ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 91 din 14 septembrie 2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste regulile aplicabile
controalelor regulate asupra starii generale de igiena, efectuate de operatori
in unitati, in conformitate cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, si cu
Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 402/2002
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 854 din 22 septembrie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 34.237 din 1 septembrie 2005, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si
completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului
nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara ce stabileste regulile aplicabile
controalelor regulate asupra starii generale de igiena, efectuate de operatori
in unitati, in conformitate cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, si cu
Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 402/2002, prevazuta in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Deciziei Comisiei nr.
2001/471/CE ce stabileste regulile pentru controale regulate privind igiena
generala, efectuate de operatori in unitati in conformitate cu Directiva nr.
64/433/CEE privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete si cu Directiva nr. 71/118/CEE privind problemele de sanatate
ce afecteaza producerea si punerea pe piata a carnii proaspete de pasare,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 165 din 21
iunie 2001, p. 48.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 10 zile de la publicare.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
ce stabileste regulile aplicabile controalelor regulate asupra starii generale
de igiena, efectuate de operatori in unitati, in conformitate cu Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea
carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 401/2002, si cu Norma sanitara veterinara privind problemele
de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de
pasare, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 402/2002
Art. 1
(1) Operatorii din unitatile de carne sunt obligati sa efectueze controale
regulate asupra conditiilor generale de igiena a productiei in unitate, prin
implementarea si mentinerea unei proceduri permanente elaborate in conformitate
cu urmatoarele principii referitoare la analiza riscului si la punctele critice
de control (HACCP):
a) identificarea oricaror riscuri ce trebuie prevenite, eliminate sau
reduse la un nivel acceptabil;
b) identificarea punctelor critice de control in cadrul etapei sau etapelor
la care controlul este esential pentru a preveni sau a elimina riscul ori
pentru a-l reduce la niveluri acceptabile;
c) stabilirea limitelor critice pentru punctele critice de control ce
diferentiaza acceptabilul de neacceptabil pentru prevenirea, eliminarea sau
reducerea riscurilor identificate;
d) stabilirea si implementarea procedurilor de monitorizare efectiva a
punctelor critice de control;
e) stabilirea actiunilor corective atunci cand monitorizarea indica faptul
ca un punct critic de control nu este sub control;
f) stabilirea procedurilor de verificare periodica daca masurile prevazute
la lit. a) - e) functioneaza efectiv;
g) stabilirea documentelor si inregistrarilor, proportional cu natura si
dimensiunile activitatii, pentru a demonstra aplicarea efectiva a masurilor
stabilite la lit. a) - f) si a facilita controalele oficiale.
(2) In cadrul sistemului la care se refera alin. (1), operatorii din
unitatile de carne pot folosi ghiduri de buna practica ce trebuie evaluate de
autoritatea sanitara veterinara competenta.
Art. 2
(1) Controalele microbiologice la care se refera art. 10 alin. (2) din
Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003, trebuie efectuate
de catre operatori in conformitate cu procedura stabilita in instructiunile din
anexa.
(2) Probele sunt recoltate din acele locuri in care este cel mai probabil
sa apara riscul contaminarii microbiologice.
(3) Pot fi utilizate si alte proceduri decat cele descrise in anexa, cu
conditia sa se fi demonstrat ca sunt cel putin echivalente cu procedura
stabilita in aceasta.
Art. 3
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul
Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea
Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii
conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru
implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa
faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara, la publicarea
oficiala a acestora. Procedura privind realizarea referirii mentionate ramane
in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii,
orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar in caz
de infractiuni, sesizeaza organele de cercetare penala.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a
Deciziei Comisiei nr. 2001/471/CE.
Art. 4
Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
INSTRUCTIUNI
privind evaluarea bacteriologica a suprafetei carcaselor, recoltarea probelor,
prelucrarea lor, prezentarea rezultatelor si pentru controlul dezinfectiei si
curateniei in abatoare si in unitati de transare
I. PRELEVAREA DE PROBE DE LA CARCASE DE BOVINE, PORCINE, OVINE, CAPRINE SI
CABALINE, IN ABATOARE
1. Metoda de prelevare a probelor
a) Metoda distructiva
Pentru evaluarea bacteriologica a suprafetei carcaselor prin metoda
distructiva trebuie obtinute 4 probe de tesut de la carcase, reprezentand un
total de 20 cm^2, prelevate dupa toaletare. Aceasta operatiune trebuie
efectuata inainte de inceperea procesului de racire. Portiunile de tesut pot fi
obtinute de la carcase, folosindu-se un dispozitiv steril (2,5 cm), sau prin
decuparea unui lambou cu dimensiunea de 5 cm^2 si maximum 5 mm grosime. In
abator probele trebuie introduse, in conditii aseptice, intr-un container
pentru probe sau intr-o punga de dilutie din plastic, fiind transferate
ulterior in laborator si apoi omogenizate cu ajutorul unui Stomacher
peristaltic sau intr-un agitator rotativ (omogenizator).
b) Metoda nedistructiva
In cazul utilizarii metodei nedistructive, tampoanele trebuie umezite
inainte de prelevarea probelor. Ca mediu steril pentru umezirea tampoanelor se
utilizeaza bulion 0,1% peptona + 0,85% NaCl. In cazul folosirii tampoanelor,
aria de recoltare trebuie sa acopere cel putin 100 cm^2 pentru fiecare loc de
recoltare. Este necesar ca tamponul sa fie umectat timp de cel putin 5 secunde
si apoi sa fie frecat initial vertical, apoi orizontal si pe diagonala minimum
20 de secunde pe intreaga suprafata a carcasei delimitata printr-un sablon,
apasand atat cat este posibil. Dupa folosirea tamponului umed, aceeasi
procedura de recoltare trebuie repetata utilizandu-se un tampon uscat. Pentru
obtinerea unor rezultate comparabile trebuie mentinuta rigurozitatea executarii
tehnice intre probe, carcase si zile de recoltare.
LOCALIZAREA ZONELOR DE RECOLTARE A PROBELOR PENTRU TESTARILE DE PE CARCASE
Figura 1, reprezentand localizarea zonelor de recoltare a probelor pentru
testarile de pe carcasele de vita, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, la pagina 28.
Figura 2, reprezentand localizarea zonelor de recoltare a probelor pentru
testarile de pe carcasele de porc, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, la pagina 28.
Pentru controlul procesarii se vor utiliza de regula urmatoarele locuri de
recoltare a probelor:
(i) Vita: gat, piept, flanc si coapsa (fig. 1)*);
(ii) Oaie, capra: flanc, torace lateral si piept;
(iii) Porc: spate, gusa, pulpa si piept (fig. 2)*);
(iv) Cal: flanc, piept, spate si coapsa.
Cu toate acestea, pot fi utilizate si alte locuri de recoltare, dupa
consultarea cu medicul veterinar oficial, acolo unde s-a demonstrat ca datorita
tehnologiei de abatorizare, intr-o unitate de taiere, pot exista alte zone cu
niveluri mai ridicate de contaminare. In aceste cazuri pot fi alese pentru
recoltare acele locuri cu niveluri mai ridicate de contaminare.
------------
*) Figurile 1 si 2 sunt reproduse in facsimil.
2. Procedura de recoltare a probelor si numarul de probe ce trebuie
relevate
Intr-o singura zi din fiecare saptamana trebuie recoltate probe de la 5 -
10 carcase. Frecventa de recoltare a probelor poate fi redusa la interval de
doua saptamani, cu conditia sa se obtina rezultate satisfacatoare pe parcursul
a 6 saptamani consecutive. Ziua de recoltare a probelor trebuie schimbata in
fiecare saptamana pentru a se asigura ca fiecare zi a saptamanii este
acoperita. Frecventa testarii carcaselor in unitatile de capacitate redusa, asa
cum sunt definite la art. 4 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, si in
unitatile care nu desfasoara o activitate continua trebuie stabilita de medicul
veterinar oficial pe baza analizarii standardelor de igiena, luandu-se in
considerare modul de taiere in fiecare unitate.
La jumatatea programului unei zile de taiere, inainte de inceperea racirii,
trebuie sa se recolteze cate o proba din 4 locuri de pe fiecare carcasa. Pentru
fiecare proba trebuie sa se inregistreze ziua si ora recoltarii si datele
referitoare la identificarea carcasei. Probele din diferitele locuri ale
carcasei testate (de exemplu: crupa, flanc, piept, gat) trebuie recoltate
inainte de examinare.
Acolo unde se obtin rezultate neacceptabile si actiunile corective nu
conduc la imbunatatirea conditiilor de igiena, nu se vor recolta alte probe
pana la rezolvarea problemelor aparute.
3. Metoda microbiologica pentru examinarea probelor
Probele recoltate prin metoda distructiva sau tampoanele recoltate prin
metoda nedistructiva trebuie pastrate la o temperatura de refrigerare de 4
grade C pana la examinare. Probele trebuie omogenizate intr-o punga din
plastic, pentru dilutii, intr-un dispozitiv Stomacher peristaltic sau
omogenizator rotativ timp de cel putin doua minute in 100 ml mediu de dilutie
(0,1% apa peptonata tamponata, 0,9% solutie clorura de sodiu), la aproximativ
250 de rotatii. Tampoanele recoltate trebuie agitate insistent in mediul de
dilutie. Probele trebuie examinate in decursul a 24 de ore de la recoltare.
Pentru lucru se vor efectua dilutii zecimale seriate in diluant 0,1%
peptona + 0,85% NaCl. Suspensia rezultata de la tamponul de recoltare si
suspensia omogenizatului de carne din punga dispozitivului Stomacher
peristaltic nu reprezinta o dilutie si nu trebuie luate in considerare la
calcule ca dilutia 10 grade.
Trebuie efectuate analize pentru stabilirea numarului total de germeni
viabili si enterobacteriacee. Totusi se poate analiza numarul de E.coli in loc
de numarul de enterobacteriacee, dupa aprobarea de catre autoritatea sanitara
veterinara competenta si dupa stabilirea criteriilor corespunzatoare.
In plus fata de metodele descrise, pentru examinarea probelor pot fi
utilizate standardele ISO. De asemenea, pot fi folosite alte metode cantitative
pentru analiza bacteriilor mentionate mai sus, daca acestea au fost aprobate de
Comitetul European de Standardizare sau de un organism stiintific recunoscut si
de autoritatea sanitara veterinara competenta.
4. Pastrarea inregistrarilor
Toate rezultatele testelor trebuie inregistrate ca unitati formatoare de
colonii pe unitatea de suprafata (ufc/cm^2). Pentru a permite evaluarea
rezultatelor inregistrarile trebuie prezentate pe diagrame de control sau
tabele, care sa contina cel putin rezultatele testelor ultimelor 13 saptamani
in ordine cronologica. Inregistrarile trebuie sa cuprinda tipul, originea si
identificarea probei, data si ora recoltarii probelor, numele persoanei care a executat
recoltarea, numele si adresa laboratorului care a analizat proba, data
analizarii probei in laborator si detalii asupra metodei folosite, inclusiv
inocularea diferitelor medii, temperatura si durata de incubare si rezultatele
exprimate ca numar de unitati formatoare de colonii (ufc) pe placa, utilizat
pentru calcularea rezultatului in ufc/cm^2.
Aceste inregistrari trebuie sa fie semnate de persoana responsabila din
cadrul laboratorului.
Documentele trebuie pastrate in unitate cel putin 18 luni si trebuie
prezentate medicului veterinar oficial, la cererea acestuia.
5. Aplicarea criteriilor microbiologice la rezultatele testelor probelor
obtinute prin excizare (tabelul nr. 1)
Media logaritmica a rezultatelor zilnice trebuie sa fie inclusa in una
dintre cele 3 categorii pentru verificarea controlului procesului: acceptabil,
marginal si neacceptabil. M si m reprezinta limitele superioare pentru
categoriile acceptabil si marginal, pentru probele recoltate prin metoda
distructiva.
Pentru realizarea standardizarii in industrie si pentru a facilita o baza
de date valida se impune folosirea celor mai de incredere metode disponibile.
De aceea este important de retinut ca la recoltarea probei de pe carcasa cu
tamponul se retine doar o parte (deseori 20% sau mai putin) din flora totala
prezenta pe suprafata carnii. Acesta este doar un indicator al igienei
suprafetei carcasei.
Acolo unde se utilizeaza alte metode decat metoda distructiva, criteriile
de performanta microbiologica trebuie stabilite individual pentru fiecare
metoda aplicata pentru a le putea raporta la metoda distructiva si trebuie sa
fie aprobate de autoritatea competenta.
6. Criterii de verificare
Rezultatele testelor trebuie ordonate, conform criteriilor microbiologice
respective, in aceeasi ordine in care probele sunt colectate. Pe masura ce se
obtine un nou rezultat, criteriile de verificare se aplica din nou pentru a
evalua situatia controlului procesului cu privire la contaminarea fecala si la
igiena. Un rezultat neacceptabil sau rezultatele marginale nesatisfacatoare vor
orienta actiunile spre revizuirea controalelor procesului, descoperirea cauzei,
daca este posibil, si prevenirea repetarii.
7. Raspuns (feedback)
Rezultatele testarii de laborator trebuie trimise personalului responsabil
din unitatea de taiere cat mai curand posibil. Rezultatele trebuie folosite
pentru mentinerea si imbunatatirea standardelor de igiena a taierii animalelor.
Cauzele rezultatelor slabe pot fi clarificate prin consultarea cu personalul
care a efectuat taierea, atunci cand pot fi implicati urmatorii factori:
a) proceduri de lucru neperformante;
b) instruiri neadecvate sau chiar lipsa acestora;
c) utilizarea unor materiale pentru dezinfectie si/sau curatare necorespunzatoare;
d) intretinerea neadecvata a echipamentelor de curatare; si
e) supravegherea neadecvata.
Tabelul nr. 1
Valorile medii logaritmice*) zilnice pentru rezultatele marginale sau
neacceptabile pentru criteriile de performanta bacteriologica - ufc/cm^2 pentru
bovine, porcine, ovine, caprine si cabaline pentru probe prelevate prin metoda
distructiva
______________________________________________________________________________
| | Valori | Valori | Valori
|
| | acceptabile | marginale | neacceptabile
|
| | | (> m dar | (>
M) |
| | | </= M) | |
|
|________________|______________|_______________|
| |Bovine/ |Porcine|bovine/ |bovine/
|
| |ovine/ | |porcine/ovine/|porcine/ovine/
|
| |caprine/| |caprine/ |caprine/
|
| |cabaline| |cabaline |cabaline
|
|______________________________|________|_______|______________|_______________|
|Media |Numar total de | < 3,5 | < 4,0 |3,5 | >
5,0 |
|zilnica a |germeni viabili | | |(porcine: 4,0)|
|
|valorilor |(CVT) | | |- 5,0 |
|
|logaritmice |_________________|________|_______|______________|_______________|
|pentru |Enterobacteriacee| < 1,5 | < 2,0 |1,5 | >
2,5 |
| | | | |(porcine: 2,0)|
|
| | | | |-2,5 |
|
| | | | |(porcine: 3,0)|(porcine:
>3,0)|
|______________________________|________|_______|______________|_______________|
*) Media zilnica a valorilor logaritmice se calculeaza initial prin luarea
unei valori logaritmice (log10 pentru fiecare rezultat individual al testului
si apoi se calculeaza media aritmetica a acestor valori logaritmice.
II. RECOLTAREA PROBELOR BACTERIOLOGICE PENTRU CONTROLUL DEZINFECTIEI SI
CURATENIEI IN ABATOARE SI IN UNITATI DE TRANSARE
Modul de recoltare a probelor bacteriologice descris trebuie aplicat
conform procedurilor operationale standard de sanitatie (SSOPs),
specificandu-se controalele de igiena preoperationale ce trebuie efectuate in
zonele cu impact direct asupra igienei produsului.
1. Metoda de recoltare a probelor
Aceste instructiuni descriu metoda de contact cu placi cu agar si tehnica
de recoltare cu tamponul. Utilizarea acestor metode este limitata la testarea
suprafetelor netede, uscate si suficient de intinse, care sunt curatate si
dezinfectate.
Aceste metode trebuie utilizate intotdeauna inainte de inceperea productiei
si niciodata in timpul productiei. In situatia in care se observa murdarie
vizibila curatenia trebuie declarata ca neacceptabila fara nici o alta evaluare
microbiologica.
Aceasta metoda nu poate fi utilizata pentru prelevarea probelor de carne
sau produse din carne.
Pot fi utilizate, dupa aprobarea de catre autoritatea sanitara veterinara
competenta, alte metode ce ofera garantii echivalente.
2. Metoda de contact cu placi cu agar
Pentru metoda de contact cu placi cu agar se folosesc placi mici din
plastic cu capac (de exemplu: diametru intern de 5,0 cm) umplute cu agar PCA
(conform cu ISO, versiunea actuala) si placi umplute cu agar VRBG (agar cu
glucoza, bila si rosu-violet, in conformitate cu ISO, versiunea actuala), care
se asaza pe fiecare suprafata de testare si se incubeaza ulterior. Suprafata de
contact a fiecarei placi este de 20 cm^2.
Dupa preparare agarul are durata de valabilitate de aproximativ 3 luni,
atunci cand este mentinut la 2 grade C - 4 grade C, in flacoane inchise.
Imediat inaintea pregatirii placilor, agarul respectiv trebuie topit la
temperatura de 100 grade C si racit la 46 grade C - 48 grade C. Placile trebuie
sa fie plasate intr-o hota cu flux laminar de aer si trebuie sa fie umplute cu
agar pana se obtine o suprafata convexa. Placile pregatite trebuie sa fie
uscate inainte de folosire, prin incubare cu capacul in jos, peste noapte, la
temperatura de 37 grade C. Acesta este, de asemenea, un control util al
contaminarii probabile in timpul prepararii, placile cu colonii vizibile
trebuind indepartate.
Placile turnate au o durata de valabilitate de o saptamana la temperatura
de 2 grade C - 4 grade C, daca sunt sigilate in pungi de plastic.
3. Tehnica tampoanelor
Probele trebuie recoltate cu tampoane din bumbac umezite cu 1 ml solutie
0,1% NaCl peptona (8,5 g NaCl, 1 g triptona-cazeina-peptona, 0,1% agar si 1.000
ml apa distilata) de pe o suprafata, de preferinta de 20 cm^2, marcata cu un
sablon steril. Daca recoltarea se efectueaza dupa curatenie si dezinfectie, la
solutia de umectare pentru tampoane trebuie adaugata o cantitate de 30 g/l
Tween 80 si 3g/l Lecitina (sau alte produse cu un efect similar). Pentru zonele
umede pot fi suficiente tampoanele din bumbac uscate.
Tampoanele trebuie manipulate cu pense sterile, iar suprafata de pe care se
face recoltarea trebuie stearsa de 10 ori de sus in jos, aplicand o presiune
ferma pe suprafata. Tampoanele trebuie sa fie colectate intr-un recipient ce
contine 40 ml apa peptonata tamponata cu solutie salina 0,1% agar. Probele
recoltate pe tampoane trebuie refrigerate la temperatura de 4 grade C pana la
prelucrarea ulterioara. Recipientul trebuie agitat cu putere inainte de
efectuarea dilutiilor seriate zecimale in 40 ml solutie peptona 0,1% NaCl,
urmata de examinarea microbiologica (de exemplu, tehnica inocularii prin
picatura in placa).
4. Frecventa
Intotdeauna, pe parcursul a doua saptamani, trebuie efectuate, pentru
zonele de productie mari, un minimum de 10 pana la 30 de probe. De pe obiectele
de dimensiuni mari trebuie recoltate 3 probe. Daca rezultatele sunt
satisfacatoare pe o perioada de timp, frecventa recoltarii de probe poate fi
redusa cu acordul medicului veterinar oficial. Locurile carora trebuie sa li se
acorde cea mai mare atentie sunt zonele care sunt destinate sa intre in contact
sau intra in contact cu produsul. Aproximativ doua treimi din numarul total de
probe trebuie sa fie recoltate de pe suprafetele care vin in contact cu
alimentele.
Pentru a se asigura ca toate suprafetele sunt testate in cursul unei luni,
trebuie intocmita o schema care sa indice suprafetele de pe care se vor face
recoltarile in fiecare zi. Rezultatele trebuie sa fie inregistrate si trebuie
intocmite grafice in mod regulat pentru a arata evolutia in timp.
5. Transportul
Placile turnate si inoculate nu trebuie sa fie racite in timpul transportului
si inainte de incubare.
Probele recoltate pe tampoane trebuie racite la temperatura de 4 grade C
pana la prelucrarea ulterioara.
6. Proceduri bacteriologice
Suplimentar descrierii facute pot fi utilizate metode ISO.
Numaratoarea bacteriilor trebuie raportata ca numar de organisme pe cm^2 de
suprafata. Placile cu agar PCA inoculate si placile cu agar utilizate in metoda
prin contact trebuie incubate 24 de ore la temperatura de 37 grade C +/- 1 grad
C, in conditii aerobe, pentru obtinerea numarului total de colonii (CVT).
Aceasta procedura trebuie efectuata in decursul a doua ore de la recoltarea de
probe. Coloniile bacteriene trebuie numarate si inregistrate.
Pentru estimarea cantitativa a enterobacteriaceelor trebuie utilizat agarul
VRBG. Incubarea placilor cu agar inoculate si a placilor insamantate prin
contact trebuie sa inceapa in decurs de doua ore de la recoltare, in conditii
aerobe. Placile trebuie sa fie examinate pentru cresterea de enterobacteriacee
dupa 24 de ore de incubare, la temperatura de 37 grade C +/- 1 grad C.
Analizele trebuie efectuate pentru numarul total de germeni viabili.
Recoltarile de probe pentru enterobacteriacee sunt optionale, cu exceptia
cazului in care sunt solicitate de catre medicul veterinar oficial.
7. Locuri de recoltare a probelor
Urmatoarele locuri trebuie, de exemplu, sa fie alese ca locuri de recoltare
a probelor: sterilizatoarele pentru cutite, cutitele (jonctiunea dintre lama si
maner), cutitele de sangerare, bridele elastice, bazinele de oparire, masinile
de ambalat, masa de toaletare (la porc), lamele de ferastrau si cuterele,
utilajele pentru jupuirea bovinelor, alte instrumente de fasonare a carcaselor,
polizoarele, lanturile si containerele pentru transport, benzile transportoare
ale conveierului, sorturile de protectie, mesele de transare, usile batante
daca sunt atinse la trecerea carcaselor, jgheaburile pentru organele
comestibile, partile liniei atinse frecvent de carcase, structurile aeriene de
pe care poate picura umezeala etc.
8. Calcularea rezultatelor
In cazul placilor folosite la metoda prin contact direct si al testelor
care utilizeaza tampoanele, pentru a stabili numarul total de colonii viabile
(numarul total de germeni - NTG) si de enterobacteriacee, rezultatele trebuie
sa fie introduse intr-un formular de inregistrare. Pentru verificarea
controlului curateniei si dezinfectiei au fost stabilite numai doua categorii
pentru NTG si enterobacteriaceae: acceptabil si neacceptabil. Limitele
acceptabile pentru numarul de colonii pe o placa cu agar insamantata prin
contact direct si numarul de colonii pentru NTG sau enterobacteriaceae
(rezultate prin recoltarea cu tampoane) sunt prezentate in tabelul nr. 2.
Tabelul nr. 2
Valorile medii ale numarului de colonii pentru testarea suprafetelor
___________________________________________________________________________
Limitele acceptabile Neacceptabil
___________________________________________________________________________
Numarul total de colonii viabile (NTG) 0 - 10/cm^2 > 10/cm^2
Enterobacteriacee 0 - 1/cm^2 > 1/cm^2
___________________________________________________________________________
9. Raspuns (feedback)
Rezultatele testului trebuie raportate personalului responsabil cat mai
curand posibil. Rezultatele trebuie utilizate pentru a mentine si a imbunatati
standardul de curatenie si dezinfectie. Cauzele rezultatelor nesatisfacatoare
trebuie clarificate prin consultare cu personalul care realizeaza curatenia.
Urmatorii factori vor fi implicati:
1. activitatile de instruire neadecvate sau absenta acestora;
2. utilizarea de materiale si substante chimice de curatare si/sau
dezinfectie necorespunzatoare;
3. intretinerea neadecvata a echipamentelor pentru curatenie; si
4. supravegherea necorespunzatoare.
|