Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 9 din 17 iunie 2008

pentru punerea in aplicare a Normelor privind supravegherea suplimentara a societatilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 460 din 19 iunie 2008



Potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 17 iunie 2008, prin care s-au adoptat Normele privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare,

în temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) şi ale art. 5 lit. i) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se pun în aplicare Normele privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă ordinele emise de preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 3.113/2005 pentru punerea în aplicare a Normelor privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare şi nr. 3.114/2005 pentru punerea în aplicare a Normelor privind calculul solvabilităţii ajustate a societăţilor de asigurare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005.

Art. 3. - Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor,

Angela Toncescu

ANEXA

NORME

privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare

CAPITOLUL I

Aplicabilitatea supravegherii suplimentare a societăţilor de asigurare/reasigurare

Art. 1. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor asigură supravegherea suplimentară a oricărei societăţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativă în cel puţin o societate de asigurare/reasigurare sau într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ.

(2)   Orice societate de asigurare/reasigurare a cărei societate-mamă este un holding de asigurare sau o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ face obiectul unei supravegheri suplimentare, în conformitate cu prevederile art. 5, 7 şi 9.

(3)   Orice societate de asigurare/reasigurare a cărei societate-mamă este un holding mixt de asigurare face obiectul unei supravegheri suplimentare, în conformitate cu prevederile art. 5 şi 7.

CAPITOLUL II

Domeniul de aplicare a supravegherii suplimentare

Art. 2. - (1) Exercitarea supravegherii suplimentare nu presupune obligativitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de a exercita o funcţie de supraveghere în raport cu o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, cu un holding de asigurări sau cu un holding mixt de asigurare, luate în considerare pe baze individuale.

(2) Supravegherea suplimentară ţine cont de:

a) societăţile afiliate societăţii de asigurare/reasigurare;

b)   societăţile participative în societatea de asigurare/ reasigurare;

c)  societăţile afiliate societăţii participative în societatea de asigurare/reasigurare.

(3) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate să decidă să nu ia în considerare, pentru supravegherea suplimentară, societăţile având sediul social într-un stat terţ unde există obstacole juridice privind transferul informaţiilor necesare, fără a aduce atingere prevederilor art. 8 şi ale art. 12 alin. (5) din anexa care face parte integrantă din prezentele norme. In plus, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate, în situaţiile descrise mai jos, să hotărască, de la caz la caz, să nu ia în considerare o societate pentru supravegherea suplimentară:

a) dacă societatea care ar trebui inclusă prezintă un interes nesemnificativ în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare a societăţilor de asigurare/reasigurare;

b)  dacă includerea situaţiei financiare a societăţii ar fi necorespunzătoare sau de natură să inducă în eroare în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare a societăţilor de asigurare/reasigurare.

CAPITOLUL III

Autorităţile competente responsabile pentru exercitarea supravegherii suplimentare

Art. 3. - (1) Supravegherea suplimentară se exercită de către autorităţile competente ale statului membru în care societatea de asigurare/reasigurare a primit autorizaţia oficială.

(2) Dacă societăţile de asigurare/reasigurare autorizate în două sau mai multe state membre au drept societate-mamă acelaşi holding de asigurare, societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ sau holding mixt de asigurare, autorităţile competente ale statelor membre respective vor desemna autoritatea responsabilă pentru supravegherea suplimentară.

CAPITOLUL IV

Disponibilitatea, calitatea informaţiilor şi accesul la informaţii

Art. 4. - Societăţile de asigurare/reasigurare care fac obiectul supravegherii suplimentare trebuie să dispună de mecanisme de control intern adecvate pentru a furniza datele şi informaţiile necesare în vederea exercitării supravegherii suplimentare.

Art. 5. - (1) Societăţile de asigurare/reasigurare care fac obiectul supravegherii suplimentare sunt obligate să pună la dispoziţia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau autorităţilor responsabile cu supravegherea suplimentară stabilite conform art. 3 alin. (2) toate informaţiile utile în exercitarea supravegherii suplimentare.

(2) In situaţia în care informaţiile solicitate în conformitate cu alin. (1) nu au fost furnizate, autorităţile responsabile cu supravegherea suplimentară se vor adresa direct societăţilor menţionate la art. 2 alin. (2).

(3)  Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va efectua verificarea informaţiilor la faţa locului la:

a)  societatea de asigurare/reasigurare care face obiectul supravegherii suplimentare;

b) filialele societăţii de asigurare/reasigurare respective;

c)  societăţile-mamă ale societăţii de asigurare/reasigurare respective;

d)  filialele unei societăţi-mamă a societăţii de asigurare/ reasigurare respective.

(4) In situaţia în care autoritatea competentă consideră că este necesară verificarea unor informaţii importante referitoare la o societate situată în alt stat membru şi care este o societate de asigurare/reasigurare afiliată, o filială, o societate-mamă sau o filială a societăţii-mamă a societăţii de asigurare/reasigurare care face obiectul supravegherii suplimentare, va cere autorităţilor competente din celălalt stat membru să facă această verificare.

(5) Autorităţile competente care au primit o astfel de solicitare trebuie, în limitele competenţelor lor, fie să facă aceste verificări ele însele, fie să permită autorităţilor care au prezentat cererea să facă verificarea, fie să permită unui auditor sau unui expert să o realizeze. In cazul în care doresc, autorităţile competente care au prezentat cererea pot să participe la verificare, în situaţia în care nu realizează această verificare ele însele.

CAPITOLUL V

Cooperarea dintre autorităţile competente

Art. 6. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor colaborează îndeaproape şi face schimb de informaţii utile cu autorităţile competente din fiecare stat membru.

(2) In cazul în care o societate de asigurare/reasigurare şi o instituţie de credit sau o societate de investiţii ori amândouă sunt direct sau indirect afiliate ori au o societate participativă comună, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor colaborează cu autorităţile competente şi cu autorităţile care au o responsabilitate publică în ceea ce priveşte supravegherea celorlalte societăţi în vederea supravegherii suplimentare. Fără a aduce atingere competenţelor pe care le au, aceste autorităţi îşi furnizează reciproc orice informaţie menită să le simplifice misiunea.

(3)  Autorităţile implicate în schimbul de informaţii sunt obligate în cadrul schimburilor de informaţii să respecte secretul profesional.

CAPITOLUL VI

Tranzacţiile intragrup

Art. 7. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor exercită supravegherea generală a tranzacţiilor care au loc între:

a) o societate de asigurare/reasigurare şi:

(i)   o   societate   afiliată   a   societăţii   de   asigurare/ reasigurare;

(ii)   o societate participativă în societatea de asigurare/ reasigurare;

(iii)   o societate afiliată unei societăţi participative în societatea de asigurare/reasigurare;

b) o societate de asigurare/reasigurare şi o persoană fizică ce deţine o participaţie în:

(i)   societatea de asigurare/reasigurare respectivă sau în oricare dintre societăţile afiliate acesteia;

(ii)   o societate participativă în societatea de asigurare/ reasigurare;

(iii)   o societate afiliată a unei societăţi participative în societatea de asigurare/reasigurare.

(2) Aceste tranzacţii se referă în special la:

a) împrumuturi;

b) garanţii şi tranzacţii extrabilanţiere;

c) elemente eligibile pentru marja de solvabilitate;

d) investiţii;

e) operaţiuni de reasigurare şi de retrocesiune;

f) acorduri de repartizare a costurilor.

(3)  Societăţile de asigurare/reasigurare sunt obligate să deţină proceduri adecvate pentru managementul riscurilor şi pentru controlul intern, inclusiv proceduri de raportare şi contabilitate, pentru a putea identifica, măsura, monitoriza şi controla în mod corespunzător tranzacţiile prevăzute la alin. (2). Aceste proceduri trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme.

(4) In plus, societăţile de asigurare/reasigurare sunt obligate să raporteze Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor tranzacţiile semnificative, semestrial.

(5) In cazul în care, pe baza acestor informaţii, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor ajunge la concluzia că solvabilitatea societăţii de asigurare/reasigurare este sau poate fi ameninţată, dispune măsurile care se impun la nivelul societăţii de asigurare/reasigurare.

CAPITOLUL VII

Cerinţa privind calculul solvabilităţii ajustate

Art. 8. - (1) In cazurile menţionate la art. 1 alin (1), calculul solvabilităţii ajustate se face în conformitate cu prevederile anexei la prezentele norme.

(2)   Orice societate afiliată, societate participativă sau societate afiliată a unei societăţi participative este inclusă în calculul solvabilităţii ajustate.

(3)  Dacă din calcul rezultă că solvabilitatea ajustată este negativă, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor dispune măsurile corespunzătoare la nivelul societăţii de asigurare/ reasigurare în cauză.

CAPITOLUL VIII

Holdinguri de asigurare, societăţi de asigurare/reasigurare din state terţe

Art. 9. - (1) In cazurile menţionate la art. 1 alin. (2), supravegherea suplimentară se aplică conform prevederilor menţionate la art. 12 din anexa la prezentele norme.

(2) Calculul include toate societăţile afiliate ale holdingului de asigurare, ale societăţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, în conformitate cu prevederile menţionate la art. 12 din anexa la prezentele norme.

(3) Dacă, pe baza acestui calcul, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor ajunge la concluzia că solvabilitatea societăţii de asigurare/reasigurare, care este o filială a unui holding de asigurare sau a unei societăţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, este sau poate fi ameninţată, dispune măsurile corespunzătoare la nivelul societăţii de asigurare/reasigurare respective.

(4)  Persoanele care administrează efectiv afacerile unui holding de asigurare trebuie să obţină în prealabil aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi în cazul persoanelor semnificative ale societăţilor de asigurare/reasigurare.

CAPITOLUL IX

Dispoziţii finale

Art. 10. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 11. - Prezentele norme transpun prevederile art. 2-10 din Directiva 98/78/CEE privind supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare, cu modificările aduse prin art. 59 din Directiva 2005/68/CE privind reasigurarea şi de modificare a directivelor 73/239/CEE si 92/49/CEE ale Consiliului, precum si a directivelor 98/78/CE si 2002/83/CE.

ANEXA la norme

CALCULUL

solvabilităţii ajustate a societăţilor de asigurare/reasigurare

CAPITOLUL I

Principii generale şi selectarea metodei de calcul al solvabilităţii ajustate

Proporţionalitatea

Art. 1. - (1) La calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare se va ţine seama de cota proporţională deţinută de societatea participativă în societăţile sale afiliate.

(2)   Cota proporţională reprezintă fie partea de capital subscris deţinută direct sau indirect de către societatea participativă, atunci când se utilizează metoda 1 sau metoda 2, descrise în cap. III, fie procentele folosite pentru stabilirea conturilor consolidate, în situaţia în care se utilizează metoda 3, descrisă în cap. III.

(3)  Dacă societatea afiliată este o filială care are un deficit de solvabilitate, indiferent de metoda folosită, se va lua în considerare totalul deficitului de solvabilitate al acelei filiale.

(4) In cazul în care responsabilitatea societăţii-mamă care deţine o parte din capital se limitează strict la acea parte de capital, deficitul de solvabilitate al filialei poate fi luat în calcul pe bază proporţională.

(5) In cazul în care nu există legături de capital între anumite societăţi ce aparţin grupului de asigurare/reasigurare, autorităţile competente stabilesc cota proporţională care trebuie luată în considerare.

Eliminarea dublei utilizări a elementelor marjei de solvabilitate

Art. 2. - (1) Tratamentul general al elementelor marjei de solvabilitate:

a)  indiferent de metoda folosită pentru calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare, trebuie eliminată dubla utilizare a elementelor eligibile care intră în componenţa marjei de solvabilitate a societăţilor de asigurare/reasigurare, luate în considerare la acest calcul;

b) chiar dacă metodele descrise în cap. III nu prevăd acest lucru, la calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare se elimină următoarele valori:

(i) valoarea oricărui activ al societăţii de asigurare/ reasigurare respective, care reprezintă finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a uneia dintre societăţile sale de asigurare/reasigurare afiliate;

(ii)   valoarea oricărui activ al unei societăţi de asigurare/ reasigurare afiliate acestei societăţi de asigurare/ reasigurare, care reprezintă finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare respective;

(iii)   valoarea oricărui activ al unei societăţi de asigurare/ reasigurare afiliate acestei societăţi de asigurare/ reasigurare, care reprezintă finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a oricărei altei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate societăţii de asigurare/reasigurare respective.

(2) Tratamentul unor elemente ale marjei de solvabilitate ajustate:

a) fără a aduce atingere prevederilor alin. (1), următoarele elemente pot fi incluse în calculul marjei de solvabilitate ajustată a unei societăţi de asigurare/reasigurare numai în măsura în care acestea sunt eligibile pentru acoperirea marjei de solvabilitate minime a societăţii afiliate:

(i) rezervele de beneficii şi risturnuri şi beneficiile viitoare ale unei societăţi de asigurare/reasigurare de viaţă afiliate unei societăţi de asigurare/reasigurare pentru care se calculează solvabilitatea ajustată;

(ii) orice capital subscris, dar nevărsat al unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate unei alte societăţi de asigurare/reasigurare, pentru care se calculează solvabilitatea ajustată. Totuşi, orice capital subscris, dar nevărsat ce reprezintă o obligaţie potenţială pentru societatea participativă se exclude integral din calcul;

b)  următoarele elemente se vor exclude din calculul marjei de solvabilitate ajustată:

(i) orice capital subscris, dar nevărsat al societăţii participative, ce reprezintă o obligaţie potenţială pentru o societate de asigurare/reasigurare afiliată;

(ii) orice capital subscris, dar nevărsat al unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate, ce reprezintă o obligaţie potenţială pentru o altă societate de asigurare/reasigurare afiliată aceleiaşi societăţi de asigurare/reasigurare participative.

(3) Transferabilitate:

In cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurărilor consideră că anumite elemente eligibile pentru marja de solvabilitate a unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate, altele decât cele menţionate la alin. (2), nu pot fi disponibile în mod efectiv pentru a acoperi marja de solvabilitate minimă a societăţii participative pentru care se calculează solvabilitatea ajustată, elementele respective vor fi incluse în calcul numai în măsura în care sunt admise pentru a acoperi marja de solvabilitate minimă a societăţii afiliate.

(4) Suma elementelor prevăzute la alin. (2) şi (3) nu poate fi mai mare decât marja de solvabilitate minimă a societăţii de asigurare/reasigurare afiliate.

Eliminarea creării de capital intragrup

Art. 3. - (1) In calculul solvabilităţii ajustate nu se ţine cont de niciun element eligibil care intră în componenţa marjei de solvabilitate şi care rezultă din tranzacţii reciproce între societatea de asigurare/reasigurare şi:

a) o societate afiliată;

b) o societate participativă;

c)  o altă societate afiliată oricăreia dintre societăţile sale participative.

(2)  La calculul solvabilităţii ajustate nu se ţine seama de niciun element eligibil pentru marja de solvabilitate a unei societăţi de asigurare/reasigurare afiliate unei societăţi de asigurare/reasigurare pentru care se calculează solvabilitatea ajustată, dacă elementul în cauză rezultă din finanţarea reciprocă cu o altă societate afiliată societăţii de asigurare/ reasigurare respective. In mod special, finanţarea reciprocă există în cazul în care o societate de asigurare/reasigurare sau oricare dintre societăţile sale afiliate deţine acţiuni ori acordă împrumuturi altei societăţi care, direct sau indirect, deţine un element eligibil pentru marja de solvabilitate a celei dintâi societăţi.

(3)  Calculul marjei de solvabilitate ajustată se efectuează anual.

(4) Evaluarea activelor şi pasivelor utilizate în calculul marjei de solvabilitate ajustată se efectuează în acelaşi mod ca şi în cazul calculului marjei de solvabilitate pentru societăţile de asigurare/reasigurare.

CAPITOLUL II

Aplicarea metodelor de calcul

Societăţi de asigurare/reasigurare afiliate

Art. 4. - (1) Calculul solvabilităţii ajustate se efectuează în conformitate cu principiile şi metodele generale prevăzute în prezentele norme.

(2) In cazul în care societatea de asigurare/reasigurare are mai multe societăţi afiliate, calculul solvabilităţii ajustate se face prin integrarea activităţii fiecăreia dintre aceste societăţi afiliate, indiferent de metoda utilizată.

(3)  In cazul participaţiilor succesive, calculul solvabilităţii ajustate se face la nivelul fiecărei societăţi de asigurare/reasigurare participative care are cel puţin o societate de asigurare/reasigurare afiliată.

(4)  Se consideră participare succesivă participarea unei societăţi de asigurare/reasigurare într-o altă societate de asigurare/reasigurare care este şi ea la rândul ei o societate participativă într-o altă societate de asigurare/reasigurare.

(5)  Cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, o societate de asigurare/reasigurare poate primi derogare de la calculul privind solvabilitatea ajustată în următoarele situaţii:

a) dacă societatea de asigurare/reasigurare este afiliată altei societăţi de asigurare/reasigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, iar societatea afiliată respectivă este luată în calculul solvabilităţii ajustate a societăţii de asigurare/reasigurare participative;

b) dacă societatea de asigurare/reasigurare este afiliată unui holding de asigurare cu sediul social în România şi dacă atât holdingul de asigurare, cât şi societatea de asigurare/ reasigurare afiliată au fost luate în calculul marjei de solvabilitate ajustate;

c) dacă societatea de asigurare/reasigurare este afiliată unei societăţi de asigurare sau reasigurare ori unui holding de asigurare cu sediul social într-un alt stat membru şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a convenit să acorde acelui stat membru dreptul de a exercita o supraveghere suplimentară.

(6)   In toate cazurile, derogarea dată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor se acordă numai dacă elementele eligibile pentru marja de solvabilitate sunt repartizate în mod corespunzător între societăţile respective.

(7)  Dacă societatea de asigurare/reasigurare afiliată are sediul social într-un alt stat membru decât societatea de asigurare/reasigurare autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi pentru care se face calculul solvabilităţii ajustate, în ceea ce priveşte societatea afiliată calculul va ţine cont de solvabilitatea acesteia, aşa cum este evaluată de autorităţile competente ale acelui stat membru.

Holdingurile de asigurare intermediare

Art. 5. -In calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare care deţine o participaţie într-o societate de asigurare/reasigurare afiliată sau într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, prin intermediul unui holding de asigurare, se ţine cont de situaţia holdingului de asigurare intermediar. Exclusiv în scopurile acestui calcul, care urmează să fie efectuat în conformitate cu metodele şi principiile generale descrise în prezenta anexă, acest holding de asigurare este tratat ca şi cum ar fi o societate de asigurare/reasigurare supusă unei cerinţe de solvabilitate zero, iar elementele eligibile pentru determinarea marjei de solvabilitate disponibile sunt cele prevăzute conform reglementărilor în vigoare referitoare la metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune societatea de asigurare/reasigurare.

Societăţi de asigurare/reasigurare afiliate, cu sediul social în state terţe

Art. 6. - La calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativă într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, aceasta din urmă este tratată, exclusiv în scopul calculului, prin analogie cu o societate de asigurare/reasigurare afiliată, aplicându-se principiile şi metodele generale descrise în prezenta anexă.

Instituţii de credit, societăţi de investiţii şi alte instituţii financiare afiliate

Art. 7. - La calculul solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativă într-o instituţie de credit, o societate de investiţii sau o altă instituţie financiară, în ceea ce priveşte deducerea acestor participaţii se aplică prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune societatea de asigurare/reasigurare.

Lipsa informaţiilor necesare

Art. 8. - In cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu dispune, din diferite motive, de informaţiile necesare în vederea verificării calculului solvabilităţii ajustate a unei societăţi de asigurare/reasigurare, referitoare la o societate afiliată cu sediul social într-un stat membru sau într-un stat terţ, valoarea contabilă a participaţiei deţinute de societatea de asigurare/reasigurare respectivă se scade din valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate ajustată. In această situaţie, câştigurile nerealizate aferente unei astfel de participaţii nu sunt admise ca element eligibil pentru marja de solvabilitate ajustată.

CAPITOLUL III

Metode de calcul

Metoda 1: Metoda deducerii şi agregării

Art. 9. (1) Solvabilitatea ajustată a societăţii de asigurare/reasigurare participative reprezintă diferenţa dintre valorile obţinute la lit. a) şi b), unde:

a) suma dintre:

(i) valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi

(ii) valoarea cotei proporţionale deţinute de societatea de asigurare/reasigurare participativă în elementele eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare afiliate;

b) suma dintre:

(i)   valoarea   contabilă   a   participaţiei   deţinute   de societatea de asigurare/reasigurare participativă în capitalul societăţii de asigurare/reasigurare afiliată;

şi

(ii)   valoarea marjei de solvabilitate minimă a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi

(iii)   valoarea cotei proporţionale din marja de solvabilitate minimă aferentă societăţii de asigurare/reasigurare afiliate.

(2) Dacă participaţia în societatea de asigurare/reasigurare afiliată constă, integral sau parţial, într-o deţinere indirectă, atunci alin. (1) lit. b) pct. (i) încorporează valoarea unei astfel de deţineri   indirecte,  ţinând  seama  de   interesele  succesive relevante, iar alin. (1) lit. a) pct. (ii) şi lit. b) pct. (iii) includ cotele proporţionale   din   elementele   eligibile   pentru   marja   de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare afiliată.

Metoda 2: Metoda deducerii obligatorii

Art.   10.  -  (1)  Solvabilitatea  ajustată  a  societăţii  de asigurare/reasigurare participative reprezintă diferenţa dintre valorile obţinute la lit. a) şi b), unde:

a) suma elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi

b) suma dintre:

(i)   valoarea marjei de solvabilitate minime a societăţii de asigurare/reasigurare participative; şi

(ii)   valoarea cotei proporţionale din marja de solvabilitate minimă aferentă societăţii de asigurare/reasigurare afiliate.

(2) La evaluarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, participaţiile sunt evaluate prin metoda punerii în echivalenţă, în conformitate cu reglementările contabile în vigoare.

Metoda 3: Metoda consolidării contabile

Art. 11. - (1) Calculul solvabilităţii ajustate a societăţii de asigurare/reasigurare participative se face pe baza conturilor consolidate. Solvabilitatea ajustată a societăţii de asigurare/reasigurare participative este diferenţa dintre valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, calculate pe baza datelor consolidate, şi valoarea obţinută la lit. a) sau b):

a)  suma dintre valoarea marjei de solvabilitate minime aferente societăţii de asigurare/reasigurare participative şi valoarea cotelor proporţionale din marjele de solvabilitate minime aferente societăţii de asigurare/reasigurare afiliate, care corespund procentelor folosite pentru stabilirea conturilor consolidate;

b)  marja de solvabilitate minimă, calculată pe baza datelor consolidate.

(2) Prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile şi al marjei de solvabilitate minime pentru societăţile de asigurare/reasigurare se aplică şi pentru calculul elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, precum şi pentru calculul marjei minime de solvabilitate, determinate pe baza datelor consolidate.

CAPITOLUL IV

Supravegherea suplimentară a societăţilor de asigurare/reasigurare care sunt filiale ale unui holding de asigurare sau ale unei societăţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ

Art. 12. - (1) In cazul a cel puţin două societăţi de asigurare/reasigurare care sunt filiale ale unui holding de asigurare sau ale unei societăţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ şi care sunt stabilite în state membre diferite, autorităţile competente se asigură că metoda descrisă în prezentul articol este aplicată în mod consecvent. Supravegherea suplimentară se exercită anual.

(2)  Cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, o societate de asigurare/reasigurare poate primi derogare de la calculul privind solvabilitatea ajustată în următoarele situaţii:

a) dacă societatea de asigurare/reasigurare respectivă este afiliată altei societăţi de asigurare/reasigurare şi dacă este luată în calculul prevăzut în prezentul articol, efectuat pentru cealaltă societate de asigurare/reasigurare;

b) dacă societatea de asigurare/reasigurare respectivă şi cel puţin o altă societate de asigurare/reasigurare autorizată în acelaşi stat membru au drept societate-mamă acelaşi holding de asigurare sau aceeaşi societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, iar societatea de asigurare/reasigurare este luată în calculul prevăzut în prezentul articol efectuat pentru una din aceste alte societăţi;

c) dacă societatea de asigurare/reasigurare respectivă şi cel puţin o altă societate de asigurare/reasigurare autorizată în alt stat membru au drept societate-mamă acelaşi holding de asigurare sau aceeaşi societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ şi în cazul în care s-a încheiat un acord de atribuire a exercitării supravegherii suplimentare prevăzute în prezentul articol unei autorităţi de supraveghere din alt stat membru, în conformitate cu art. 3 alin. (2) din norme.

(3) In cazul unor participaţii succesive, calculul prevăzut în prezentul articol poate fi aplicat numai la nivelul ultimei societăţi-mamă a unei societăţi de asigurare/reasigurare care este un holding de asigurare sau o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ.

(4) Autorităţile competente se asigură că la nivelul holdingului de asigurare sau al societăţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ se efectuează calcule analoage cu cele descrise în cap. I-III. Analogia constă în aplicarea metodelor şi a principiilor generale descrise în cap. I-III la nivelul holdingului de asigurare sau al societăţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ. Exclusiv în scopul acestui calcul, societatea-mamă este tratată ca şi cum ar fi o societate de asigurare/reasigurare care trebuie să respecte:

a)  cerinţa de solvabilitate zero, în cazul în care este un holding de asigurare;

b)  cerinţe de solvabilitate determinate în conformitate cu principiile enunţate la art. 6 din prezenta anexă la norme, în cazul în care este o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ;

c) elementele eligibile pentru marja de solvabilitate sunt cele stabilite în conformitate cu prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile pentru societăţile de asigurare/reasigurare.

(5)   In cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu dispune, din diferite motive, de informaţiile necesare   în   vederea   verificării   calculului   prevăzut   în prezentul articol, referitoare la o societate afiliată cu sediul social într-un stat membru sau într-un stat terţ, valoarea contabilă a participaţiei deţinute de societatea participativă în societatea   afiliată   respectivă   se   scade   din   valoarea elementelor eligibile pentru calculul prevăzut în prezentul articol. In această situaţie, câştigurile nerealizate aferente unei astfel de participaţii nu sunt admise ca element eligibil pentru calcul.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 9/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 9 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 9/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu