovada încheierii regimului a fost trimisă la data de |__|__|_| (Z L A) anexăm o copie certificata a:

|_| (a) documentului primit               |_| (b) documentului trimis, care echivalează cu o confirmare

|_|   2. Dovada încheierii regimului, certificată, este anexată prezentului aviz de cercetare.

|_|   3. Drepturile vamale au fost încasate.

|_|   4. Cercetările sunt în curs şi dovada încheierii regimului va fi trimisă în cel mai scurt timp.

|_|   5. Transportul a fost prezentat aici fără documentele corespunzătoare. D   6. Documentele au fost prezentate aici fără transport.

|_|   7. Nici transportul, nici documentele însoţitoare nu au fost prezentate aici şi

        |_|    nu a putut fi obţinută nici o informaţie în legătură cu acestea

        |_|   TC20 a fost trimis la biroul de destinaţie real........................................(nume şi ţara)

        |_|   TC20 a fost trimis la ultimul birou de tranzit prevăzut, menţionat în caseta I, punctul D

Locul şi data:                            Semnătura:                    Ştampila:

V. A SE COMPLETA DE CĂTRE ULTIMUL BIROU DE TRANZIT PREVĂZUT

|_|    1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de   |_|_|_|

                                                                                      Z L A

|_|   2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate ............................ (denumirea), unde a fost prezentat la data de     |_|_|_|

                                                                                                          Z L A

|_|  3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                             Semnătura:                         Ştampila:

VI. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE TRANZIT (PREVĂZUT) ANTERIOR

|_|    1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de  |_|_|_|

                                                                                      Z L A

|_|    2 Un aviz de tranzit mi a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate...................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de  |_|_|_|

                                                                     Z L A

 |_|  3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                             Semnătura:                         Ştampila:

VII. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE TRANZIT (PREVĂZUT) ANTERIOR

|_|  1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de   |_|_|_|

                                                                                    Z L A

|_|  2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate...................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de  |_|_|_|

                                                                     Z L A 

|_|  3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                           Semnătura:                        Ştampila:

VIII. A SE COMPLETA DE CĂTRE BIROUL DE TRANZIT (PREVĂZUT) ANTERIOR

|_|   1. Un aviz de tranzit a fost prezentat aici la data de    |_|_|_|

                                                                                      Z L A

|_|   2. Un aviz de tranzit mi-a fost transmis de biroul de tranzit traversat în realitate...................... (denumirea), unde a fost prezentat la data de |_|_|_|

                                                                    Z L A

|_|  3. Nu a fost prezentat nici un aviz de tranzit. Formularul TC20 a fost transmis biroului de tranzit anterior, prevăzut.

Locul şi data:                           Semnătura:                        Ştampila:

ANEXA Nr. 8  la normele tehnice

TC 21 - Cerere de verificare - control ulterior

I. AUTORITATEA CARE SOLICITĂ             II. AUTORITATEA SOLICITATĂ

                  (nume, adresa)                                                          (nume, adresa)

III.   CERERE DE VERIFICARE  |_| verificarea ştampilei   |_| verificare din motivul indicat în căsuţa C sau D

Vă rugăm să verificaţi

A.  Autenticitatea ştampilei şi a semnăturii

|_|   1. în rubrica "I. Controlat la biroul de destinaţie" a exemplarului pentru returnare (ex.5) Nr..........anexat

|_|   2. în rubrica F şi/sau G a exemplarului pentru retumare(ex. 5) Nr.................anexat

|_|   3. în rubrica "C. Birou de plecare" a exemplarului nr. 4 sau 5 Nr.......................anexat

|_|  4. în rubrica "D. Controlat la biroul de plecare" a exemplarului nr, 4 sau 5 Nr............anexat

|_|   5. în rubrica 31 "Colete şi descrierea mărfurilor" a exemplarului nr. 4 sau 5 Nr.........anexat

B.   Autenticitatea şi exactitatea menţiunilor înscrise

|_|    1.  In rubrica nr.................

|_|   2.  In documentul nr.............din.............(anexat)

C.    |_| Atenticitatea şi exactitatea probei alternative.................(anexată)

D.  Verificarea este solicitată deoarece

|_| 1. ştampila lipseşte                            |_| 2. semnătura lipseşte

|_| 3. ştampila nu este lizibilă                  |_| 4. rubrica nu este completată în totaliatate

|_| 5 au fost făcute corecturi fără            |_| 6.documentul coţine ştersături şi/sau

a fi certificate                                                corecturi

|_| 7 ştampila nu este recunoscută          |_|8. data nu este menţionata

|_| 9.  alte motive (a se menţiona)

Locul....................................., Data.........................................

Semnătura.................................                            (Ştampila) 

______________________________________________________________________________________

IV.      REZULTATUL VERIFICĂRII

|_|A. Semnătura şi ştampila sunt autentice

|_| B. Documentul nu a fost prezentat şi:

     |_|   1. ştampila este posibil să fie falsificată

     |_|   2. ştampila a fost aplicată neregulamentar

     |_|   3. semnătura nu aparţine agentului vamal responsabil

|_| C. Menţiunile sunt corecte

|_| D. Menţiunile nu sunt corecte. Menţiunea corectă este:

|_| E. Remarca:

|_| 1. ştampila a fost aplicată lizibil                |_| 2. semnătura a fost înscrisă

|_| 3. rubrica a fost completată                     |_| 4. corecturile au fost certificate

|_| 5. ştergerile şi corecturile se datorează:    |_| 6. ştampila este autentică şi poate fi  acceptată

|_|  7. data a fost înscrisă                             |_| 8. proba alternativă îndeplineşte toate condiţiile şi poate fi acceptată

|_| 9. alte motive (a se menţiona)                           

Locul.................................................Data.............................................

Semnătura................................................................................(Ştampila)

______________________________________________________________________________________

Notă:   1.  Se întocmeşte câte un formular pentru fiecare document care face obiectul unui control a posteriori

2.   Informaţiile şi răspunsurile sunt date prin bifarea căsuţei corespunzătoare

3.   Autoritatea vamală se va asigura că cererea a fost tratată corect


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 9327/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 9327 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu